govt1
13.12.05, 00:19
Obywatelki i obywatele Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej!
Zwracam się dziś do Was jako żołnierz i jako szef rządu polskiego. Zwracam się do Was w sprawach wagi najwyższej. Ojczyzna nasza znalazła się nad przepaścią. Dorobek wielu pokoleń, wzniesiony z popiołów polski dom ulega ruinie. Struktury państwa przestają działać. Gasnącej gospodarce zadawane są codziennie nowe ciosy...
(......)
Obywatelki i obywatele!
Wielki jest ciężar odpowiedzialności, jaka spada na mnie w tym dramatycznym momencie polskiej historii. Obowiązkiem moim jest wziąć tę odpowiedzialność — chodzi o przyszłość Polski, o którą moje pokolenie walczyło na wszystkich frontach wojny i której oddało najlepsze lata swego życia. Ogłaszam, że w dniu dzisiejszym ukonstytuowała się Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego. Rada Państwa, w zgodzie z postanowieniami Konstytucji, wprowadziła dziś o północy stan wojenny na obszarze całego kraju.
(....)
Wojskowa Rada zapewni warunki do bezwzględnego zaostrzenia walki z przestępczością. Działalność przestępczych gangów rozpatrywana będzie przez sądy w trybie doraźnym. Osoby trudniące się spekulacją na wielką skalę, czerpiące nielegalne zyski, naruszające normy współżycia społecznego będą ścigane i karane z całą surowością. Majątki zgromadzone w bezprawnej drodze ulegną konfiskacie.
(...)
Rodacy!
Wobec całego narodu polskiego i wobec całego świata pragnę powtórzyć te nieśmiertelne słowa:
Jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy.
-----
Kto pamieta ????
Ja pamietam dokladnie. W TV zero sygnalu, szum na UKF, na falach dlugich,225Khz, PR1, leciala od rana muzyka powazna. Ponieważ mieszkałem blisko granicy z NRD byłem w zasięgu tv DDR oraz ARD/ZDF z Berlina Zachodniego.
O 9 rano były jeszcze obrazy kontrolne na tych kanałach. Jak sie zaczal program, TV DDR ani słowem nie wspomniala o Polsce, nastapilo to dopiero po poludniu. TV z Berlina Zach od razu zaczęła od wiadomosci z Polski. Caly czas była mapa Polski, w tle czołg i Jaruzelski...
TVP dopiero w południe sie włączyła. Dziennikarz w mundurze, szeregowy. Obwieszcza wszystkim, co sie stalo. Zaczyna sie przemowienie Jaruzelskiego. Rodzice w szoku, nikt nie wierzy.... Pamietam pogodę: minus 10C, słońce, snieg skrzypiał pod butami. Miałem 15 lat...