Dodaj do ulubionych

Pomoc dla Polskich dzieci

IP: *.enter.net 15.03.02, 02:15
Czy jest nas na to stac.Nas z forum.Zjednoczyc sie wspolnie jako Polonia i
przeznaczyc pare groszy dla glodujacych dzieci w Polsce.MARIO i ZIBI w roli
glownej.Zrobic cos dobrego od nas nie tylko sie sprzeczac.Samanta jako
nadzorujaca z Polski.Czy stac Was na to???
Ps.Pozdrawiam XYZ lub Apollo
Obserwuj wątek
    • Gość: Funnel Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.vf.shawcable.net 15.03.02, 02:32
      Chociazby to ;
      www.pajacyk.pl
      Wszystkich moich znajomych poprosilem aby zainstalowali pajacyka jako strone
      glowna przez co nie mozna pominac .skromnej .ale zawsze pomocy.
      prosze zrobcie to samo .
      pozdrawiam
      • Gość: XYZ Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.enter.net 15.03.02, 02:38
        Klikam kolego klikam nie uwazasz zeby zrobic cos wiecej jest Nas tak duzo a
        zarazem malo.Mysle ze wspolnie mozemy zrobic duzo duzo wiecej.Sa z nami ludzie
        ktorzy moga tym pokierowac poswiecic troche czasu.Na pewno nie bedziemy duzym
        Owsiakiem chwala jemu badzmy jego malym odbiciem .Pozdrawiam
        • Gość: Don Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.uc.nombres.ttd.es 15.03.02, 02:50

Chwala virtualnym marzycielom,
          virtualne marzenia
          virtualny swiat
          virtualna pomoc.
          virtualne pieniadze
          • Gość: XYZ Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.enter.net 15.03.02, 02:57
            Czy tak duzo trzeba dac dla ciebie zebys cos dal w zamian.Przemysl to ile
            zadowolenia bedzie mial ktos z Twojego niepotrzebnego rowerka z garazu w
            Polsce.
            Z Powazaniem XYZ
            • Gość: XYZ Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.enter.net 15.03.02, 03:45
              Jestescie Polonia???
            • Gość: aniutek Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 15.03.02, 06:10
              bardzo chetnie.......
              kto, jak, gdzie.....
              mam adresy domow dziecka z calej polski.....
              co dalej?
        • ya_bolek Re: Pomoc dla Polskich dzieci 15.03.02, 19:48
          Wydaje mi sie, ze najlepsze co mozemy zaoferowac to nasze pieniadze
          polskim organizacjom charytatywnym. Zorganizowac cos nam, bedacym tutaj
          za granica jest znacznie trudniej niz w Polsce. A sila naszych zarobkow
          jest duzo wieksza, maly procent naszych zarobkow jest duzym zastrzykiem
          gotowki dla organizacji w Polsce.

Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Klikam kolego klikam nie uwazasz zeby zrobic cos wiecej jest Nas tak duzo a
          > zarazem malo.Mysle ze wspolnie mozemy zrobic duzo duzo wiecej.Sa z nami ludzie
          > ktorzy moga tym pokierowac poswiecic troche czasu.Na pewno nie bedziemy duzym
          > Owsiakiem chwala jemu badzmy jego malym odbiciem .Pozdrawiam

• Gość: mysz Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.ab.hsia.telus.net 15.03.02, 06:24
      No nareszcie czytam cos sensownego.Powiedzcie jakie sa pomysly na
      zorganizowanie takiej pomocy.
      • Gość: Alen Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.i-one.at 15.03.02, 09:55
        Hi
        Przeczytałem kilka artykułów zanlezionych pod adresem Akcji Humanitarnej.
        Przerażające , do czego to doszło po odzyaskaniu niepdległości rzez Polske.
        Aż się nie chce wierzć że człowiek człowiekowi zgotował taki los , skandal.
        Najgorsze jest jednak to że webług polskiego systemu wartości ,sprawcy i
        przyczyny tego ubustwa nie są prawidłowo zdentifikowane .
        Społeczeństwo samo musi się organizować (akcja Owsiaka) i zbierać na sprzęt
        medyczny dla dzieci polskich.
        Dla rządu polskiego jest taki czyn społeczeństwa wielką pomocą, załatwia to
        bowiem kilka problemów spowodowanych niekompetentnym rządzeniem się dorobkiem
        narodowym.
        Prezes banku polskiego też zebrał laury ponieważ został świętym mikołajem
        oświadczając że zebrane bilony zachodnich krajów będą bez prowizji zamienione
        na złotówki.Tak jak by tu nie chodziło o interesy ogułu społeczeństwa ,pomoc
        humanitarną która automatychnie powinna być zwolniona z wrzelkich opład.
        Dla przykładu podam że był czas kiedy w Austri poczta zrezygnowała z opłat za
        paczki z pomocą dla polski,co bardzo nam ułatwiło organizowanie tej pomocy
        rodakom.
        Dlatego gdy bank Polski rezygnuje z prowizji od pieniędzy zbieranych przez
        Polaków, na pomoc dla dzieci polskich (jest to wkońcu pomoc budrzetowi
        polskiemu).Taki manewr banku uważam za wstydliwy,to powinno być przecież
        oczywiste.

Wielki kraj w środku europy ,kraj mający dostęp do morza bez pustyń
        Afrykańskich .Kraj który ma takie zasoby minerałów że nie jeden kraj europejski
        może pomarzyć o takich bogactwach.Kraj który mógłby energetycznie być krajem
        niezależnym(energia elektr.) .Kraj o takij bagatej kulturze i doświadczeniach
        historycznych. Zeby to wrzystko było tak zaprzepaszczone, za to gineli górnicy
        w kopalni Wujek ,robornicy w Radomiu,stoczniowcy itd.

Czytając te artykuły o nędzy w Polsce łza się w oku roni,przecież to nie Afryka.
        Ktoś jest za tą nigospodarność odpowiedzialny.Na pewno nie polonia ,nie zachód
        i wkońcu nie żydzi , więc kto ?? Marsjanie??
        Alen.
        • Gość: dodo Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.sympatico.ca 15.03.02, 13:18
          a konkrety? aniutek - te domy dziecka na przyklad. czy procz adresow masz jeszcze jakies dane typu wiek
          dzieci, czego im brakuje.
          ja nie mam najlepszych doswiadczen z wysylania paczek, bo mi kiedys z jednego polskiego kosciola
          napisano, ze rzeczy uzywanych nie przyjmuja wiec daje do salvation army kolo domu - oni przyjmuja
          glownie uzywane smile
          pieniedzy wysylac nie bede, bo nie mam zadnej kontroli nad ich wydawaniem natomiast chetnie wysle
          rzeczy, zabawki, slodycze itd. wysylam tego typu paczki do kraju mojego najstarszego syna i w pare
          jeszcze innych miejsc swiata dlatego tak mnie kiedys zabolalo gdy z polski przyszla odmowa. ale moge
          sprobowac jeszcze raz jesli polecicie gdzie.
          • Gość: Wolny Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.53.138.49.nwrk.grid.net 15.03.02, 17:51
            Gość portalu: dodo napisał(a):

> a konkrety? aniutek - te domy dziecka na przyklad. czy procz adresow masz jeszc
            > ze jakies dane typu wiek
            > dzieci, czego im brakuje.
            > ja nie mam najlepszych doswiadczen z wysylania paczek, bo mi kiedys z jednego p
            > olskiego kosciola
            > napisano, ze rzeczy uzywanych nie przyjmuja wiec daje do salvation army kolo do
            > mu - oni przyjmuja
            > glownie uzywane smile
            > pieniedzy wysylac nie bede, bo nie mam zadnej kontroli nad ich wydawaniem natom
            > iast chetnie wysle
            > rzeczy, zabawki, slodycze itd. wysylam tego typu paczki do kraju mojego najstar
            > szego syna i w pare
            > jeszcze innych miejsc swiata dlatego tak mnie kiedys zabolalo gdy z polski przy
            > szla odmowa. ale moge
            > sprobowac jeszcze raz jesli polecicie gdzie.

ODP:
            Ja rowniez mialem nie raz podobne problemy.
            Pragne tu przypomnien wszystkim w Polsce obecnie obnizono wartosc paczki do
            oclenia - jest teraz do $38 - urzednicy sami decyduja o wartosci(?!)
            Ta suk....ska waaadza musi dorobic na dzieciach.

• Gość: Wolny Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.53.138.49.nwrk.grid.net 15.03.02, 17:42
          Gość portalu: Alen napisał(a):

> Hi
          > Przeczytałem kilka artykułów zanlezionych pod adresem Akcji Humanitarnej.
          > Przerażające , do czego to doszło po odzyaskaniu niepdległości rzez Polske.
          > Aż się nie chce wierzć że człowiek człowiekowi zgotował taki los , skandal.
          > Najgorsze jest jednak to że webług polskiego systemu wartości ,sprawcy i
          > przyczyny tego ubustwa nie są prawidłowo zdentifikowane .
          > Społeczeństwo samo musi się organizować (akcja Owsiaka) i zbierać na sprzęt
          > medyczny dla dzieci polskich.
          > Dla rządu polskiego jest taki czyn społeczeństwa wielką pomocą, załatwia to
          > bowiem kilka problemów spowodowanych niekompetentnym rządzeniem się dorobkiem
          > narodowym.
          > Prezes banku polskiego też zebrał laury ponieważ został świętym mikołajem
          > oświadczając że zebrane bilony zachodnich krajów będą bez prowizji zamienione
          > na złotówki.Tak jak by tu nie chodziło o interesy ogułu społeczeństwa ,pomoc
          > humanitarną która automatychnie powinna być zwolniona z wrzelkich opład.
          > Dla przykładu podam że był czas kiedy w Austri poczta zrezygnowała z opłat za
          > paczki z pomocą dla polski,co bardzo nam ułatwiło organizowanie tej pomocy
          > rodakom.
          > Dlatego gdy bank Polski rezygnuje z prowizji od pieniędzy zbieranych przez
          > Polaków, na pomoc dla dzieci polskich (jest to wkońcu pomoc budrzetowi
          > polskiemu).Taki manewr banku uważam za wstydliwy,to powinno być przecież
          > oczywiste.
          >
          > Wielki kraj w środku europy ,kraj mający dostęp do morza bez pustyń
          > Afrykańskich .Kraj który ma takie zasoby minerałów że nie jeden kraj europejski
          >
          > może pomarzyć o takich bogactwach.Kraj który mógłby energetycznie być krajem
          > niezależnym(energia elektr.) .Kraj o takij bagatej kulturze i doświadczeniach
          > historycznych. Zeby to wrzystko było tak zaprzepaszczone, za to gineli górnicy
          > w kopalni Wujek ,robornicy w Radomiu,stoczniowcy itd.
          >
          > Czytając te artykuły o nędzy w Polsce łza się w oku roni,przecież to nie Afryka
          > .
          > Ktoś jest za tą nigospodarność odpowiedzialny.Na pewno nie polonia ,nie zachód
          > i wkońcu nie żydzi , więc kto ?? Marsjanie??
          > Alen.

ODP:
          ...Twoj dobry hwujek jaruzelski
    • Gość: Baloo Re: Pomoc dla Polskich dzieci - do XYZ IP: *.ne.ch 15.03.02, 13:28
      Nie rozumiem, do czego ci jest potrzebne forum ... po prostu spakuj paczke i
      wyslij, zamiast trabic wkolo, jaki to wspaniale jest pomagac .... A potem
      druga ...

Baloo
      • Gość: aniutek Re: Pomoc dla Polskich dzieci - do XYZ IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 15.03.02, 14:46
        Gos´c´ portalu: Baloo napisa?(a):

> Nie rozumiem, do czego ci jest potrzebne forum ... po prostu spakuj
        paczke i
        > wyslij, zamiast trabic wkolo, jaki to wspaniale jest pomagac .... A potem
        > druga ...
        >
        > Baloo
        taaaa Baloo, w sumie masz racje z takiego gadania nic nie wyjdzie .. no bo
        jak moze ?
        Poszukam i przepisze te adresy domow dziecka, moze ktos wykorzysta ?
        Moim zdaniem potrzebne jest im wszystko- ubrania , zabawki, slodycze.
        • Gość: Baloo do Aniutka IP: *.ne.ch 15.03.02, 14:51
          kochana jestes, Aniutek ... wyslij, pewnie ktos skorzysta ..
          A swoja droga, to kazdy chyba zna kogos w Polsce (czy gdzie indziej) komu warto
          pomoc INDYWIDUALNIE, i jesli chcial, to juz pomaga jak moze ...
          a takie zorganizowane akcje zazwyczaj w koncu brzydko pachna ...

Baloo
          • Gość: aniutek Re: do Aniutka IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 15.03.02, 14:56
            no tak, ale czlek zawsze ma nadzieje, ze tym razem bedzie inaczej /i
            czasami jest/...
            a potrzebujacych w Polsce jest masa,
            pozdrawki,
            aniutek
    • Gość: Alen Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.i-one.at 15.03.02, 15:38
      Hi
      Właśnie,adresy i potrzeby jakie mają dzieci,może ktoś z państwa ma i opublikuje.
      Po świętach wybjeram się do polski,będe jechał zachodnią częścią Polski od dołu
      do góry.Jak będe miał jakiś adres z zapotrzebowaniami dla dzieci to chętnie
      zbocze z drogi i zawioze coś dziecią.

Apropo dzieci,u nas w Austri wycofano wrzystkie truskawki z Hiszpani.Nie
      dawajcie dziecią Hiszpańskiej truskawki ,wykrato w nich rakotwórsze subytancje
      które zawiera owoc.Ponoć przez nadmierne używanie środków owadobujczycz i
      innych konserwantów trzymający świeżość owoca ,dostaly się tam .Nawet zbjeranie
      takich truskawek jest niebezpieczne dla zdrowia .
      Obecnie w chndlu są tylko truskawki z Maroka.Na giełdzie owoców w Wiedniu nie
      chandluje się tą truskawką. Na pewno nie wyparowały i nie zostały
      zniszczone,nie zdziwił bym się gdyby znalazły się w Czesku czy nawet w Polsce.
      Alen.
      • Gość: Ryszard Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.abo.wanadoo.fr 15.03.02, 16:24
        Alen, popracuj troche nad ortografia bo przykro Cie czytac. No wprost nie daje
        rady. Co do truskawek to hiszpanskie sa najczesciej uprawiane wlasnie w Maroku.
        jest to owoc sezonowy: najpierw maroko, potem hiszpania, potem francja no a na
        koncu POLSKA!!! Co do pomocy: poproscie rodzine w PL by dyskretnie pozbierala
        adresy ubogich rodzin szczegolnie ze wsi.Np przez nauczycielki bo one wiedza.
        Potem namowcie znajomych tubylcow by raz czy dwa w roku zrobili pake i wyslali.
        Ja to zrobilem i to dziala. nawet jedna z rodzin "zaadoptowala"
        korespondencyjnie zdolne dzziecko z biednej, wiejskiej rodziny. Posylali male
        sumki pieniedzy przez wiele lat , az do zakonczenia studiow. Potem zaprosili do
        siebie do FR. Bez rozglosu, bez reklamy i bez oczekiwania na listy dziekczynne.
        A to bardzo wazne. R.
      • Gość: Don Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.uc.nombres.ttd.es 15.03.02, 16:29
        Gość portalu: Alen napisał(a):

> Hi
        > Właśnie,adresy i potrzeby jakie mają dzieci,może ktoś z państwa ma i opublikuje
        > .
        > Po świętach wybjeram się do polski,będe jechał zachodnią częścią Polski od dołu
        >
        > do góry.Jak będe miał jakiś adres z zapotrzebowaniami dla dzieci to chętnie
        > zbocze z drogi i zawioze coś dziecią.
        >
        > Apropo dzieci,u nas w Austri wycofano wrzystkie truskawki z Hiszpani.Nie
        > dawajcie dziecią Hiszpańskiej truskawki ,wykrato w nich rakotwórsze subytancje
        > które zawiera owoc.Ponoć przez nadmierne używanie środków owadobujczycz i
        > innych konserwantów trzymający świeżość owoca ,dostaly się tam .Nawet zbjeranie
        >
        > takich truskawek jest niebezpieczne dla zdrowia .
        > Obecnie w chndlu są tylko truskawki z Maroka.Na giełdzie owoców w Wiedniu nie
        > chandluje się tą truskawką. Na pewno nie wyparowały i nie zostały
        > zniszczone,nie zdziwił bym się gdyby znalazły się w Czesku czy nawet w Polsce.
        > Alen.

Nie mowiac o austriackich winach doprawianych glykolem i innymi cudami
        chemii.glupi jestes jak but-te twoje posty to tez szkodliwe dla dzieci-dostaja
        sraczki jak ich rodzice to czytaja !
        • Gość: Don Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.uc.nombres.ttd.es 15.03.02, 16:42

dziwne jakies mam mysli czytajac niektore posty,ciagle czytam w roznych
          miejscach o filantropii.Nie jestem skapy ale jakos tak mam awersje do
          tych "pomocy"Najczesciej konczy sie taka pomoc podziekowaniami w rodzaju: tak
          malo forsy przyslali skapcy! na nas im zal a sami w tych amerykach zyja i
          dobrze maja,albo-stare ciuchy to se w dupe wsadzcie-my nie rumuni,lepsze
          zebrakom daje,albo:co jedzenie posylaja ?abo myto z glodu umieraja ? albo :co
          chamstwo wyjechali i chce nas upokorzyc paczkami enigranty zasrane. dlatego tez
          mam dobra rade: jak koniecznie chcecie uspokoic wasze sumienie,lub inne
          filantropijne uczucia,to kupcie zonie kwiatek albo pol litra dla meza.I
          najlepsza pomoc to SAMOPOMOC.Pomagajcie sami sobie,niesmak i nieprzyjemne
          uczucie oszukanego zostanie wam zaoszczedzone. I robcie jak chcecie. smile)
          • drapieznik Re: Pomoc dla Polskich dzieci 15.03.02, 16:59
            100% zgadzam sie co zreszta sugerowal Baloo. Jak slysze slowa 'sierotki w
            potrzebie' to mam bardzo mieszane uczucia. Nie, ze skapy ale wiadomo, ze jak
            ktos ma reke w miodzie to musi ja polizac...

Tu np. jest plotka, zeby tylko nie kupowac meksykanskich truskawek bo
            oni 'nieczystosci' na pola wylewaja. Wlasnie wczoraj wtrzachnalem paczke takich
            meksykanskich, a zeby bylo gorzej kupilem u meksykanow ktorzy ani slowa po
            angielsu, co chyba jeszcze gorzej swiadczy o tych truskawkach. I nic, zyje.
            Zobacze za 60 lat czym oni je pryskali...

Z tym winem to pamietam bardzo fajna historie z roku cos ok '80-go, RFN. Jest
            tam prawo, ze tylko okreslona 'wage' winogron z ha mozna zebrac bo jak wiecej
            sie wyprodukuje to wino nie jest takie jak trzeba... Reinheitsgesaetz.

No wiec wtedy byla afera, ze kupowali wino z Portugalii (a moze i z Hiszpanii)
            i mieszali z renskim zeby sie ten Reinheitsgesatz w pelni zgodzil.
            Sprawa okazala sie bardzo glosna i szef verbandu wintzerow popelnil
            samobojstwo. Sprawa ucichla. Byla wtedy tez afera, ze kupowali mieso kangurze z
            Australii, kupiony weterynarz stemplowal to jako beef w Saarbruecken i tak szlo
            cos przez 30 lat.

A swoja droga, ten glikol, podobno slodkawy, to jest straszna tragedia bo
            gwarantuje raka. Mam wrazenie, ze z uwagi na slodkosc, to chyba tylko slodkie
            wina sa zagrozone...
          • Gość: Baloo Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.ne.ch 15.03.02, 17:03
            Don, chyba ci cos zaszkodzilo ?
            Pomagac trzeba ! Tym co naprawde potrzebuja i ktorzy chca, aby im pomagac ...
            i nie ma powodow, zeby od razu wylewac pomyje na kogos , tylko dlatego , ze on
            pomaga a ty nie ... tu nie chodzi o filantropie czy rozne tam charytatywne
            klitus bajdus, rozkradane przez rozprowadzajacych, ale o zwyczajna, spokojna
            pomoc bez rozglosu i hucpy ....
            O cos, o czym napisal Ryszard ... to naprawde dziala .

baloo
        • Gość: Alen Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.i-one.at 15.03.02, 17:47
          Gość portalu: Don napisał(a):

> Nie mowiac o austriackich winach doprawianych glykolem i innymi cudami
          > chemii.glupi jestes jak but-te twoje posty to tez szkodliwe dla dzieci-
          dostaja
          > sraczki jak ich rodzice to czytaja !

No cóż ,tego można było się spodziewać po Tobje, zresztą prawie wrzystkie Twoje
          posty są naszpikowane określeniami które świadczą tylko o Twoich
          predyspozycjach. Widocznie w Twoim domu rodzinnym Ciebje tak nauczono. Wyrazy
          wspułczucia.
          Niemiej jednak już nie mam wątpliwości co do Twojej osoby i na Twoje posty nie
          będe już odpowiadał.Ty też nie musisz posty Alena nie czytać, przecież Ciebje
          nikt nie zmusza, prawda .

A co do truskawek to nie są moje zarządzenia ,chyba że Ty Don myślisz inaczej,
          co by mnie nie zdziwiło.
    • komentator Re: Pomoc dla Polskich dzieci 15.03.02, 17:56

> Czy jest nas na to stac.Nas z forum.Zjednoczyc sie wspolnie jako Polonia i
      > przeznaczyc pare groszy dla glodujacych dzieci w Polsce.MARIO i ZIBI w roli
      > glownej.Zrobic cos dobrego od nas nie tylko sie sprzeczac.Samanta jako
      > nadzorujaca z Polski.Czy stac Was na to???
      > Ps.Pozdrawiam XYZ lub Apollo

Wrzucimy maly kijek w mrowisko:

Ostatnia rzecza jaka jest potrzebna w Polsce to jalmuzna
      pochodzaca z zagranicy. Polacy w kraju zyja w wolnym
      kraju, maja ekonomie rynkowa wiec sami musza zadbac o
      swoje sprawy. W Polsce jest duze rozwarstwienie a nawet
      widzi sie czesto ostentacyjna konsumpcje. A wiec niech
      ludzie w kraju obudza swoje sumienia. Obecne czasy to nie
      komuna z pustymi sklepami, towaru jest w brod tylko nie
      ma kasy albo kasa jest nierowno rozdzielona. Jalmuzna
      z zagranicy nie zalatwi sprawy, najwyzej poprawi samopoczucie
      ofiarodawcow a wsrod ludnosci w Polsce wytworzy bardzo
      szkodliwe poczucie ze ktos za nich cos moze realnie zrobic.
      A wiec lepiej dac sobie z tym spokoj bo pare groszy i tak nic
      nie zmieni a kleski zywiolowej w Polsce nie ma.

• drapieznik Komentator 15.03.02, 18:33
        "...W Polsce jest duze rozwarstwienie a nawet
        widzi sie czesto ostentacyjna konsumpcje..."

Ciekawa obserwacja. Ja np. nie daje na te ogolnie znane United Way itp bo one
        maja 98% na overhead. Jak ja bym dawal, to chcialbym zeby to doszlo do klienta
        czyli dziecka.

Wedlug prawa potrzeba tylko trzech ludzi zeby otworzyc organizacje charytatywna
        pomagania sierotkom. Juz widze jak niektorym drga powieka...Pamietacie jak bylo
        z pomoca od Polonii gdy zylismy w Polsce? Czy teraz byloby inaczej?

Kropla w morzu potrzeb. Tam trzeba dac ale pieniadze w postacin inwestycji.

Za duzo jest tych specjalistow po tzw MBA z budki telefonicznej w Tailandii czy
        w stanie Arkansas. Za duzo jest tych gnoi co chca robic pieniadze z obracania
        papierami.

Przemysl jest np. montowanie wiazek elektrycznych do samochodu przez VW. Albo
        robienie lozysk. Zdaje sie nawet nie ma montowania pradnic samochodowych bo za
        skomplikowane. Firmy jak Ford po szumnym 'otwarciu-kupieniu' maluchnych firm
        wycofaly sie nawet i z tego. Widac, oni sobie bardzo dobrze radza. Panstwo
        istnialo 100o lat, 'wie co robi', bo jakby nie wiedzialo to by sie moglo
        zapytac na forum). Widac im ten aktualny stan do czegos potrzebny...

Jak to ktos powiedzial: nie bija tak duzo, jesc raz na dzien dadza, po co
        zmieniac? Zeby tylko nie bylo gorzej. Jaki to ja bylem cwany przed cwierc
        wiekiem, ze wszystko rzucilem zeby wyjechac. I te 250,000 cwaniakow co
        wyjechalo w ciagu ostatnich 2 lat. Nastepny odjazd pociagu na zachod w w roku
        2020, 2040, 2060. Kazdy moze sobie wybrac pociag do czegos.

Ech, save the dollar. Wiekszy kij w wieksze mrowisko. No to co jemy dzis na
        lunch/obiad/kolacje/snack (niepotrzebne skreslic)?
      • Gość: Don Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.uc.nombres.ttd.es 15.03.02, 20:00
        komentator napisał(a):

> Gość portalu: XYZ napisał(a):
        >
        > > Czy jest nas na to stac.Nas z forum.Zjednoczyc sie wspolnie jako Polonia i
        >
        > > przeznaczyc pare groszy dla glodujacych dzieci w Polsce.MARIO i ZIBI w rol
        > i
        > > glownej.Zrobic cos dobrego od nas nie tylko sie sprzeczac.Samanta jako
        > > nadzorujaca z Polski.Czy stac Was na to???
        > > Ps.Pozdrawiam XYZ lub Apollo
        >
        > Wrzucimy maly kijek w mrowisko:
        >
        > Ostatnia rzecza jaka jest potrzebna w Polsce to jalmuzna
        > pochodzaca z zagranicy. Polacy w kraju zyja w wolnym
        > kraju, maja ekonomie rynkowa wiec sami musza zadbac o
        > swoje sprawy. W Polsce jest duze rozwarstwienie a nawet
        > widzi sie czesto ostentacyjna konsumpcje. A wiec niech
        > ludzie w kraju obudza swoje sumienia. Obecne czasy to nie
        > komuna z pustymi sklepami, towaru jest w brod tylko nie
        > ma kasy albo kasa jest nierowno rozdzielona. Jalmuzna
        > z zagranicy nie zalatwi sprawy, najwyzej poprawi samopoczucie
        > ofiarodawcow a wsrod ludnosci w Polsce wytworzy bardzo
        > szkodliwe poczucie ze ktos za nich cos moze realnie zrobic.
        > A wiec lepiej dac sobie z tym spokoj bo pare groszy i tak nic
        > nie zmieni a kleski zywiolowej w Polsce nie ma.
        >

stary cos ci czasami wyjdzie i ten post nie jest podobny do twoich-trzezwy i
        rzeczowy,ja gratuluje
    • ya_bolek Pieniadze 15.03.02, 19:50
      Wydaje mi sie, ze najlepsze co mozemy zaoferowac to nasze pieniadze
      polskim organizacjom charytatywnym. Zorganizowac cos nam, bedacym tutaj
      za granica jest znacznie trudniej niz w Polsce. A sila naszych zarobkow
      jest duzo wieksza, maly procent naszych zarobkow jest duzym zastrzykiem
      gotowki dla organizacji w Polsce.

> Czy jest nas na to stac.Nas z forum.Zjednoczyc sie wspolnie jako Polonia i
      > przeznaczyc pare groszy dla glodujacych dzieci w Polsce.MARIO i ZIBI w roli
      > glownej.Zrobic cos dobrego od nas nie tylko sie sprzeczac.Samanta jako
      > nadzorujaca z Polski.Czy stac Was na to???
      > Ps.Pozdrawiam XYZ lub Apollo

• Gość: aniutek adresy dowmow dziecka w PL IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 16.03.02, 01:44
        uwaga, bedzie dlugo.
        Mysle, ze warto wybrac sobie /oczywiscie jezeli ktos chce/ dom dziecka w
        jakiejs zapadlej dziurze- sa najbiedniejsze, napisac do nich, zadzwonic
        zapytac co potrzebuja najbardziej / ja nie daje pieniedzy a posylam
        zabawki, ubrania, nowe i uzywane/
        Teraz przy okazji wiosennych pozadkow, mozna sie pozbyc nam
        niepotrzebnych rzeczy a dzieciom zrobic wielka frajde.
        Z uzywanych ubran, wybieram tylko takie, ktore sa w dobrej kondycji a moj
        syn juz sie w nie nie miesci, kurtki, koszule, bluzy, spodnie narciarskie etc.
        misie, ksiazeczki, ......
        Ta lista ma ponad 200 pozycji i nie jest pelna.......... 
        (0-24) 235 22 05 Bratoszewo Dom Dziecka nr 1
        09-500 Gostynin, ul. Targowa 34 , pow.gostynin´ski woj.mazowieckie

(0-12) 269 35 79 Caritas Dom Matki i Dziecka
        30-427 Kraków, ul. Z˙ywiecka 16 , pow.m. Kraków woj.ma?opolskie

(0-76) 844 82 29 Czajkowscy C.J. Rodzinny Dom Dziecka
        59-307 Raszówka, ul. gen. Bema 20 , pow.lubin´ski woj.dolnos´la˛skie

(0-75) 755 14 02 Da˛brówka Dom Dziecka
        58-560 Jelenia Góra, ul. Podgórzyn´ska 6 , pow.m. Jelenia Góra
        woj.dolnos´la˛skie

(0-54) 282 41 42 Dom Dziecka
        87-700 Aleksandrów Kujawski, ul. gen. Sikorskiego 4a ,
        pow.aleksandrowski woj.kujawsko-pomorskie

(0-95) 746 18 60 Dom Dziecka
        74-320 Barlinek, ul. Polana Lecha 2 , pow.mys´liborski
        woj.zachodnio-pomorskie

(0-89) 762 20 45 Dom Dziecka
        11-200 Bartoszyce, ul. Limanowskiego 12 , pow.bartoszycki
        woj.warmin´sko-mazurskie

(0-52) 332 60 09 Dom Dziecka
        86-160 Ba˛kowo gm. Warlubie 37 , pow.s´wiecki woj.kujawsko-pomorskie

Dom Dziecka
        (0-77) 413 17 20
        46-233 Ba˛ków gm. Kluczbork

Dom Dziecka
        (0-83) 352 51 07
        21-320 (p-ta Bedno) Bia?ka gm. Radzyn´ Podlaski

Dom Dziecka
        (0-56) 468 13 78
        86-318 (p-ta Rogoz´no) Bia?ochowo

Dom Dziecka
        (0-94) 312 22 57
        78-200 Bia?ogard

Dom Dziecka
        (0-85) 681 24 03
        17-230 Bia?owiez˙a

Dom Dziecka
        (0-85) 732 87 25
        15-028 Bia?ystok

Dom Dziecka
        (0-33) 814 46 14
        43-310 Bielsko - Bia?a

Dom Dziecka
        (0-71) 314 62 72
        56-420 Bierutów

Dom Dziecka
        (0-91) 404 13 24
        74-106 (p-ta Stare Czarnowo) Binowo

Dom Dziecka
        715 22 29
        11-300 Biskupiec pow. olsztyn´ski

Dom Dziecka
        (0-14) 612 23 50
        32-700 Bochnia

Dom Dziecka
        (0-77) 414 86 22
        46-243 Bogacica

Dom Dziecka
        (0-56) 498 26 54
        87-300 Brodnica

Dom Dziecka
        (0-77) 416 21 11
        49-300 Brzeg

Dom Dziecka
        (0-52) 361 18 44
        85-851 Bydgoszcz

Dom Dziecka
        (0-74) 850 99 39
        58-114 Bystrzyca Górna

Dom Dziecka
        (0-59) 822 44 04
        77-100 Bytów

Dom Dziecka
        (0-82) 565 37 38
        22-100 Che?m

Dom Dziecka
        (0-56) 686 18 80
        86-200 Che?mno

Dom Dziecka
        (0-77) 474 39 01
        46-070 Chmielowice

Dom Dziecka
        (0-34) 328 92 28
        42-270 Chorzenice

Dom Dziecka
        (0-32) 241 15 27
        41-503 Chorzów

Dom Dziecka
        (0-34) 353 50 94
        42-793 Ciasna

Dom Dziecka
        (0-33) 852 14 97
        43-400 Cieszyn

Dom Dziecka
        (0-32) 215 27 73
        43-502 Czechowice - Dziedzice

Dom Dziecka
        (0-32) 431 16 56
        44-230 (p-ta Czerwionka) Czerwionka - Leszczyny

Dom Dziecka
        (0-43) 676 60 04
        98-365 (p-ta Rusiec) Da˛browa Rusiecka

Dom Dziecka
        (0-14) 642 23 83
        33-200 Da˛browa Tarnowska

Dom Dziecka
        (0-42) 717 82 13
        95-100 (p-ta Zgierz) Da˛brówka Strumiany

Dom Dziecka
        (0-95) 760 27 00
        74-400 De˛bno

Dom Dziecka
        (0-74) 813 20 25
        57-522 Domaszków

Dom Dziecka
        (0-74) 831 41 68
        58-200 Dzierz˙oniów

Dom Dziecka
        (0-55) 233 60 19
        82-300 Elbla˛g

Dom Dziecka
        (0-58) 309 40 83
        80-045 Gdan´sk

Dom Dziecka
        (0-58) 623 86 86
        81-094 Gdynia

Dom Dziecka
        (0-24) 277 49 02
        96-521 (p-ta Brzozów) Giz˙yce

Dom Dziecka
        (0-32) 231 42 10
        44-100 Gliwice

Dom Dziecka
        (0-76) 833 57 48
        67-200 G?ogów

Dom Dziecka
        (0-77) 437 35 47
        48-250 G?ogówek

Dom Dziecka
        (0-52) 355 84 54
        88-140 Gniewkowo

Dom Dziecka
        (0-61) 426 49 48
        62-200 Gniezno

Dom Dziecka
        (0-71) 319 58 56
        56-120 (p-ta Brzeg Dolny) Godzie˛cin

Dom Dziecka
        (0-76) 858 45 65
        59-230 (p-ta Prochowice) Golanka Dolna

Dom Dziecka
        (0-87) 615 03 05
        19-500 Go?dap

Dom Dziecka
        (0-95) 720 20 05
        66-400 Gorzów Wielkopolski

Dom Dziecka
        (0-32) 451 11 51
        44-350 Gorzyczki

Dom Dziecka
        (0-71) 392 14 30
        57-100 (p-ta Strzelin) Górzec

Dom Dziecka
        (0-56) 462 18 71
        86-300 Grudzia˛dz

Dom Dziecka
        (0-91) 384 25 61
        72-300 Gryfice

Dom Dziecka
        (0-52) 357 38 68
        88-100 Inowroc?aw

Dom Dziecka
        (0-52) 351 16 24
        88-181 Jaksice

Dom Dziecka
        (0-16) 621 77 60
        37-500 Jaros?aw

Dom Dziecka
        (0-62) 760 19 66
        62-800 Kalisz

Dom Dziecka
        (0-32) 255 39 36
        40-038 Katowice

Dom Dziecka
        (0-41) 352 18 51
        28-500 Kazimierza Wielka

Dom Dziecka
        (0-71) 316 66 42
        55-080 Ka˛ty Wroc?awskie

Dom Dziecka
        (0-77) 482 96 55
        47-200 Ke˛dzierzyn-Koz´le

Dom Dziecka
        (0-41) 332 47 34
        25-408 Kielce

Dom Dziecka
        (0-74) 867 35 93
        57-300 K?odzko

Dom Dziecka
        (0-61) 815 01 08
        62-006 Kobylnica

Dom Dziecka
        (0-33) 856 93 84
        43-416 Kon´czyce Wielkie

Dom Dziecka
        (0-94) 345 42 38
        75-523 Koszalin

Dom Dziecka
        (0-58) 686 29 28
        83-400 Kos´cierzyna

Dom Dziecka
        (0-23) 655 80 09
        06-522 Kowalewo

Dom Dziecka
        (0-48) 614 41 53
        26-900 Kozienice

Dom Dziecka
        (0-61) 817 02 06
        62-036 Kórnik

Dom Dziecka
        (0-77) 485 78 83
        48-155 (p-ta Mokre Kolonia) Krasne Pole

Dom Dziecka
        (0-82) 576 37 43
        22-300 Krasnystaw

Dom Dziecka
        (0-81) 825 69 80
        23-210 Kras´nik

Dom Dziecka
        256 40 28
        64-761 Krzyz˙

Dom Dziecka
        (0-76) 854 54 82
        59-220 Legnica

Dom Dziecka
        (0-59) 862 20 47
        84-300 Le˛bork

Dom Dziecka
        (0-62) 763 40 03
        62-850 Lisków

Dom Dziecka
        (0-54) 284 30 15
        87-840 Lubien´ Kujawski

Dom Dziecka
        (0-91) 328 41 57
        72-519 (p-ta Wapnica) Lubin gm. Mie˛dzyzdroje

Dom Dziecka
        (0-81) 442 94 44
        20-089 Lublin

Dom Dziecka
        (0-84) 611 30 12
        22-437 ?abunie

Dom Dziecka
        (0-42) 640 03 44
        93-277 ?ódz´

Dom Dziecka
        (0-94) 318 90 63
        76-032 Mielno

Dom Dziecka
        (0-91) 418 12 06
        72-132 Mosty

Dom Dziecka
        (0-32) 222 23 47
        41-400 Mys?owice

Dom Dziecka
        (0-41) 381 45 84
        28-362 Nag?owice

Dom Dziecka
        (0-77) 410 06 40
        46-100 Namys?ów

Dom Dziecka
        (0-74) 872 24 34
        57-400 Nowa Ruda

Dom Dziecka
        (0-17) 241 21 73
        37-310 Nowa Sarzyna

Dom Dziecka
        (0-63) 279 30 12
        62-740 (p-ta Tuliszków) Nowy S´wiat gm. Tuliszków

Dom Dziecka
        (0-89) 535 00 39
        10-071 Olsztyn

Dom Dziecka
        (0-89) 519 26 13
        11-015 Olsztynek

Dom Dziecka
        (0-71) 313 49 27
        55-200 O?awa

Dom Dziecka
        (0-77) 441 41 22
        45-086 Opole

Dom Dziecka
        (0-52) 351 29 33
        88-100 (p-ta Inowroc?aw) Or?owo

Dom Dziecka
        (0-32) 221 52 23
        43-180 Orzesze

Dom Dziecka
        (0-56) 474 20 59
        13-300 Paco?towo

Dom Dziecka
        (0-77) 431 65 23
        48-370 Paczków

Dom Dziecka
        (0-89) 621 20 13
        12-130 Pasym

Dom Dziecka
        (0-32) 289 98 77
        41-940 Piekary S´la˛skie

Dom Dziecka
        (0-74) 836 52 23
        58-250 Pieszyce

Dom Dziecka
        (0-74) 837 12 91
        58-240 Pi?awa Górna

Dom Dziecka
        (0-44) 647 61 97
        97-300 Piotrków Trybunalski

Dom Dziecka
        (0-62) 742 21 95
        63-300 Pleszew

Dom Dziecka
        (0-91) 317 67 37
        72-010 Police

Dom Dziecka
        (0-16) 678 51 08
        37-700 Przemys´l

Dom Dziecka
        (0-32) 210 42 92
        43-200 Pszczyna

Dom Dziecka
        (0-81) 886 33 43
        24-100 Pu?awy

Dom Dziecka
        (0-48) 362 17 22
        26-600 Radom

Dom Dziecka
        829 68 65
        98-290 (p-ta Warta) Rafa?ówka

Dom Dziecka
        (0-46) 814 35 68
        96-200 Rawa Mazowiecka

Dom Dziecka
        (0-25) 676 09 14
        05-282 (p-ta Strachówka) Równe

Dom Dziecka
        (0-32) 422 21 47
        44-200 Rybnik

Dom Dziecka
        (0-54) 280 30 55
        87-500 Rypin

Dom Dziecka
        (0-18) 446 90 03
        33-343 Rytro

Dom Dziecka
        (0-77) 412 10 23
        49-125 Skorogoszcz

Dom Dziecka
        (0-95) 717 01 86
        66-440 (p-ta Skwierzyna) Skwierzyna

Dom Dziecka
        (0-71) 316 29 16
        55-051 (p-ta Sobótka Górka) Sobótka

Dom Dziecka
        376 13 12
        27-320 Solec n. Wis?a˛

Dom Dziecka
        (0-32) 291 19 30
        41-200 Sosnowiec

Dom Dziecka
        (0-77) 415 80 91
        49-247 Strzegów

Dom Dziecka
        (0-71) 384 72 74
        56-306 Su?ów

Dom Dzieck
        • Gość: Biala Re: adresy dowmow dziecka w PL IP: *.sympatico.ca 16.03.02, 01:46
          Aniutek, a gdzie Warszawka
          • Gość: aniutek Re: adresy dowmow dziecka w PL IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 16.03.02, 01:49
            Gos´c´ portalu: Biala napisa?(a):

> Aniutek, a gdzie Warszawka

cholera , ucielo....
            ale juz jest smile))))
            Dom Dziecka
            (0-85) 718 31 95
            16-030 Supras´l

Dom Dziecka
            (0-76) 843 60 15
            59-330 S´cinawa

Dom Dziecka
            (0-68) 382 71 42
            66-200 S´wiebodzin

Dom Dziecka
            (0-91) 312 66 91
            72-004 Tanowo

Dom Dziecka
            (0-77) 464 41 12
            46-050 Tarnów Opolski

Dom Dziecka
            (0-58) 531 52 75
            83-110 Tczew

Dom Dziecka
            (0-44) 724 42 36
            97-200 Tomaszów Mazowiecki

Dom Dziecka
            829 46 85
            Tomis?awice

Dom Dziecka
            (0-67) 216 22 70
            64-980 Trzcianka

Dom Dziecka
            414 81 16
            74-510 Trzcin´sko Zdrój

Dom Dziecka
            (0-52) 315 42 79
            62-240 Trzemeszno

Dom Dziecka
            (0-52) 381 50 24
            86-014 (p-ta Sicienko) Trzemie˛towo

Dom Dziecka
            (0-52) 334 55 10
            89-500 Tuchola

Dom Dziecka
            (0-77) 421 20 22
            46-045 Turawa

Dom Dziecka
            (0-32) 227 33 15
            43-100 Tychy

Dom Dziecka
            (0-59) 814 47 19
            76-270 Ustka

Dom Dziecka
            (0-25) 752 63 06
            05-310 (p-ta Ka?uszyn) Wa˛sy gm. Ka?uszyn/k Warszawy

Dom Dziecka
            (0-76) 878 31 77
            59-513 Wilków Osiedle

Dom Dziecka
            (0-41) 377 10 71
            28-136 (p-ta Nowy Korczyn) Winiary gm. Nowy Korczyn

Dom Dziecka
            (0-91) 326 54 77
            72-513 Wise?ka

Dom Dziecka
            (0-34) 327 55 24
            42-263 Wrzosowa

Dom Dziecka
            (0-65) 540 22 52
            67-400 Wschowa

Dom Dziecka
            (0-56) 468 93 07
            86-321 Wydrzno

Dom Dziecka
            (0-32) 275 37 05
            41-800 Zabrze

Dom Dziecka
            (0-18) 352 08 33
            38-333 Zagórzany

Dom Dziecka
            (0-86) 271 34 89
            18-301 Zambrów

Dom Dziecka
            (0-32) 672 19 32
            42-400 Zawiercie

Dom Dziecka
            (0-24) 285 12 87
            99-320 Z˙ychlin

Dom Dziecka
            276 52 04
            38-111 Z˙yznów

Dom Dziecka dla Dziewcza˛t
            (0-12) 633 22 24
            31-137 Kraków

Dom Dziecka dla Ma?ych Dzieci
            (0-42) 634 71 25
            94-226 ?ódz´

Dom Dziecka im. b?. Urszuli Ledóchowskiej Zgromadzenia Sióstr
            Urszulanek Serca Jezusa Konaja˛cego
            (0-61) 291 70 80
            64-551 Otorowo

Dom Dziecka im. D. Savio
            (0-32) 267 21 46
            42-512 Sarnów gm. Psary

Dom Dziecka im. D. Savio w Sarnowie. Filia
            (0-32) 295 14 52
            42-500 Be˛dzin

Dom Dziecka im. J. Brzechwy
            (0-33) 876 14 66
            34-106 (p-ta Mucharz) Jaszczurowa

Dom Dziecka im. J. C. Babickiego
            (0-67) 287 10 18
            89-321 (p-ta T?ukomy) Kijaszkowo

Dom Dziecka im. J. Korczaka
            (0-34) 317 23 63
            42-100 K?obuck

Dom Dziecka im. J. Korczaka
            (0-23) 662 30 24
            09-100 P?on´sk

Dom Dziecka im. J. Krasickiego
            (0-42) 652 84 75
            91-224 ?ódz´

Dom Dziecka im. J.C. Babickiego
            (0-63) 278 50 52
            62-700 Turek

Dom Dziecka im. K. Makuszyn´skiego
            (0-33) 842 26 54
            32-600 Os´wie˛cim

Dom Dziecka im. M. Konopnickiej
            (0-55) 279 33 65
            82-500 Kwidzyn

(0-34) 359 63 30
            46-300 (p-ta Olesno) Sowczyce

(0-75) 717 21 06
            58-580 Szklarska Pore˛ba

Dom Dziecka im. Matki Weroniki
            (0-25) 757 22 17
            05-332 Siennica gm. Siennica

Dom Dziecka im. Ojca s´w. Piusa XI
            (0-22) 772 62 27
            05-123 Chotomów

Dom Dziecka im. s´w. Dominika Savio
            (0-71) 399 07 17
            55-093 Kie?czów

Dom Dziecka Matki Boskiej Cze˛stochowskiej Zgromadzenia Sióstr s´w.
            Elz˙biety
            (0-76) 862 04 32
            59-220 Legnica

Dom Dziecka nr 1
            (0-32) 281 16 93
            41-902 Bytom

Dom Dziecka nr 1
            (0-32) 231 46 22
            44-100 Gliwice

Dom Dziecka nr 1
            (0-75) 752 52 38
            58-500 Jelenia Góra

Dom Dziecka nr 1
            (0-12) 422 41 67
            31-123 Kraków

Dom Dziecka nr 1
            (0-81) 744 07 34
            20-337 Lublin

Dom Dziecka nr 1
            (0-61) 867 35 61
            60-389 Poznan´

Dom Dziecka nr 1
            (0-58) 551 19 94
            81-820 Sopot

Dom Dziecka nr 1
            (0-91) 587 45 79
            73-110 Stargard Szczecin´ski

Dom Dziecka nr 1
            (0-91) 454 14 72
            71-455 Szczecin

Dom Dziecka nr 1
            (0-14) 621 96 23
            33-100 Tarnów

Dom Dziecka nr 1
            (0-54) 233 82 64
            87-800 W?oc?awek

Dom Dziecka nr 1
            (0-84) 687 20 24
            22-470 Zwierzyniec gm. Zwierzyniec

Dom Dziecka nr 1 im. M. Falskiej
            (0-22) 834 26 24
            01-830 Warszawa

Dom Dziecka nr 1. Oddzia?
            (0-91) 577 08 77

Dom Dziecka nr 2
            (0-32) 281 35 59
            41-902 Bytom

Dom Dziecka nr 2
            (0-32) 231 56 57
            44-100 Gliwice

Dom Dziecka nr 2
            (0-24) 235 26 85
            09-500 Gostynin

Dom Dziecka nr 2
            (0-32) 252 62 07
            40-731 Katowice
            Dom Dziecka nr 2
            (0-59) 862 24 47
            84-300 Le˛bork

Dom Dziecka nr 2
            (0-42) 655 72 22
            91-224 ?ódz´

Dom Dziecka nr 2
            (0-61) 833 34 18
            61-505 Poznan´

Dom Dziecka nr 2
            (0-58) 551 23 01
            81-777 Sopot

Dom Dziecka nr 2
            (0-32) 291 22 14
            41-205 Sosnowiec

Dom Dziecka nr 2
            (0-91) 577 51 42

Dom Dziecka nr 2
            (0-91) 461 22 76
            70-774 Szczecin

Dom Dziecka nr 2
            (0-14) 622 29 95
            33-100 Tarnów

Dom Dziecka nr 2
            (0-56) 648 36 79
            87-100 Torun´

Dom Dziecka nr 2
            (0-54) 236 12 62
            87-800 W?oc?awek

Dom Dziecka nr 2 im. E. Szelburg-Zarembiny
            (0-81) 532 08 30
            20-016 Lublin

Dom Dziecka nr 2 im. J. Korczaka
            (0-74) 842 16 81
            58-303 Wa?brzych

Dom Dziecka nr 2 im. J. Korczaka
            (0-22) 632 18 16
            01-202 Warszawa
            Dom Dziecka nr 3
            (0-32) 286 72 15
            41-936 Bytom

Dom Dziecka nr 3
            (0-12) 658 09 33
            30-808 Kraków
            Dom Dziecka nr 3
            (0-32) 291 74 86
            41-200 Sosnowiec

Dom Dziecka nr 3 im. dr. H. Jordana
            (0-41) 342 85 02
            25-324 Kielce

Dom Dziecka nr 3 im. Dziecka Warszawy
            (0-22) 836 44 12
            01-439 Warszawa

Dom Dziecka nr 3 Rodzinny
            (0-61) 822 51 41
            60-681 Poznan´

Dom Dziecka nr 4
            (0-42) 616 03 63
            91-851 ?ódz´

Dom Dziecka nr 4
            (0-22) 849 60 13
            02-517 Warszawa

Dom Dziecka nr 5
            (0-42) 678 94 49
            90-159 ?ódz´

Dom Dziecka nr 5
            (0-71) 348 37 08
            51-609 Wroc?aw

Dom Dziecka nr 6
            (0-12) 644 09 28
            31-961 Kraków

Dom Dziecka nr 6 im. S. Jachowicza
            (0-42) 684 06 44
            93-030 ?ódz´

Dom Dziecka nr 7
            (0-22) 756 43 62
            05-510 Konstancin-Jeziorna

Dom Dziecka nr 7
            (0-12) 411 60 54
            31-421 Kraków
            Dom Dziecka nr 8
            789 40 68
            05-410 Józefów gm. Józefów

Dom Dziecka nr 8
            (0-12) 644 01 55
            31-977 Kraków

Dom Dziecka nr 8
            (0-42) 684 94 40
            93-473 ?ódz´

Dom Dziecka nr 9
            (0-22) 822 14 28
            02-121 Warszawa

Dom Dziecka nr 10
            (0-12) 658 21 18
            30-860 Kraków

Dom Dziecka nr 10
            (0-22) 644 84 51
            02-843 Warszawa

Dom Dziecka nr 11
            (0-12) 656 14 33
            30-544 Kraków

Dom Dziecka nr 11
            (0-22) 811 44 27
            03-007 Warszawa

Dom Dziecka nr 11. Filia
            (0-22) 678 24 71
            03-510 Warszawa

-
            • Gość: Funnel Re: do KOMI IP: *.vf.shawcable.net 16.03.02, 12:20
              Komentator napisal ;
              >A wiec lepiej dac sobie z tym spokoj bo pare groszy i tak nic
              nie zmieni a kleski zywiolowej w Polsce nie ma.

Do diabla ! Komentatorze ! Jakim prawem Pan zniecheca ludzi dobrej woli do
              pomocy GLODUJACYM dzieciom W Polsce ??? IM Pan wytlumacz ze maja byc glodne bo
              jest gospodarka rynkowa i TAK MA BYC ,my wiemy doskonale jak
              jest.Widzimy.widzimy ze to"nie komuna z pustymi polkami ",tylko komuna z
              pelnymi polkami.
              Wiem ze Pan wraz z ekipa sie wyzywi!. Urban przesiaduje ponoc na posiedzeniach
              egzekutywy przewodniej Partii,i to w pierwszym rzedzie.Tak trzymac !
              Czekamy z na koce i spiwory dla Nowego Jorku ,beda potrzebne dla Kwasnieskiego
              po skonczeniu prezydentury dla dalszej jego kariery w ONZ ,jak Pan przewidujesz.

Skoro Pan nie pomagasz,to dlaczego przeszkadzasz?Wszystkie dzieci sa
              nasze,wszakze.

• Gość: Alen Pomoc dla dzieci IP: *.i-one.at 16.03.02, 13:40
                Hi
                Mam wrażenie że niektórzy userzy twierdząc że polska to nie Afryka i najgorsze
                co może się wydażyć, to właśnie pomoc dla Polskch dzieci.
                Jest to tylko po części prawda ,wprawdzie nie ma tam klęski żywiołowej,nie.
                Ale to co jest, to jest coś gorszego od klęski żywiolowej, przyjdzie np.
                powódź, zniszczy dobytek ,woda spadnie i zaczyna się odbudowe dobytku.

W Polsce woda zalała umysły,systemy wartości w społeczeństwie, gospodarke itd.
                A tą wodą jest korupcja ludzi nieudolnych,niezdolnych do rządzenia krajem tylko
                do okradania i okłamywania społeczeństwa.

Oczywiście najsłabsi cierpią najbardziej,a to są właśnie dzieci.
                Dlatego niech każdy sam, zgodnie ze swoim sumieniem zdecyduje za siebje czy
                dziecią należy się pomoc czy nie.Ja nie mam żadnych wątpliwości że tak.
                Alen.
              • komentator Do Komina 16.03.02, 14:18
                Gość portalu: Funnel napisał(a):

> Komentator napisal ;
                > >A wiec lepiej dac sobie z tym spokoj bo pare groszy i tak nic
                > nie zmieni a kleski zywiolowej w Polsce nie ma.
                > Do diabla ! Komentatorze ! Jakim prawem Pan zniecheca ludzi dobrej woli do
                > pomocy GLODUJACYM dzieciom W Polsce ??? IM Pan wytlumacz ze maja byc glodne bo
                > jest gospodarka rynkowa i TAK MA BYC ,my wiemy doskonale jak
                > jest.Widzimy.widzimy ze to"nie komuna z pustymi polkami ",tylko komuna z
                > pelnymi polkami.

No jak widac mentalnosc zatrzymala ci sie na komunie i dalej ani
                rusz. Polska jest wolnym krajem, ludzie moga sie organizowac, jest
                masa organizacji charytatywnych wiec sa warunki zeby mogli sobie
                pomoc tym bardziej ze nie ma kleski zywiolowej.

> Wiem ze Pan wraz z ekipa sie wyzywi!. Urban przesiaduje ponoc na posiedzeniach
                > egzekutywy przewodniej Partii,i to w pierwszym rzedzie.Tak trzymac !
                > Czekamy z na koce i spiwory dla Nowego Jorku ,beda potrzebne dla Kwasnieskiego
                > po skonczeniu prezydentury dla dalszej jego kariery w ONZ ,jak Pan przewidujesz

Uspokoj sie czlowieku, tasma ci sie zatrzymala kilkadziesiat lat temu.
                W Polsce ludzie maja wszelkie warunki zeby pomoc sobie samym, jedyne
                co moze byc potrzebne to apele i budzenie sumien - szczegolnie
                tych co wydaja zasoby na nadmierna konsumpcje. Byloby absurdem
                organizowanie pomocy z zagranicy w sytuacji gdy czesc spolecznstwa
                nie ma umiaru w konsumpcji.

Pomoc z zagranicy bedzie w tych warunakch halasem propagandowym
                ktory realnie nic nie zalatwi a tylko wytworzy u ludzi poczucie
                ze sami nie musza myslec o swoich sprawach tylko ktos za nich cos
                zrobi bo obejrza sobie to w telewizji lezac na kanapach i patrzac
                jak jacys "frajerzy" z zagranicy przysylaja stare ciuchy.

> Skoro Pan nie pomagasz,to dlaczego przeszkadzasz?Wszystkie dzieci sa
                > nasze,wszakze.

No wlasnie, na swiecie jest kupa miejsc i masa dzieci ktore wprost
                umieraja. Chyba im pomoc przyslugiwalaby w pierwszym rzedzie?

Jak wiadomo sa przypadki w ktorych DAWANIE JALMUZNY JEST WRECZ
                SZKODLIWE I DAJE ODWROTNE SKUTKI OD ZAMIERZONYCH. I to jest taki
                przypadek, zrozum to. Co innego sytuacje nadzwyczajne, cala Europa
                przyslala pomoc dla powodzian w Polsce i kazdy chetnie rzucil
                grosza.

Co jest potrzebne to listy otwarte przeciw spolecznej znieczulicy
                i szkolenia w jaki sposob zorganizowana jest i dziala pomoc
                charytatywna dla najubozszych w krajach rozwinietych, szczegolnie
                jak wiele osob poswieca na to swoj wysilek i czas bez zaplaty.

Wiele osob na tym forum na pewno ma w tym wzgledzie doswiadczenia
                ze swoich krajow osiedlenia i mogloby sie nimi podzielic.
                • Gość: sznake Re: Do Komina IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.02, 16:30
                  A ja , odkad tylko mieszkam za granica pomagam komu sie tylko da i nie
                  zastanawiam sie nad tym czy tym obdarowywanym sie to podoba czy nie.Z
                  doswiadczenia wiem, ze domy dziecka obdarowywane sa uzywana odzieza np. ze
                  Szwecji itp., a prywatnie dane prezety rozdzielane sa potem pomiedzy
                  opiekunow.Dzieci-sieroty czesto nic z tego nie dostaja.
                  Najlepiej jest wiec kiedy sie kogos zna, kogos zaufanego, kto przypilnowalby
                  aby dostaly dzieci a nie nie nieuczciwi opiekuni.
                  Ja jezdzac do Polski, zawsze wioze z soba wory ubran i nie to nie szmat, ale
                  musi byc jakosc.W PL kupuje kartonami jakies slodycze i jadziemy z tym ,z mezem
                  na wioski popegeerowskie.Tam dopiero jest bieda.Tam ludzie nie maja na chleb,
                  wiec jak maja dojechac, czy zadzwonic do organizacji charytatywnych. To one
                  powinny najlepiej wiedziec, gdzie sa potrzebujacy i sami probowac do nich
                  dotrzec, bo sa finansowane wlasnie na takie cele.Widze, ze wielu z was
                  wyjechalo na ten zachod aby zadbac tylko i wylacznie o swoj wlasny
                  tylek.Materialistami jestescie, wstydzcie sie.Nasza pomoc to moze i kropla ale
                  pomyslcie ze za kazda kropla kryje sie zycie ludzkie.Pewnie, ze w Brazyli,
                  Afryce itd. dzieci maja jeszcze gorzej, ale my jestesmy Polakami i powinnismy
                  pomagac tu gdzie nam najlatwiej dotrzec.Napewno wiekszosc z was tu piszacych
                  jest katolikami albo przynajmniej uwazacie sie za tzw.chrzescijan.Tylko, ze
                  jakos tak chyba nie wiecie co to jest tzw.Zlota Regula , o ktorej mowil Jezus
                  gdy byl na ziemi"a cokolwiek byscie chcieli aby wam ludzie czynili i wy im
                  czyncie".Przestrzeganie chocby tej jednej reguly(a jest to mozliwe nawet w
                  dzisiejszym swiecie) nie doprowadzalo by do wojen, nienawisci i ...glodu.
                  Nie krytykujcie Alena za jego slaba Polszczyzne.Czy nie przyszlo wam do glowy,
                  ze na tym forum pisza ludzie, ktorzy sami nauczyli sie mowic i pisac po
                  Polsku????
                  POzdrawiam wszystkich, ktorym los slabszych nie jest obojetny.
                  • joasia1 Re: Do Komina 16.03.02, 16:49
                    W pelni popieram Twoj punk widzenia.
                    W pierwszej lini powinnismy pomagac biednym w Polsce
                  • Gość: aniutek Re: Do Sznake IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 16.03.02, 18:05
                    Mocny tekst, mnie sie podoba takie podejscie do sprawy.
                    Na wsiach jest taaaaaaka bida, ze sie w glowie nie miesci. Wszy,
                    klepisko, sienniki,brak bierzacej wody/!!/ brudne zasmarkane i obdarte
                    dzieci- Polskie dzieci. i to wcale nie jest margines, typu tata alkoholik,
                    mama len, nie, ludzie tyraja aby zwiazac koniec z koncem, pracuja np przy
                    zbiorze truskawek za 10 zl za caly dzien!!!! + obiad. I mam im nie pomoc
                    jesli moge?
                  • komentator Re: Do Komina 18.03.02, 07:02
                    Gość portalu: sznake napisał(a):

> Ja jezdzac do Polski, zawsze wioze z soba wory ubran i nie to nie szmat, ale
                    > musi byc jakosc.W PL kupuje kartonami jakies slodycze i jadziemy z tym ,z mezem
                    > na wioski popegeerowskie.Tam dopiero jest bieda.Tam ludzie nie maja na chleb,
                    > wiec jak maja dojechac, czy zadzwonic do organizacji charytatywnych. To one
                    > powinny najlepiej wiedziec, gdzie sa potrzebujacy i sami probowac do nich
                    > dotrzec, bo sa finansowane wlasnie na takie cele.Widze, ze wielu z was
                    > wyjechalo na ten zachod aby zadbac tylko i wylacznie o swoj wlasny
                    > tylek.Materialistami jestescie, wstydzcie sie.Nasza pomoc to moze i kropla ale
                    > pomyslcie ze za kazda kropla kryje sie zycie ludzkie.

Tak, i ty to zycie ratujesz worami slodyczy.
                    Problem polega na tym ze taka jalmuzna przynosi skutki
                    odwrotne od oczekiwanych dla jalmuznobiorcow.

We wsiach popegeerowskich rzeczywiscie bieda jest straszna.
                    Ale jeszcze STRASZNIEJSZA JEST BIERNOSC ludzi ktorzy spedzili
                    zycie w komunistycznym ogrodku i teraz czekaja na jalmuzne i
                    kompletnie nic nie robia by zmienic swoj los. Demagogiczni
                    politycy domagaja sie za to przyznania im dozywotnich emerytur.

Mozna oczywiscie powidziec ze dzieci nie sa winne biernosci
                    rodzicow. Ale wozenie im kartonow slodyczy (dla niedozywionych
                    slodycze?)na nic sie nie przyda chyba ze ofiarodowca zaspokaja
                    swa potrzebe wykazania sie swoja wyzszoscia ekonomiczna.

> Pewnie, ze w Brazyli,
                    > Afryce itd. dzieci maja jeszcze gorzej, ale my jestesmy Polakami i powinnismy
                    > pomagac tu gdzie nam najlatwiej dotrzec.Napewno wiekszosc z was tu piszacych
                    > jest katolikami albo przynajmniej uwazacie sie za tzw.chrzescijan.

No to jeszcze napisz co robisz w ramach pomocy w kraju swojego
                    osiedlenia.

> Tylko, ze
                    > jakos tak chyba nie wiecie co to jest tzw.Zlota Regula , o ktorej mowil Jezus
                    > gdy byl na ziemi"a cokolwiek byscie chcieli aby wam ludzie czynili i wy im
                    > czyncie".Przestrzeganie chocby tej jednej reguly(a jest to mozliwe nawet w
                    > dzisiejszym swiecie) nie doprowadzalo by do wojen, nienawisci i ...glodu.
                    > Nie krytykujcie Alena za jego slaba Polszczyzne.Czy nie przyszlo wam do glowy,
                    > ze na tym forum pisza ludzie, ktorzy sami nauczyli sie mowic i pisac po
                    > Polsku????
                    > POzdrawiam wszystkich, ktorym los slabszych nie jest obojetny.

No wiec jeszcze raz: Czy nie sadzisz ze dawanie jalmuzny dzieciom
                    majacym zdrowych i mogacych pracowac rodzicow kotrzy nie zyja na
                    obszarze kleski zywiolowej, a raczej w kraju gdzie jest nadmiar
                    zywnosci w magazynach, prowadzi do skutkow odwrotnych od
                    zamierzonych???

• joasia1 Re: Pieniadze 16.03.02, 16:52
        Ja osobiscie nie mam zaufania do zadnych organizacji - wydawaja za duzo
        pieniedzy na biurokracje
        • Gość: Mily Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 18:24
          Polska Akcja Humanitarna buduje droge w Indiach i szkole w Afganistanie. Czy
          to oznacza, ze w Polsce potrzeby humanitarne wszelkiego rodzaju zostaly
          calkowicie zaspokojone, czy tez to, ze Polacy maja malo rozumu ?
          • Gość: Milene Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.w.club-internet.fr 16.03.02, 18:44
            Gość portalu: Mily napisał(a):

> Polska Akcja Humanitarna buduje droge w Indiach i szkole w Afganistanie. Czy
            > to oznacza, ze w Polsce potrzeby humanitarne wszelkiego rodzaju zostaly
            > calkowicie zaspokojone, czy tez to, ze Polacy maja malo rozumu ?

W kazdym kraju, nawet najbogatszym sa ludzie, ktorzy potrzebuja pomocy, co nie
            przeszkadza pomagac krajom trzeciego swiata.
            Niedobrze mi sie robi jak czytam co niektorych.
            Wszystkie argumenty sa dobre, zeby tylko usprawiedliwic swoj egoizm i skapstwo.
            • Gość: mily Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 22:23
              Gość portalu: Milene napisał(a):

> Gość portalu: Mily napisał(a):
              >
              > > Polska Akcja Humanitarna buduje droge w Indiach i szkole w Afganistanie.
              > Czy
              > > to oznacza, ze w Polsce potrzeby humanitarne wszelkiego rodzaju zostaly
              > > calkowicie zaspokojone, czy tez to, ze Polacy maja malo rozumu ?
              >
              > W kazdym kraju, nawet najbogatszym sa ludzie, ktorzy potrzebuja pomocy, co nie
              > przeszkadza pomagac krajom trzeciego swiata.

Szostka z demagogii ! Ale czy te bogate kraje nie powinny zadbac najpierw lub
              rownoczesnie o swych potrzebujacych? Czy Ty moze zaliczasz Polske do krajow
              najbogatszych?

> Niedobrze mi sie robi jak czytam co niektorych.
              > Wszystkie argumenty sa dobre, zeby tylko usprawiedliwic swoj egoizm i skapstwo.

Rocznie srednio skladam w roznych formach ok. 3500 dol donacji. A Ty ?
              Nie tylko dlatego, ze kocham ludzi, takze dlatego, ze moj madry kraj pozwala mi
              to ladnie odpisac od podatkow.

• Gość: Don Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.uc.nombres.ttd.es 17.03.02, 00:07

czytam i czytam i tak sobie mysle :kto klamie a kto prawde pisze? kto daje
                koncert hipokryzji a kto pisze bo tak czuje i tak postepuje?. i juz widze
                tych "emigrantow jadacych do Polski,wiozacych wory ubran -potem juz w kraju
                kupujacych KARTONAMI slodycze i jezdzacych na wsie by to
                biednym ,samarkatym ,oberwanym i glodujacym dzieciom rozdawac! Kochani od basni
                to byl Andersen. Ktos napisal ,ze tasma wam sie zatrzymala iles tam lat temu-to
                swieta prawda.ta tasma to sie wam nagrala od czytania nowelek w szkole.dajcie
                spokoj ,problemy sa ,ale bez przesady.jak napisalem o jakims oszolomie z
                miekkim sercem,ktory w szkolach zbieral forse na biedne dzieci z Afganistanu-
                zebral chyba 270 000 zl.i pytalem sie czy polskie nie potrzebuja ? to nikt z
                was nawet palcem nie kiwnal-ktos napisal,ze mozna itu i tam posylac. a mnie
                chodzilo o to ,ze polskie dzieci na cudze dawaly-a nie lepiej byloby zaczac od
                polskich? Szkoda pisac i tak to puste slowa ,bo jak przychodzi co do czego to
                jakos malo tych dawcow.
                • Gość: sznake Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 22:25
                  Don, pewnie ze nie widzisz tych emigrantow, bo sam nic oprocz gadania i
                  biadolenia nie robisz.A wyobraz sobie, ze jest nas moze mala garstak, ale
                  jest.Zbieram przez caly rok,nie mam ambicji, aby staly przed domem 4 auta
                  pszodujacych marek.Nie badz bezczelny, bo sam jestes skapiec i egoista.Kto
                  daje, to daje.Przeczytaj sobie jeszcze raz co napisalam o przestrzeganiu Zlotej
                  Reguly chrzescijaninie za dyche.I co pojdziesz i sie wyspowiadasz?Pewnie lepiej
                  isc na latwizne niz szkolic wlasne sumienie.Normalka.
                  • Gość: Don Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.03.02, 00:20
                    Gość portalu: sznake napisał(a):

> Don, pewnie ze nie widzisz tych emigrantow, bo sam nic oprocz gadania i
                    > biadolenia nie robisz.A wyobraz sobie, ze jest nas moze mala garstak, ale
                    > jest.Zbieram przez caly rok,nie mam ambicji, aby staly przed domem 4 auta
                    > pszodujacych marek.Nie badz bezczelny, bo sam jestes skapiec i egoista.Kto
                    > daje, to daje.Przeczytaj sobie jeszcze raz co napisalam o przestrzeganiu Zlotej
                    >
                    > Reguly chrzescijaninie za dyche.I co pojdziesz i sie wyspowiadasz?Pewnie lepiej
                    >
                    > isc na latwizne niz szkolic wlasne sumienie.Normalka.

Przeczytalem 2X i zauwazylem cala mase bledow ortograficznych-I nie wiem co to
                    znaczy:szkolic wlasne sumienie,i nie pojde sie wyspowiadac.I nie wiem co to za
                    zlota regula? I nie jestem slepy .i nigdy nie biadolilem.nie mam 4 aut-mam 2.
                    Nie jestem egoista-raz spragnionemu dalem wody i nie przyjalem zaplaty ! I nie
                    mam zamiaru nic dawac na stracenie i wzbogacanie cwaniakow. I nikomu nie
                    zabraniam dawac. I strasznie lubie zarabiac pieniadze DLA SIEBIE i decydowac sam
                    jak je wydawac lub nie.
                    • Gość: Cherry Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: 212.171.31.* 18.03.02, 08:23
                      Zaluje ze nie moglam wczesniej wziasc udzialu na forum .Temat ktory poruszyl
                      ALEN jest bardzo ciekawy i mnie oraz moich przyjaciol dotyczy .Polska akcja
                      pomocy dla dzieci pod nazwa PAJACYK funkcjonuje bardzo dobrze i bierzemy w
                      niej czynny udzial .Niektorzy z Was przerazaja mnie swoim cynizmem i egoizmem ,
                      przeciez pomoc w jakikolwiek sposob zorganizowana dobrze i zwlaszcza chciana
                      jest akceptowana wszedzie nawet w polsce .Ludzie ci naprawde biedni z roznymi
                      problemami nie siedza z zalozonymi rekami i nie czekaja na pomoc od
                      POLONI.Radza sobie jak moga w polskich warunkach , oczywiscie opieka socjalna
                      nie jest na wysokim poziomie ale czasami udaje im sie tez cos pomoc.Niestety
                      sytuacja w POLSCE jest trudna z roku na rok i prawdopodobnie bedzie jeszcze
                      gorzej .Dlatego apeluje do wszystkich ludzi ktorzy maja chociaz odrobine serca
                      dla blizniego pomagajcie im nawet najdrobniejsza pomoc jest mile widziana.Nie
                      trzeba organizowac duzej akcji ,ale tak jak wspomniala SZNAKE czy inne osoby
                      popierajace "pomoc dla innych " wystarczy poprzegladac wlasne
                      szafy ,porozmawiac ze znajomymi i jadac do kraju podarowac rzeczy
                      potrzebujacym.Osobny temat sa Domy Dziecka gdzie czesto dzieci maja drastyczne
                      warunki a dzieci przybywa , one tez czekaja na Nas .Mozna im zorganizowac
                      wakacje czy swieta .Uwiezcie mi sa ludzie jeszcze w POLSCE ktorzy nie majac
                      duzo pomagaja im.Pisze to wszystko poniewaz jestem osobiscie wolontariuszem i
                      to co robie i organizuje jest moja duza przyjemnoscia .Z mojego kraju co roku
                      do Polski wyjezdzaja samochody pelne darow od rodzin dla Polski ,sa tez
                      pieniadze na cele zdrowotne.Nasza pomoc to nie tylko Polska ale inne kraje
                      potrzebujace.Nie krytykujmy innych ze to robia czy pomagaja
                      AFRYCE ,AFganistanowi itd. sprobujcie stworzyc w swoim okregu taka pomoc nie
                      tylko wsrod polakow ,napewno kazdy bedzie chetny .Przewozac towar do polski
                      korzystamy z uprzejmosci kierowcow TIROW sa bardzo chetni do
                      wspolpracy.Pesymista dam dobra rade : uwiezcie najpierw w siebie a potem w
                      innych.Nie wszyscy kradna z funduszy filantropijnych ale jeszcze je
                      rozmnazaja .To tyle co na poczatek .Jesli zrobilam bledy stylistyczne czy
                      ortograficzne prosze o wybaczenie .Serdecznie Wszystkich Pozdrawiam.Cherry
                      • Gość: Alen Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.i-one.at 18.03.02, 14:06
                        Hi
                        Cherry ma racje.Pomoc jest ważna, czasasami bardzo mała pomoc potrafi codownie
                        zadziałać.
                        Mam tu na myśli fakt że dla rozwoju osobowoćci młodego człowieka jest bardzo
                        istotny fakt żeby takie dziecko nie czuło się osamotnione.Dlatego po przez
                        nawet małą pomoc dajemu temu dziecku znacznie więcej niż nam się wydaje ,a
                        mianowicie odczucie że jest ktoś kto o nich się martwi,a to jest bardzo dużo.
                        Kochać bliźniego nie jest to koniecznie oznaką wiary katolickiej ale miarą
                        człowieczęńctwa, uczulenia na cierpienie innych i cywilizacji wewnęcznej.

Zawrze jadąc do Polski zabjeram wiele ze sobą tz.upominków dla ludzi
                        potrzebujących. Nie koniecznie to są dzici.Znam inwalide po wylewie krwi do
                        mózgu któremu przywiozłem PC-ta i modem. Wprawdzie przez niego narobił sobje
                        długów ale pomogłem mu je spłacić.Nauczył się programować i ma nawet od czasu
                        do czasu prace.
                        Naprawde wiele można podać przykładów pomocy innym ludziom ale nie o to tu
                        chodzi.
                        Ale znam takich co jeżdzą do Polski ze śmieciami handlować,unikam takich ludzi
                        i wstyd mi za nich .
                        Alen.
                    • Gość: Alen Re: Czy ta pomoc jest na pewno potrzebna? IP: *.i-one.at 18.03.02, 09:03
                      Gość portalu: Don napisał(a):

> Gość portalu: sznake napisał(a):
                      >
                      > > Don, pewnie ze nie widzisz tych emigrantow, bo sam nic oprocz gadania i
                      > > biadolenia nie robisz.A wyobraz sobie, ze jest nas moze mala garstak, ale
                      > > jest.Zbieram przez caly rok,nie mam ambicji, aby staly przed domem 4 auta
                      > > pszodujacych marek.Nie badz bezczelny, bo sam jestes skapiec i egoista.Kto
                      >
                      > > daje, to daje.Przeczytaj sobie jeszcze raz co napisalam o przestrzeganiu Z
                      > lotej
                      > >
                      > > Reguly chrzescijaninie za dyche.I co pojdziesz i sie wyspowiadasz?Pewnie l
                      > epiej
                      > >
                      > > isc na latwizne niz szkolic wlasne sumienie.Normalka.
                      >
                      >
                      >
                      > Przeczytalem 2X i zauwazylem cala mase bledow ortograficznych-I nie wiem co to

Przyjżyj się najpierw swoim postom zanim innych krytykujesz.

> znaczy:szkolic wlasne sumienie,i nie pojde sie wyspowiadac.I nie wiem co to za
                      > zlota regula?

Trudno od Ciebje oczekiwać zrozumienia,Ty tylko rozumie siebje i takich jak sam
                      jest.

>I nie jestem slepy .i nigdy nie biadolilem.nie mam 4 aut-mam 2.

Co za brak waobraźni i graniczenia w myśleniu. A ja myślałem że Ty masz 2.5 auta.

> Nie jestem egoista-raz spragnionemu dalem wody i nie przyjalem zaplaty !

To chyba Twoje najwiękrze osiągnięcie w życiu.
                      Znałem kiedyś alkocholika który po jednym dniu nie picia uważał się za abstynęta.
                      Taki właśnie z Cibje egoista.

> I nie mam zamiaru nic dawac na stracenie i wzbogacanie cwaniakow.

Tak właśnie cwaniacy usprawiedliwują samych siebje żeby nie udzielić bliźnienu
                      pomocy.

> I nikomu nie zabraniam dawac. I strasznie lubie zarabiac pieniadze DLA SIEBIE
                      > i decydowac s am jak je wydawac lub nie.

Zabraniać to Ty możesz własnym dziecią jeśli je wogle masz, w co wątpie .A skoro
                      masz to bjedne są one. Znałem ludzi o podobnej filozofji życia którzy założyli
                      rodziny i tu na zachodzie ich dzieci klepali bjede, a ich tatuś chodził po ulicy
                      z przyklejonymi do czoła pieniędzmi i miał też 2 auta. A inni zostawiali swoje
                      kobjety z dziećmi uważając że to za drogo kosztuje i dawali noge w siną dal.
                      To są "" prawdziwi "" mężczyźni którzy uważają właśnie tak

"" I strasznie lubie zarabiac pieniadze DLA SIEBIE > i decydowac sam jak je
                      wydawac lub nie.""

Nie oczekuje od Ciebje żebyś zrozumiał ten post,obawiam się bowiem że to
                      przekracza Twoje możliwości. I nawet po 100X przeczytania nie pojmiesz co tam
                      jest rzeszywiście napisane.
                      Znając Twoje możliwości ubliżania innym i wyżywania się w ten sposób nie zdziwił
                      bym się gdybyś w tym kierunku rozwijał dalej swoją kreatywność.

Hi sznake
                      Czepianie się do błędów wrtograficznych jest w tym przpadku oznaką braku
                      rzeczowych argumętów i chęci zdegradowania innych, co jest też cechą tego
                      człowieka(Troglodyty).
                      Opisany wizerunek samego siebje, jest podpisem i zarówmo przyznaniem sie do
                      swoich możliwości umysłowych i choryzontów.

Nawet gdyby ten człowiek przeczytał 10X Twój post to i tak nie zrozumiał o czym
                      Ty napisałeś. Dla niego bowiem uniwersalne wartości ludzkie są zjeść coś,napić
                      się ,skożystać z toalety i zbjerać pieniądze.I oczywiście najważniejsza to z tym
                      wrzystkim się obnażać,a ponieważ niebardzo ma gdzie robi to tutaj.
                      Dla takich ludzi jest tylko jedna wartość a mianowicie pieniądze i jeszcze raz
                      pieniądze.
                      Psychoanalitycy widzą źródła takich prymitywnych cech w dzieciństwie, wychowaniu
                      i prawdziwych możliwości ,które w rzeczywistości są bardzo ograniczone.
                      Alen.
    • joasia1 http://www.pajacyk.pl 18.03.02, 08:52
    • fasolka3 Re: Pomoc dla Polskich dzieci 18.03.02, 16:02
      Hej,

z tego co wiem wcale nie jest latwo pomoc polskim domom dziecka (juz
      probowalam). Jesli chce sie przekazac dary, i musza byc one odkazone, co
      kontroluje SANEPID, (wszystko na koszt darczyncy). Nie wiem, czy tylko uzywane,
      czy tez nowe (ja chcialam darowac uzywane). A jesli chodzi o zaproszenie np.
      dzieci do siebie na wakacje (przedstawilam taka propozycje w tutejszej parafii
      i spotkalam sie z umiarkowanym zainteresowaniem, no tak z 10 dzieciakow mozna
      bylo tu na Bawarii ugoscic), ale polska dyrektorka powiedziala nie.
      Argumentowala to strachem przed niemieckimi pedofilami, w sumie zrozumiale.

No wiec rozdalam ciuchy i zabawki po moich dzieciakach znajomym i sponsoruje
      teraz dzieci w mojej rodzinie. Prawie wszystkim powodzi sie jak na zachodnie
      standardy skromiutko.

Ale taka korespondencyjna adopcja to fajny pomysl

Pozdrawiam wiosennie

FFF
      • Gość: sznake Re: Pomoc dla Polskich dzieci IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.02, 23:32
        Alen dzieki za mile slowa.W 100% sie z toba zgadzam.Jak widac kazdy z nas z
        osobna w sposob dla nas mozliwy moze cos zrobic jesli chce.Zawsze jest ktos,
        komu mozemy pomoc.Mysle, ze tylko dzielac sie naszym "szczesciem"(jesli dobra
        sytuacja materialna takowe w ogole gwarantuje??)mozemy zaznac jako takiej
        radosci.Ale mysle, ze to wlasnie radosc z dawania popycha niektorych ludzi do
        pomocy innym. Trzymajmy tak dalej.Szkoda tylko, ze nie mozemy tego robic w
        jakis bardziej zorganizowany sposob.Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka