Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Kanady

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 13:43
Chciałabym wyjechać ze swoim chłopakiem do Kanady na stałe. Jeszcze nie bardzo
wiem od czego tu zacząć,oprócz tego ze powinnam udać się do Ambasady w W-wie.
Napiszcie jakie trzeba spełniać warunki, jestem po studiach, znam angielski na
tyle ze w codziennych sprawach się porozumiem.Tu nie mamy nic, a może tam
będzie nam lepiej?!
Obserwuj wątek
    • e603432 Re: Wyjazd do Kanady 03.07.01, 15:33
      Gość portalu: Aga napisał(a):

> Chciałabym wyjechać ze swoim chłopakiem do Kanady na stałe. Jeszcze nie bardzo
      > wiem od czego tu zacząć,oprócz tego ze powinnam udać się do Ambasady w W-wie.
      > Napiszcie jakie trzeba spełniać warunki, jestem po studiach, znam angielski na
      > tyle ze w codziennych sprawach się porozumiem.Tu nie mamy nic, a może tam
      > będzie nam lepiej?!

Immigration and Citizenship Canada ma wlasna strone internetowa. Znajdziesz tam wystarczajaca ilosc
      informacji na temat postepowania imigracyjnego. Jej adres "http://www.cic.gc.ca".

Mozesz probowac imigracji jako imigrant niezalezny. Aby sie kwalifikowac musisz uzyskac odpowiednia
      liczbe punktow (opartych na wyksztalceniu, zawodzie, doswiadczeniu zawodowym, znajomosci jezykow
      itd.). Aby sie kwalifikowac nalezy sie takze wykazac kapitalem wysokosci przynajmniej 10 tysiecy dolarow
      kanadyjskich. Idealem bylaby oferta pracy z Kanady.

Druga klasa to tzw. imigrant rodzinny. Jezeli masz rodzine lub znajomych mieszkajacych na stale w
      Kanadzie, moga oni wystapic o sponsorowanie Ciebie. Wtedy sprawy zawodowe, jezykowe, kapitalowe
      sytaja sie drugorzedne; Twoi sponsorzy zobowiazuja sie zapewnic Ci utrzymanie w przypadkach
      koniecznych. Cale postepowanie trwa okolo 6 misiecy i kosztuje ok. poltora tysiaca dolarow kanadyjskich.

Powodzenia,
      Pawel.
      • Gość: Jarek Re: Wyjazd do Kanady IP: 216.94.245.* 03.07.01, 17:44

Dla uscislenia sa 3 rodzaje emigrantow:
        1. Rodzinny,
        Bardzo restrykcyjna definicja: malzonkowie, dzieci ponizej 19 roku zycia, bracia, sistry, kuzyni,wnuki ponizej 19 roku
        zycia, dzieci niepelnosprawne. kto nie podpada pod rodzine MUSI starac sie jako niezalezny lub business

2. Niezalezny
        system punktow w ktorych mozna dostac 5 punktow jezeli ma sie ojca, matke, brata, siostre, kuzynow

Minimum 70 punktow jest wymagana
        Kryteria do punktowania:
        wiek - 10pktow
        za wyksztalcenie(ogolnie) - 16
        wyksztalcenie do twojego zawodu - 18
        zawod - 10
        oferta pracy w kanadzie - 10
        doswiadczenie zawodowe - 8
        jezyk - 15
        czynnik demograficzny - 8
        osobista motywacja emigranta - 10
        rodzina w Kanadzie - patrz wyzej - 5

3. Business
        Trzeba byc wartym 800tys i muc zainwestowac w Kanadzie 400 tys (w kanadyjskich $)
        • Gość: miner Jarek, czy wiesz jakie zawody sa preferowane please napisz. IP: *.tnt1.new-brunswick2.nj.da.uu.net 05.07.01, 03:48
          • Gość: Aga Re: Jarek, czy wiesz jakie zawody sa preferowane please napisz. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 13:22
            Dziękuję Ci bardzo za informacje!!! Piszesz, czy wiem jakie zawody są
            preferowane - wiem tylko tyle, że takie, które są w Kanadzie rzadkie.Nic
            własciwie wiecej nie wiem bo przeciez sama szukałam podpowiedzi. Napisz czy
            jesteś z Kanady , czy z Polski!!! Jeszcze raz dziekuję!!!!!
            • e603432 Re: Jarek, czy wiesz jakie zawody sa preferowane please napisz. 05.07.01, 14:54
              Gość portalu: Aga napisał(a):

> Dziękuję Ci bardzo za informacje!!! Piszesz, czy wiem jakie zawody są
              > preferowane - wiem tylko tyle, że takie, które są w Kanadzie rzadkie.Nic
              > własciwie wiecej nie wiem bo przeciez sama szukałam podpowiedzi. Napisz czy
              > jesteś z Kanady , czy z Polski!!! Jeszcze raz dziekuję!!!!!

Zajzyjcie pod "http://www.cic.gc.ca/english/immigr/occ/occup1.html". Tam znajdziecie pelna punktacje
              zawodowa.

Oprocz punktow licza sie takze realia. I tak na przyklad w pewnych zawodach mozna podjac prace juz na
              drugi dzien po przybyciu do Kanady, w innych trzeba sie sporo nameczyc aby wrocic do wyuczonego
              zawodu. Do tej pierwszej grupy zaliczaja sie wszelkie zawody zwiazane z technika (informatycy,
              inzynierowie, technicy, kreslarze itd. itd.), do tej drugiej te zwiazane ze sluzba zdrowia (lekarze, chirurdzy,
              dentysci itd.).

Pawel.
            • Gość: gadula Re: Jarek, czy wiesz jakie zawody sa preferowane please napisz. IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.07.01, 14:55
              Lista ta jak i warunki emigracji zmieniają się każdego miesiąca.
              Radzę wam udać się do konsulatu kanadyjskiego w Polsce w tej kwestii.
              Oni tam maja aktualne dane.
              Jak Kanadę znam, nalewno tego typu informacje są dostępne na (w) internecie.
              Zacznijcie szukać strony konsulatu kanadyjskiego w Polsce.
            • Gość: Jarek Re: Jarek, czy wiesz jakie zawody sa preferowane please napisz. IP: 216.94.245.* 05.07.01, 17:23

Tak jak Pawel radzi zajzyj pod http://www.cic.gc.ca/english/immigr/occ/occup1.html

Pamietaj ze te zawody i ich punktacja a takze ogolna punktacja moze sie zmienic z dnia na dzien.
              Restrykcyjna definicja emigracji rodzinnej obowiazuje od 92 roku i nie przypuszczam by sie szybko zmienila. W
              klasie business caly czas wzrasta kwota wymagana do zainwestowania. Pare lat temu wynosila tylko 250K.

Powodzenia
              J. z Kanady
      • Gość: imigrant do Pawla IP: *.dyn.optonline.net 05.07.01, 20:37
        czy wiesz jak wyglada interwiev na imigracje niezalezna
        do kanady??? o co pytaja?? czeka mnie wkrotce takie
        spotkanie i chce wiedziec czego sie podziewac... dzieki
        • e603432 Re: do Pawla 05.07.01, 21:58
          Gość portalu: imigrant napisał(a):

> czy wiesz jak wyglada interwiev na imigracje niezalezna
          > do kanady??? o co pytaja?? czeka mnie wkrotce takie
          > spotkanie i chce wiedziec czego sie podziewac... dzieki

Chcialbym Ci pomoc, ale moge wprowadzic w blad. Moje interview mialo miejsce prawie 15 lat temu,
          odbywalo sie za granicami Polski, a do tego bylem sponsorowany przez lokalnego sponsora. Wydaje mi sie,
          ze najskuteczniejszym sposobem sukcesu na interview jest danie pytajacemu odpowiedzi jakich oczekuje,
          Nikt oczywiscie nie ma szklanej kuli i nie czyta w myslach drugich ludzi. Tym niemniej latwo mozna sie
          domyslic jakiego typu ludzi chcielibysmy w naszym kraju. Nalezy swoimi odpowiedziami stworzyc obraz
          idealnego (no moze prawie idealnego) kandydata na obywatela, a to powinno usatysfakcjonowac urzednika
          imigracyjnego.

Powodzenia.
    • Gość: gadula Jeżeli powyższe informacje znajdziesz pożyteczne to podziękuj IP: *.ym1.on.wave.home.com 05.07.01, 18:28
      W ten sposób pchniesz ten watek do góry pomagając innym.
    • Gość: a psik Re: Wyjazd do Kanady IP: 192.168.1.* / *.zrpa.com 06.07.01, 16:12
      Znajomosc angielskiego bedzie sprawdzana w konsulacie - jezeli nie
      udokumentujesz poziomu znajomosci jezyka (FCC, TOFL) wysla Cie na egzamin lub
      przeprowadza rozmowe po angielsku. Sama rozmowa nie jest zla, ale musisz
      przekonac ich ze wiesz czego chcesz. Mialem cos takiego 3 lata temu w Warszawie
      i nawet dosyc milo wspominam.
      http://www.immigration-service.com/canada/occupation.html - adres oficjalnej
      strony internetowj gdzie mozesz znalezc wyczerpujace informacje na temat
      emigracji do Kanady. Liste potraktuj jako przewodnik bo wszystko zalezy od
      lokalnego rynku pracy, szczescia oraz twojej elastycznosci na poczatku.
    • Gość: Roksana Re: Wyjazd do Kanady IP: 212.244.146.* 10.07.01, 15:24
      Jedź sama a na pewno szybciej się tam załapiesz do dobrej tyrki. Wiesz co mam
      na myśli kotku? Chłopak to tylko niepotrzebny bagaż, uwierz mi droga. Sama
      miałam ten problem w Rajchu ze swoim fatygantem i nigdy tak już nie zrobię!
    • Gość: PROFESOR Re: Wyjazd do Kanady IP: 205.189.191.* 11.07.01, 20:09
      Do Kanady mozecie wjechac w oparciu o program punktowy.Trzeba zebrac co najmniej 70 p.Jeszcze trzeba
      miec pieniadze na poczatek ok. 10000$ .Twoje studia tutaj sa nic nie warte liczy sie wyksztalcenie kanadyjskie.
      Macie studia Polska jest wolna starajcie sie osagnac cos w Polsce.Tutaj byscie musieli studia skonczyc od nowa.
      Tytaj nie dostaniecie zadnej pomocy socjalnej przez 10 lat.Z waszymi studiami bedziesz sprzatac domy a Twoj
      maz bedzie podawal cegly na budowie.Zeby tu osiagnac sukces trzeba tutaj skonczyc studia a to kosztuje.
      Tu nie jest kombinacja bolszewizmu z kapitalizmem tu jest czysty kapitalizm i za studia trzeba placic.
      Trzymajcie sie Polski gdzie wyksztalciliscie sie za darmo.
      PROFESOR z KANADY
      Pp

oo. Polska jest wolna i tam potrzeba swiatlych ludzi.
      • Gość: Dziekan Re: Wyjazd do Kanady IP: *.HAWI.splitrock.net 11.07.01, 23:12
        Gość portalu: PROFESOR napisał(a):

> Do Kanady mozecie wjechac w oparciu o program punktowy.Trzeba zebrac co najmnie
        > j 70 p.Jeszcze trzeba
        > miec pieniadze na poczatek ok.10000$. Twoje studia tutaj sa nic nie warte liczy
        > sie wyksztalcenie kanadyjskie.

To bzdura! Wyksztalcenie Kanadyjskie sie tez nie liczy, liczy inteligencja
        sie liczy jak wszedzie na calym swiecie.

> Macie studia Polska jest wolna starajcie sie osagnac cos w Polsce.Tutaj byscie
        > musieli studia skonczyc od nowa.

Znow bzdura! Studia mozna znostryfikowac, i mozna je zaliczyc.

> Tytaj nie dostaniecie zadnej pomocy socjalnej przez 10 lat.
        > Z waszymi studiami bedziesz sprzatac domy a Twoj maz bedzie podawal cegly na
        budowie.
        Po pierwsze sprzatanie DOMOW NIE JEST POGARDZANE. W kanadzie sie noe uzywa
        cegiel do tego samgo stopnia budownictwo drewniane albo betonowe
        (reinforced concreete).

>Zeby tu osiagnac sukces trzeba tutaj skonczyc studia a to kosztuje.
        Znow bzdura, studia nie maja nic do rzeczy z sukcessem.

> Tu nie jest kombinacja bolszewizmu z kapitalizmem tu jest czysty kapitalizm i z
        > a studia trzeba placic.
        Kanada to kraj raczej z tendencjami socjalnymi a nie bolszewickimi.
        Mozna dostac GRANT i stypendia na studia ale trrzeba myslec!

> Trzymajcie sie Polski gdzie wyksztalciliscie sie za darmo.
        Polskie wyksztalcenie nie przygotowywuje do zawodu.

> PROFESOR z KANADY
        > Pp
        >
        Z mojego doswiadczenia duzo profesorow szczegolnie w Kanadzie sie zawiodlo
        bo ich stosob postepowania chamowal ich wlasne perspectywy.
        profesorzy sie obijaja, a nie pracuja. Aby zarobic trzeba niestety
        popracowac.

>
        >
        >
        >
        > oo. Polska jest wolna i tam potrzeba swiatlych ludzi.

• Gość: Jarek Re: Wyjazd do Kanady IP: *.slnt1.on.wave.home.com 12.07.01, 00:32

Na studia w Kanadzie mozna dostac specjalne pozyczki (odsetki zaczynaja sie dopiero po skonczeniu
        studiow) i granty rzadowe. KAZDY kto jest obywatelem lub ma pobyt staly moze je dostac. Jedynym
        kryterium jest petenta sytuacja finansowa. Moga Ci nawet zaliczyc przedmioty ze studiow w Polsce w
        zaleznosci od kierunku ale to zalezy od Ciebie i twojej przebojowosci. Oczywiscie w czasie rozmowy
        emigracyjnej nie nalezy mowic ze sie jedzie studiowac.

Zapomoga czyli wealfare jest dostepna dla kazdego bo nigdy nie wiadomo co w zyciu moze sie przydazyc.
        Jak sytuacja ma rece i nogi urzednik przyzna zapomoge. Zapomoga jest bardzo mizerna ale jest.

Gość portalu: PROFESOR napisał(a):

> Do Kanady mozecie wjechac w oparciu o program punktowy.Trzeba zebrac co najmnie
        > j 70 p.Jeszcze trzeba
        > miec pieniadze na poczatek ok. 10000$ .Twoje studia tutaj sa nic nie warte licz
        > y sie wyksztalcenie kanadyjskie.
        > Macie studia Polska jest wolna starajcie sie osagnac cos w Polsce.Tutaj byscie
        > musieli studia skonczyc od nowa.
        > Tytaj nie dostaniecie zadnej pomocy socjalnej przez 10 lat.Z waszymi studiami b
        > edziesz sprzatac domy a Twoj
        > maz bedzie podawal cegly na budowie.Zeby tu osiagnac sukces trzeba tutaj skoncz
        > yc studia a to kosztuje.
        > Tu nie jest kombinacja bolszewizmu z kapitalizmem tu jest czysty kapitalizm i z
        > a studia trzeba placic.
        > Trzymajcie sie Polski gdzie wyksztalciliscie sie za darmo.
        > PROFESOR z KANADY
        > Pp
        >
        >
        >
        >
        >
        > oo. Polska jest wolna i tam potrzeba swiatlych ludzi.

• e603432 Re: Wyjazd do Kanady.....do PROFESORA 12.07.01, 15:04
          Profesor,

W jakiej Kanadzie Ty mieszkasz?

Nikt nie musi powtarzac studiow technicznych. Lokalne Uniwesytety wydaja ewaluacje dyplomow
          polskich uczelni na podstawie programu studiow potwierdzonych dyplomem i indeksem. Nie znam
          nikogo z wyksztalceniem technicznym z Polski kto by nie pracowal w swoim zawodzie w Kanadzie o ile
          tylko chce. Studia powtarzac musza praktycznie tylko lekarze. Nie mac ludziom w glowach.

Pawel.
          • Gość: Zenek Re: Wyjazd do Kanady.....do PROFESORA IP: *.ym1.on.wave.home.com 12.07.01, 17:55
            e603432 napisał(a):

> Profesor,
            >
            > W jakiej Kanadzie Ty mieszkasz?
            >
            > Nikt nie musi powtarzac studiow technicznych. Lokalne Uniwesytety wydaja ewalu
            > acje dyplomow
            > polskich uczelni na podstawie programu studiow potwierdzonych dyplomem i indeks
            > em. Nie znam
            > nikogo z wyksztalceniem technicznym z Polski kto by nie pracowal w swoim zawodz
            > ie w Kanadzie o ile
            > tylko chce. Studia powtarzac musza praktycznie tylko lekarze. Nie mac ludziom
            > w glowach.
            >
            > Pawel.
            Jestes nieco w bledzie Pawelku!
            Pracuje sie w swoim zawodzie(elektryk,po elektroenergetyce na politechnice),ale
            po zdaniu egzaminu na licencje,co mozesz zrobic majac ukonczona zawodowke,a nawet
            bez niej,posiadajac tylko odpowiedni zasob wiedzy
            • e603432 Re: Wyjazd do Kanady.....do Zenka 12.07.01, 19:38
              Zenek,

Licencja pomaga, ale nie jest warunkiem uzyskania pracy w zawodzie inzyniera. Poza firmami
              rzadowymi, wiekszosc firm nie wymaga licencji. Uzyskanie licancji profesjonalnej nie jest wielkim
              problemem, ale rzeczywiscie wymaga znajomosci przedmiotu, jako ze organizacja profesjonalnych
              inzynierow najprawdopodobniej narzuci wymaganie zaliczenia paru egzaminow na poziomie
              uniwesyteckim. Ilosc bywa rozna, ale najczesciej po uzyskaniu dobrych wynikow przy pierwszych
              egzaminach, reszta jest umarzana. Kazda prowincja ma swoja orgznizacje i wymagania beda sie roznic
              miedzy prowincjami. Ja pisze o sytuacji w Ontario. Z tego co sie orientuje sytuacja jest troche inna w
              przypadku informatykow. Do tej pory nie jest to profesja jasno zorganizowana i z mojego
              doswiadczenia zadnych specjalnych wymagan (poza znajomoscia rzeczy) nikt im nie stawia.

Czesc,
              Pawel.
              • Gość: Zenek Re: Wyjazd do Kanady.....do Zenka IP: *.ym1.on.wave.home.com 13.07.01, 16:12
                e603432 napisał(a):

> Zenek,
                >
                > Licencja pomaga, ale nie jest warunkiem uzyskania pracy w zawodzie inzyniera.
                > Poza firmami
                > rzadowymi, wiekszosc firm nie wymaga licencji. Uzyskanie licancji profesjonaln
                > ej nie jest wielkim
                > problemem, ale rzeczywiscie wymaga znajomosci przedmiotu, jako ze organizacja p
                > rofesjonalnych
                > inzynierow najprawdopodobniej narzuci wymaganie zaliczenia paru egzaminow na po
                > ziomie
                > uniwesyteckim. Ilosc bywa rozna, ale najczesciej po uzyskaniu dobrych wynikow
                > przy pierwszych
                > egzaminach, reszta jest umarzana. Kazda prowincja ma swoja orgznizacje i wymag
                > ania beda sie roznic
                > miedzy prowincjami. Ja pisze o sytuacji w Ontario. Z tego co sie orientuje sy
                > tuacja jest troche inna w
                > przypadku informatykow. Do tej pory nie jest to profesja jasno zorganizowana i
                > z mojego
                > doswiadczenia zadnych specjalnych wymagan (poza znajomoscia rzeczy) nikt im nie
                > stawia.
                >
                > Czesc,
                > Pawel.
                Ja rowniez mowie o Ontario.Licencja nie jest konieczna ,ale zarobki bez licencji
                sa znacznie nizsze (ok.30%)
            • Gość: zyczliwy Re: Wyjazd do Kanady.....do PROFESORA IP: *.sympatico.ca 14.07.01, 02:53
              studiow polskich praktycznie nie musisz powtarzac w Kanadzie,dostaniesz
              ewaluacje,tylko nie dostaniesz pracy w swoim zawodzie,gdyz nie masz
              kanadyjskiego doswiadczenia w pracy, wiec na jedno wychodzi,jest tu mnostwo
              wyksztalconych ludzi z calego swiata,ktorzy robia byle co. Skonczcie w Polsce
              myslec o Ameryce i Kanadzie- mitycznie,tu trzeba przede wszystkim ciezko
              zasuwac,zeby splacac swoje dlugi.
      • Gość: emigrant Re: Wyjazd do Kanady IP: *.sympatico.ca 14.07.01, 03:01
        studia polskie, nawet jesli ewaluowane w Kanadzie nic nie znacza,trzeba miec
        papierek kanadyjski,i takiez doswiadczenie w pracy. Jest tu mnostwo
        wyksztalconych ludzi,ktorzy robia byle co za male pieniadze,wiec ludzie z
        wyksztalceniem zanim wyjedziecie zastanowcie sie powaznie
        • Gość: Maciek Re: Wyjazd do Kanady IP: 213.77.24.* 16.07.01, 15:22
          Czy zasuwales po 10-12 godzin na dobe za 200-300 dolarow kanadyjskich?
          To jest srednia zarobkow dla inzynierow w Polsce. Ja zarabiam wiecej ale dlatego,
          ze nie pracuje w zawodzie. Zastanowilem sie powaznie i dlatego wlasnie wyjade
          Gość portalu: emigrant napisał(a):

> studia polskie, nawet jesli ewaluowane w Kanadzie nic nie znacza,trzeba miec
          > papierek kanadyjski,i takiez doswiadczenie w pracy. Jest tu mnostwo
          > wyksztalconych ludzi,ktorzy robia byle co za male pieniadze,wiec ludzie z
          > wyksztalceniem zanim wyjedziecie zastanowcie sie powaznie

• Gość: Maciek Re: Wyjazd do Kanady IP: 213.77.24.* 16.07.01, 15:37
            Sorry za blad, chodzilo mi o dolary amerykanskie, ale sam przyznasz, ze i tak
            roznica jest kolosalna. Jasli nie otrzymujesz tu pomocy od rodziny, to
            wyksztalcenie i sama pracowitosc nie pozwoli ci myslec o mieszkaniu, domu,
            samochodzie. Oczywiscie sa ludzie, ktorym sie udalo i z calego serca im
            gratuluje.
          • Gość: Stan Re: Wyjazd do Kanady IP: *.dbtec.de 16.07.01, 16:08
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Czy zasuwales po 10-12 godzin na dobe za 200-300 dolarow kanadyjskich?
            > To jest srednia zarobkow dla inzynierow w Polsce. Ja zarabiam wiecej ale dlateg
            > o,
            > ze nie pracuje w zawodzie. Zastanowilem sie powaznie i dlatego wlasnie wyjade
            > Gość portalu: emigrant napisał(a):

Przeciez 200-300 dolarow kanadyjskich za 10-12 godzin roboty to chyba niezly
            pieniadz?
            • Gość: Maciek Re: Wyjazd do Kanady IP: 213.77.24.* 16.07.01, 17:01
              Faktycznie, bede sie wyrazal scislej.

Gość portalu: Stan napisał(a):

> Gość portalu: Maciek napisał(a):
              >
              > > Czy zasuwales po 10-12 godzin na dobe za 200-300 dolarow kanadyjskich?
              > > To jest srednia zarobkow dla inzynierow w Polsce. Ja zarabiam wiecej ale d
              > lateg
              > > o,
              > > ze nie pracuje w zawodzie. Zastanowilem sie powaznie i dlatego wlasnie wyj
              > ade
              > > Gość portalu: emigrant napisał(a):
              >
              > Przeciez 200-300 dolarow kanadyjskich za 10-12 godzin roboty to chyba niezly
              > pieniadz?

• Gość: Baobabka Re: Wyjazd do Kanady IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 22:01
                Czy brak owych 10 tys. dolarow kan. powoduje odmowe udzielenia wizy stalego
                pobytu w Kanadzie? Jak to jest?
      • Gość: teresa Re: Wyjazd do Kanady IP: *.sympatico.ca 31.10.01, 21:47
        Zgadzam sie z Profesorem, Tutaj zaczac od zera i do czegos dojsc, zajmie
        10 lat ciezkiej pracy i nauki, jezeli ta prace i nauke zainwestujecie
        w Polsce w swoja firme, prace, doksztalcanie np/plynnosc w jezykach obcych/
        i tez bedziecie na poczatku brac kazda prace aby cos tam dorobic,
        powinnisci szybko isc do przodu.Tu mozna przyjechac na krotka i cos dorobic.
        Obecnie tu ani bezpiecznie ani tak latwo jak bylo to kiedys.
        Profesor ma racje - wasze dyplomy sa niczym dla nich. 1. musicie mowic
        bardzo dobrym angielskim - to trwa aby sie nauczyc. 2. trzeba dostosowac sie
        do zawodu w korym jest szansa dostac prace.
        Naprawde wierzce dobrze byc w swoim kraju - ze swoimi, a swoje energie
        spalcie na ulepszenie go. Tacy jak wy mlodzi bedziedzie budowac lepsze
        jutro dla wszystkich. Zycze powodzenia , i brac sie do ciezkiej pracy
        bo tak sie tu zaczyna/ sprzatanie, budowa, kuchnie, kelnerki 6,7, 8
        cad/godz. na czarno/ ale uparci zawsze dochodza do sukcesu.
        Zycze sukcesow, pomalu do celu.
        zawsze wam pomoga na ile moga.
    • Gość: Ja Re: Wyjazd do Kanady IP: *.bloor1.on.home.com 26.10.01, 22:50
      wejdz na www.google.com , potem groups, potem misc, potem misc.imigration,
      potem misc imigration . canada.
      tam odpowiadaja na pytania prawnicy, mozna sie duzo dowiedziec
    • Gość: maryla Re: Wyjazd do Kanady IP: *.tamu.edu 26.10.01, 23:50
      Jesli mozna zapytac, jaki masz zawod i jaki zawod ma Twoch chlopak?

Powodzenia,
      maryla
    • bedi Re: Wyjazd do Kanady 31.10.01, 21:38
      Na temat wyjazdu do Kanady moge wypowiadac sie tylko na podstawie wlasnych
      doswiadczen (wyjechalem z Polski jakies 6 lat temu).

Do ambasady Warszawie mozna wyslac list z zapytaniem o emigracje, to przysla
      informacje, lacznie z tzw podaniem wstepnym, ktorego wypelnienie nic nie
      kosztuje, a jest oceniane podobnie jak podanie wlasciwe (oceniany jest wiek,
      wyksztalcenie, zawod itp). Na takie podanie mozna dostac jedna z 3 odpowiedzi:
      1. kandydat otrzymalby wize gdyby zlozyl podanie wlasciwe
      2. kandydat moglby otrzymac wize, po otrzymaniu przez ambasade dodatkowych
      informacji
      3. kandydat nie otrzymalby wizy.

Mysle, ze jest sens starac sie o wize jest dostanie sie odpowiedz 1 lub 2,
      inaczej szkoda czasu i pieniedzy.
      Podstawowym warunkiem jest mozliwosc porozumienia sie po angielsku (nie ma
      zadnych egzaminow, trzeba rozmawiac z konsulem bez tlumacza).
      Podczas rozmowy nalezy pokazac, za nie bedzie sie oczekiwalo od Kanady pomocy
      socjalnej (mozna sie o nia starac po 6 mies), ofery pracy czy mieszkania.
      Nalezy pokazac, ze jest sie przygotowanym na podjecie pracy niezgodnej z
      wyksztalceniem, itd.

Pieniadze nie sa takie wazne. Zawsze mozna pozyczyc od rodziny kilka tys. dol
      aby miec zaswiadczenie o stanie konta. Nalezy jednak miec jakies 2 - 3 tys. dol
      przy wjezdzie, gdyz jest to sprawdzane przez urzednika imigracyjnego na
      granicy.

To calkowita nieprawda, ze studia i doswiadczenie z Polski sie nie licza. Ja
      znalazlem praze po jakis 2 tygodniach (jako programista, po studiach, z 3
      latami doswiadczenia, bez zadnych kontaktow czy znajomosci), i mimo ze
      zmienilem ja juz kilka razy, nikt nie kwestionowal mojego wyksztalcenia i
      doswiadczania zawodowego.

Zycze powodzenia,

bedi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka