Dodaj do ulubionych

JAPONIA!!!!!!

16.04.02, 09:39
Hej!

Wybieram sie niedlugo do Tokyo i mam problem ze znalezieniem taniego mieszkania
(ok. 3000 yen lub ponizej). Czy to w ogole mozliwe a jezeli tak to czy ktos
moze posluzyc adresem i moze jeszcze jakas rada na temat Japonii???
Z gory dziekuje.

M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gromit Re: JAPONIA!!!!!! IP: 202.42.183.* 16.04.02, 11:02
      3000 YEN? ok 25 USD? Bedziesz mial problem ze znalezieniem hotelu w ktorym sie
      placi tyle za DZIEN.
    • piotr_ Re: JAPONIA!!!!!! 16.04.02, 13:24
      O widzisz, nawet sie wysililem i znalazlem link. Taniej chyba w Tokio niczego nie
      znajdziesz.
      www.tokyoclassified.com/tokyo/current/classifieds/02.01.asp

To sa pokoje i mieszkania specjalnie dla cudzoziemcow. Nie mieszkalem w czyms
      takim, ale skoro cena jest niska to musisz sie liczyc z kiepskim standartem.

Cena "normalnego", czyli na rowni z Japonczykami, pokoju z kuchnia to +60 tys.
      jenow miesiecznie (powierzchnia 6 tatami=ok.10m2) Z tym, ze wprowadzajac sie
      musisz wpalcic rownowartosc ok. 6 miesiecznych czynszow (rozne kaucje i depozyty)
      co daje kwote +360 tys. jenow.

To tyle. Pytaj co Cie tam z kraju kwitnacej wisni interesuje-na Twa czesc
      postanowilem sie nawet zalogowac... Tylko prosze o konkretne pytania. Bo o
      tym "jak jest w Japonii?" to sie przekonasz juz na miejscu....

• jot-23 Re: JAPONIA!!!!!! 16.04.02, 15:16
        piotr_ napisał(a):

> O widzisz, nawet sie wysililem i znalazlem link. Taniej chyba w Tokio niczego n
        > ie
        > znajdziesz.
        > <a href="www.tokyoclassified.com/tokyo/current/classifieds/02.01.asp"tar
        > get="_blank">www.tokyoclassified.com/tokyo/current/classifieds/02.01.asp</a>
        >
        > To sa pokoje i mieszkania specjalnie dla cudzoziemcow. Nie mieszkalem w czyms
        > takim, ale skoro cena jest niska to musisz sie liczyc z kiepskim standartem.
        >
        > Cena "normalnego", czyli na rowni z Japonczykami, pokoju z kuchnia to +60 tys.
        > jenow miesiecznie (powierzchnia 6 tatami=ok.10m2) Z tym, ze wprowadzajac sie
        > musisz wpalcic rownowartosc ok. 6 miesiecznych czynszow (rozne kaucje i depozyt
        > y)
        > co daje kwote +360 tys. jenow.
        >
        > To tyle. Pytaj co Cie tam z kraju kwitnacej wisni interesuje-na Twa czesc
        > postanowilem sie nawet zalogowac... Tylko prosze o konkretne pytania. Bo o
        > tym "jak jest w Japonii?" to sie przekonasz juz na miejscu....
        >
        >

skoro juz w tym temacie, to czy faktycznie 1 koku ryzu starcza na caly rok?
        • Gość: piotr Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.bbtec.net 17.04.02, 13:57
          Hans, pytania mialy byc szczegolowe ale zeby az tak? Koku (o ile mi wiadomo) to
          jednostka objetosci stosowana w Japonii w tzw. okresie Tokugawy (ca. XVII-XIXw)
          i rownala sie w przyblizeniu 1 koku=180 litrow ryzu.
          Czy 180 litrow ryzu (ile to kilo?) wystarcza rocznie na glowe? Nie wiem. Dodam
          tylko, ze ryz japonski jest calkiem inny od innych azjatyckich gatunkow.(i
          ponad 10 krotnie drozszy). Japonia jest w zasadzie samowystarczlna pod tym
          wzgledem (Japonczycy po prostu nie chca jesc innego) i jak kilka lat temu na
          skutek suszy (a moze ulewy?) pojawil sie niedobor to kolejki byly takie jak u
          nas za komuny. Cesarz wyglosil przemowienie, ze wlasnie sprobowal i ryz z
          Tajlandi da sie zjesc....
          • jot-23 Re: JAPONIA!!!!!! 17.04.02, 15:33
            Gość portalu: piotr napisał(a):

> Hans, pytania mialy byc szczegolowe ale zeby az tak? Koku (o ile mi wiadomo) to
            >
            > jednostka objetosci stosowana w Japonii w tzw. okresie Tokugawy (ca. XVII-XIXw)
            >
            > i rownala sie w przyblizeniu 1 koku=180 litrow ryzu.
            > Czy 180 litrow ryzu (ile to kilo?) wystarcza rocznie na glowe? Nie wiem. Dodam
            > tylko, ze ryz japonski jest calkiem inny od innych azjatyckich gatunkow.(i
            > ponad 10 krotnie drozszy). Japonia jest w zasadzie samowystarczlna pod tym
            > wzgledem (Japonczycy po prostu nie chca jesc innego) i jak kilka lat temu na
            > skutek suszy (a moze ulewy?) pojawil sie niedobor to kolejki byly takie jak u
            > nas za komuny. Cesarz wyglosil przemowienie, ze wlasnie sprobowal i ryz z
            > Tajlandi da sie zjesc....

Dzieki, pol litra ryzu dziennie brzmi ...prawdopodobnie.
            z tym ryzem to podobna historia do jablek... brzydzili sie tymi z washingotn, bo
            swinstwo rosnie bezposrednio na sloncu, ale za 1/10 ceny jakos da sie
            przetrawic...
    • emigrantka Do Piotra 16.04.02, 21:08
      Zgubil mi sie Twoj adres a na gazete nie lubie pisac grrrrrrrrrrrrrr Prosze
      podaj znowu to zeskanuje i wysle Ci te papiery o ktorych wspominalam w emailu
      do Ciebie - pamietasz?

Dzieki i pozdrawiam

anna@bugaj.fsnet.co.uk
      • Gość: macgor24 Re: Do Piotra IP: *.lot.pl 21.04.02, 09:56
        Czesc!

Dzieki za link. Zaraz tam wejde i sprobuje cos znalezc.
        Wybieram sie tylko na 2 tygodnie wiec te ceny za miesiac co podawales to jednak
        nie dla mnie.
        Japonia od dawna mnie fascynowala no i teraz nadarza sie okazja. Nie mam
        jakichs szczegolnych planow na zwiedzanie etc - chce popatrzec na ludzi,
        zobaczyc jak sie tam zyje no i poprobowac kilku lokalnych 'absurdow' ktore w
        kazdym obcym kraju zawsze sie znajda.
        Na pewno bede w Tokyo i tam raczej zapowiada sie na standardowe zwiedzanie -
        czyli Ginza, Palac Cesarski, Ueno Park etc. Mam zamiar tez wspiac sie na gore
        Fudzi a co poza tym to zobacze na co pozwoli mi i czas i pieniadze.
        Na pobyt dluzszy niz 2-tygodniowy raczej mnie nie bedzie stac bo to jednak
        drogi kraj.
        Dalekie podroze koleja tez podobno sa strasznie drogie ale slyszalem ze mozna
        kupic jakis RailPass czy cos w tym stylu jeszcze bedac w Europie i wtedy
        wychodzi duzo taniej...Szczegolow nie znam.
        Poza tym to chcialbym poznac prawdziwych Japonczykow (najchetniej Japonki) a
        nie tylko obracac sie w hostelach dla turystow. Ale to moze byc chyba trudne bo
        mam o nich wyobrazenie jako o raczej zamknietych w sobie ludziach.

Do uslyszenia i dzieki za odzew
        Maciek
    • Gość: Krizia Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.04.02, 23:49
      Hej,

Moj brat mieszkal przez 5 lat w Tokio (ja niestety
      tylko miesiac) i z tego co pamietam placil
      niewyobrazalnie duzo za mieszkanko - konkretnie w
      dzielnicy Sugamo. Byly to sumy rzedu rownowartosci 1-2
      tys. dolarow miesiecznie. Oczywiscie zarobki
      rowniez ksztaltuja sie odpowiednio, jesli masz
      tam zalatwiona dobra prace np. w IT, bedzie Cie
      stac na utrzymanie, lecz jesli zamierzasz np. uczyc
      angielskiego, to musisz sie przygotowac na dosc niska
      place. Tokio jest baaaaardzo drogim miastem. Mam
      nadzieje, ze wiesz co robisz smile

Pozdrawiam
      • Gość: Kliken Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.02, 01:31
        1-2 tysiace dolarow to dla ciebie niewyobrazalnie duzo ???????? Geez gdzie ty
        mieszkasz czlowieku?
        • Gość: boss Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 22.04.02, 01:44
          Zabierz namiot ze soba - i problem z glowy !!
          • Gość: 1szlachc Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.bredband.skanova.com 22.04.02, 02:16
            Najtansze sa chyba "dziuple" sa to hotele,gdzie sie tylko spi lub lezy,
            rozmiar 1m x 2,2m.
            • Gość: boss Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 22.04.02, 04:04
              A jak z cena takiej dziupli ???
        • Gość: Krizia Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.ey.com.pl / 195.187.56.* 22.04.02, 09:44
          Ja mieszkam w Warszawie i w przeliczeniu na dolary zarabiam ok. 1 tys. (co w
          Polsce oznacza duzo). Ja mam inne kryteria niz Ty w tym swoim Kanadowie.

Pozdr
          • Gość: 1szlachc Re: JAPONIA!!!!!! IP: *.bredband.skanova.com 30.04.02, 01:26
            Cena dziupli 20-30$ , w centrum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka