Dodaj do ulubionych

cała prawda o Polonii

11.01.06, 12:44
Oto jak Polonia reprezentuje nasz kraj za granicą:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3107596.html
Zawsze wiedziałam, że emigruje głównie miernota, która albo zmywa gary, albo
robi na budowie, ale żeby aż tak... Całe szczęście, że na Zachód jeździ
ostatnio coraz więcej studentów, lekarzy i inżynierów, którzy trochę zawyżą
średnią IQ naszej Polinii...
Obserwuj wątek
    • nadau Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 12:48
      Zapomnieli o wiarusie, byłym komuchu, który po ostrzyżeniu na godziny owiec
      zaniża poziom kultury w OZ.
      • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 13:28
        Można jeszcze dodać tą babkę Marię Steward (Polka z pochodzenia), czy jakoś
        tam, z NYC, która prowadziła program dla gospodyń domowych, i która zostałą
        skazana za jakieś przekręty finansowe.
    • ontarian zwlaszcza ten Golik to Polonia, hehehe 11.01.06, 13:19
      taka sama jak nasrau koczujacy na austriackich lawkach
      • bez_beretu Re: zwlaszcza ten Golik to Polonia, hehehe 11.01.06, 13:29
        upraszczając - Polak mieszkający zagranicą, to Polonia. Nie czepiajmy się
        szczegółów.
        • donk Re: zwlaszcza ten Golik to Polonia, hehehe 11.01.06, 13:36
          Nadau jest pijany ze szczenscia i zamiast pisac na forum turystyka to mysli, ze
          juz jest Polonia i trzepie skorkom, az siem ortalion zazdrosny zrobil. heheh
    • szfedka Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 13:36
      Zawsze mnie interesowalo dlaczego ktos o tak wysokiej inteligencji wchodzi na
      forum dla miernoty o niskim IQ zeby im powiedziec ze sa miernota?
      Jakie pobudki jak nie po to aby prowokowac do pyskowek, inwektyw?
      I czy to nie swiadczy wystarczajaco wiele o IQ autora watku?
      • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 13:45
        Nie, to świadczy o tym, że wkurza mnie to, jak Polacy reprezentują mój kraj za
        granicą i jaką nam wystawiają wizytówkę. Wkurza mnie, ze wielu jest w USA
        nielegalnie i przez to ja jadąc tam turystycznie, czy na ślub znajomych ja
        muszę stać w kolejce po jakąś wizę. A najśmieszniejsze jest to, że ta Polonia
        szpanuje wśród rodaków w kraju swoją zanglizowaną polszczyzną i klawym życiem,
        stojąc jednocześnie na najniższym stopniu hierarchii społęcznej w UE czy USA...
        • szfedka Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 13:52
          A mnie wkurza jesli ktos generalizuje i przez to obraza WSZYSKICH.
          Tak jak sa zle przyklady tak samo sa wybitne i trzeba byc oslem zeby tego nie
          rozumiec.
          • ontarian Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:01
            szfedka napisała:

> i trzeba byc oslem zeby tego nie rozumiec.
            prosze nie obrazac donk_ey
          • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:14
            Taka niestety jest WIĘKSZOŚĆ Polonii - nie wszyscy (tak jak nie wszyscy Polacy
            to katolicy, o czym nasz rząd zapomina). Stąd te stereotypy wśród Niemów,
            amerykanó i Francuzów. I niestety cierpi na tym mniejszość. Nie do mnie te
            pretensje.
            • szfedka Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:30
              WIEKSZOSC???
              Skad Ty to wiesz? Jakies statystyki? Podaj zdrodlo.
              • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:47
                Po pierwsze - opinia obcokrajowców. Po drugie, jechałąm kiedys PKSem do Kolonii
                i widziałam swoich rodaków jadących do Niemiec w autokarze - przykry widok. po
                trzecie - liczne artykuły w prasie i programy w TV na temat zycia Polaków na
                obczyźnie.
                • szfedka Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:53
                  Po pierwsze: z iloma cudzoziemcami rozmawialas?
                  Po drugie: czy PKS-em jechala POLONIA czy Polacy z Polski? Tez jezdze, co
                  prawda nie PKS-em ale promem lub samolotem. Owszem na promie zdazaja sie pijani
                  Polacy ale to nie jest POLONIA. W samolocie zawsze pelna kultura.
                  Po trzecie: Mam dwa TV-kanaly, czytam polskie gazety na necie i jakos nie
                  zauwazylam zeby ocena byla az tak negatywna.
                  • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 15:00
                    A ogladałaś programy typu "Zielona karta", "Chicago" itp.?
                    • szfedka Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 15:03
                      To nie byly programy o POLONII.
                      • gosc88 bezbereciarski ma problem Oplakuje falszywy obraz 11.01.06, 17:10
                        Polonii - zaraz, zaraz jak nazywa sie taka choroba ???
                      • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 17:55
                        A o kim, o kosmitach?
          • exile1 Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:35
            To dla czego nie protestujesz kiedy generalizuje Polonia ?
            • szfedka Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:48
              Przeczytaj sobiemoje pierwsze pytanie, zastanawiam sie dlaczego ktos pisze na
              Forum Polonii ze sa miernota, o niskim IQ. Czego ta osoba sie spodziewa, ze
              wszyscy przyklasna i powiedza tak, oczywiscie, jestesmy miernota o niskim IQ?

Ludzie maja tendencje generalizowania i nie mam zamiaru z tym walczyc bo to
              walka z wiatrakami. Nie jestem Don Kichotem...Mnie interesuja pewne zachowania.
              Co ta osoba sie spodziewala piszac ten post.
              Gdyby ktos do przyszedl do Ciebie do domu, usiadl na kanapie i powiedzial ze
              jestes idiota, jak bys zareagowal?
          • terra-nova Golik to nie Polonia- to ci fajni ludzie z Polski 11.01.06, 15:38
          • terra-nova Golik to nie Polonia- to ci fajni ludzie z Polski 11.01.06, 15:43
            na goscinnych wystepach, pokazujacych jak potrafia byc fajni. Najgorsze jest
            jednak to, ze zepsucie i demoralizacja w Polsce osiagnela taki poziom, ze
            ludzie juz nie wiedza co pisza, nie wiedza kto jest kto i dlaczego. A emigracja
            lat 80-tych ma sie dobrze. Zna kilka jezykow biegle, jest wyksztalcona i dobrze
            zarabia i oczywiscie nie jest bardzo czaesto brana za Polakow z powodu
            znakomitej znajomosci jezyka, dlugiego pobytu i czesto zmienianych nazwisk. Bo
            do was Polacy aby sie przyznawac trzeba miec wyjatkowo duzo samozaparcia.
            • terra-nova zeby nie bylo nie porozumien, co to jest Polonia? 11.01.06, 15:44
            • terra-nova zeby nie bylo nie porozumien, co to jest Polonia? 11.01.06, 15:49
              To ludzie, ktorzy wyjechali z Polski dosc dawno temu, w wiekszosci z powodow
              politycznych, ktorzy zyja na stale w innym kraju, posiadaja jego obywatelstwo i
              nie maja ochoty wracac do kraju. Do Poloni niestety bardzo czesto wkradaja sie
              wtyki polskiej ubecji, ktora chce sie zorientowac, ile , gdzie i jak zarabiaja
              polonijni Polacy. Corzaz rzadziej sie im to udaje, bo wiekszosc ludzi na duzym
              poziomie zrywa kontakty z roznym "towarzystwami rozancowymi" i zyje spokojnie
              jak wolni obywatele Ameryki.
        • ontarian Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 13:56
          bez_beretu napisała:

> Nie, to świadczy o tym, że wkurza mnie to, jak Polacy reprezentują mój kraj
          > za granicą i jaką nam wystawiają wizytówkę.
          to po kiego grzyba jakichs debili z gebami jak burak
          na eurodeputowanych wybieracie?

> muszę stać w kolejce po jakąś wizę. A najśmieszniejsze jest to, że ta Polonia
          > szpanuje wśród rodaków w kraju swoją zanglizowaną polszczyzną i klawym
          jeszcze raz powtarzam
          nie pisz Polonia, piszac o jakims nasrau
          ktorego cale IQ w palce sie znajduje
          • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:39
            Ja na tych buraków z samoobrony nie głosowałam - swoją drogą to w dużej części
            właśnie niedouczony wiejki elektorat Samoobrony wyjeżdża na zachód za chlebem
        • flipflap Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:17
          Przytoczony artykuł zawiera tyle sensu co ten gość bez beretu. Następna
          prowokacja nowj zmiany zagłuszaczy. Mr Różalski zna tak samo angielski jak i
          historię.
          Po pierwsze w angielsko języcznych krajach, Holandia to Netherlands a nie
          jakieś tam Holland, hehehehe Tylko takie buraki z Poland, co wyżej srają jak
          doopę mają, mogą się podniecać wypowiedzią Różalskiego.
          Dziwi mnie że kolega bez beretu jest tak zbulwersowany marginalnyum zachowaniem
          swoich rodaków na zachodzie, że nawet nie potrafi rozróżnić Poloni od
          "turystów". Nie wspominając że istnieje znacznie więcej ważnych problemów w
          kraju, wymagających natychmiastowej uwagi. Tyle że znacznie łatwiej wytykać
          palce i znajdywać innych winnych wśród Poloni.
          Jeszcze raz powtarzam proszę nie mylić Poloni z waszymi tymczasowymi turystami,
          śpiącymi na dworcach całej UE.
          • bez_beretu Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 14:54
            Mylisz się kolego. Wiele razy będąc za granicą (na wakacjach) i poznając
            jakichś cudzoziemców miałam takie przypadki, że kiedy mówiłam, że jestem "from
            Poland", mówiono z uśmiechem "aaa, from Holand..., nice to meet you."
            • ontarian Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 15:57
              bez_beretu napisała:

> Poland", mówiono z uśmiechem "aaa, from Holand..., nice to meet you."
              Holland, a nie Holand
        • polonus5 Moherowy to dla Ciebie -bez_beretu !!! 11.01.06, 16:58
          bez_beretu napisała:

ta Polonia szpanuje wśród rodaków w kraju swoją zanglizowaną polszczyzną i
          klawym życiem, stojąc jednocześnie na najniższym stopniu hierarchii społęcznej
          w UE czy USA...
          +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Polskie Chicago
          Socjologowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego wyliczyli, że Polacy są jedną z
          trzech najbogatszych grup etnicznych w USA. Potwierdzają to autorzy bestsellera
          "Sekrety amerykańskich milionerów". Zdaniem Marii Pappas, skarbnika powiatu Cook
          (Chicago), statystyczny Amerykanin polskiego pochodzenia posiada "rezerwę
          kapitałową" w wysokości 100 tys. USD. Aż (sic!) 10 proc. emigrantów z Polski
          bądź ich potomków zgromadziło, zdaniem autorów książki, fortunę większą niż 1
          mln USD. Co najmniej dwunastu spośród nich ma majątek szacowany na więcej niż
          100 mln USD. Andrew J. "Flip" Filipowski (właściciel wartej 650 mln USD firmy
          Platinum Technology) znalazłby się na 3. lub 4. miejscu listy "Wprost" 100
          najbogatszych Polaków. Władze Chicago z osłupieniem skonstatowały niedawno, że
          od kilku lat Polonia posiada kilkadziesiąt tysięcy najdroższych nieruchomości w
          najlepszych dzielnicach miasta; teraz trzy czwarte najlepszych chicagowskich
          domów należy do Polaków! Gdyby inwestowaniem w Polsce zajął się tylko co
          dziesiąty polonus, do starego kraju wpłynęłoby kilkadziesiąt miliardów dolarów w
          kilku najbliższych latach.
        • polonus5 6 mln osób, pragnie zamieszkać za granicą 11.01.06, 17:04
          Aż 60 proc. Polaków w wieku 15-29 lat chciałoby wyjechać na Zachód i tam
          pracować, tyle samo chciałoby się tam uczyć - wynika z badań przeprowadzonych
          przez Pentor na zlecenie "Wprost". Jednocześnie aż 77 proc. badanych uważa, że
          na Zachodzie łatwiej znaleźliby pracę. Aż 40 proc. młodych Polaków, czyli 6 mln
          osób, pragnie zamieszkać za granicą i podjąć tam pracę - wynika z kolei z
          raportu PricewaterhouseCoopers.

www.wprost.pl/ar/?O=57003
    • count_grabovsky Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=644&w=34774072&a=34787990
      ZYDOWSKA PROWOKACJA GW ??
      Przeczytaj komentowany artykuł »
      Autor: Gość: Querwa, dosc! IP: *.nsw.bigpond.net.au
      Data: 11.01.06, 14:08 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      no i gdzie tu POLSKA???
      1) Kinga - ojciec Kuwejtczyk,
      2) Golik - zgwalcil prostytutke!!,
      3) Orlowsky - nazwisko niepolskie, wiec korzenie chyba zydowskie,
      4) Justyna T-W
      • bez_beretu Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:33
        Aaa, przypomniało mi się: takie przypadki jak ty są winne stereotypowi Polaka-
        antysemity. To też mnie wkurza!
        • count_grabovsky Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:37
          jak moge byc Antysemita, skoro jestem Zydem, tyle ze uczciwym - a ty kim
          jestes, gupku ??
          • bez_beretu Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:41
            Mój światopogląd wyraża mój nik - bystra osoba będzie wiedzieć o co chodzi...
            • count_grabovsky Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:44
              nie lubisz picassa? no to tera rozumiem!
              • bez_beretu Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:49
                Widzę, że nie jesteś na bieżąco z sytuacją polityczno-społeczną w Polsce...
                • scotch_jew Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:52
                  ...powiedz mi ktory mohel cie rzezal, a powiem ci kim jestes...
                  • bez_beretu Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:58
                    primo: co to jest "mohel"?
                    secundo: co to znaczy "rzezal"?
                    Oj ta Polonia...smile
                    • scotch_jew Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 12.01.06, 00:26
                      wiedza i zycie:
                      www.google.com.au/search?hl=en&q=mohel&btnG=Google+Search&meta=
            • ontarian Re: cała prawda o Gazecie Wyborczej 11.01.06, 14:50
              bez_beretu napisała:

> Mój światopogląd wyraża mój nik - bystra osoba będzie wiedzieć o co chodzi...
              moze i bez beretu
              ale ze sloma, hehehe
    • aksiegowy Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 16:18
      Całe szczęście, że na Zachód jeździ
      > ostatnio coraz więcej studentów, lekarzy i inżynierów, którzy trochę zawyżą
      > średnią IQ naszej Polinii...

I ty to nazywasz szczesciem - toz to trzeba plakac ze nawet wyksztalceni i
      madrzy ludzie nie widza szansy na dobre zycie w PL.
    • legendarny_ertes och jacy ci polacy sa szczesliwi! 11.01.06, 16:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=34764911&v=2&s=0
    • gosc88 bezbereciarski, masz o Polonii 'skrzywiony' obraz 11.01.06, 16:38
      IQ Polonii zostalo wystarczajaco podniesione przez wysoka fale
      posolidarnosciowa, ktora wylala sie z kraju po 1981 roku i dotarla glownie do
      Ameryki Polnocnej.

Tak, ze mozesz spac spokojnie. Polonia jest w dobrej kondycji.
      • bruno5 Re: bezbereciarski, masz o Polonii 'skrzywiony' o 11.01.06, 17:54
        Swieta prawda.
    • w2006 Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 22:50
      A byles/bylas kiedys na Zachodzi bez_beretu i nie mowie o wycieczce, ale o
      pracy na Zachodzie? Miernota jest wszedzie, najgorsza jest wlasnie wsrod ludzi
      wyksztalconych. Bycie dobrym czlowiekiem nie ma nic wspolnego z wyksztalceniem.
      • bercik48 Re: cała prawda o Polonii 11.01.06, 23:45
        polonia to leje na wasz kolchoz wielkim lukiem zza oceanu
        ci z uni to maja cykora bo wiedza ze waaaadza moze .....
        i tak bedziemy kontynuowali dopuki sami sie nie odp.....
        zeby to rozumiec gliniak nie wystarcza doksztalty u tow. kapelana
        potrzeba tu na zachodzie pozyc kilka ladnych lat i zdala od polusow
        co ogladaja plebanie i bercika nt telewizorze
        wy gliniasta masa nie rozumita tego co to jesd bo nie mieszkales jak wolny
        czlowiek
        i niewiem ile was tow. longis pastusiak wam natlumaczyl to wszystko nieprawda
        zegnajac cieplym moczem wasz tow. mylycjant na zasluzonej emeryturze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka