Dodaj do ulubionych

OBYWATEL POLSKI

IP: 213.224.84.39, 213.224.83.* 10.04.01, 15:19
Ze zgroza czytam jak nasi rodacy(niewiem czy mozna ich tak jeszcze nazywac)
kombinuja jak pozbyc sie Polskiego obywatelstwa!!!!
W czym ono im tak przeszkadza?
Polonia Amerykanska najwiecej gardluje wie wszystko najlepiej(wystarczy
posluchac Radia Maryja)Chca glosowac w wyborach-lecz nie miec obywatelstwa
Zabieraja glos w kazdej sprawie i znaja jedyna dobra droge dla mojego kraju
Pisze "mojego"bo nie ich AMERYKANOW
Ja tez mieszkam kilkanasce lat za granica i naprawde w NICZYM nie przeszkadzalo
mi POLSKIE OBYWATELSTWO wrecz odwrotnie jestem dumny ze jestm Polakiem i
posiadam Polskie obywatelstwo
Mam nadzieje ze jeszcze sa Polacy na obczyznie ktorzy tak jak ja poprostu
najzwyczajniej kochaja swoj kraj choc los wybral im inne miejsce zamieszkania!
Jacek -Obywatel POLSKI i KROLEWSTWA BELGI
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: OBYWATEL POLSKI IP: 47.9.50.* 10.04.01, 17:17
      Mysle ze nie bardzo rozumiesz o co chodzi, dlatego twoje wywody nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia.
    • Gość: Emigrant Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.physik.uni-ulm.de 10.04.01, 19:14
      Co im przeszkadza ? Otoz pobyt w Polsce dluzej niz 183
      dni, grozi
      w przeddzien wejscia do Unii prawie 50% podatkami.
      Dalsze straszenie Polakow za granica przez zbior ustaw
      o
      obcokrajowcach, obywatelstwie i podatkach grozi po
      prostu wojna
      domowa. Nikt w USA nie bedzie placil 50% podatku tylko
      dlatego
      ze spedzil w Polsce 6 miesiecy i byc moze dlatego, ze
      pojechal po
      paszport.
    • Gość: kraken Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.99.252.64.snet.net 10.04.01, 20:46
      A JA SIE WSTYDZE SWEGO POLSKIEGO POCHODZENIA-
      PRZEBYWAJAC W USA PRZYZNAJE SIE NIEZNAJOMYM DO TEGO,ZE
      JESTEM ROSJANINEM-CO TO ZA WIELKI HONOR BYCIE
      POLAKIEM??RACZEJ WSTYD I PORUTA
    • Gość: m-g Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.augsburg.ipdial.viaginterkom.de 10.04.01, 21:12
      Jak słusznie zaznaczyłeś : jesteś obywatelem Polski i Belgii, nie wszyscy mogą
      jednak mieć podwójne obywatelstwo jak ty ,patrioto. I w tym jest też problem. A
      skoro tak kochasz Polskę to zrezygnuj z belgijskiego obywat. , prawda że
      szkoda ? Więc nie praw morałów o miłości do ojczyzny.
      • Gość: Mateusz Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.ym1.on.wave.home.com 11.04.01, 01:28
        OBYWATELE!!!Pozwolcie innemu kochac to co chce.Nie kazdy musi kochac
        Polske.Jesli ktos wstydzi sie byc Polakim, jest wyjscie:zrzec sie obywatelstwa
        i problem z glowy.Zastanowmy sie dlaczego ten ktos wstydzi sie polskiego
        pochodzenia.Ci ktorzy mieszkaja na obczyznie wiecej 30 lat tego nie
        powiedza.Wtedy nie bylo problemu z robota,boss szanowal polaka za dobra
        robote.Dopiero ta ostatnia emigracja zarobkowa zepsula dobra opinie polaka.I
        dlatego nie wstydze sie byc Polakim, a wstydze sie tego co "polacy"tu wy
        • Gość: wojtek Re: OBYWATEL POLSKI IP: 152.163.201.* 11.04.01, 02:05
          Ciesz sie ze wtedy jak wyjezdzales do Kanady nie sparwdzali poziomu
          inteligencji.
          Mialbys nikle sznanse dzisiaj dostac pozwolenie na pobyt w Kanadzie.
          I poczytaj na temat USTAWY o OBYWATELSTWIE polskim. W Kanadzie sa gazety w
          polskim jezku.
        • Gość: Malina Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 11.04.01, 20:24
          Gość portalu: Mateusz napisał(a):

> OBYWATELE!!!Pozwolcie innemu kochac to co chce.Nie kazdy musi kochac
          > Polske.

O tak masz tu absolutna racje.

>Jesli ktos wstydzi sie byc Polakim, jest wyjscie:zrzec sie obywatelstwa
          > i problem z glowy.

I tu synku Mateuszku jest wlasnie pies pogrzebany bo to nie jest takie proste
          jakby sie moglo wydawac.

>Zastanowmy sie dlaczego ten ktos wstydzi sie polskiego
          > pochodzenia.Ci ktorzy mieszkaja na obczyznie wiecej 30 lat tego nie
          > powiedza.

A tylko dlatego syneczku ,ze im to kolo dupy kompletnie lata. Patriotyzm jest dla
          nich tylko sobotnio-niedzielna rozrywka dwa razy do roku.

>Wtedy nie bylo problemu z robota,boss szanowal polaka za dobra
          > robote.

Teraz tez problemu syneczku nie ma wiec ten argument mozesz schowac do kieszeni.

>Dopiero ta ostatnia emigracja zarobkowa zepsula dobra opinie polaka.

Tu masz racje sporo sie zmienilo. Przestalismy pracowac za najnizsza stawke a
          zaczelismy teraz za najwyzsza czego nam osly w twoim wydaniu zazdroszcza.

>I dlatego nie wstydze sie byc Polakim, a wstydze sie tego co "polacy"tu wy.

A ja mam to daleko w dupie.
          • Gość: KRAKEN Re: OBYWATEL POLSKI-DO MALINY IP: *.98.252.64.snet.net 12.04.01, 13:56
            BARDZO DOBRZE UJELAS TE KWESTIE
    • Gość: rich Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.proxy.aol.com 02.06.01, 15:07
      Gość portalu: Jacek napisałcryinga):

> Ze zgroza czytam jak nasi rodacy(niewiem czy mozna ich tak jeszcze nazywac)
      > kombinuja jak pozbyc sie Polskiego obywatelstwa!!!!
      > W czym ono im tak przeszkadza?
      > Polonia Amerykanska najwiecej gardluje wie wszystko najlepiej(wystarczy
      > posluchac Radia Maryja)Chca glosowac w wyborach-lecz nie miec obywatelstwa
      > Zabieraja glos w kazdej sprawie i znaja jedyna dobra droge dla mojego kraju
      > Pisze "mojego"bo nie ich AMERYKANOW
      > Ja tez mieszkam kilkanasce lat za granica i naprawde w NICZYM nie przeszkadzalo
      >
      > mi POLSKIE OBYWATELSTWO wrecz odwrotnie jestem dumny ze jestm Polakiem i
      > posiadam Polskie obywatelstwo
      > Mam nadzieje ze jeszcze sa Polacy na obczyznie ktorzy tak jak ja poprostu
      > najzwyczajniej kochaja swoj kraj choc los wybral im inne miejsce zamieszkania!
      > Jacek -Obywatel POLSKI i KROLEWSTWA BELGI
      Jacku, jak jestes takim wspanialym patriota to wracaj, no i koniecznie naucz
      sie sie, ze Belgii pisze sie przez dwa `i`

• Gość: jurek Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 03.06.01, 03:57
        > Gość portalu: Jacek napisał(a):
        >

> > Jacek -Obywatel POLSKI i KROLEWSTWA BELGI

Jacusiu, a jak ty to zrobiles, ze masz dwa obywatelstwa ? Bo o ile wiem, to aby dostac obywatelstwo belgijskie to
        trzeba najpierw sie zrzec wszystkich innych obywatelstw.

Jurek
        • Gość: Mr. T Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.ne.mediaone.net 03.06.01, 07:24
          Nie mysle, ze rozumiesz Jacku co to znaczy: obywatel. Otoz obywatel to ktos
          taki, ktory zyje w danym kraju, pracuje, placi podatki, pelni sluzbe wojskowa,
          podrozuje na podstawie paszportow danego kraju, chodzi do urzedow w tym kraju,
          tam sie zeni, rejestruje dzieci itp... Ludzie polskiego pochodzenia zwani
          Polonia, Polakami sa i to bynajmniej nie chodzi o wstyd, ze chca sie polskiego
          obywatelstwa zrzec. Chodzi o to, ze w obecnej chwili ustawy, ktore sa w uzyciu
          aktualnie jak rowniez te rozwazane przez parlament chca Polonie zrownac z
          Polakami zyjacymi w kraju. Czy zdajesz sobie sprawe, ze kazdy, kogo chociaz
          jeden przodek byl Polakiem jest w mysl tych ustaw OBYWATELEM polskim, ktory
          MUSI wobec wladz polskich poslugiwac sie polskimi dokumentami, ktory moze byc
          powolany do sluzby wojskowej, ktory powinien rejestrowac swoje dzieci w
          polskich urzedach, ktory powinien zglaszac swoje sprawy rozwodowe do polskich
          sadow itd, itp. Na takiego typu obywatelstwo Polonia nie chce sie zgodzic.
          Jezeli Polska nie chce uznac tego, ze ludzie Ci, czesto urodzeni za granica,
          spedzajacy tam niemal cale zycie, czujacy sie lojalnymi obywatelami swoich
          krajow i chcacy byc traktowani jako takowi, niech sie nie dziwi, ze chca oni
          sie pozbyc polskiego obywatelstwa , ktore jest dla nich niewygodne.
          Naturalnym stanem rzeczy jest jeden czlowiek - jedno obywatelstwo. W kazdej
          innej sytuacji dochodzic moze do nieporozumien i klopotow. Dlatego nie ma nic
          zlego w zrzekaniu sie polskiego obywatelstwa. Jest to tylko potwierdzenie stanu
          faktycznego, ze ktos mieszka teraz w innym kraju i jest jego obywatelem. I
          chce, zeby takimi byly jego dzieci i wnuki. Jezeli z jakis powodow uwazasz, ze
          chcesz zachowac podowjne obywatelstwo to masz do tego jak najwieksze prawo. Nie
          dziw sie jednak, ze sa ludzie, ktorzy nie chca miec poroblemow typu: 18 letni
          syn urodzony w USA pojechal na wakacje do babci i zostal zaciagniety do sluzby
          wojskowej w WP. Albo ktos kto mieszka za granica od 10 lat, i nigdy sie z
          Polskiego mieszkania nie wymeldowal, przyjezdza pierwszy raz w odwiedziny do
          starego kraju (jako obywatel USA) i idzie do wiezienia bo mimo, ze byl
          zameldowany w Polsce to przez 10 lat nie placil podatkow. Bycie Polakiem i
          przyznawanie sie do swojego pochodzenia to jedna rzecz, bycie OBYWATELEM kraju
          nad Wisla to druga.

Zapraszam do witryny: www.poloniamichigan.com po troche wiecej informacji na
          temat podwojnego obywatelstwa. Polecam zwlaszcza forum dyskusyjne.
          • waldek Re: OBYWATEL POLSKI 03.06.01, 09:47
            Wszystko wlasciwie zostalo wypowiedziane przez mojego poprzednika MR.T z
            ktorego wypowiedzia zgadzam sie calkowicie.Do ognia dyskusji mozna dodac tylko
            ze w praktyce zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego zostalo uniemozliwione i
            jeszcze jedno pytanie do "przeciwnikow"big_grinlaczego rzad polski umozliwia zboczenca
            prawa do samostanowienia a zabiera to podstawowe prawo moim dziecia i wymusza
            na nich obywatelstwo polskie?
            waldek
    • Gość: Bombek Re: OBYWATEL POLSKI IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 03.06.01, 23:55
      Gość portalu: Jacek napisał(a):

>Chca glosowac w wyborach-lecz nie miec obywatelstwa

Jacus, cos ci sie pop.... idz do psychiatry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka