Dodaj do ulubionych

Nauka w UK

12.04.05, 17:44
Mam nowe pytanko do Angielskich dziewczyn. W Polsce mam ukończone studia
wyzsze,ale z tego co wiem to anglicy nie chonoruja polskich dyplomów. Dlatego
chciałabym podjac dodatkowo jakąś naukę juz w UK. I tu mam pytania. Gdzie i
za ile mogą się kształcic obcokrajowcy? Jak wyglada rekrutacja i kiedy jest
przeprowazana? I ogólnie co jeszcze przyjdzie wam do główek w tej materii.
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • pati.zop78 Re: Nauka w UK 12.04.05, 18:05
      dyplomy sa honorowane ale przyznaja ci stopien nizej.
      najlepiej przed wyjazdem przetlumacz sobie dyplom u notariusza. poten wyslij do
      UK NARIC www.naric.org.uk (mozesz jeszcze z Polski). oni ci wysla
      dokument , w ktorym bedzie napisane jaki jest angielski odpowiednik twojego
      stopnia naukowego.
      tutaj studia sa odplatne. magisterka np moze cie kosztowac od 3tys w gore.
      zalezy co i gdzie chcesz studiowac.
      zrob rozeznanie jakie sa uniwerki w okolicy, sprawdz ceny, skontaktuj sie z
      dziekanatem.
      sprawdz renome szkoly! jezeli wybierzesz prywatny college sprawdz czy zdobyte
      tam kwalifikacje sa honorowane przez inne szkoly.
      kursy zaczynaja sie o roznych porach roku.
      UWAGA: podstawowy wymog to jezyk - poziom mniej wiecej cambrige proficiency. sa
      szkoly ktore robia wyjatki ale wtedy dokladnie sprawdzilabym ich poziom!
      nie ma egzaminow wstepnych. zwykle decyduje kolejnosc zgloszen. bardzo czesto
      rekrutacja konczy sie na kilka miesiecy przed rozpoczeciem kursu (choc nie zawsze).
    • jagienkaa Re: Nauka w UK 12.04.05, 18:23
      jeśli Cię interesują studia na uniwersytecie, mogę Ci o nich napisać, gdyż od
      września studiuję (na razie BA/BSc)
      • pati.zop78 Re: Nauka w UK 12.04.05, 18:28
        jagienka twoj 'stary' watek o studiach gdzies uciekl. napisz, jak sobie radzisz?
        • jagienkaa Re: Nauka w UK 12.04.05, 18:31
          pati, chętnie, ale wieczorem, jestem chwilowo słomianą wdową (mąż do późnego
          wieczora w B'ham).
          • jagienkaa o moich studiach.... 12.04.05, 23:16
            tak postaram się krótko, żeby wątku nie zaśmiecać. Studia idą mi bardzo dobrze.
            Ponieważ nie mam za dużo egzaminów (w zeszłym semestrze 1 i w tym 1), tylko
            prezentacje, raporty i wypracowania (eseje), to można sobie wszystko ładnie
            rozplanować i rozłożyć. Miałam prawie miesięczną przerwę teraz w szkole właśnie
            na pisanie wszystkich prac, które są do oddania w maju. Nic prawie nie muszę
            się (na razie!) uczyć, wszystko jest bardziej na inteligencję, wiedzę i
            umiejętnośc wyszukania informacji.
            Poznałam kilka osób, w tym Polaków, ale nie mam jakiejśtam 'paczki'. Szczerze,
            może i miałabym, ale po skończeniu zajęć muszę lecieć po Dominika.
            Najgorsze dla mnie jest to, że muszę płacić sama za opiekę nad dzieckiem, przez
            co nie mam prawie czasu (bo mnie nie stać) na np dodatkowe siedzenia w
            bibliotece. Tak jak już kiedyś pisałam, childminder zrobiła mnie kilka razy w
            balona, przez co nie mogłam iść na zajęcia. Stąd decyzja o przedszkolu - po
            prostu muszę mieć pewnego rodzaju stabilizację jeśli chodzi o opiekę nad D.
            Poza tym mam dużo wolnegosmilei ciekawe zajęcia.
            na pewno nie będę kontynuować creative writing ani prawdopodobnie socjologii.
            Bardzo lubię hiszpański i Human Resources.
            I rok jest łatwy, nawet oceny się nie liczą...zobaczymy za rok jak będzie.
    • basiak6 Re: Nauka w UK 12.04.05, 19:30
      Niektore niby honoruja, ale generalnie wola wyedukowanych w krajach
      anglojezycznych. Tak samo majac BA pewnych stanowisk sie nie dostanie, dopoki
      sie nie ma Masters, etc.
      • eballieu Honorowanie dyplomow 12.04.05, 22:34
        Biuro Uznawalnosci Dyplomow znajduje sie przy Ministerstwie Spraw Zagranicznych
        w Warszawie. Podbicie dyplomu i dostanie pieczatki o jego "waznosci" - to
        otrzymasz tam. Juz nie mam numeru telefonu do nich, wyrzucilam..
        Czy beda honorowac tu Twoj dyplom? Nie wiem. Duzo chyba zalezy od tego na kogo
        trafisz, jakiego typu studia konczylas (inzynierskie, medyczne czy
        uniwersyteckie) i od Twoich oczekiwan.
        Czy preferuja wyksztalconych w krajach anglosaskich - to tez chyba zalezy
        gdzie. Osobiscie znam jedna firme, ktora teraz organizowala nabor dla ludzi tuz
        po studiach. Firma miedzynarodowa, szukali ludzi do placowki w UK. Nikt z
        kultury anglosaskiej nie przeszedl pierwszego etapu rekrutacji. Inne
        narodowosci mialy tez skonczone studia i atut dodatkowy, akurat w tej firmie
        wazny - znajomosc wiecej niz jednego jezyka obcego. Wsrod tych ktorzy prace
        otrzymali znalazla sie jedna dziewczyna z Polskismile
        • basiak6 Re: Honorowanie dyplomow 12.04.05, 23:08
          To jest tylko przyklad na to ze szukali kogos ze specyficzna umiejetnoscia.
          Jednak jesli maja do wyboru, zawsze wybiora kogos 'stad' i tak jest wszedzie.
          • eballieu Re: Honorowanie dyplomow 13.04.05, 08:23
            Basiak masz racje w 100%. Zawsze przeprowadzajac sie do innego kraju jest sie
            emigrantem. Szukajac tam pracy tez. I tu juz nie wazne jest to czy jest sie z
            Wloch, Polski czy Niemiec. Mieszka sie w UK i zasady tu obowiazujace trzeba
            respektowac. Slucham np. historii Belgow, ktorzy na wlasna reke przeprowadzali
            sie do Australii. Z wyksztalcenia sa inzynierami cywilnymi, wyzej juz w ich
            kraju byc nie mozna. Ale w Australii srednio zarabiaja mniej niz inzynier
            Australijczyk. I to jest zupelnie zrozumiale dla mnie. To jest wlasnie to o
            czym Basiak piszesz.
            W Polsce do dnia dzisiejszego istnieje przepis, ze zanim zatrudnisz
            obcokrajowca, to musisz wykazac, ze nie ma Polaka ktory posiada te same
            umiejetnosci i kwalifikacje. A to jest niesamowicie trudne.
            UK w tych kwestiach jest bardzo liberalne, od 1 maja 2004. Dla czlonkow UE.
            • jagienkaa Re: Honorowanie dyplomow 13.04.05, 09:39
              mhh trzeba pamiętać że ucząc się w Polsce, uczymy się polskich przepisów i norm
              i zaczynając pracę w UK trzeba sie nauczyć brytyjskich i brytyjskiego podejścia
              do pewnych spraw. No oczywiście język też jest zwykle minusem.
    • yadrall Re: Nauka w UK 13.04.05, 20:25
      Hej!
      Piekne dzieki za wszystkie informacje.
      Mam jeszcze kilka pytań:
      - jaki jest system szkolnictwa w Anglii-chodzi mi o to czym np. różni się
      secondary school od collegu. Napiszcie prosze co sie robi po koleji.
      - jak wyglada rok szkolny (kiedy poczatek roku, ile semestrów itp.)
      - czy studia (ub nauka w collegu) jest mozliwa w systemie zaocznym i czy jest
      to związane z jakimis dodatkowymi opłatami (wiekszymi niż w przypadku stódiów
      dziennych)
      - czy istnieje jakis system stypendialny z którego mozna kozystać?
      - No i jak załatwić uznanie dyplomów (mam inżyniera technologii żywnosci i
      magistra inzyniera od spraw organizaji usług turystyczno-hotelarskich) w tym
      miisterstwie. Tam trzeba jechać czy można załatwić to listownie? Są jakieś
      koszty? Ile się czeka na załatwienie sprawy?
      To narazie wszystkie pytania. Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka