Dodaj do ulubionych

luszczyca uk

30.03.06, 15:52
czy znacie jakies specyfiki nie sterydowe do kupienia w uk na luszczyce?
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: luszczyca uk 30.03.06, 17:02
      agxa1 napisała:

> czy znacie jakies specyfiki nie sterydowe do kupienia w uk na luszczyce?

Gdzie ta łuszczyca jest?
      Jeśli np skóra głowy to polecam TGel psoriasis Neutrogeny.
    • netimka Re: luszczyca uk 30.03.06, 17:16
      mi lekarz przepisal Dovonex... jestem zadowolona, choc na poczatku nie za bardzo
      bo jak tylko zaczelam to stosowac to mnie mocniej wysypalo w tych miejscach co
      mialam kropki, ale tak to podobno dziala ze "wyrzuca" od srodka...

tylko to jest na recepte, wiec musisz pojsc do GB

tu masz info o luszczycy z nhs po polsku i anglieskie podejscie do choroby...
      www.nhsdirect.nhs.uk/languages/Download.aspx?id=10113
      • agxa1 Re: luszczyca uk 30.03.06, 18:03
        dzieki wielkie
        • balbi6 Re: luszczyca uk 31.03.06, 01:05
          Ale mnie oswiecilo. Ja doliczylam sie az 4 , z ktorymi zyje:
          zwyczajna,odwrocona,paznokciowa i stawowa. A ta ostatnia najbardziej
          upierdliwa. Znowu chodzic normalnie nie moge. A dwoch madrych GP powiedzialo,
          ze wymyslam sobie choroby, bo wyniki analizy krwi nic nie wykazaly.A zeby
          smieszniej bylo to jeden z nich regularnie masci na luszczyce mi przepisuje.
          Dzieki wielkie.
          • marafioti Re: luszczyca uk 02.04.06, 17:51
            chcialabym sie dowiedziec od mam ktore znaja chorobe luszczycy czy przy
            wystepieniu tej choroby osoby chore mialy spuchniete np palce , albo jeden
            palec u nogi lub u reki.
            tak pytam bo jestesmy z corka 2 letnia po serii roznych badan i stwierdzono u
            niej luszczyce. na razie diagnoza jest niepewna na 100 proc ale badaja ja nadal
            pod wzgl luszczycy. jestesmy na 1 etapie choroby, ma spuchnietyy palec u nogi
            od 3 miesiecy i czasami pojawiaja sie i znikaja plamy - tylko wg mnie te plamy
            niczym nie przypominaja luszczycy.

dzieki za informacje
            pozdr
            • balbi6 Re: luszczyca uk 02.04.06, 22:17
              Marafioti ja to " przerabiam". Faktycznie wyglada to dziwnie. Puchna okolice
              stawow, same kosci sa bardzo bolace w tym miejscu. Aktualnie mam bolacy palec
              wskazujacy przy prawej dloni, duzy paluch przy lewej stopie i okolice kostki
              lewej stopy. Te miejsca bolace "wedruja" lub ustepuja. Ostatnio mialam spokoj
              przez okolo 3 miesiace. Dzisiaj bylam zmuszona kupic nowe buty o rozmiar
              wieksze bo wszystkie lewe buty sa za male. Ale ja luszczyce mam od prawie 14
              lat ( po transfuzji krwi ) i te stany zapalne kosci mam od okolo 2 lat ale nie
              wiedzialam co to jest. Myslalam, ze to reumatyzm a teraz wiem co to za
              dziwactwo. Ale tego nie zycze nikomu bo bol faktycznie okropny.
              Pozdrawiam
              • mamumilu Re: luszczyca uk 03.04.06, 00:38
                A ja powiem Ci tak - idź do homeopaty - tylko homoepatycznie sa szanse na
                wyleczenie łuszczycy - niestety jest to "upierdliwa" choroba i ciężko ją
                wyleczyć ale w wielu przypadkach sie udaje - leczenie jest dość długie - tym
                dłuższe im dłużej trwała choroba - liczy sie ok. 1 miesiąca za rok choroby. Do
                tego potrzebna jest dieta - ale efekty są. Ja odkąd zaczęłam studiować homeo
                leczę mojego męża na łuszczycę i widzę zadowalające efekty. Robiły mu się
                straszne rany na stopach, palcach, na głowie za uszami na skórze głowy - wstyd
                było nieraz bo za uchem wyglądalo o bardzo nieapetycznie. Do tego ból stóp i
                cieknąca krew - wszystkie możliwe maści, kuracje na alergie, szampony - tez niby
                pomagały ale tylko na krótko, bo one nie leczą tylko działają tak, że skóra się
                tak mocno nie łuszczy itp. Teraz po pół roku stopy sa super, skóra głowy prawie
                ok , tylko za uchem jeszcze niezbyt ładnie ale myślę że za następne pół roku
                będzie już całkiem dobrze. I nikt nie potrafił powiedziec od czego się zrobiło -
                może alergia, może gentyczne, bo babcia też miała a może jeszcze coś innego.
            • happiest1 Re: luszczyca uk 02.04.06, 22:27
              Polecam szampon Denorex, do kupienia w Stanach wiec mysle ze w Uk rowniez.
              Niektorym pomaga szampon z konopi (hemp) ja wlasnie kupilam ale narazie tylko
              raz uzylam wiec nie moge powiedziec czy mi pomoze czy nie.

marafioli - a robilas badania corki po katem grzybow (candida)? ostatnio
              dowiedzialam sie ze czesto luszczyca moze byc powodem przerostu grzybow. Badanie
              kalu powinno dac wynik. Warto to zrobic. Jedna znajoma po 3 miesiecznej kuracji
              na candida calkowicie wyleczyla sie z luszczycy.
              • marafioti Re: luszczyca uk 03.04.06, 00:00
                wiec moja mala ma palec spuchniety nonstop . bylismy w szpitalu ponad 2 tyg by
                zrobic szybciej badania : krwi chyba ze 7 razy, rezonans i tomografie.
                wykazano ze jest maly punkt wokol kosci ze to moze byc zrodlo infekcji wirusa.
                potem bralysmy antybiotyki i troche opuchlizna zeszla gdzie 40 proc grugosc
                palca spuchnietego. teraz na nowo spuchl. na poczatku powiedziano ze to
                reumatyzm potem ze luszczyca ale w przypadku luszczycy rodzice przenosza
                chorobe dziedzicznie na dziecko - my jestesmy zdrowi reszta rodziny tez.

plam stalych nie ma , czasem pojawia sie plamy biale takie jak zostawia komar
                jak cie ugryzie, potem wokol jest czerwone pole, jakby otoczka
                pojawiaja sie i znikaja w ciagu 10 minut.

nic poza tym zadnych objaw.

ba byslismy nawet w centrum zdrowia dziecka w Padwie i nic luszczyca.(mieszkam
                we wloszech)
                na razie nie podjeto badania bo nie wiedza co to konkret tylko czekac i czekac.

wkurza mnie czekanie bo nie chce by mala miala stope znieksztalcona. co zreszt
                juz jej grozi. ile mam czekac?

czy ten grzyb to wyjdzie w normalnym badaniu?
                dzieki
                pa
                • marafioti Re: luszczyca uk 03.04.06, 00:01
                  a sorry nie doczytalam badanie kalu i tylko kalu.?
                  • happiest1 Re: luszczyca uk 03.04.06, 03:05
                    To musi byc badanie kalu ale mykologiczne ponizej podaje tekst ktory sciagnelam
                    z forum o alergi:
                    1. grzyby i pleśnie - żeby je sprawdzić nalezy zrobic osobne badanie kału
                    nazywane w kierunku grzybów i pleśni. Powinno przy metodzie hodowlanej trwać
                    ok. 14 dni. Niestety laboratoria robią je ok. 4-7 dni, więc nie są w stanie w
                    tym czasie sprawdzić większości z badanych rzeczy. Prawidłowo te badania
                    przeprowadzają laboratoria przy przychodniach parazytologicznych
                    (czyli "pasożytniczych"), mykologicznych (czyli właśnie specjalizujące się w
                    mykologii nauce o grzybach), czasami przy szpiatalach zakaźnych. Czasami też
                    można uprosić laborantów o owe 14 dni hodowania próbki. Grzyby można leczyć
                    dietą. Nawet profilaktycznie bez badań. Taka podstawowa dieta opiera się o 4
                    zasady:
                    - zero mleka
                    - zero słodkiego
                    - więcej tłuszczy
                    - więcej cebuli, czosnku i kiszonek.

Luszczyca wcale nie musi byc dziedziczna, u mnie w rodzinie tylko ja mam.
                    Ale z tego co opisujesz to jakas dziwna odmiana bo wogole nie brzmi jak
                    luszczyca, i wydaje mi sie ze raczej antybiotyki nic nie pomagaja w luszczycy.
                    A moze to ma zwiazek z koscia? Wspolczuje bo najgorzej jak sie nie wie z czym ma
                    sie do czynienia. Oby sie szybko wyjasnilo!
                    • hopplik Re: luszczyca uk 03.04.06, 21:56
                      Luszczyca wcale nie musi byc dziedziczna, u mnie w rodzinie tylko ja mam.
                      > Ale z tego co opisujesz to jakas dziwna odmiana bo wogole nie brzmi jak
                      > luszczyca, i wydaje mi sie ze raczej antybiotyki nic nie pomagaja w
                      luszczycy.
                      > A moze to ma zwiazek z koscia? Wspolczuje bo najgorzej jak sie nie wie z czym
                      m
                      > a
                      > sie do czynienia. Oby sie szybko wyjasnilo!

mój teść choruje na łuszczycę i z tego co ja się orientuję, to jest to choroba
                      związana z zaburzonym metabolizmem lipidów . nie jest wyleczalna, może być
                      zaleczona i pojawić się po kilku, kilkunastu latach. ma podłoże genetyczne, ale
                      nie tylko w sensie dziedziczenia, mutacja może być w pierwszym pokoleniu.
                      teść jest już 70 latkiem i ma zniekształcone stawy (palce rąk, kolana)
                      b. uciążliwa choroba
                      • marafioti Re: luszczyca uk 03.04.06, 23:09
                        u mojej corki luszczyce stwierdzono po kuracji antybiotykowej. antybiotyk mial
                        tylko zmiejszyc opuchlizne i obinizyc parametry tj ob czy cialka biale; ob
                        bylo na poziomie 250 a cialka dosc podwyzszone. po antybiotykach wszystko
                        wrocilo do normy.

co do stanu kosci jest ona zdrowa mielismy tomografie juz nic dokladnejszego
                        nie mozna bylo zrobic. tak jak wspomnialam jest punkt infekcyjny w okolicy
                        kosci, czyli na czesci miesnej miekkiej - wykazala to tomografia przy rezonasie
                        nie bylo nic widac.

nie wiem jak to jest na poczatku luszczycy czy te plamy pojawiaja sie i
                        znikaja, czy one sie zmieniaja za kazdym razem czy sa wszystkie jednakowe.
                        corka 2 razy przez okres 5 7 dni miala male plamki tak jakby ospe (wykluczono
                        ospe rozyczke i tp) to ja swedzialo bardzzo sie drapala. na poczatku krostki
                        pojawily sie na plecach potem lokcie (ale nie tak duzo jak na plecach) pare na
                        nogach. po uzyciu specj mleczka przeszlo.

tylkoz ze za 2 razem pojawily sie tez na kolanach, potem kolana byly gorace
                        czerwone i bbbb swedzialy po 2 dniach jej przeszlo. to samo wystepowalo na
                        lokciach. reszta ciala byla normalnie ciepla. dziecko oprocz tych ww objawow
                        nie mialo typu wymioty temp kaszel i inne.

wiec pytam jak to jest na poczatku choroby, ile czasu mija od wylegniecia sie
                        tych plam krostek az do diagnozy, i czy te plamy znikaja i sie pojawiaja czy sa
                        trwale przez caly czas?????

do uslyszenia
                        • happiest1 Re: luszczyca uk 04.04.06, 06:19
                          Powiem Ci jak u mnie bylo, najpierw pojawila sie jedna plama na udzie jak bylam
                          jeszcze dzieckiem ale nie znikala tylko sie powiekszala, jak poszlam do lekarza
                          padiatry to tylko spojrzal i powiedzial ze to moze byc luszczyca a juz
                          dermatolog bez zadnych badan powiedzial ze to luszczyca. tak wiec u mnie
                          diagnoza byla natychmiastowa, wystarczylo tylko spojrzec. Jak juz plamy sie
                          pojawia (przynajmniej u mnie) to same nigdy nie znikaja, tylko po smarowaniu i
                          to dluuugim, chyba ze sterydami. Charakterystyczne dla luszczycy jest luszczenie
                          sie skory, robi sie taka biala skorupa ktora odpada i tak w kolko! A pod skorupa
                          jest czerwona plama. Czasem swedzi bardzo zwlaszcza na skorze glowy, i czesto
                          wlasnie wystepuje na kolanach i lokciach i stamtad najtrudniej ja wyleczyc bo
                          ciagle sie opieramy, kleczymy.
                          Z tym uczuciem goraca to nie przypominam sobie zebym takie miala. Ale rozne sa
                          odmiany wiec nie wiem.
                          luszczyca moze sie wlasnie ujawnic jak organizm jest oslabiony (tak jak u Twojej
                          corki po antybiotykach) albo po silnym stresie.
                          Z luszczyca stawowa to nie mam pojecia bo mnie naszczescie nie spotkala.
                          Jak bys chciala to jest strona dla chorych : psoriasis.of.pl/
                          Tam jest duzo informacji. Pozdrawiam!
                          • hopplik Re: luszczyca uk 04.04.06, 09:37
                            happiest1 napisała:

Jak juz plamy sie
                            > pojawia (przynajmniej u mnie) to same nigdy nie znikaja, tylko po smarowaniu i
                            > to dluuugim, chyba ze sterydami. Charakterystyczne dla luszczycy jest
                            luszczenie sie skory, robi sie taka biala skorupa ktora odpada i tak w kolko! A
                            pod skorupa
                            > jest czerwona plama.

mój teść od zmian na skórze 'zaczynał', myślę,że na te powikłania miała wpływ
                            zbyt późna diagnoza. wiecie, mężczyźni raczej nie przepadają za kremowaniem. w
                            efekcie od czasu do czasu ma dość poważne problemy ze zginaniem palców rąk.

Dzięki za tego linka nhs, nie słyszałam wcześniej o powiązaniu z niesterydowymi
                            lekami przeciwzapalnymi. teraz będę ich raczej unikać na wszelki wypadek, gdyby
                            synek miał transfer w genach po dziadku.
                            • lamia78 Re: luszczyca uk 04.04.06, 15:14
                              jest tez strona
                              www.luszczyca.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka