musztarda_ziolowa 28.10.06, 22:54 Czy w Anglii rutynowo wykonuje sie badanie noworodka pod katem dysplazji stawu biodrowego (raz w szpitalu, raz w 6 tygodniu usg)??? Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
musztarda_ziolowa Re: Uk - badanie noworodka 28.10.06, 22:55 Mam na mysli usg stawu biodrowego wykonywane, gdy dziecko ma 6 tygodni (troche namieszalam we wczesniejszym poscie....) Odpowiedz Link Zgłoś
bebe.cov Re: Uk - badanie noworodka 28.10.06, 23:33 Mojego synka badali tylko po urodzeniu, było wszystko w porządku, więc zadnych wiecej badań nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Uk - badanie noworodka 28.10.06, 23:41 > Czy w Anglii rutynowo wykonuje sie badanie noworodka pod katem dysplazji > stawu biodrowego (raz w szpitalu, raz w 6 tygodniu usg)??? Nie, tylko wtedy, gdy są wskazania. Np. moja młodsza córka miała USG stawu biodrowego, bo rodziła się w położeniu miednicowym, a takie położenie sprzyja powstawaniu wady stawu biodrowego. Rutynowo się USG nie wykonuje, pod kątem dysplazji bada tylko pediatra zaraz po urodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Uk - badanie noworodka 29.10.06, 09:32 Ja pamietam, ze na wizycie kontrolnej GP tez patrzyl na bioderka, to bylo chyba przy okazji wizyty kontrolnej po 6 tygodniach wlasnie (albo cos kolo tego). Odpowiedz Link Zgłoś