Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę/ Kindergeld DE

01.02.11, 17:14
Witam.
Jeśli zakładam taki wątek po raz -enty to z góry przepraszam, ale jestem tutaj pierwszy raz, a w wyszukiwarce nie znalazłam nic co pasowałoby do mojego przykładu.

Zatem sytuacja jest nastepująca:
Mam dziecko z włochem, mieszkającym w Niemczech (stała praca, meldunek). Nie jestesmy razem. Nie utrzymujemy kontaktów(tylko przez adwokatów) Niedwano podpisaliśmy ugodę , której punktem jest załatwienie przez niego Kindergeld dla córki. Zarejestrował ją w Jugendamt, płaci alimenty...
Pierwsze pytanie : jak długo czeka się na decyzję?
A po drugie: czy będzie potrzeba jakiś dokumentów z Polski...?
I pozatym jakie są jeszcze warunki otrzymania tych pieniędzy? Czy jego meldunek i stała praca (niezbyt wysokie dochody) kwalifikuja go do otrzymania 100% Kindergeld?? Czy może będzie potrzebny jakiś mój "udział"?
Nie jestśmy małżeństwem.

Z góry dziękuję za Wasze poradysmile
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 01.02.11, 19:34
      IMO powinien dostac (z nadplata) ,ale jak dlugo to potrwa to od urzedu zalezy. Moze trwac nawet pol roku.

Koko
      • anettchen2306 Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 02.02.11, 09:34
        No i placac alimenty ma prawo zatrzymac polowe przyznanej kwoty, wlasnie na poczet alimentow smile
        Czasem na czas trwania sprawy Familienkasse przyznaje swiadczenie tymczasowe, zazwyczaj mniejsze. Potem nastepuje splata za zaglegle miesiace - liczy sie data zlozenia wniosku.
        • conny25 Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 04.02.11, 22:01
          Prawo macie na ten Kindergeld bo pracuje w Niemczech i placi tu podatki! Ale nie dostaniecie tych pelnych 184,00€ jak tutaj bo nie mieszkasz razem z dzieckiem w Niemczech tylko bedziesz dostawac pol tej kwoty!
          A pewna jestem bo dopiero zalatwialam Kolezance ta sama sprawe.

pozdrawiam
          • blanus2202 Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 05.02.11, 22:55
            conny25 napisała:

> Prawo macie na ten Kindergeld bo pracuje w Niemczech i placi tu podatki! Ale ni
            > e dostaniecie tych pelnych 184,00€ jak tutaj bo nie mieszkasz razem z dzi
            > eckiem w Niemczech tylko bedziesz dostawac pol tej kwoty!
            > A pewna jestem bo dopiero zalatwialam Kolezance ta sama sprawe.
            >
            > pozdrawiam

Conny a w przypadku, gdy to ojciec dziecka sam stara się o Kindergeld?? na zasadzie, że połowa idzie (w moim przypadku teoretycznie) na poczet alimentów? też połowa?
            Zasmuciłaś mniesad
            • anettchen2306 Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 06.02.11, 11:33
              Tak, bo te pieniadze nie sa teoretycznie dla dziecka tylko dla rodzica! To od ojca dziecka bedzie zalezalo, czy tymi pieniedzmi sie w ogole z TOBA podzieli, czy zatrzyma w calosci. Polowe z Kindergeld ma prawo sobie odliczyc na poczet Unterhalt. Co zrobi z druga polowa - to tez jego sprawa. Wszystko zgodnie z prawem. Nieprawda jest, ze na dziecko mieszkajace za granica przysluguje sie automatycznie tylko polowa swiadczenia. Mam znajomego, pracujacego tuta i pobierajacego Kindergeld w pelnym wymiarze dla swoich dzieci (dwoch corek) mieszkajacych z matka w Polsce. Jezeli Familienkasse zasadzi polowe, nalezy zadac uzasadnienia DLACZEGO (konkretne paragrafy). Moga tez uszczuplic swiadczenie o kwote odpowiedniego swiadczenia, ktore ty pobierasz lub moglabys pobierac (nawet, jezeli ci sie ono nie przysluguje!!!) w Polsce, np dodatek rodzinny. Jezeli dziecko mieszka z granica Familienkasse moze zadac przedstawienia odpowiedniego zaswiadczenia z Polski, dokumentujacego pobieranie/niepobieranie przez ciebie odpowiednich swiadczen.

Ojciec dziecka moze wiec dostac cala kwote, moze dostac polowe tej kwoty (interpretacja przepisow przez Familienkasse), polowa tej kwoty moze byc uszczuplona o alimenty plus wysokosc swiadczenia z Polski (uszczupla automatycznie Familienkasse).
              Ty, jako matka dziecka mozesz wiec otrzymac pelne swiadczenie (jezeli ojciec dziecka sie podzieli), mozesz otrzymac jego czesc (tez dobra wola ojca dziecka) lub wcale.
              • blanus2202 Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 08.02.11, 12:09
                Wiem, że ojciec dziecka ma prawo do połowy Kindergeld na poczet alimentów , ale przez adwokatów napisalismy ugodę, ze 100% ma mi dawac.
                Tylko zasatanawia mnie- czy będzie sprawdzane, czy to ja pobieram jakieś zasilki skoro to ojciec się stara o kasę dla dziecka wiec chyba jego sprawdzą, czy się mylę? Małżeństwem nie jesteśmy.
                • anettchen2306 Re: Proszę o poradę/ Kindergeld DE 08.02.11, 17:08
                  Ojca mojego syna (w Polsce mieszkajacy i pracujacy) sprawdzali wink O Kindergeld w De ubiegalam sie ja ... Malzenstwem nie bylismy. Nie pomogly tlumaczenia, ze jemu sie zaden dodatek (z racji zarobkow) nie przysluguje. Zebym uzyskala tutaj pelna kwote na syna, musial zlozyc wniosek o wyplate zasilku rodzinnego, urzad gminy (wowczas tak bylo) musial wniosek odrzucic wraz z argumentacja dlaczego, wydac odpowiedni formularz, przeslac do naszej Familienkasse i dopiero wtedy wyplacono mi cala kwote. Przedtem uszczuplano mi Kindergeld o 15€.
                  W calej UE jest tak, ze nie mozna pobierac dwoch swiadczen rownoczesnie na TO SAMO, w tym przypadku na dziecko. Ma to zapobiec podwojnemu wyplacaniu (i wyludzaniu) swiadczen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka