cichonk 29.12.06, 18:45 czesc, mieszkam obecnie w Niemczech i tu urodzila sie nasza coreczka. czy ktos wie, czy mozliwe jest uzyskanie dla dziecka podwojnego obywatelstwa jesli obydwoje rodzicow ma wylacznie polskie? z gory dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s.z-n Re: obywatelstwo 29.12.06, 21:15 www.ambasadaniemiec.pl/www/informationen.php?pid=861&lg=pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarcelka Re: obywatelstwo 29.12.06, 22:33 na ten temat zasiegnelam juz informacji i jesli dzidzia urodzila sie w niemczech to ma obywatelstwo niemieckie //automatycznie// i polskie wystarczy ze ja zajerestrujecie w niemczech a oni dopelniaja formalnosci dostaniesz dokumenty i pozniej przebywajac w polsce nic nie musisz robic bo powinni miec dane itp itd... Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: obywatelstwo 29.12.06, 23:46 z polskich rodziców? no bzdura na kilometr w niemczech obywatelstwo jest po rodzicach, jeśli obydwoje to Polacy to i dziecko ma polskie podwójne jeśli rodzice mają mieszane obywatelstwa Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: obywatelstwo 18.09.07, 21:19 dokladnie. donkaczka ma racje. To zwie sie: ius sanguinis- czyli prawo krwi ( obywatelstwo po prdzicach/ rodzicu) w odroznieniu od prawa ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: obywatelstwo 30.12.06, 11:12 Moje dziecko urodzilo sie w Szwajcarii. Jesli rodzice maja tylko obywatelstwa polskie, to nie ma szans na niemieckie. W Europie obowiazuje prawo 'krwi', a nie 'ziemi' jak jest np. w USA. Dlatego dziecko dziedziczy obywatelstwo po swoich rodzicach, w tym wypadku obywatelstwo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
deja-vu Re: obywatelstwo 02.01.07, 14:47 zgadza sie, obywatelstwo dostaje sie "po rodzicach". Jezeli obydwoje maja polskie to dziecko rowniez, nawet jezeli urodzilo sie w de. Jezeli jedno z was ma obyw. niem. to dziecko otrzymuje obyw. podwojne ale tylko do 18 r. zycia, kiedy to musi wybrac albo jedno albo drugie obyw. Odpowiedz Link Zgłoś
madziabisqp Re: obywatelstwo 27.01.07, 11:00 a skad informacja ze trzeba wybrac jedno z dwoch obywatelstw? prawo polskie nie zabrania posiadania wiecej niz jednego obywatelstwa. prawo niemieckie tez nie o ile wiem. sama mam obywatelstwo polskie i niemieckie. kiedy nabywalam niemieckie (mialam wtedy lat 20) nie musialam dokonywac zadnego wyboru obywatelstwa. w europie jest tylko kilka krajow gdzie mozna miec tylko jedno obywatelstwo (np. holandia i czechy) Odpowiedz Link Zgłoś
mm_s Re: obywatelstwo 27.01.07, 13:37 madziabisqp napisała: > a skad informacja ze trzeba wybrac jedno z dwoch obywatelstw? www.einbuergerung.de/26_126.htm "Ihr Kind wird in vielen Fällen mit der Geburt über das Abstammungsprinzip jene Staatsangehörigkeit erwerben, die Sie als Ausländer besitzen. Ihr Kind besitzt dann mehrere Staatsangehörigkeiten. Nach dem Optionsmodell (im Einzelnen siehe Was ist das Optionsmodell) muss es sich aber nach Erreichen der Volljährigkeit entscheiden, ob es die deutsche oder die ausländische Staatsangehörigkeit behalten will. Was ist das Optionsmodell? Es gilt für Kinder, deren Eltern nicht die deutsche Staatsangehörigkeit haben, die aber mit der Geburt unter den genannten Voraussetzungen Deutsche geworden sind (Geburtsortsprinzip), wenn sie mit der Geburt gleichzeitig die ausländische Staatsangehörigkeit der Eltern erworben haben. Bis zum 23. Lebensjahr müssen sich diese Kinder nach dem Optionsmodell entscheiden, ob sie ausschließlich deutsche Staatsbürger sein wollen." wiecej informacji na w/w stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
luizjana11 Re: obywatelstwo-Holandia 27.01.07, 21:18 A skad informacja,ze w NL mozna miec tylko jedno obywatelstwo ? Mieszkam tu ponad 13 lat i wiem,ze obywatele niektorych krajow musza sie zrzec swojego obywatelstwa zanim otrzymaja holenderskie (ale sa tez wyjatki),ale nie dotyczy to np.obywateli krajow UE. Pozdrawiam-Luizjana. www.pol-ned.tk Odpowiedz Link Zgłoś
koluchs Re: obywatelstwo 19.01.07, 18:18 sama przez to przechodzilam zeby dziecko dostalo obywatelstwo niemiecki musi jedno z rodzicow mniec ob. niemieckie,czemu wiec sami nie zlozycie bedzie latwiej ze wszystkim. Dziecko dostanie pobyt najpierw do 8 roku zycia a pozniej do osiemnastego. Papiry niemieckie nie kosztuja majatek na osobe 255 euro a dziecko chyba 55 euro nie chce wprowadzac w blad i bedziecie miec dwa obywatelstwa. pozsrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosieku74 Re: obywatelstwo 28.01.07, 11:03 Wedlug nowych przepisow narazie trzeba sie zdecydowac na jedno obywatelsto ,ale za kilka lat moze sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: obywatelstwo 29.01.07, 13:10 Widze ,ze masz juz piec roznych wersji,wiec i ja doloze moja . Cytuje : " 3. Uzyskanie obywatelstwa poprzez urodzenie w Niemczech. Od dnia 01.01 2000 roku dziecko majace rodzicow cudzoziemcow uzyskuje poprzez urodzenie w Niemczech obywatelstwo niemieckie , jezeli jedno z rodzicow a) od osmiu lat przebywa zgodnie z prawem na stale w Niemczech oraz b) posiada uprawnienie na pobyt (Aufenhaltsberechtigung) lub od trzech lat zezwolenie na pobyt (Aufenhalsterlaubnis) na czas nieokreslony. " z tej strony. Powodzenia. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores o linku zapomnialam :) 29.01.07, 13:13 www.ambasadaniemiec.pl/files/Sta-INFOneupl.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
desire.et Re: o linku zapomnialam :) 10.09.07, 23:24 odswiezajac watek - zgadzam sie z Koko. Moje pierwsze dziecko ma dwa obywatelstwa (my w 2001 roku mielismy oboje obyw. polskie), drugie dziecko (ur. w 2006) ma tylko niemieckie (maz ma obyw niemieckie, ja zostalam przy polskim). Z tego, co wiem, moge zlozyc papiery o polskie obywatelstwo dla drugiego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: o linku zapomnialam :) 11.09.07, 09:13 O polskie obywatelstwo dla drugiego dziecka nie musisz skladac podania. Wg prawa polskiego (a ty jestes przeciez Polka) dziecko automatycznie dziedziczy polskie obywatelstwo jesli przynajmniej jedno z rodzicow je posiada. Jesli NIE CHCESZ aby dziecko zostalo obywatelem PL to musisz pisemnie, w ciagu 3 mies. od urodzenia dziecka, zglosic ten fakt (w konsulacie prawdopodobnie, lub urzedzie gminy w PL?). Jesli tego nie zrobilas, to masz w domu kolejnego obywatela PL Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: o linku zapomnialam :) 11.09.07, 13:53 warto tez dodac ze Polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa, tzn jezeli masz paszport polski i innego kraju to na terenie PL mozesz sie tylko i wylácznie poslugiwac dokumentami polskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: o linku zapomnialam :) 11.09.07, 14:27 monika_irl napisała: > warto tez dodac ze Polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa, tzn > jezeli masz paszport polski i innego kraju to na terenie PL mozesz > sie tylko i wylácznie poslugiwac dokumentami polskimi. > E tam, to tylko teoretycznie. My jezdzimy na kanadyjskich paszportach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy123 Re: o linku zapomnialam :) 23.09.07, 09:30 monika_irl napisała: > warto tez dodac ze Polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa, tzn > jezeli masz paszport polski i innego kraju to na terenie PL mozesz > sie tylko i wylácznie poslugiwac dokumentami polskimi. > Nie chodzi o uznawanie podwojnego obywatelstwa, ale o prawo , ktore mowi, ze na terenie kraju , ktorego posiadasz obywatelstwo, musisz miec dokumenty danego kraju i jestes traktowana jako obywatel tego kraju. Jedynie na terytorium krajow trzecich mozesz wybierac czy bedziesz legitymowac sie paszportem jednego czy innego kraju, ktorego posiadasz obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
desire.et Re: o linku zapomnialam :) 11.09.07, 23:09 pyza - zgadza sie. Mialam na mysli wyrobienie paszportu i umiejscowienie w polskim usc aktu urodzenia. No i trzeba "poprosic" o nadanie numeru pesel, z tego, co pamietam. Dodatkowe koszty to ewentualne upowaznienia dla kogos, kto to zalatwi, jesli nie mozna tego zrobic osobiscie - wszystko poswiadczone przez tlumacza przysieglego... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: o linku zapomnialam :) 11.09.07, 23:32 nie ma dodatkowych kosztów (przynajmniej w IRL) z papierami o paszport złozyłam też upoważnienie dla ambasady że mogą się w naszym imieniu starać o pesel dla naszego dziecka w W-wie. Czekalismy długo ale wczoraj odebralismy polski paszport w ambasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: o linku zapomnialam :) 12.09.07, 10:13 Ja sie o polski paszport dla corki nie staralam i na razie nie zamierzam, bo uznalam to za zbedny wydatek. Poza tym trzeba wszystko zalatwiac osobiscie (nie jestem pewna, czy notarialne upowaznienie by wystarczylo). Natomiast umiejscowienie aktu urodzenia w PL nie wymagalo zadnych upowaznien - moi rodzice to zrobili na podstawie przetlumaczonych przysiegle dokumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: o linku zapomnialam :) 11.09.07, 19:30 Twoje dziekco ma obywatelstwo polskie, po tobie, automatycznie.Musisz mu umiejscowic w Polsce akt urodzenia, jelsi chcesz, zeby mial dokumenty polskie.Wg prawa polskiego w Polsce twoje dziekco powinno sie okazywac dokumentami polskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
cichonk Re: o linku zapomnialam :) 18.09.07, 15:26 desire, a jak to zrobiliscie ze wasze pierwsze dziecko ma podwojne obywatelstwo? to bylo jeszcz e przed wstapieniem do UE Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: obywatelstwo 11.09.07, 19:28 Nie wiem jak jest w Niemczech, ale we Francji ma polskie po rodzicach, natomiast w wieku 13 lat moze poprosic o francuskie i otrzyma jelsi tu bylo urodzone.Moze i u was tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kulju Re: obywatelstwo 11.09.07, 19:34 A moj maz ma 3: kadadyjskie, amerykanskie i niemieckie )) Wiec chyba mozna, nikt nigdy nie prosil go o zrzeczenie sie niemieckiego. Nie wiem czy moim dzieciom przyslugiwaloby niemieckie po tacie, na razie chlopaki tez maja po 3: amerykanskie, kanadyjskie i polskie. Nad niemieckim sie zastanowimy, jesli bedziemy rozwazali wyjazd do Niemiec. Na razie nam nie jest potrzebne. Pozdr, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
cichonk Re: obywatelstwo 18.09.07, 15:23 oj dawno tu nie bylam co do umiejscowienia aktu urodzenia w polsce to nie ma sprawy, moga to zrobic rowniez rodzice. w moim przypadku jednak byl problem z zameldowaniem, musialam to zrobic osobiscie. dodam rowniez ze zameldowanie jest warunkiem nadania pesela pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: obywatelstwo 18.09.07, 15:36 Zameldowanie czyje??? Bo ja moje dziecko zarejestrowalam w PL, otrzymalo PESEL, a ani ja, ani maz (ani dziecko) nie mamy meldunku w PL... Odpowiedz Link Zgłoś
cichonk Re: obywatelstwo 20.09.07, 08:47 to znaczy ze nie macie zadnego stalego miejsca zameldowania ani czasowegow Polsce? dziecko tez nie jest zameldowane chocby u ktoregos z waszych rodzicow? jak tak to masz szczescie. w lublinie to nie przeszlo Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: obywatelstwo 20.09.07, 10:35 Nie mamy. Moj maz nie ma obywatelstwa polskiego i nigdy w PL nie mieszkal. Ja pozegnalam sie z PL ponad 6 lat temu i od tego czasu nie jestem nigdzie w PL zameldowana. Moja corka (urodzona w UK) dostal pesel bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: obywatelstwo 23.09.07, 10:51 moj syn tez nie jest w Polsce zameldowany. PESEL dostal z warszawy przez konsulat Odpowiedz Link Zgłoś
alexjulia Re: obywatelstwo 28.10.07, 21:38 Moja corka urodzona w Niemczych ma 3 obywatelstwa.Rodzice nie sa Niemcami. Niemieckie obywateltwo dostala automatycznie. Podstawy: - oboje rodzice mieszkaja na terenie Niemiec - przynajmniej jedno z nich przebywa w Niemczech od 8 lat - a od 3 lat ma tzw. pobyt staly - warunki te musialy byc spelnione w dniu urodzenia dziecka i byly sprawdzane przez Urzad Stanu Cywilnego. Dzieci, kt. maja wiecej obywatelstw musza po uzyskaniu pelnoletnosci zdecydowac sie na jedno. Odpowiedz Link Zgłoś