goskb Re: Mamy z Niemiec? 23.08.04, 13:47 Czesc tu Gosia z Kolonii.Mam 2 maluchow.Chetnie poznam mamy z Kolonii i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
trinityyy Re: Mamy z Niemiec? 23.08.04, 22:36 Hallo, mieszkamy w Rösrath zaraz kolo Köln- Porz. Mam coreczke 3 latka i synka 13 miesiecy, chetnie poznamy inne mamy z okolic. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
mymcia Re: Mamy z Niemiec? 26.08.04, 22:13 hej, ja co chwile widzę wszystkie inne miasta tylko nie Paderborn... Gdzie ja sie dałam wywieźć??? Pozdrawiam cieplutko, a... próbowałam pod XP odpalić GG ale mi nie chce chodzić, buuu... Odpowiedz Link Zgłoś
alina29 Re:Hallo Frankfurt! 09.09.04, 20:13 Czesc, mieszkam w Hanau, jestem Alina mam 29 lat i jestem mama 5-miesiecznego Alexandra. Chetnie nawiaze kontakt z innymi mamami z Niemiec. Alina Odpowiedz Link Zgłoś
rybka241 Re: Mamy z Niemiec? 01.03.06, 10:44 czesc Gosia.TEZ JESTEM MAMA Z KOLONII; MIESZKAM TU OD PARU MIESIECY I CHETNIE NAWIAZE KONTAKT Z JAKAS MAMA Z OKOLICY I POPLOTKUJE.POZDRAWIAM SERDECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
jowita33 Re: Mamy z Niemiec? 14.09.04, 13:50 witam, na imie mam Jowita, moj synek to Maximilian(3,5 miesiaca), mieszkamy w Landau in der Pfalz czyli po sasiedzku.Jesli masz ochote na pogaduchy to czekam na odpowiedz na adres jow_ka@tlen.pl .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
desire.et Re: Mamy z Niemiec? 14.09.04, 23:58 hej, juz do Ciebie napisalam masz gg? Odpowiedz Link Zgłoś
olkunia Re: Mamy z Niemiec? 10.09.04, 16:41 czesc, ja dolacze na poczatku pazdziernika, wyjezdzam do Lindau nad jeziorem bodenskim. Czy jest ktos z tych okolic? Moze konstancja, mannheim? bardzo chetnie nawiaze kontakt, moj mail: olabaranowska@poczta.onet.pl jestem mama rocznej Hani Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Mamy z Niemiec? 22.10.04, 21:24 Czesc wszystkim mamuska.Jestem mama od 30.06.04.Mieszkam w Hochhaim am Main. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen1 Re: Mamy z Niemiec? 27.10.04, 19:02 czy są może mamy z okolic Koln? ja mieszkam w Gummersbach (od niespełna 2 miesięcy) i jestem szczęśliwa mamą 2-tygodniowej Marysi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martad73 Re: Mamy z Niemiec-giełda rzeczy uzywanych 03.11.04, 12:56 Witam emamy z Niemiec mam pytanko, w Polsce jest uinternetowa gielda rzeczy uzywanych, domyslam się ,że w Niemczech też coś podobnego funkcjonuje, czy mogę prosić o adres strony. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
renata3 Re: Mamy z Niemiec-giełda rzeczy uzywanych 03.11.04, 16:15 www.ebay.de Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
finezja4 Re: Mamy z Niemiec? 03.11.04, 17:52 Czesc, ja mieszkam raptem 60km od Hannover, moze slyszalas o Wolfenbüttel, kolo Braunschweigu. Jestem podwojna mama , a trzecie rosnie sobie w brzuchu moim . Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
igusia2 Re: Mamy z Niemiec? 03.11.04, 22:50 Jestem mamą 14 iesięcznej Marysi i 4,5 letniego Tymka mieszkamy co prawda w Polsce ale mam ogromną prośbę. Marysia ma niedokristość z niedoboru żelaza (anemię) . Niestety mimio wielu prób nie udaje się jej podać żadnego z polskich leków-żelaza.Słyszałam, że w Niemczech są smaczniejsze leki zawierajace żelazo np.Ferro Sanol czy słyszałyście o takich lekach albo macie doświadczenie w podawaniu ich dzieciom? Bardzo proszę o pomoc... Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mamy z Niemiec? 08.11.04, 21:19 Ferfo Sanol znam w kroplach ,sa podawane dzieciom(nawet wczesniakom i niemowlakom) w szpitalu ,w ktorym pracuje. Nie probowalam jakie sa w smaku ,ale dzieci to pija bez problemu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
igusia2 Re: Ferro Sanol!! 09.11.04, 21:49 Bardzo dziękuję za odpowiedż dobrze, że są to krople bo trzeba mniej dać.A nie wiesz czy ten lek jest na receptę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Ferro Sanol!! 10.11.04, 20:56 Ferro-Sanol krople ( Tropfen ) mozesz kupic bez recepty. Info tu: shop-apotheke.com.xsite.de/rf_detail.htm?product=379086Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Link 10.11.04, 20:57 shop-apotheke.com.xsite.de/rf_detail.htm?product=379086 Odpowiedz Link Zgłoś
igusia2 Re: Link 11.11.04, 23:05 Jeszcze raz serdeczne dzięki! Poproszę znajomych to mi przywiozą.Może tą postać żelaza będzie chciała......ona prawie nic nie chce jeść a po podaniu żelaza-polskiego odmawia wszelkiego jedzenia.....mamy nadzieję mimo wszystko, że uda się Jej wyjść z tej anemii...... Pozdrawiam gorąco-Aga Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczajusia Re: Mamy z Niemiec? 23.11.04, 19:44 Czesc.Fajnie, ze wreszcie ktos z moich stron. Ja mieszkam od poltora roku w Braunschweigu. Obecnie jestem w 29 tc. Tak sie sklada ze polecono mi pania doktor wlasnie z wolfenbeutell i tam tez jezdze. Wlasnie jutro tj.24.11 mam kolejna wizyte.Mam zamiar rodzic takze w tamtejszym szpitalu, ale jeszcze go nie ogladalam, wiec nie wiem.Może ty rodziłaś własnie w nim i mogłabys mi doradzić lub ewentualnie odradzić - w co nie chyba nie wierze. Jeśli chcesz możesz pisac na mój adres mailowy: asiaczajusia@interia.pl, a ja chętnie odpisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Sprzedam Wozek 19.07.05, 15:58 Hej niemieckie mamay sprzedam wozek Peg-Perego Culla,(z wersja na lato i zime) granatowy z dodatkami w kranatowo-biala krateczke) model 2004, w super stanie uzywany pol roku, w niemczech przynajmniej na Bawarii spotkalam tylko raz jedna kobiete z tym modelem, nowy wozek model poprzedni kosztuje 500 euro ja sprzedam za 250 euro, zainteresowani prosze o kontakt pod JuttaSzymborska@aol.com, przesle tez zdjecia,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
30.tka Mainz/Wiesbaden i okolice: GIN 22.11.04, 11:18 Witajcie, szukam dobrego (wg Was) gina w Mainz / Wiesbaden lub okolicach. Hmmm... najlepiej polskojezycznego. Z niemieckim nie mam problemow, ale terminy medyczne sa mi kompletnie obce. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mainz/Wiesbaden i okolice: GIN 22.11.04, 19:30 Ginekologa nie moge Ci niestety polecic ,bo mieszkam zbyt daleko.Moge Ci jednak pomoc w tlumaczeniu terminow medycznych w razie potrzeby! Pozdrawiam z NRW(okolice Dortnundu). Odpowiedz Link Zgłoś
meli5 Re: Mainz/Wiesbaden i okolice: GIN 23.01.06, 20:57 Witaj 30.tka- dobry polskojezyczny ginekolog przyjmuje np w Kaiserslautern od Mainz nie jest to daleko, nazywa sie Andreas Drozd i jest naprawde dobry . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jalawenda A moze Hamburg`? 24.11.04, 13:48 Pozdrawiam wszystkie "nadterminowe". Jalawenda termin na wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś
doro_24 Porod w Niemczech? 06.12.04, 14:30 Witam! Jeszcze troszeczke i moj dzidzius pojawi sie na tym swiecie. Stad pytanko: czy ktoras z was przechodzila porod w Niemczech/ niemieckiej klinice? Jak to wszystko tu przebiega? Co ze soba zabrac? Bede wdzieczna za wszelkie pomocne uwagi, bo pomalu zaczynam sie denerwowac... doro Odpowiedz Link Zgłoś
bietka1 Re: Porod w Niemczech? 06.12.04, 23:14 Wlasciwie to potrzebne ci sa tylko rzeczy osobiste. ja zabralam dwie meskie koszule, szlafrok, skarpetki, szczoteczke do zebow, szampon, duschgel, wygodne buty (cos domowego), spodnie joggingowe, biustonosze do karmienia, cos do czytania, super miekki papier toaletowy (ale tego typu rzeczy sa raczej w szpitalu), ubranka dla dziecka i jakies dokumenty moze cos pominelam, ale nic juz nie przychodzi mi do glowy. Jesli masz jakies pytanie to chetnie odpowiem. Na pewno u lekarza znajdziesz jakas broszure, gdzie wszystko dokladnie jest wyszczegolnione Odpowiedz Link Zgłoś
doro_24 Re: Porod w Niemczech? 07.12.04, 10:35 Hej bietka1! Dzieki za odpowiedz. To znaczy ze wszelkie artykuly higieniczne beda w szpitalu (jakies podklady, wkladki laktacyjne tpp.), tak? A kosmetyki dla dzidziusia brac swoje? Poza tym zastanawiam sie jak to bedzie: "zwiedzalam" sobie juz ten szpital, i tak sie zastanawiam czy po przyjeciu na oddzial i wstepnych badaniach, to bede te powiedzmy 10 godzin spedzac tam na tej sali porodowej czy daja czlowieka najpierw jeszcze do normalej sali? Wlasciwie chyba na tej sali porodowej, bo tam sa te wszystkie wyciagi, drabinki, pilki, itp. , ktore niby mozna sobie uzywac... Sorry, ze tak wypytuje, ale jakos glupio mi ciagle pytac sie o kazdy szczegol w szkole rodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
renata3 Re: Porod w Niemczech? 07.12.04, 12:24 hej ja rodzilam Maxia. Porod wspanialy. Po przyjeciu na odzial, podlaczono do ktg i pobrano krew. Wrocilam na oddzial do rana. Rano poszlam na porodowke gdzie przewieziono moje lozko, zrobiono ktg i wrocilam na sniadanko. Potem na porodowce moglam wziasc kapiel, co polgodziny ktg i podlaczono kroplowke. Moglam chodzic po korytarzu, korzystac z pilki, drabinek, masazu...dodatkowo mialam muzyke relaksacyjna. Poro byl szybki poniewz w moim szpitalu czesto wykonuje sie masaz szyjki, przedtem dostalam zastrzyk przeciwbolowy po ktorym bylamm lekko skolowana. Po porodzie 2 godziny sie zostaje na porodowce, potem na odziale robia badania maluszkowi. Ogolnie opieka super, dziecko jest przy mamie, ale mozna oddac np. na noc (przynosza na karmienie). Bedziesz musiala podpisac zgode na badania maluszka, po 3 dobie maluszka bada pediatra i jak dobrze do domku. Pieluchy, ciuszki dla dzieci wszystko jest na oddziale, dopiero jak do domu przynosi sie swoje. Jak cos boli po porodzie mozna prosic o leki przeciwbolowe, aha majtki jednorazowe dla mamy tez sie dostaje. jak jakies pytanko pisz smialo. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
bietka1 Re: Porod w Niemczech? 07.12.04, 19:29 Nie jestem pewna, ale wszystko zalezy chyba od tego kiedy rozpocznie sie akcja porodowa. Jesli odrazu to bedziesz na sali porodowej, jesli bedzie trzeba poczekac, to pewnie nie ja w kazdym razie musialam poczekac... Odpowiedz Link Zgłoś
bietka1 Re: Porod w Niemczech? 07.12.04, 19:36 Kosmetykow dla dzidziusia nie musisz zabierac, poza tym tu raczej zaleca sie ich jak najmniej uzywac. Co do sali porodowej, to chyba zalezy to od tego kiedy rozpocznie sie akcja porodowa, jesli odrazu to na sale porodowa, a jesli nie to bedziesz musiala poczekac w jakiej sali na oddziale polozniczym, ale tam chyba jest wlasnie to o czym piszesz Ja w kazdym razie musialam poczekac... Odpowiedz Link Zgłoś
doro_24 Re: Porod w Niemczech? Dzieki za rady :-) 08.12.04, 20:36 Dzieki za wszystkie informacje, dziewczyny. Mam beznadzejna polozna w szkole rodzenia i nie chce mi sie wcale z nia gadac. Ale na szczescie teraz beda zajecia z pielegniarka dzieciaca i babeczka od gimnastyki tez jest fajna, wiec mysleze sie tam tez czegos dowiem. w kazdym razie troche mnie uspokoilyscie, bo wiem mniej wiecej jak to bedzie przebiegac. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cleo.perl.23 Re: Porod w Niemczech? 29.12.05, 23:50 witam.mieszkam w hamburgu i tu tez rodzilam.niedlugo moj synek skonczy roczek.wydaje mi sie ze jest tu duzo lepsza opieka niz w polsce.pielegniarki byly na kazde moje skinienie kiedy nie moglam sie podniesc po cesarce.gdyby nie one i ich pomoc pewnie nie karmilabym piersia,co robie do dzisiajmoge podpowiedziec ze warto zabrac swoja stillkisse,rozpinana pidzame-wygodniej.zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniawelna Re: Mamy z Niemiec?-Niedersachsen 22.03.05, 23:07 Hej Mamusie! A moze znajdzie sie ktos z NDR i okolic Pozdrawiaja Ania z 9 mc Nicolasem aniawelna@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
czeremszynianka Re: Mamy z Niemiec?-Niedersachsen 24.01.06, 14:49 Mieszkam w Wolfenbüttel kolo Braunschweigu. Mam osmiomiesieczna coreczke. Chetnie podziele sie doswiadczeniami i poslucham rad bardziej doswiadczonych mam. Piszcie na adres: czeremszynianka@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
beatach1 Re: Mamy z Niemiec?-Niedersachsen 24.01.06, 23:27 No to przyjedz do mnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
30.tka Re: Mamy z Niemiec? 02.07.05, 10:37 Witajcie, czy macie jakies informacje na temat ochrony ciezarnej w pracy? Mam na mysli wypowiedzienie umowy o prace, zwolnienia lekarskie, czy jakies koszty w zwiazku z macierzynskim ponosi pracodawca? (Firma niemiecka, SV) Dzieki, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Mamy z Niemiec? 03.07.05, 17:31 Witajcie! Mam pytanie do wszystkich mam z Niemiec-gdzie w Niemczech sa komisy z artykułami dziecięcymi? Najlepiej niedaleko od granicy z Polską, przypuśćmy do 100km od granicy... Chodzi mi o używane artykuły dziecięce. Macie namiary-nr tel, adres, może stronę www albo mail? Będe wdzięczna za odp. Najlepiej napiszcie na maila: nataliamackowiak@gazeta.pl/ Pozdrawiam. Natalia P.S.Jak juz dacie mi jakieś namiary, napiszcie mi jeszcze czy może tam ktoś w tym komisie po polsku umie mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mamy z Niemiec? 04.07.05, 15:33 Chetnie bym Ci pomogla ,ale (niestety) mieszkam 600km od granicy! :o) Napisz moze jakie konkretne miasta Cie interesuja to poszukam cos w internecie. Pozdrawiam. Polecem tez : www.ebay.de/ Tu tez mozna cos ciekawego znalezc ! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Mamy z Niemiec?-do:kokolores 04.07.05, 16:46 Dzieki za odp-chociaż jedną. Napisałam maila do Ciebie Odpisz prosze Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Mamy z Niemiec? 04.07.05, 13:00 halo-mamy z Niemiec-prosze o odp Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Mamy z Niemiec? 05.07.05, 17:47 kto jeszcze pomoże? Natalia p.s.piszcie na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
bozen78 Re: Mamy z Niemiec? 05.07.05, 21:30 HEJ. Chętnie bym Ci pomogła, ale mieszkam bliżej granicy holenderskiej niż polskiej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Mamy z Niemiec? 06.07.05, 14:07 A może słyszałyście albo widziałyście w necie, w gazetach itp ogłoszenia takich giełd, komisów, najlepiej z nr tel. i emailem. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Mamy z Niemiec? 06.07.05, 14:33 Napisz tutaj ,oni sa troiche blizej granicy: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12488 :o) Odpowiedz Link Zgłoś
igaspr Re: Mamy z Niemiec? 25.07.05, 13:35 Czy jest tu ktos ze Stutgarttu lub okolic? Jestem mama 2,5 rocznego synka i 1mies, coreczki mieszkamy w Leonbergu kolo Stutgarttu szukam kogos do pogadania Odpowiedz Link Zgłoś
mamalukasa Re: Mamy z Niemiec? 04.08.05, 16:56 No to mozemy pogadac. Ja mieszkam w Ostfildern kolo Esslingen i jestem mama 4 miesiecznego Lukasa Odpowiedz Link Zgłoś
szpulotek Re: Mamy z Niemiec? 30.12.05, 18:22 Witam serdecznie, ja mieszkam w Berlinie, synek ma juz 4 lata. Moze ktoras z was mieszka po sąsiedzku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szpulotek Re: Mamy z Niemiec? 30.12.05, 23:04 Ja mieszkam w Berlinie. Kilka dni temu umiescilam post z zapytaniem, czy któras z Was mieszka po sasiedzku...ale niestety do tej pory brak odzewu.(( Odpowiedz Link Zgłoś
olenka261 Re: Mamy z okolic Dortmundu 24.01.06, 19:26 Hej!Mam na imie Ola lat 26 .W lipcu spodziewam sie pierwszego dziecka.Niedawno przeprowadzilam sie do niemiec i czuje sie troszke samotna.Czy sa moze mamusie z okolic Dortmundu?Moj nr gg.4166121 Odpowiedz Link Zgłoś
adanis mamy z okolic Köln? 26.01.06, 20:19 Szukam kolezanki na kawe i do pogadania.Jestem swieza mama 3mies.synek.Mam 25lat.Fajnie by bylo porozmawiac na te same problemy.Moje gg 9429604. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Sa tu mamy lub ciezarne z Mainz? 26.01.06, 23:18 Hej, poszukuje "bratnich dusz" z Mainz. Sama niedlugo skoncze 30 lat, mam trzyletniego synka i jestem w ciazy z drugim (termin koniec maja). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Sa tu mamy lub ciezarne z Mainz? 29.01.06, 22:55 Czesc Pinik. Co prawda nie mieszkam w Manz,ale calkiem niedaleko,bo w Hochheim am Main.W Mainz bywam czesto.Co ktoras niedziele jestem tam tez na polskiej mszy.W Mainz tez rodzilam.Teraz synun ma 19 miesiecy.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Sa tu mamy lub ciezarne z Mainz? 29.01.06, 22:59 Jesli chcesz to napisz do mie na poczte gazetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Sa tu mamy lub ciezarne z Mainz? 02.02.06, 12:08 ja mieszkam w Langen pod Frankfurtem a.M., jesli to Mainz koło FaM to ja mieszkam niedaleko. Mam termin na 26 czerwca, to moje pierwsze dizecko. Szukam kompanii do łażenia po skleapch, trzeba znaleźć wózek i ine gadżety zanim będę miała ogromny brzuch, a mąż w dzień jest w pracy więc mi smutno. Mam samochód więc służę podwózką, gdyby któraś z mam miała ochotę na wypad z domu. pozdrówki kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Sa tu mamy lub ciezarne z Mainz? 03.02.06, 00:45 Chetnie bym sie z Taba wybrala na te zakupy,bo sama takowe nie tak dawno robilam,ale niestety nie moge,bo moj synun ma dopiero 19 miesiecy.Chociaz czasami jednak moglabym sie wybrac poniewaz moj maz ma zwykle po 5 dni wolnego.Napisz do mnie na poczte gazetowa. Edyta. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7520 Re: Sa tu mamy lub ciezarne z Mainz? 30.06.06, 20:34 Hej,mam na imie Ania i pochodze z Essenheim,to jet ok.10 km od Mainz. Mam jedno dziecko. Tak jak Ty ,tez poszukuje ''bratnich dusz''.Widze,ze juz masz drugie dziecko. Napisz,jak znajdziesz chwilke czasu. Pozdrawiam.Ania Odpowiedz Link Zgłoś
adanis PULHEIM albo okolice?? 27.01.06, 11:19 Pilnie poszukuje kolezanki Jestem mama 3mies.synek.Mam 25lat.Mieszkam tu od niedawna i jestem samotna.Milo by bylo zapoznac sie z kims. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.slupsk Schopfheim, niedaleko Freiburga 29.01.06, 13:47 Czesc, mieszkam w Schopfheim, niedaleko Fraiburga, moze ktos mieszka w tych stronach??? Byloby mi milo, pozdrawiam, Karolina, przyszla mama... Odpowiedz Link Zgłoś
lolitka251 Re: Schopfheim, niedaleko Freiburga 30.01.06, 10:00 Czesc!Mam na imie Magda,maz Krzysiek i Justinek(4,5)oraz Nicolas(2,5)-mieszkamy w NRW a dokladniej w Werne(miedzy Dortmundem a Hamm).Moj GG 7310087 Odzywajcie sie mamy ) Odpowiedz Link Zgłoś
adanis KÖLN!? 01.02.06, 11:05 Mieszkam k.Köln.Wczesniej juz pisalam ale zadna mama nie odpowiedziala. Kiedys byly a teraz..? Czy juz nie ma tu mam z KÖln albo okolic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ami34 Re: KÖLN!? 01.02.06, 20:03 Ja mieszkam w Wesseling to niedaleko Koln, dokladnie miedzy Koln a Bonn. Tez szukalam tu mam z mojej okolicy, ale jakos nikt sie nie odezwal, a tu widze ze jakas mama jednak jest. Pozdrawaiam Moja najukochansza Sandrusia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446 Sandrusia ma tiny.pl/mh6v Odpowiedz Link Zgłoś
magda2366 Re: Arnsberg Wita!!! 01.02.06, 14:55 Sorki cos mi sie za szybko kliknelo.... Sa moze jakies mamusie i nie mamusie z okolic???? Odpowiedz Link Zgłoś
anmagskor Re: Mamy z Niemiec? 20.09.15, 17:49 Hessen : Gustavsburg ( Niedaleko Mainz nad Menem ) Pozdrawiam Anna Odpowiedz Link Zgłoś