Dodaj do ulubionych

Deutschland uber alles

IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 16:19
MOje pytanko jest nastepujace , czy są jakieś szanse na pracę w Niemczech dla
zawodu innego niz informatyk np.
1.Handlowiec(z dość dobrym jak na Polske CV)
2.Pracownik biurowy (mający jakąś wąską specjalizacje np serwisant lub ktoś
kto się zajmuje rozliczaniem kart płatniczych itp.)
Oczywiście mówię tutaj o osobie znającej dobrze język niemiecki, angielski i
włoski

MOje pytanie jest czysto teoretyczne po prostu chciałbym sie zorientować ,
czy w ogóle sa szanse dla osób które nie są informatykami
Obserwuj wątek
    • nsdap Re: Deutschland uber alles 30.12.02, 17:01
      Gość portalu: gruszka napisał(a):

> MOje pytanko jest nastepujace , czy są jakieś szanse na pracę w Niemczech dla
      > zawodu innego niz informatyk np.
      > 1.Handlowiec(z dość dobrym jak na Polske CV)
      > 2.Pracownik biurowy (mający jakąś wąską specjalizacje np serwisant lub ktoś
      > kto się zajmuje rozliczaniem kart płatniczych itp.)
      > Oczywiście mówię tutaj o osobie znającej dobrze język niemiecki, angielski i
      > włoski
      >
      > MOje pytanie jest czysto teoretyczne po prostu chciałbym sie zorientować ,
      > czy w ogóle sa szanse dla osób które nie są informatykami
    • gadula_ Re: Deutschland uber alles 30.12.02, 17:07
      Ladny tytul. Szkoda, ze nie po niemiecku. Po takim wejsciu dostaniesz na pewno
      duzo rzeczowych odpowiedzi.
      • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 17:47
        gadula_ napisał:

> Ladny tytul. Szkoda, ze nie po niemiecku. Po takim wejsciu dostaniesz na
        pewno
        > duzo rzeczowych odpowiedzi.

No niestety jak napisałem - : moje pytanie jest czysto teoretyczne , i nie
        chodzi w ogóle tutaj o mnie bo ja akurat ni w ząb nie znam niemieckiego , no
        może poza kilkoma słowami , natomiast ciekawi mnie fakt jak jest tak naprawdę z
        tym rynkiem pracy w unii np. właśnie w Niemczech. Duża część moich znajomych
        twierdzi że jak wejdziemy do uni to bedzie lepiej z pracą , a jak ich spytać to
        jak niby ma wejście do unii wpłynąć na ich życię i prace to nie mają zielonego
        pojęcia, moim zdaniem nasze wejście do unii dla 95 % osób w wieku produkcyjnym
        nie bedzie miało żadnego wpływu , ale to tylko takie moje prywatne przemyslenia
        może nie zgodne z prawdą
        • gadula_ Re: Deutschland uber alles 30.12.02, 17:50
          Zamiast tyle myslec przestalbym gebe otwierac w jezyku, ktorego nie znasz.
          Niektorzy moga sie tu poczuc urazeni hehehe
          • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 17:58
            gadula_ napisał:

> Zamiast tyle myslec przestalbym gebe otwierac w jezyku, ktorego nie znasz.
            > Niektorzy moga sie tu poczuc urazeni hehehe

Tak na marginesie czy byłoby obrazliwe nazwanie wątku " jeszcze Polska nie
            zgineła"
            lub "God save the Queen"

to przecięz tez cześć hymnu narodowego

To wytłumaczenie przyszło tak na poczekaniu bo wiem że niektórych faktycznie
            tekst "
            Niemcy ponad wszystko " mógłby nieźle zdenerwować , no cóz nie miałem takiego
            zamiaru
            • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 18:02
              gadula_ napisał:

> Zamiast tyle myslec przestalbym gebe otwierac w jezyku, ktorego nie znasz.
              > Niektorzy moga sie tu poczuc urazeni hehehe

Tak na marginesie czy byłoby obrazliwe nazwanie wątku " jeszcze Polska nie
              zgineła"
              lub "God save the Queen"

to przecięz tez cześć hymnu narodowego

To wytłumaczenie przyszło tak na poczekaniu bo wiem że niektórych faktycznie
              tekst "
              Niemcy ponad wszystko " mógłby nieźle zdenerwować , no cóz nie miałem takiego
              zamiaru

• gadula_ Re: Deutschland uber alles 30.12.02, 18:18

> to przecięz tez cześć hymnu narodowego

ach, tak?!
    • Gość: gadula Re: Deutschland uber alles IP: *.sympatico.ca 30.12.02, 18:05
      Dalej potrzebuja ludzi do szybkich przerzutow dobrych samochodow do
      Polski. Zaleta - nie potrzeba zadnego CV ...
      Ciebie Gruszka wyjebia z tej tyrki jak nie przestaniesz pisac na Forum w
      czasie pracy, a wtedy te rady nabiora calkiem innego wymiaru, hehe!
      • nsdap Re: Deutschland uber alles 30.12.02, 18:10
        o k, odpowiedz roku!
      • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 18:10
        Gość portalu: gadula napisał(a):

> Dalej potrzebuja ludzi do szybkich przerzutow dobrych samochodow do
        > Polski. Zaleta - nie potrzeba zadnego CV ...
        > Ciebie Gruszka wyjebia z tej tyrki jak nie przestaniesz pisac na Forum w
        > czasie pracy, a wtedy te rady nabiora calkiem innego wymiaru, hehe!

Spokojna twoja rozczochrana smile)
        Na szczeście u mnie w zespole jest tak że jest albo nalot i jest multum pracy a
        czasmi tak jak np w tej chwili jest spokój i wtedy każdy może spożytkowąć czas
        jak chce czyli możesz się uczyć (dużo osób studiuje) możesz sobie coś czytać
        albo można popisać na forum
        Chociaż kto wie przeciez niewykluczone że moga mnie zwolnic , jak do tej pory
        nie dałem im powodów aby to uczynili , ale kto wie , kto wie
        Dlatego pracuje jescze w jednej firmie (tak dla złudnego poczucia
        bezpieczeństwa)
        • nsdap Re: Deutschland uber alles 30.12.02, 18:14
          zyjesz hruszka w przeszlosci. Zeby cie wy.c z pracy nie trzeba zadnego powodu.
          Traktuj te rade jako nagrode za ladne zachowanie na forum Polonia (ale staraj
          sie unikac tytulow jak ten twoj oryginalny-odpisalem ci ale mi wcielo
          odpowiedz. Tam tez watpilem w twoje zdolnosci jezykowe). Acha, pracy jaka sobie
          zyczysz NIMO. Nawt dla Slazakow.
          • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 18:24
            nsdap napisała:

> zyjesz hruszka w przeszlosci. Zeby cie wy.c z pracy nie trzeba zadnego
            powodu.
            > Traktuj te rade jako nagrode za ladne zachowanie na forum Polonia (ale staraj
            > sie unikac tytulow jak ten twoj oryginalny-odpisalem ci ale mi wcielo
            > odpowiedz. Tam tez watpilem w twoje zdolnosci jezykowe). Acha, pracy jaka
            sobie
            >
            > zyczysz NIMO. Nawt dla Slazakow.

Wiem o tym że powoli to zaczyna się robić że moga zwolnic człowieka ot tak albo
            zmienic mu warunki pracy i tak uprzykrzyc zycie że sam odejdzie , co do moich
            zdolności językowych , to je mam ale w sferze ukrytych talentów , po prostu do
            nauki języków trzeba być systematycznym a ja nie jestem . Więc np do
            angielskiego nie mogę się zebrać od 6 miesięcy ,
            • roadkill bonus nr 2. 30.12.02, 19:08
              plecak na plecy i nauczysz sie za miesiac...

Zaklad ze nawet jak najbardziej uprzykrza to i tak sie nie zwolnisz.
              • Gość: gruszka Re: bonus nr 2. IP: *.polcard.com.pl 30.12.02, 19:36
                roadkill napisał:

> plecak na plecy i nauczysz sie za miesiac...
                >
                > Zaklad ze nawet jak najbardziej uprzykrza to i tak sie nie zwolnisz.

Oj chyba nie ,jak do tej pory to zawsze sam się zwalniałem i przechodziłem do
                następnej firmy największy przestój miałem 2 tyg.
                Nie jestem osoba która bedzie sie trzymała stołka do upadłego nie warto ,
                (popatrz na górników obecnych i tych którzy przewidywali co się może stać i
                sami odeszli kilka lat temu z odprawami wtedy było duzo łatwiej na śląsku niż
                teraz , moj kumpel otworzył 3 sklepy warzywnicze na śląsku i może furrory nie
                robi ale nie jest przynajmniej bezrobotny ale na obiad i teatr go stać wiec źle
                nie ma)
                Byc może teraz są cięzkie czasy ale ostatnio szukałem pracy dodatkowej jako
                przedstawiciel medyczny 8 miesiecy temu i zajęło mi to 1 tydz. dostałem 3
                oferty pracy i chyba wybrałem ta najgorszą wink)))
                Więc aż tak bardzo o prace sie nie martwię , na pewno nie jest łatwo że trzeba
                szanować to co się ma ale tez trzeba wbić taki sam szacunek pracodawcy , bo ja
                nie bałdzo chce abyśmy byli tygrysem europy i jak chińczycy zapieprzali za
                miskę ryzu
                Uffa rozpisałem sie ale mnie poniosło
                • roadkill Re: bonus nr 2. 30.12.02, 22:11
                  ciekawie piszesz. Jestes pierwsza osoba z Polski ktora nie lze ze tam wielki
                  dobrobyt czym doprowadza nas to do bialosci. W koncu wszyscy wiemy jak jest.

Masz racje ze roote trzeba szanowac. Swiadczy to o tym ze jestes elastyczny.
                  Masz przyszlosc.

Ze wybrales najgorsza oferte? To jest bardzo typowe na zachodzie. Wszystkie
                  oferty sa na ogol do dupy a roznica polega w lakierku.

A gdzybys poswiecil ten czas w drugiej pracy na szukanie nowej pracy, tej
                  pierwszej?
                  • Gość: gruszka Re: bonus nr 2. IP: *.polcard.com.pl 31.12.02, 11:46
                    Niestety ale to jest strasznie powikłany układ , bo jeszcze poza tymi etatami
                    prowadzę salon masażu i tlenoterapii a sprzęt który tam posiadam leasinguje mi
                    firma w której pracuje wiec jesteśmy troszke ze soba związani i nie jest tak
                    łatwo po prostu odejść z drugiej strony oni tez sa ze mna związani
                    Więc to wszystko jest naprawdę mocno pokrecone , dużo bardziej niż praca na
                    etacie w firmie
                    A tak na marginesie to wcale nie jest tak źle że pracuje w dwóch firmach ,
                    doswiadczenie zawodowe mi się liczy w dwóch oddzielnych branżach i stanowiskach
                    • Gość: gadula Re: bonus nr 2. IP: *.sympatico.ca 31.12.02, 14:22
                      gruszka, przy waszych zdolnosciach moze sprobujecie sil w
                      dyplomacji.
                      • Gość: gruszka Re: bonus nr 2. IP: *.polcard.com.pl 31.12.02, 14:46
                        Gość portalu: gadula napisał(a):

> gruszka, przy waszych zdolnosciach moze sprobujecie sil w
                        > dyplomacji.

Dlaczego akurat w dyplomacji , dypolomacja niestety ale kojarzy mi sie z
                        polityką a ta mi sie strasznie źle kojarzy . Wiec może tą działkę zostawmy
                        innym zdolniejszym
    • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 02.01.03, 15:49

> MOje pytanko jest nastepujace , czy są jakieś szanse na pracę w Niemczech dla
      > zawodu innego niz informatyk np.
      > 1.Handlowiec(z dość dobrym jak na Polske CV)
      > 2.Pracownik biurowy (mający jakąś wąską specjalizacje np serwisant lub ktoś
      > kto się zajmuje rozliczaniem kart płatniczych itp.)
      > Oczywiście mówię tutaj o osobie znającej dobrze język niemiecki, angielski i
      > włoski
      >
      > MOje pytanie jest czysto teoretyczne po prostu chciałbym sie zorientować ,
      > czy w ogóle sa szanse dla osób które nie są informatykami

No i nadal nic nie wiem jak to jest w tych niemczech ??
      • drapieznik Re: Deutschland uber alles 03.01.03, 02:25
        mowisz po angielsku? Nie? No to masz okazje zaczac sie uczyc: read my lips. No
        more jobs that you desire. Good luck, anyway!
        • Gość: almarko Re: Deutschland uber alles IP: 5.1R2D* / *.netcologne.de 03.01.03, 18:19
          Czesc Gruszka!
          1.Tytul jest czescia pierwszej zwrotki hymnu niemieckiego i ta zwrotka jest
          zabroniona.Spiewanie hymnu zaczyna sie od zwrotki drugiej.
          2.Po wejsciu do Uni polacy maja zakaz pracy przez 7 lat.Jedynie Holandia,Anglia
          i jeden z krajow skandynawskich beda zatrudniac od pierwszego dnia czlonkostwa.
          3.W Niemczech mozesz jeszcze dostac prace do opieki domowej przy starszych
          osobach,sezonowa praca przy winobraniu i w niektorych specjalnych zawodach
          budowlanych.
          poza tymi zawodami nie masz szansy na prace bo nie uzyskasz zezwolenia na prace.
          Jest jedna mozliwosc ominiecia tych przepisow.
          Musisz sama znalezc firme ktora bedzie chciala Cie zatrudnic.
          Ta firma musi wystapic o zezwolenie na prace dla Ciebie
          Jesli to uczyni to niemieckie Biuro Pracy sprawdzi czy w tej specjalnosci niema
          bezrobotnego niemca zeby mu ta prace dac.Jesli nie znajda niemca to w nastepnej
          kolejnosci sa:Bezrobotni z krajow obecnej Uni,Turcy,Azylanci.Jesli tu nie
          znajda to moze firma uzyska zezwolenie na zatrudnienie Ciebie na 6 miesiecy.
          Jak widzisz ciezka droga ze znikomymi szansami.
          • Gość: gruszka Re: Deutschland uber alles IP: *.polcard.com.pl 06.01.03, 17:52
            Gość portalu: almarko napisał(a):

> Czesc Gruszka!
            > 1.Tytul jest czescia pierwszej zwrotki hymnu niemieckiego i ta zwrotka jest
            > zabroniona.Spiewanie hymnu zaczyna sie od zwrotki drugiej.
            > 2.Po wejsciu do Uni polacy maja zakaz pracy przez 7 lat.Jedynie
            Holandia,Anglia
            > i jeden z krajow skandynawskich beda zatrudniac od pierwszego dnia
            czlonkostwa.
            > 3.W Niemczech mozesz jeszcze dostac prace do opieki domowej przy starszych
            > osobach,sezonowa praca przy winobraniu i w niektorych specjalnych zawodach
            > budowlanych.
            > poza tymi zawodami nie masz szansy na prace bo nie uzyskasz zezwolenia na
            prace
            > .
            > Jest jedna mozliwosc ominiecia tych przepisow.
            > Musisz sama znalezc firme ktora bedzie chciala Cie zatrudnic.
            > Ta firma musi wystapic o zezwolenie na prace dla Ciebie
            > Jesli to uczyni to niemieckie Biuro Pracy sprawdzi czy w tej specjalnosci
            niema
            >
            > bezrobotnego niemca zeby mu ta prace dac.Jesli nie znajda niemca to w
            nastepnej
            >
            > kolejnosci sa:Bezrobotni z krajow obecnej Uni,Turcy,Azylanci.Jesli tu nie
            > znajda to moze firma uzyska zezwolenie na zatrudnienie Ciebie na 6 miesiecy.
            > Jak widzisz ciezka droga ze znikomymi szansami.

No i w końcu sensowna odpowiedź , przynajmniej kiedy bede sobie gawożył ze
            znajomymi bede mógł im wybijać z głowy pomysły co do pracy w unii bo wiekszość
            z nich nie wiem wyobraża sobie że pojadą tam po prostu ktos da im fajna i
            dobrze płatna prace i to wszystko

A tak na marginesie to mam wszystkiego dość , urząd skarbowy mnie
            kórwia, zus tez, miałem stłuczke samochodem (mam zapłacić z własnej kasy pomimo
            że samochód ma auto casco prawie 3 tys) i mam potwornego doła, wszędzie tylko
            płatności a dochodów niet ,mam nadzieje że ten dół mi przejdzie
            (oby nie na żonę). NIech żyje pozytywne myslenie !!!!!!!

• Gość: karo Okresy przejsciowe w UE IP: *.telia.com 06.01.03, 19:00
            Ja gdzies czytalem, ze wszystkie obecne kraje Unii poza Niemcami i Austria nie
            beda stosowac okresow przejsciowych przy zatrudnianiu.
            Oznacza to, ze cale 75 mln obywateli nowych czlonkow UE z Polska na czele
            uzyska prawo do pracynatychmiast od maja 2004.
            Poprawcie mnie jesli sie myle.
            • watanacipie To prawda 07.01.03, 00:15
              i do tego kazdy kwalifikuje sie na zasilek dla bezrobotnych na okres 5 lat dla
              ludzi przed ukonczonym 50-tym rokiem zycia, a dla ludzi w wieku 50.5, az do
              emerytury.
              • jajecznica1 Re: To prawda 07.01.03, 00:29
                tak to sie zgadza !!!!,rowniez dla tych co zachoruja tylko na grype np. ale z
                malymi powiklaniami przyslugiwac juz bedzie renta chorobowa nie mniejsza niz
                99 % obecnego zarobku wyplacana az do ukoczenia 65 roku zycia ,bo pozniej
                mozna wypelnic druki zeby dostac juz pelna emeryture 100%. Rowniez w razie nie
                moznosci podjecia pracy zawodowej zgodnie z wyuoczonym zawodem przyslugiwac
                bedzie rekompensata pieniezna w pierwszym roku do 50 % a w latach nastepnych
                do 75 % zarobku danego zawodu. I tak np. krawiec pracujacy jako pomywacz
                naczyn w restauracji, dostanie wyrownanie do wysokosci zarobku przecietnego
                krawca pracujacego w Unii np we Francji lub Niemczech. Czyli nastanie niedlugo
                pelnia szczescia i ogolny dobrobyt !!! - amen
                • roadkill Niestety, aby nie bylo calkiem za wesolo, 07.01.03, 01:09
                  trzeba bedzie zaplacic podatek od tych nieco wygorowanych rentowych apanazy.
                  Podateg bedzie sie liczylo jednak od sredniej najnizszych zarobkow w okresie
                  ostatnich 10 lat. Oczywiscie, ucia jest zobowiazana prawnymi umowami do
                  powyzszych swiadczen, ale jak to oni zwykle potrafia, nie jest latwo dostac
                  potrzebne formularze. Trzeba sie tez przygotowac na opor ze strony zachodnich
                  biurokratow udajacych ze nic im o tych postanowieniach unijnych nie wiadomo. W
                  takich przypadkach nalezy poprsic danego urzednika o wydanie opinii na pismie,
                  z podpisem i tytulem sluzbowym. Wowczas mozna wyegzekfowac wstecz plus
                  zadoscuczynienie. Pozdrwiam.

Steuerberater
                  • jajecznica1 bedzie dobrze i wesolo !! 07.01.03, 02:43
                    bo do tego wszystkiego dojda jeszcze dodatki co kazdemu obywatelowi Unii
                    Europejskiej beda sie nalezec,a wiec w razie znalezienia pracy np w Hiszpanii
                    nalezy sie dodatek za rozlake z rodzina ktora przebywa np w Lomzy lub
                    Zambrowie, wyplacane jest to z kasy swiadzcen unijnych w wysokosci do 45 %
                    podstawowej pensji jaka sie zarabia z dala od domu !! do tego dochodza
                    gratis !!,bilety kolejowe na trasie np. Lomza - Madryt dla zony i dzieci
                    pozostawionych w kraju nad Wisla,lub zamiana na bony ktore mozna realizowac na
                    stacjach benzynowych tankujac za darmo benzyne,acha !! i dochodza jeszcze
                    diety !!! okolo 75 Euro dziennie na okres podrozy rodziny w celu odwiedzenia
                    pracujacego w Rajchu malzonka !! - to tyle !! jak cos wiecej wyczytam z
                    regulaminow UE to pospiesze z informacja !!
                    • Gość: gruszka Re: bedzie dobrze i wesolo !! IP: *.polcard.com.pl 08.01.03, 16:31
                      jajecznica1 napisał:

> bo do tego wszystkiego dojda jeszcze dodatki co kazdemu obywatelowi Unii
                      > Europejskiej beda sie nalezec,a wiec w razie znalezienia pracy np w Hiszpanii
                      > nalezy sie dodatek za rozlake z rodzina ktora przebywa np w Lomzy lub
                      > Zambrowie, wyplacane jest to z kasy swiadzcen unijnych w wysokosci do 45 %
                      > podstawowej pensji jaka sie zarabia z dala od domu !! do tego dochodza
                      > gratis !!,bilety kolejowe na trasie np. Lomza - Madryt dla zony i dzieci
                      > pozostawionych w kraju nad Wisla,lub zamiana na bony ktore mozna realizowac
                      na
                      > stacjach benzynowych tankujac za darmo benzyne,acha !! i dochodza jeszcze
                      > diety !!! okolo 75 Euro dziennie na okres podrozy rodziny w celu odwiedzenia
                      > pracujacego w Rajchu malzonka !! - to tyle !! jak cos wiecej wyczytam z
                      > regulaminow UE to pospiesze z informacja !!

No to całkiem nieźle tylko zastanawiam się jak bedzie z egzekwowaniem tych
                      praw,bo z tym jest najgorzej.

• roadkill tak, 08.01.03, 18:56
                        to moze byc problemem ale nie musi. Zalezy jak sie do tego tematu egzekucji
                        zabierzesz. Jezeli pojdziesz do adwokata to ci zabierze polowe albo 2/3. Trzeba
                        wiec sobie radzic samemu. Zebrac informacje, np. z forum, wypelnic niezbedne
                        formularze, notaryzowac podpis, dostarczyc wlasciwe zalaczniki i porobic kopie
                        tego wszystkiego, pamietajac oczywiscie gdzie je trzymamy. Bo przeciez po co
                        nam kopia do udowodnienia naszej sprawy jezeli nie wiemy gdzie sie ona
                        znajduje, nie? Nastepnie nalezy te oryginaly z wlasciwymi zalacznikami zlozyc
                        we wlasciwym urzedzie. Nalezy wziac od nich pokwitowanie z podpisem i pieczatka
                        sluzbowa. Jezeli jest to jakis Starszy Beamte to niech to napisze sam a jak
                        odmawia to my to przy nim zaraz sami piszemy i tylko prosimy go o podpis. Majac
                        ten dokument bedziemy mogli udowodnic ciag naszej qwesty ktora przeciez dopiero
                        sie zaczela. W przypadku rzenicia glupa przez urzad, pojawiamy sie z kopiami i
                        podpisami i zaraz bedzie inna rozmowa z petentem. Tak, nieco przydlugo, musi
                        niestety ten proces wygladac. oczywiscie jak udowodnimy im niedbalstwo to mamy
                        do wyboru:
                        1. Zgnoic urzednika
                        lub
                        2. Wyrwac odszkodowanie za nienaliczony okres, jak podano wyzej.

Jezeli nie uda nam sie nic wyrwac to albo jestesmy amatorami albo mamy jeszcze
                        jedna szanse: zap..c takiem qutasowi zloty dlugopis. Niech sie potem upomina!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka