Dodaj do ulubionych

UK - szkola dla 16, 17-latki

30.05.05, 22:22
Witam
Prosze o pomoc, szukam informacji dla znajomej. Jej siostra po ukonczeniu
gimnazjum w Polsce przyjechala wraz z mama do Londynu w ubieglym roku. Uczyla
sie angielskiego przez wakacje w jakies prywatnej szkole, poziom
intermediate. Od wrzesnia chodzila na darmowy kurs w NW College, niestety
skonczyl sie on w styczniu i od tej pory nie ma co ze soba zrobic.
Co radzicie aby mogla kontynuowac nauke? Gdzie?
Wiemy ze dla mlodziezy w tym wieku sa kursy ale ciezko znalezc cos
bezplatnego i interesujacego zarazem.

Prosze o jakiekolwiek informacje
Beata
Obserwuj wątek
    • ivo45 Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 31.05.05, 19:19
      Hej Beata! Ja jestem jeszcze w Polsce,ale na poczatku lipca jade z corkami do
      meza do UK. moja mlodsza corka ma siedemnasty rok i konczy wlasnie I klase w
      LO.Moj maz zlozyl jej aplikacje do sixth form program w lokalnej High Shool,
      jest przyjeta (jej poziom angielskiego FCE), interwiew w lipcu ma pokazac,czy
      potrzebny bedzie nauczyciel wspomagajacy,z prospektu jaki dolaczyli z aplikacja
      ze szkoly, wybrac musi kilka przedmiotow( jesli sie nie myle, nie wiecej niz
      6),wybor uzaleznia sie od tego,co potem bedzie chciala studiowac...Musielismy
      dostarczyc do szkoly: prztlumaczone przez tlumacza przys. wyniki z testow na
      koniec gimnazjum i swiadectwo na koniec gimnazjum oraz syllabusy z
      poszczegolnych przedmiotow licealnych(tzn.zakres tresci programowych), dolaczyc
      jeszcze musimy przetlumaczone jej swiadectwo z I klasy liceum.
      Oczywiscie,b.mile widziane byly wszelkie dyplomy, no i certyfikat ze szkoly
      jezykowej.Slyszalam,ze poszczegolne rejony w UK maja swoje specyficzne
      wymagania, trzeba wiec po prostu pytac w szkolach i collegach, ktore maja sixth
      form program. Maz zostal b. milo przyjety, a moja corka wymienila juz maile z
      dyrektorka szkoly,ktora odpowiada za ten program.Naprawde, jestem pod
      wrazeniem ich zyczliwosci.
      • beata.londyn Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 31.05.05, 20:43
        Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Prosze napisz cos wiecej o tym programie "sixth form". Co to jest dokladnie,
        przyznam ze pierwszy raz slysze.
        Myslalam ze dzieciaki w anglii koncza High School majac wlasnie 16 lat, a
        pozniej to juz albo studia (masa pieniedzy) albo rozne kursy maja do wyboru.
        Prosze o wiecej informacji!!!!!

Swietnie ze sie odezwalas, a w jakim miescie planujecie zamieszkac, jesli moge
        spytac?

Pozdrawiam
        • ivo45 Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 01.06.05, 07:13
          Sorry,ze nie odezwalam sie wczoraj,ale szybko zeszlam z forum. Sixth form
          nazywana jest czesto 12 lub 13 klasa i uczeszczaja do niej dzieciaki w wieku 16-
          18 lat, rzeczywiscie High Shool koncza dzieci w wieku 16 lat, ale ta forma jest
          dla tych, ktorzy z jakichs przyczyn chca poglebic wiedze przed studiami. Te
          forme prowadza niektore szkoly srednie i niektore college (mozna sprawdzic na
          stronach internetowych szkol-zawsze jest to wyszczegolnione). Moj maz pracuje w
          okolicach Chester(Cheshire),szuka dla nas domu do wynajecia. Chcemy,by bylo to
          w Neston lub w okolicach,bo tam bedzie szkola naszej corki.Nauka jest
          bezplatna,dyrektorka powiedziala tez mezowi o mozliwosci starania sie o granty
          dla Agi( cos na ksztalt niewielkiego stypendium)-zlozyl juz dokumenty. Neston
          jest malym miasteczkiem- ale szkola ma b.dobra opinie(rodzice woza do niej
          dzieci nawet z Chester,ktore jest duzym stosunkowo miastem), w samym miasteczku
          prawie nie ma cudzoziemcow.Aga bedzie jedyna Polka, oprocz niej uczy sie w High
          Shool jeden Bulgar.
          • beata.londyn Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 01.06.05, 17:48
            Dziekuje za "odzew". Przekaze informacje i pewnie czas zaczac poszukiwac
            odpowiedniego collegu. Podejrzewam ze w Londynie jest cala masa, problem to
            znalezc dobry i oczywiscie taki gdzie w razie czego istnieje mozliwosc pomocy w
            jezyku. Jesli ktos z Londynu cos wie na temat to bede wdzieczna za info.

ivo45 zycze powodzenia w przeprowadzce i zaklimatyzowaniu sie w nowym miejscu!
    • grazia.eni Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 31.05.05, 20:59
      My przyjechaliśmy z 17-stoletnim synem (I-sze półrocze LO). Trochę to trwało,
      ale w końcu został zaproszony do Gateshead College na rozmowę. Sprawdzili jego
      angielski i porównali oceny (mają takie tabelki). Do końca czerwca ma zrobić L1
      i wtedy będzie mógł zacząć naukę normalnie od września. Sama jeszcze nie łapię
      dokładnie ichnej edukacji, ale to ma być jakaś szkoła o profilu (czy zawodzie)
      informatyk. Po niej będzie mógł iść na uniwersytet.
      Mąż jest tutaj od kwietnia zeszłego roku i nie mógł nic załatwić, bo wszędzie
      słyszał - "Jak przyjedzie, przyjdzie, to zobaczymy".
      • pati.zop78 Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 01.06.05, 01:06
        mogl poprosic o podanie. syn by wyslal z Polski
        • grazia.eni Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 01.06.05, 14:25
          No właśnie, czemuś oni chcieli koniecznie go zobaczyć wink
          Wiesz, jak już się tu trochę posiedzi, to rzeczywiście wszystko zdaje się
          jasne. Ale jak ktoś pracuje cały dzień, jest samotny, zestresowany, to nic nie
          jest takie proste. Ale mam nadzieję, że ten durnowaty okres mamy już za sobą smile
      • beata.londyn Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 01.06.05, 17:52
        grazia.eni napisała:

> My przyjechaliśmy z 17-stoletnim synem (I-sze półrocze LO). Trochę to trwało,
        > ale w końcu został zaproszony do Gateshead College na rozmowę. Sprawdzili
        jego
        > angielski i porównali oceny (mają takie tabelki). Do końca czerwca ma zrobić
        L1
        >
        > i wtedy będzie mógł zacząć naukę normalnie od września.

A co to takiego L1?

Sama jeszcze nie łapię
        > dokładnie ichnej edukacji,

Mnie tez to ciezko przychodzi! Np. kiedy powinno sie dziecko zapisac do szkoly -
        pare osob mowilo mi ze jak tylko skonczy 2 latka a ja wszedzie czytam ze
        podanie do szkoly sklada sie dopiero w kwietniu po jego 5 urodzinach. I badz tu
        madry...
    • beata.londyn GCSE, A Levels 01.06.05, 17:44
      Prosze oswieccie mnie!
      Czy to znaczy, ze wyniki z egzaminow po skonczeniu gimnazjum w Polsce uznawane
      sa jako GCSE a po zakonczeniu Sixth Form College zdaje sie A levels?
      • ivo45 Re: GCSE, A Levels 01.06.05, 19:02
        Wydaje mi sie,ze wlasnie tak jest.
      • pati.zop78 Re: GCSE, A Levels 01.06.05, 20:00
        jestes pewna ze GCSE = egzaminy na koniec gimnazjum. do tej pory myslalam ze to
        tak jak nasza matura, bo majac zdany GCSE z ocena C lub wyzej mozna isc na studia
        • ewunia_uk Re: GCSE, A Levels 01.06.05, 22:11
          pati.zop78 napisała:

> jestes pewna ze GCSE = egzaminy na koniec gimnazjum. do tej pory myslalam ze
          to
          > tak jak nasza matura, bo majac zdany GCSE z ocena C lub wyzej mozna isc na
          stud
          > ia

Czasami mianem GCSE dziela sie zarowno "O" i "A" levels. O ile sie nie myle,
          to pelna nazwa brzmi GCSE "O" oraz GCSE "A".
    • grazia.eni Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 01.06.05, 23:25
      W collegu dostaliśmy (razem z tabelami porównania ocen) takie 2 kartki A4:
      u góry napis Poland, niżej ramka, a w niej napis:

Comparablity Statement
      UK NARIC
      The National Recognition Information Centre for the United Kingdom
      Swiadectwo Ukonczenia Gimnazjum
      Is considered to be below GCSE/Standard Grade standard
      "rysunek kuli ziemskiej"
      UK NARIC
      Managed by ECCTIS Ltd on behalf of the Secretary of State for Education and
      Skills
      This statement is provided os guidance by the UK NARIC, and is not the result
      of an individual assessment

Na drugiej wszystko jest tak samo, tylko tam, gdzie polski tekst:

Swiadectwo Dojrzalosci/Matura
      Is considered comparable to the overall GCSE Advanced/Scottish Advanced Higher
      standard

To adres strony, ale nie tak łatwo na nią wejść sad
      www.internationalcomparisons.org.uk
      Jak ktoś chce, to mogę podać porównanie ocen z matury.
      • izabelski Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 02.06.05, 00:03
        jesli chodzi o
        > Comparablity Statement
        > UK NARIC
        to jakos sie to mi nie zgadza - skoro wyzsze uczelnie przyjmuja polskich
        studentow z matura na wszystkie swoje kursy?
        zgadzam sie,ze szkoly musza miec jakies wskazowki od odgornych wladz, ale mam
        wrazenie,ze nas polski rzad sprzedal tanio - ze matura rowna sie GCSE a nasz
        magisterka - BSc czy BA?
        w glowie mi sie to nie miesci sad(
        • grazia.eni Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 02.06.05, 01:08
          Też nie łapię się jeszcze dokładnie w tej edukacji, ale uparłam się, żeby syn
          tu skończył liceum (czy, jak to się tu zwie). Chociaż sugerowano nam, żeby
          najlepiej przyjechał po maturze. A guzik. Tu płacimy podatki, tu nasze dzieci
          będą się uczyć.
          • pati.zop78 Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 02.06.05, 01:26
            z matura mozna isc w uk na kazda uczelnie. to wiem. ale czy maja znaczenie
            oceny? chyba nie. mam prospectus z London Uni. tam tez jest taka tabelka a w
            niej napisane, ze zdanie matury daje wstep na wszystkie ich kursy. nic o ocenach
            nie wspominaja (w przypadku innych krajow tak).
            w przypadku GCSE trzeba miec przynajmniej grade C. nie wiem czy to wysoki
            poziom, bo nigdy nie zdawalam. ale np od studentow zagranicznych zamiast GCSE z
            angielskiego wymagany jest zdany egzamin proficiency.
            przemyslcie sprawe. zawsze chyba lepiej jest zdawac egzaminy po polsku. chyba ze
            syn dosc dobrze juz zna angielski.
            no a w sumie jesli patrzac z drugiej strony gdy syn zdecyduje sie na studia w
            uk, to i tak angielski bedzie musial zdac.
            • grazia.eni Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 02.06.05, 15:34
              O to właśnie chodzi. Wiesz, Pati, w życiu tak właściwie nigdy nic nie wiadomo.
              Doszliśmy do wniosku, że z angielskim papierkiem (bo wiadomo, czym jest matura)
              i tak będzie mu łatwiej, nawet, jak wróci do Polski. Jak patrzę na naszych
              magistrów pracujących w restauracjach (w Polsce też), to niech on się lepiej
              przemęczy i uczy tutaj.
        • ewunia_uk Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 02.06.05, 21:28
          izabelski napisała:

> to jakos sie to mi nie zgadza - skoro wyzsze uczelnie przyjmuja polskich
          > studentow z matura na wszystkie swoje kursy?

No przeciez w tym tekscie przytoczonym wyzej jest napisane, ze Matura to jest
          ten sam standard, co GSCE Advanced lub szkockie Highers, a "Swiadectwo
          ukonczenia Gimnazjum" jest ponizej GCSE standard. Dlatego przyjmuja na studia
          po polskiej maturze.
          • izabelski Re: UK - szkola dla 16, 17-latki 03.06.05, 01:59
            no to mi sie pomylilo - przeciez:
            A-level, short for Advanced level, is a General Certificate of Education

przepraszam z komentarz
            czyli ukonczenie polskiego gimnazjum ponizej GCSE
            a zdanie matury to A-Levels

czyli nie warto przyjezdzac tu bez matury sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka