Dodaj do ulubionych

Nowa Zelandia

13.10.06, 16:26
Hej Mamy ktore tam mieszkaja napiszcie jak tam jest. Jakie sa w przyblizeniu
koszty utrzymania(zywnosc,wynajecie domu), co ze sluzba zdrowia,
przedszkolami i szkolami. Jaki jest klimat. Bardzo prosze o jakies praktyczne
informacje, razem z mezem zaczynamy myslec o przeprowadzce tam. Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • kash0303 Re: Nowa Zelandia 13.10.06, 21:12
      Poczytaj sobie tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42161
      i tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25053

• poledownunder Re: Nowa Zelandia 15.10.06, 00:58
      Hej,ja jestem mama w NZ, jezeli po przeczytaniu zawartych na podanych nizej
      forach informacji masz jakies jeszcze pytania, chetnie na nie tutaj sprobuje
      odpowiedziec.
    • kowalsia Re: Nowa Zelandia 17.10.06, 06:36
      Ja tez jestem mama z nzsmile Moge duzo dobrego powiedziec o macierzynstwie tutaj.
      Jestem tu dopiero kilka miesiecy, wiec mam swieze porownanie z Polska. Pytaj,
      jesli chcesz.
      Pozdrawiam
      • scubabe Re: Nowa Zelandia 18.10.06, 11:38
        możesz cos napisac ile sie zarabia a ile kosztuje utrzymanie?
        • poledownunder Re: Nowa Zelandia 18.10.06, 23:47
          To ile sie zarabia zalezy od tego co sie robi, i troche od tego gdzie sie
          mieszka (w Auckland zarobki bywaja wyzsze niz w innych miastach, ale nie
          zawsze). Najnizsze place sa chyba w granicach NZ$25,000 rocznie, ale z tego
          naprawde trudno wyzyc. Pracownicy administracyjni zarabiaja $30,000-$50,000
          rocznie, specjalisci $50,000 w gore. To tak orientacyjnie i w oparciu o wlasne
          doswiadczenia a nie oficjalne zrodla. Podatki wynosza 19.5% do $38,000, potem
          33% do $60,000, 39% powyzej. Tak wiec juz przy niespecjalnie wysokich
          zarobkach placi sie max podatku.

Koszt utrzymania jest stosunkowo wysoki, zwlaszcza na poczatku, kiedy trzeba
          wynajmowac mieszkanie, bo to nie przychodzi tanio. Na kupno wlasnego trzeba
          miec odlozony depozyt min 5% wartosci domu (przy obecnych cenach - $250,000 nie
          kupi nic nadzwyczajnego - $15,000, w niektorych miastach jeszcze wiecej), ale
          jak sie go juz kupi mozna rozciagnac splaty na 30 lat tak aby miesiecznie nie
          wychodzilo tak wiele.

Orientacyjne ceny niektorych produktow codziennego uzytku podaje strona urzedu
          imigracyjnego:
          www.immigration.govt.nz/nzopportunities/lifestyle/costofliving

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka