Gość: Mirko IP: 65.206.44.* 28.06.02, 15:33 polityka.onet.pl/162,1087637,1,0,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luiza-w-ogrodzie Re: Taki-tam temacik... 28.06.02, 15:46 To zart, prawda, Mirko? Kiepski, ale to musi byc zart, bo jesli nie, to jest to koszmar. Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordyga Re: Taki-tam temacik... IP: *.bauboden.com, 28.06.02, 15:52 Nie sadze zeby to byl zart. Czytalam podobny artykul pare tygodni temu takze w Polityce na temat dzieci z biednych rodzin. Te dzieciaki jeszcze mieszkaly ze swoimi rodzicami ale takze nie mialy co jesc. Ich najwiekszym marzeniem bylo miec pieniadze i kupic sobie upieczonego kurczaka. Czesto nie chodzily do szkoly tylko zbieraly zlom aby zarobic nieco pieniedzy, ktore albo oddawaly mamie albo kupowaly za nie chleb. Naprawde wstrzasajace. Nie wiedzialam, ze usadowienie dziecka w osrodku opiekunczym moze odbywac sie tak brutalnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Taki-tam temacik... 28.06.02, 15:50 "Jedna trzecia polskich dzieci przebywa w sierocińcach z powodu nędzy rodziców" -to chyba pomylka? nie wierze... Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agagoe Re: Taki-tam temacik... IP: *.gwdg.de / 10.10.163.* 28.06.02, 15:53 Chyba chodzi o 1/3 dzieci przebywajacych w sierocincach, bo inaczej srednio 10 dzieci w kazdej klasie podstawowki byloby z bidula. Ale i tak szkoda mi kazdego z tych biedakow z osobna. Widzial ktos z Was dom dziecka od wewnatrz? aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal pomylak - w pierwszym zdaniu ;-) IP: *.tiaa-cref.org 28.06.02, 16:26 luiza-w-ogrodzie napisał(a): > "Jedna trzecia polskich dzieci przebywa w sierocińcach z powodu nędzy rodziców" > > -to chyba pomylka? nie wierze... > > Luiza-w-Ogrodzie Tez zworocilem na to zdanie uwage. Chyba pan korektor (czy jak sie tam ta osoba nazywa) przeoczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: pomylak - w pierwszym zdaniu ;-) 28.06.02, 16:28 Gość portalu: --Michal napisał(a): > luiza-w-ogrodzie napisał(a): > > > "Jedna trzecia polskich dzieci przebywa w sierocińcach z powodu nędzy rodz > iców" > > > > -to chyba pomylka? nie wierze... > > > > Luiza-w-Ogrodzie > > Tez zworocilem na to zdanie uwage. Chyba pan korektor (czy jak sie tam ta osoba > > nazywa) przeoczyl. no , wiadomo przeciez o co chodzi , pan redaktor z gramatyka na bakier, a moze pisal w pospiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal liczby IP: *.tiaa-cref.org 28.06.02, 16:51 Podobno w Polsce jest 9,798,000 ludzi ponizej 18, czyli dzieci. 1/3 to 3266000. Utrzymanie sześciorga dzieci będzie kosztowało ponad 8 tys. zł miesięcznie. Wiec utrzymanie 3266000 bedzie kosztowalo okolo 4354666667 PNZ miesiecznie czyli 0.5 tryliona PNZ rocznie. ajajaj Przepraszam jezli kotos sie poczul urazony ze zajmuje sie tak blochym tematem jak pomylka pan redaktora, po prostu bylem Ciekawy jak to sie policzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: liczby IP: 65.206.44.* 28.06.02, 17:41 Wiem, że wszystkich rozgrzało zdanie: "Jedna trzecia polskich dzieci przebywa w sierocińcach z powodu nędzy rodziców", które chyba powinno być: "Jedna trzecia polskich dzieci przebywających w sierocińcach jest tam z powodu nędzy rodziców". Właściwie nie wiem co o tym artykule myśleć. Wiem, że P. Pietkiewicz pisze często na takie tematy i pisze przejrzyście, ale hycel na biednych??? Odpowiedz Link Zgłoś
remix3 Re: liczby 28.06.02, 17:56 z wszystkiego sie robi artykulik.a dla niektorych liczby to magia.zreszta facet nie liczy na to by ktos powaznie nad tym sie zastanawial.za tydzien napisze o owcach lub gawronach i tez "przytoczy " jakies tam liczby wziete z sufitu.A co do polowan ,to wierze ,tak tez wykonuje sie wyroki sadu itp.Poczytajcie co wyrabiaja komornicy-koszmar.Znieczulica ? moze,albo urzednicza codziennosc,bez sentymentow i serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sibylle Re: liczby IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.02, 20:19 Mirko - dzisiaj mam socjalny dzien / po przeczytaniu tego artykulu/ i opowiem Ci cos co mna po prostu wstrzasnelo. Wlasnie a'propos liczb. Ubiegloroczne swieta Bozego Narodzenia spedzalam w Polsce /w duzym miescie/u moich Rodzicow. Dwa dni przed Wigilia ,w ramach przerwy w przygotowaniach swiatecznych lakoci w czystej, nowoczesnej i pachnacej kuchni, ogladnelam dwa reportaze emitowane po poludniu w I programie TVP dotyczace polozenia mieszkancow wsi w Polsce. Pierwszym zdaniem w jednym z nich bylo stwierdzenie, ze ponad 67%(!!!)ludnosci wiejskiej zyje ponizej minimum socjalnego /nie podano kryteriow tego minimum/ Pierwszy reportaz przedstawial sytuacje bylych, bezrobotnych,pracownikow PGR z kilku wsi z okolic Olawy /woj.wroclawskie/, 5 lat temu doszczetnie zalanych powodzia stulecia. Zaoszczedze opisu tych domostw z dziurawymi dachami i przezartych plesnia,walacych sie scianach, tych podworek wokol ich domow. To byl dla mnie obraz jak nie z tego swiata. Faktem jest ,ze Ci ludzie zyja z dnia na dzien ,prawdopodobnie na ciaglym kacu / moze nie wszyscy /, bez nadziei na cokolwiek. Drugi reportaz ukazal sytuacje wsi w Malopolsce i gdzies wlasnie na Podlasiu / tzw. sciana wschodnia / - moje wrazenie bylo jeszcze gorsze, warunki zycia uwlaczajace wszelkiej godnosci. Moze znasz ksiazke I.Redlinskiego "Konopielka" i film w/g tej ksiazki /to byl kult za moich czasow/. Otoz te reportaze byly jak "zywcem" zdjete z tego z filmu - w XXI wieku. O tendencyjnosc nie posadzam - w koncu I PR. TVP Od Rodzicow uslyszalam / sa co prawda sa juz emerytami ale nie cierpia na demencje starcza ,ze to jest wlasnie obraz 50% spoleczenstwa w Polsce. Te teze potwierdzili pozniej w rozmowach moi polscy Przyjciele (prawnicy, lekarze,naukowcy). Meritum - w ciagu 13 lat wyksztalcil sie w Polsce kapitalizm / oczywiscie na bazie korupcji , niezaleznie od orientacji w "prawo" lub "lewo" / o najbardziej brutalnym obliczu, przypominajacym epoke XIX-wiecznego wczesnego kapitalizmu, czego owocem jest tak masowy polski lumpenproletariat / przepraszym - ale w moim odczuciu to prawda/, czego dowodem jest "polowanie" na dzieci , bo panstwo nie bylo w stanie zajac sie sytuacja tysiecy pozbawionych z dnia na dzien pracy i nie jest w stanie usankcjonowac / i wesprzec / np. instytucji rodzin zastepczych. PS. Nastepnego wieczoru podano w I PR. TVP, ze First Lady Jola K. wrocila wlasnie z Tunezji z grupa 20 dzieci /wymagajacych opieki socjalnej/z 2 tyg. ferii. Moje pytanie jesli nie Panstwo , to gdzie jest Kosciol? Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Hycel 28.06.02, 23:40 Hycel dla biednych to dobre okreslenie ... zatkalo mnie . Dawno nie czytalem czegos takiego (porownywalne z tekstenm w GW o "Dzieciach Caucescu"). Dlaczego zawsze wszystko musi sie skrupic na dzieciach ? Jak zyc ze swiadomoscia, ze ma sie przej... na wejsciu i juz do konca zycia ? Odpowiedz Link Zgłoś
mefistoengels Prosze o rozwiazania... 28.06.02, 18:02 jak uwazacie??? czy wobec debilizmu nieodpowiedzialnie tworzacych istoty za ktore nie sa w stanie poniesc odpowiedzialnosci..panstwo polskie powinno wprowadzic kontrole narodzin?? dlaczego ktos wogole kloci sie o aborcje w takich przypadkach..gdzie jest kosciol?? odpowiadam - jest / ze swoich srodkow utrzymuje czesc tych sierot wychowujac ich na dewotow.. a rzecz opisana w artykule..ktos ma sie za boga..nawet kilku..powinni uwarzac..mysle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Prosze o rozwiazania... IP: *.broadcom.com 28.06.02, 20:23 Za Boga to ma sie w Polsce kosciol... albo raczej klechy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Prosze o rozwiazania... IP: 65.206.44.* 28.06.02, 20:47 Niestety tym razem nie potrafię odpowiedzieć jakkolwiek z sensem... Może tylko: atena.cs.net.pl/bajecznik/wierszyki/tuw27.html i www.polska.lex.pl/prasa/Glos-Wloszczowy/html/bogactwo.html i www.pah.ngo.pl/pomagamy/numer4/3bieda.html Odpowiedz Link Zgłoś
bulldog3 Luiza ty udajesz glupia czy nia jestes ?? 29.06.02, 01:42 Przeciez to napisali w Polityce jednym z najpowazniejszych czasopism w Polsce - to nie brukowiec, czy ty wogole nie czytasz tam na Antypodach zadnej prasy polskiej ,moze tylko jakies komiksy. Udajesz naiwna i zaskoczona !! w ktorym roku wyjechalas z Polski ?? i kiedy ostatni raz bylas, ty myslisz ze tam w glowach wszystkim sie pozmienialo i w mentalnosci z momentam kiedy na ulicach zaczela sie pojawiac wieksza ilosc samochodow sprowadzanych z Niemiec jako synonim bogactwa?? Bieda tkwi tam gleboko !! przy nastepnej podrozy do Polski polecam odwiedzic Koszalinskie,szczecinskie podlaskie ,to tylko niektore wojewodztwa gdzie golym okiem mozna duzo zobaczyc ,szczegolnie w rejonach wiejskich. Obudz sie !!! opalona i syta australiko !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek polskie realia IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 29.06.02, 03:40 Gazeta Wyborcza W 2001 r. 57 proc. Polaków żyło poniżej minimum socjalnego (PAP) (21-06-02 15:18) 21.6.Warszawa - W ubiegłym roku 57 proc. Polaków żyło poniżej minimum socjalnego - szacuje Główny Urząd Statystyczny. Zasięg ubóstwa skrajnego oszacowano natomiast na ok. 9,5 proc., a rok wcześniej ok. 8 proc. W 2000 r. 54 proc. osób żyło w rodzinach, w których poziom wydatków był niższy od minimum socjalnego. Odsetek ludzi żyjących w rodzinach, w których poziom wydatków był niższy od tzw. ustawowej granicy ubóstwa, wyniósł w 2001 r. 15 proc. (rok wcześniej 13,6 proc.). Ubóstwem zagrożeni są przede wszystkim bezrobotni. W ubiegłym roku wśród gospodarstw, w których przynajmniej jedna osoba nie miała zatrudnienia, stopa skrajnego ubóstwa wynosiła ok. 21 proc. Natomiast wśród gospodarstw, w których nie było takich osób, niecałe 6 proc. (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Luiza ty udajesz glupia czy nia jestes ?? 29.06.02, 04:01 bulldog, wiem, co to jest "Polityka", czytalam ja jak ty jeszcze koszule w zebach nosiles. Ale przyznaje, ze zostalam tym artykulem totalnie zaskoczona, bo chociaz orientuje sie w rozmiarach polskiej biedy, to nie wiedzialam ze administracja panstwowa potrafi tak brutalnie traktowac dzieci. W Polsce ostatnio bylam poltora roku temu i znow jade za kilka miesiecy. Nie w obszary najwiekszej biedy, tylko w Poznanskie, ale wystarczy mi tego, co tam widze, zeby blogoslawic moj pomysl wyjazdu z Polski lata temu. Podejscie Polakow do dzieci zawsze bylo dla mnie szokujace. Decyzje o wyjezdzie podjelam, gdy moje trzyletnie dziecko wychowawczynie gnoily w przedszkolu, bo nie chodzilo na religie. Nie zapomnialam do dzis jak kobieta w sklepie, ktora uderzyla swoja dwuletnia corke w twarz, bo mala domagala sie bulki, na zwrocona przeze mnie uwage powiedziala "jak moje to i zabic moge a tobie nic do tego", przy aprobacie sprzedawczyn. Nie wiem, co mogloby bardziej mnie zachecic do wyjazdu, niz glupia polityka rzadu i stosunek Polakow do dzieci. Wspolczuje tym, co musza zyc w Polsce, ale nie jest w mojej mocy to zmienic. Pozdrowienia Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Wyjechać? IP: *.union01.nj.comcast.net 29.06.02, 06:35 Wtedy mówiło się "ostatni gasi swiatło" a dziś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Wyjechać? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 29.06.02, 22:09 Gość portalu: Mirko napisał(a): > Wtedy mówiło się "ostatni gasi swiatło" a dziś? nie wiem co sie mowi dzis, wiem, ze ludzie boja sie nedzy, juz widza bezsens pracy za ktora nie sa w stanie sie utrzymac a persepktywy na przyszlosc sa tragiczne. Moja kolezanka pracujaca w tej chwili dla ogromnej amerykanskiej firmy w Warszawie zarabia 28 000 na czysto - zna biegle angielski i rosyjski, ma za soba 6 lat studiow na UW, madra, ladna, przemila i dowcipna dziewczyna. Mowi ,ze nie widzi przyszlosci, od ponad roku szuka lepszej posady bo w tej obecnej sluzy za tlumacza, korespondenta, korektora + normalne obowiazki wynikajace z zajmowanego stanowiska pracy etc dla zatrudnionej tam rzeszy niedouczonych znajomych i rodziny dyrekcji. I tak jest na kazdym kroku - bez znajomosci, plecow, poparcia parti /!!!!!! / nie zajdziesz daleko, zewszad napotkasz przeszkody az w koncu zrezygnujesz i albo wyjedziesz albo pogodzisz sie i zycie spedzisz jako niedowartosciowany, wykorzystany i nieszczesliwy czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: Wyjechać? Wylecieć! IP: *.union01.nj.comcast.net 29.06.02, 22:23 A lotnik na dużych samolotach w PLL "Lot" tyle co Twoja koleżanka zarabia w miesiąc. Jak Kapitan - to jeszcze więcej. I jeszcze należą mu się + rodzinie - darmowe i zniżkowe bilety. A i tani samochód sobie w bagażniku z Kanady od czasu do czasu przywiezie. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Taki-tam temacik... 29.06.02, 03:44 Jezeli o poziomie panstwa swiadczy jego stosunek do najslabszych (tu wlicza sie dzieci, starcow, bezrobotnych i uposledzonych), to slabo widze perspektywy dla Polski w ciagu najblizszych 50 lat. Co to za panstwo, ktore w brutalny sposob traktuje dzieci biedakow, zesyla je do domow dziecka jak do wiezien a potem politycy dziwia sie skad taka przestepczosc, alkoholizm, niski poziom edukacji? Domy dziecka wszedzie sa nieciekawe. To miejsca, gdzie czesto wykorzystuje sie podopiecznych a nieuczciwa administracja kradnie; dzieci nie potrafia sie bronic. Dlatego w wiekszosci krajow zamiast utrzymywac domy dziecka placi sie zasilki rodzinne, ktore pomagaja przetrwac i uzywa sie instytucji rodzin zastepczych. Za 8 tysiecy zlotych miesiecznie mozna pomoc rodzinom, a nie domom dziecka - dzieci by na tym skorzystaly. Polski rzad zasluzyl sobie na moja najwyzsza pogarde takim traktowaniem "przyszlosci narodu". Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Taki-tam temacik...Luiza IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 29.06.02, 03:55 ... polski rzad ma w dupie opinie obywateli, ich intresuje tylko i wylacznie dobro wlasne, dulary i wysokie stanowiska dla ciotkow , pociotkow..... Scyzoryk sie w kieszeni otwiera jak czytam takie artykuly, to jest po prostu granda i nie ma sie co dziwic rzeszom mlodych ludzi szukajacych drogi ucieczki z kraju. W ostatnim czasie kilku znajomych zwrocilo sie do mnie z prosba o rade, pomoc przy zorganizowaniu zycia i pracy w US, ludzie, ktorzy jeszcze rok temu zarzekali sie, ze nigdy w zyciu nie wyjada z PL na zarobek czy na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Taki-tam temacik...Luiza 29.06.02, 04:03 Wiesz aniutku najgorsze jest to poczucie bezsilnosci ze politycy bezkarnie niszcza Polske i Polakow. Nie mozna zatkac uszu i tego nie slyszec, nie mozna pomoc, mozna sie tylko frustrowac. Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
bulldog3 Re: Taki-tam temacik...w wydaniu pan !!! 29.06.02, 05:15 Tym razem obu paniom - gratuluje !!! i caluje raczki w staropolskim wydaniu !! Trafne opinie i rzeczowe spostrzezenia [ mam na mysli Luize i Aniutka] chociaz nie ukrywam ze wam przyloze kiedy trzeba !!! nie dziwmy sie biedzie w Polsce !!! zastanowmy sie kto za to odpowiada ????? Rzad ??? - czy tylko ??? to ze coraz wiecej ludzi chce emigrowac ?? kogo wina ??? - czekam na dyskusje !! i wtrace sie kiedy pora nadejdzie ku temu !! Odpowiedz Link Zgłoś
dundee_girl Re: Taki-tam temacik...w wydaniu pan !!! 29.06.02, 05:36 Bulldog jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to sobie daruj. Temat jest wystarczajaco okrutny, zeby i tu sobie to gardel skakac. Ja tez bym zapytala gdzie jest Kosciol? jak to mozliwe ze w latach 80-tych ksieza byli w stanie organizowac pomoc dla rodzin, ktorych ojcowie, matki byli w wiezieniu a teraz umywaja od tego rece? Nic dziwnego, dla nich problemy z pedofilia sa na poczatku dziennym niz jakas tam pomoc dla biednych! Wyjechalam z Polski stosunkow niedawno, ostatnio bylam 9 m-cy temu, ale zawsze w sumie z ciekawosci obserwuje "swoj" Kosciol w Warszawie, ksieza jezdza drogimi, nowymi samochodami, zmieniaja je jak rekawiczki a sami spasieni sa jak swinie, nie widzialam jescze szczuplego ksiedza w swoim zyciu! Odpowiedz Link Zgłoś
bulldog3 Re: Taki-tam temacik...w wydaniu pan !!! 29.06.02, 06:24 Nie win koscola w tym przypadku ,choc maja swoje za uszami,spelniaja pozyteczna role mimo wszystko !!!,wina biedy i dziadowstwa to nie wina kosciola !!!! ale ludzi !!! i systemu , i naiwnosci i slepoty polskiej !!! - tak polskiej slepoty !!!!!,zacofania mimo 21 wieku !!!!!zacofania psychicznego !!! - nie motoryzacyjnego !!,nie co do znajomosci dobr wspolczesnych [ciuchy , gadzety itp] to jest na pierwszym miejscu, ale brak sposobu myslenia podobnego jak w Angli,Francji czy USA - pod tym wzgledem - CIEMNOTA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dundee_girl Re: Taki-tam temacik...w wydaniu pan !!! 29.06.02, 06:30 Nie winie Kosciola, wine ponosi panstwo - rzad, ale w tym przypadku, kiedy mowa jest o glodujacych dzieciach dziwie sie ze Kosciol przybiera bierna postawe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Taki-tam temacik...w wydaniu pan !!! IP: 213.54.192.* 29.06.02, 07:11 W Niemczech kazda parafia prowadzi dzialalnosc charytatywna. Glownie jest to pomoc dla dzieci z krajow trzeciego swiata. Co robi Kosciol w Polsce? Zbiera ofiary na coraz to nowe koscioly, na te gigantyczna swiatynie kolo Konina, a dzieci- coz, maja ladnie w tych swiatyniach raczki skladac i piesni spiewac, no i ma ich sie rodzic jak najwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agagoe i to grubo IP: *.gwdg.de / 10.10.163.* 29.06.02, 13:20 Rozumiem, ze osoby niechetne Kosciolowi (katolickiemu czy jakiemukolwiek innemu) zawsze znajda sposoby i sytuacje, aby powiedziec, jaka to paskudna i zaklamana instytucja. Tymczasem nikomu jakos nie przypomnialo sie, ze Kosciol to wierni i rowniez od ich ofiarnosci zalezy, ile Kosciol ma pieniedzy na pomoc charytatywna. I dzieki Bogu, bo nie wyobrazam sobie, by bylo inaczej, POMAGA. 1. Jest wiele placowek opiekunczych, typu schronisk s. Malgorzaty Chmielewskiej, Wspolnoty Chleb Zycia, ks. Nowaka, domy dla samotnych matek, dla uposledzonych dzieci, dla starcow, fantastyczne szkoly pijarow (nalezace do najlepszych w kraju, podstawowka za darmo, a w liceum niewygorowane czesne, z ktorego mozna uzyskac zwolnienie), KIKu czy Przymierza Rodzin. 2. Jest Caritas, ktory prowadzi wiele akcji, czesto wspolpracujac z PAH;ostatnio do najbardziej spektakularnych nalezy sprzedaz swiec bozonarodzeniowych i barankow wielkanocnych (kupuja to miliony ludzi), z ktorych dochod przeznaczany jest na pomoc swiateczna, aby najbiedniejsi mogli miec godne swieta. Caritas prowadzi tez kolonie dla dzieci z rodzin biednych, zaniedbanych, patologicznych; za darmo dzieci moga spedzic czas w nienajgorszych warunkach w gorach czy nad morzem; daje paczki i zapomogi. 3. Sa grupy wspolnotowe zajmujace sie pomoca konkretnym osrodkom. Przyklad z duszpasterstw dominikanskich: studenci z Warszawy sa wolontariuszami w domu dziecka na Korotynskiego (oprocz pomocy w nauce i bycia przyjaciolmi tych dzieci, organizuja im co rroku wyjazd wakacyjny i feryjny, na ktory sami zbieraja pieniadze); studenci z Gdanska prowadza kuchnie dla bezdomnych w kazdy czwartek oraz urzadzaja kolacje wigilijna dla kilkuset osob; studenci z Wroclawia pomagaja dzieciakom i ich mamom przebywajacym w domu samotnej matki (koscielnym...) oraz zorganizowali swietlice, gdzie dzieci moga spedzac popoludnia, sensownie sie bawic, dopilnuja odrobienia lekcji, zapewniaja posilek; w Krakowie natomiast grupa charytatywna duszpasterstwa zajmuje sie chlopcami z osrodka dla uposledzonych. Srodowisko dominikanskie znam najlepiej, ale w innych jest podobnie. W Polsce bywam czesciej od Dundee, wiec spotkalam wielu ksiezy szczuplych (i chudych) oraz proporcjonalnie mniej limuzyn. Sorry Dundee, ja Cie o to nie podejrzewam, ale ta retoryka brzmi troche jak z urbanowego "Nie" (zreszta juz przebrzmiala). Jesli chcesz, mozemy kiedys sie spotkac w Polsce w czasie Twojego kolejnego pobytu i pokaze Ci, ze sytuacje , ktore opisalam, nie sa wyjatkami. A swoja droga, jesli Kosciol utrzymuje sie glownie z ofiar wiernych, to dlaczego go tak zazarcie krytykujecie, jesli przeciez nie chodzi o Wasze pieniadze? Wspomagacie jakos te dziela charytatywne? w oczekiwaniu na bardzo oburzone posty, aga Odpowiedz Link Zgłoś
dundee_girl Re: i to grubo 29.06.02, 14:25 Wbrew pozorom jestem osoba wierzaca i chodze do Kosciola, bynajmniej nie dla Ksiezy. A Caritas czy AH skupiaja sie glownie na pomoc dzieciom z Bialorusi, Polakom na Syberi czy gdziekolwiek indziej byle nie w Polsce (oczywiscie ze byly przypadki kiedy organizowana byla pomoc i w Polsce). Uwazam ze ten problem to "dziura bez dna" i wszelkiego typu organizacje moglyby sie bardziej wykazac w tym temacie. Oczywiscie wszystko to piekne co Aga opisujesz, ale jest bardzo zawezone. I jak pisalam w Polsce nie jestem od 1,5 roku, iles tam kilkadziesiat lat tam spedzilam wiec prosze nie licytuj sie ze mna kto zna ten kraj lepiej. PS W Domach Dziecka w Polsce tez bywalam i najwiekasza pomoc jakie one otrzymuja jest wlasciwie od osob prywatnych, ktore pozostaje anonimowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agagoe adresy dla Dundie 29.06.02, 15:38 www.caritas.pl oraz www.pah.ngo.pl, mozesz sprawdzic, ze niosa bardzo szeroka pomoc potrzebujacym w Polsce (oczywiscie na miare posiadanych srodkow). A ze pomagaja rowniez ludziom, ktorzy maja jeszcze wielokrotnie gorzej - to chyba sie nic zlego nie dzieje. Co do zawezenia - zgadzam sie z Toba zupelnie, ze to co opisalam dotyczy tylko pewnych kregow, ludzi jakos zaangazowanych spolecznie. Jesli jednak cos takich ludzi skupia i rozwija wrazliwosc, to wlasnie w duzym stopniu Kosciol, przez rozne duszpasterstwa i stowarzyszenia, chocby dlatego, ze w grupie pomagac latwiej (jesli dasz komus 10 zl, to raczej mu bardzo nie pomozesz, ale jesli wraz z Toba do dania tych 10 zl zmobilizuje sie jeszcze 10 kolejnych osob, to mozna kupic dziecku buty na zime). Co do zas pomocy dzieciom z domu dziecka, zadna nie osiagnie nadzwyczajnych rezultatow (choc dobrze, ze jest jakakolwiek), dopoki bedzie sie dzieci upychac w takich bezdusznych placowkach. Co smieszniejsze, obcina sie np. pieniadze dla rodzin zastepczych czy rodzinnych domow dziecka, poniewaz lobby pan wychowawczyn/intendentek/kierowniczek/ksiegowych jest silniejsze. Mnie zszokowal kiedys przyklad opowiadany przez mame kolezanki (kierowniczke szkoly w malym miasteczku na Warmii, gdzie kiedys czesto spedzalam wakacje), ze kiedy zaplanowano likwidacje miejscowego domu dziecka i przeznaczenie tych pieniedzy przez samorzad na placowki rodzinne (kandydaci przeszli przeszkolenie i zostali wybrani sposrod wielu chetnych, o dawalo szanse, ze nie wychowaja pokolenia kryminalistow)... zaprotestowaly dzieci z domu dziecka. Sprawe zbadano i okazalo sie, ze pracownicy tegoz domu nastraszyli dzieci bezdomnoscia, aby bronic swoich miejsc pracy. Prawdopodobnie kolejnym ekipom rzadzacym po prostu wygodniej zachowac status quo niz narazac sie na protesty kolejnej sfrustrowanej grupy zawodowej. A dzieci w przeciwienstwie do gornikow i stoczniowcow nie wyjda protestowac na ulice. aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: agagoe IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 22:02 szkoły pijarów anjlepsze w polsce???????? moze 50 lat temu, choc i to watpliwe, tam sie posyła dzieci rozhisteryzowanych rodziców ze sie dzieciaki tam cpac nie nauczą i inszych rzeczy, oraz degenaratów co ich inne szkoły wywalaja, mieszanka dziwazcna tam sie uczy, ale zeby poziom najlepszy w polsce??? w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: cd IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 22:06 Kosciól nie utrzymuje sie z datków wiernych tylko z dzialalnosci gospodarzcej głownie jaka prowadzi sie w ich nieruchomościach, np hurtownie, szkoly jezykowe, nawet osrodki rozrywki. A poza tym ostatnio prokuratura ma z ludzmi z Caritasu huk roboty o czym sie pialo zreszta ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś