Dodaj do ulubionych

Mamy z USA i Kanady

IP: *.* 04.12.02, 20:07
Pomóżcie sąsiadce przez morze :). Od 3 lat mieszkam w Irlandii, po pierwszym roku wrociłam do Polski z galopującą depresją (ta tesknota...). A potem spodziewałam się drugiego dziecka - zeby skrócić ten czas - maluszek miał urodzic sie w listopadzie, zaczęłam pisać poradnik o podróżowaniu z dziećmi. Mieliśmy troche rzeczy na koncie - z nasza starszą córeczką: trekking w Himalajach z dwulatkiem, później szlajanie sie po Jukatanie, żeby nie wspomnieć o spływach kajakowych, czy wyprawach rowerowych z niemowlakiem. Mateuszek się urodził, skonczył dwa miesiące, pół roczku - a ja wciąż pisałam, i pisałam, i pisałam... Teraz wreszcie konczę :) (za 10 dni oddaję materiał) Tu wielkie podziękowanie i ukłony w stronę Gosi Lachowskiej, Bogusi z Anglii, Wiesi, Gosi26 i kilku innych emam, które przysłały mi relacje z własnych podrózy :).Ale do rzeczy - mam wielka prośbę - opracowałam też kilkadziesiąt krajów swiata pod kątem atrakcji dla dzieci - nie dałam rady z USA i Kanadą (ogrom informacji jest zatrważający - nie byłam w stanie wybarać rzeczy najważniejszych...). Czy mogłybyscie mi pomóc - będę wdzięczna za każde słowo - jak się podrózuje, czym sie karmi, jacy są ludzie, na co zwracać uwagę, kiedy najlepiej jechać - no i jakie są atrakcje - największe parki rozrywki (pomijając Disneyland :)) parki wodne, super muzea interaktywne itp. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. maugosia
Obserwuj wątek
    • Gość: E.T. Re: Mamy z USA i Kanady IP: *.* 05.12.02, 22:51
      Hej, ja mieszkam w New Jersey i z ciekawostek dla dzieci moge polecic dwie. Niestety nie wyprobowalam na wlasnycm dziecku bo jeszcze za male. PIerwsza to Liberty Science Center dla dzieci (www.lsc.org)z kinem 3D, jednym z najwiekszych na swiecie kinem KOdak IMAX (w tych kinach sa puszczane tylko lekkie filmy naukowo-przyrodnicze), wystawy stale i okresowe(np. wszystko o mostach, robotach itp.: sa ruchome automatyczne eksponaty, wszystko mozna dotknac, przycisnac itp), mini-akwarium na poziomie wzrostu dziecka (dzieciaki moga wkladac rece i dotykac ryby), terraria z egzotycznymi pajakami, karaluchami wielkosci dloni i innymi paskudstwami (tez mozna dotykac - brrr!), ukladanki logiczno-matematyczne (sa dla dzieci ale trzeba widziec jak sie niektorzy dorosli mecza nad najprostszymi :) ), z tarasu rozciaga sie panoramiczny widok na Manhattan i most Verezzano (wiekszy niz Golden Gate), sa czyste lazienki, cafeteria i sklep z pamiatkami (cala masa zabawek "umyslowych"). A w niedalekiej przyszlosci obok LSC byc moze zostanie zbudowana najwyzsza wieza telewizyjna swiata.Druga atrakcja (ale nie ostatnia) jest park rozrywki SixFlags Great Adventure. To jest cos jak Disneyland ale mniejszy i oparty na postaciach Looney Toones (czyli Animkach) i innych podlegllych pod Warner Bros (np. Batman). Najbardziej slynie z roller coaster"ow (srednio co dwa lata otwieraja nowy, pobijajacy rekord swiata jak nie w predkosci to dlugosci), ale jest duzo atrakcji dla malych dzieci tez. Ten park jest podzielony na trzy czesci: Great Adventure, Hurricane Harbor - park wodny:baseny, zjezdzalnie, kolejki wodne, i Safari. Na Safari z prawdziwymi "dzikimi" zyrafami, malpami itp mozna pojechac wlasnym samochodem lub wynajac na miejscu.Wiem ze sa jeszcze inne parki w okolicy ale nie bylam wiec sie nie bede wypowiadac.W nasze strony chyba najlepiej przyjechac wczesnym majem bo potem temperatury moga nawet przekraczac 40C, a straszna wilgotnosc powietrza sprawia ze nikt nie chce wychodzic na zewnatrz.Na "wychodnym" dzieciaki najczesciej karmi sie fast food, czyli pizza i hamburgerami, restauracje MacDonald"s, Burger King, White Castle, Wendy"s, KFC, Taco Bell itp sa na kazdym kroku. W zasadzie gdziekolwiek nie pojedziesz to wyglada jakbys ciagle wracal w to samo miejsce. Ale ogromna wiekszosc restauracji i roznych jadlodajni ma krzeselka podwyzszajace dla dzieci.Karmienie piersia nie jest popularne i nigdy nie zdarzylo mi sie spotkac "takiego widoku." Za to w prawie kazdej publicznej toalecie jest przewijak. W dlugodystansowych podrozach najlepiej sprawdza sie samolot i wynajety samochod.Jest wiele atrakcji dla dzieci w Nowym Jorku ale to cala ksiazka...
    • Gość: EwaA Re: Mamy z USA i Kanady IP: *.* 05.12.02, 23:04
      Gosiu ja mieszkam w Toronto i moge Ci chyba sluzyc pomoca. Jezeli chcesz to moge przeslac Ci troche folderow z roznych miejsc z okolicy, trzymam je na wypadek jak ktos do nas przyjezdza abym miala szybka sciagawke gdzie zabrac przybylych. W najblizszym czasie nie spodziewamy sie zadnych wizyt a zreszta sa informacje turystyczne :-)))) Jezeli jestes zainteresowana to pisz na priv. Ewa
      • Gość: maugosia Re: Mamy z USA i Kanady IP: *.* 06.12.02, 22:28
        Bardzo dziekuje za wszystkie informacje. Poprosze o jeszcze :). Pozdrawiam. m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka