Dodaj do ulubionych

studia nurses w USA

10.05.06, 16:46
Hej
Mam pytanie do tych ktorzy sa w stanach i studiuja pielgniarstwo.Ja dopiero
zaczynam i od poczatku zaznaczyli mi ze nie mam zadnych szans na prace po
skonczeniu szkoly niby dlatego ze jestem obcokrajowiec.
Ale jakos mi sie nie chce w to wierzyc tym bardziej ze moja opinia jest taka
ze amerykanie(a szczegolnie w biurach) malo wiedza, i mozesz chodzic od pokoju
do pokoju i kazdy ci mowi co innego.
Czy moze ktos wie cos na ten temat.Nie powiem troche mnie to zalamalo bo nie
ma sensu studiowac tutaj i wywalac tysiace dolarow skoro i tak nie znajde pracy.
dzikuje z gory za kazda odpowiedz.
monika z USA
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: studia nurses w USA 10.05.06, 16:57
      oli_sek napisała:

> Hej
      > od poczatku zaznaczyli mi ze nie mam zadnych szans na prace po
      > skonczeniu szkoly niby dlatego ze jestem obcokrajowiec.

heh... kto zaznaczyl? pracownicy szkoly (tak by wynikalo z tekstu)...ale
      mniejsza z tym... pracy dla pielegniarek jest mnostwo, w wielu miejscach jest
      notoryczny brak personelu.
      • donald_duk Re: studia nurses w USA 10.05.06, 17:15
        moze ona nie ma pobytu i mysli ze jako pielegniarke ja zatdudnia?
    • waldek.usa Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 10.05.06, 21:19
      Wystarczy popatrzec na statystyki, oferty pracy w gazetach badz na internecie.
      W wiadomosciach co i raz sie skarza, ze personelu medycznego brakuje.
      Dziwne, ze tego nie zrobilas przed decyzja podjecia studiow...

???
      • donald_duk Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 10.05.06, 21:22
        ciota nie ma pobytu.
        • bob256 Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 10.05.06, 21:31
          Nawet jesli nie ma tu stalego pobytu, po studiach pielegniarskich bedzie miala.
          Pytanie tylko, czy zna wystarczajaco angielski, zeby zostac zatrudniona...
          Druga sprawa studia pilelegniarskie kosztuja wiecej niz 3000$. Tyle to kosztuje
          wylacznie 8-miesieczny kurs na salowa, czyli jak tu mowia asystentke
          pielegniarki, po takim kursie dostanie prace ale ....wylacznie jak ma
          uregulowana sytuacje z pobytem, bo nielegalnej nikt nie zatrudni....
          • donald_duk Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 11.05.06, 06:44
            piszesz ze po studiach pielegniarskich daja pobyt/obywatelswo. Nie sl;yszalem o
            takim przepisie emigracyjnym chyba, ze robi jakies pielegnowanie w CIA.

bob256 napisał:

> Nawet jesli nie ma tu stalego pobytu, po studiach pielegniarskich bedzie
            miala.
            > Pytanie tylko, czy zna wystarczajaco angielski, zeby zostac zatrudniona...
            > Druga sprawa studia pilelegniarskie kosztuja wiecej niz 3000$. Tyle to
            kosztuje
            >
            > wylacznie 8-miesieczny kurs na salowa, czyli jak tu mowia asystentke
            > pielegniarki, po takim kursie dostanie prace ale ....wylacznie jak ma
            > uregulowana sytuacje z pobytem, bo nielegalnej nikt nie zatrudni....
            • drabiniasty Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 12.05.06, 01:41
              Duk od razu widac, zes sie w USA nie uczyl, gdybys sie uczyl wiedzialbys, ze
              studenci ( w tym tez i peielegniarstwa) juz na ostatnim roku studiow maja
              oferty pracy do wyboru. Pracodawcy ustawiaja sie sznurkiem. Jak przyszla
              pielegniarka nie ma stalego pobytu to jej zalatwiaja i to szybko a pozniej nie
              musi sie juz o nic martwic....
        • waldek.usa Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 10.05.06, 21:36
          donald_duk napisał:

> ciota nie ma pobytu.

► zauwazylem.

Ciota jest "niewtajemniczona".
          Do tego dochodzi pytanie: kto jej tak zaraz na wstepie powiedzial? Ze jesli
          obcokrajowiec, to nic z tego?

USA importuje medical staff, w tym pielegniarki.
          Z zalatwieniem pobytu nie bedzie miala zadnego problemu, szczegolnie, gdy
          dostanie miejscowy dyplom
          • b467 Nie lam sie tylko koncz studia. Dobry wybor 10.05.06, 21:54
            Jezeli robisz Batchelora w nursing na univerku to nawet nie zastanawiaj sie co
            dalej bedzie i nie pytaj sie o opinie ludzi ktorzy nic nie wiedza w tym temacie.
            Nawet jezeli jestes na wizie studenckiej nie lam sie bo green card masz na 100%.
            A dorga jest taka.
            Po skonczeniu studiow nalezy ci sie tzw OPT przez 12 miesiecy. Otrzymasz
            employment authorization od reki z Dep. of homeland security.
            Otrzymasz norlmalna stawke na start powinno byc kolo 30$ na godzine w zaleznosci
            gdzie i co bedziesz robic.
            Po przepracowaniu 12 miesiecy kazdy pracodawca chetnie wystapi dla ciebie o GC.
            Po dwoch latach bedziesz ja miala w reku (na nurse nie potrzebujesz labour
            certification).
            Jezeli robisz 2 letni RN program powinno byc podobnie.
            Jezeli jestes nielegalnie to moze ci popsuc wszystko ale domyslam sie ze tak nie
            jest bo bedac nielegalnie bylo by trudno zaczac nursing program.

Powodzenia, po kilku latach pracy bedziesz miala 50$+ na gdzine.
            • hotdog1 50 $/godz ?? 11.05.06, 03:45
              kompletna bzdura !! takie pieniadze ma ktos kto ma specjalizacje w okreslonej
              dziedzinie medycznej i do tego master degree i conajmniej 10 lat praktyki w
              waskiej dziedzinie na polu medycznym w trudnych specjalizacjach,i to jeszcze
              nie w kazdym szpitalu tak chca placic. Ladnie sie liczy pieniadze do
              przodu ,ale nie jest tak rozowo jak sie slyszy z opowiadan polskich
              chwalipietow.
              • nieztejziemii Re: 50 $/godz ?? 11.05.06, 04:04
                Prawde mowiac szpitale universyteckie placa teraz ponad 50$ za godzine w
                niektorych specjalnosciach, jak onkologia czy dializa nerek. Trzeba miec BSc in
                Nursing i byc RN + miec staz ponad 3 lata w pracy. Do tego dochodza benefity w
                zaleznosci od specjalnosci i umiejetnosci. W sumie po 3 latach pracy bez
                wysilania sie powinna wyciagnac na czysto 80 tys$.
              • nieztejziemii Re: 50 $/godz ?? 11.05.06, 04:05
                patrz: www.salary.com
              • b467 Re: 50 $/godz ?? 11.05.06, 13:17
                hotdog1 napisał:

moj znajomy Filipino ze skonczonym RN (2 lata) i 6 lat stazu pracy zarabia 50$
                na godzine w Kaliforni.
                Nie zabieraj glosu analfabeto zyciowa.
            • donald_duk Re: Nie lam sie tylko koncz studia. Dobry wybor 11.05.06, 06:49
              Pracodawca wystepuje o GC?! Ludzie, pogielo was? Osoba starajaca sie wystepuje
              ale ona przeciez pojawila sie nie wiadomo jak w USA. Musi zlapac meza.
          • donald_duk Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 11.05.06, 06:48
            waldek, to sa jakies nowe przepisy emigracyjne.
            zwiazki rodzinne, kwota emigracyjna, loteria, malzenstwo, zwiazek krwi,
            polityczni, na zaproszenie szefa CIA, amnestia. Nie ma nic w przepisach o
            dawaniu komus kto melduje sie z dyplomem pielegniarskim. Myslisz chyba o
            kanadzie albo australii.
            • pyzdek Re: Spoko, pracy jest od cholery i ciut ciut. 11.05.06, 09:35
              www.prawoimigracyjne.com/articles/monitor0509.asp
              tu masz podstawe prawna ze moze sie starac tylko potrzebny jej jest vehikul
              czasu.
    • pyzdek Re: studia nurses w USA 11.05.06, 09:51
      usmle.strona.pl/bakcyl_usa.html
      usmle.strona.pl/
      wyglada na to ze latwiej byc lapiduchem niz pigula.

• amcapol $50/hr 12.05.06, 06:55
        b467 masz racje. Nie trzeba nawet BSN aby miec $50/hrs. Ja zarabiam 52$/hrs bez
        specjalnych specjalizacji. Jako RN on cardiac floor. Z shift differential
        bedzie jeszcze wiecej a z overtime - znacznie wiecej. Jest to wspanialy zawod
        dla imigrantow jako ze perfect english nie jest konieczny jak w innych
        zawodach.Wymaga min. 2 lata college po zrobieniu wszystkich prereqs. Ja mialam
        sporo classes zaliczonych z indeksu z Polski i dzieki temu zrobienie prereqs
        zajelo mi tylko 2 lata.Pozrdowienia z Kalifornii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka