Gość: dorota IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 17:35 Na pomoc, to sprawa życia i szczerbca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirko Przegwizdane... IP: 65.206.44.* 12.06.02, 17:49 www.kresy.co.uk/szczerbiec.html "Szczerbiec" to nazwa własna. Nie da się tego przetłumaczyć. Nie tłumaczy się nazw własnych. Żaden Anglosas jednak tego nie wypowie nawet po 3 piwach. Może dopiero po 4? Napisałbym: Ceremonial "Chipped" sword ("Szczerbiec") of Polish kings. Długaśnie ale przynajmniej wiadomo o co chodzi. Anglosasi zrozumieją, bo mają swój całkiem podobny miecz Króla Arthura. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: na angielski 12.06.02, 17:53 moze sprobuj opisowo, ze to miecz koronacyjny, z szczerbami na ostrzu i stad jego nazwa. Nazw wlasnych raczej sie nie tlumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moc Re: na angielski IP: 216.126.91.* 12.06.02, 18:25 Ten szczerb a raczej uszczerbek na ostrzu pochodzi od uderzenia w bramy wjazdowa Kijowa przez Boleslawa Chrobrego biorac je w wieczyste posiadanie jak glosi legenda. Oczywiscie to tylko legenda. Miecz pochodzi z pozniejszego okresu. Ale to inna historia. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: szczerbiec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 18:32 Wiem, ze zwykle nazw wlasnych sie nie tlumaczy. W tym przypadku chodzi o liste "z przymruzeniem oka" 10 czadowych/kultowych przedmiotow z polskiej historii. I o takie wlasnie "z przymruzeniem oka" tlumaczenia. Mile widziane Wasze sugestie, co jeszcze powinnam na takiej liscie umiescic. Odpowiedz Link Zgłoś
cracovian Re: szczerbiec 12.06.02, 18:44 Black Madonna - nawet amerykanie, a szczegolnie czarni o tym obrazie wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Czadowe? IP: 65.206.44.* 12.06.02, 18:46 history.serw.com.pl/muzeum/img/01.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Czadowe? 12.06.02, 18:55 no tak, RUDY, ha! do listy mozna dorzucic jeszcze: drewniane insygnia Jadwigi listy milosne Jasia Sobieskiego zestaw "pior" husarii szable dowodcy Westerplatte - wstyd nie pamietam nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moc Re: a co z Hans Kloss IP: 216.126.91.* 12.06.02, 19:10 j-23 co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: a co z Hans Kloss IP: 65.206.44.* 12.06.02, 19:38 www.sovlit.com/spies/17moments.html Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Mirko 13.06.02, 00:14 Mirko ! Czy mozna Cie troche ponosic na rekach i popodrzucac do gory ? Link do Stirliza (+ potem ten drugi w srodku do rosyjskiej strony) jest prawdziwa perla !!! Stokrotne dzieki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kon Re: jak przetłumaczyć słowo Szczerbiec???!!! IP: *.ivu / 10.14.100.* 12.06.02, 20:52 napisz "polska szabelka" öub "polski dodatek do konia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota ruszcie glowami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 21:53 Ok, wiec w kategorii „Piast dynasty” mam: Szczerbiec – „Chipped sword”, „Black Madonna” „Jagiellonian dynasty” – drewniane insygnia Krolowej Jadwigi (niech ktos przypomni co to było, ja tylko pamietam jej klejnoty darowane Uniwersytetowi Krakowskiemu), cos jeszcze? Tank Rudy, Sir Twardowski with his cock on the moon, Asia’s stiff log i Hans Kloss jako rzeczy/postaci fikcyjne sie nie kwalifikuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moc Re: za Sasa. IP: 216.126.91.* 12.06.02, 22:12 Jedz i popuszczaj pasa no i liberum veto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: ruszcie glowami IP: 65.206.44.* 12.06.02, 22:17 A Stirlitz, a Stirlitz, on podobno istniał naprawdę?! No tak, najpierw "pomóżcie przetłumaczyć" a teraz "ruszcie głowami barany!". Jak można w takich warunkach pracować! A lotnictwo.net/rwd5/bb21.htm - kto wie o co chodzi? rwd5.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: //////// Re: ruszcie glowami IP: 199.166.186.* 12.06.02, 22:39 pierscien Kingi-Wieliczka Lajkonik- Krakowski Hejnal - Smok wawelski Syrenka warszawska Biala Dama - gdziekolwiek (nawet umnie wpiwnicy) Janosik (taki polski "good guy"), i tak dalej....przypomnij sobie ksiazeczki "Poczytaj mi Mamo"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Jadwisia 12.06.02, 23:12 oddala klejnoty na utworzenie Jagiellonki - uniwersytetu. tradycja twiedzila ,ze zostala pochowana z drewnianymi insygniami - po otwarciu trumny okazalo sie, ze to prawda. Sa wystawione w Katedrze na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: jak przetłumaczyć słowo Szczerbiec???!!! IP: 213.78.107.* 12.06.02, 22:27 przep..to chyba pierwszy raz kiedy nie czytam wszystkiego))..szczerbiec kojarzy sie z historia..historie wedlug mnie powinno sie tworzyc..nie kurwa mac uczyc sie historii..debili zapisujacych wysilki zawsze znajdzie sie kilku..pani tzw. dziennikarzowie..ja pierdole slinie sie..szczerbiec to nacjonalizm tez..szczerbiec to gowno..bo nie ma odniesien zbyt wielu prawdziwych,,oczywiscie mozna sie ze mna nie zgadzac ale nacjonalizmem goniacym za bzdurnymi hujowymi klimatami rzygalem zawsze i wszedzie gdzie sie dalo mozliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Was is das ???!!! IP: 65.206.44.* 12.06.02, 22:32 www.bj.uj.edu.pl/bjmanus/revol/images/skrzynka.jpg Kto wie o co chodzi? Póki co tej książki nie pobije żaden Szczerbiec czy Rudy 102. (Nie, nie jest to modlitewnik ani pamiątkowa księga honorowa Radia Maryja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend osobiscie na publicznym.. IP: 213.78.107.* 12.06.02, 22:42 Gość portalu: Mirko napisał(a): > <a href="www.bj.uj.edu.pl/bjmanus/revol/images/skrzynka.jpg"target="_bla > nk">www.bj.uj.edu.pl/bjmanus/revol/images/skrzynka.jpg</a> > > Kto wie o co chodzi? > > Póki co tej książki nie pobije żaden Szczerbiec czy Rudy 102. > (Nie, nie jest to modlitewnik ani pamiątkowa księga honorowa Radia Maryja) mirko..wiesz w czym problem..ze ja tego nie lubie..tych linkow..tego spamu.. bo mi sie wydaje..ze tu moznaby podyskutowac.. na to jest jedno slowo .. GOOGLE..jako swiezy internetowiec to wiem.. to nie ma sensu dla mnie ..ma dla ciebie?..to zabija dyskusje..nie mowie nie czytac..ale jak widzisz cos co myslisz ze przydaloby sie niektorym ludziom..bo wiem ze jestes dobry..to wyloz to troche swoimi slowami..i daj pozniej link ..i skomentuj..tzn mysl..a nie pros bysmy mysleli za ciebie.. moge sie mylic.. mam wrazenie ze musialem to powiedziec..maniakalne stany lapia mnie dzisiejszego wieczora.. ps to jest historia..to juz bylo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelD troche opisowo -"The Chipped Sword" IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 12.06.02, 22:44 popiweram Mirko pozdrowko Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Copernicus IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 22:54 i jego "O obrotach cial niebieskich" - Copernicus in the sky with turning blue bodies Tylko theend zaraz sie zaslini na tle narodowym, bo czyż Kopernik Polakiem był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Copernicus. Sehr Gut! IP: 65.206.44.* 12.06.02, 23:03 Możesz za to bez kolejki rzucić sobie kostką jeszcze raz a theend cofa się o 128 pól za bluzganie bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: Copernicus. Sehr Gut! IP: 213.78.107.* 12.06.02, 23:34 Gość portalu: Mirko napisał(a): > Możesz za to bez kolejki rzucić sobie kostką jeszcze raz a theend cofa się o > 128 pól za bluzganie bez powodu. nie przechodzis zprzez start..nie dostajesz dwiescie.. czyrzby cie kurwa razily wulgaryzmy..noga na noge i cygaro w gebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: This is Mirko.. IP: 213.78.107.* 12.06.02, 23:48 Gość portalu: Mirko napisał(a): > Zgadza się. a dokladniej? wolisz wyczytywac sens pomiedzy wyrazami ktorych nikt nie rozumie..do czego to prowadzi? do legend..to nie jest rozwoj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota czesc 3 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 23:53 Rzeczpospolita Obojga Narodow, byly do tej pory nastepujace propozycje listy milosne Krola Jasia - Sobieski hot notes piora husarii - Husars' fearthered backs popuszczony pas za Sasa - Saxon slack belt liberum veto - just say no Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: czesc 3 IP: 213.78.107.* 13.06.02, 00:04 > liberum veto - just say no - i jeszcze sie wytlumacz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: liberum veto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 00:10 Bardzo czesto szlachcic zrywajacy sejmik "liberum veto" byl przekupiony, wpadal wiec szybko, darl sie "liberum veto" i uchodzil aby go bracia szlachta na szablach nie rozniesli, co jednak czesto czynili jesli go dopadli. Na zadne rozwlekle i lzawe wywody nie bylo tam miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: liberum veto IP: 213.78.118.* 13.06.02, 17:39 Gość portalu: dorota napisał(a): > Bardzo czesto szlachcic zrywajacy sejmik "liberum veto" byl przekupiony, wpadal > > wiec szybko, darl sie "liberum veto" i uchodzil aby go bracia szlachta na > szablach nie rozniesli, co jednak czesto czynili jesli go dopadli. Na zadne > rozwlekle i lzawe wywody nie bylo tam miejsca. tak pamietam..bylem zazenowany ta historia..ale ciagle nie wytlumaczylas..w sumie..just say no..to raczej dosyc rewolucyjne stwierdzenie..a nie stwierdzenie mocarza przez megafon..jak myslisz..inaczej just say no to idea tylko..w sumie nieprzetlumaczalna..bez dwunastu slownikow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.o. Husarz to nie huzar (husar) IP: 209.171.51.* 14.06.02, 04:30 moje uwagi w nawiasach > listy milosne Krola Jasia - Sobieski hot notes (King Sobieski's love letters - a nie notki) > piora husarii - Husars' fearthered backs (husar to po polsku huzar tak jak Damy i Huzary? a nie faceci w zbrojach z wczesniejszej epoki - ergo - Heavy cavalary's feathered suit of armour - chyba ze wolisz te opiorzone plecy huzarow) > popuszczony pas za Sasa - Saxon slack belt - (?) > liberum veto - just say no (dowcipne ale dla anglosasa niezrozumale) good luck Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady do doroty: jak excalibur po polsku? 13.06.02, 00:28 Gość portalu: dorota napisał(a): > Na pomoc, to sprawa życia i szczerbca. po angielsku szczerbiec to szczerbiec bo to nazwa wlasna. to tak jakbys chciala przetlumaczyc excalibur. co sie tyczy liberum veto to jak kazde dziecko wie jest to lacina a nie polski wiec po co na angielski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: do doroty: jak excalibur po polsku? IP: *.client.attbi.com 13.06.02, 06:15 How about : SHCHERBIETZ ? Odpowiedz Link Zgłoś
maurycy Re: jak przetłumaczyć słowo Szczerbiec???!!! 13.06.02, 07:57 Można przetłumaczyć: "Szczerbiec" - "The Jagged Sword" of Boleslaw the Brave, who notched it when striking the Golden Gate in Kiev. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordyga Re: jak przetłumaczyć słowo Szczerbiec???!!! IP: *.bauboden.com, 13.06.02, 08:15 maurycy napisał(a): > Można przetłumaczyć: "Szczerbiec" - "The Jagged Sword" of Boleslaw the Brave, > who notched it when striking the Golden Gate in Kiev. Do tego dodalabym wyjasnienie, ze owczesne panstwo polskie lezalo w zach. granicach dzisiejszej Polski i swoja polityke wiazalo z zachodnimi panstwami, gl. cesarstwem niem. a wyprawa Chrobrego na Kijow byla zwiazana z proba podporzadkowania sobie Rusi Kijowskiej w ramach wielkiej wspolnoty panstw slowianskich na czele ktorych stanolby Chrobry. Co do pikantniejszych historyjek z tego okresu dodalabym, ze Chrobry w czasie tej wyprawy zgwalcil siostre Jaroslawa Madrego- ksiecia Rusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota 10 historycznych rzeczy kultowych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 15:18 Dzieki za kolejne tlumaczenia - jagged sword rzeczywiscie brzmi lepiej niz chipped sword. Zbieram takze propozycje do listy 10 slawnych przedmiotow z historii Polski. Prosze teraz o sugestie dotyczace okresu rozbiorow i powstan. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: 10 historycznych rzeczy kultowych 13.06.02, 15:20 Gość portalu: dorota napisał(a): > Dzieki za kolejne tlumaczenia - jagged sword rzeczywiscie brzmi lepiej niz > chipped sword. Zbieram takze propozycje do listy 10 slawnych przedmiotow z > historii Polski. Prosze teraz o sugestie dotyczace okresu rozbiorow i powstan. brzmi lepiej, jedyny problem z tym jest ze ten sword nie jest jagged. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordyga Re: 10 historycznych rzeczy kultowych IP: *.bauboden.com, 13.06.02, 15:20 Czy chodzi Ci tylko o przedmioty czy takze o pojecia historyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Tak samo jak Excalibur na polski IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 13.06.02, 15:20 Bezposrednio sie nie da, to nazwa wlasna. Tak samo "Excalibur" nie przetlumaczysz na polski inaczej niz opisowo: "Excalibur, magiczny miecz legendarnego Krola Artura" Szczerbiec tez tylko opisowo : "Szczerbiec, literally "chipped sword", a coronation sword of Boleslaw Chrobry, one of the ancient Polish kings" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota stary, kapitan i mordyga, witam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 15:31 szanowne kolezenstwo w moim skromnym watku. Czym chata bogata tym rada. Spiesze odpowiedzec - chodzi tylko o rzeczy, zadnych idei, pojec, zdarzen. Jeszcze raz, chodzi o interpretacje, opisy z przymruzeniem oka, a nie seriozne przeklady. Dlaczego nie jest jagged? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: stary, kapitan i mordyga, witam 13.06.02, 15:35 Gość portalu: dorota napisał(a): > Dlaczego nie jest jagged? pewnie dlatego ze nie ma zadnych "jags" www.kresy.co.uk/szczerbiec.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: stary, kapitan i mordyga, witam IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 13.06.02, 15:52 Gość portalu: dorota napisał(a): > szanowne kolezenstwo w moim skromnym watku. Czym chata bogata tym rada. Spiesze > > odpowiedzec - chodzi tylko o rzeczy, zadnych idei, pojec, zdarzen. Jeszcze > raz, chodzi o interpretacje, opisy z przymruzeniem oka, a nie seriozne > przeklady. > Dlaczego nie jest jagged? Bo jagged bylby gdyby zostal od poczatku przez platnerza wykonany z zebatym ostrzem. Sawtoothed bylby, gdyby te zeby byly regularne, jak na pile, a jagged bylby, gdyby te jags, czyli zadziory, byly nieregularne, ale na calej dlugosci ostrza (jagged mountain ridge, czyli poszarpana gran gorska) Ale zostal wykonany jako normalny miecz, z gladkim ostrzem, tylko przypadkowo sie wyszczerbil, rzekomo o Zlota Brame w Kijowie. A ze krol zapewne miecz lubil i wyszczerbionego nie chcial wyrzucic i obstalowac sobie nowego, to dworacy dorobili legende. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno55 Re: stary, kapitan i mordyga, witam 13.06.02, 16:11 Gość portalu: Stary napisał(a): A ze krol zapewne miecz lubil i > wyszczerbionego nie chcial wyrzucic i obstalowac sobie nowego, to dworacy > dorobili legende. Legende dorobil Pan Mirko na potrzeby e-bay'a .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota dlaczego nikt nie bluzga??? kto mi pożyczy deskę? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 17:33 Czuję się osobiście dotknięta, że nikt wysili się na tyle, aby aby skomponować choć jedną gustowną wiąchę. To lekceważenie. Dla polskiej historii, ze Szczerbcem na czele. Zero szacunku. A rozbiory, powstania, to dla Was nic. Zaraz się zabiję deską, tylko niech mi ktoś pożyczy. Bo w Polsce jak wiadomo bieda, desek ni ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: dlaczego nikt nie bluzga??? kto mi pożyczy deskę? IP: 213.78.118.* 13.06.02, 17:36 Gość portalu: dorota napisał(a): > Czuję się osobiście dotknięta, że nikt wysili się na tyle, aby aby skomponować > choć jedną gustowną wiąchę. To lekceważenie. Dla polskiej historii, ze > Szczerbcem na czele. Zero szacunku. > A rozbiory, powstania, to dla Was nic. > Zaraz się zabiję deską, tylko niech mi ktoś pożyczy. Bo w Polsce jak wiadomo > bieda, desek ni ma. ja sie nie znam ..ale orientuje sie ze jest jedna specjalistka..dla mnie jistoria skonczyla sie w ogolniaku..nalezy tworzyc historie..jeszcze wszystkiego nie wymyslili.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB excalibur IP: *.sympatico.ca 13.06.02, 17:46 wiem ze white power uzywa slowa EXCALIBUR ktore pojawia sie w wielu piosenkach (po francusku i angielsku) polski magazyn white power "szczerbiec" jest tlumaczony jako excalibur przez WPWW ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: excalibur IP: 213.78.118.* 13.06.02, 17:55 Gość portalu: MB napisał(a): > > wiem ze white power uzywa slowa EXCALIBUR ktore pojawia sie w wielu piosenkach > (po francusku i angielsku) > > polski magazyn white power "szczerbiec" jest tlumaczony jako excalibur przez > WPWW > > ) na marginesie ..jak ja pokochalem polski jezyk bez haczykow przy a i bez kresek przy o..np..slowo ..historie..ile znaczen ono ma..trzy razy wiecej.. white power..smiech na sali.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: excalibur. Już podaję z chlebkiem ... IP: *.union01.nj.comcast.net 13.06.02, 18:27 I to są właśnie problemy (i tragikomizm) polskiej historii : Brak konsekwencji, niedostrzegania co ważne i te rozmaite paranaukowe dorotki przez małe "d" wymachującymi importowanymi (made in China, dlatego przez małe "e") "obcymi ideowo słowiańskiej duszy" Excalliburami, które chciałyby żeby polski miecz był conajmniej "zębaty" a nie tylko wyszczerbiony (na potrzeby Ebay-a). Zawsze mnie odrzucało od kobiet, którym się nie chce naciskać jednego ekstra klawiszyka (Shift w tym wypadku), bo myslę sobie: "czego jeszcze im się nie chce jak im się chce"? dorota napisała: > szanowne kolezenstwo w moim skromnym watku. > Czym chata bogata tym rada. Spiesze > odpowiedzec - chodzi tylko o rzeczy, zadnych idei, pojec, zdarzen. > Jeszcze raz, chodzi o interpretacje, opisy z przymruzeniem oka, > a nie seriozne przeklady. > Dlaczego nie jest jagged? BO NIE JEST! oraz > Czuję się osobiście dotknięta, że nikt wysili się na tyle, > aby aby skomponować > choć jedną gustowną wiąchę. To lekceważenie. Dla polskiej historii, ze > Szczerbcem na czele. Zero szacunku. > A rozbiory, powstania, to dla Was nic. MIAŁY BYĆ KOCHANA PRZEDMIOTY ??!! Czyli coś co można pomacać? Macałaś kiedy rozbiory i powstania? A przy okazji: co z moją książką Mikołaja K. o Słońcu, Papieżu itd. Czy książka to nie przedmiot? Nieważne co tam nagryzmolone. Nieważne, że nie dostała nagrody. A co z samolotem RWD? "Spirit of St.Luis" to może faktycznie nie jest ale CHOLERNIE BLISKO i na dodatek 100% polski! Dlaczego się nie kwalifikują? Za słaby silnik?? Przecież doleciał! Nie jako pierwszy ale doleciał! Martwy język z książki?? Przecież przetłumaczyli! I jeszcze o "wiąchy" się dziewczę kapryśne upominasz ???!!! Proszę uprzejmie. Użyczam moich (możesz nie zwracać): Gość portalu theend "napisał": > ...czyrzby cie kurwa razily wulgaryzmy..noga na noge i cygaro w gebie? oraz > ..historie wedlug mnie powinno sie tworzyc..nie kurwa mac uczyc > sie historii..debili zapisujacych wysilki zawsze znajdzie sie kilku.. > pani tzw. > dziennikarzowie..ja pierdole slinie sie..szczerbiec to nacjonalizm > tez..szczerbiec to gowno..bo nie ma odniesien zbyt wielu > prawdziwych,,oczywiscie mozna sie ze mna nie zgadzac ale > nacjonalizmem goniacym za bzdurnymi hujowymi klimatami > rzygalem zawsze i wszedzie gdzie sie dalo > mozliwie Jestem pewien, że tam skąd są te jest jeszcze dużo więcej do wyboru i obszczanego koloru - wystarczy ponaciskać odpowiednie guziczki na obudowie z przodu theenda; nawet monet nie trzeba wrzucać. Spadam. Będzie dosyć dorotek i jej "zabawnych" historii. Dobrego c.d. zabawy życzę. P.S. Jaki jest Twój wkład do listy 10-ciu poza Szczerbcem? Deska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: excalibur IP: *.prem.tmns.net.au 14.06.02, 04:49 a czy nie zdarzylo ci sie, ze ktos nie bardzo jest zainteresowany facetami,ktorzy oczekuja, ze kobiecie powinno sie "zechciec", "zachciec" tylko dlatego ze oni( faceci, mezczyzni) tego ochca/pragna, blah, blah ,blah Jesli Cie od takich kobiet odrzuca, to krzyzyk na droge!!! Od kiedy to kobieta "MUSI" nacisnac ten klawisz??? I to tylko po to by "podobac sie niejakiemu MIRKO"??? Mirko - the Demiurg. On wam, kobitki, powie co robic by zyc!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Guzik przeciwpożarowy IP: *.union01.nj.comcast.net 14.06.02, 05:16 "Zbić szybkę - czekać efektu"... Ufff, no nareszcie jesteście Panie Strażaczki! Już myślałem, że się nie doczekam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: dlaczego nikt nie bluzga??? kto mi pożyczy deskę? IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 14.06.02, 14:37 Gość portalu: dorota napisał(a): > Czuję się osobiście dotknięta, że nikt wysili się na tyle, aby aby skomponować > choć jedną gustowną wiąchę. To lekceważenie. Dla polskiej historii, ze > Szczerbcem na czele. Zero szacunku. > A rozbiory, powstania, to dla Was nic. > Zaraz się zabiję deską, tylko niech mi ktoś pożyczy. Bo w Polsce jak wiadomo > bieda, desek ni ma. Bluzgac? Prosze bardzo. Moze byc po serbsku? Bo ostatnio tak mnie nauczyl tutejszy hydraulik, z pochodzenia Serb, jak zakwestionowalem wysokosc rachunku: O JEBEN TI MRTVU PICZKU MATERINU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota rasisci won IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 18:03 white power, rasiści i inna hołota poszli won z tego wątku bo Wam wbije Szczerbca w dupe i dam po łbie deską, o ile mi ją w końcu ktoś dostarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: rasisci won IP: 213.78.118.* 13.06.02, 18:08 Gość portalu: dorota napisał(a): > white power, rasiści i inna hołota poszli won z tego wątku bo Wam wbije > Szczerbca w dupe i dam po łbie deską, o ile mi ją w końcu ktoś dostarczy. jestes w kiepskiej formie dzis dorotko..ponosi cie wyraznie..wszyscy mamy takie dni..hahihe.. Odpowiedz Link Zgłoś
cracovian Re: Polskie rzeczy kultowe 13.06.02, 18:30 Zdobyte namioty tureckie spod Wiednia (1583). Tak samo z tego okresu zbroja rycerska lacznie z piorami w podziemiach Wawelu. Wiem, ze Kochanowski pisal takze o sztandarach krzyzackich (1410), ktore widzial wywieszone w swoim czasie w jakiejs katedrze. Chyba wszystkie od tego czasu splonely, ale nie jestem pewien No i oczywiscie nie zapominajmy o przepieknej Panoramie Raclawickiej we Wroclawiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_bolek Fissureman 14.06.02, 05:17 Gość portalu: dorota napisał(a): > Na pomoc, to sprawa życia i szczerbca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordyga Re: Poprawka IP: *.bauboden.com, 14.06.02, 07:25 Sorry Cracovian, ale Odsiecz wiedenska byla dokladnie 100 lat pozniej czyli w 1683 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordyga Re: Rozbiory i powstania IP: *.bauboden.com, 14.06.02, 07:47 Nadal nie rozumiem jak chcesz to potraktowac 'przedmiotowo' rozbiory i powstania ale pomysl z Panorama Raclawicka uwazam za dobry. Do tego Konstytucja 3 Maja jako pierwsza w Europie (Stany Zjednoczone nas wyprzedzily) Stanislaw Poniatowski i jego dorobek kulturalny dla kraju: czyli architektura (warszawskie Lazienki, most itp.), sztuka (obrazy Canaletto), literatura. Komisja Edukacji Narodowej i jej dzielo Jesli chodzi o powstania to masz na mysli: listopadowe i styczniowe czy jakies jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota odpowiada IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 16:10 Nie chodzi o rozbiory i powstania jako rzeczy, lecz o rzeczy z okresu rozbiorow i powstan. Ten kto stwierdzil, ze liberum veto to nie rzecz, ma calkowita racje, liberum veto odpada. Ten kto raczyl poinstruowac mnie jak wykonac rozwlekle napuszone tlumaczenia chyba nie rozumie co to znaczy "z przymruzeniem oka". Mirko, nie bulwersuj sie, oczywiście, ze ksiażka wchodzi, RWD też tylko nie dotarlam jeszcze do tych czasow, czy możesz podac rok konstrukcji? Za bluzgi dzieki, nie ma to jak Rodacy, zawsze mozna na nich liczyc w potrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: odpowiada IP: 213.78.111.* 14.06.02, 16:39 Gość portalu: dorota napisał(a): > Nie chodzi o rozbiory i powstania jako rzeczy, lecz o rzeczy z okresu rozbiorow > > i powstan. Ten kto stwierdzil, ze liberum veto to nie rzecz, ma calkowita > racje, liberum veto odpada. Ten kto raczyl poinstruowac mnie jak wykonac > rozwlekle napuszone tlumaczenia chyba nie rozumie co to znaczy "z przymruzeniem > > oka". > Mirko, nie bulwersuj sie, oczywiście, ze ksiażka wchodzi, RWD też tylko nie > dotarlam jeszcze do tych czasow, czy możesz podac rok konstrukcji? > Za bluzgi dzieki, nie ma to jak Rodacy, zawsze mozna na nich liczyc w > potrzebie. tytul jak talala..na mnie mozesz liczyc..jak dobry guzik wciszniesz to zapienie jak zly zawiruje..wlasciwy guzik?..tego nie wie nikt.. a miro ma wajche..z boku..podejrzewam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Proszę bardzo... 1933 IP: 65.206.44.* 14.06.02, 17:05 RWD-5 bis o masie całkowitej 730 kG i silniku 130 KM! Dla porównania "Spirit of St.Luis" Lindbergh-a ważył (pusty) drugie tyle i miał znacznie mocniejszy (230 KM) motor więc i większy udźwig (cholernie ważny parametr w lotnictwie, bo paliwo, ew. zapasy i sprzęt ratunkowy) www.nasm.si.edu/galleries/gal100/stlouis.html i www.charleslindbergh.com/plane/index.asp vs. www.gorpol.krakow.pl/lotnictwo/rwd5/rwd5.html i www.miramex.com.pl/jwsoft/1939/rwd/rwd05.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: Proszę bardzo... 1933 IP: 213.78.111.* 14.06.02, 17:13 Gość portalu: Mirko napisał(a): > RWD-5 bis o masie całkowitej 730 kG i silniku 130 KM! > Dla porównania "Spirit of St.Luis" Lindbergh-a ważył (pusty) drugie tyle i miał > > znacznie mocniejszy (230 KM) motor więc i większy udźwig (cholernie ważny > parametr w lotnictwie, bo paliwo, ew. zapasy i sprzęt ratunkowy) > <a href="http://www.nasm.si.edu/galleries/gal100/stlouis.html"target="_blank">w > ww.nasm.si.edu/galleries/gal100/stlouis.html</a> > i > <a href="http://www.charleslindbergh.com/plane/index.asp"target="_blank">www.ch > arleslindbergh.com/plane/index.asp</a> > vs. > <a href="http://www.gorpol.krakow.pl/lotnictwo/rwd5/rwd5.html"target="_blank">w > ww.gorpol.krakow.pl/lotnictwo/rwd5/rwd5.html</a> > i > <a href="http://www.miramex.com.pl/jwsoft/1939/rwd/rwd05.htm"target="_blank">ww > w.miramex.com.pl/jwsoft/1939/rwd/rwd05.htm</a> He is to reconcile man to God, necessary because of man’s fall in the garden of Eden at the beginning. As we shall see, a "who" can be "an end." The question of who is the Messiah, gives us the clue in answering our question of, "Who Is The End?" Some of the confusion over the Messiah is caused by the appearance that there were two of them. Jews began to designate them as "Messiah Ben David" and "Messiah Ben Joseph." Ben David became the conquering Messiah, and Ben Joseph became the suffering Messiah. Most Jews have only desired the Davidic Messiah, and have ignored the Josephic Messiah. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota do rzeczy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 17:17 Galaretko, to jest nie na temat. Skup się i przynajmniej streszczaj. Rzeczy też są ważne, określają nasz byt, który określa świadomość. Czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: do rzeczy IP: 213.78.111.* 14.06.02, 17:24 Gość portalu: dorota napisał(a): > Galaretko, to jest nie na temat. Skup się i przynajmniej streszczaj. Rzeczy > też są ważne, określają nasz byt, który określa świadomość. Czy coś. dorotko..zelatyna w glowie Twojej.. acha ..czy twoje rzeczy sa wazniejsze od nie-rzeczy.. czy twoj byt jest wazniejszy od niebytu.. czy Twoja swiadomosc potrafi godzic zart z pasja? i czy to pasja pasjansa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko a może jeszcze... IP: 65.206.44.* 14.06.02, 17:38 "Mieczów ci u nas dostatek, ale i te dwa przyjmiemy na wróżbę zwycięstwa" ? (Tak samo kompletnie niewykorzystany politycznie fakt jak ten przelot przez Atlantyk później...) Odpowiedz Link Zgłoś
demoncleaner Re: a może jeszcze... 14.06.02, 17:49 Gość portalu: Mirko napisał(a): > "Mieczów ci u nas dostatek, ale i te dwa przyjmiemy na wróżbę zwycięstwa" ? > > (Tak samo kompletnie niewykorzystany politycznie fakt jak ten przelot przez > Atlantyk później...) The concept of two Messiahs is also demonstrated in a question by John the Baptist, who was the last of the Old Testament prophets. While it is true that John first appears in the New Testament, the early parts of the New Testament still concern the Mosaic Law of the Old Testament. What separates the physical Old Testament and New Testament is time, not the different dispensations of Law and Grace. God was just silent for 400 years! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Najpowszechniejszy (100 lat temu) polski wynalazek IP: 65.206.44.* 14.06.02, 18:16 No i PopatrzPani co ja pojebus jeden! Nie, nie Ignac, tylko ten Twój wielbiciel! Czy to może zaginione Psychico z działu fizyki tej niemieckiej Politechniki w Ulm, po kuracji wstrząsowej nam się przy okazji grzebania w historii odnalazło??? Ale do rzeczy... comenius.i-lo.tarnow.pl/inventions/ignacy/pol/lampa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: jak przetłumaczyć słowo Szczerbiec???!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 20:32 without any teeth (teeths?) albo scerbiec, wtedy nawet w Bora Bora sie połapią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota finiszujemy, Mosci Panie i Panowie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 14:11 gdyz watek zrobil się rozdety i nieruchawy jak stary hipopotam. I wojna – proponuje pierscien gen. Hallera 20-lecie – mamy Mirkowy RWD, ja dodaje stolik w Ziemianskiej II wojna – mamy szable Sucharskiego, ja dodaje rozpylacz Antka Rozpylacza Dalej, wygruzcie rzeczy z zakamarkow Waszej pamieci, niech nie zarastaja kurzem. Nastepnie będzie tylko PRL, RP, podsumowanie, i balanga z mordobiciem na koniec, bo to Polska wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: finiszujemy, Mosci Panie i Panowie IP: 213.78.112.* 15.06.02, 14:20 Gość portalu: dorota napisał(a): > gdyz watek zrobil się rozdety i nieruchawy jak stary hipopotam. > I wojna – proponuje pierscien gen. Hallera > 20-lecie – mamy Mirkowy RWD, ja dodaje stolik w Ziemianskiej > II wojna – mamy szable Sucharskiego, ja dodaje rozpylacz Antka Rozpylacza > > Dalej, wygruzcie rzeczy z zakamarkow Waszej pamieci, niech nie zarastaja > kurzem. > Nastepnie będzie tylko PRL, RP, podsumowanie, i balanga z mordobiciem na > koniec, bo to Polska wlasnie. szanowna operatorko tegoz watka na forum polonii..ja pisze sie na balange.. masz zle intencje..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: finiszujemy, Mosci Panie i Panowie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 20:13 Gość portalu: theend napisał(a): > > szanowna operatorko tegoz watka na forum polonii..ja pisze sie na balange.. > masz zle intencje..? Moje intencje sa bardzo, bardzo zle. Ale w tango ide tylko ja, bo Wy niestety musicie dbac o wizerunek Polakow w krajach gdzie zamieszkujecie, gdyz inaczej zdusi Was kompleks polski, o czym byla mowa watek obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Mosci Panie i Panowie odpowiedzcie na pytanie IP: *.bredband.skanova.com 16.06.02, 03:25 czy mam prawo wymagac od mojej dziewczyny pieszczot, typu lizanie odbytu? czy to jest norma jak obciaganie?,ktore 100 lat temu uwazane bylo za zboczenie, a teraz wszystkim pieknym paniom ocieka sperma z buzi, Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: finiszujemy, Mosci Panie i Panowie 01.07.02, 07:41 Gość portalu: dorota napisał(a): > gdyz watek zrobil się rozdety i nieruchawy jak stary hipopotam. > I wojna – proponuje pierscien gen. Hallera > 20-lecie – mamy Mirkowy RWD, ja dodaje stolik w Ziemianskiej > II wojna – mamy szable Sucharskiego, ja dodaje rozpylacz Antka Rozpylacza > > Dalej, wygruzcie rzeczy z zakamarkow Waszej pamieci, niech nie zarastaja > kurzem. > Nastepnie będzie tylko PRL, RP, podsumowanie, i balanga z mordobiciem na > koniec, bo to Polska wlasnie. No i gdzie te rekwizyty z czasow PRL, RP etc? PRL - koniecznie kartki na mieso i wodke RP - akcje Elektrimu Watek bardzo mi sie podoba - czy ktos jeszcze zechcialby sie wypowiedziec? Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś