Dodaj do ulubionych

TVN 24 pokazala program ......

20.02.06, 01:01
polska telewizja satelitarna skierowana na polonie w USa kilka dni temu
wyemitowala reportaz o.....???/!! naszych rodakach jak zdobywaja
Irlandie,proste chlopaki z wielkimi plecakami na plecach wyladowanymi
konserwami i 3 [slownie] trzema funatami szterlingow w kieszeni, szli
pieszo , polnymi drogami i lakami do Dublina szukajac po drodze pracy u
farmerow, nocujac na lakach i opuszczonych farmach !! zaden z nich
porzadnie zdania nie potrafil sklecic w angielskim ,podobnych do nich bylo
na drogach Irlandii i Angli w okresie lata kilkanascie tysiecy ,nie wiadomo
czy smiac sie z tego czy plakac ?/!!!
Obserwuj wątek
    • annahidalgo Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 01:12
      lulu13 napisał: "nie wiadomo czy smiac sie z tego czy plakac ?/!!!"

Przyjac powaznie. Ten opis rezonuje troche z tym czego nauczylam sie o wielkiej
      depresji w US. Podziwialam zaciecie tamtym wedrownikow, czesto szczutych psami,
      i podziwiam zaciecie "naszych". Zycze naszym wszystkiego najlepszego.

Oczywiscie, mam klopoty z polska telewizja. Ale w tej sprawie niewiele moge
      zmienic.
      • wami41 Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 18:10
        annahidalgo napisała:

> lulu13 napisał: "nie wiadomo czy smiac sie z tego czy plakac ?/!!!"
        >
        > Przyjac powaznie. Ten opis rezonuje troche z tym czego nauczylam sie o
        wielkiej
        >
        > depresji w US. Podziwialam zaciecie tamtym wedrownikow, czesto szczutych
        psami,
        >
        > i podziwiam zaciecie "naszych". Zycze naszym wszystkiego najlepszego.
        >
        > Oczywiscie, mam klopoty z polska telewizja. Ale w tej sprawie niewiele moge
        > zmienic.

mam podobne odczucia.
    • anthonette Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 02:37
      Widzisz lulu13, gdybys zyl(a) w POlsce, tobys wiedzial(a) co znaczy bieda. Do
      Polski przyjezdzasz pewnie tylko na wakacje wydawac dolary, ale nawet przez
      chwile nie zastanowisz sie jak sie tutaj ludziom zyje, a zwlaszcza na gornym
      slasku, warmi i mazurach oraz na wschodniej scianie POlski.
      Mysle, ze smiech nie bylby tu na miejscu.
      • annahidalgo Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 02:43
        anthonette,
        Znam sytuacje na Mazurach i na Dolnym Slasku (Walbrzych); mam tam wielu
        przyjaciol. Dziekuje,ze ujales sie za tymi ludzmi.
        • anthonette Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 02:56
          Spox, po prostu wiem jak sie zyje w PL- w przeciwienstwie do polamerykanow. Co
          tu duzo mowic- cieszcie sie, ze wasze losy potoczyly sie tak, a nie inaczej
          • annahidalgo Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 03:15
            anthonette,
            Ja jestem jednym z "polamerykanow". Przyjechalam tu mniej niz dwadziescia lat
            temu i jedyna roznica miedzy mna i ludzmi w GreenPoint jest ta ze mam tu dosc
            rozlegla rodzine, tak mysle. Z drugiej strony, nawet przed zorientowaniem sie,
            ze mam takie kolosalne podparcie, zajelam sie moimi sprawami zawodowymi i
            wygladalo na to, ze w ciagu 2 - 3 lat od wjazdu i tak dostalabym dobra prace w
            moim polskim zawodzie. Dalam sobie spokoj z moim polskim zawodem i bez pomocy
            rodziny zrobilam sie "employable" w ciagu czterech lat, startujac z kompletnego
            braku znajomosci jezyka.
            Polakom w Ameryce Pln. (Kanada i US) potrafie cos doradzic. Polakom w Szczytnie
            lub Walbrzychu nic nie potrafie doradzic. Wspolczuje im, ale nie wiem jak oni
            moga sobie poradzic wobec ponad 20% bezrobocia w ich regionach.
            Ciesze sie, ze moje losy potoczyly sie jak potoczyly ale jest mi gorzko, ze moi
            przyjaciele maja nieciekawa przejazdzke.
            • anthonette Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 03:30
              tia... Powiedz mi tylko,prosze, dlaczego POlacy to tacy dziwni ludzie? Przed
              chwilka ogladalem na TVN rozmowy w toku z Chicago, gdzie jedna blondi, ktora
              niedawno przyjechala do US jest bardziej amerykanska niz sami amerykanie? A z
              kolei jej facet, ktory z pochodzenia jest POlakiem, a nigdy w PL nie byl, wrecz
              szczyci sie swoim pochodzenie? Wstydzicie sie swojegpo pochodzenia?
              Druga sprawa. Ogladalem film: Szczesliwego Nowego Jorku, i powiem Ci, ze
              relacje POlakow na obczyznie mnie przerazaja. Wiem co mowie, bo sam tez
              mieszkam jedna noga w DE i w DE lepiej od POlakow trzymac sie z daleka.
              Dlaczego np. Turcy tak swietnie sie rozumieja i trzymaja razem, a POlacy w DE
              sobie wilkiem? W US tez tak jest?
              • lulu13 Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 05:12
                TVN 24P pokazuje program starajac sie byc obiektywna w swych
                ocenach ,,,,,,ja takze !!!,staram sie byc obiektywnym,prawda jest jednak taka
                ze w obecnej Polsce dla sredniakow ,nie mowiac o biedakach jest jeden wielki
                syf !!!!!!,czyli bieda ,dziadowstwo, i brak perspektyw !!!!!!
                dlatego !!!!.....wlasnie daltego !!!!! i tylko dlatego !!!!!,......tyle
                desperatow probujacych szczcescia w Irlandii i Anglii !!!!!!

A co na to Polski Rzad ?????????? ,gdzie sa Ministrowie typu LEppper !!!!!!
                i inni ??/!! ich to nie interesuje ???/!!!!
                • luiza-w-ogrodzie Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 05:22
                  Polski rzad i jego ministrowie maja wazniejsze sprawy na glowie - swoje posadki
                  i dotacje z Brukseli liczone na lebka (wszystko jedno, czy te lebki sa na
                  emigracji czy nie). A eksport bezrobocia tez jest dla nich korzystny.

Pozdrawiam
                  Luiza-w-Ogrodzie
                  ><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
                  .·´¯`·.. ><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
                • anthonette Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 15:02
                  Interesuje, owszem, ale przed wyborami
              • annahidalgo Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 09:18
                anthonette,

Uczciwie przyznaje, ze nie wiem jak jest z Polakami w US. Mialam z Polakami w
                masie do czynienia przez mniej niz rok, akurat w NY. Obrazek byl nieciekawy,
                ale mam nadzieje, ze to byla wyjatkowa sprawa. Bylo wsrod tych ludzi wielu
                nielegalnych a ci troche odstaja od reszty. Przekonalam sie o tym na zachodnim
                wybrzezu gdzie Polacy, niektorzy znami mi z kraju, inni swiezo poznani, bardzo
                mi pomogli. Przyznasz, ze danie dachu nad glowa i zalatwienie pierwszej pracy
                to duza pomoc. Takiej pomocy udzielila mi dziewczyna, ktora bardzo luzno znalam
                z Wroclawia. Pozniej stanelam na wlasnych nogach i poza takimi przyjaznymi
                Polakami nie szukalam kontaktow z Polonia. Przyznaje, ze glownie dlatego iz
                przejelam sie opowiesciami o Polakach podkladajacych sobie nawzajem swinie na
                emigracji.

Teraz trudno mi podlozyc swinie wiec zaczynam grawitowac w kierunku Polonii.
                Wiecej, jestem w trakcie szukania sponsora badan nad polska immigracja w
                Stanach. Jak znajde takiego sponsora to odpowiem na Twoje pytania o nas "w
                masie".

Takimi "blondi" nie przejmuj sie, to gwiazdki jednego wieczoru. Oczywiscie sa
                bardziej amerykanskie niz Amerykanie bo to ich jedyny atut. Ja pozostaje polska
                bo ani akcentu ani perspektywy zmienic nie moge. I rodzina i praca
                zaakceptowaly te moje cechy. Czasami i koledzy i krewni (wlacznie z moimi
                dziecmi) wkurzaja sie, ze musza mi tlumaczyc oczywiste dla nich sprawy ale obie
                strony korzystaja na tym.

Ale nie cytuj mnie w sprawie Polakow w masie. Ja jestem dosc "niezwykla".
                Nalezalam do tych niewielu szczesliwcow, ktorym staly pobyt w US obiecano w
                amerykanskiej ambasadzie w W-wie, Amerykanie placili za moj pobyt w RFN i za
                moje pierwsze 18 miesiecy w US. Zielona karta przyszla do mnie poczta bez
                zadnych staran z mojej strony. Na "egzaminie" na obywatelstwo swietnie nam sie
                rozmawialo z INS urzednikiem a przy samej przysiedze niezle sie wyglupialismy z
                poznanym tam facetem z Indii. Podobne wspomnienia maja moi polscy znajomi,
                ktorzy przeszli te sama sciezke.

Ani nie szczyce sie ani nie wstydze mojego pochodzenia. To ze nie
                jestem "native speaker" kazdy wie. Niektorzy studenci zadaja sobie trud
                zrozumienia skad pochodze. Inni maja to w glebokim powazaniu. Owszem, czesto
                mowia miedzy soba o mnie jako "this Pole", ale mnie to gleboko zwisa bo o moich
                innych kolegach studenci mowia "this German" lub "this French". Na dodatek,
                teraz mam tu drugiego Polaka, pomoglam w przyjeciu go do nas, wiec "this Pole"
                wymaga dodatkowych wyjasnien smile

Nie widzialam "Szczesliwego Nowego Jorku", czytalam tylko "SzczuroPolakow". Jak
                zwykle Redlinski popisal sie swietna znajomoscia realiow opisywanego zjawiska,
                tym razem GreenPoint. Na wlasne oczy widzialam przez tych moich pierwszych 10
                miesiecy w NY to o czym on pisze. Czy to jest typowe dla Polakow na emigracji?
                Nie wiem. Poczekaj na wyniki moich badan, to trzy - cztery lata. Ich temat nie
                dotyczy stosunkow miedzy Polakami, no ale ja bede uprawiac takie stosunki wiec
                podziele sie z Wami moimi prywatnymi wnioskami.

Czesto zazdroscimy Zydom, Arabom, Chinczykom i innym nacjom ich "trzymania sie
                razem". Niestety, nie mamy wgladu w to jak oni naprawde zachowuje sie wobec
                siebie. Ja troche sobie poczytalam o Chinczykach i ich sytuacja tez zbyt rozowo
                nie wyglada. Dajmy sobie kredyt zamiast potepiac sie nawzajem w czambul. Sa i
                dobrzy i zli polscy emigranci. Zycze naszym mlodym emigrantom jak najwiecej
                spotkan z tymi "dobrymi".

Pozdrawiam. Podobaja mi sie Twoje pytania.
      • cymbergaj W Polsce chyba musi byc tragicznie ! 20.02.06, 05:28
        Znalazlem na necie spoldzielnie ktora buduje mieszkania w miescie ktore mnie
        interesuje, lokalizacja tez super tylko troche sie obawialem ze mnie w konika
        zrobia, bo to caly czas wirtualne mieszkanka sprzedaja. Wiec robie poszukiwania
        czy spoldzielnia OK, pisze, pytam, siostre puscilem na trop.Zeszlo mi na to z
        miesiac.
        Jeden wiezowiec stoi w planie maja trzy. I co? I wielkie govvno, bo nawet te
        dwa wiezowce ktore jeszcze fundanmentow nawet nie maja sa juz sprzedane w 100%.
        polscy biedacy wykupili wszystko na pniu a moze to ci z tymi plecakami z tej
        irlandii co na polach spia? najtansze mieszkanie i najmniejsze 73 000 dolcow US
        w przeliczeniu ,rzeczywiscie bieda jak w Afryce.
        • corgan1 w jakim mieście te wieżowce? 20.02.06, 05:38
          Warszawa?

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060220/nieruchomosci_a_21.html
          "Dom Development rozpoczął budowę nowego apartamentowca pod nazwą Gdański. 22-
          piętrowy budynek zlokalizowany jest przy ul. Słomińskiego, w centrum Warszawy,
          tuż koło stacji metra Dworzec Gdański, niedaleko centrum handlowo-rozrywkowego
          Arkadia.

Budynek składa się z dwóch części: 17-piętrowej oraz 22-piętrowej, które są ze
          sobą połączone 13-kondygnacyjnym łącznikiem.

[..]

Za mniejsze mieszkania trzeba będzie zapłacić od 6 tys. zł/mkw. Większe
          apartamenty i penthouse'y kosztują od 8 tys. zł/mkw. Za miejsce postojowe w
          garażu (obowiązkowe do wykupienia) deweloper żąda dodatkowo 38 tys. zł. Przy
          podpisaniu umowy inwestor wpłaca 20 proc. wartości mieszkania, a następnie co 4
          miesiące po 15 - 20 proc. (ostatnią ratę w grudniu 2007 r.)."
          • lulu13 Re: w jakim mieście te wieżowce? jakie ?/gdzie?? 20.02.06, 06:03
            nie od dzis wiadomo ze zwykle 30 m kwadratowych ,czyli kawalerka w Warzszawie
            kosztuje tyle samo co ta samam kawlerka we Wroclawiu !!!!!!!!!!! a skad to
            wszystko woogole rownac do Paryza czy Brukselii,tam kosztuje 3 - 5 razy wiecej

Co by nie pisc to wszystko w Europie [[[????//!!!] dzieje sie lepiej !!!

Choc dla mnie osobiscie .....HAppy Birthday Amelia !!!!!
    • edytkus Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 06:00
      lulu13 napisał:

>podobnych do nich bylo
      > na drogach Irlandii i Angli w okresie lata kilkanascie tysiecy ,nie wiadomo
      > czy smiac sie z tego czy plakac ?/!!!

ani smiac, ani plakac, Kibicowac Lulu, kibicowac! wink
    • nadau Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 10:33
      Yntelygencja nam wyemigrowała, he, he.
      Pozbędziemy się przynajmniej buracznych rodzin kopoli, którzy poszli w ślady
      swoich przodków.
      • _czosnek_ Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 11:18
        Widac jaka ynteligencja wyjechala po wpisach tego gniota lulu. Tempy ciec bez
        wyobrazni. Hameryka to wogole ynteligecja z tytoniem do zucia. buuuahahaha
        • lulu13 Re: TVN 24 pokazala program ...... 20.02.06, 14:35
          rowniez stawki za prace w Irlandii czy Anglii szybko ida na dol !! podobnie
          jak to sie dzialo lata temu w Niemczech ,kiedy najazd rodakow zalewal ten
          kraj [ zreszta i do dzisiaj tak jest] Polka pracujaca jako kelnerka w pubie
          w Irlandii do niedawna miala szanse dostawac 8 Euro/godz na start,dzis ta
          sama praca jest brana z pocalowaniem reki przez nastepna chetna do pracy
          rodaczke za tylko 4.75 Euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka