Dodaj do ulubionych

ZAWISTNY RODAK

IP: *.mts.net 25.11.01, 00:12

Przegladam to forum od czasu do czasu i zastanawia mnie fakt czemu czesc z nas rodakow ma w
sercu tyle nienawisci i goryczy do tych np. ktorym sie powiodlo za granica . Ja jestem jednym z tych
emigrantow ktory to ma jasne cele zyciowe co do kariery , pracy i rodziny. Tu powoli udaje mi sie to
realizowac w spokoju i stabilizacji.

Nie mam zazle tym ktorzy probowali i im sie nie udalo. Ale po co to od razu z tymi wyzwiskami i
nienawiscia dazyc kazdego innego ktoremu gdzies indziej jest dobrze . I wyzywac te kraje od jakis tam
od razu........

Uwazam ze to nie jest w porzadku. Kazdy czlowiek ma prawo do wlasnego zdania i wlasnych
wyborow ale troche tolerancji dla tych innych z odmiennym zdaniem byloby tu na miejscu,
nieprawdasz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogdan Re: ZAWISTNY RODAK IP: *.tnt43.hou3.da.uu.net 25.11.01, 02:27
      Jedna z przyczyn zawisci moze byc brak ODWAGI aby sprobowac wziasc we wlasne
      rece przyszle losy wlasnego zycia.Polacy lubia narzekac,Polacy lubia byc
      ubezwlasnowolnieni-wtedy to nie jest ich wina wtedy winni sa ........
      Dla mnie kazdy powinien sprobowac emigracji.Kazdy powinien kupic bilet w jedna
      strone i z butelka wyborowej i puszka miesa udac sie w nieznane.
      Apropo tych konserw to podczas pierwszego mojego wojazu na zachod nawet tego
      wywiezc nie moglem bo jak to powiedzial celnik
      Rozumie pan....w kraju krucho z zywnoscia.....i kazal zostawic.Zostawilem wiec
      te kilka konserw i ryzykujac smierc glodowa przekroczylem granice.Tylko dzieki
      tej decyzji Polska ocalala a ja uzyskalem swiadomosc ze szynke mozna kupic na
      dzien przed swietami i to bez kolejki.
      Wracajac do tematu -otoz powrociwszy do Polski po 16 letniej nieobecnosci
      dowiedzialem sie jaki to szczur jestem bo z tonacego okretu ucieklem i to
      zabierajac zone w 7 miesiacu ciazy oraz 7 letnie dziecko.A oni zostali i
      walczyli aby komunizm upadl i teraz goovno z tego maja bo komunisci rozkradli
      wszystko i zostali kapitalistami.
      A gdy im prawde w oczy powiedzialem ze aby miec to trzeba chciec a do tego
      jeszcze dzialac to stwierdzili ze kiedys bylem kulturalny a po tylu latach za
      granica zchamialem.
      Polak za granica wyrwany z srodowiska swojego radzi sobie stosunkowo dobrze
      natomiast Polak pozostajacy w polskich ukladach nawet poza granicami kraju
      pozostaje tzw.polaczkiem.
      Zawisc Polska to wspanialy temat i mam nadzieje ze wielu dorzuci do niego
      swoje 3 grosze...
      Apropo szczurow to czy my je lubimy czy sie ich boimy to nie zmienia sytuacji
      ze to bardzo madre zwierzeta i umia przystosowac sie do zmieniajacych sie
      warunkow.Uciekaja z tonacego okretu a nie ida na dno jak.....BARANY
      • Gość: Kliken Re: ZAWISTNY RODAK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.01, 02:57
        a ja ide na piwo do Irish Pub
        Cheers (:
      • Gość: TYP Re: ZAWISTNY RODAK IP: *.we.mediaone.net 25.11.01, 03:58
        Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Polak za granica wyrwany z srodowiska swojego radzi sobie stosunkowo dobrze
        > natomiast Polak pozostajacy w polskich ukladach nawet poza granicami kraju
        > pozostaje tzw.polaczkiem.

Szkoda mi ciebie chlopie. Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z Polakiem ktory by
        wyzywal innych Polakow, jestes czlowieku niesamowity. Dobrze ci ktos w Polsce
        powiedzial ze za granica zchamiales, mowil prawde. Takie wyzwiska antypolskie
        obowiazuja w gronie roboli amerykanskich i w srodowiskach zydowskich.

Zdales widze egzamin z aklimatyzacji na piatke.

• erwas Re: ZAWISTNY RODAK 25.11.01, 04:45

Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z Polakiem ktory by wyzywal innych Polakow,

:-o ????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????!!!!!!!!? :-o

erwas

• Gość: TYP Re: ZAWISTNY RODAK IP: *.we.mediaone.net 25.11.01, 05:39
            erwas napisał(a):

>
            > Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z Polakiem ktory by wyzywal innych Polakow,
            >
            > :-o ????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????!!!!!!!!? :-o
            >
            > erwas

Co "??????????!!!!????". Nigdy sie nie spotkalem z czyms takim, chyba ze od zydow
            czy amerykanskich roboli, wzglednie niemcow/wolkswagenow pseudo-slazakow z
            paszportem z wrona. Nigdy nie slyszalem takich obelg od Polakow do Polakow.
            >

• Gość: JG Do TYPa (cc-Bogdan) IP: *.piscataway-12rh16rt.nj.dial-access.att.net 25.11.01, 06:00
              TYP, mysle, ze albo jestes pijany albo glupi. Bogdan napisal:
              "A gdy im prawde w oczy powiedzialem ze aby miec to trzeba chciec a do tego
              jeszcze dzialac to stwierdzili ze kiedys bylem kulturalny a po tylu latach za
              granica zchamialem."
              To nie bylo powiedziane "w gronie roboli amerykanskich i w srodowiskach
              zydowskich" tylko w Polsce. W POLSCE.
              Ja tez jestem za Wielka Kaluza. I to co napisales jest dla mnie obrazliwe.
              Jestes klasycznym przypadkiem zawistnego rodaka. Pracowalem kiedys z
              "amerykanskimi robolami" i mialem doczynienia z Zydami. Jakos nigdy nie
              uslyszalem od nich wyzwisk. Predzej wlasnie Polak obrzuci Cie blotem.
              Jak przeczytasz (po wytrzezwieniu) ten bardzo madry tekst Bogdana to
              moze zrozumiesz te pare prawd, ktore On tam pisze. Czyz nie jest to prawda,
              ze zawsze innych obwiniamy za swoje nieudane zycie. Zawsze sa winni ONI.

Bylem w Polsce i w duzym gronie rodzinnym zeszlo na problemy kadry naukowej
              polskich uczelni. A konretnie braku pieniedzy dla tych ludzi. I wtedy
              moj kuzyn stwierdzil, ze to Niemcy i Rosjanie, to Katyn, bo wymordowano
              polska inteligencje. Wlasnym uszom nie wierzylem!!! Znowu winni sa ONI.
              O ile sie orientuje to od wielu lat Polska jest niezalezna od Rosji.
              Ale, chyba zboczylem z tematu.

TYP, piszesz:
              "Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z Polakiem ktory by wyzywal innych Polakow"
              Zobacz co sie dzieje w Polskim sejmie. Zobacz co robi i mowi Wicemarszalek
              Sejmu Lepper.

TYP, piszesz:
              "Dobrze ci ktos w Polsce powiedzial ze za granica zchamiales, mowil prawde".
              Mylisz pojecia. Chamstwo a mowienie prawdy to dwie rozne rzeczy.

TYP, piszesz:
              "Zdales widze egzamin z aklimatyzacji na piatke."
              Miala to byc zlosiwosc ale jednak bardzo nieudolna. Tak, Bogdan zdal ten
              egzamin. Ale nie tak jak Ty to interpretujesz. On sie zaaklimatyzowal,
              zeby zyc normalnie, jak czlowiek. Twoim zamiarem bylo udowodnienie Mu,
              ze jest "mniej Polakiem". Ale On jest moze "bardziej Polakiem" niz Ty.

TYP, piszesz:
              "Nigdy sie nie spotkalem z czyms takim, chyba ze od zydow
              czy amerykanskich roboli, wzglednie niemcow/wolkswagenow pseudo-slazakow z
              paszportem z wrona."
              Alez czlowieku w Tobie jadu i slepoty.

Bogdan pozdrawiam Cie z wyrazami szacunku.
              • sama_prawda Re: Do TYPa (cc-Bogdan) < 25.11.01, 10:17
                ten typ-jest typem z rodzaju zazdrosnych
                jest on z tego kawalu o 3 gospodarstwach i krowach " niech mu wszstkie zedchna "
                poziom rozwoju emocjonalnego polakow jest bardzo rozny.
                typ jest przykladem dolow !!!!
                .................................................
                To wlasnie brak odwagi powstrzymal moich bardzo dobrych kolegow od wyjazdu z polski 20 lat temu.
                Skad to wiem bo mi to powiedzieli. Nie bylo to powiedziane w chamski sposob bo znamy sie ponad 30
                lat. Zona jednego ktoremu jak bylem w polsce pomoglrm, powiedzila ze i teraz by nie miala odwagi
                wyjechac.
                Zeby zaczac zycie od nowa i czesto bez znajomosci jezyka tubylcow wymaga odwagi.
                KOMBINOWANIE DO CZEGO SA PRZYZWYCZAJENI POLACY ( NA PEWNO NIE WSZYSCY )
                DALEKO ICH NIE ZAPROWADZI.

typ to jest typ bez rozumu i zasad zyciowych.
                kombinowanie mu nie wyszlo to teraz sie produkuje na bordzie

sama prawda

Gość portalu: JG napisał(a):

> TYP, mysle, ze albo jestes pijany albo glupi. Bogdan napisal:
                > "A gdy im prawde w oczy powiedzialem ze aby miec to trzeba chciec a do tego
                > jeszcze dzialac to stwierdzili ze kiedys bylem kulturalny a po tylu latach za
                > granica zchamialem."
                > To nie bylo powiedziane "w gronie roboli amerykanskich i w srodowiskach
                > zydowskich" tylko w Polsce. W POLSCE.
                > Ja tez jestem za Wielka Kaluza. I to co napisales jest dla mnie obrazliwe.
                > Jestes klasycznym przypadkiem zawistnego rodaka. Pracowalem kiedys z
                > "amerykanskimi robolami" i mialem doczynienia z Zydami. Jakos nigdy nie
                > uslyszalem od nich wyzwisk. Predzej wlasnie Polak obrzuci Cie blotem.
                > Jak przeczytasz (po wytrzezwieniu) ten bardzo madry tekst Bogdana to
                > moze zrozumiesz te pare prawd, ktore On tam pisze. Czyz nie jest to prawda,
                > ze zawsze innych obwiniamy za swoje nieudane zycie. Zawsze sa winni ONI.
                >
                > Bylem w Polsce i w duzym gronie rodzinnym zeszlo na problemy kadry naukowej
                > polskich uczelni. A konretnie braku pieniedzy dla tych ludzi. I wtedy
                > moj kuzyn stwierdzil, ze to Niemcy i Rosjanie, to Katyn, bo wymordowano
                > polska inteligencje. Wlasnym uszom nie wierzylem!!! Znowu winni sa ONI.
                > O ile sie orientuje to od wielu lat Polska jest niezalezna od Rosji.
                > Ale, chyba zboczylem z tematu.
                >
                > TYP, piszesz:
                > "Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z Polakiem ktory by wyzywal innych Polakow"
                > Zobacz co sie dzieje w Polskim sejmie. Zobacz co robi i mowi Wicemarszalek
                > Sejmu Lepper.
                >
                > TYP, piszesz:
                > "Dobrze ci ktos w Polsce powiedzial ze za granica zchamiales, mowil prawde".
                > Mylisz pojecia. Chamstwo a mowienie prawdy to dwie rozne rzeczy.
                >
                > TYP, piszesz:
                > "Zdales widze egzamin z aklimatyzacji na piatke."
                > Miala to byc zlosiwosc ale jednak bardzo nieudolna. Tak, Bogdan zdal ten
                > egzamin. Ale nie tak jak Ty to interpretujesz. On sie zaaklimatyzowal,
                > zeby zyc normalnie, jak czlowiek. Twoim zamiarem bylo udowodnienie Mu,
                > ze jest "mniej Polakiem". Ale On jest moze "bardziej Polakiem" niz Ty.
                >
                > TYP, piszesz:
                > "Nigdy sie nie spotkalem z czyms takim, chyba ze od zydow
                > czy amerykanskich roboli, wzglednie niemcow/wolkswagenow pseudo-slazakow z
                > paszportem z wrona."
                > Alez czlowieku w Tobie jadu i slepoty.
                >
                > Bogdan pozdrawiam Cie z wyrazami szacunku.

• erwas Re: ZAWISTNY RODAK 25.11.01, 06:08

> Co "??????????!!!!????". Nigdy sie nie spotkalem z czyms takim, chyba ze od zyd
              ow czy amerykanskich roboli, wzglednie niemcow/wolkswagenow pseudo-slazakow z
              > paszportem z wrona.

wiec twoja lista jest dosyc dluga jednak. przykro mi, ale moge do niej dodac
              • Gość: renka Re: ZAWISTNY RODAK IP: *.home.cgocable.net 25.11.01, 06:41
                To prawda, Polacy sa zawistni. Jakos tak . Bezinteresownie. Zaraz szukaja
                dziury w calym. Przy tym maja mase wad, do ktorych sie nie przyznaja, a maja
                tez zalety, o ktorych nie wspominaja, nie wiem dlaczego. Bo powinni byc z nich
                dumni.Mam na mysli PIEKNO i GOSPODARNOSC POLEK , ktore slyna tu za oceanem,
                moze nie z intelektu, ale wlasnie z elegancji, urody i FANTASTYCZNYCH
                zdolnosci do kucharzenia i prowadzenia domu.Prawda? A kto wodzi ZAWISTNYMI
                oczami za tymi pierscionkami z brylantami, za tymi futrami do kostek..z
                politowaniem "obcinajac" wlascicielki kurtek ortalionowych?
        • stanzkalifornii Re: ZAWISTNY RODAK 01.12.01, 12:14
          Gość portalu: TYP napisał(a):

> Gość portalu: Bogdan napisał(a):
          >
          > > Polak za granica wyrwany z srodowiska swojego radzi sobie stosunkowo dobrz
          > e
          > > natomiast Polak pozostajacy w polskich ukladach nawet poza granicami kraju

>Ale z Ciebie typ, Panie TYP. Idz sie leczyc chlopie poki nie bedzie za pozno i Twoja nienawisc do siebie
          >samego za to, ze Ci nie wyszlo i nigdy juz nie wyjdzie, zabije Cie.
          >Zyjesz w spirali nienawisci.
          > > pozostaje tzw.polaczkiem.
          >
          >
          > Szkoda mi ciebie chlopie. Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z Polakiem ktory by
          > wyzywal innych Polakow, jestes czlowieku niesamowity. Dobrze ci ktos w Polsce
          > powiedzial ze za granica zchamiales, mowil prawde. Takie wyzwiska antypolskie
          > obowiazuja w gronie roboli amerykanskich i w srodowiskach zydowskich.
          >
          > Zdales widze egzamin z aklimatyzacji na piatke.
          >
          >

• Gość: Zybi Re: Milczenie jest ZLOTEM IP: 130.68.2.* 01.12.01, 03:08
        Skoro Bogdan jest taki madry i wie dlaczego glupi nic nie osiagnal. To po co
        glupiemu tlumaczy jak ma zmadrzec, przeciez to BEZ SENSU. Prosciej zapisac sie
        do np. ......
        Stowarzyszenia Inzynierow "POLONIA-TECHNICA"
        - Mozna porozmawiac z ludzmi wyksztalconymi na ciekawsze tematy,
        - mozna zaliczyc kurs doksztalcajacy w zawodzie
        lub klubu fotograficznego.
        - porozmawiac o fotografi
        - zrobic ladne zdjecia
        Moze lepiej rozmawiac z ludzmi ktorzy cos osiagneli w zyciu i od nich sie
        nauczyc - jak sobie radzic w zyciu codziennym
        MILCZENIE JEST ZLOTEM
        - nie mow prawdy prosto w oczy, nikt tego nie lubi
        - swiata nie naprawisz
        - stracisz kolegow
        - poprostu nie mow przykrych slow
        Jezeli chcesz poplywac jachtem zaglowym i porozmawiac o czyms ciekawszym niz
        ZAWISC -
    • kanadol Re: ZAWISTNI 25.11.01, 08:23
      Widzisz, w krajach gdzie maja wolny rynek jest tak, ze nim cokolwiek kupisz
      powinieneś się zastanowić, kogo jest ten produkt. Kupując cokolwiek dajesz
      producentom tego produktu zatrudnienie itd. Pomyśl jak takie zakupy wyglądają w
      skali globalnej.
      I nie tylko w biznesie tak jest. Nie musisz daleko szukać. Popatrz na programy
      CNN, w których na liczbę 4 zaproszonych gości jest, co najmniej 2 Żydów. Gdyby
      Polak prowadził taki program prawdopodobnie proporcje Polaków do Amerykanów
      biorących udział w takich programach byłyby podobna.
      • Gość: bogdan Re: ZAWISTNI IP: *.tnt47.hou3.da.uu.net 25.11.01, 13:59
        Dziekuje wszystkim ktorzy zrozumieli ze nie bylo moja intencja ublizanie
        Polakom.Slowo uzyte w poscie istnieje i trudno udawac ze go nie znamy.Ja
        poznalem go wylacznie od Polakow bo tu gdzie mieszkam tubylcy go nie znaja.
        Chcialbym zasygnalzowac jeden problem
        otoz moge sie mylic ale wydaje mi sie ze nie jestesmy ZAWISTNI w stosunku do
        ludzi ktorych uwazamy za gorszych niz my sami.Wydaje mi sie ze jestesmy
        zawistni w stosunku do ludzi ktorych uwazamy za lepszych od siebie bo np
        sa madrzejsi
        maja wiecej szczescia
        maja wiecej pieniedzy
        maja lepsze.....
        i tak maja i maja-trudno rozgraniczyc zawisc od zazdrosci ale po to jest forum
        moze ktos sie wypowie
        bo jak to mowia co 2 glowy to nie jedna i to kapusciana!!!
        • Gość: platon Re: ZAWISTNI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.01, 17:16
          Polacy to generalnie narod ktory wyksztalcil do perfekcji dwa przeciwstawne
          style zachowan.Niewolnicza uleglosc w stosunku do silniejszych i
          miewyobrazalny cynizm i brutalnosc w stosunku do slabszych.Nalezy rowniez
          wspomniec o totalnej nieuczciwosci w stosunku do czlonkow wlasnego plemienia.
        • optymistka Re: ZAWISTNI 25.11.01, 17:25
          Gość portalu: bogdan napisał(a):

> otoz moge sie mylic ale wydaje mi sie ze nie jestesmy ZAWISTNI w stosunku do
          ludzi ktorych uwazamy za gorszych niz my sami.Wydaje mi sie ze jestesmy
          zawistni w stosunku do ludzi ktorych uwazamy za lepszych od siebie bo np
          > sa madrzejsi
          > maja wiecej szczescia
          > maja wiecej pieniedzy
          > maja lepsze.....
          > i tak maja i maja-trudno rozgraniczyc zawisc od zazdrosci ale po to jest forum
          > moze ktos sie wypowie
          > bo jak to mowia co 2 glowy to nie jedna i to kapusciana!!!

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Zawiść budzi się w nas wtedy, gdy
          czujemy się gorsi, słabsi, biedniejsi od tego drugiego. Nie mamy
          czym zaimponować. Zawiść jest uczuciem niszczącym, gdy sama zazdrość
          powinna nas mobilizować do działania.
          Lecz łatwiej jest poddać się tej "zalewającej żółci", aniżeli zmusić
          do myślenia, przeanalizowania siebie samego, swojego postępowania,
          zachowania, swoich umiejętności. I wyciągnąć wnioski, dlaczego mam
          gorzej niż ten obok mnie. Ale to już jest trudniejsze, stąd
          w nas tak dużo tej złej cechy: ZAWIŚĆ.
          Pozdrawiam życząc samej radośći.

• Gość: karol w. brawo bogdan IP: *.sympatico.ca 25.11.01, 17:41
      odpowiedzi na twoj list najlepiej pokazuja skale problemu. nic sie nie poprawi
      w polskim spoleczenstwie dopoki polskie elity - a dopiero pozniej masy - nie
      zmienia swego nastawienia do swiata i rzeczywistosci. bezinteresowna zawisc
      wynika z ciemnoty, ignorancji na temat swiata i przemoznego wplywu ksiezy na
      umysly ludzkie. karmia ich najprostszymi i najbardziej prymitywnymi
      uogolnieniami, a czarnoziem ten jest bardzo plodny. w ciagu ostatnich
      dwudziestu lat te procesy nie tylko nie zostaly zahamowane, ale jeszcze sie
      poglebily. dla mnie polska jest operetkowym krajem gdzie cala para idzie w
      gwizdek, coz z tego ze pozlacany. sa dwa mozliwe kierunki: albo ue i generalna
      modernizacja zycia spowoduje znaczace zmiany za dwa-trzy pokolenia, albo
      wreszcie do wladzy dojda zydzi, ktorzy jak wiadomo od zarania polski czychaja
      tylko na to. co rodzi pytanie - skoro zydzi czychaja od stuleci i im to
      przejecie nie wychodzi, moze po prostu stali sie takimi samymi nieudacznikami
      jak polacy ?

• Gość: Anna27 ale Wy macie problemy... IP: *.244.227.52.Dial1.Washington1.Level3.net 28.11.01, 02:42
      Zawisc i zawisc...I czym tu sie przejmowac?? Gdyby ktos byl zawistny czy
      zazdrosny o moj sukces to by mnie to rajcowala. Byloby dowodem, ze nawet w
      oczach kogos, kto mnie nie lubi cos osiagnelam. A Wy sie ludzie kochane tak
      tym przejmujecie.... Nie macie innych problemow tylko zaiwsc rodakow? jesli
      to Wasz jedyny problem to szczerze gratuluje. A skoro odniesliscie ten sukces
      to moze mnie kiedys zaprosicie na szampana z truskawkami na Wasztch jachtach.
      Obiecuje, ze nie bede zawistana i ze nie bede cytowac Marksa ani Webera.
      • Gość: bogdan Re: ale Wy macie problemy... IP: *.tnt43.hou3.da.uu.net 28.11.01, 03:36
        masz racje my mamy problemy
        moze i ty do nich dorosniesz
        gdy ten sukces odniesiesz czego ja i chyba wiekszosc osob wypowiadajacych sie
        tutaj ci zyczy.Jezeli myslisz ze nasze zycie uplynelo bezproblemowo to sie
        mylisz i w sekrecie ci powiem ze niechcialbym dokonywac takich wyborow do
        jakich bylem dokonania zmuszony przez zycie.A ze to byly wybory trafne to tylko
        moje szczescie.Dyskutujemy tu zawisc bo gdyby jej troche mniej bylo w
        srodowisku polskim to wszystkim nam byloby lepiej takze tobie.

• Gość: Anna27 Re: ale Wy macie problemy... IP: *.157.48.78.Dial1.Washington1.Level3.net 28.11.01, 14:50
          Drogo Bogdanie,
          Gratuluje wszystkich osiagniec. Szczerze i serdecznie. Jesli zawisc ludzka
          jest faktycznie takim problemem to Twoje wypowiedzi sa sluszne. Ja jednak
          nigdy nie doswiadczylam zawisci. Albo jestesm totalnie "unsuccessful", albo po
          prostu na takie rzeczy nie zwracam uwagi.
          Pozdrowienia.
          • Gość: darek Re: zawistni IP: *.sympatico.ca 01.12.01, 04:55
            Polacy musz miec wspolnego wroga by sie zjednoczyc
            (wojny, okupacja, miedzynarodowe mecze pilki noznej)
            jesli nie to bedziemy sie sami miszczyc, wyzywac
            (krajowy mecz pilki noznej puste sektory musza
            oddzielac kibicow by sie butelkami ni pozabijali)
            Co do zawisci doswiadczone na wlasnej skorze jak
            zarabialem 10$ to moj sasiad ktory zarabial nie wim ile
            byl taki dobry ze we wszystkim mi doradzil, porzyczyl
            narzedzia it itd. ale jak jednego dnia wyszedlem do
            pracy w bialej koszuli i on przyciol mi "co pan
            dyrektor do pracy idzie" odpowiedzialem mu ze tak " to
            chyba ze 20$ teraz zarabiasz" odpowiedzialem mu ze "za
            tyle to bym z lozka mie wstal" przez pol roku sie do
            mnie nie odezwal nawet na dzidobry nie odpowiedzial. Co
            wy na to?
            • erwas Re: zawistni 01.12.01, 06:40
              przez pol roku sie do
              > mnie nie odezwal nawet na dzidobry nie odpowiedzial. Co
              > wy na to?

tragedia.

erwas

• Gość: bogdan Re: ale Wy macie problemy... IP: *.tnt5.hou3.da.uu.net 01.12.01, 11:37
            Gość portalu: Anna27 napisał(a):

> Drogo Bogdanie,
            > Gratuluje wszystkich osiagniec. Szczerze i serdecznie. Jesli zawisc ludzka
            > jest faktycznie takim problemem to Twoje wypowiedzi sa sluszne. Ja jednak
            > nigdy nie doswiadczylam zawisci.

Pani Anno27-osiagniecia co to jest?Po prostu patrzac z perspektywy 20 lat
            wiem ze nawet nie moglem marzyc o takich rzeczach a to z prostego wzgledu ze
            jestem realistom i z gory wiedzialem ze jako emigrant mam opozniony start w tym
            wyscigu szczurow.Biorac pod uwage wiek znajomosc jezyka sytuacje rodzinna itd..
            moglem oczekiwac ze przezyjemy ale jak to byla niewiadoma.
            Z racji wykonywanej pracy przebywalem wtedy czesto w tak zwanych dobrych
            dzielnicach
            po pracy wracalem do apartamentu,kilka lat pozniej do wlasnego domu .I myslalem w
            ze moglibysmy zyc troche innaczej ,wygodniej-tak jak ci ludzie za miedza.
            Minelo troche czasu -osobiscie nie chcialbym juz tam mieszkac bo domy za ciasno
            stoja ,buduje sie teraz innaczej -bogaciej itd.
            Sukces ktory osiagnelem jest bardziej psychiczny niz materialny.
            Sukcesem moim jest pogodzenie sie z tym ze dla mnie i mojej zony wystarczy
            mamy dach nad glowa(splacony)mamy zrodlo dochodow(stabilne)mamy wychowane dzieci
            ktore wstydu nam nie przynosza(do tej pory...)itd..
            Osiagniecie wielkie to znalezienie swojego miejsca w zyciu i sprobowanie byc w
            nim szczesliwym .
            Oczywiscie ze mozna by marzyc o jescze wiekszym domu ,lepszym samochodzie itd..
            ale czy warto ?

A tak na marginesie czy te uczucie zawisci jest tylko przywilejem Polakow-chyba
            nie .Po wprowadzeniu sie tutaj gdzie mieszkam stwierdzilem ze starzy mieszkancy
            podejrzliwie spogladaja w moja strone......oczywiscie witaja
            sie ,usmiechaja,zagaduja..ale cos w tym jest.Wiecej nie moge napisac bo moglbym
            sie zdemaskowac w mojej wiosce mieszka kilka rodzin polskich i dostep do
            komputera maja..
    • Gość: XXX Re: ZAWISTNY RODAK IP: *.sanjose-11-12rs16rt.ca.dial-access.att.net 01.12.01, 06:51
      Zawistny rodak nie jest rodakiem tylko burakiem
      • Gość: renka Re: ZAWISTNY RODAK i darek IP: *.home.cgocable.net 01.12.01, 06:55
        Darek masz powod do dumy. Znaczy sie rodak-burak poczul sie gorszy.Niestety to
        jest tylko w jego glowie, bo nie wiadomo na jak dlugo ty bedziesz lepszy.Zatem
        ciesz sie i witaj wylewnie rodaka-buraka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka