Dodaj do ulubionych

Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju

IP: *.chello.pl 06.11.01, 23:18
Wegetujemy w naszym wolnym "wspaniałym" kapitakistycznym kraju i brak
jakichkolwiek planów na przyszłość SKANDAL!!! Czasami mam dość życia w tym
BURDELU i wyjechać na koniec świata
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna26/7 Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.244.213.83.Dial1.Washington2.Level3.net 07.11.01, 00:26
      I co? Myslisz, ze gdzie indziej jest raj? Donosze w Waszyngtonu, ze dzieki
      recesji mnostwo ludzi wylecialo z pracy. I nie dlatego, ze byli leniwi.
      • ttc Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju 07.11.01, 03:24
        Gość portalu: Anna26/7 napisał(a):
        Nigdzie nie ma raju ale w niektorych miejscach jest lepiej. Jeszcze mu donies ze bezrobocie w Stanach
        jest 5.3%... W Polsce od dziesieciu lat ludzie wylatuja z pracy czy jest recessja czy nie. W Stanach to jest
        to przynajmniej cykliczne a w Polsce czlowiek gnebiony na okraglo. I w tym jest moze roznica...

> I co? Myslisz, ze gdzie indziej jest raj? Donosze w Waszyngtonu, ze dzieki
        > recesji mnostwo ludzi wylecialo z pracy. I nie dlatego, ze byli leniwi.

• volny nie widzicie ze was podpuszcza 07.11.01, 05:55
      Gość portalu: PIC napisał(a):

> Wegetujemy w naszym wolnym "wspaniałym" kapitakistycznym kraju i brak
      > jakichkolwiek planów na przyszłość SKANDAL!!! Czasami mam dość życia w tym
      > BURDELU i wyjechać na koniec świata

• aniutek Re: nie widzicie ze was podpuszcza 07.11.01, 06:14
        nie widze !!!!!!
        Volny, a byles Ty w Polsce ostanio??

volny napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: PIC napisa?(a):
        >
        > > Wegetujemy w naszym wolnym "wspania?ym" kapitakistycznym kraju i
        brak
        > > jakichkolwiek planów na przysz?os´c´ SKANDAL!!! Czasami mam dos´c´
        z˙ycia w tym
        >
        > > BURDELU i wyjechac´ na koniec s´wiata
        >

• Gość: Kakkumci Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.itd.uts.edu.au 07.11.01, 08:30
      no to na co jeszcze czekasz zabieraj dupsko w troki i fru do Australii jak ja to zrobilam,
      czasem jest tak ciezko ze mam ochote si epowiesic ale potem jestem szczesliwa ze
      wyrwalam sie z naszej Ojczyzny, dla ktorej jestem nic nie warta,
      wlasnie jade zapieprzac i to ostro u upale na farmie ale jet ok bo i tak beda mi placic wiecej
      niz w Polsce,
      a za zarobiona kase objade Australie dookola i moich wspomnien zaden piprzony rzad mi
      nie nie zabierze,
      po powrocie do Polski bede tak splukana ze chyba zaczne chodowac trawe na sniadanie,
      ale nigdy nie bede zalowac tego ze tu przyjechalam, zostawilam wszystko w Polsce ale
      warto
      • Gość: Arek Re: Emigracja i jeszcze raz emigracja! IP: 213.182.146.* 13.11.01, 12:21
        Gość portalu: Kakkumci napisał(a):

> no to na co jeszcze czekasz zabieraj dupsko w troki i fru do Australii jak ja t
        > o zrobilam,
        > czasem jest tak ciezko ze mam ochote si epowiesic ale potem jestem szczesliwa z
        > e
        > wyrwalam sie z naszej Ojczyzny, dla ktorej jestem nic nie warta,
        > wlasnie jade zapieprzac i to ostro u upale na farmie ale jet ok bo i tak beda m
        > i placic wiecej
        > niz w Polsce,
        > a za zarobiona kase objade Australie dookola i moich wspomnien zaden piprzony r
        > zad mi
        > nie nie zabierze,
        > po powrocie do Polski bede tak splukana ze chyba zaczne chodowac trawe na snia
        > danie,
        > ale nigdy nie bede zalowac tego ze tu przyjechalam, zostawilam wszystko w Polsc
        > e ale
        > warto
        masz racje, naprawde warto. Pozdrowienia z okolic Stuttgartu. Ja nie musze zapieprzac na farmie, pracuje w biurze,
        niezle zarabiam (tak sadze) ludzie akceptuja mnie bez problemu, mam troje dzieci urodzonych juz na Zachodzie,
        maja zapewniona przyszlosc lepsza niz w Polsce. Europa stoi otworem - urlopy w Hiszpanii, Italii, Francji, Austrii itd
        to normalka. Nie tesknie zupelnie za krajem, to brzmi moze dziwnie, ale tak jest. Czuje sie znacznie lepiej tutaj na
        Zachodzie. Mam full znajomych i przyjaciol. Coz wiecej chciec!!!!
        Fakt, ze Australia, Kanada, czy USA to przesada bo za daleko. Ale Europa Zach. to bajka, a szczegolnie RFN.
        Moi znajomi w Polsce to tylko narzekaja, i o pieniadzach mowia. Drazni mnie to ale coz widocznie taka rzeczywistosc.
        Pozdrawiam wszystkich, ktorzy chca wyjechac z Polski, trzymam kciuki moze i wam sie kiedys uda, chociaz czasy
        sie zmienily i jest coraz trudniej wyjechac.

• Gość: hihihi Re: Emigracja i jeszcze raz emigracja! IP: *.sanjose-05-10rs16rt.ca.dial-access.att.net 09.12.01, 01:48
          Gość portalu: Arek napisał(a):

> Gość portalu: Kakkumci napisał(a):
          >
          > > no to na co jeszcze czekasz zabieraj dupsko w troki i fru do Australii jak
          > ja t
          > > o zrobilam,
          > > czasem jest tak ciezko ze mam ochote si epowiesic ale potem jestem szczesl
          > iwa z
          > > e
          > > wyrwalam sie z naszej Ojczyzny, dla ktorej jestem nic nie warta,
          > > wlasnie jade zapieprzac i to ostro u upale na farmie ale jet ok bo i tak b
          > eda m
          > > i placic wiecej
          > > niz w Polsce,
          > > a za zarobiona kase objade Australie dookola i moich wspomnien zaden piprz
          > ony r
          > > zad mi
          > > nie nie zabierze,
          > > po powrocie do Polski bede tak splukana ze chyba zaczne chodowac trawe na
          > snia
          > > danie,
          > > ale nigdy nie bede zalowac tego ze tu przyjechalam, zostawilam wszystko w
          > Polsc
          > > e ale
          > > warto
          > masz racje, naprawde warto. Pozdrowienia z okolic Stuttgartu. Ja nie musze zapi
          > eprzac na farmie, pracuje w biurze,
          > niezle zarabiam (tak sadze) ludzie akceptuja mnie bez problemu, mam troje dziec
          > i urodzonych juz na Zachodzie,
          > maja zapewniona przyszlosc lepsza niz w Polsce. Europa stoi otworem - urlopy w
          > Hiszpanii, Italii, Francji, Austrii itd
          > to normalka. Nie tesknie zupelnie za krajem, to brzmi moze dziwnie, ale tak jes
          > t. Czuje sie znacznie lepiej tutaj na
          > Zachodzie. Mam full znajomych i przyjaciol. Coz wiecej chciec!!!!
          > Fakt, ze Australia, Kanada, czy USA to przesada bo za daleko. Ale Europa Zach.
          > to bajka, a szczegolnie RFN.
          > Moi znajomi w Polsce to tylko narzekaja, i o pieniadzach mowia. Drazni mnie to
          > ale coz widocznie taka rzeczywistosc.
          > Pozdrawiam wszystkich, ktorzy chca wyjechac z Polski, trzymam kciuki moze i wam
          > sie kiedys uda, chociaz czasy
          > sie zmienily i jest coraz trudniej wyjechac.
          >

Nie coraz trudniej wyjechac, za kilka lat bedziesz mial pare milinow rodakow pod
          Stutgartem bo Polska wchodzi do UE kazdy bedzie zyl gdzie chce. Moze nawet bedzie
          twoim sasiadem w pracy tez.
          He, He, He
    • Gość: krempak Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.wise.edt.ericsson.se 07.11.01, 12:59
      Ty sie wez lepiej dwa razy zastanow.
      Ja ponad dwa lata na dobrowolnym wygnaniu i cholernie teskno.

A jak juz musisz to rob cos w tym kierunku zamiast siedziec i plakac.

Pa
      • Gość: bogdan Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.tnt44.hou3.da.uu.net 11.11.01, 09:37
        wyjechalem z kraju bardzo dawno temu
        osiagnelem wiecej niz mi sie marzylo
        a jednak zaluje
        czego?
        tego ze moze w Polsce bym osiagnal wiecej.
        teraz gdy kasa jest zaczynaja sie problemy co by bylo gdyby....
        • Gość: kakkumci Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.itd.uts.edu.au 12.11.01, 00:28
          Gość portalu: bogdan napisał(a):

> wyjechalem z kraju bardzo dawno temu
          > osiagnelem wiecej niz mi sie marzylo
          > a jednak zaluje
          > czego?
          > tego ze moze w Polsce bym osiagnal wiecej.
          > teraz gdy kasa jest zaczynaja sie problemy co by bylo gdyby....

czlowieku czego ty zalujesz, moze tylko straconych przyjaciol i ze nie mozna swietowac urodzin
          z bratem jak w moim przypadku,
          do czego dojdziesz w Polsce? do niczego, bedziesz zapieprzal jak kon od rana do nocy dzien w
          dzien zanim sie obejrzysz pojdziesz na emeryture,a tam?
          pare groszy co miesiac!
          problem co z nimi zrobic, kupic chleb czy zaplacic za gaz i swiatlo,
          taka jest Polska, takie jest zycie moich rodzicow, ja tego nie chce
          zycie zagranica nie jest latwe, sama sie o tym przekonalam ale przynajmniej staram sie ciezka
          praca do czegos dosc, tu zawsze tylko bede dziewczyna z Polski, bez wzgledu na moj przyszly
          wynik bede zawsze dumna ze w wieku 22 lat zucialm wszystko i wyjechalam za Ocean sama
          nie znajac dobrze jezyka i nikogo
          • Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 00:36
            kakkumci
            Tylko ludzie bierni i nieudolni tkwia w tym czym jest im zle.

Powodzenia za ocenami
        • Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 00:39

> a jednak zaluje
          > czego?

Widocznie nie masz dak duzo kasy jak by sie to zdawalo z twojego account balance
          • Gość: Bogdan Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.tnt48.hou3.da.uu.net 12.11.01, 01:07
            kasy mam na tyle ze mi starcza.Jak pisalem znacznie wiecej osiagnelem niz
            moglem marzyc bo w momencie wyjazdu nie wiedzialem ze tak mozna zyc.Czego
            zaluje ze moglo byc inaczej a jak to ja nie wiem .Moglo byc lepiej lub gorzej.
            • Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego swiata IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 01:34
              Tak to juz jest na tym swiecie.
              Gdybysmy sie nie urodzili to by nas nie bylo
        • Gość: gringi Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 10.10.26.* 12.11.01, 01:25

i dobrze zrobiles ja mam zamiar wyjechac opuscic zapomniec tak szybko
          jak tylko sie da ze mialem z tym krajem cokolwiek wspolnego

ja pragne miec tylko pewnosc ze jak bede uczciwie pracowal to bede mial co jesc i
          za co zyc

> a jednak zaluje

ja zaluje ze sie tu urodzilem

> czego?

wszystkiego co mnie tu spotkalo i spotyka

figa z makiem w uczciwy sposob napewno nie

jak wygram w lotto to ci powiem ale mimo duzych pieniedzy nie wahal bym sie ani
          sekundy i opuscil ten kraj w ktorym ludzie nie tylko robia pod siebie po prostu
          zycie jest zbyt piekne i krotkie zeby tkwic w takim gownie jakim zwie sie Polska

• Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 02:10
            "Jak wygram w lotto to ci powiem ale mimo duzych pieniedzy nie wahal bym sie
            ani
            sekundy i opuscil ten kraj w ktorym ludzie nie tylko robia pod siebie po prostu
            zycie jest zbyt piekne i krotkie zeby tkwic w takim gownie jakim zwie sie
            Polska"

Zapewniam cie ze nie wygrasz, wiec nie nazywaj tak brzydko kraju w ktorym
            obydwaj sie urodzilismy.
            Przestance wybierac tych zlodziei i karierowiczow do waszego rzadu.
            Wezcie przyklad z neutralnej Szwajcarii. Cokolwiek ma sie dziac krzyczcie
            referendum. Niestety Polacy nie sa nauczeni demokratycznego myslenia jeszce
            wiec tylko referenda moga uchronic kraj przed zlodziejami tam na gorze.
            Te wasze EWG i NATO doprowadzi Polske do nedzy.
            • biala& Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju 12.11.01, 02:22
              Gość portalu: XXX napisał(a):

> "Jak wygram w lotto to ci powiem ale mimo duzych pieniedzy nie wahal bym sie
              > ani
              > sekundy i opuscil ten kraj w ktorym ludzie nie tylko robia pod siebie po prostu
              >
              > zycie jest zbyt piekne i krotkie zeby tkwic w takim gownie jakim zwie sie
              > Polska"
              >
              > Zapewniam cie ze nie wygrasz, wiec nie nazywaj tak brzydko kraju w ktorym
              > obydwaj sie urodzilismy.
              > Przestance wybierac tych zlodziei i karierowiczow do waszego rzadu.
              > Wezcie przyklad z neutralnej Szwajcarii. Cokolwiek ma sie dziac krzyczcie
              > referendum. Niestety Polacy nie sa nauczeni demokratycznego myslenia jeszce
              > wiec tylko referenda moga uchronic kraj przed zlodziejami tam na gorze.
              > Te wasze EWG i NATO doprowadzi Polske do nedzy.

A ja jeszcze postuluje zeby odebrac Polonii prawo do glosowania.
              • Gość: Pawel Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.honeywell.com 12.11.01, 02:58
                Biala,

To czy "Polonia" lub Polacy mieszkajacy na stale za granica maja prawo do brania udzialu w
                wyborach w Polsce to akurat nie ma znaczenia. I tak zawsze decyduja wyborcy w kraju.
                Szkoda tylko ze tak apatycznie podchodza do wyborow. Frekwencja wyborcza okolo 50%
                swiadczy o nieswiadomosci lub zniecheceniu do demokracji.

Wracajac do sprawy emigracji to troche smutne to co czytam. Korupcja, oszustwa, uklady,
                brak wolnosci osobistej a przede wszystkim brak perspektyw. To wszystko kojarzy mi sie nie z
                Polska, ale PRL-em od ktorego wlasnie z wyzej wymienionych powodow zwiewalem co sil w
                nogach (wlasciwie w prawej, ktora cisnela gaz do dechy). Mialem nadzieje, ze 10 lat wolnosci
                troche stare uklady skruszylo, ale z tego co piszecie wynika ze nie za bardzo. Szkoda.

Jezeli nadal jest tak jak bylo i uczciwa praca nie mozna godnie zyc to przestaje sie dziwic ze
                chetnych na emigracje jest nadal sporo. Wszystkim tym ktorzy sie zdecyduja zycze
                powodzenia i wytrwalosci.

Pawel.

• Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 03:29
                  Tylko jak wszyscy wyjada to nie bedziemy mieli Polski.
                  Mysle ze EWG do tego doprowadzi, wszyscy pojada gdzies
                  robic kase, a wladze na Polska przejma zboczency seksualni
                  z Brukseli.
                  Popierajmy wiec tych co sie mecza w Posce!
                • Gość: Biala Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.qc.sympatico.ca 12.11.01, 04:05
                  Pawel,
                  nie bierz sobie do serca tych wypowiedzi. Ci ludzie wyjechali dawno z kraju i
                  nie maja pojecia co sie teraz w nim dzieje. Jezdza do Polski z wizyta raz na
                  rok lub rzadziej, nasluchaja sie od rodziny i znajomych jak jest ciezko i potem
                  to powtarzaja. Brak im doswiadczen osobistych. Brak realnego spojrzenia na
                  tamtejsze zycie. W Polsce jest dokladnie tak samo jak tu: bogactwo i bieda.
                  • Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 04:22
                    "W Polsce jest dokladnie tak samo jak tu: bogactwo i bieda."

Powiem wiecej. Dokladnaie tak samo jest w 200+ krajach czyli bogactwo i bieda
                  • Gość: mushi Re: Coz za obluda IP: *.sympatico.ca 12.11.01, 18:56
                    Gość portalu: Biala napisał(a)<<<<Jezdza do Polski z wizyta raz na
                    rok lub rzadziej, nasluchaja sie od rodziny i znajomych jak jest ciezko i potem
                    >
                    > to powtarzaja. Brak im doswiadczen osobistych. Brak realnego spojrzenia na
                    > tamtejsze zycie. W Polsce jest dokladnie tak samo jak tu.>>>
                    Patrzcie panstwo kto to mowi? Sama jestes w Kanadzie dopiero 10 miesiecy, w tylu
                    watkach dotyczacych Kanady zajmowalas stanowisko eksperta (pamietasz Twoje
                    twierdzenie o braku kultury kanadyjskiej), a teraz prosze- inni to gamonie, jada
                    do Polski i nie rozumieja co sie tam dzieje.

• Gość: ktos Re: Do Bialej, Ludzie ja chcę wyjechać z .... IP: *.rdc1.on.home.com 13.11.01, 05:52
                    Gość portalu: Biala napisał(a):

> Pawel,
                    > nie bierz sobie do serca tych wypowiedzi. Ci ludzie wyjechali dawno z kraju i
                    > nie maja pojecia co sie teraz w nim dzieje. Jezdza do Polski z wizyta raz na
                    > rok lub rzadziej, nasluchaja sie od rodziny i znajomych jak jest ciezko i potem
                    >
                    > to powtarzaja. Brak im doswiadczen osobistych. Brak realnego spojrzenia na
                    > tamtejsze zycie. W Polsce jest dokladnie tak samo jak tu: bogactwo i bieda.

W takim razie ci co sa tu matarialnie OK i maja jakis pomysl na zarobkowanie w
                    Polsce niech wracaja do kraju. Tam maja to czego tu nie ma:

1. Stare piekne miejsca z lat mlodosci
                    2. Zycie rodzinne mogloby wrocic do normy (krewni, kuzyni, babci ,ciocie ....),
                    starzy przyjaciele z dawnych lat
                    3. Bliskosc otwartej Europy turystycznie i atrakcyjniejszej niz Pln. Ameryka
                    itd. itp.

• Gość: ... Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 63.211.86.* 23.11.01, 20:24
                biala napisala:
                "A ja jeszcze postuluje zeby odebrac Polonii prawo do glosowania. "
                Mysle, ze ta polonia ktora zdecydowala sie zyc za granica powinna sama
                wiedziec, ze nie nalezy glosowac, bo co my wiemy tak naprawde o polskich
                obecnych realiach?
            • Gość: gringi Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 10.10.26.* 12.11.01, 03:19
              Gość portalu: XXX napisał(a):

>
              > Zapewniam cie ze nie wygrasz,

moze i masz racje ale trudno jest zyjac tutaj miec nadzieje na cokolwiek innego
              pozytywnego

> wiec nie nazywaj tak brzydko kraju w ktorym
              > obydwaj sie urodzilismy.

moge cie zrozumiec patrzac z prespektywy czlowieka ktory wiele lat grzeje tylek
              gdzies w cieplutkim stanie USA ale nic pozatym panstwo tworzy spoleczenstwo a te
              spoleczenstwo jest chore nieuleczalnie jedynie zmiany pokolewniowe moga
              spowodowac ze nastapi poprawa ale dla mnie to jest strata czasu i tkwienie w
              gownie z ktorego chce sie wyrwac

> Przestance wybierac tych zlodziei i karierowiczow do waszego rzadu.
              > Wezcie przyklad z neutralnej Szwajcarii. Cokolwiek ma sie dziac krzyczcie
              > referendum. Niestety Polacy nie sa nauczeni demokratycznego myslenia jeszce
              > wiec tylko referenda moga uchronic kraj przed zlodziejami tam na gorze.

niestety Polsce w ostatnich wyborach demokracja tylko zaszkodzila

> Te wasze EWG i NATO doprowadzi Polske do nedzy.

chyba miales na mysli Unie Europejska i NATO
              Nato to bezpieczenstwo
              UE to jedyna szansa ze w kraju ktorego tak kochasz cos sie zmieni chodzby w
              minimalnym stopniu na lepsze

• Gość: XXX Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.sanjose-01-02rs16rt.ca.dial-access.att.net 12.11.01, 03:59
                Chodzi wlasnie o to ze jak narazie szanse ktore nastapily w Polsce po zmianie
                systemu nie zostaly wykorzystane lub poprostu zaprzepaszczone.
                Mam sluszne obawy ze EWG to poglebi. Jesli chodzi o NATO wiele krajow to tego
                klubu nie nalezy i zyje im sie calkiem bezpiecznie i dostatnio.
                Mam akurat odwrotne spojrzenie na swiat bez Polski w NATO i EWG. Powinnismy
                postawic siebie na nogi aby miec wlasciwy szaczunek od nich. Slowenia nie
                nalezy do NATO
                i lepiej sobie radzi niz ktokolwiek z post demoludow. Jest coraz blizej
                Hiszpani i Grecji. Slowency to bardzo pracowici i solidni ludzie podobni do
                Polakow nawet podobnie mowia. Ciekawe skad sie tam wzieli moze kiedys z terenow
                Polski tez sie wyrwali do poludniowej Europy.
                Patrze na to co sie dzieje w Europie z perspectywy USA i sceptycznie patrze na
                te ciag do Europy jezeli sie w niej i tak juz dawno jest.
                A poza tym jaka to Europa na zachodzie. Zalane kraje sa przybyszami z trzeciego
                swiata. Hamburg 20% to islamisci, Anglia, Holandia nic lepszego. Nie chece aby
                ktos robil ten sam eksperyment i budowal multiculturalizm zdany na updaek w
                Polsce tez.
                Europa dzisiaj bardziej przypomina potezne cesarstwo rzymskie niedlugo przed
                upadkiem zreszta USA tez. Popatrz do czego multi-culturalni ludzie doprowadzili
                w Nowym Yorku 11 wrzesnia. To sa barbarzyncy i nie chcialbym aby Polska w tym
                samym kierunku zmierzala.
                Po co robic te same bledy co inni popelnili.

No, ale temat ten jest dlugi i szeroki a ty chcesz rozwiazan juz dzisiaj.
                Jezeli nie glosowales na tych obecnych komuchow w kraju pakoj walizki i do USA.
                Konserwartywni ludzie tutaj rzadza na szczescie po latach wojujacego
                clintonizmu.
                Jezeli glosowales na tych Lepperow, Kwasniewskich i Millerow powodzenia na
                Bialorusi.
            • Gość: tymek Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.waw.cdp.pl 20.11.01, 16:16
              Demokracja ma to do siebie, że nie jest namądrzejszym sposobem podejmowania
              decyzji. (w średniowieczu pewnie by przegłosowali, że tę czarownicę to jednak
              lepiej spalić)

A skutki demokracji w kraju w którym jest 80% analfabetów widać dookoła -
              ludzie jak barany wybiorą tych co im najwięcej naobiecują.
          • Gość: bogdan Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.tnt48.hou3.da.uu.net 12.11.01, 06:22
            Gringi-myslisz zupelnie tak samo jak ja 20 lat temu.
            Mlodosc wymaga dzialania i tylko to dzialanie moze cos zmienic.
            Najgorsze byc pasywnym.Z moich obserwacji cala emigracja lat 80 -tych
            juz jest ustawiona w moim otoczeniu na poziomie tubylcow.Wiekszosc z nas ma
            wlasne biznesy i radzi sobie od kilkunastu lat,Nie znam nikogo z Polakow kto by
            zyl na zapomogach.Ja sadze ze Polacy szybko asymiluja sie w USA.
            Lecz mamy tu pewna przewage nad Polakami z kraju-my nie zyjemy w tym
            komunistycznym kapitalizmie ktory panuje w kraju.Zyjemy wsrod spoleczenstwa
            ktore system swych wartosci uksztaltowalo w ciagu ostatnich 200
            lat.Sytuacja w dzisiejszej Polsce przypomina USA Z LAT 20-STYCH .
            Niestety niewielu z nas ma czas na czekanie zeby w Polsce wyksztaltowal sie
            jakikolwiek "normalny"system
            i dlatego wielu z nas wybiera droge na skroty-emigracje.
            Wybierajac emigracje postepujemy logicznie lecz nie zawsze to co logiczne jest
            dobre dla naszego zycia duchowego.Emigracja to wyrwanie z
            otoczenia ,zwyczajow,nawykow itd.Czasami potrzeba kilkudziesieciu lat aby
            przyszla ta chwila w ktorej zaczniemy sie zastanawiac czy to wszystko bylo tego
            warte.Oczywiscie zeby te chwile przyszly musimy miec zapewnione podstawowe
            potrzeby czyli pelna miche i dach nad glowa.
            Co mnie smuci ze 20 lat po moim wyjezdzie i 10 lat po upadku komunizmu jest w
            Polsce wielu ludzi ktorzy beda szukali swojej przyszlosci poza granicami kraju,
            ze zostawia rodzicow,przyjaciol,sasiadow,znajomych i pojada za chlebem.
            • Gość: gringi Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 10.10.26.* 12.11.01, 20:12

> Gringi-myslisz zupelnie tak samo jak ja 20 lat temu.
              > Mlodosc wymaga dzialania i tylko to dzialanie moze cos zmienic.
              > Najgorsze byc pasywnym.Z moich obserwacji cala emigracja lat 80 -tych
              > juz jest ustawiona w moim otoczeniu na poziomie tubylcow.Wiekszosc z nas ma
              > wlasne biznesy i radzi sobie od kilkunastu lat,Nie znam nikogo z Polakow kto by
              >
              > zyl na zapomogach.Ja sadze ze Polacy szybko asymiluja sie w USA.
              > Lecz mamy tu pewna przewage nad Polakami z kraju-my nie zyjemy w tym
              > komunistycznym kapitalizmie ktory panuje w kraju.Zyjemy wsrod spoleczenstwa
              > ktore system swych wartosci uksztaltowalo w ciagu ostatnich 200
              > lat.Sytuacja w dzisiejszej Polsce przypomina USA Z LAT 20-STYCH .
              > Niestety niewielu z nas ma czas na czekanie zeby w Polsce wyksztaltowal sie
              > jakikolwiek "normalny"system
              > i dlatego wielu z nas wybiera droge na skroty-emigracje.
              > Wybierajac emigracje postepujemy logicznie lecz nie zawsze to co logiczne jest
              > dobre dla naszego zycia duchowego.Emigracja to wyrwanie z
              > otoczenia ,zwyczajow,nawykow itd.Czasami potrzeba kilkudziesieciu lat aby
              > przyszla ta chwila w ktorej zaczniemy sie zastanawiac czy to wszystko bylo tego
              >
              > warte.Oczywiscie zeby te chwile przyszly musimy miec zapewnione podstawowe
              > potrzeby czyli pelna miche i dach nad glowa.
              > Co mnie smuci ze 20 lat po moim wyjezdzie i 10 lat po upadku komunizmu jest w
              > Polsce wielu ludzi ktorzy beda szukali swojej przyszlosci poza granicami kraju,
              > ze zostawia rodzicow,przyjaciol,sasiadow,znajomych i pojada za chlebem.

dla mnie codzienne zycie tutaj jest wypelnone brakiem poczucia stabilizacji
              zyciem pelnym obaw o to czy majac prace bede wstanie przezyc czy za ta prace z
              ktorej sie wywiazuje wogole zostana mi zaplacone pieniadze co w normalnym kraju
              moze wydac sie absurdem trudno jest majac swiadomosc tej sytuacji myslec o
              dalszej normalnej egzystencji zalozeniu rodziny w kraju w ktorym im dluzej
              mieszkam tym bardziej nierozumie otaczajacej mnie rzeczywistosc i ludzi

piszesz ze osiagnoles wiecej niz ci sie marzylo jestem ciekaw i chetnie cie
              wyslucham gringi@poczta.onet.pl
              • Gość: Ktos Do Gringi, Re: Ludzie ja chcę wyjechać z IP: *.rdc1.on.home.com 13.11.01, 06:18
                Piszesz (Gringi):

dla mnie codzienne zycie tutaj jest wypelnone brakiem poczucia stabilizacji
                zyciem pelnym obaw o to czy majac prace bede wstanie przezyc czy za ta prace z
                ktorej sie wywiazuje wogole zostana mi zaplacone pieniadze co w normalnym kraju
                moze wydac sie absurdem trudno jest majac swiadomosc tej sytuacji myslec o
                dalszej normalnej egzystencji zalozeniu rodziny w kraju w ktorym im dluzej
                mieszkam tym bardziej nierozumie otaczajacej mnie rzeczywistosc i ludzi
                --------------------------------------
                Ja natomiast jestem w kanadzie od 15 lat. Tez sadze, ze osiagnalem materialny
                komfort. Troche zwolnilem ped za pieniadzem i coraz bardziej czuje, ze brakuje
                mi rzeczy ktore ma mialem w Polsce jak np. miejsc z mlodych lat, bliskosci
                rodziny (rodzenstwo, krewni, ciocie, ...), Brakuje mi takze roznych
                europejskich miejsc (tam wsiadasz w samochod i jedziesz w Europe gdzie chcesz).
                Tu w Kanadzie odleglosci sa olbrzymie i w zasiegu samochodowym niewiele mozna
                zobaczyc (przyroda nie mozna sie ciagle zachwycac). Coraz bardziej mysle o
                powrocie do kraju lecz najpierw musze zaaranzowac zarobkowe zajecie (tu pracuje
                jako programista komputerowy). Takze jak widac mamy dosc sprzeczne plany.

Pozrowienia.
              • ptwo wiele się zmieniło w kraju, ale jeszcze za mało 22.11.01, 07:25
                Gość portalu: gringi napisał(a):

> Gość portalu: bogdan napisał(a):
                >
                > > Gringi-myslisz zupelnie tak samo jak ja 20 lat temu.
                > > Mlodosc wymaga dzialania i tylko to dzialanie moze cos zmienic.
                > > Najgorsze byc pasywnym.Z moich obserwacji cala emigracja lat 80 -tych
                > > juz jest ustawiona w moim otoczeniu na poziomie tubylcow.Wiekszosc z nas
                > ma
                > > wlasne biznesy i radzi sobie od kilkunastu lat,Nie znam nikogo z Polakow k
                > to by
                > >
                > > zyl na zapomogach.Ja sadze ze Polacy szybko asymiluja sie w USA.
                > > Lecz mamy tu pewna przewage nad Polakami z kraju-my nie zyjemy w tym
                > > komunistycznym kapitalizmie ktory panuje w kraju.Zyjemy wsrod spoleczenstw
                > a
                > > ktore system swych wartosci uksztaltowalo w ciagu ostatnich 200
                > > lat.Sytuacja w dzisiejszej Polsce przypomina USA Z LAT 20-STYCH .
                > > Niestety niewielu z nas ma czas na czekanie zeby w Polsce wyksztaltowal si
                > e
                > > jakikolwiek "normalny"system
                > > i dlatego wielu z nas wybiera droge na skroty-emigracje.
                > > Wybierajac emigracje postepujemy logicznie lecz nie zawsze to co logiczne
                > jest
                > > dobre dla naszego zycia duchowego.Emigracja to wyrwanie z
                > > otoczenia ,zwyczajow,nawykow itd.Czasami potrzeba kilkudziesieciu lat aby
                > > przyszla ta chwila w ktorej zaczniemy sie zastanawiac czy to wszystko bylo
                > tego
                > >
                > > warte.Oczywiscie zeby te chwile przyszly musimy miec zapewnione podstawowe
                >
                > > potrzeby czyli pelna miche i dach nad glowa.
                > > Co mnie smuci ze 20 lat po moim wyjezdzie i 10 lat po upadku komunizmu jes
                > t w
                > > Polsce wielu ludzi ktorzy beda szukali swojej przyszlosci poza granicami k
                > raju,
                > > ze zostawia rodzicow,przyjaciol,sasiadow,znajomych i pojada za chlebem.
                >
                > dla mnie codzienne zycie tutaj jest wypelnone brakiem poczucia stabilizacji
                > zyciem pelnym obaw o to czy majac prace bede wstanie przezyc czy za ta prace z
                > ktorej sie wywiazuje wogole zostana mi zaplacone pieniadze co w normalnym kraju
                >
                > moze wydac sie absurdem trudno jest majac swiadomosc tej sytuacji myslec o
                > dalszej normalnej egzystencji zalozeniu rodziny w kraju w ktorym im dluzej
                > mieszkam tym bardziej nierozumie otaczajacej mnie rzeczywistosc i ludzi
                >
                > piszesz ze osiagnoles wiecej niz ci sie marzylo jestem ciekaw i chetnie cie
                > wyslucham gringi@poczta.onet.pl

Nie jest prawdą, że w Polsce nic się nie zmieniło od 1989 r. Ale niestety wiele
                jeszcze trzeba zmienić, zwłaszcza w mentalności ludzi. Powiedzmy otwarcie: 80-90%
                ludzi w Polsce kwalifikuje się na "odwykówkę" po komunizmie. Wejście do Unii
                Europejskiej (oby szybko, po jak nie w pierwszym rzucie, to na Święty Nigdy; już
                o to zadbają Czesi i Węgrzy, będący w Unii, bez nas) może tylko pomóc. Ale ja nie
                mam czasu na to czekać, i wielu ludzi w Polsce także nie. Życie jest za krótkie.
                Dlatego ludzie z Polski wyjeżdżają i jeszcze bardzo długo będą wyjeżdżać.

• Gość: bubu Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.pool004.at101.earthlink.net 20.11.01, 06:32
          Przyjacielu,sam nie wiesz co mowisz...Moze i bys osiagnal "wiecej" bo mozna,
          tylko pytanie za jaka cene?!?!zawalu,wszechogarniajacego stresu,bez zycia
          osobistego,z rozbita rodzina,BEZ RADOSCI ZYCIA! Mozna tylko czy warto? Za
          120.000 usd rocznie?Uwazasz ze to jest dobra cena za takie zycie?Twoje nowe BMW
          bedzie mialo wybite szyby dwa dni po kupnie...Tego chcesz? Moja dobra
          rada...nie zaluj.Ja z tego zrezygnowalem, wyjechalem i jestem szczesliwy.
    • aniutek Re: Ludzie ja chce˛ wyjechac´ z tego kraju 13.11.01, 06:05
      taaaa ja 2 lata temy myslalam, ze bedzie pieknie. wrocilam, znalazlam
      prace - za wielokrotnosc sredniej, praca i ludzie ok , gorzej jak z pensji
      trzeba zyc.... rozumiem Cie, tesknie, brakuje mi Polski ale wiem, ze nie
      potrafie zyc w niej na zasadach jakie tam obowiazuja, brak stabilizacji,
      perspektyw....
      pozdrawiam i zycze powodzenia,
      aniutek
      • Gość: bogdan Re: Ludzie ja chce˛ wyjechac´ z tego kraju IP: *.tnt42.hou3.da.uu.net 13.11.01, 13:59
        Gringi-ostatnie 3 posty daja ci odpowiedz na twoje problemy.Moja jedyna rada to
        o ile marzysz -dream big-to i tak po latach prawdopodobnie bedziesz mial wiecej
        niz marzyles.Oczywiscie ze masz racje bo chcesz cos zmienic w obecnej sytuacji
        lecz niekoniecznie emigracja musi byc jedyna droga do tych zmian.Dam ci znac
        wkrotce co mam na mysli.
    • Gość: ktos Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 131.137.84.* 13.11.01, 19:24
      Nie widze problemu. Jesli chcesz wyjechac z tego kraju to zycze ci powodzenia.
      Jestes kowalem swego szczescia/nieszczescia. Jedz.
    • Gość: Pit Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 213.182.146.* 14.11.01, 12:48
      Wyjedz, co prawda nie wiem jak to zrobisz na dzien dzisiejszy, ale sprobuj, noze byc tylko lepiej jak
      w tym burdelu. Oczywiscie jezeli wybierzesz kierunek zachodni!!!!!
      Powodzenia.
      • Gość: Leziox Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.arcor-ip.net 14.11.01, 23:22
        Mądre przysłowie starożytnych Rosjan mówi:wszędzie dobrze,gdzie nas nie ma.
        Racja.Ale emigracja jest decyzją poważną,rzutującą na dalsze życie.
        Sam kiedyś,mając po dziurki w nosie demokratycznych przemian polskich,ciemną
        nocą przy akompaniamencie piorunów tłukących obok szosy/sic!/ wyjeżdżałem
        akurat na wielkanoc,bez pożegnania się z rodziną 12-letnim pożyczonym oplem w
        nieznane,leżące na południu Niemiec.Bez znajomości języka.Z pieniędzmi na
        paliwo tylko w jedną stronę i uzyskanym od znajomego po 3-ej butelce wypitej
        wódki jakimś adresem,znajdującym się w miejscowości,co do której nie byłem w
        ogóle pewien,czy istnieje.W zasadzie się udało,mieszkam,podobnie jak Arek w
        okolicach Stuttgartu.Jeść mam co,ubrać też,a nawet parę groszy mogę jeszcze
        odłożyć.
        Płacę regularnie podatki o tej samej wysokości,jak od lat,trochę się nudząc ale
        i ciesząc jednocześnie niemiecką ustabilizowaną sytuacją prawną.
        Nie chcę tu nic wychwalać pod niebiosa.Pobyt w Niemczech też ma wiele ujemnych
        stron.Ale po ostatnim pobycie w Polsce,dokonanym po 8 latach nieobecności
        tam,ze zjeżonymi paniką resztkami włosów z ulgą wracałem do mojego domu,ciesząc
        się,że stać mnie na to,abym miał dach nad głową,ogrzewanie zimą i dostateczną
        ilość pożywienia.
        Przed wyjazdem trzeba się poważnie zastanowić.Ale samo biadolenie,że się chce
        wyjechać,nic do sprawy nie wnosi.Trzeba wziąć dupę w troki i jechać.Nawet
        autostopem.Po to chociażby,aby potem,siedząc w kartonie/polskim/koło dworca
        głównego nie mówić sobie:A czemu,k..wa,nie spróbowałem.
        Do rodziny się tęskni umiarkowanie.Do kolegów wcale,bo tu mam nowych.
        Całe wyposażenie chaty-na raty.Ale idzie do przodu.I wcale nie żałuję.Niczego.
        Pozdrowienia dla odważnych i tych,którzy takimi chcą zostać.
        • Gość: Slawek Re: Ludzie ja chce˛ wyjechac´ z tego kraju IP: *.wlfdle1.on.home.com 15.11.01, 04:34
          Gos´c´ portalu: Leziox napisa?(a):

> Ma˛dre przys?owie staroz˙ytnych Rosjan mówi:wsze˛dzie dobrze,gdzie nas nie ma.
          Pierwszy raz w zyciu przeczytalem o starozytnych Rosjanach tzn. od Ciebie
          > Racja.Ale emigracja jest decyzja˛ powaz˙na˛,rzutuja˛ca˛ na dalsze z˙ycie.
          > Sam kiedys´,maja˛c po dziurki w nosie demokratycznych przemian polskich,ciemna˛
          > noca˛ przy akompaniamencie piorunów t?uka˛cych obok szosy/sic!/ wyjez˙dz˙a?em
          > akurat na wielkanoc,bez poz˙egnania sie˛ z rodzina˛ 12-letnim poz˙yczonym oplem w
          > nieznane,lez˙a˛ce na po?udniu Niemiec.Bez znajomos´ci je˛zyka.Z pienie˛dzmi na
          > paliwo tylko w jedna˛ strone˛ i uzyskanym od znajomego po 3-ej butelce wypitej
          > wódki jakims´ adresem,znajduja˛cym sie˛ w miejscowos´ci,co do której nie by?em w
          > ogóle pewien,czy istnieje.W zasadzie sie˛ uda?o,mieszkam,podobnie jak Arek w
          > okolicach Stuttgartu.Jes´c´ mam co,ubrac´ tez˙,a nawet pare˛ groszy moge˛ jeszcze
          > od?oz˙yc´.
          > P?ace˛ regularnie podatki o tej samej wysokos´ci,jak od lat,troche˛ sie˛ nudza˛c ale
          >
          > i ciesza˛c jednoczes´nie niemiecka˛ ustabilizowana˛ sytuacja˛ prawna˛.
          > Nie chce˛ tu nic wychwalac´ pod niebiosa.Pobyt w Niemczech tez˙ ma wiele ujemnych
          > stron.Ale po ostatnim pobycie w Polsce,dokonanym po 8 latach nieobecnos´ci
          > tam,ze zjez˙onymi panika˛ resztkami w?osów z ulga˛ wraca?em do mojego domu,ciesza˛c
          >
          > sie˛,z˙e stac´ mnie na to,abym mia? dach nad g?owa˛,ogrzewanie zima˛ i dostateczna˛
          > ilos´c´ poz˙ywienia.
          > Przed wyjazdem trzeba sie˛ powaz˙nie zastanowic´.Ale samo biadolenie,z˙e sie˛ chce
          > wyjechac´,nic do sprawy nie wnosi.Trzeba wzia˛c´ dupe˛ w troki i jechac´.Nawet
          > autostopem.Po to chociaz˙by,aby potem,siedza˛c w kartonie/polskim/ko?o dworca
          > g?ównego nie mówic´ sobie:A czemu,k..wa,nie spróbowa?em.
          > Do rodziny sie˛ te˛skni umiarkowanie.Do kolegów wcale,bo tu mam nowych.
          > Ca?e wyposaz˙enie chaty-na raty.Ale idzie do przodu.I wcale nie z˙a?uje˛.Niczego.
          > Pozdrowienia dla odwaz˙nych i tych,którzy takimi chca˛ zostac´.

• Gość: Leziox Re: Ludzie ja chce˛ wyjechac´ z tego kraju IP: *.addcom.de 15.11.01, 16:42
            Starożytni Rosjanie to oczywiście gra słów,ale czyż nie brzmi miło?Każdy na
            świecie i tak wie,że nie było starożytnej Rosji.I co z tego?Nie może być
            śmieszniej?
    • carla2001 Re: No i nie dziwo ze chce wyjechac 20.11.01, 05:48
      Z przykroscia niestety podzielam twoja opinie. Takie same mialam odczucia wegetujac w Polsce.
      Zmnienilo sie to z chwila mojego wyjazdu za granice. Moja decyzja byla bardzo sluszna . Teraz jestem
      najszczesliwsza osoba pod sloncem. Mam jasne wizje co do mojej przyszlosci i kariery. I nie musze sie na
      kazdym kroku obawiac ze moge je utracic .
      • Gość: Arek Re: No i nie dziwo ze chce wyjechac IP: 213.182.146.* 20.11.01, 12:11
        carla2001 napisał(a):

> Z przykroscia niestety podzielam twoja opinie. Takie same mialam odczucia we
        > getujac w Polsce.
        > Zmnienilo sie to z chwila mojego wyjazdu za granice. Moja decyzja byla bardzo s
        > luszna . Teraz jestem
        > najszczesliwsza osoba pod sloncem. Mam jasne wizje co do mojej przyszlosci i ka
        > riery. I nie musze sie na
        > kazdym kroku obawiac ze moge je utracic .

Wreszcie jakis pozytywny akcent!
        Podobnie jak ja, myslalem ze jestem jedyny tak szczesliwy tu za granica!!!
        A tu jeszcze ktos jak milo!
        Kto chce i sobie poradzi, niech wyjezdza.
        Pozdrowienia i zadnych sentymentow, kazdy jest kowalem swego losu.

• optymistka Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju 21.11.01, 13:14

Po wczorajszym wystapieniu "mędrców" na temat budżetu i zmian w ustawach
      też chciałabym wyjechać! Ale dokąd? PIC dokąd jedziemy??

• Gość: Booska Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.waw.cdp.pl 21.11.01, 13:32
      Radzę wyjechać np. na Antypody. Ja też mam już dosyć tego popieprzonego kraju,
      w którym każdy chce coś z nas wydusić (głównie kasę), a nic nie daje w zamian.
      Ja planuję emigrację do Australii, bo tam są ludzie otwarci na kulturę
      europejską. Jestem w trakcie załatwiania niezbędnych papierów. Jeśli znasz
      angol i masz jakiś fajny zawód to spadaj jak najdalej stąd. POWODZENIA !!!
    • ptwo Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju 22.11.01, 07:05

No to w czym problem? Wsiadaj w pociąg i wyjeżdżaj! Co Cię tam trzyma?
    • Gość: MONA Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 09:09
      MYŚLE DOKLADNIE O TYM SAMYM JESTEM ZMĘCZONA CIĄGŁYM BRAKIEM PIENIĘDZY SZUKAM
      DODATKOWEJ PRACY I NIC SAME GÓWNA TYPU SKŁADANIA DŁUGOPISÓW
      NIE CHCĘ Z NIEBA CHCĘ ZAROBIĆ I NIE MOGĘ
      • Gość: Ktos Re: Ludzie ja chcę wyjechać z tego kraju IP: 131.137.84.* 23.11.01, 20:51
        Gość portalu: MONA napisał(a):

> MYŚLE DOKLADNIE O TYM SAMYM JESTEM ZMĘCZONA CIĄGŁYM BRAKIEM PIENIĘDZY SZUKAM
        > DODATKOWEJ PRACY I NIC SAME GÓWNA TYPU SKŁADANIA DŁUGOPISÓW
        > NIE CHCĘ Z NIEBA CHCĘ ZAROBIĆ I NIE MOGĘ

Czesc Mona !!

Jestem w Kanadzie. Jaki masz zawod ?? Co chcialabys w zyciu robic ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka