Dodaj do ulubionych

Kanadole wcinaja konserwy rybne !

IP: *.toronto89.dialup.canada.psi.net 26.03.02, 04:54
Coz za upadek !
Obserwuj wątek
    • drapieznik kikuniu, o sobie mowisz kochanie? 26.03.02, 05:02
      rybki maja fosfor a fosfor to rozum. Czyzbys za malo tych rybek wcinala?
      • jot-23 Re: kikuniu, o sobie mowisz kochanie? 26.03.02, 16:12
        drapieznik napisał(a):

> rybki maja fosfor a fosfor to rozum. Czyzbys za malo tych rybek wcinala?

hej... konserwy sa niezdrowe... uzywaja do tych ryb HGW skad oleju i inne
        tajemnicze skladniki.
        swierze , jak przyzadzisz samemu to co innego, no nie?
    • Gość: Maria Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: *.dip.t-dialin.net 26.03.02, 16:09
      "Ryby jemy-nie tyjemy", jak to reklamowali dorsza w PRL
      A Ty do salatki z tunczykiem czy pasty z tunczyka uzywasz swiezego tunczyka?

• drapieznik Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! 26.03.02, 17:27
        swiezy sledz na kazdym stole
        • Gość: Bruno Do Kiki IP: 199.71.64.* 26.03.02, 17:50
          Orginalna kaszanka wedlug receptury irlandzkiej jest drozsza od kilograma szynki .Tutaj w Kanadzie je sie
          wszystko i po troszku .Sa tu dostepne rozmaite potrawy z calego swiata .Mieszkajac kiedys w Polsce
          bylem przekonany ,ze na zachodzie je sie tylko szynke i schabowe .W Kanadzie kilogram swiezego
          dorsza jest drozszy od kilograma lososia . Salseson w polskich delikatesach kosztuje tyle co dobra
          szynka .
        • Gość: a psik Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: 192.168.1.* 26.03.02, 18:34
          paprykarz szczecinski w domu i zagrodzie
          • Gość: Sledz Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: 207.61.17.* 26.03.02, 19:00
            Jedzcie ludzie dorsze bo gowno jest gorsze.
          • Gość: dodo Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: 209.226.65.* 26.03.02, 20:40
            Gość portalu: a psik napisał(a):

> paprykarz szczecinski w domu i zagrodzie

a ja wole salatke pikantna z makreli w puszcze z zolta nalepka.
            i co mi zrobisz? smile
            • Gość: ........ Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: *.sympatico.ca 26.03.02, 20:54
              Konserwy rybne sa na calym swiecie, nie tylko w Kanadzie. Chyba
              nie bez przyczyny tam sa, prawda? Nie osmieszaj sie.
            • Gość: a psik Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: 192.168.1.* 26.03.02, 21:15
              zasypie cie szprotkami z "jalapeno peppers" w sosie musztardowym i co ?
              z wyrazami szacunku
              • Gość: dodo Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: 209.226.65.* 26.03.02, 21:24

> zasypie cie szprotkami z "jalapeno peppers" w sosie musztardowym i co ?
                > z wyrazami szacunku

mowiac szczerze mam zawsze klopot z ich otwieraniem - wole okragle puszki albo
                takie jak maja smoked oysters - z otwieraczem na wierzchu.
                szprotki sa ok ale musze sie prosic roznych takich cwanszych ode mnie zeby mi
                pomogli otworzyc. a kto sie lubi prosic? smile
                • Gość: a psik Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! IP: 192.168.1.* 26.03.02, 21:29
                  a co z asortymentem puszek w sklepach chinskich ?
                  maja takie ryby co pierwszy raz na oczy widzialem - raz kupilem puszke, jak
                  otwarlem to zasyczalo, a w srodku bylo cos czarnego i wygladalo jak podeszwa a
                  razcej dwie bez zadnego sosu a wszystko to o smaku soli i osci do dzis nie wiem
                  czy to byla ryba
                  z wyrwazmi szacunku
                  ps. a moze wiesz co sie robi z tych wszystkich suszonych/solonych portugalskich
                  ryb co w sklepach sprzedaja ?
                  • don2 Re: Kanadole wcinaja konserwy rybne ! 26.03.02, 21:55

i maja racje-jako cos szybkiego i gotowego-niezastapione.Polacy nie gesi i
                    swoje konserwy rybne maja-np firma super-fish oferuje :sledz po
                    chlopsku,sultanski,makrela w galarecie,karp w galarecie,salatka sledziowa
                    balkanska,tureckatatarska,koralowa z krewetkami,dorsz w galarecie,i naprawde
                    bombowe:rolmops zwisnia,koreczki po kaszubsku,rolmops ze sliwka,rolmops z
                    oliwka.-wszystko to probowalem.zapakowane estetycznie i smak super.Szkoda,ze to
                    nie moja firma,ma widoki na export do Unii. I jeszcze maja mase innych wyrobow.
                  • Gość: dodo suszone ryby IP: *.sympatico.ca 26.03.02, 22:39

> ps. a moze wiesz co sie robi z tych wszystkich suszonych/solonych portugalskich
                    >
                    > ryb co w sklepach sprzedaja ?

prawde mowiac kucharka ze mnie podla (nie to co renka) ale moge spytac znajomych portugalek (w roznym
                    wieku) czy maja jakies sugestie.
                    badz cierpliwy - jutro postaram sie czegos dowiedziec o suszonych rybach smile
                    • Gość: Senin Re: suszone ryby IP: *.prem.tmns.net.au 26.03.02, 22:49
                      Nie wiem co sie robi z portugalskich, alew krajach poludniowej Azji, przyzadza
                      sie wiele potraw z suszonych ryb. Zwykle trzeba je namoczyc przed gotowaniem by
                      zmiekly i stacily nadmiar soli a potem dodaje sie je do jakichs "sambal"
                      lub "sambol" czyli past jedzonych na cieplo lub zimno. Baza jest zazwyczaj
                      pasta przyprawowa smazona z cebula (czasem innymi warzywami).

Suszone ryby to jedzonko dla ubogich, ale ja przepadam za np. "sambal ikan
                      bilis" ( z suszonych anchovis) z ryzem kokosowym. Niezapommniany smak !!!
                      • drapieznik Re: suszone ryby 26.03.02, 23:27
                        dokladnie jest tak samo z rybami portugalskimi. Jak mi kelner to wytlumaczyl,
                        przeprosilem i wyszedlem. Mocza na dzien naprzod.
    • ya_bolek Co powie ryba... 27.03.02, 02:25
      Chociaz rzucisz przynete nigdy nie wiesz
      i ukryty helikopter masz w rowerze
      Nic to nie da bo potega jego w glebi
      i ciagle gnebi
      Tutaj stada rekinow i osmiornic
      A on ma torbe ze spisem cudzoloznic
      Znajdzie Ciebie bo potege swa ma w glebi
      i ciagle gnebi
      Nie wiesz nie wiesz
      Co Ci powie ryybaaa
      kiedy Cie zdyybaa...