Dodaj do ulubionych

pytanie do informatykow (najlepiej w USA)

03.12.01, 16:39
Witam
Mam nastepujacy problem, posiadam lacze DSL, mam
2 pecety na ktorych sa zainstalowane: linux i WindowsXP
DSL dziala na kazdym osobno. Co musze dokupic z hardware i jak to
wszystko pokonfigurowac aby dzieli lacze DSL ?. Ktory komputer lepiej
wybrac na hosta : z linuxem czy XP.
Dziekuje z gory
Obserwuj wątek
    • Gość: --Michal Re: pytanie do informatykow (najlepiej w USA) IP: *.tiaa-cref.org 03.12.01, 17:18
      Moja propozycja:

- DCLModem+NAT+DHCP np. Cisco 673, albo jezli towja siec uzywa CAP to moze 675.

- switch zeby to bylo do czego podlaczyc, (najlepiej bezprzewodowy - nie musisz
      sie meczyc z kablami)

no i szafa gra.
      Pozdrawiam

PS.
      Ma niepotrzeby (przeprowadzka i koniecznosc zmiany na kabel) modem 675, jezeli
      dziala u ciebie siec CAP to moge Ci go odstapic.
      • Gość: MaciekS Chyba drogo... do domu mozna taniej IP: *.amdahl.com 03.12.01, 17:44
        Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Moja propozycja:
        >
        > - DCLModem+NAT+DHCP np. Cisco 673, albo jezli towja siec uzywa CAP to moze 675.
        >
        > - switch zeby to bylo do czego podlaczyc, (najlepiej bezprzewodowy - nie musisz
        >
        > sie meczyc z kablami)
        >
        > no i szafa gra.
        > Pozdrawiam
        >
        > PS.
        > Ma niepotrzeby (przeprowadzka i koniecznosc zmiany na kabel) modem 675, jezeli
        > dziala u ciebie siec CAP to moge Ci go odstapic.

Bierze sie i kupuje router firmy SMC - Barricade 8004BR za $90-$100. Ma on to
        wszystko i jest nieporowanie tansze rozwiazanie niz Cisco oraz przeznaczony do
        domowych zastosowan.

Do BR8004 podlacza sie zewnetrzny modem DSL do gniazda Ethernet (zakladam ze taki
        dal ISP). kazdy komputer podlacza sie do jednego z czterech (a jesli kupimy
        BR8008 to z osmiu) gniazd Ethernet. Router ten dziala ze 100 i 10Mb siecia.
        Dodatkowo ma port zwyklego modemu analogowego i ISDN wiec mozna internet ze
        zwyklego wolnego dial-up dzielic w sieci co w wielu wypadkach do zwyklego
        przegladania ston HTTP dla dwoch osob starcza. Poza tym Barricade ma juz
        wbudowany "print server" i do drukarki wychodzi z niego zwykle zlacze drukarkowe -
        rownolegle.

Program konfiguracyjny siedzi wewnatrz routera SMC i dostep do niego odbywa sie
        jak do kazdej strony internetowej czyli przez HTTP. Do skonfigurowania wystarczy
        wiec zwykla przegladarka np. Internet Explorer, Netscape, Opera, Mozilla itd.

PPPoE tez jest wbudowany wiec nie ma problemu z takimi kompaniami jak Earthlink
        czy Verizon. NAT i DHCP tez sa wbudowane. Oczywiscie mozna smialo skonfiogurowac
        go otwierajac (standardowo sa zamkniete) porty czyli firewall bez problemow.

No i jeszcze jedno: zwykle ISP dostarczajacy DSL nie maja nic przeciwko dzieleniu
        lacza w sieci (jednak nie dostarczaja supportu sieciowego DSL). Ale warto sie o
        tym upewnic zadajac pytanie czy bedzie to zgodne z umowa i ich polityka. Wiem ze
        kablowi ISP nie sa przychylnie dzieleniu i to ze zrozumialych przyczyn (sposob
        dzielenia i przepustowosc Cable w porownaniu do DSL)

Pozdrawiam
        • swierszczyk Re: Chyba drogo... do domu mozna taniej 03.12.01, 17:54
          > Bierze sie i kupuje router firmy SMC - Barricade 8004BR za $90-$100. Ma on to
          > wszystko i jest nieporowanie tansze rozwiazanie niz Cisco oraz przeznaczony do
          > domowych zastosowan.
          >
          > Do BR8004 podlacza sie zewnetrzny modem DSL do gniazda Ethernet (zakladam ze ta
          > ki
          > dal ISP). kazdy komputer podlacza sie do jednego z czterech (a jesli kupimy
          > BR8008 to z osmiu) gniazd Ethernet. Router ten dziala ze 100 i 10Mb siecia.
          > Dodatkowo ma port zwyklego modemu analogowego i ISDN wiec mozna internet ze
          > zwyklego wolnego dial-up dzielic w sieci co w wielu wypadkach do zwyklego
          > przegladania ston HTTP dla dwoch osob starcza. Poza tym Barricade ma juz
          > wbudowany "print server" i do drukarki wychodzi z niego zwykle zlacze drukarkow
          > e -
          > rownolegle.
          >
          > Program konfiguracyjny siedzi wewnatrz routera SMC i dostep do niego odbywa sie
          >
          > jak do kazdej strony internetowej czyli przez HTTP. Do skonfigurowania wystarcz
          > y
          > wiec zwykla przegladarka np. Internet Explorer, Netscape, Opera, Mozilla itd.
          >
          > PPPoE tez jest wbudowany wiec nie ma problemu z takimi kompaniami jak Earthlink
          >
          > czy Verizon. NAT i DHCP tez sa wbudowane. Oczywiscie mozna smialo skonfiogurowa
          > c
          > go otwierajac (standardowo sa zamkniete) porty czyli firewall bez problemow.
          >
          > No i jeszcze jedno: zwykle ISP dostarczajacy DSL nie maja nic przeciwko dzielen
          > iu
          > lacza w sieci (jednak nie dostarczaja supportu sieciowego DSL). Ale warto sie o
          >
          > tym upewnic zadajac pytanie czy bedzie to zgodne z umowa i ich polityka. Wiem z
          > e
          > kablowi ISP nie sa przychylnie dzieleniu i to ze zrozumialych przyczyn (sposob
          > dzielenia i przepustowosc Cable w porownaniu do DSL)
          >
          >
          > Pozdrawiam

Dzieki. Dlaczego musi to byc SMC - Barricade 8004BR ?
          Nie moze byc zwyksly DSL Router - Linksys - zdaje sie ?
          I jak wyglada sprawa konfiguracji softwarowej? Czy tylko router trzeba
          konfigurowac ? Czy konfiguracja PC -tow moze zostac bez zmian ? (oba sie lacza
          przez DSL). Mam modem DSL Western Digital dostarczony przez Verizon.
          Pozdrawiam
          • Gość: MaciekS Re: Chyba drogo... do domu mozna taniej IP: *.amdahl.com 03.12.01, 19:50
            swierszczyk napisał(a):

> Dzieki. Dlaczego musi to byc SMC - Barricade 8004BR ?
            > Nie moze byc zwyksly DSL Router - Linksys - zdaje sie ?
            > I jak wyglada sprawa konfiguracji softwarowej? Czy tylko router trzeba
            > konfigurowac ? Czy konfiguracja PC -tow moze zostac bez zmian ? (oba sie lacza
            > przez DSL). Mam modem DSL Western Digital dostarczony przez Verizon.
            > Pozdrawiam

Nie musi. Mozesz wziac dowolny router. Ja podalem to co sam uzywam i wiem ze sie
            sprawdza. Linksys ma mniej "domowe" rozwiazania. Cena bylaby zblizona... jesli
            nie liczyc ze SMC Barricade ma pare opcji wiecej niz przecietny Linksys. Za sam
            print server trzeba byloby troche zaplacic a w Barricade jest on po prostu
            wbudowany.

SMC Barricade to tez zwykly routersmile... tyle ze bogatszy w wyposazenie niz te z
            Linksysa.
            Jedyna wada SMC Barricade jaka zauwazylem to brak diod swiecacych sygnalizujecych
            predkosc polaczenia (10 czy 100Mb)i ew. kolizji. Jednak karty sieciowe w moich
            komputerach sygnalizuja dzialanie w trybie 100Mb wiec nie ma problemu.

Pozdrawiam
        • Gość: --Michal Re: Chyba drogo... do domu mozna taniej IP: *.tiaa-cref.org 03.12.01, 18:04
          Wydaj mi sie ze oba nasze rozwizania sa identyczne, podalismy tylko innych
          producentow. Reasumujac:

-modem zewnetrzny (NAT,DHCP),
          -switch.

Najtanszym z mozliwych rozwiazan jest uzycie, modemu wewnetrznego i postawic
          firewall i proxy na jednym z komputerow. Drugi koputer podlaczyc kablem
          koncetrycznym (802.1/5) albo USB. ale takie rozwiazanie jest mniej niezawoden i
          trudniejsze w obsludze.

Pozdrawiam
          • Gość: MaciekS Re: Chyba drogo... do domu mozna taniej IP: *.amdahl.com 03.12.01, 20:06

> Wydaj mi sie ze oba nasze rozwizania sa identyczne, podalismy tylko innych
            > producentow. Reasumujac:
            >
            > -modem zewnetrzny (NAT,DHCP),
            > -switch.
            >
            > Najtanszym z mozliwych rozwiazan jest uzycie, modemu wewnetrznego i postawic
            > firewall i proxy na jednym z komputerow. Drugi koputer podlaczyc kablem
            > koncetrycznym (802.1/5) albo USB. ale takie rozwiazanie jest mniej niezawoden i
            >
            > trudniejsze w obsludze.
            >
            > Pozdrawiam

Nie wiedzialem ze Cisco ma taki tani sprzet (ale hub to w koncu troche mniej niz
            router czy sie myle?). Zawsze wychodzilo mi na to ze nie ma co podchodzic do
            Cisco dla domowych rozwiazan. Natomiast jesli chodzi o niezawodnosc w firmie to
            pewnie nie ma co konkurowac z rozwiazaniami opartymi o sprzet Ciscosmile

Tak to prawda ze mozna bylo spiac dwie maszyny (napewno Windows 98 mialo taka
            siec, ale nie wiem czy latwo daje sie to zrobic z innymi) w prosta siec tak jak
            opisywales i korzystac z modemu wewnetrznego jednego z komputerow.
            Niezawodnosc... tak jak napisales. Szczerze mowiac to nawet w domu by mi pewnie
            nie odpowiadala.

Ale racja ze na gieldzie www.marketpro.com mozna kupic jakiegos taniego
            hub'a Ethernetowego 10Mb za 20-40 dolarow (niekoniecznie Cisco czy SMC) i pobawic
            sie w "malego inzyniera sieciowego" czy "zrob to sam" czyli zbuduj siec. Jednak
            firewall to bedzie zupelnie inna sprawa. Trzeba bedzie conajmniej pewnie uzyc
            jakiegos typu Personal Firewall na kazdym komputerze albo dostawic jakis tani
            zlom z Linuksem i zainstalowanym firewall (jest taka wersja na internecie z
            obrazem bootujacego Linuksa z firewall na dyskietce i nie wymaga nawet dysku
            twardego, ale komputer musi miec dwie karty sieciowe) - np. stary 486 z 32MB
            RAM'u wystarczy.

W zwiazku z firewall polecam jednak router. SMC Barricade ma takie
            oprogramowanie wbudowane. Po prostu router Barricade robi za komputer z
            firewall. Koszt to tak jak mowilem np. $90-$100 plus kable CAT-5.

Pozdrawiam
            • Gość: --Michal nazewnictwo itd. IP: *.tiaa-cref.org 03.12.01, 21:07
              ... wielu okreslen uzywa sie wymiennie. Bo czesto te uzadzenia sa zintegrowane.
              A ja ze sie tym nie zajmuje na co dzien to czasem mieszam. Znaczy:

hab i switch - to chyba to samo i umozliwia on spiecie jednego segmentu siecie
              LAN. np. Ethernet.

"router" - to prost komputer kierujacy "route'ujac routowalne" wink protokoly.
              np. IP i to wbudowane wiekszosc Modemow DSL, albo sa to po prostu zintegrowane
              2 w 1. Niektorzy mowia na modemy DSL router'y.

Co do polaczenie dwoch maszyn i uzywanie jedenj jako proxy, to jest chyba gra
              nie warta swieczki, ale mozna. Tak jak pisalem, to rozwiazanie bedzie dzialalo
              na kazdym systemie. Aby nie wydawac pieniedzy na hub'a mozna po prostu kupic
              dwie karty sieciowe combo z demobilu i polaczyc koncentrykiem. "Waskim gardlem"
              jest podlaczenie do WAN wiec mozem miec nawet siec 1MB i dalej nic nie tracisz.
              Pozdrawiam.
              • Gość: MaciekS Re: nazewnictwo itd. IP: *.tnt24.ewr3.da.uu.net 04.12.01, 01:59
                No to postaram sie odpowiedziec miedzy liniami i krotko tym razem. tez nie jestem
                sieciowcem ale to bedzie co wiem napewno.

> ... wielu okreslen uzywa sie wymiennie. Bo czesto te uzadzenia sa zintegrowane.
                >
                > A ja ze sie tym nie zajmuje na co dzien to czasem mieszam. Znaczy:
                >
                > hab i switch - to chyba to samo i umozliwia on spiecie jednego segmentu siecie
                > LAN. np. Ethernet.

Hub i Switch to nie jest to samo choc ma taka sama funkcje. Zewnetrznie jest to
                samo ale hub to duzy prymitw w porownaniu ze switchem. Hub to mniej wiecej jak
                polaczenie bezposrednie kabliwink podczas gdy switch bodajze ma mocniej
                skomplikowana elektronike i juz jakies wbudowane algorytmy (chyba rozwiazywania
                kolizji). Jednak funkcja jest taka jak piszesz tylko ze z hubem siec bedzie
                wolniesza bo kolizji w pewnych wypadkach bedzie cala fura o ile sie nie myle.
                Mowia ze switch to taki hub pedzony hormonami smile

> "router" - to prost komputer kierujacy "route'ujac routowalne" wink protokoly.
                > np. IP i to wbudowane wiekszosc Modemow DSL, albo sa to po prostu zintegrowane
                > 2 w 1. Niektorzy mowia na modemy DSL router'y.

Tak to by sie zgadzaloco do funkcji routera - to specjalizowany komputer. Router
                to inna klasa urzadzenia. Natomiast nie calkiem zgadza sie co do modemu DSL czy
                routera DSL. Owszem gdy jest zinetgrowany to tak. Jednak router przewaznie nie ma
                zintegrowanego modemu DSL. Pewnie sa i takie ale nie slyszalem zeby byly
                popularne. Owszem modem DSL mozna bezposrednio podlaczyc do karty Ethernet ale
                wtedy musisz miec oprogramowanie sterujace modemem co w wypadku Verizon i
                Earthlink sporwadza sie do zainstalowania na komputerze slawnego programu PoET
                ktory realizuje protokol PPPoE. No chyba ze jestes szczesciarzem i ISP dostarcza
                ci staly IP. Natomiast router np. przeznaczony do DSL (ale nie zintergrowany z
                modemem - ci co nazywaja "DSL router" robia to troche na wyrost) bedzie dokonywal
                tzw. "routingu" pakietow ale bedzie tez mial wbudowane oprogramowanie do
                sterowania modemem (np. wbudowany protokol PPPoE jesli taki jest wymagany).
                Zwykly modem DSL tego nie ma. Tak to ja rozumiem.

> Co do polaczenie dwoch maszyn i uzywanie jedenj jako proxy, to jest chyba gra
                > nie warta swieczki, ale mozna. Tak jak pisalem, to rozwiazanie bedzie dzialalo
                > na kazdym systemie. Aby nie wydawac pieniedzy na hub'a mozna po prostu kupic
                > dwie karty sieciowe combo z demobilu i polaczyc koncentrykiem. "Waskim gardlem"
                >
                > jest podlaczenie do WAN wiec mozem miec nawet siec 1MB i dalej nic nie tracisz.
                > Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka