Dodaj do ulubionych

Polacy pochodzenia żydowskiego

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 15:04
mam 18 lat i interesuje mnie tematyka zwiazana z polskimi Żydami. Jeśli
odwiedzacie tto forum, napiszcie prosze jakie sa wasze zwiazki z Polską, gdzie
dzis mieszkacie i co robicie i przede wszystkim jak wspominacie nasz kraj.
Obserwuj wątek
    • Gość: Renka Re: Polacy pochodzenia żydowskiego IP: *.home.cgocable.net 13.05.02, 15:25
      Ohohoho, spiesze sie, bo mnie wyprzedza! Tlok bedzie na tym watku, jak diabli.
      Bez watpienia, Warszawe wspominam bardzo dobrze. Jakos sobie radzilismy, mimo,
      ze swin sie nie hodowalo, a wolowina koszerna nie istniala.
      Co dzisiaj robie, to wiadomo, pracuje jako Chem.Eng., eksperymentuje we wlasnej
      restauracji htpp://www.polishrestaurant.com smile))))
      • jot-23 Re: Polacy pochodzenia żydowskiego 13.05.02, 15:29
        Gość portalu: Renka napisał(a):

> Ohohoho, spiesze sie, bo mnie wyprzedza! Tlok bedzie na tym watku, jak diabli.
        > Bez watpienia, Warszawe wspominam bardzo dobrze. Jakos sobie radzilismy, mimo,
        > ze swin sie nie hodowalo, a wolowina koszerna nie istniala.
        > Co dzisiaj robie, to wiadomo, pracuje jako Chem.Eng., eksperymentuje we wlasnej
        >
        > restauracji htpp://www.polishrestaurant.com smile))))

jak juz jestesmy przy temacie zydowsko kulinarnym, to moze ktos (renka?) wie, ile
        inkasuje rabin za pieczatke koszernosci.... wiadomo ze kazda firma chcaca
        zaistniec na amerykanskim rynku (no oprocz smithfield) musi sprzedawac koszerne
        produkty, hehe nawet plyny do mycia. tak sobie myslalem, w wolnych chwilach, ze
        ameryka utrzymuje cala armie rabinow, ukoszerniajacych ich produkty... a moze sie
        myle, moze oni to robia pro-bono?
        • Gość: j-24 Re: Polacy pochodzenia żydowskiego IP: 168.143.113.* 13.05.02, 16:15
          Masz racje. Ukoszernianie to dobry interes. Nawet Coca
          Cola musi byc koszerna. A jak dzialka za mala to
          bierze sie drugiego rabina ktory to ukoszernia i mozna
          dalej sie tym legalnie zapijac. Walizeczka zmienila
          wlasciciela.

Czy Renka jest zydowka z Polski? Jezeli tak to
          wspaniale opanowala gwara wiejska, co nawet przy IQ135
          jest zadziwaijacym sukcesem.
          • Gość: Renka Re: Polacy pochodzenia żydowskiego (j-24) IP: *.home.cgocable.net 13.05.02, 20:55
            Ja jestem z Warszawy, J-24, wiec nie musze sie tobie tlumaczyc.A do mnie sie
            zadaje pytania bezposrednie, dawno sie w kraju nie bylo, co?
          • Gość: amigo Do J-24 IP: 131.137.84.* 13.05.02, 21:11
            Gość portalu: j-24 napisał(a):

> Czy Renka jest zydowka z Polski? Jezeli tak to wspaniale opanowala gwara >
            wiejska, co nawet przy IQ135 jest zadziwaijacym sukcesem.

Ty sie j-24 Renki nie pytaj o to czy ona jest pochodzenia zydowskiego czy nie.
            Juz ktos o to ja na tym forum pytal ale ona nie chce odpowiadac.

A propos ... co sadzic o Polaku ktory nie chce odpowiadac na pytanie czy jest
            pochodzenia np. ukrainskiego/niemieckiego/zydowskiego/litewskiego czy jakiegos
            innego ??

Ciauuuuuuuuu

• optymistka Re: smithfield 13.05.02, 20:02
          jot-23 napisał(a):
          ... wiadomo ze kazda firma chcaca zaistniec na amerykanskim rynku
          (no oprocz smithfield) musi sprzedawac koszerne produkty, >

smithfield, wiesz coś o niej ?
          Obecnie działaja na polskim rynku a marzy im sie Rosja.

• jot-23 Re: smithfield 13.05.02, 20:17
            optymistka napisał(a):

> smithfield, wiesz coś o niej ?
            > Obecnie działaja na polskim rynku a marzy im sie Rosja.

no, najwiekszy producent wieprzowiny w usa (a pewnie i na swiecie), tak jak
            wiekszosc firm majacych decydujacy wplyw na danym rynku, kawal sukinsynow, bylo o
            nich glosno przez zanieczyszczanie rzek swinskimi odchodami, w karolinach i
            virginii...
      • Gość: client Re: Polacy pochodzenia żydowskiego IP: 131.137.84.* 13.05.02, 16:05
        Renka,

Czy w twojej restauracji mozna sprobowac mace ?? Troche o niej slyszalem ale
        nigdy nie udalo mi sie jeszcze jej sprobowac.

Client
        • ponton Re: Polacy pochodzenia żydowskiego 13.05.02, 17:40
          Gość portalu: client napisał(a):

> Renka,
          >
          > Czy w twojej restauracji mozna sprobowac mace ?? Troche o niej slyszalem ale
          > nigdy nie udalo mi sie jeszcze jej sprobowac.
          >
          > Client

Jezeli mieszkasz w Toronto to zrob zakupy w Dominion przy Bathurst i Lawrence.
          Tam jest maca i rozne inne koszerne produkty. Duzo jest tez przetworow dla
          wegetarian, ktore chyba wywodza sie z oryginalnej kuchni zydowskiej. I sa dobre
          slodycze! Ja tam lubie jezdzic - w ogole Bathurst ma swoj koloryt.
        • Gość: Renka Re: Polacy pochodzenia żydowskiego(client) IP: *.home.cgocable.net 13.05.02, 20:51
          Client, robie dobra mace. Mozesz przyjsc i sprobowac. Kiedys szukalam na tym
          forum dobrego przepisu, ale nikt nic nie wiedzial. A maja sie za
          koszernych..hehehe
          Moja maca jest najlepsza. Pamietam, jak bylam mala, ciagle jedlismy mace.Nic
          innego nie bylo. Tylko ten krupnik, co go nikt nie chcial jesc smile
      • Gość: tato Re: Polacy pochodzenia żydowskiego IP: *.fastres.net 13.05.02, 18:40

> Ohohoho, spiesze sie, bo mnie wyprzedza! Tlok bedzie na tym watku, jak diabli.
        > Bez watpienia, Warszawe wspominam bardzo dobrze. Jakos sobie radzilismy, mimo,
        > ze swin sie nie hodowalo, a wolowina koszerna nie istniala.
        > Co dzisiaj robie, to wiadomo, pracuje jako Chem.Eng., eksperymentuje we wlasnej
        >
        > restauracji htpp://www.polishrestaurant.com smile))))

>Renka,ze ty zydowka to nie problem,problem to czy ty myjesz
        sztucce w tej restorant..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: Renka Re: Polacy pochodzenia żydowskiego(tato) IP: *.home.cgocable.net 13.05.02, 20:48
          Tato, a co, Zydzi nie myja w restorantach?
    • toja10 Re: Polacy pochodzenia żydowskiego 13.05.02, 17:51
      Ja jestem...
      Polske wspominam b. milo i jak tylko moge to jezdze w odwiedziny. Pracuje w
      bankowosci inwestycyjnej.

Pozdrawiam!
      • Gość: gosc Do toja10 IP: 131.137.84.* 13.05.02, 20:01
        toja10 napisał(a):

> Ja jestem...

Dla mnie jest niepojete, ze ludzie piszacy tu (jestesmy schowani przeciez za
        swoimi nickami) wahaja sie przed ujawnieniem sie swojego zydowskiego pochodzenia.
        Bo wyglada na to, ze ty sie wahnales. (niczym przeciez nie ryzykujesz
        stwierdzajac ze jestes lub nie pochodzenia zydowskiego, czyz nie tak ??)

> Polske wspominam b. milo i jak tylko moge to jezdze w odwiedziny. Pracuje w
        > bankowosci inwestycyjnej.
        >
        > Pozdrawiam!

Ja tez Polske wspominam b. milo i jak tylko moge to jezdze w odwiedziny. Pracuje
        jako 'software engineer'.

Tez pozdrawiam!
        • Gość: PawelD Dla mnie jest niepojete, IP: *.sunsh1.vic.optusnet.com.au 13.05.02, 22:42

> Dla mnie jest niepojete, ze ludzie piszacy tu (jestesmy schowani przeciez za
          > swoimi nickami) wahaja sie przed ujawnieniem sie swojego zydowskiego pochodzeni
          > a.

? wiesz zawsze jest troch idiotow ktorzy sie beda czepiali...
          wiec po co mieli by sobie robic klopot?

ale ciekawe:
          ladne pare razy zetknalem sie rowniez z tym ze ludzie mowili bardzo
          pozytywnie ,,zydowski interes" - dla nich byl to synonim solidnoci...

Chcialbym zeby ludzie to samo mowili o polskich biznesach...

pozdr
          Pawel
          • Gość: gosc Do PawelD IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 14.05.02, 04:58
            Gość portalu: PawelD napisał(a):

>
            > > Dla mnie jest niepojete, ze ludzie piszacy tu (jestesmy schowani przeciez
            > za swoimi nickami) wahaja sie przed ujawnieniem sie swojego zydowskiego pocho
            > dzenia.
            >
            > ? wiesz zawsze jest troch idiotow ktorzy sie beda czepiali...
            > wiec po co mieli by sobie robic klopot?

Tak Zyda bardzo dotkneloby gdyby jakis idiota-nie-Zyd chcial mu ublizyc ?? Skoro
            wiadomo, ze tacy sa to latwiej Zydowi bedzie to zniesc. Proponuje maseczke
            obojetnosci/rezerwy - i splynie po nim jak woda po kaczce. Tak przybajmniej ja
            bym zrobil gdyby jakis Zyd chcial mi ublizyc.

> ale ciekawe:
            > ladne pare razy zetknalem sie rowniez z tym ze ludzie mowili bardzo
            > pozytywnie ,,zydowski interes" - dla nich byl to synonim solidnoci...
            >

Ooo tak. I w moich oczach taki jest mniej wiecej wizerunek przecietnego Zyda.

> Chcialbym zeby ludzie to samo mowili o polskich biznesach...

Kto wie ?? Moze kiedys tak bedzie ??????

>
            > pozdr
            > Pawel

Pozdr................
    • Gość: Rumsfeld Re: Polacy pochodzenia żydowskiego-demagogiczny IP: *.tnt33.chi15.da.uu.net 13.05.02, 20:50
      Gość portalu: wro napisał(a):

> mam 18 lat i interesuje mnie tematyka zwiazana z polskimi Żydami. Jeśli
      > odwiedzacie tto forum, napiszcie prosze jakie sa wasze zwiazki z Polską, gdzie
      > dzis mieszkacie i co robicie i przede wszystkim jak wspominacie nasz kraj.

Fredzio-zglos sie za duzo tu podszywaczy ktorzy Polakami nie sa
      a Zydzi nimi gardza.Ty jednak ratujesz honor Zydco prawda nieszczesnego
      ale coz ja na to poradze.Ja przy tym jak ci koldre na granicy w 68
      roku wzieto nie bylem.
      Napisz cos pozytywnego o Izraelu bo ostatnio dosc trudno na taki
      temat trafic-oprucz oczywiscie propagandy a ta sie juz przyjadla.
      Czy twoj czolg jezdzi na koszernaj ropie?Dla przypomnienia Fredzio
      jest arcywrogiem arabow ale lubi strasznie ich rope i ich kuchnie.

• znikad Re: Polacy pochodzenia żydowskiego-demagogiczny 13.05.02, 21:55
        Jestem znikad czyli jak prawdziwy Zyd-tulacz. Niby jakos sie nikogo w rodzinie
        tak naprawde dogrzebac nie da ale mnie sie zawsze zdawalo, ze my wszyscy
        z Polski mamy te rodowody po babciach, co sie z jakimis Chagallami puszczaly na
        sianie w stodole kolo karczmy prowadzonej przez Jankiela albo innego pana
        z pejsami.
        A Muzulmanie mowia, ze kazdy sie rodzi muzulmaninem wiec kto wie jak to tam
        jest naprawde.
        • Gość: sylwia Re: Polacy pochodzenia żydowskiego-demagogiczny IP: *.osmez.eu.org / *.gazeta.pl 13.05.02, 22:03
          znikad napisał(a):
          < tak naprawde dogrzebac nie da ale mnie sie zawsze zdawalo, ze my wszyscy
          > z Polski mamy te rodowody po babciach, co sie z jakimis Chagallami puszczaly>

Masz szczescie, ze mam humor !
          Moja babcia zabawiala sie z zabojadem, hehehe.

• jot-23 Re: Polacy pochodzenia żydowskiego-demagogiczny 13.05.02, 22:04
            Gość portalu: sylwia napisał(a):

> znikad napisał(a):
            > < tak naprawde dogrzebac nie da ale mnie sie zawsze zdawalo, ze my wszyscy
            > > z Polski mamy te rodowody po babciach, co sie z jakimis Chagallami puszcza
            > ly>
            >
            >
            > Masz szczescie, ze mam humor !
            > Moja babcia zabawiala sie z zabojadem, hehehe.
            >

no ten Chagall to nie francuz? smile) brzmi tak z francuska bradzo
            • znikad Chagall (zeby nie bylo ZADNYCH niejasnosci) :-) 13.05.02, 22:09
              Marc Chagall was born in Vitebsk, Byelorussia to a poor Hassidic family.
              The eldest of nine children, he studied first in a heder before moving
              to a secular Russian school, where he began to display his artistic
              talent. With his mother's support, and despite his father's disapproval,
              Chagall pursued his interest in art, going to St. Petersburg in 1907
              to study art with Leon Bakst.
              • Gość: Renka Re: Chagall (zeby nie bylo ZADNYCH niejasnosci) :-) IP: *.home.cgocable.net 13.05.02, 22:30
                I ta Art ciagle w duszy skomle.
          • Gość: aniutek Re: Polacy pochodzenia żydowskiego-demagogiczny IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.05.02, 22:53
            hehehehe juz tutaj kiedys wspominalam, zem troche zydowka smile)))
            pozdraw,
            aniutek- arysta grafik smile
            • Gość: Renka Re: Aniutek-artysta grafik IP: *.home.cgocable.net 13.05.02, 22:57
              Aniutek, czy masz swoja website ? Jak nie, to zrob i pokaz sie ze swoja
              grafika smile
              • Gość: aniutek Re: Aniutek-artysta grafik IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.05.02, 23:02
                wlasciwie mam ale ciagle w przerobkach, poprawkach etc latem bede miala troche wiecej czasu
                wiec postaram sie skonczyc to sie pochwale - a jakze ::smile))

> Aniutek, czy masz swoja website ? Jak nie, to zrob i pokaz sie ze swoja
                > grafika smile

• _szwedka Re: Aniutek-artysta grafik 13.05.02, 23:05
                  Juz sie nie wykrecisz wink
                  Lato!!!Trzymamy za slowo smile)
            • Gość: gosc Bravo Aniutek !! Medal za odwage jesli chodzi o .. IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 14.05.02, 02:00
              przyznanie sie do swoich zydowskich (chocby w minimalnym stopniu) korzeni. W
              przeciwienstwie do Renki gratuluje Ci raz jeszcze bohaterstwa.

HEJ POLSCY ZYDZI: UCZYC SIE NA ANIUTKU !!

ANIUTEK !!!! 3 * (HIP HIP HURRA !!)

Pozdr............
              • Gość: krzys Re: Bravo Aniutek !! Medal za odwage jesli chodzi o .. IP: *.chcg3.il.corecomm.net 14.05.02, 06:51
                fajnie sobie gadacie,ale powiedzcie,jak zostac zydem? mam 36 lat,myslicie ,ze
                jeszcze moge sie zalapac?
                • Gość: cycek Re: Bravo Aniutek !! Medal za odwage jesli chodzi o .. IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 14.05.02, 08:40
                  Gość portalu: krzys napisał(a):

> fajnie sobie gadacie,ale powiedzcie,jak zostac zydem? mam 36 lat,myslicie ,ze
                  > jeszcze moge sie zalapac?

Zydem jest latwo zostac:
                  musisz miec IQ ...ុ,
                  troche chamowaty,
                  bezwzgledny,
                  bezgranicznie kochac pieniadze,
                  pucowac swoje auto 2 razy w tygodniu ,
                  odkurzac 3 razy dziennie,
                  5 razy w tygodniu wychodzic do restauracji(dobre dla Renkismile,
                  nic nie miec w lodowce ,
                  miec maly sejf w spizarni,
                  10 par takich samych butow,
                  pracowac od 6:30 am do 1:15pm,
                  inwestowac w nieruchomosci nie w jachty,
                  poslac dziecko do snobistycznego przdszkola,
                  Miec 7 kart kredytowych,
                  nie dawac nikomu prezentow,
                  a szczegolnie nie wydawac pieniedzy na nic poza obrazami ,rzezbami.. itp.,
                  miec zawsze zimna wode w basenie z najtanszym termometrem za 89C,
                  etc etc etc,

To na poczatek powinno wystarczycsmile
                  Powodzenia!
                  • Gość: wro Re: Bravo Aniutek !! Medal za odwage jesli chodzi o .. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 16:22
                    dzieki, nie spodziewalem sie az tylu odpowiedzi(choc mogloby byc wiecejsmile)
                    a powiedzcie jeszcze, co sadzicie o wroclawiu(czy w ogóle znacie to miasto?
                    o ile wiem jest tu spora gmina zydowska)
                    • Gość: Rumsfeld Re: Bravo Aniutek !! Medal za odwage jesli chodzi o .. IP: *.tnt34.chi15.da.uu.net 14.05.02, 17:25
                      Gość portalu: wro napisał(a):

> dzieki, nie spodziewalem sie az tylu odpowiedzi(choc mogloby byc wiecejsmile)
                      > a powiedzcie jeszcze, co sadzicie o wroclawiu(czy w ogóle znacie to miasto?
                      > o ile wiem jest tu spora gmina zydowska)

O Wroclawiu wiem ze sie pisze z duzej litery.
                  • Gość: Rumsfeld Re: Bravo Aniutek !! Medal za odwage jesli chodzi o .. IP: *.tnt34.chi15.da.uu.net 14.05.02, 17:10
                    Gość portalu: cycek napisał(a):

> Gość portalu: krzys napisał(a):
                    >
                    > > fajnie sobie gadacie,ale powiedzcie,jak zostac zydem? mam 36 lat,myslicie
                    > ,ze
                    > > jeszcze moge sie zalapac?
                    >
                    > Zydem jest latwo zostac:
                    > musisz miec IQ ...ុ,
                    > troche chamowaty,
                    > bezwzgledny,
                    > bezgranicznie kochac pieniadze,
                    > pucowac swoje auto 2 razy w tygodniu ,
                    > odkurzac 3 razy dziennie,
                    > 5 razy w tygodniu wychodzic do restauracji(dobre dla Renkismile,
                    > nic nie miec w lodowce ,
                    > miec maly sejf w spizarni,
                    > 10 par takich samych butow,
                    > pracowac od 6:30 am do 1:15pm,
                    > inwestowac w nieruchomosci nie w jachty,
                    > poslac dziecko do snobistycznego przdszkola,
                    > Miec 7 kart kredytowych,
                    > nie dawac nikomu prezentow,
                    > a szczegolnie nie wydawac pieniedzy na nic poza obrazami ,rzezbami.. itp.,
                    > miec zawsze zimna wode w basenie z najtanszym termometrem za 89C,
                    > etc etc etc,
                    >
                    > To na poczatek powinno wystarczycsmile
                    > Powodzenia!

Zapomniales dodac ze:

Zakladac firmy i co najmniej raz na rok bankruyowac.
                    Uzywac narkotykow-religiknie.
                    Byc liberalem
                    • Gość: Renka Re: zapomniales dodac.. IP: *.home.cgocable.net 14.05.02, 18:44
                      W basenie nie wolno sie kapac, bo zmiana wody kosztuje!
                      • Gość: selma mlodsze kobiety IP: *.ppp.get2net.dk 14.05.02, 19:49
                        mam kolege Zyda urodzonego w Warszawie ,w latach 50-tych wyjechal z rodzicami
                        do Izraela,mowi po polsku ,je szynke i wszystko co jest gratis.pierwsze pytanie
                        czy mam kanapke,potem owoc i na koncu herbata z mlekiem.facet uwielbia polska
                        goscinnosc uhahaa i czesto z niej korzysta.kiedys patrzac na mnie zapytal sie
                        czy ja nie mam krwi zydowskiej w sobie ,bo w Izraelu podobno pelno jest
                        blondynow ,a moja cera wydaje mu sie zydowska(?!).
                        facet opetany jest seksem ,w ogole zauwazylam ze Zydzi lubia duzo mlodsze
                        kobiety(przyklad W.Allen,Polanski z tych znanych)a i ci mniej znani tez mysla
                        ze maja ciagle 20 lat.ale musze przyznac ze maja radosc zycia ktorej brak innym
                        nacjom.inne przyklady to faceci z emigracji 68 ,rozmawiajac z nimi czuje sie
                        jak na filmie ,pamietaja rzeczy ktore ja znam tylko z ksiazek.
                        • jankiele Re: mlodsze kobiety 14.05.02, 22:55
                          Gość portalu: selma napisał(a):

> mam kolege Zyda urodzonego w Warszawie ,w latach 50-tych wyjechal z rodzicami
                          > do Izraela,mowi po polsku ,je szynke i wszystko co jest gratis.pierwsze pytanie
                          >
                          > czy mam kanapke,potem owoc i na koncu herbata z mlekiem.facet uwielbia polska
                          > goscinnosc uhahaa i czesto z niej korzysta.kiedys patrzac na mnie zapytal sie
                          > czy ja nie mam krwi zydowskiej w sobie ,bo w Izraelu podobno pelno jest
                          > blondynow ,a moja cera wydaje mu sie zydowska(?!).
                          > facet opetany jest seksem ,w ogole zauwazylam ze Zydzi lubia duzo mlodsze
                          > kobiety(przyklad W.Allen,Polanski z tych znanych)a i ci mniej znani tez mysla
                          > ze maja ciagle 20 lat.ale musze przyznac ze maja radosc zycia ktorej brak innym
                          >
                          > nacjom.inne przyklady to faceci z emigracji 68 ,rozmawiajac z nimi czuje sie
                          > jak na filmie ,pamietaja rzeczy ktore ja znam tylko z ksiazek.

Oczywiscie selma ma racje,my zydzi opetani jestesmy seksem-podobno zydzi i
                          indianie sa najlepszymi kochankami-mam zwyczaj przedstawiac sie nieznajomym
                          jako Salomon Winnetu.Oczywiscie jadamy wszystko,szczegolnie darmowe.A ze lubimy
                          mlodsze kobiety ? Jasne ,kto lubi stare jak moze miec mlodsze.Jestem w branzy
                          lichwiarsko-kamieniczniczej.Lubimy utrzymywac tradycje.Moj pradziad byl czyms w
                          rodzaju prywatnego bankiera hrabiego Koniecpolskiego a dziadek klezmerem,gral na
                          weselach.Ojciec posluzyl jako paliwo dla niemcow.odwiedzam Polske czesto.A
                          opowiadanie ,ze we Wroclawiu jest wielu zydow to bajki.Jest wiecej synagog w
                          polsce jak zydow mogacych sie w nich modlic.do kazdej modlitwy jak wiadomo
                          wymagane jest najmniej 10 zydow. shalom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka