agxa1 16.05.06, 16:34 czy podczas pobierania wymazu z szyjki macicy pielegniarka informuje o ewentualnej nadzerce? jesli nie to jak jest w ang nadzerka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yadrall Re: nadzerka uk 16.05.06, 16:50 Jak jest nadzerka tego nie wiem,ale leczylam nadzerke w UK,wiec moge sie podzielic wrazeniami. Ja poszlam do GP,bo zawsze po seksie mialam wieksze lub mniejsze krwawienia. Pani doktor zajrzala gdzie trzeba stwierdzila,ze jest jak to nazwala-mala ranka na szyjce macicy (tu byl rysunek), pobrala wymaz na cytologie, na bakterie, grzyby i chlamydie,a nastepnie skierowala do kliniki na colposkopie. Tam (juz na fotelu ginekologicznym) lekarka obejrzala zmiane pod mikroskopem i pobrala biopsje. Po jakims zasie przyszlo zaproszenie na kolejna wizyte do kliniki Colposkopii. Zostalm poinformowana,ze badania nie wykazaly komurek atypowych,ale ze nadzerka jest duza to roponuja ja usunac laserem. Zgodzilam sie i po znieczuleniu (zastrzyk w szyjke macicy) pani doktor usunela co trzeba. Dostalam informacje co i jak mam przestrzegac,a po 6tyg. poszlam do GP na kontrole. Wszystko sie pieknie zagoilo. Tak wygladalo moje leczenie nadzerki w UK. Przepraszam,ze moze niekiedy dosc osobiscie pisze,ale to dla tych z was ktore maja podobny problem. Dodam jeszcze,ze wszedzi bylam traktowana bardzo milo i wszstko zostalo mi wyjasnione tak bym mimo mojej malo doskonalej znajomosci jezyka nie miala watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: nadzerka uk 16.05.06, 17:43 a czy ktoras z Was pytala pielegniarki czy zauwazyla nadzerke podczas robienia cytologii? Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: nadzerka uk 16.05.06, 22:24 W Polsce stwierdzono u mnie nadzerke drugiego stopnia (jakies trzy lata temu). Ginekolog kazala koniecznie leczyc. Po przyjezdzie do UK GP powiedzial, ze w UK nadzerek sie raczej nie leczy - zagoi sie samo. I faktycznie. Nic nie mialam robionego i sie zagoilo. Colposcopy mialam robione w UK przed 12-stu laty; bylo robione wowczas w wyniku stwierdzenia podczas smear test bodajze obecnosci "komorek przedrakowych". Od tamtej pory dolegliwosc nie powrocila. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: nadzerka uk 17.05.06, 09:06 A u mnie ginekolog w Polsce stwiedzila,ze nie mam nadzerki. Szkoda,ze nie umiala okreslic skad w takim razie jest to krwawinie po seksiku. Jednak jak po przyjezdzie do UK sytuacja sie nie zmienila to odwiedzilam GP i okzalalo sie,ze nadzerka jest i to duza. Potem colposkopia to potwierdzila. Po usunieiu laserem i zagojeniu sie (ok 6 tg) wszelkie objawy ustapily. Odpowiedz Link Zgłoś