Dodaj do ulubionych

PRAWO JAZDY w UK

04.11.05, 17:28
Witam mam pytanie odnośnie prawka w UK. Mianowicie czy jest ktoś kto je tam
zdawał i jak to wygląda??? Czy lepiej zrobić jeszcze w Polsce czy już w UK.
Z góry dziekuję za odp. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ivon20 Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 17:58
      w uk jest bardzo drogie okolo 40 funtow za godzine jazdy
      • pyza_uk Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 20:21
        ale w uk nie musisz brac lekcji jazdy (za £40)! jesli potrafisz jezdzic i
        czujesz sie pewnie to poprostu podchodzisz do egzaminu (teraz sklada sie z 3
        czesci); jesli nie potrafisz jezdzic, to moze cie uczyc znajomy/wujek/ ciocia/
        tata itp pod warunkiem, ze ma ukonczone chyba 21 lat i prawo jazdy od 2 lat
        (chyba, ale moge sie mylic); warunkiem podstawowym jest wyrobienie sobie prawa
        jazdy tymczasowego, wypelniasz formularz, placisz i juz; bylo o tym wiele razy;
        poszukaj przez wyszukiwarke; ja zdawalam w uk, zupenie bylam zielona, zdalam za
        drugim razem; trzymaj sie
    • kingaolsz Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 21:58
      Ja robilam i w PL i w UK ( w PL nie zdarzylam podejsc do egzaminu, po 5 latach
      zrobilam w UK). I moim zdaniem latwiej jest w UK.
      Wyrabiasz sobie tymczasowe prawojazdy ( provisional driving licence).
      Zapisujesz sie na egzamin teoretyczny, uczysz sie do niego sama, jedziesz,
      zdajesz ( wg. mnie bajecznie prosty).
      Pozniej znajdujesz instruktora ( oczywiscie mozna jazdy robic juz przed egz z
      teorii, ale zawsze czlowiek pewniejszy troszke bardziej po zdanej pierwszej
      czesci). Instruktor moze byc ze szkoly , prywatny lub "zaprzyjazniony" ( czyli
      rodzina, znajomy - musi miec 21 lat, od min. 3 lat pelne prawko i oczywiscie
      dodatkowe ubezpieczenie dla Ciebie na swoje auto + naklejona L). Ja wzielam ze
      szkoly i kosztowalo to £19 za godzine.
      Kiedy juz jest sie gotowym, podchodzi sie do egzaminu z jazdy. Nie ma placyku,
      sa 2 manewry ( parkowanie, zawracanie, cofanie po luku , do wyboru). Egzamin
      trwa okolo 40 minut. Jesli zdasz, po jakims tygodniu poczta dostajesz pelne
      prawko. Jesli nie - probujesz znow.
      Teoria kosztuje £21 ( zdany egz. wazny jest przez 2 lata, kiedy to trzeba zdac
      jazde, inaczej powtorka).
      Jazda kosztuje £45,50 i jesli chcesz zdawac samochodem instruktora to oni tez z
      reguly za to kasuja ( u mnie bylo to £40), no chyba, ze bedziesz zdawac
      z "zaprzyjaznionym" instruktorem ( czyt. rodzina, znajomy) to pewnie Cie nie
      skasuja.

Aha, tutaj jest duzo informacji:

www.dsa.gov.uk/cars.asp
      To chyba na tyle.
      Pozdrawiam
      Kinga
      • jagienkaa Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 22:03
        Kinga, jak Ty to wszystko pamiętasz?!!!
        Ja nie pamiętam co na obiad wczoraj byłowink
        a jeździsz w ogóle?
        • kingaolsz Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 22:05
          Jezdze caly czas smile jeszcze nie mam zadnej zdobycznej rysy wink ogolnie idzie mi
          calkiem fajnie chyba smile
          A pamiec... chyba jednak juz nie ta... ostatnio jestem coraz bardziej
          roztargniona, nieprzytomna ( wszystko idzie w brzuch chyba)

Pozdr
          Kinga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka