Dodaj do ulubionych

nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem!

22.07.02, 20:55
tak tak, uwaga niespodzianka --> mam na mysli amerykanow!

z okolo 12 mln przypadkow tej choroby na swiecie, ponad 4.5 mln
zarejestrowano w USA. bara bara... biorac pod uwage 5% mieszkancow globu -
amerykanow i 35% przypadkow alzheimera... mamy dosc nieciekawy obraz.

a moze to tylko 12 mln jest 7-krotnie zanizone, bo przeciez kto by tam
rozpoznal wszystkie przypadki w miliardowych indiach i innych pakistanach
itd? i to nie ma nic wspolnego z jakoscia pozywienia, codziennym stresem
zyciowym ?
Obserwuj wątek
    • cracovian Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! 22.07.02, 21:01
      Maja Alzheimera, bo Amerykanie zyja dlugo... To jest choroba starosci i co
      trzecia osoba bedzie miala Alzheimera powyzej 75 roku zycia.
      • jot-23 Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! 22.07.02, 21:23
        cracovian napisał:

> Maja Alzheimera, bo Amerykanie zyja dlugo... To jest choroba starosci i co
        > trzecia osoba bedzie miala Alzheimera powyzej 75 roku zycia.

no.... abo i to ze, jak mowil artykol, wiecej ludzi a alzheimerem dlugo zyje,
        dzieki ekstensywnej i intensywnej terapii...
        • Gość: Artur za grubi? no to Vivat Mc Donald's IP: *.dialo.tiscali.de 22.07.02, 21:38
          jot-23 napisał:

> cracovian napisał:
          >
          > > Maja Alzheimera, bo Amerykanie zyja dlugo... To jest choroba starosci i co
          >
          > > trzecia osoba bedzie miala Alzheimera powyzej 75 roku zycia.
          >
          > no.... abo i to ze, jak mowil artykol, wiecej ludzi a alzheimerem dlugo zyje,
          > dzieki ekstensywnej i intensywnej terapii...
          .............
          W Europie, koncern McDonald's oficjalnie zaleca rodzica, nie pozwalanie
          dzieciom jesc ich Hamburgerkow czesciej anizeli raz w tygodniu. Inaczej
          istnieje niebezpieczenstwo nadwagi. Brzuchy sa napychane tzw. pustymi
          kaloriami. Hm
    • luiza-w-ogrodzie Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! 23.07.02, 02:34
      Zawsze mowilam, ze nie mam to jak Ameryka,LOL

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie
    • Gość: ipfreely Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! IP: *.peaknet.net 23.07.02, 03:02
      jot-23 napisał:

> tak tak, uwaga niespodzianka --> mam na mysli amerykanow!
      >
      > z okolo 12 mln przypadkow tej choroby na swiecie, ponad 4.5 mln
      > zarejestrowano w USA. bara bara... biorac pod uwage 5% mieszkancow globu -
      > amerykanow i 35% przypadkow alzheimera... mamy dosc nieciekawy obraz.
      >
      > a moze to tylko 12 mln jest 7-krotnie zanizone, bo przeciez kto by tam
      > rozpoznal wszystkie przypadki w miliardowych indiach i innych pakistanach
      > itd? i to nie ma nic wspolnego z jakoscia pozywienia, codziennym stresem
      > zyciowym ?
      ******************************************************************************
      Morbid obesity wsrod Amerykanow ... Cos w tym jest. Ja nigdy nie spotkalam 500-
      funtowych Polakow, Niemcow, Wlochow ..... Nawet tych z pochodzenia....
      Czy ktos kiedys spotkal upaslego Wietnamczyka?
      Szczytem, przynajmniej dla mnie, bylo kiedy musielismy wyslac faceta do
      szpitala wterynaryjnego na CT Scan bo sie nie miescil w naszym (625 LB).
      Jesli chodzi o Alzheimera - toooooo zupelnie inna para kaloszy.
      • Gość: jot-23 Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! IP: *.dyn.optonline.net 23.07.02, 03:08
        Gość portalu: ipfreely napisał(a):

> Jesli chodzi o Alzheimera - toooooo zupelnie inna para kaloszy.

no mi wlasnie o te kalosze chodzilo, o grubasach wiemy duzo.

dla luizy: przeczytalas reszte watkow? srednia dlugosc zycia + opieka
        zdrowotna + rozpoznawalnosc choroby maja swoj wplyw na statystyki, na pierwszy
        rzut oka, damning. np holandia i usa maja srednio bardzo bliskie ilosci osob
        zapadajacych na te chorobe. mam dla ciebie inna zagwozdke, z twojego podworka:

"at the prevailing cancer incidence rates, it may be expected that one in
        three men and one in four women could be directly affected by cancer by the
        age of 75"

• Gość: maz Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! IP: *.arach.net.au 23.07.02, 03:22
          To nie tylko opieka zdrowotna i dzisiejsza medycyna maja na to wplyw.
          Zapominacie ,ze sposob prowadzenia zycia tez wplywa na" zjawisko " grubasow.
          W krajach o wyzszym standarcie zyciowym ,mozna najczesciej spotkac ludzi ktorzy
          ciagle ruszaja geba i cos przezuwaja.
          Dodac do tego ,brak ruchu,ciagle wozenie tylka w samochodzie ,siedzaca prace
          itp.obraz prawie pelny......
        • luiza-w-ogrodzie Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! 23.07.02, 04:19
          Gość portalu: jot-23 napisał(a):

> no mi wlasnie o te kalosze chodzilo, o grubasach wiemy duzo.

A ja mowilam tylko o grubasach.

>
          > dla luizy: przeczytalas reszte watkow? srednia dlugosc zycia + opieka
          > zdrowotna + rozpoznawalnosc choroby maja swoj wplyw na statystyki, na
          pierwszy
          > rzut oka, damning. np holandia i usa maja srednio bardzo bliskie ilosci osob
          > zapadajacych na te chorobe.

Zgadza sie. Im dluzsza srednia zycia, tym wyzszy procent ludzi zapadajacych na
          choroby wieku starczego, takie jak Alzheinmer.

mam dla ciebie inna zagwozdke, z twojego podworka:
          >
          > "at the prevailing cancer incidence rates, it may be expected that one in
          > three men and one in four women could be directly affected by cancer by the
          > age of 75"

Easy peasy - to znaczy, ze inne choroby beda wyeliminowane lub latwej
          wyleczalne a zapadalnosc na raka, ktory ma podloze srodowiskowe (jakosc
          zywnosci, slonce, zanieczyszczenie powietrza) bedzie procentowo wzrastala. W
          koncu na cos trzeba umrzec. Czego nikomu nie zycze.

Pozdrawiam zdrowo
          Luiza-w-Ogrodzie
          • Gość: ipfreely Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! IP: 208.4.21.* 23.07.02, 04:45
            luiza-w-ogrodzie napisala
            >
            > Easy peasy - to znaczy, ze inne choroby beda wyeliminowane lub latwej
            > wyleczalne a zapadalnosc na raka, ktory ma podloze srodowiskowe (jakosc
            > zywnosci, slonce, zanieczyszczenie powietrza) bedzie procentowo wzrastala. W
            > koncu na cos trzeba umrzec. Czego nikomu nie zycze.
            >
            > Pozdrawiam zdrowo
            > Luiza-w-Ogrodzie
            *******************************************************************************
            Nie zapominajmy o naszych kodach genetycznych jesli chodzi o te rozne
            nowotwory. Moja babcia (matka mojej mamy) - 95 lat dieki Bogu, palaczka od 18-
            go roku zycia, zaczyna dzien lampka koniaku i papierosem (od kiedy ja tylko
            pamietam). "Sharp as a tack" i zadnych rakow czy choroby pluc tylko troche
            nadcisnienia. W dalszym ciagu chodzi na dosc wysokich obcasach i....lubi "wrap
            music" (o zgrozo). Moja mama - 73 lata nie cieszy sie juz takim zdrowiem.
            Jesli chodzi o mojego ojca - to nikt nie dozyl wieku starczego (wlaczajac
            mojego ojca)......

• jot-23 Re: nie dosc ze grubi to do tego z alzheimerem! 23.07.02, 15:30
            luiza-w-ogrodzie napisała:

>> Easy peasy - to znaczy, ze inne choroby beda wyeliminowane lub latwej
            > wyleczalne a zapadalnosc na raka, ktory ma podloze srodowiskowe (jakosc
            > zywnosci, slonce, zanieczyszczenie powietrza) bedzie procentowo wzrastala. W
            > koncu na cos trzeba umrzec. Czego nikomu nie zycze.
            >
            > Pozdrawiam zdrowo
            > Luiza-w-Ogrodzie

masz problem ze zrozumieniem jednago zdania. ---> "to znaczy, ze inne choroby
            beda wyeliminowane lub latwej wyleczalne" ???? absolutnie to NIE znaczy tego co
            napisalas, paragraf stwierdzal po prostu ze 33% mezczyzn i 25% kobiet zachoruje
            na raka przed ukonczeniem 75-go roku zycia. w australii, glownie raka skory.
            Nie ma to zadnego zwiazku z zapadaniem na inne choroby, ktorych czestotliwosc
            moze sie zwiekszyc a moze nie.
    • Gość: student wole BURGER KINGA... IP: *.ipt.aol.com 23.07.02, 03:08
      a szczegolnie tego podwojnego W(B)oooofera czy jakos tak.. aha i rozmiar
      KING smile.. McDon. zakosztowalem tylko raz tutaj i zdecydowalem ze nigdy wiecej..
      natomiast w domciu to kupilem kilo miecha na hamburgery i sobie sam robie ..
      palce lizac smile

do tego inne ciekawe i mniej ciekawe smakolyki z USA.... i poki co nadal
      zapinam pasek od spodni na ta sama dziurke jak to bylo w Polsce smile.......

fakt !!!!!!! czesc rzeczy - zywnosci jest jakas taka bez smaku.. ale i tak
      lubie jedzenie tutaj..

P.S. byl ktos moze na festynie w St.Joseph (Michigan) w ostatni
      weekend ????????? masa ludzi, masa pysznego jedzenia ... i swietna zabawa..
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka