Dodaj do ulubionych

wykształcenie a praca za granica

IP: *.mw.mil.pl 16.03.02, 14:12
pytanie do Polaków ktorzy wyjechali za granice: czy wasze wykształcenie miało
na poczatku duzy wplyw na znalezienie pracy za granicą? jak to sie przedstawia
po kilku, kilkunastu latach pobytu? szczegolnie chodzi mi o absolwentow
wyzszych uczelni i o zwiazek ich aktualnej pracy z wyksztalceniem,
jestem np. fachowcem z informatyki ale bez dyplomu wyzszej uczelni, jakie mam
szanse na zagranicznym rynku pracy?
szczegolnie zalezy mi o opinie rodaków z płn. Ameryki i Skandynawii
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Tula Re: wykształcenie a praca za granica IP: *.dd.nextgentel.com 16.03.02, 14:42
      Hej!

W tym twoim poprzednim watku "Polacy w Norwegi" dostales bardzo Ok post od JoJo
      z 23.2.2002. Podpisuje sie pod nim i ja.

Nie wiem czy jestem odpowiednia osoba aby odpowiedziec na twoj post, bo chociaz
      mam wyzsze wyksztalcenie to skonczylam je w Norwegi i mam norweski dyplom. O
      prace nie bylo trudno, w moim zawodzie nie ma bezrobocia wprost przeciwnie.

Jak sytuacja wyglada dla informatykow nie jestem pewna.

Ale tak ogolnie ludzie z wyzszym wyksztalceniem sa zawsze w "cenie". Plus
      znajomosc jezyka angielskiego lub ktoregos ze skandynawskich napewno jest
      zaleta.
      Mysle ze tzw. "biala" praca jest bardziej aktualna dla ciebie niz "czarna", a
      to przez kary ktore czekaja pracodawce w razie wpadki.

Pozdrawiam

Tula

• _szwedka Re: wykształcenie a praca za granica 16.03.02, 16:23
      Musze cie zmartwic. Informatyk bez dyplomu uniwersyckiego nie ma co w Szwecji
      szukac.Przez wiele lat produkowano tu takich na roznych kursach dla
      bezrobotnych. Jest tu takich b.duzo, place marne.
      Wyjatkiem sa ci ktorzy maja inny zawod obok. To moze byc technika, biomedycyna
      czy ekonomia itp.
      Biegly angielski obowiazkowo.
      Na ogol Polacy z wyzszym wyksztalceniem dobrze sobie tutaj radza.
      Drugi problem to otrzymania zezwolenia na prace. Lekarze i pielegniarki mile
      widziani. Inni nie maja szans.
      Pozdrawiam
      • jot-23 Re: wykształcenie a praca za granica 16.03.02, 16:39
        aaa no to moze do hameryki? tutaj zdobycie zawodu informatyka bez dyplomu jest
        jak najbardziej mozliwe...oczywiscie nie wszystko sie staje od razu,
        natychmiast. legalny pobyt, jezyk i samodzielne rozwiazywanie problemow sa
        konieczne na start, niewiele wiecej.
        • Gość: student Re: wykształcenie a praca za granica IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 16:45
          czekalem, az pojawi sie tutaj troche postow... Ja tam (usa) jade z wyzszym
          wyksztalceniem, z tytulem inzyniera, specjalizacja informatyka w proj. maszyn,
          angielski na poziomie srednio-zaawansowanym i bede pracowac w FAST FOOD'dziewink

pozdrawiam smile
          • bonk Re: wykształcenie a praca za granica 16.03.02, 16:53
            Gość portalu: student napisał(a):

> czekalem, az pojawi sie tutaj troche postow... Ja tam (usa) jade z wyzszym
            > wyksztalceniem, z tytulem inzyniera, specjalizacja informatyka w proj. maszyn,
            > angielski na poziomie srednio-zaawansowanym i bede pracowac w FAST FOOD'dziewink
            >
            > pozdrawiam smile

W ktorym FAST FOOD'dzie zatrudniaja "na czarno" inzynierow - bez zielonej kary?
            • Gość: student Re: wykształcenie a praca za granica IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 16:55
              IAP- 66 , wiza na 5 miesiecy.

HMS HOST.

:o)

pozdr.
              • bonk HMS Host 16.03.02, 16:59

> IAP- 66 , wiza na 5 miesiecy.
                >
                > HMS HOST.
                >
                >
                > :o)

Ale po co to robisz? a co znaczy HMS host? Horney Male Substitute?
                • Gość: student Re: HMS Host IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 17:11
                  ok posluze sie tym co na ulotce pisza....

"At HMSHost we operate the concessions in airports, travel plazas, malls and
                  entertainmnet, venus throughout the worl - and our brands include well- known
                  favorites like Strabucks Coffee, Chili's, Burger King, TGI Friday's, California
                  Pizza Kitchen ..... fun place to work"

jak to po co???

1. zarobek
                  2. chec zobaczenia swiata
                  3. chec poznania nowych ludzi
                  4. wyrwanie sie stad
                  5. to powinno byc na II miejscu - DOBRA NAUKA ANGIELSKIEGO !!!

etc..

bede tam jako student, wiesz taka sezonowa praca dla studentow.... no a ze
                  jedne studia juz skonczone, dlatego napisalem z czym tam jade smile

pozdr.
                  • bonk Re: HMS Host 16.03.02, 17:16

> ok posluze sie tym co na ulotce pisza....
                    >
                    > "At HMSHost we operate the concessions in airports, travel plazas, malls and
                    > entertainmnet, venus throughout the worl - and our brands include well- known
                    > favorites like Strabucks Coffee, Chili's, Burger King, TGI Friday's, California
                    >
                    > Pizza Kitchen ..... fun place to work"
                    >
                    > jak to po co???
                    >
                    > 1. zarobek
                    > 2. chec zobaczenia swiata
                    > 3. chec poznania nowych ludzi
                    > 4. wyrwanie sie stad
                    > 5. to powinno byc na II miejscu - DOBRA NAUKA ANGIELSKIEGO !!!
                    >
                    > etc..
                    >
                    >
                    > bede tam jako student, wiesz taka sezonowa praca dla studentow.... no a ze
                    > jedne studia juz skonczone, dlatego napisalem z czym tam jade smile
                    >
                    > pozdr.

Reklamy, reklamy! GOOD LUCK!!! Bedziesz go potrzebowal!
                    • Gość: student Re: HMS Host IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 17:17
                      nigdy nie dziekuje za zyczenia powodzenia smile wiec i tym razem tego nie
                      uczynie...
                      Wiem, ze nie bedzie jak w bajce, ale warto sprobowac.

dzieki za mila wymiane zdan... pozdrawiam
                      • heavy Re: HMS Host 16.03.02, 17:50
                        Jak można Cię prosić o kontakt mailowy na staszekm@wp.pl
                        • Gość: student Re: HMS Host IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 17:55
                          bqwert@interia.pl

postaram sie odpisac jak wroce z sobotnio-nocnych wojazy smile

o ile chcesz jeszcze o cos zapytac smile

pozdrawiam
                          • heavy Re: HMS Host 16.03.02, 17:59
                            Prześle Ci zestaw pytań na maila tak na wstepie to wiadomo przynajmniej jakie
                            zarobki?
                          • Gość: MalMal Re: HMS Host IP: *.nyc.rr.com 16.03.02, 18:43

> bqwert@interia.pl
                            >
                            > postaram sie odpisac jak wroce z sobotnio-nocnych wojazy smile
                            >
                            > o ile chcesz jeszcze o cos zapytac smile
                            >
                            > pozdrawiam

... a czy ty z bielska nie na uslugach forum ...wink ....

• Gość: student Re: HMS Host IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 19:21
                              jakie uslugi, co to za podejrzliwoscsmile???? Wszedlem tu jakis czas temu i tak
                              juz zostalem... a ze chce i ja sie dowiedziec jak co, gdzie, i kiedy to sobie
                              tak stukam w te klawisze... i nikt mi za to nie placi!!!

No chyba ze ja uslugodawcy telekomunikacyjnemu - pozdrawiam DIALOG i jego
                              ISDN smile

pozdrawiam i nie badz taki podejrzliwy/asmile

student
    • janusz_b Re: wykształcenie a praca za granica 16.03.02, 16:55
      Gość portalu: label napisał(a):

> pytanie do Polaków ktorzy wyjechali za granice: czy wasze wykształcenie miało
      > na poczatku duzy wplyw na znalezienie pracy za granicą? jak to sie przedstawia
      > po kilku, kilkunastu latach pobytu? szczegolnie chodzi mi o absolwentow
      > wyzszych uczelni i o zwiazek ich aktualnej pracy z wyksztalceniem,
      > jestem np. fachowcem z informatyki ale bez dyplomu wyzszej uczelni, jakie mam
      > szanse na zagranicznym rynku pracy?
      > szczegolnie zalezy mi o opinie rodaków z płn. Ameryki i Skandynawii
      > pozdrawiam
      z niemiec: mialo bardzo duzy wplyw na otrzymanie pierwszej pracy.
      Bylo niezbedne do pracy samodzielnej w tzw. "wolnym zawodzie" (freelancer)
      Po kilku lub kilkunastu latych pracy masz przcietnie 2-3 krotnie (lub wiecej)
      wyzsze zarobki niz bez dyplomu.
      Momentalnie sa szanse raczej niewielkie na znalezienie pracy bez dyplomu
      no chyba ze dasz sie poznac i pokazesz ze POTRAFISZ WIECEJ, LEPIEJ I SZYBCIEJ
      pozdrawiam

• heavy Re: wykształcenie a praca za granica 16.03.02, 17:45
      Student czy mozesz mi cos więcej podać na temat mozliwości wyjazdu z której ty
      korzystasz możesz to dać na maila lub daj jakis kontakt telefoniczny na maila
      bo bardzo mnie interesuje ten temat
      • Gość: student Re: wykształcenie a praca za granica IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.02, 17:50
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl
        www.guliwer.edu.pl

tam znajdziesz to co potrzebne... oczywiscie sa jeszcze inne firmy trudniace
        sie tym, ja akurat zainteresowalem sie ta ...

pozdrawiam
        • brow_arek NO PROBLEM , ALE? 16.03.02, 18:24
          Najlepiej w USA dokonczyc jeszcze raz dokonczony lub nie dokonczony polski
          dyplom. Oczywiscie angielski wymagany. Wiele universytetow daje kredyt nawet 3
          lata za polskie studia wiec w jeden rok extra nauki w USA dostaniesz tutejszy
          dyplom. Czasem moga sie zgodzic robic od razu master degree, jezeli w tym samym
          kierunku pojdziesz co w Plsce. A pozniej zarobki ida od 45 k do 120k na rok, w
          zaleznosci od lat praktyki i miejsca gdzie pracujesz w USA.
          • Gość: aniutek Re: NO PROBLEM , ALE? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 16.03.02, 19:05
            brow_arek napisa?(a):

> Najlepiej w USA dokonczyc jeszcze raz dokonczony lub nie dokonczony
            polski
            > dyplom. Oczywiscie angielski wymagany. Wiele universytetow daje kredyt
            nawet 3
            > lata za polskie studia wiec w jeden rok extra nauki w USA dostaniesz
            tutejszy
            > dyplom. Czasem moga sie zgodzic robic od razu master degree, jezeli w
            tym samym
            >
            > kierunku pojdziesz co w Plsce. A pozniej zarobki ida od 45 k do 120k na
            rok, w
            > zaleznosci od lat praktyki i miejsca gdzie pracujesz w USA.

taaaa , tylko co z green card????
            • Gość: Carlos Re: NO PROBLEM , ALE? IP: *.proxy.aol.com 16.03.02, 21:10
              Gość portalu: aniutek napisał(a):

> brow_arek napisa?(a):
              >
              > > Najlepiej w USA dokonczyc jeszcze raz dokonczony lub nie dokonczony
              > polski
              > > dyplom. Oczywiscie angielski wymagany. Wiele universytetow daje kredyt
              > nawet 3
              > > lata za polskie studia wiec w jeden rok extra nauki w USA dostaniesz
              > tutejszy
              > > dyplom. Czasem moga sie zgodzic robic od razu master degree, jezeli w
              > tym samym
              > >
              > > kierunku pojdziesz co w Plsce. A pozniej zarobki ida od 45 k do 120k na
              > rok, w
              > > zaleznosci od lat praktyki i miejsca gdzie pracujesz w USA.
              >
              > taaaa , tylko co z green card????

Wziasc slub z Portorykanka!!!!!!!!!!!!!!
              Carlos
    • zyto081 Re: wykształcenie a praca za granica 17.03.02, 22:04
      Ja studuije w Austrii i z tego co wiem jak na razie nie ma szans,zebym po
      studiach dostal tutaj prace.
      W przyszlym roku ma wejsc ustawa,ktora pozwalaby na prace,ale tylko tym,ktorzy
      tutaj skonczyli studia.
      Ty mozesz tutaj pracowac tylko na czarno i to jako np. opiekun dla dzieci,a o
      Fast Food mozesz tylko pomarzyc!
      Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka