Gość: aska IP: *.* 29.03.03, 23:04 Czy sa tu jakies mamy z Holandii??? Aska, mama 4-miesiecznej Natalii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guska_edziecko Re: mamy z hoandii 02.04.03, 16:36 Halooo A są czemu nie choćby sztuk jedna mam nadzieję że wiecej sie odezwie. Mieszkam w Groningen. Może być ))))) Guśka mama Pulpiego Malutkiego Odpowiedz Link Zgłoś
tarczynska Re: mamy z hoandii 02.04.03, 19:00 Hej, ja zostane wkrotce (tj w sierpniu) mama. mieszkam w Zoetermeer kolo Hagi Czekam na odzew z okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 02.04.03, 22:04 Hej !!! I ja dolaczam do naszego jak na razie skromnego grona... Mieszkam w Amstelveen. Jestem mama wspanialej dziewczynki Sandy a wkrotce 09 sierpnia powitamy nowego czlonka rodzinki.... Pozdrawiam ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
zillka Re: mamy z hoandii 06.04.03, 16:03 A ja nie jestem mamą z Holandii tylko z Polski ale w Holandii bywamy bo mamy tam dziadków. A może znajdzie sie ktoś z Einthoven (chyba dobrze napisałam?) albo z Bakel pod tym miastem? Na zakupy albo co? zilka Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii-do Tarczynska 23.04.03, 23:27 Czesc Ja jestem mama od 2 stycznia, mieszkam w Rotterdamie, wiec niedaleczko. Moj maz pracuje w Hadze, a z Zoetemerze mamy dobrych znajomych (ona Polka). Chetnie nawiaze blizszy kontakt, Pozdrawiam i powodzenia. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii-do Tarczynska 24.04.03, 13:00 Czesc Marta, Ja mieszkam troche dalej i w druga strone (kolo Bergen op Zoom), ale mamy dzieci w podobnym wieku, moja Tusia jest z 3 grudnia. A Twoje to chlopiec czy dziewczynka? Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii-do aska_nl 24.04.03, 14:54 Czesc Bylam w Bergen, to nie tak daleko. Moja coreczka ma na imie Agata. Jej zdjecie jest na forum Zobaczcie zatytulaowane Agata chce jesc. Fajnie tak popisac z kims kto ma to samo co ja na codzien. Ufffffff....... Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii-do aska_nl 26.04.03, 17:05 Czesc, nie, to jest niecala godzinka jazdy. Ja przez ostatnie 3 lata prawie codziennie jezdzilam do R'damu, bo tam studiuje, a poza tym to bylo moje pierwsze miejsce zamieszkania po przyjezdze do NL, wiec R'dam jest dla mnie troche jak rodzinne miasto... Jak Ci sie Agatka chowa? Moja Natalia jest olbrzymem (w przeciwienstwie do mnie jest strasznie dluga), a poza tym wszystko OK, standardowe sprawy jak wysypki itp. wylaczajac. Ja tez musze przyznac, ze tez strasznie mi sie podoba to pisanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii-do aska_nl 28.04.03, 18:13 Czesc Agata chowa sie swietnie, wkrotce skonczy 4 miesiace, a ma 8 kg! Nie jest bardzo dluga (w przeciwienstwie do mnie i meza) ale bardzo slodka. Troche sie martwie, ze nie bedzie miala za duzo kolezanek, bo jestesmy tu z mezem calkiem sami i zdani tylko na siebie, dlatego tak chetnie zagladam na to forum. Oboje przyjechalismy s Polski 2,5 roku temu i wciaz nie poradzilismy sobie z problemem holenderskiego. A jak to wyglada u Ciebie? Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii-do aska_nl 06.05.03, 22:00 Czesc, pocieszylas mnie troche, ze Twoja Agatka jest jeszcze wieksza niz moja Natalia... ja sie dosc szybko nauczylam jezyka, bo chcialam wrocic na studia, a moj kierunek byl wtedy tylko po holendersku. A jak juz zaczelam studiowac, to przyszlo samo z siebie. Poza tym moj maz jest holendrem, wiec dosyc szybko sie tez w domu przestawilismy na holenderski z angielskiego. Ja tez sie troche martwie o kolezanki, bo mieszkam na kompletnej wsi, gdzie ciezko jest kogokolwiek spotkac (moim zdaniem holenderki nie chodza z dziecmi na spacery), wiec moze kiedys sie poznamy osobiscie??? Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii-do aska_nl 07.05.03, 23:19 Czesc No wlasnie jutro idziemy z Agata do CB. To czwarty miesiac i jeden tydzien, a ja podejrzewam 9 kg. Ale bardzo jest fajna ta moja grubaska Pewnie, ze chetnie sie spotkam Jesli chcesz, to skrobnij na priva: marta_switala@yahoo.com pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 06.04.03, 19:53 No dziewczyny, nie jestem sama....Tylko, kurcze, wszystkie daleko mieszkacie, bo ja na poludniu, kolo Bergen op Zoom. I od razu mam pytanie: czy zaszczepilyscie swoje dzieci na wzw typu B, tak, jak sie szczepi w Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 07.04.03, 09:50 Hej Asia !!! Do tej pory Sandy ( 10 miesiecy )dostala w wieku 2-3-4 miesiecy po dwie szczepionki DKTP i HIB nastepna za miesiac. Dostala tez BCG-tuberkuloza miesiac temu. W 14 miesiacu dostanie Meningokokken C- ''wsciekle krowy''. To tyle meczarni jak na razie.... W jakim wieku jest Twoje malenstwo ?! Pozdrawiwam ZANETA mama Sandy i ponad 22 tyg. brzuszka Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 07.04.03, 09:53 To jeszcze raz ja, ale ze mnie gapa... Przeciez juz napisalas ze masz czteromiesieczna Natalie... Nie spojrzalam na ''gore''..... pa pozdrawiam bardzo wiosennie ale dzis pieknie mamy....ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 10.04.03, 17:42 Ale Ci fajnie, w ciazy! Ja tez jestem gapa, bo wlasnie sie chcialam zapytac na kiedy masz termin. Mam nadzieje, ze ciaza bezproblemowa? Odpowiedz Link Zgłoś
guska_edziecko Re: mamy z hoandii 09.04.03, 23:32 aska_nl napisała: czy > zaszczepilyscie swoje dzieci na wzw typu B, tak, jak sie szczepi w Polsce??? Ja Natalkę zaszczepiłam na WZW B. Uważam to za szczepienie podstawowe. Poza tym Niuńka urodziła się w Polsce i miała już dwie pierwsze dawki, więc nie chciałam tego zaprzepaścić. Jesteśmy w Holandii od roku więc było trochę zamieszania ze szczepieniami i tak Mała miała podaną 5 dawkę DKTP choć są tylko 4, ponieważ brakowało jej jeszcze jednej szczepionki na polio, a ponieważ tu jako tako osobnej nie mają więc zarządzono podanie dodatkowej porcji DKTP. Ale i z tym zamieszania było to fiu fiu... dla nich P w szczepionce oznacza polio a u nas (w DTP) oznacza pertussis czyli ksztusiec. Ile się natłumaczyliśmy o co chodzi to nasze, za nic nie potrafili tego zrozumieć, no ale w końcu w końcu po ciężkich walkach )) Teraz na szczęście mamy wszystko z głowy na dłuższy czas, choć kalendarz szczepień przez dodatkowe WZW i DKTP się trochę przesunął. W poniedziałek Niuń (a ma 17.5 m-ca) miał podane szczepionki przeciwko Meningokokken C i skojarzoną na świnkę odrę i rózyczkę. Mam nadzieję że nie będzie żadnych ubocznych dolegliowści choć lekarka uprzedziła że jesli wystąpią to dopiero po tygodniu. No to chyba tyle na temat szczepień ))) pozdrawiam Guśka mama Pulpiego Malutkiego Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 10.04.03, 17:37 Wlasnie dzis bylysmy na trzecim DKTP. Upewnilas mnie, Guska, w mojej decyzji, zeby jednak zasczepic. Oststnio sie dowiedzialam, ze teraz tez standardowo szczepia, jak jeden rodzic jest pochodzenia zagranicznego, ale dopiero od 1 stycznia, a moja Tusia sie urodzila 3 grudnia. A najsmieszniejsze jest to (co zreszta Twoja historia z literka p potwierdza), ze oni naprawde nie maja pojecia, co robia. Jeszcze w ciazy zadzwonilam do GGD, zeby sie dowiedziec jak to jest z tym szczepieniem, bo w Polsce sie daje w 1-szej dobie, wiec chcialam miec zalatwione. Ale pani troche ze mna dziwnie rozmawiala, bo wzw B to przede wszystkim choroba narkomanow i prostytutek (tak mi powiedziala!).....A 2 miesiace pozniej sami szczepia!!! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
libro1 Re: mamy z hoandii 11.04.03, 09:30 hej dziewczeta. ja mieszkam w almere kolo amsterdamu. mieszkam tu 7 lat i mam 2 wspanialych dzieci no i mezusia ,holendrzy to super produkt na mezow. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 11.04.03, 15:37 Robi sie tu tloczniej... Libri1 zgadzam sie z Toba ze holendrzy to swietny material na meza...jestesmy malzenstwem od 7 lat i jak do tej pory nie moge narzekac... Mieszkam w Holandii od 11 lat, ale ten czas zlecial..... Co robicie na codzien ?! Pozdrawiam Was bardzo wiosennie ale dzis mamy piekna pogode.....pa ZANETA mama Sandy i 23 tyg. brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 11.04.03, 23:52 Nie moge sie nie zgodzic, jesli chodzi o holenderskich mezow, my jestesmy 5 lat po slubie i zadnych powodow do narzekania. Ja w tej chwili na co dzien tylko matkuje, a tak poza tym zostal mi jeszcze rok studiow, zarzadzanie w Rotterdamie. Poki co zdecydowalam jeszcze rok zostac z malutka, wiec powoli pretenduje do miana wiecznego studenta, bo jak je skoncze to bedzie prawie 10 lat jak zaczelam studiowac... A jesli chodzi o pogode, to w przyszlym tygodniu ma byc lato: ponad 20 st.! Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 13.04.03, 14:57 No coz,...tak czasem bywa gdy rozpoczynamy zycie w nowym kraju. Trzeba sie zaklimatyzowac,dostosowac do warunkow zycia i bycia w nowym otoczeniu czesto trzeba opanowac jezyk... I tak mijaja lata od momentu przybycia do nowego kraju i dopiero od tego momentu dalej sie kontynuuje niedokonczone studia czy czesto robi sie zupelnie cos innego niz wyuczony zawod w Polsce... Tak wiec jestesmy pare lat do tylu....ja w kazdym badz razie !!! Nie martw sie 10- letnim stazem studii, my nie mozemy sie porownywac do 10-cio letniej nauki w Polsce.!!! My zaczynamy czesto od samego poczatku....a czesto dochodzi jeszcze macierzynstwo....!!! Bedziemy miec piekne swieta wielkanocne ! Pozdrawiam Cie Asiu i Natalie pa ZANETA mama Sandy i 23 tyg. brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 15.04.03, 23:16 Ja tez Wam zycze wesolych swiat! Dzis paradowalam w kostiumie kapielowym po ogrodzie.... pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
miecia4 Re: mamy z hoandii 21.06.03, 18:09 Hej dziewczyny,strasznie sie ciesze,ze weszlam na edziecko i zobaczylam ile was jest w wiatrakowie.Mieszkam w Nl juz od... o jej 9 lat i jestem mama 2 potworkow 8 letniego Jasia i 4 letniej Mieci,przez ostatnie 5 lat mieszkalam w Castricum ,a kilka miesiecy temu kupilismy dom w Nieuw Vennep i tak jak wy siedze na pudlach,hehe i pewnie jeszcze troche to potrwa :]Naprawde ogromnie sie ciesze ,ze wpadlam na to forum jupi!groetjes ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kelly7 Re: mamy z hoandii 26.09.03, 22:57 Hej dziewczyny)-mieszkam w Holandii od 10 lat mam corke Kelly i synka Rika,mieszkamy w Alphen aan den Rijn.Pozdrowienia dla Mieci4 my chyba sie znamy kolezanko)) Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 22.04.03, 12:40 Witajcie !!! Jak tam po swietach ?! Obchodzilyscie swieta z polska tradycja?! My w tym roku w ogole zapomnielismy o Wielkanocy, 1-go maja przeprowdzamy sie i mamy w tej chwili sporo zamieszania i pracy. Najgorsze jest pakowanie.... W niedziele wielkanocna zadwonila moja mama z zyczeniami i oczywiscie opisala co jedza wlasnie w tej chwili.....slinka mi ciekla na mysl o bialej kielbasce z chrzanem z pieczona karkowka i boczkiem ciastami: makowcem czy sernikiem.... O rany, jak bym chciala na godzinke znalesc sie przy tym stole....!!!! Ale bym sobie pojadla !!! W tym roku nie jedziemy do Polski. Nowe mieszkanie w sierpniu narodziny drugiego maluszka nie ma kiedy jechac!!! Dajcie znac co u Was slychac pozdrawiam pa ZANETA mama Sandy i 24 i pol tyg.brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 23.04.03, 11:49 Czesc, Ja sobie postanowilam przed swietami, ze jak nie jedziemy i nikt do nas nie przyjezdza, to nic nie robie na swieta, ale w sobote zadzwonila moja mama i zaczela opwiadac o pasztetach, salatkach, ciastach itp. i mnie wzielo...Upieklam 2 ciasta i w niedziele zjedlismy wielkanocne sniadanko (bez kielbasy, bo i tak takiej prawdziwej nigdzie tu nie kupisz). No ale w koncu byly swieta. Dokad sie przeprowadzacie? I jak tam brzusio? Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 23.04.03, 22:14 Witaj !!! Ja niestety jadlam jedynie ciasto kupne. DOmowe to co innego..... Jak na razie ciasta malo pieke bo nie ma kto jesc, Rick nie przepada za tego typu rzeczami(pewnie dlatego jest taki chudy...!!!ha ha ), Sandy jest za mala. Troche musze poczekac az mi maluchy podrosna.... Gdzie sie przeprowadzam?! z Amstelveen polnocnego do A' veen poludniowego czyli niedaleko.!!! Ale za to wieksze mieszkanie, wynajelismy je w dobrym momentcie gdyz juz wkrotce nasza rodzinka sie powiekszy !!!! A w tej chwili...pakowanie, pakowanie i jeszcze raz pakowanie!!!! 28 kwietnia dostajemy klucze, fajnie. Jestem prawie w 25 tyg. a brzuszek mam ogrooomny !!! Juz wkrotce bede sloniatkiem....nie przytylam duzo jedynie mam ogromny brzuch !!! Pracuje do konca czerwca i ide na macierzynski- nareszcie!!! Kiedy wybieracie sie do Polski i czesto odwiedzasz Rodzicow ?! Pozdrawiam pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 24.04.03, 13:04 No to faktycznie daleko sie przeprowadzasz )) Trzeba bylo do mnie wpasc na ciasto, moj malzonek tez niestety nie jest wielkim amatorem, wiec spora czesc powedrowala do kosza.... Jezdze jak tylko sie da, bylam w polowie lutego i gdzies za miesiac sie wybieramy cala rodzina (3+pies) na pare dni. Skad jestes w Polsce i co robisz na codzien, jesli moge byc taka wscibska Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii- do aska_nl 28.04.03, 21:37 Wybacz !!! Przegapilam Twoj post, dopiero teraz go przeczytalam. Urodzilam sie w Warszawie i tam tez mieszkalam. A co robie na codzien, jestem pielegniarka wiec jak przystalo pracuje w szpitalu tutaj w Amstelveen. Obecnie pracuje na sterylizacji na pol etatu. Lecz gdy urodzi sie drugi maluszek zamierzam przerwac prace na 2-3 lata aby zajac sie dziecmi. Tak wiec pozostalo mi jeszcze jedynie dwa miesiace pracy pozniej macierzynski. Od stycznia jestem w domu....... A gdzie Ty mieszkalas w Polsce ?! Jak sie miewa Natalka nie bylo problemow ze szczepieniem?! Pozdrawiam pa ZANETA mama Sandy i 25 tyg. brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- do aska_nl 06.05.03, 22:06 Ja nie wiem tez, co sie stalo, wlaczylam sobie, zeby mi maila wysylalo, jak sa nowe posty, ale cos to nie dziala....Ja tez jestem z w-wy. I w przyszly piatek lece do Polski!!! Ze szczepieniem nie bylo zadnego problemu, troche zly humor po poludniu, ale w zasadzie nic strasznego. Poza tym moje dziecko mnie zadziwilo juz po raz drugi, bo pierwszym krzyku przy wbijaniu igly, slodko sie usmiechnelo do pielegniarki... Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
krygil Re: mamy z hoandii- do aska_nl 17.09.03, 12:39 Czesc ! tak sobie buszuje po forum i czytam.... Niestety obecnie nie mieszkam w Holandii - mieszkalam przez 2 lata w Hadze,a od 2 lat na poludniu Francji. Mnie osobiscie bardzo podobalo sie w Holandii,styl zycia, mentalnosc , czulam sie swojsko. W zeszlym roku nawet pojechalam na kilka dni, bo moj maz byl w Hadze na delegacji, wiec oczywiscie skorzystalam.Moj maz ( francuz) nie podziela mojej opinii, ale w duzej mierze wynika to z tego, ze on tam pracowal, ja nie. Nie znalam tam duzo niestety polek... Postanowilam do Ciebie napisac, bo zainteresowalo mnie, ze jestes pielegniarka i pracujesz - czy moglabys w wolnej chwili napisac, jak wyglada sprawa naszego dyplomu w Holandii ? czy tez jest douczanie, czy tez na poczatku proponuja prace pomocy pielegniarskiej itd. moj adres: krygil@yahoo.fr Zapomnialam napisac, ze mam w domu urocza Carla, ktora za 9 dni skonczy roczek. OK- serdecznie pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- do aska_nl 19.09.03, 13:23 Czesc, Ja niestety nie jestem pielegniarka, ale Zaneta jest, wiec moze Ci cos na ten temat podpowie. Pozdrowienia Aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 23.04.03, 09:29 Witam Mam na imie Magda i od 4 lat mieszkam w Leiderdorp. Od prawie 10 miesiecy jestem mama Bogusi. Mam pytanie moja corka bardzo wolno rosnie (ma 6300 gr) a CB nie daje zadnych sensownych rad. Pozdrowienia Magda Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 23.04.03, 22:26 Hej Magda !!! W CB nie zawsze otrzymasz sensowne porady.... Moze taka jest uroda Bogusi ?! Moze jest szczupla po Tobie ?! Mam kolezanke w Almere, rowniez Magde, ktora ma coreczke Megan 15 miesiecy. Otoz moja Sandy ( 11 miesiecy) wzrostem i waga przewyzsza Megan !!! Taka jest uroda Megan,poza tym jest dosc drobnej budowy lecz rozwija sie bardzo dobrze! Jest wesola i slodka dziewczynka !!! Nie martw sie na zapas kto wie moze jeszcze nadrobi lub Bogusia bedzie drobna kobietka! Moja najlepsza przyjaciolka, ktora znam juz przeszlo 20 lat tez nazywa sie Bogusia wiec mam sentyment do tego imienia !!! MAGDA NIE MARTW SIE !!!! Pozdrawiam Cie serdecznie pa ZANETA mama Sandy i prawie 25 tyg. brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 24.04.03, 09:17 Czesc Dzieki za odpowiedz. Dzis musze znow wazyc mala w CB. Nasz cotygodniowy rytual (zalecenie pediatry) i jestem bardzo ciekawa ile tym razem Bogusia przybrala. Mala jest bardzo aktywnym dzieckiem. Za tydzien skonczy 10 miesiecy i juz probuje sama chodzic. Na razie to tylko kilka kroczkow. Z tego co sie zorientowalam to ty mieszkasz w Amstelveen. My mieszkamy w Leiderdorp ale jestesmy w trakcie szukania domu w Amstelveen. Moj maz pracuje w Amsterdamie wiec mial by blizej. Byc moze zostaniemy sasiadkami. Pozdrowienia Magda Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 24.04.03, 12:56 No i jak tam poszlo wazenie??? Zaneta ma racje, nie przejmuj sie, jak wszystko poza tym jest OK, to nie masz sie co martwic! Ja mam problem odwrotny, Natalia miala na poczatku 4 miesiaca (2 tyg. temu) 67 cm, ja mialam tyle pod koniec 8!!! Rosnie tak szybko, ze ubranie jest na 2 razy. Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 24.04.03, 21:26 Hej. Tak wiec zwazylam ten moj skarb i okazalo sie ze znow schudla. Tym razem tylko 15 gr (teraz ma 6270gr) wiec znow czekamy na telefon od pediatry. Koniec lutego Bogusia byla w szpitalu aby zrobic badania i ja poobserwowac. Nic z tego nie wyszlo bo w drugim dniu pobytu w szpitalu mala zlapala rota wirus i byla w szpitalu przez dwa tygodnie ale tylko w sprawie tego wirusa. Tak czy inaczej lekarze doszli do wniosku ze ona nas testuje i probuje nie jesc by pokazac swoja wole. Ha ha teraz to moze tak ale nie jak miala 2-3 miesiace. W sobote chcemy jechac do Polski ale czekamy co powie pediatra. Jak to dobrze ze moge tak sobie tu pisac i z kims sie tym wszystkim podzielic. Pozdrowienia Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ewap_mama_alexa Re: mamy z hoandii- do Aski_nl 26.04.03, 03:18 Asiu, zajrzyj do skrzynki pocztowej gazetowej, napisalam do Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- do Aski_nl 26.04.03, 16:51 Juz Ci odpisalam, niestety nie jestem ta Aska.... Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 26.04.03, 17:11 Bedziesz probowac jeszcze raz z tym szpitalem? Napisz, co ten pediatra powiedzial. Albo moze wybierz sie jeszcze w Polsce do lekarza. Ja mam wrazenie, ze oni tutaj wszystko pozostawiaja najchetniej naturze, a wcale niekoniecznie to jest najlepsze rozwiazanie. Pozdrowienia i nie martw sie! (latwo powiedziec...) aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii- 27.04.03, 08:44 Witam. o nie ja juz nie mam ochoty na zadne szpitalr. mam uraz po ostatnim dwu tygodniowym popycie.poszlam ze zdrowym maluchem a ona sie tam b. rozchorowala. i gdy ja widzialam z ta sonda i inna aparatura to brr. a poza tym szpital zaraz probowal to zwalic na gedragsprobleem. I probowali szukac problemow w rodzinie itp. Byla tam tez inna dziewczynka z tym samym problemem i odpowiedz lekarzy byla taka sama. Co do polskiego pediatry to mam kontakt tylko telefoniczny. Z nami mieszkaja dzieci mojego meza i nie mozemy jechac do Polski tak czesto tylko w czasie wakacji. Ale sie rozpisalam. Aha Bogusia znow troche schudla. Odpowiedz lekarzy: dawac jej bito smietane i maslo. Tylko ze ona po prostu nie ma ochoty na jedzenie. No ale poza tym to wszystko z nia dobrze. Od kilku dni probuje sama chodzic. I szaleje po calym domu. A co u ciebie slychac? Pozdrowienia Magda Ps. Dzis przyjezdza do mnie moja mama!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii- 28.04.03, 21:26 Witaj !!! Wczoraj Ci odpisalam, byl to dosc dlugi list. Dzisiaj zagladam, ani sladu po moich wypocinach.???........nie wiem co moglo sie stac....!!!! Zazdroszcze Ci ze masz mame przy sobie ....tez bym chciala !!! Ja dopiero spotkam sie z rodzinka na Boze Narodzenie. Chcemy ochrzcic oba maluszki, chrzciny tutaj wyprawiamy. Tak wiec musze uzbroic sie w cierpliwosc.....!!!! Jestem oburzona porada pediatry aby bita smietana i maslem tuczyc Bogusie....!!!! A gdzie zdrowa zywnosc....warzywa, owoce, jogurty, roznego rodzaju papki,chlebek z pasztetem czy serkiem czyz nie lepiej zeby w zdrowy sposob przybierala na wadze....!!!! No coz to jest jedynie moje zdanie.....moze razem z Twoja mama cos wymyslicie jak wzbogacic diete Bogusi !!! Bogusia juz chodzi....brawo....tylko pozazdroscic moj pieszczoszek jest leniuszkiem...!!! Urodzila sie w niedziele, nie raczkuje i pewnie juz nie bedzie, zaczyna podnosic sie do gory na kolankach. Jeszcze troszeczke a rowniez stanie na nogi ha hah ha. Pozdrawiam Was dziewczyny trzymajcie sie pa ZANETA mama Sandy i 25 tyg. brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- 06.05.03, 22:10 Zgadzam sie z Zaneta, ze to jakas ciezka bzdura z ta bita smietana....Nie dziwie Ci sie tez, ze juz nie masz ochoty na szpital. Gratulacje z okazji pierwszych krokow!!! Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
tere_tere Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 30.04.03, 16:08 witam wszystkie matki-polki! jak to milo przeczytac, ze jest nas tu (w NL) wiecej i ze mamy podobne spostrzezenia i doswiadczenia! ja pochodze z krakowa, od ponad 3 lat mieszkam w alkmaar a od prawie 1,5 roku jestem mama wspanialego faceta o imieniu hubert. zgadzam sie z wami, ze na tych calych CB, huisarts´om i calej reszcie nie mozna polegac i w razie czego mozna tylko liczyc na dobrego lekarza w polsce. ja teraz tez jestem pelna niepokoju, bo hubert od dwoch dni ma goraczke 39 stopni. do lekarza nie ide, bo wiem ze i tak mnie odesla z kwitkiem (podobno dopiero po 6 dniach goraczki reguja!!!!!!!). pozdrawiam was wszystkie serdecznie i mam nadzieje, ze uda mi sie pozostac z wami w kontakcie, pozdrawiam tere Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii- do Rossen !!! 06.05.03, 22:48 Witam na forum! Widze, ze jestes tez z dalekiej polnocy (z mojej perpektywy) pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 06.05.03, 14:43 Hej dziewczyny !!! Co tak zamilklyscie, jak tam Wasze maluszki......!!!!????? Bylam z Sandy na kontroli(11 miesiecy), moj berbec wazy 9,5 kg i mierzy 76 cm. Pieknie zwazywszy ze to wczesniak przy urodzeniu miala zaledwie 44 cm a wazyla 2.414g. Odezwijcie sie, pozdrawiam pa ZANETA mama Sandy i brzusia(25 i 3dni) Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 06.05.03, 22:12 Odpisalam Ci juz na gorze, ale teraz mi sie przypomnialo, ze tez ide do CB, pojutrze. Obstawiam, ze bedzie 8 kilo.... Ale rzeczywiscie, Ci pieknie dziecie wyroslo! Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 06.05.03, 22:46 I jeszcze mi sie cos przypomnialo! jak tam wielka przeprowadzka??? Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 07.05.03, 20:25 Czesc to znow ja Ostatnio nie mialam czasu aby pisac. Mama jest u mnie!! Bogusia skonczyla 10 miesiecy 6350gr i 67 cm. Ostatnio zaczela jesc!!!!!!!!!! Jak widzi chlebek to az sie nie moze doczekac. Natomiast warzywa i owoce laduja po calym pokoju bo mala nauczyla sie dmuchac. Moja polska pediatra tylko sie zasmiala na porady tutejszego lekarza. w przyszlym tygodniu znow wizyta w szpitalu. Wszystko w porzadku z Brzuszkiem. Nie boisz sie dwoch maluchow? Ja mam 3 dni w tygodniu 8 miesiecznego Gast-kindje. I jestem bardzo szczesliwa gdy on idzie do domu. No ale to nie moje dziecko wiec to pewnie co innego. Poszukiwania domu ida mozolnie. I jestesmy ciekawi czy cos z tego wyjdzie. Czy ktos tu mieszka w okolicy Leiden? Pozdroiwenai dla wszystkich mam i calusy dla dzieciaczkow. Magda Jak myc zeby komus kto tego stanowczo nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 07.05.03, 21:28 No to super, ze zaczela jesc!!! Na pewno teraz pojdzie lepiej! Dokad sie chcecie przeprowadzic? Dobrze miec mame pod bokiem....Ja w przyszly tyg. sama jade z wizyta i juz sie nie moge doczekac!!! Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 07.05.03, 22:11 Witaj !!! Dopiero teraz zauwazylam, ze rzeczywiscie odpisalas lecz odpowiedz ukazala sie na gorze ''pomiedzy starymi postami''. Jest to troche uciazliwe w szukaniu. Nowe posty mogly by sie ukazywac wedlug kolejnosci wysylania....!!!! Jak Ci zazdroszcze ze jedziesz do W-wy.....tez bym chciala. Juz dawno nie bylam w Polsce. Z jakiej dzielnicy pochodzisz ?! My mieszkalismy na ochocie, gdy mialam 12 lat przeprowadzilismy sie na Nowy Swiat a pozniej na Hoza. Wlasciwie jestem ze srodmiesciem zwiazana . Tesknie za miejscami mojego dziecinstwa i za ciastkami z cukierni i ogorkami kiszonymi i malosolnymi...mniam !!!! Jak dlugo zostaniesz w kraju?! Daj znac jak bylo na CB. Nasza przeprowadzka trwa i postepuje na razie po malu. Jedynie soboty i niedziele mamy wolne. Od 12 maja Rick ma 2 tyg. wakacji wiec dopiero wtedy praca ruszy pelna para!!! Pozdrawiam pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 12.05.03, 13:01 Hej Zaneta!!! Ja tez jestem ze srodmiescia, z Kredytowej. Potem jeszcze jakis czas mieszkalam na Mokotowie, z moim malzonkiem, ktory jeszcze wtedy malzonkiem nie byl. Wiesz za czym ja najbardziej zawsze tesknie? Za majonezem kieleckim i prawdziwa szynka... W CB poszlo wszystko OK. Natalia troche przystopowala z rosnieciem. Co prawda przybylo jej 800 g (w poprezdnim miesiacu 1,2kg...), ale prawie nie urosla na dlugosc. Ale to nic nie szkodzi, bo i tak jest dluga jak na jej wiek. Poza tym od soboty dostaje kaszke ryzowa i gruszke. Myslalam, ze umre ze smiechu przy tej gruszce, bo robila takie miny, jakbym jej dawala ocet! Poza tym oczywiscie prawie wszystko wypluwala. Wczoraj poszlo juz troche lepiej, cos tam polknela. Bylysmy tez u dermatologa, nie pamietam juz czy o tym pisalam, ale miala na policzkach czerwone luszczace sie placki i poprzednim razem w CB powiedzieli mi, ze to moze byc atopowe zapalenie skory (eczeem). Troche spanikowalam, bo mamy w rodzinie meza ciezkie alergie i astme, ale mnie ten dermatolog uspokoil, ze jakby to byla alergia pokarmowa to by bylo 10 razy gorzej, wiec nie ma sie czym przejmowac, przejdzie do roku. Zapisal masc hormonalna i kazal tylko 2 razy w tyg. kapac, i do tego w wodzie 30 st, bo ciepla woda rozpuszcza tluszcz.Ale stwierdzilismy z mezem, ze 30 st. to praktycznie zimna woda, wiec kapiemy tak w 35 i i tak sie trzesie jak osika po tej kapieli....Po tej masci jej faktycznie wszystko sie zagoilo. No a jak tam Twoj brzuszek sie miewa? Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii-do zanety 14.05.03, 11:44 hej, wlasnie odkrylam, ze mozesz sobie ustawic, zeby Ci sie w kolejnosci przychodzenia posty pokazywaly, w ulubionych watkach musisz wybrac strukture od najnowszego pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 14.05.03, 20:19 Hej Co dobrego slychac? Moja mama wraca w niedziele do domu. BUUU Jutro mamy wizyte w szpitalu i jestem ciekawa czy sa juz wyniki badan. Czekamy juz prawie 3 miesiace. Sa to jakies badania na temat przemiany materii. No coz zobaczymy. Jestem ciekawa ile mala wazy. Ostatnie dwa dni byla dosc chora. (biegunka i wymioty) wiec pewnie znow nie duzo przybrala. Tak sie zastanawiam czy wy zabawiacie swoje dzieciaczki przy jedzeniu? My chcemy kupic dom w Amstelveen chociaz to i tak jakies 30 minut zanim Hans by byl w pracy. No ale to przynajmniej krocej niz teraz. A co u was slychac? Co u brzuszka? Pozdrowienia Magda Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 02.06.03, 16:35 Cos sie cicho zrobilo!!!! jak tam, dziewczyny, pewnie korzystacie z pieknej pogody zamiast siedziec za komputerem! Ja tez!!! jak tam wyniki, Magda??? Pewnie Ci smutno bez mamy.... ja wlasnie od swojej wrocilam i musze przyznac, ze bardzo bym ja tutaj chciala miec.... Poza tym osiagnelysmy z Natalia dwa kamienie milowe, po pierwsze pojawily sie pierwsze zabki, o dziwo bez wiekszych atrakcji w stylu goraczka itp. A po drugie Natalia sie pieknie nauczyla jesc lyzeczka i wcina, az sie je uszy trzesa. Zjada caly sloiczek wzglednie owoc, nie wiem, czy to troche nie za duzo???? Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 02.06.03, 20:54 Hej. Ja tez sie zastanawialam czemu tak cicho. Ale jakos nigdy nie mialam czasu by usiasc i cos napisac. Moja mala rosnie!!!!!! Ostatnio przytyla 100 gr w tydzien. I dwa tygodnie temu miala 6615gr. Ostatnio zaczela jesc. Co prawda nie je warzyw (tylko kilka lyzeczek) ale inne rzeczy wcina b. ladnie. Nie musimy juz tak czesto warzyc. A wizyta w szpitalu dopiero za 2,5miesiaca. Co za ulga. I biega po domu. Juz nie tylko chodzi ale naprawde biega. Bravo dla twojego maluszka. Oby tak dalej. Niedlugo zaczna sie nowe rzeczy do jedzenia i probowania Moja mala ma nadal 2 zabki i nic sie na wiecej nie zanosi. Ostatnio byla szczepiona przeciw gruzlicy a za tydzien kolejne szczepienia w CB. Mama byla trzy tygodnie. I bardzo zle znioslam rozstanie. Ale... za miesiac (Bogusia konczy roczek) przyjezdza moj brat z coreczka. A pod koniec lipca jedziemy do Polski. Wiec nie jest zle. O jej ale sie rozpisalam. A propo. Czy wy jedziecie w przyszly weekend do ambasady na referendum? Ja tak Pozdrowienia Magda i Bogusia Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 03.06.03, 11:50 Witajcie dziewczyny !!! Juz sie odzywam ..........nareszcie jestesmy na nowym miejscu choc w otoczeniu masy jeszcze nie rozpakowanych pudel.!!!! Przeprowadzka, brrrrr tyle pracy..... Mam juz dosyc....wciaz czegos szukam i nie moge znalesc...!!! Mina tygodnie zanim wszystko lub prawie wszystko wroci do porzadku dziennego !!!! Sandy skonczyla 26 maja roczek moje dzieckto to juz PEUTER !!!! Jak ten czas leci.....a ja juz niebawem spodziewam sie przywitac nastepnego malenstwa.... Brzuszek mam ogromny choc malo przytylam 4-5 kg. Moze moja waga jest zepsuta.......?! ha ha ha W przyszlym tygodniu ide na kontrol wiec zobaczymy....... Pozdrawiam Was pa ZANETA mama Sandy i maluszka 30 tyg. i 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 03.06.03, 12:40 Czesc, a gdzie sie przeprowadziliscie? Bo my zmienialismy mieszkanie jak Agata miala 3 tygodnie, 4 miesiace temu i do tej pory nie mozemy sie pozbierac. No bo ja w ciagu dnia malo co moge zrobic, a Michal calymi dniami w pracy. Tak sobie przypomianm, ze jak u notariusza podpisywalismy umowe, to gata, ktora byla z mnami zrobila piekna, glosna kupe. Tak dla podniesienia rangi imprezy. Pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 03.06.03, 17:03 Hej !!! Widze ze nie jestem sama w atmosferze przeprowadzek...!!!! Mielismy ponad 30 kartonow....+ pelno siatek i workow.... Staram sie jak moge lecz tez nie mam za duzo czasu. Sandy wymaga coraz wiecej...ha ha ha a moj ponad 30 tyg.brzusio jest ogrooomniasty.....ha ha ha i w dodatku do konca tego miesiaca pracuje. Juz niedlugo bede miala troche wiecej czasu !!! Gdzie sie przeprowadzilismy w sumie nie zmienilismy miasta, z Amstelveen polnocnego do Amstelveen poludniowego, odleglosc 4 km. A Ty dzie mieszkasz ? Pozdrawiam serdecznie pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 04.06.03, 16:40 Czesc My mieszkamy w Rotterdamie. Wczesniej w centrum, a teraz na obrzezach. Agata skonczyla 5 miesiecy i jest przeogromna!. Wazy 9700 i ma 71 cm. Moj maz ma ponad dwa metry, wiec trudno zeby byla malutka, ale nie wiem doprawdy skad ta waga. Ja od czerwca nie pracuje, i szczerze mowac bardzo brak mi kontaktu z ludzmi. Moze macie jakies doswiadczenia jak tu jest z opiekunkami lib przedszkolem? Bo babcia 1200 km z tad... Nareszcie lato nam sie zrobilo, i dzidzi moze w ladnych sukienusiach lezec w karecie. Choc bardzo juz czekam, zeby gondole przerobic na spacerowke, bo nosic takiego klocka, ktory jest ciekaw swiata jest bardzo ciezko. Pozdrawim, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 12.06.03, 13:39 czesc dziewczyny, jak tam po referendum? Bylyscie? Ja nie bylam, i w sumie zaluje, chociaz i tak by to nic nie zmienilo... magda, strasznie sie ciesze, ze w koncu wszystko OK!!! Pozdrowienia (tez dla brzuszka!) aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 14.06.03, 22:57 Witajcie !!! Dawno juz nie zagladalam ...¨po prostu brak czasu !!! Nie bralam udzialu w referendum, do Den Haag kawal drogi i zawsze korki na autostradach.... Jeszcze dwa tyg. i ide na macierzynski ...nareszcie !!! U nas pomalu praca idzie do przodu, jeszcze duzo rzeczy i mebli trzeba dokupic lecz nie przewracam sie juz o pudla !!! Chcialabym jak najwiecej zrobic przed porodem, gdyz po bede miala inne rzeczy na glowie ... Co u Was dziewczyny jak Wasze pociechy rosna i rozrabiaja ...?! Pozdrawiam ZANETA mama Sandy i 32 tyg. brzusia Moze kiedys zrobilybysmy spotkanko naszych pysiakow?! i ich mam oczywiscie.... Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 15.06.03, 01:10 Hej Zaneta, fajnie, ze sie juz troche urzadziliscie. My przez pierwsze 3 miesiace po przeprowadzce mielismy tylko lozko, kanape i telewizor na kartonie z ksiazkami i oczywiscie gory kartonow wszedzie, bo remontowalismy praktycznie wszystko juz mieszkajac. Nie polecam Ostatnio nawet tak sobie myslalam, ze moglybysmy cos zorganizowac. Jedyny problem to wakacje. Zdaja sie,ze niektore dziewczyny jada do PL, ja zreszta tez za jakis miesiac... Ale dziewczyny, dajcie znac, czy macie ochote! Pozdrowienia Aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 17.06.03, 10:16 Witjcie dziewczyny !!! Mielismy 2 tyg. wakacji w maju i wowczas w rekordowym tempie odnawialismy tak by pod koniec maja podlogi i sciany byly gotowe. Udalo sie choc wakacje nie mozna bylo nazwac wakacjami.....mieszkanko bylo gotowe !!! Masz racje Asiu, wiele z Was jedzie do Polski ( jak Wam zazdroszcze......, spotkanko mazna by bylo wiec zorganizowac po wakacjach. Dajcie znac kto ma na nie ochote...!!!! Zobaczymy ile nas sie zbierze i wowczas ustalimy gdzie spotkamy sie. 1. Zaneta i Sandy + brzusio Na 9 sierpnia mam termin wiec kto wie moze przyjedziemy juz we troje......ha ha ha Pozdrawiam i zycze udanych wakacji pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 19.06.03, 18:53 Hej Zaneta, Nie ciezko Ci w te upaly??? Mysle, ze chyba faktycznie juz lepiej sie po wakacjach spotkac. Moze wpadniemy do Ciebie na kraamvisite??? To jest zreszta straszny zwyczaj tu. Ja 3 dni po porodzie, a tu tabuny ludzi, ktorzy nie maja dzieci, albo juz zapomnieli jak to jest i siedza Ci 4 godziny, jak Ty marzysz o tym, zeby sie walnac do lozka i spac....A do tego to biedne dziecko z rak do rak... Cale szczescie mama mi przywiozla rozek z usztywnionymi plecami i zabronilam ja wyjmowac z tego rozka...Takze jak wpadniemy, to tak gdzies po 6 tyg.... Bylam w CB, wszystko OK, jemy miesko i jogurcik.... Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 08.07.03, 16:57 ------------------------------------------------------------------------------- - Kochane mamy !!!! Chcialabym i ja podzielic sie z Wami wielka nowina......otoz urodzilam !!!! Termin mialam na 9 sierpnia lecz Michael nie chcial az tak dlugo czekac i postanowil zrobic nam niesodzianke. Urodzil sie 2 lipca czyli 6 tyg. przed terminem. Do wczoraj lezalam w szpitalu, MIchael nadal tam przebywa, lezy jeszcze w inkubatorze lecz jutro ma je opuscic choc dalej bedzie na oddziale wczesniakow. Urodzilam w domu............SAMA pogotowie bylo w drodze. Gdy dojechali trzymalam maluszka w ramionach rowniez placenta zdazyla sie urodzic !!!! Caly porod wlacznie z rozwarciem, peknieciem wod i samego porodu trwal............30 min. Kto mnie pobije ?! ha ha ha Michael wazyl 2.340 g to sporo jak na takiego wczesniaczka i ma 40 cm wzrostu. Jest oczywiscie najpiekniejszym maluszkiem pod sloncem....!!!!! Caluje Was mama Sandy i Michaela ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 08.07.03, 17:01 Odezwijcie sie dziewczyny, ciekawa jestem jak tam wasze pociechy i jak wy sie czujecie i co porabiacie....!!! Mam nadzieje ze spotkanko dojdzie do skutku gdy juz wrocicie ze swoich wakacji a moze tak kraamvisite ?! Dajcie znac pozdrawiam i caluje pa pa ZANETA mama Sandy i Michaela Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 08.07.03, 23:15 Zaneta Najserdeczniejsze gratulacje dla calej waszej czworki!!!!!!!!!!!!. Witamy nowego czlonka naszej polsko-holenderskiej wspolnoty. Marta, Agata i Michal. Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 10.07.03, 08:59 Czesc Serdeczne gratulacje z okazji narodzin synka.!!!! Mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze i jak najszybciej bedziecie wszyscy razem w domu. A jak reaguje Twoja coreczka? Powodzenia U nas wszystko dobrze Bogusia skonczyla roczek i jest nadal malutka 70 cm i 6879 gr. No ale pewnie juz tak bedzie. W przyszlym tygodniu jedziemy na wakacje do Polski na trzy tygodnie. Wiec w sierpniu sie odezwe. I mam nadzieje, ze wtedy umowimy sie na to jakies spotkanie. Pozdrowienia i powodzenia Magda i Bogusia Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 10.07.03, 09:00 A tak wogole to moja Bogusia tez jest z 2 lipca. Tyle tylko ze rok starsza. Ale fajnie.! Magdaq Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 11.07.03, 09:19 Zaneta, serdeczne gratulacje!!!! Mam nadzieje, ze maluszek sie dobrze miewa, faktycznie spory!!! Z tym inkubatorem to chyba standard??? Jak Ty sie czujesz??? Strasznie sie ciesze i sciskam Cie mocno!!! Gratulacje tez dla tatusia i siostrzyczki! Ja jade do Polski w przyszlym tygodniu, moj brat juz tu jest od poniedzialku, wiec dopiero teraz do mnie wiesci dotarly... Jak wszystkie powracamy z wakacji (ja lece 30 sierpnia) to sie koniecznie umawiamy!!! Poza tym u nas wszystko OK, Natalia sie miewa doskonale, ostatnio zauwazylam, ze sie zrobila taka swiadoma siebie i otoczenia, rzuca sie tatusiowi na szyje i go caluje jak on wraca z pracy, ma wlasna wole, jak chce jakas zabawke to wlasnie ta, a nie inna. Jeszcze nie siada, ale sie turla. Poza tym coraz dluzej spi (podejrzewam, ze to dlatego, ze sie bardziej najada mieskiem itp.), dzis do 8.30, wiec ja mam nieustajace wakacje!!! Bede co jakis czas sprawdzac w polsce nieuwsy tutaj, wiec pisz koniecznie jak tam malutki sie miewa, kiedy idzie do domu i w ogole wszystko! Przyslij jakies zdjecie na asia.ensing@tiscali.nl !!! Pozdrowienia i sciskamy! Aska i Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 11.07.03, 21:21 WITAJCIE !!! Widze ze czas wakacji nadchodzi, jak Wam fajnie !!!! Gdy wrocicie dajcie znac na ''przymusowe'' spotkanko z maluszkami. Grono maluszkow robi sie coraz wieksze wlasnie dolaczyl do niego Michael !!! Dzisiaj bylismy w szpitalu rozmawialismy z lekarzem, Michael bedzie w poniedzialek lub we wtorek w domciu. Juz nie mozemy sie doczekac na jego przyjscie !!! Dzis wieczorem chce wystroic pokoj i balkon w balony bialo- niebieskie oczywiscie i tasiemcowe choragiewki !!! Niestety na bociana nie ma miejsca......ha ha ha Czujemy sie dobrze choc ja mam ''hustawke nastrojow'' Chce mi sie plakac lub kloce sie z Rickiem o glupoty a za godzine jestem juz szczesliwa.....to normalna dolegliwosc poporodowa ....lecz troche uciazliwa !!! Magda o jak fajnie Bogusia jest rowniez z 2 lipca....razem bedziemy swietowac !!!. Niesamowite !!! Nie martw sie jej wymiarami widac taka juz jej natura.Wazne jest by zdrowo rosla !!! Dla kobiety wzrost nie jest taki wazny...obcas, wlosy do gory i juz dochodzi 10 cm...!!! Dziekuje Wam za zyczenia gdy sie spotkamy opowiem Wam szczegoly bo porod byl...niesaowity !!!! Nigdy wiecej tego rodzaju doswiadczenia !!!! Caluje Was wszystkie trzy bardzo mocno bawcie sie dobrze w Polsce i wracajcie wypoczete !!!! ZANETA mama Sandy i Michaela Mam prosbe dla tej ktora jedzie samochodem.....widzialam reklame w TV ciasta Dr.Oetkera ''Kopiec kreta'' i ''Kilimandzaro''az mi slinka cieknie na sama mysl o tych przysmakach. Oczywiscie pieniazki zwroce, jestem takim lacuchem.... Wciaz tesknie za polska cukiernia....ale bym zrobila w niej spustoszeie...!!!! Jesli moja prosba nie sprawi klopotu moje podniebienia byloby w ''niebie''.... Bawcie sie dobrze i do zobaczenia pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 12.07.03, 15:25 Zaneta Ja wracam do NL w polowie wrzesnia, wiec to juz bedzie dla ciebie pewnie druga dostawa ciacha. Pzdrowienia dla maluszkow. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 12.07.03, 21:34 >> > Mam prosbe dla tej ktora jedzie samochodem.....widzialam reklame w TV ciasta > Dr.Oetkera ''Kopiec kreta'' i ''Kilimandzaro''az mi slinka cieknie na sama > mysl o tych przysmakach. >> Hej to znow ja. Jak to fajnie ze maluszek juz niedlugo bedzie z wami w domu. Cieszcie sie kraamtijd i powodzenia. My jedziemy w czwartek. Co do ciast to sa to gotowe czy w proszku? No i ile oczywiscie. Moje dziecko jest szalone. Nic tylko biega skacze itp. nic dziwnego, ze nie rosnie. Na urodzinkach zasmakowala w brie. No wiec go dostaje. A tak wogole to ona chyba chce zrezygnowac ze spania w dzien. O zgrozo!!! no ale mam nadzieje, ze jeszce troche poczeka. Pozdrowienia Magda i Bogusia Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 14.07.03, 11:56 Hej Madzia !!! Pewnie juz spisz na walizkach bo do czwartku tuz, tuz....!!! Michael idzie jutro do domciu, dzisiaj musi dostac trasfuzje krwi gdyz ma niedokrwistosc. Tak to jest z wczesniaczkami lecz poza tym miewa sie dobrze. !!! Wczoraj go kluli w zylke bylam przy tym...okropne przezycie dla nas obojga !!! Nie mogla kobietka wkluc sie w malutka zylke i strasznie go meczyla....podsunelam pomysl sprobowania w druga raczke. Moj Pysiek krzyczal z bolu....w druga raczke udalo sie za pierwszym razem.Od razu odetchnelam z ulga, nareszcie koniec meczarni...!!!! Dzisiaj po poludniu dostanie krew lecz to oznacza kolejne wklucie..... a jutro rano znowu na badanie kontrolne...!!! Wymecza mi mojego Pysia !!!! buuuuuuuu Ciekawa jestem jak Bogusi bedzie sie podobal wyjazd do Babci i Dziadka.... Beda ja rozpieszczac......ale bedzie radocha, fajnie !!! Pogoda tez zapowiada sie dobra wczoraj razmawialam z moim bratem. Wczoraj mialam urodziny lecz szczerze mowiac nie bardzo je odczulam. Szpital i cale zamieszanie wokol, nauka Ricka do egzaminu teoretycznego z prawka sprawil ze dzien zlecial jak biczem strzelil.....ale odbije sobie moje urodzinki gdy wszystko wroci do normy....!!!! Co do ciasta jest ono zapakowane w pudelku i jest ono w proszku. Moze zrobie je gdy Was powitam...... Co do ilosci....ha ha ha najlepiej chcialabym cala polska cukiernie w komplecie i polski sklep z bialym serem,korniszonkami, bryndza, chlebem razowym i ze slonecznikiem, polskimi salatkami rybnymi, kislem i galaretka i sokami z marchwi................iiiiiiii cala reszta !!!!!!!! Ojej rozmarzylam sie......wiesz co 2 lub 4 pudelka wystarcza !!! Jesli oczywiscie nie sprawi Ci to klopotu. !!! Jeszcze raz bawcie sie dobrze i wypoczywajcie i jedzcie polskie smakolyki ile sie da !!!! Pozdrawiam bardzo serdecznie i do zobaczenia niedlugo !!! pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 07.05.03, 22:26 Hej Magda!!! Ja rowniez sie ciesze ze Bogusia zaczela jesc !!! Nareszcie...... Ale Wy macie dobrze dziewczyny....Ty masz mame przy sobie, Asia w przyszly piatek jedzie do Polski !!!! Tylko pozazdroscic Wam !!!! Gdzie chcecie sie przeprowadzic do Amsterdamu czu Amstelveen ?! Co do maluszkow, czy sie boje ?!- wlasciwie nie !!! Na pewno na poczatku bedzie trudno lecz dam sobie rade....my ''matki polki''....nie poddajemy sie tak latwo i jestesmy dzielne.!!!! Jak dlugo zostanie Twoja mama z Wami ?! Moi rodzice i brat przyjada dopiero w grudniu na swieta wowczas zrobimy podwojne chrzciny. Tymczasem namawiam moich dobrych przyjaciol by nas odwiedzili w czerwcu, moze sie skusza....zobaczymy !!! Pozdrawiam Was pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 05.08.03, 17:02 Witajcie dziewczyny !!!! Kiedy wracacie z wakacji....?! Odezwijcie sie bo juz tesknie za Wami...... Caluje mocno do uslyszenia pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
maaike Re: mamy z hoandii 06.08.03, 10:23 Hej dziewczyny. Dopiero dzisiaj odkrylam Wasze forum. Fajnie, ze jest wiecej mam z Holandii. Ja mieszkam tu juz 8 lat i mam synka 3 letniego. Obecnie staramy sie mezem o drugie dziecko. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie. Acha mieszkam w Groningen. Majka Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 06.08.03, 11:04 Czesc Ja wciaz siedze w Rotterdamie, a do PL zamierzamy jechac dopiero za 2 tygodnie. Ale strasznie mi smutno, bo nasi letni goscie juz wyjechali (a kupa ich byla...)i teraz nie moge sama sobie miejsca znalezc. Chodze jak bledna i snuje sie po domu jak cien. Napisz co u Michaela? Juz niedlugo skonczy miesiac, ucaluj go od nas. Moja Agata ma juz 7 miesiecy i 4 dni, zaczyna czolganie i dywan bardzo jej smakuje.... Marta i Agata Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 09.08.03, 22:46 Hej to ja. Wlasnie wrocilismy z wakacji. I mamy dwa dni w aucie za soba. Podroz z Bogusia nawet nie byla taka meczaca. W sumie nie duzo plakala. Zaneta przywiozlam ci te ciasta. Jak sie umawiamy? Ja czasami jezdze do Amstelveen do tesciowej.A tak wogole jak w domu? Jak maly i jego DUZA siostra? Mam nadzieje, ze wszystko w porzadku.!!!! U nas wszystko w porzadku. Mala sie bardzo ladnie rozwija. Zaczela troche mowic i dawac do zrozumienia o co jej chodzi. Na pewno dobrze przytyla (przez trzy tygodnie byla dokarmiana przez moja mame- paluszki cekolada itp) wiec w czwartek pewnie sie zdziwie. Jest opalona i calkowita jasna blondynka!!! (urodzila sie z dlugimi czarnymi wlosami i tak bylo do lutego, potem byly rudawe no a teraz to) Ide za raz spac bo jestem b.b.b. zmeczona. Myslalam ze sobie w Polsce odpoczne ha ha ale glupia bylam. Calusy dla wszystkich. Co w koncu z tym spotkaniem. Pozdrowienia Magda i Bogusia Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 10.08.03, 12:27 WItaj Madzia !!! Dobrze ze juz wrocilas bylo tu strasznie cicho przez jakis czas... Nawet watek mama z Holandii znalazl sie na innej stronie!!! Nie musze sie pytac jak bylo na wakacjach. Skoro Bogusia tak przytyla dobrze jej bylo z Babcia i Dziadziem.....ha ha ha Marta jedzie do Polski za dwa tyg. Spotkanko dochodzi do skutku oczywiscie lecz zastanawiam sie czy spotkamy sie wszystkie razem czy osobno. Jesli wszystkie, musimy poczekac na Marte gdyz ona konczy okres wakacji... Czekam na propozycje. Przyjedziecie do mnie ?! Dajcie znac !!! Moj numer tel: 020- 445.89.82 praktycznie jestem caly czas w domu.!!! Pozdrawiam bardzo serdecznie pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 10.08.03, 15:00 Dziewczyny! Nie obraze sie jak nie poczekacie na nas z tym spotkaniem, my bedziemy w NL dopiero za 5 tygodni (W Polsce spedzamy 3). Acha, Agata ma dwa zabki, wyszly kilka dni temu. Aaaaaaa...... Magda, nocowaliscie po drodze do Polski w hotelu? My mamy zamowiony hotel pod Berlinem, zeby rozlozyc trase czasowo mniej wiecej po rowno. Zaneta, chcesz wiecej tych ciachow? Pa Marta Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 10.08.03, 19:34 Witajcie !!! Gratulacje pierwszych zabkow Agatki....jak wyszly ?! bolalo?! Sandy moze sie juz pochwalic 10-cioma ha ha ha Marto co do ciach chyba mi juz wystarczy. Wiesz o co bym Cie poprosila za odplatnoscia oczywiscie ze 2-3 kaszki dla Michaela oprocz kukurydzianej, obojetnie od ktorego miesiaca z owocami i ze 2-3 dla Sandy od 12-miesiaca ze sliwkami. Tu nie ma takiego wyboru a w Polsce przescigaja sie roznorodnosci.... Moze kiedys gdy Polska wejdzie do unii zaczna sprowadzac kaszki i soki z marchwi za ktorymi ja z kolei przepadam. Marta jesli sie nie zobaczymy przed Twoim wyjazdem do PL zycze Ci wspanialych wakacji. Wypoczywaj w Polsce ile sie da i jedz do syta lub wiecej..... To chyba Twojego posta czytalam na ''wysokich'' jestes bardzo wysoka ja przy Tobie to krasnal...ha ha ha Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziekuje za pamiec przy zakupach w Polsce.!!! Pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 10.08.03, 21:08 To znow ja. Gratulacje z powodu zabkow. I jak duzo placzu i marudzenia? My zawsze spimy w hotelu w Cottbus (przekraczamy granice w olszynie a potem jedziemy do Zywca) w Trip Hotel. A w drodze powrotnej troche za Magderburgiem. Zawsze jest tam spokojnie no i maja lozeczka dla maluchow. A teraz jechalismy do Polski w nocy bo wydawalo nam sie to lepiej (mala spala itp) ale byl to jednak blad bo Hans na koncu juz padal. A ja nie mam jeszcze prawka. Moze na poczatku wrzesnia uda sie zdac egzamin. Teoria juz dawno zaliczona tylko praktyka... Milej i bezpiecznej podrozy. Bawcie sie dobrze. Do uslyszenia po twoim powrocie. Calusy Magda Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 13.08.03, 12:00 Dziewczyny, Agata bardzo dziekuje za gratulacje w zwiazku z zabkami. Chyba nie bolalo mocno, no nie plakala w kazdym razie. Bylo marudzenie i irytacja, no ale to juz ma po swoim tatusiu (Michal, wiem ze podczytujesz moje posty, kocham cie). Zaneta, oczywiscie z tymi kaszkami oblukam sprawe i dam ci znac jakie sa, sobie tez przywioze. Niestety mam wrazenie, ze duzo jest spraw, w ktorych Holandia nie dogania Polski. Co powiecie na zakupy mebli i czekanie po osiem tygodni, no i placenie ciezkiego szmalu za dowoz? Moj kumpel na kanape czeka 22 tygodnie...No ale cos za cos. To trzymajcie sie dziewuszki, rozpoczynam polowanie na prezenty i pakowanie. Marta z Agata. Acha, tam nas widac: photos.yahoo.com/michats Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 13.08.03, 12:34 Hej dziewczyny !!! Marta wspanialych wakacji ale Ci zazdroszcze pakowania walizek.....ach, do przyszlego roku. Tez wybieramy sie do Polski !!! we czworke!!! Jestem pod wrazeniem czyzby Michal mowil po polsku ?! Moj Rick rozumie jedynie kilka slowek, zwrotow lecz nauczy sie Sandy i MIchael beda go uczyc !!! Nareszcie zrobilo sie troche chlodniej.... Co sie dzieje z Asia juz dlugo nie pojawia sie tutaj...czyzby jeszcze byla na wakacjach? Marta zadzwon do mnie kiedy mnie odwiedzisz, juz nie moge sie doczekac Twojego przyjazdu. Jesli bedzie ladna pogoda pojdziemy na baseniki-brodziki, ktore sa kolo mojego domu i na swietne lody.... Kobitki, trzymajcie sie a Ty Marto baw sie swietnie i pozdrow ode mnie nasz kraj....pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
michat Re: mamy z hoandii 19.08.03, 11:51 zaneta9 napisała: > Hej dziewczyny !!! > Marta wspanialych wakacji ale Ci zazdroszcze pakowania walizek.....ach, do > przyszlego roku. Tez wybieramy sie do Polski !!! we czworke!!! > Jestem pod wrazeniem czyzby Michal mowil po polsku ?! Troche Ale mam nadzieje ze to nie problem Pozdr, Michal Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii--do Michala 19.08.03, 19:38 Mej Michal !!! Czy Michal jest Polakiem ?! czy Holendrem ktory tak dobrze mowi po polsku.....bo jesli to drugie to jestem pod jeszcze wiekszym wrazeniem....!!!! Pozdrawiam serdecznie pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
anja_mama-kuby Re: mamy z hoandii 12.08.03, 11:01 Cześć Holandio! tu Polska )) W związku z tym, że w przyszłym roku Polska wchodzi do UE, mam wielką ochotę się z niej wynieść właśnie do Holandii (bo można już od razu). Ale prawie nic o tym kraju nie wiem I mam parę pytań do was, już tam zamieszkałych. Proszę, troszkę mi pomóżcie. Napiszcie, jak - oprócz poślubienia Holendra - można tam zamieszkać na stałe, jak załatwiać pracę, jaki język jest używany, czy jechać w ciemno, czy można np. w Polsce coś sobie załatwić (jak?), jakie są warunki socjalne zwłaszcza jeśli chodzi o przedszkola, opiekę itp. dzieci. Czy jest bardzo trudno?! Jestem mężatką, mam prawie dwuletniego synka. Znam (znałam, bo go nie używam od kilku lat) angielski bdb, mój mąż niemiecki. Skończyłam zarządzanie na prywatnej uczelni, chyba nie jest tam honorowane? Ale może będzie po naszym przystąpieniu. Mam 28,5 lat. Potwornie nie chcę tu mieszkać! Pozdrawiam z Wrocławia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 21.08.03, 21:30 Hej Ale sie tu cicho zrobilo. No to cos napisze. Jurto przychodzi moj podopieczny Jos (30 sierpnia konczy roczek) nie widzialysmy go juz 7 tygodni. Tak wiec jutro czeka mnie dosc ciezki dzien. Biegajaca Bogusia i chodzacy kolo kanapy Jos. No ale przezyjemy. Tak wogole to mam pytanie: czy wsze dzieciaczki tez maja temperamencik. I rzucaja sie na podloge jak im sie mowi nie i czegos zabrania? Od jakis 2-3 tygodni Bogusia potrafi wrzeszczec na podlodze i tupac i rzucac sie na glowke (straszny widok ale jednoczesnie troche smieszny)i wogole krzyczec. I tak lezy sobie jakies 15 minut a potem przychodzi i pochlipuje. I tak do nastepnego razu. Tak sie przynajmniej raz zdarza. Czy to aby nie za wczesnie takie wybuchy u niespelna 14 miesiecznego dzieciaczka A poza tym jest najukochanszym malenstwem na swiecie (bardzo subiektywna opinia) A jak to jest u was? Zaneta co u maluchow? Zrobilas juz ciasta. Za tydzien bym wpadla po ten moj sweter. Pozdrowienia Magda i maly zlosnik Bogusia Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii--do rossen 22.08.03, 12:51 Hej !!! Wyslalam i do Ciebie dlugi list lecz widze ze go nie otrzymalas... Nie wiem co sie stalo, w miedzyczasie dzwonil Ricki wiec zbieglam na dol chyba go zle wyslalam. Szkoda tak sie nameczylam...ha ha ha Co do zachowan Bogusi sprobuj moze zaobserwowac na co Bogusie reaguje. Rozmawialysmy na temat Angeliki coreczki mojego brata, ktora zachowywala sie w identyczny sposob. Potrafila tak lezec na chodniku np: na Marszalkowskiej wrzeszczac i walac nogami, prosby, tlumaczenia nic ni pomagalo dopiero gdy ktos obcy cos do niej zagadal wstawala i biegla do mamay... Moze i u Bogusi jest cos na co jednak reaguje, jestes dobrym obserwatorem, zwroc na nia uwage.... Czekam na Was za tydzien, lecz Magda zostajecie na kawie !!! Pozdrawiam Was serdecznia pa pa i do zobaczenia ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii--do rossen 31.08.03, 15:48 Jezu, dziewczyny, ale sie za Wami stesknilam!!!! Wczoraj wrocilam, po 6 tyg., jakis ten dom jak nie moj!!!!! Kupa rzeczy sie wydarzyla, Natalia sie nauczyla siadac, zrobila sie strasznie kontaktowa, wszystko ja interesuje, staje tez z tylkiem w powietrzu na kolankach i raczkach! Marta, jak tam Agatka, lepiej juz??? Zaneta, jak tam Michael w domu, jak sobiee i radzisz i jak samopoczucie????? I jak tam sie Bogusia miewa????? Kiedy sie spotykamy???? Caluje Was wszystkie aska Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii--do rossen 31.08.03, 15:51 Zaneta, dopiero mi sie sciagnal Twoj mail, piekne dzieciaczki!!!!!! Odpisze tez na maila.... pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 13.09.03, 20:56 Witajcie !!! Odswiezam nasz watek, gdyz znalaz sie on juz na drugiej stronie !!! Dajcie znac co u Was ?! Asiu, czekam na Twoj telefon. Magda co u Ciebie jak Bogusia?! W poniedzialek ide z Michaelem na kontrol i szczepienia. Ciekawa jestem ile moj tygrysek wazy....jest cieeezki chyba z 5 kg!!! Calusy dla Was dziewczyny i Waszych pociech pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 15.09.03, 10:27 Hej. U nas wszystko w sumie w porzadku. Tylko Bogusia od kilku dni ma goraczke a wczoraj pojawila sie jej na calym cialku wysypka. Za kilka godzin ide do lekarza i zobaczymy. Jak Sandy juz jej przeszlo? To fajnie ze maluch rosnie ladnie nie zarazil sie od Sandy? Ha w padzierniku mama egzamin (podobno) na prawko. Zobaczymy Do uslyszenia Magda mama Bogusi Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 15.09.03, 15:22 Hej dziewczyny, Magda, jak tam Bogusia, wiesz co to? Zaneta jak tam urosl Michael???? Ja bylam dzisiaj na kontroli sluchu, wszystko moje dziecie "zgadlo" dobrze, wiec sie ciesze. Pozdrowienia aska Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 16.09.03, 10:36 Hej to ja. Brawo malutka, ze kolejny test za toba. Bogusia ma ospe. Tzn. tego sie dopatrzyl moj lekarz. Najpier mowi ze to nie wyglada na ospe ale na rozyczke, pozniej zobaczyl, ze maluch ma tez wysypke na jezyku. I znow sie zastanawial i w koncu doszedl do wniosku ze to lekka wersja ospy. Ja to juz sama nie wiem, zeby lekarz nie wiedzial co dziecku dolega.!!!! Tak wiec sama juz nie wiem. mala nie chce jesc i co najbardziej mnie martwi to jej skoki temperatury rano 36,1 wieczorem 39,5 a w nocy znajduje moje malenstwo zimne jak kosta lodu (a ubrana jest w pizamke i spiwoerk. no i w koncu w domu nie jest teraz zimno) i temp 35,3 (po pol godzinie lezenia w naszym lozku). Moze wy cos kochane wiecie i mi pomozecie?? Tak wogole to kiedy sie spotkamy?Bylo by milo. Pozdrowienia Magda mama Bogusi Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z holandii 16.09.03, 12:17 Czesc Wam, wrocilismy wczoraj. Ufff, oboje z Michalem jestesmy skonani, nadajemy sie tylko do sanatorium. Agata przed wyjazdem poradzila sobie z goraczka i lekarka pozwolila jechac. Podroz zniosla wyjatkowo dobrze, bardzo sie dziwilismy. Niestety, z tego przeziebienia w Polsce wylonil sie stan wirusowo - zapalny i mielismy tydzien szpikowania jej lekarstwami. Ale przynajmniej pogadalam sobie z fajna polska lekarka, tego mi bylo trzeba. Nie miala goraczki, wiec program wizyt odbywalismy w ustalonej uprzednio kolejnosci... i wtym sek... chyba zaaplikowalismy Dziuni zbyt wiele nowosci. Jest bardzo rozdrazniona i wyjatkowo jak na nia zle przesypiala noce. Budzila sie zamiat trzy, po dziesiec razy w nocy, a w dzien to juz prawie nie spala. No i zaczyna raczkwac, co moj kregoslup zle znosi... Ach, i mamy cztery zeby... Mam nadzieje ze do konca tygodnia troche dojdzie do siebie i sie uspokoi tym nawalem dziadko-babcio-ciotko-kuzynostwa...Bo ja musze odpoczac... No ale w sumie ciesze sie ze jako tako poszlo, i stesknilam sie za wami. Mocno pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z holandii 17.09.03, 10:55 Hej Marta, witamy z powrotem!!! Wiesz, z tym rozdraznieniem to normalka, ja dokladnie to samo przechodzilam w Polsce. W weekendy tez sa takie szopki jak do tesciow pojedziemy czy cos i dzien nie przebiega wedlug rutyny. No ale chyba mimo zmeczenia sie wizyta udala???? Trzeba sie koniecznie jakos umowic, teraz jak wszystkie juz jestesmy. Ja zapraszam do siebie, ale nie wiem, czy bedzie sie Wam chcialo jechac taki kawal, szczegolnie Zanecie i Magdzie, wiec moze lepiej gdzies blizej Was...Ja mieszkam kolo Bergen op Zoom, na granicy z Belgia. Jesli chodzi o termin, to mi jest w zasadzie wszystko jedno, bo nie mam jakichs stalych zajec konkretnego dnia. Ale chyba i tak zaczekamy az Bogusia wyzdrowieje. Pozdrowienia, aska Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_nl Re: mamy z holandii 24.05.04, 17:47 dzien dobry wszystkim. ciesze sie ze znalazlam to forum bo los sprawil ze jestem w ciazy i mieszkam w holandii. chcialabym wiedziec jakie macie doswiadczenia z opieki w holandii. ja wlasciwie juz sie zdecydowalam na cesarke w polsce i mam nadzieje ze to dobra decyzja. wiedzialam ze trzeba dziecko wczesnie zapisac do przedszkola ale nie mialam pojecia ze od 3 miesiaca ciazy! jesli chodzi o szkole to wiem ze dzieciak bedzie sie uczyl w polsce wiec ten problem odpada. pozdrowienia dla wszystkich! kinga Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 17.09.03, 11:50 No prosze nie zagladalam tu przez jakis czas i co widze...lawine listow !!!! Swietnie ze juz jestesmy wszystkie w komplecie !!! Magda jak tam Bogusia ?- czy juz odrobinke lepiej ?!Sandy jest juz calkowicie zdrowa, tez miala wysypke i goraczke lecz byla to jedynie 5-cio dniowka !!! Ciezka sprawa z tymi wachaniami temperatury.....!!! Marta juz wrociliscie?! ale ten czas zlecial...dopiero co sie szykowaliscie!!! To rozdraznienie to typow objaw wyzyty w Polsce....Przejdzie, wszystko wroci do rytmu !!! Aska skoro juz jestesmy wszystkie spotkanko zapowiada sie niebawem. Poczekamy na Bogusie niech nam mala wydobrzeje i nabierze sil.! Michael jest kolosem ma juz 56 cm(40cm urodz.) i wazy 5.500g (2340g urodz.) !! Nabiera cialka w nieslychanym tempie.!!!Jest zdrowy choc go mecza czasami kolki. Czekam na wiadomosci i pozdrawiam nasza polonie holenderska....pa pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 25.09.03, 14:47 Dziewczyny! To co z nami? Znowu nas angielskie i amerykansie mamy przegonily! Zaneta, zapominialam napisac, ze mam te kaszki. Agata niestety nie chciala jesc zadnej oprocz waniliowej, ktora mielismy przy sobie. Mialyscie racje, rozdraznienie minelo troche i od weekendu stosujemy metode "usnij wreszcie". rezultaty olsniewajace, bo do tej pory Agata spala z nami i budzila sie na cyca co dwie godziny albo czesciej...A teraz kilka nocy przespala we wlasnym lozeczku...Nie powiem, ze mi jej nie brak, fajnie sie tak przytulac do takiego rozgrznego, ufnego malucha. Ale juz bylam na skraju wyczerpania. Magda, czy Bogusia ma sie juz dobrze? Nie wiem jak wy, ale ja sie tak czuje jakbysmy byly rodzina, i martwie sie o wasze dzidzie, jakby moje byly. Pozdrawiam mocno, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
marza26 Re: mamy z hoandii 27.04.04, 12:46 Hej! Tak sobie tu zajrzalam no i zrobilo mi sie od razu razniej jak zobaczylam,ze jest nas dosyc sporo. Ja jestem w 7 miesiacu ciazy a mieszkam w Diemen k, Amsterdamu.Zaneta na pewno wie gdzie to jest,bo to jest bliziutko Amstelveen.Pozdrawiam wszystkie szczesliwe mamy. Jesli ktoras chce zawrzec kontakt,pogadac to jest moj adres:marzagr@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 22.08.03, 09:08 Dziewczyny buuuuuuuuuuuuuuuuuu jutro mielismy wyjezdzac na upragnione trzytygodniowe wakacje, a wczoraj po poludniu Agata dostala kaszlu i kataru. Dalam jej panadolku, bylo OK, a w nocy goraczka. To nasze pierwsze chorobsko! Akurat teraz kiedy walizki spakowane... BUUUUUUUUUUUUUUUU Idziemy do lekarza. To straszne jak dzidzius jest taki nie swoj, ma szkliste oczka i stale poplakuje. Pocieszcie mnie Marta Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii--do martaj7 22.08.03, 12:34 Hej !!! Myslalam ze juz pojechaliscie... Ale pech, wiesz czesto tak bywa...Choc z drugiej strony to dopiero pierwsze chorobsko jak piszesz...pieknie. Moja Sandy przez 3-4 miesiace co tydzien byla chora prawie w kazdy weekend, goraczka, przeziebienie, grypa, katar, zapalenie ucha srodkowego czy tez buikgriep.....ciagle cos. A zaczelo sie to gdy zaczela chodzic do opiekunki, przez kontakt z innymi dziecmi wciaz zarazala sie chrobskami !!! Lecz odpukac juz od paru miesiecy nic nie dolega!!!! Nie martw sie u maluszkow choroba predko przechodzi. Rano goraczka 40'C, zalzawione oczka, marudzenie a nastepnego dnia juz tylko wspomnienie po chorobie.... Na pewno jeszcze w weekend bedziecie mogli pojechac na wakacje! Trzymam kciuki by wszybko Agatka wyzdrowiala ! Bawciesie dobrze w Polsce i do szybkiego zobaczenia pa ZANETA P.S: Pozdrowienia dla Michala, swietnie znajacego Polski....ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
agatasara Re: mamy z hoandii 24.09.03, 11:19 Hejka, Ja mieszkam w Dronten (Flevoland) - jak sa jakies mamy z tego rejonu to prosze sie odezwac :o) W maju urodzilam core - Sara Anna, ktora jest przecudowna... Pozdrawiam serdecznie Agata Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 26.09.03, 11:17 hej Witam witam. Bogusia juz zdrowa. Nawet szybko jej to przeszlo. Nadal ma wachania temperatur. W CB powiedzieli, zeby to powiedziec pediatrze. Za miesiac mamy wizyte w szpitalu. Wiec zobaczymy. Mala jest troche przeziebiona ale i tak poszlysmy na basen. Mala jest szczurkiem wodnym. Od momentu gdy miala 4 miesiace chodzimy na basen. I maluch bardzo to lubi, az zaczyna piszczec kiedy podjezdzamy tam na rowerze. Skoro to lubi to chodzimy. No w kazdym razie nie boi sie wody i nic tylko skacze z glowka do wody. Moja mala tez miala ostatnio etapy nie spania (raczej nie zasypiania) ale na szczescie juz jest lepiej. Tylko, ze teraz sie budzi z krzykiem w polowie nocy. Pewnie jej sie cos sni. No to kiedy sie spotkamy???? Zapraszam. Ja mieszkam w Leiderdorp wiec jest to w srodku. Chyba. Calusy Magda A 1 listopada jedziemy znow do Polski!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 09.10.03, 19:22 No Mamuski co z Wami ?! Dajcie znac co tam u Was. Pozdrawiamy wszystkie maluszki pa pa pa Zaneta z Sandy i MIchael Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: mamy z hoandii 12.11.03, 13:25 czesc dziewczyny daaaaawno mnie tu nie bylo.....jak tam sie dzieciaki miewaja??? Natalia jeszcze nie chodzi, ale to kwestia tygodni. Za to sie zaczely szopki ze spaniem ostatnio. Jak spala od urodzenia cale noce, tak ostatnio co noc jest zabawa, tak kolo 4...Taki wiek??? Piszcie co tam slychac! Pozdrowienia aska, mama natalii Odpowiedz Link Zgłoś
foczka4 Re: mamy z hoandii 17.11.03, 17:40 czesc! ja co prawda mieszkam w Polsce wiec przepraszam z gory ze pcham sie tu nie proszona,ale mam prosbe. jak bedziecie mialy chwilke czasu i ochote to napiszcie mi cos o wozkach Mutsy - to ponoc holenderska firma. u nas to zupelna nowosc i w zwiazku z tym pelno niepewnosci a cena ogromniasta. za to z wygladu sa poprostu rewelacyjne!!! dziekuje i pozdrawiam! Renata Odpowiedz Link Zgłoś
tosiaa Re: mamy z Hoandii- życzenia świąteczne 25.11.03, 21:13 Witajcie dziewczyny z Holandii ) Zwracam się z wielką prośbą .Otóż posiadam w Holandii znajomych Holendrów i chciałabym wysłać im jak zawsze kartę na święta ale tym razem z zaskoku po holendersku A że w tym języku to ja tylko piwo kupić umiem ) to bardzo proszę poratujcie ładnymi życzeniami. Dziękuję z góry serdecznie Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z Hoandii- życzenia świąteczne 02.12.03, 13:10 Hej Gosia !!! Widze ze do tej pory nie masz odpowiedzi.... Holendrzy sa dosc powsciagliwi nie wypisuja tak goracych i dlugich zyczen jak my-polay !!!! Zazwyczj dostaje sie kartke z tego typu zyczeniami... Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar 2003. Groetjes, Gosia Pozdrawiam Cie juz swatecznie pa ZANETA Odpowiedz Link Zgłoś
tosiaa Re: mamy z Hoandii- życzenia świąteczne 02.12.03, 18:04 Dzieki bardzo .Tylko czy ten rok to nie ma być 2004 bo rozumiem że to życzenia wszystkiego dobrego w Nowym roku ) Raz jeszcze dzieki Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mendys Re: mamy z hoandii 03.12.03, 11:01 Czesc mamy z Holandii, tu przyszla mama (kwiecien 2004) z Rotterdamu. Mam pytanie do mam ktore pracuja: kto sie Wam opiekuje dziecmi? Czy macie jakies doswiadczenia ze zlobkami? Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 03.12.03, 13:57 Czesc Ewa! Gdzie mieszkasz w Rotterdamie? Ja na Zevenkampie. Tu tez jestesmy zapisani do zlobko-przedszkola. Zaleznie od dzielnicy trzeba sie wpisac na liste, i to roznie trwa. U nas podobno okolo roku. Agata pojdzie do przedszkola na jesieni 2004, jak bedzie miala blisko 2 latka. Na liste mozna sie juz zapisywac od 3 miesiaca ciazy. Pozdrawiam, Marta i Agata Odpowiedz Link Zgłoś
mendys Re: mamy z hoandii 04.12.03, 11:45 Czesc Marto, dzieki za odpowiedz. My mieszkamy w Delfshaven. Zapisalismy sie wlasnie po 3 miesiacach do paru zlobkow ale nie umiano nam powiedziec, ile bedziemy musieli czekac. Tez chcielibysmy zaczac od wrzesnia 2004. Zastanawiam sie tez nad zorganizowaniem prywatnej opieki, tylko nie bardzo wiem jak szukac. Pozdrowienia, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 04.12.03, 20:24 A to zabawne, bo ja wlasnie w lutym przeprowadzilam sie z Delfshaven. Mieszkalam na Spanjaardstr. Wiem, ze Zaneta (czesc Zaneta) miala opiekunke do Sandy. Moze da ci namiar jak szukac. Pozdrawiamy, Marta PS. To chodzisz do Verloskundige do Matschapwest? Acha, moze w kosciele polskim dasz ogloszenie na ta opiekunke? Odpowiedz Link Zgłoś
mendys Re: mamy z hoandii 09.12.03, 09:34 A ja codziennie ide przez Spanjaardstraat od metra do siebie (Bospolderplein). Mysle, ze najpierw sprobujemy ten zlobek, zwlaszcza ze mamy go pod nosem (2 minuty spacerkiem z domu) a jakby to nie wyszlo, to bedziemy szukac czegos innego. Chodze rzeczywiscie do Maatschap West, ty tez tam chodzilas? I jakie wrazenia? Ja na razie nie narzekam. Pozdrowienia, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii 09.12.03, 10:57 Czesc Maatschap West OK, choc w ostatnim miesiacu przeszlam pod opieke Erazmusa bo Agata fiknela w 35 tygodniu glowka do gory. Najbardziej lubilam te Chinke, wydawalam mi sie najbardziej fachowa, no 18 lat praktyki. Najgorzej wspominam blondyne, nie pamietam jej imienia. Mialam wrazenie, ze jest wsciekla, ze musi pracowac z tym grzecznie ujmujac "multikulturalnym " towarzystwem. Ze wzgledu tez na okolice wyprowadzilismy sie z tamtad. No i mieszkanko mielismy malutkie, i bardzo glosno. Jak ten czas leci ... To juz prawie rok. A ty gdzie bedziesz rodzic, w domu, czy w klinice? Marta Acha, jakbys chcial blizej, to napisz na marta_switala@yahoo.com Pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
nesla Re: mamy z hoandii 03.02.04, 21:03 Witam Was wszystkie, Co prawda troche tutaj ucichlo, a ja dopiero znalazlam ten watek. Jezeli ktoras z Was tu jeszcze bywa i bylaby chetna do "potrzymania mnie czasami za reke" to prosze dajcie znac. W Nl mieszkam od 2,5 roku (Gelderland) i w tym roku zaczelismy sie starac o dziecko. Niestety nie mam tu nikogo kto bylby w stanie pomoc mi przejsc przez okres przygotowan i ewentualnie potem ciazy, a nie orientuje sie jeszcze za bardzo w tutejszych standardach. Jedyne co zauwazylam to, ze nie za bardzo cackaja sie tutaj z kobietami w ciazy. Sama pracuje i jestem pelna obaw nie tylko slyszac, ze nie przeprowadza sie zadnych badan przed ciaza, jedno USG w trakcie, potem niby porod w domu, a juz kompletnie nie wiem jak pogodze prace z opieka nad dzieckiem i jak wygladaja sprawy zlobkow, przedszkoli, nianiek itp. Czuje sie jak dziecko we mgle. Wiec odezwijcie sie jesli macie ochote pomoc, podzielic sie doswiadczeniami. Licze na Was. Pozdrawiam Nesla Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 06.02.04, 13:41 Hej Nesla !!! Najlepiej zadzwon to podziele sie z Toba informacjami na temat porodu szpitali, szkol itp. Mam wolny czas miedzy 12.00-14.00 lub wieczorem po 20.00 Tel: 020-445.89.82 Pozdrawiam Zaneta z Sandy i Michaelem Odpowiedz Link Zgłoś
nesla Re: mamy z hoandii 10.02.04, 10:07 zaneta9 napisała: > Hej Nesla !!! > Najlepiej zadzwon to podziele sie z Toba informacjami na temat porodu > szpitali, szkol itp. > Mam wolny czas miedzy 12.00-14.00 lub wieczorem po 20.00 > Tel: 020-445.89.82 > Pozdrawiam Zaneta z Sandy i Michaelem Zaneta, zapisuje sobie twoj numer, dzieki, odezwe sie do ciebie Pozdrawiam nesla Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: cos strasznie cicho sie tu zrobilo 06.02.04, 12:49 hej kobietki. Gdzie jestescie? pamietam czasy kiedy codziennie ktos sie odzywal. A teraz??? Buu Zaneta, Aska, Marta gdzie jestescie? U nas wszystko ok. Bogusia rosnie (nie przybiera na wadze- nadal ma ok 8 kg) i szaleje. Juz nie chodzi tylko caly czas biega. I zaczyna mowic wiecej po holendersku (nie wiem czy jej latwiej czy moze to dla tego ze ja tez 3 dni w tygodniu mowie z nia tylko po holendersku. Wtedy mam to moje gastkindje w domu) Za dwa tygodnie lecimy do Polski i juz sie boje jak ja ja utrzymam spokojnie przez te kilka godzin. (najpierw lecimy do londynu a z londynu do Katowic. Wyszlo taniej) No ale zobaczymy. Aha znow oblalam egzamin na prawko. Tym razem wjezdzalam za wolno na autostrade. Be be be No ale kiedys sie uda. Zaneta a jak Rick? Pozdrowionka Magda i Bogusia (02-07-02) Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: cos strasznie cicho sie tu zrobilo 06.02.04, 13:36 Hej Madzia i reszta kobietek... Masz racje rzadko ktora tu cos dopisuje, czemu nie wiem! W moim przypadku brak czasu prawie wcale nie wchodze na internet lub tylko na chwile na e-maila. Rick ZDAL ma prawko nareszcie bardzo sie z tego ciesze.!!!! Rick moze jezdzic lecz samochod nawala. Juz tyle razy bylam w warsztacie zrobilismy nawet duzy pezeglad nic nie wykryli. Caly czas problem jest z stapenmotor nie znam polskiej nazwy, lecz to wplywa na to ze samochod czeto gasnie a co za tym idzie kierownica sie blokuje i koniec..... Bardzo uciazliwe.....w czerwcu jedziemy na kemping ANVB na poludnie Holandii miedy Belgia a Niemcami. Aska moze wpadne na kawe...hahahaha i ploty ! Magda daj znac jak lot lecisz pewnie Airpolonia...?! Sandy jest duza wazy 12,5 kg i ma 90 cm. Michael 8 kg i 69 cm tez pieknie rosnnie. Maluchy sa zdrowe. Sandy wciaz malo mowi ostatnio nauczyla sie jas i dziadzia. Nie martw sie prawkiem moze w Polsce bedziesz mogla troche pocwiczyc !!! Nastepnym razem bedzie lepiej. Caluje Was i Wasze pociechy: Zaneta z Sandy i Michaelem Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: cos strasznie cicho sie tu zrobilo 06.02.04, 15:16 Hej No my tez jestesmy. A ze czasu coraz mniej, to i do pisania ciezko sie zabrac. Tym bardziej ze dzidzi od przedwczoraj przyplatalo sie przeziebienie i marudzi. Agata skonczyla 13 miechow (wczoraj imininkowa imprezka), dostala kedziorki na glowce i baardzo przyklada sie do nauki chodzenia, co w przypadku jej baleronowatosci (11 kg) jest wyczynem. Ale odwaznie brnie do przodu i bardzo jest zadowolona jak sama przejdzie 2 metry. Zaneta czekam na nasza piatkowa kaffke! Magda, moj maz musial tu zdawac na prawo jazdy mimo iz polskie mial od 11 lat. I musial brac lekcje, bo instruktor nie byl zadowolony z tego jak jedzi...I tak sie zdarzylo ze Michal jechal na lekcje naszym samochodem, parkowal pod szkola a po lekcji wsiadal za kolko i jechal do Polski 1100 km........No ale zdal, chwala Bogu, bo na polskie prawko po pol roku juz nie chcieli grata ubezpieczyc. Dajcie znac, co u was nowego Pa, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
beba3 Witam! Ja tu po raz pierwszy... 13.02.04, 22:05 Czesc Dziewczyny! Widze ze zaprzyjaznilyscie sie bardzo. Szkoda ze to tylko watek. Mysle ze mozna zalozyc forum prywatne dla mamus z Holandii. Mieszkam w Enschede (blisko granicy niemieckiej) juz dluzej niz dwa lata. Jestem mama prawie trzyletniej Jagody i rocznej Patrycji. Chetnie pogadam na forum czy tez mailowo. Pozdrawiam Was serdecznie Beba Odpowiedz Link Zgłoś
aska_nl Re: Witam! Ja tu po raz pierwszy... 05.03.04, 13:49 Hej dziewczyny, Juz mnie tu tak dlugo nie bylo!!!! Ale mam dobra wymowke: wrocilam na studia. Natalia chodzi juz od swiat, ale w ogole jeszcze nie mowi. Do tego od polowy stycznia chodzi do zlobka, 2 dni w tygodniu i sie od razu chorobska przyplataly, miala juz 2 zapalenia uszu. I bez przerwy leje jej sie z nosa....Wszyscy mi mowia, zeby sie nie przejmowac, no i na razie jeszcze sie nie przejmuje, ale jak sie to zapalenie uszu tak bedzie powtarzac? Do tego strasznie kiepsko spi od paru tygodni, w ogole sie nie daje polozyc i budzi sie w nocy z rykiem. Pewnie te choroby + przezycia....Ale my jestesmy kompletnie nieprzyzwyczajeni, bo ona od urodzenia cale noce przesypiala. Wiec generalnie ostatnio chodze czesto na rzesach!!!! Ale nie ma co narzekac, robi sie coraz fajniej, Natalia karmi lalke i glaszcze psa (czasem tylko wlozy mu palec do oka, bo tak sie fajnie swieci...). W przyszlym tygodniu idziemy na (spoznione) szczepienie BMR, jak tam Wasze doswiadczenia w tej kwestii? Zaneta, przyslij mi swoj nowy email!!!! No to sie rozpisalam, za caly ten czas!Pomysl z forum prywatnym mi sie bardzo podoba! Pozdrowienia dla Was wszystkich i dla wszystkich dzieciaczkow! aska Odpowiedz Link Zgłoś
dzwony1 Re: Witam! Ja tu po raz pierwszy... 16.03.04, 15:35 Czesc ja tez po raz pierwszy, w holandii jestem prawie 6 lat, obecnie mam rodzinke, a jesli o dzieci chodzi to mamy parke, chlopiec ma prawie 3 lata i mala ma roczek. Mieszkam w Arnhem, czy jest ktos w poblizu, czy macie jakies spotkania. Bede tu czesciej, pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
dominika25 Re: Witam! Ja tu po raz pierwszy... 13.07.04, 18:30 Cześć wszystkim mamom z Holandii.Jestem tutaj poraz pierwszy i ciesze się że znalazłam Was tutaj bo brakuje mi towarzystwa i do Polski daleko.... W Holandii mieszkam od 4 lat , niedaleko Eindhoven.Mam 2 synów : Oliviera ur.13sierpnia 2002 oraz Dannego ur.5 marca 2004 roku.Czy ktoś jest z tej okolicy w Holandii ?? Odpowiedz Link Zgłoś
martaj7 Re: mamy z hoandii-do Zanety 13.03.04, 19:46 Zaneta! Fajnie bylo wczoraj jak dziewczynki sie bawily, ale dzis nie na zarty przejelam sie ta ospa! Jak sie wykluje u Agaty, to bedzie akurat wtedy jak pojedziemy na swieta do Polski. I chrzest mial byc. Napisz jak sie Sandy czuje, i czy Michael zlapal, bo to chyba nieuniknione. Podobno im mniejszy dzidzius tym lepiej znosi to chorobsko. No i jestem pewna, ze Agacie nie da sie przetlumaczyc ze ma sie nie drapac. Pozyjemy, zobaczymy. Pozdrawiam i zycze zdrowka dla maluchow, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii-do Martaj7 14.03.04, 13:59 Hej Marta !!! Powiem CI ze jast naprawde OK. Poza wysypka na ciele nie ma specjalnie zadnych innych objawow. Je to co zwykle bawi sie ladnie, na razie ja nie swedzi lecz smaruje na wszelki wypadek Calendula w emulsji. Jak do tej pory jest zadziwiajaco dobrze. Moze byc gorzej nie wiem....Lecz jesli tak bedzie do konca choroby to bedzie super. Michaela ogladam podczas kazdego przewijania na razie nic nie widac. Lecz u niego moze dopiero wyjsc za 2-3 tyg..... Zobaczymy. Mam nadzieje ze Agatek nie bedzie chory, tymbardziej ze ma chrzest.... Gdybym wiedziala.....lecz u Sandy dopiero w sobote rano wyszly pierwsze krostki..... Widzisz tak to jest jak nie urok to przemarsz wojska....!!! Trzymajcie sie dzielnie i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze. Bedziemy w kontakcie jeski cos by sie dzialo dam Ci znac Ty tez napisz gdybys cos zauwazyla.... Calujemy, u Ciebie bylo naprawde super musimy czesciej spotykac sie. Teraz my zapraszamy.....pa Zaneta Odpowiedz Link Zgłoś
beba3 Re: mamy z hoandii-do Martaj7 22.03.04, 02:06 Nie pamietam a juz nie mam sily sprawdzac w jakim wieku jest Twoj synek ale dzieciaczki do roku nie lapia ospy. Dopiero po ukonczeniu roczku sprawa sie zmienia ale to tez bardzo indywidualne. Tak powiedzial lekarz. Kapalam nawet moje dzieciaczki razem i nic, mlodsza nie chwycila. Chcialam zeby przechodzily razem. Krostki dopiero jak wysychaja - goja sie to swedza. Okropnie. I niestety corka sie drapala... ma kilka blizenek. Dodam ze kapiel jest niewskazana. Musialam wymyc mojego malucha bo byla po drodze samochodem Holandia-Polska. Brudnawa z lekka! Pozdrawiam i zycze cierpliwosci i uwagi na 'drapacza'. Beba Odpowiedz Link Zgłoś
dzwony1 Re: mamy z hoandii-do Martaj7 22.03.04, 22:44 Czesc Wam wszystkie mamy w Holandii, moj synek ma trzy lata i obecnie zaczyna sie ospa u niego, mam corke roczna i czekam czy i ona nie dostanie, ile to trwa tzn ospa? Czy moze pisze tu mama z Arnhem ?, czy ktos wie jak wyglada sprawa chrzestu w Holandii (polskiego chrzestu). Pozdrawiam Justyna, Arnhem Odpowiedz Link Zgłoś
beba3 Podbiajm watek 09.04.04, 23:05 Jakos nie piszemy, nie bywamy tu czesto.... Twoj synek juz zapewne po ospie, Dzwony? Jestem z Enschede. A co do polskiego chrztu w Holandii to nie powinnas miec trudnosci. Nasze dzieci wciaz nie ochrzczone, no ale my chcemy w Polsce by cala Rodzinka mogla uczestniczyc. Podesle Ci stronki do polskiej parafii. Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
beba3 Re: Podbiajm watek 09.04.04, 23:10 www.pmkamsterdam.nl/PL/Informacje/Ogloszenia.htm www.parafia.nl/pl/kontakt.php Tu mozesz sobie troche poczytac co sie dzieje i wyslac swoje pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marza26 Re.mamy w Holandii 27.04.04, 12:54 Hej! Jestem calkiem nowa na tym forum,wiec troche sie przedstawie. mieszkam w Diemen k. Amsterdamu,jestem w 7 miesiacu ciazy no i od roku mieszkam razem z przyszlym tatusiem. Nie znam duzo dziewczyn z Polski wiec jesli ktoras z was jest w podobnej sytuacji to zapraszam do pisania.Moj adres: marzagr@op.pl Pozdrawiam wszystkie szczesliwe mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwony1 Re: Witojcie, 29.04.04, 13:52 Pozdrawiam juz na poczatku, pisze z pracy, bo w domu mam odciety internet na jakis czas. Juz po ospie (a tak naprawde po dwoch, mama tez miala). Dzieki za informacje o parafiach, niedlugo sie tym tematem zajme. Mam duzy remont w domu i moja cala energia na maxa wykorzystana. Powroce na forum za jakis czas, i do Marzeny tez sie odezwe, Czesc, czesc Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_nl Re: mamy z hoandii 24.05.04, 17:50 dzien dobry wszystkim. ciesze sie ze znalazlam to forum bo los sprawil ze jestem w ciazy i mieszkam w holandii. chcialabym wiedziec jakie macie doswiadczenia z opieki w holandii. ja wlasciwie juz sie zdecydowalam na cesarke w polsce i mam nadzieje ze to dobra decyzja. wiedzialam ze trzeba dziecko wczesnie zapisac do przedszkola ale nie mialam pojecia ze od 3 miesiaca ciazy! jesli chodzi o szkole to wiem ze dzieciak bedzie sie uczyl w polsce wiec ten problem odpada. pozdrowienia dla wszystkich! kinga Odpowiedz Link Zgłoś
dzwony1 Re: mamy z hoandii 30.05.04, 21:54 Czesc Wszystkim, a slowa Swoje kieruje do Kingi, Kinga cesarka jest glupia MODA w Polsce ( mysle ze duso kobie podzieli moje zdanie. Glownie strach przed bolem kieruje nas na takie myslenie. Ja mam dwoje dzieci ( rodzilam naturalnie w Holandii), bolu balam sie od pierwszego dnia ciazay (i bolalo, ale da sie przezyc) i powiem Ci jedno, jak trzeba by bylo rodzic mi jeszcze raz moje dzieci to powtorzylabym to. Strach stachem, bol prawda jest, ale mozliwosc powiedzenia sobie "urodzilam" to baardzo wiele. Oczywiscie, nie wszystkie kobiety moga naturalnie, ale zeby od poczatku planowac cesarke, to troche przesada (nie obraz sie). Z tego co rozumiem jestes "przejazdem", jesli chodzi o zlobek/przedszkole to ja ma dwoje w takim miejscu ( jedno mialo 8 miesiecy a drugie 6 ) jestem bardzo zadowolona ( tym bardziej ze nie mamy rodziny dookola coby opiekowala sie dziecmi kiedy jestesmy w pracy ( jest drogi, ale coz tam,dzieci wazniejsze niz kasa, a o miejsce to prawda trzeba starac sie duzo wczesniej). Opieka na ciezarna jest ok. chociaz masz wrazenie ze nikogo nie obchodzi twoj stan ( usmiechaja sie i sluchaja Cie to wszystko) ale na koncu jest ok. Jest o wiele mniej badan ( gdy ciaza przebiega prawidlowo). Gdzie mieszkasz, ja w Arnhem, jak dlugo jestes, napisz cos o sobie. Pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
kacha0104 Re: mamy z hoandii 31.05.04, 20:25 Hej, mam na imię Kasia,mam 14 miesięcznego synka Alexandra i chcę pod koniec roku przeprowadzić się do Holandii a dokładnie w okolice Roermond lub Venlo. Jeśli są jakieś mamy z tych stron to proszę o kontakt. Mój adres e- mailowy kacha0104@op.pl. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka71 Re: mamy z hoandii 23.06.04, 15:31 hejo niestety nie mieszkam w twoich okolicach a wprost przeciwnie.. a moze sa tu mamusie z moich terenow, jestem z hagi? byloby milo, prosze o kontakt tu lub @. dzieki i pozdrawiam sztormowo z hagi. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 29.06.04, 13:29 Witajcie !!! Dlugo tu nie zagladalam....mielismy powazny problem z komputerem, pozniej wakacje a czas pedzi jak szalony. Jak tam Wasze maluchy? Asiu,Marto i Magdo ?! Widze troche nowych mam Was oczywiscie tez pozdrawiam.! Mam na imie Zaneta od 13-tu lat mieszkam w Holandii. Mam dwa wspaniale maluchy: Sandy 2 latka i Michael w piatek(02-lipiec)bedziemy swietowac pierwsze urodzinki. Mieszkamy w Amstelveen, kolo Amsterdamu. Od stycznia nie pracuje zajmuje sie moja gromadka.!!! Pozdrawiam Was pa Zaneta Odpowiedz Link Zgłoś
marza26 Re: mamy z hoandii 29.06.04, 15:55 No hej! Ja mieszkam w Diemen i na 15ego lipca spodziewam sie maluszka,ktorego nie moge sie oczywiscie doczekac. Jakbys chciala sie wybrac na kawke,bo to bliziutko,to zapraszam. Pozdrowionka dla wszystkich mamus. Odpowiedz Link Zgłoś
rossen Re: mamy z hoandii 29.06.04, 21:45 Hej witam Zaneta rzeczywiscie dlugo cie nie bylo. U nas w piatek tez urodzinki tyle ze 2. A dzis 12 Anouk. Tak wiec caly tydzien swietujemy. A we wtorek lecimyy z Bogusia do Polski, Hans i dzieciaki przyjada pozniej. Tak wiec czeka mnie 5 tygodni wakacji. No i w koncu mam prawko!! Bogusia nadal malutka (ok 9 kg) ale szybka i sprytna. A jak twoje maluszki? Hej Marzena to ty jeszcze w jednym kawalku? Powodzenia. Musze znikac bo dzis Anouk ma i urodziny i zakonczenie podstawowki. Pa pa Magda i Bogusia (02-07-02) Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta9 Re: mamy z hoandii 03.07.04, 13:46 Hej Marzena !!! Zadzwon do mnie umowimy sie na kawke.!!! Tel: 020-445.89.82 Czekam Moj Michaelek tez z lipca. Wczoraj obchodzil swoje pierwsze urodziny....!!!! Pozdrawiamy pa Zaneta Odpowiedz Link Zgłoś
dominika25 Re: mamy z hoandii 13.07.04, 19:00 Hej!Witaj!Widze ZE Ty jestes tutaj stałym bywalcem.Ja równiez mam dwójke dzieci prawie 2-go Oliviera i 4-m Dannego .Od lutego nie pracuje i jestem w domu.Moi 2 synowie wypełniaja cały mój czas.Przeczytałam pare Twoich poprzednich listów i chyba wydaje mi sie że masz dzisiaj urodzinki tak więc Wszystkiego naj najlepszego.Dużo zdrowia szczescia zadowolenia z dzieci i męża!!!!STO LAt!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nesla KTO WIE?? 06.07.04, 11:43 Kto wie jak wyglada sprawa obligatoryjnej wspolpracy pracodawcy w dopasowaniu (skroceniu) etatu matki po powrocie z urlopu macierzynskiego? Wiem, ze sa jakies regulacje w tym temacie, chyba pracodawca ma obowiazek wspolpracowac i umozliwic matce skrocenie etatu jesli tego sobie zyczy i odpowiednio wczesnie zglosi. Jak to wyglada w praktyce? Bede wdzieczna za info. Niedlugo zalatwiam u siebie te sprawe. Pozdrawiam Nesla Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka71 Re: mamy z hoandii 23.09.04, 22:51 czy ktos tu jeszcze czasem bywa? cicho od jakiegos czasu..pewnie wszystkie mamy zajete swoimi sprawami, albo przeszly na priva. pozdrawiam mamusie w holandii. Odpowiedz Link Zgłoś