Dodaj do ulubionych

ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.kabel.telenet.be 04.01.02, 19:48
Dzis w ostatnia droge wyprawilismy Grzeska Ciechowskiego.
Gdzie oni sa ci wszyscy nasi przyjaciele ,zabraklo ich choc zawsze bylo ich
niewielu.....................

Grzesiek zawsze bedziesz ze mna!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • muzaaa Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.02, 19:52
      A co mu sie stalo?
      • Gość: jajacek Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kabel.telenet.be 04.01.02, 19:56
        Nie wiem czy zartujesz ?
        Tetniak serca !!!
        • Gość: EF Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.fnet.pl 04.01.02, 19:58
          Przykro,smutno,przykro,smutno,żal,smutno,zimno,ciemno.......Pustka.......
        • Gość: Doki Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.unknown.uunet.be 04.01.02, 20:00
          Byl operowany na tetniak serca? Wybacz, ze sie czepiam,
          ale to w jego przypadku malo prawdopodobne, choc,
          oczywiscie, w medycynie nie ma "nigdy".
      • muzaaa Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.02, 19:58
        Wiem juz, umarl na serce w wieku 44 lat. Szok. Lubilam jego piosenki bardzo,
        kiedy bylam nastolatka. Nosil wtedy krawat w paski czarno-biale. Szlalam pare
        razy w czasie koncertow Republiki. Ech...
        • muzaaa Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.02, 19:58
          Nie zartowalam, po prostu nie jestem na biezaco czasami z takimi informacjiami.
      • Gość: roseanne Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sympatico.ca 04.01.02, 19:58
        Grzegorz Ciechowski, znany tez jako Obwywatel GC, lider grupy Republika zmarl
        na serce, w okolicy swiat.
        Byly informacje w Gazecie i nawet kilka postow na forum.
        Tez Go lubialam, najbardziej chyba za "Siodma Pieczec"
    • Gość: feainne Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.02, 20:00
      "A wiec stalo sie i odchodzisz, tu sa Twoje ksiazki i plyty, mozesz zabrac co
      chcesz, najlepiej zabierz mnie......bede milczal i tak jestem martwy.....
      odchodzac zabierz mnie.....prosze wez mnie tez..."
      • muzaaa Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.01.02, 20:01
        "Smierc w bikini"
    • Gość: feainne Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.02, 20:07
      -tak, tak tam w lustrze to niestety ja....
      -odchodzac....
      -biala flaga...
      -cialo...
      -mamona...
      -halucynacje
      -smierc w bikini...
      • Gość: MaciekS Moje pokolenie z ogolniaka wychowalo sie... IP: *.amdahl.com 04.01.02, 21:05
        Gość portalu: feainne napisał(a):

> -tak, tak tam w lustrze to niestety ja....
        > -odchodzac....
        > -biala flaga...
        > -cialo...
        > -mamona...
        > -halucynacje
        > -smierc w bikini...

Na Republice, Manaamie i Perfekcie.

Czy pamieta ktos "Kombinat"? Tak to bylo chyba pierwsze i z moich czasow sredniej
        szkoly. Powstali wtedy gdy zaczynalismy.

A "Gadajace Glowy" czy "Telefony" ?

No i cos specjalnego dla nas: "Nie Pytaj o Polske"... to juz byl sam Obywatel G.C.

Ponoc ostatnio Grzegorz zrobil muzyke do polskiego filmu "Wiedzmin" ktory mozna
        chyba w Polsce obejrzec w kinach.

Przykro i smutno. Mlody "chlopak" i tak tragicznie musialo sie skonczyc bogate
        artystycznie zycie. Zal...

Pozdrawiam
        • Gość: jajacek To sie nie wroci ... IP: *.kabel.telenet.be 04.01.02, 21:26
          Umarla i czaska mie !!!!!!!!!!
          Telefony w mojej glowie !!!!!!!!!
          N a KaZaa go pprzypomim
        • luiza-w-ogrodzie Re: Moje pokolenie z ogolniaka wychowalo sie... 01.02.02, 01:11
          No wlasnie, mysmy sie tez wychowali na plytach i koncertach "Republiki", Grzes
          byl od nas kilka lat starszy, stanowczo za wczesnie umarl. Grzes, Astrid,
          zaczynaja odplywac w nicosc towarzysze mlodosci.

Luiza-w-Ogrodzie
    • Gość: feainne Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.02, 21:57
      w Wiedzminie mozna uslyszec:
      -ratuj Wiedzminie
      -jak gwiazdy nad traktem
      -lawina
      -Wiedzmin-pocalunek Yennefer
      -sen Yen
      -smierc Renfri
      -uciekajcie
      -pierwsza krew

mozna sciagnac i posluchac...to chyba ostatnie dzielo Ciechowskiego?
    • Gość: G. Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gtconnect.net 04.01.02, 22:18
      Odszedl czlowiek dziwnie mi bliski, choc go nie znalam. Czesc tozsamosci mojego
      pokolenia. Jan Wolek opowiadal o nim jako nie tylko o czlowieku haryzmatycznym
      ale tez zwyczajnie dobrym. Wklejam troche wspomnien o Grzesku z
      Rzeczpospolitej, wydaje sie ze dobrze podsumowuja jego droge:
      www.rp.pl/gazeta/wydanie_011224/kultura/kultura_a_2.html#1

Stanelo serce Republiki
      FOT. ANDRZEJ IWANCZUK
      W wieku 44 lat, rano 22 grudnia, po operacji na otwartym sercu, zmarl Grzegorz
      Ciechowski, jeden z najwybitniejszych muzyków pop w Polsce, lider Republiki,
      znany z takich muzycznych wcielen jak Obywatel G.C., Grzegorz z Ciechowa.
      Kompozytor, poeta, producent, aranzer, pianista, wokalista, flecista. Pod
      pseudonimem Ewa Omernik pisal teksty dla Justyny Steczkowskiej.
      Jego dziadek gral na tubie w cesarskiej orkiestrze. On sam przez póltora roku
      cwiczyl gre na fortepianie w liceum. Zachwycony muzyka Iana Andersona z Juthro
      Tull zainteresowal sie fletem, którego brzmienie, oprócz fortepianu i glosu,
      stalo sie znakiem firmowym Republiki. O pierwszym koncercie mówil: - To bylo 25
      kwietnia 1981 r. w torunskim klubie "Od Nowa". Publicznosci koncert sie
      podobal, dla nas jednak byla to kleska. Zagralismy pietnascie piosenek, ale
      uznalismy, ze tylko jedna bedziemy mogli wykonywac dalej, "Biala flage". Reszte
      postanowilismy "wyrzucic do Wisly". W ciagu trzech miesiecy powstal nowy
      repertuar Republiki.
      Grupa wylansowala przeboje: "Kombinat", "Biala flaga", "Telefony", "Sexy
      Doll", "Gadajace glowy", "Halucynacje", "Mamona". Byla bodaj najbardziej
      przemyslana kreacja w polskiej muzyce pop.
      Rok temu Grzegorz Ciechowski podarowal do charytatywnego kalendarza "Albumu
      Milenijnego" wigilijny wiersz "Prezent". Zostal on wydrukowany pod data 22
      grudnia 2001. W tym dniu Ciechowski zmarl.
      - Bylismy bialo-czarni - wspominal. - Swiatla na koncertach: bialo- -czarne.
      Nasze ubrania-mundury - czarne. Krawaty, które byly rynsztunkiem wylacznie
      scenicznym - równiez bialo-czarne. To wszystko przyczynilo sie do popularnosci,
      wynikajacej równiez z glodu na istnienie zespolu, który ma konsekwentnie
      budowany wizerunek, z którym mozna sie utozsamic. Zdarzalo sie, ze publicznosc
      na koncertach byla w przewazajacej czesci ubrana tak jak my.
      Po rozpadzie Republiki narodzil sie Obywatel G.C. Jego pierwszy album byl
      muzyczna sensacja 1987 r. Znalazly sie na nim przeboje: "Tak dlugo
      czekam", "Paryz - Moskwa", "Blagam, nie odmawiaj". Zwracaly uwage bardzo
      nowoczesna aranzacja i staranna produkcja. Jeszcze wspanialsza byla druga plyta
      Obywatela "Tak Tak" z kompozycja "Tak... Tak... To ja".
      Artystyczny prestiz przyniosla mu produkcja debiutanckiej plyty Justyny
      Steczkowskiej "Dziewczyna szamana". Dopiero w czasie uroczystosci
      Fryderyków '96 branza muzyczna dowiedziala sie, ze Ewa Omernik, autorka
      wszystkich tekstów piosenek Steczkowskiej, to pseudonim Ciechowskiego. Muzyczna
      sensacja, nagrodzona Fryderykiem w kategorii muzyka korzeni, stal sie album "Oj
      da dana" nagrany pod szyldem Grzegorz z Ciechowa.
      Te swoje muzyczne kreacje tak komentowal: - To nie przypadek, ze jako
      kompozytor i autor nie zaistnialem nigdy pod wlasnym nazwiskiem, tylko jako
      Republika, Obywatel G.C., Grzegorz z Ciechowa czy Ewa Omernik. Bez kreacji moja
      osoba jest pozbawiona tego, co sprawia, ze bywam interesujacy.
      W kwietniu przed tegorocznym koncertem z okazji 20-lecia Republiki mówil: -
      Nagralismy piosenke "Nie pójde do szkoly". Wlasciwie opowiada o rezygnacji.
      Chcemy czy nie, musimy pozegnac sie z pewnym etapem naszej dzialalnosci, nie
      mozemy wrócic do miejsca i czasu, w którym bylismy dwadziescia lat temu, bo
      jestesmy za starzy. Wolimy jednak prawde niz udawanie, ze jestesmy wciaz jak
      mlode orly lub mlode lwy. Tym bardziej ze z naszym wiekiem wiaza sie przeciez
      takze doswiadczenia, które sobie bardzo cenimy.
      Po niedawnej premierze muzyki do "Wiedzmina" przygotowywal sie do wydania nowej
      plyty Republiki. Osierocil trójke dzieci, nie doczekal urodzin czwartego.
      Jacek Cieslak

O GRZEGORZU CIECHOWSKIM POWIEDZIELI "RZECZPOSPOLITEJ"
      Olga "Kora" Jackowska
      Dzwonilam do niego w piatek z zyczeniami. Nikt nie odbieral. Myslalam, ze
      wyjechal z rodzina do cieplych krajów. No i wyjechal. Laczyla nas dluga,
      dwudziestoletnia przyjazn. Byl erudyta, perfekcjonista. Pracowalismy razem nad
      albumem "Sie sciemnia". To byly piekne czasy bez uwiklania w biznes, glupio
      pojmowana konkurencje, bez atmosfery zatruwanej przez media. Jego spokój
      burzyly agresywne, niesprawiedliwe publikacje. Ale dalej pracowal z
      entuzjazmem, z mysla o rodzinie. Wkladal w muzyke cale serce. Nie wiedzial, ze
      jest juz tak oslabione.
      Czeslaw Niemen
      Grzegorz Ciechowski byl artysta oryginalnym, wrazliwym, inteligentnym.
      Wszystko, czego sie tknal, bylo naznaczone pietnem jego wielkiej
      indywidualnosci. Od poczatku bylem pod wrazeniem jego stylu, nawet w
      nieciekawych czasach cenzury, kiedy zaczynal pod koniec lat 70. z Republika.
      Nie moge powiedziec, ze sie przyjaznilismy, ale zawsze w czasie spotkan
      okazywalismy sobie sympatie. Bylem na kilku jego koncertach. Ogladalem w
      Sopocie wystep Obywatela G.C. Zrozumialem wtedy, jak wielkim jest twórca.
      Zbigniew Holdys
      Byl wybitnym artysta, utalentowanym, wszechstronnym, fajnym kolega. Choc nie
      widywalismy sie czesto, byl ciagle obecny w moich myslach, slysze, jak sepleni.
      Kilka dni temu spotkalismy sie po pogrzebie Staszka Zybowskiego. Usmiechal sie,
      opowiadal, jak razem grali. Ale byla w nim gorycz, po tym jak bezceremonialnie
      rozprawiali sie z nim recenzenci. Do niektórych dzwonil, tlumaczyl. To oni
      powoli wylaczali jego serce. Mysleli, ze artysta sie usmiecha, nie przejmuje,
      spokojnie spi. I zasnal. Bo sie przejmowal.
      Stanislaw Sojka
      Grzegorz stworzyl dzielo, jak rzadko które zintegrowane, autorskie,
      indywidualne, poukladane. Byl jednym z najwspanialszych aranzerów. Dlatego jego
      kompozycje sa tak niezwykle.
      Jerzy Tolak, menedzer
      Dla wielu Grzegorz byl na scenie czlowiekiem zimnym, to nie byl typ swojego
      chlopa, który wymienia usciski z fanami. Ale to wynikalo z jego muzycznego
      stylu, wiazalo sie z instrumentem, na którym gral. Ale byl tez drugi Grzegorz,
      prywatnie czlowiek cieply, bardzo rodzinny, kochajacy dzieci, dbajacy o to, by
      nie jechac na koncert za wczesnie, nie wracac za pózno, bo to bylo kosztem
      rodziny. Nowa plyta Republiki miala byc gotowa do polowy stycznia. Zespól
      zarejestrowal 11 kompozycji, sa gotowe w 99 procentach, ale bez spiewu
      Grzegorza. Mial gotowych 5 tekstów, reszta byla niedokonczona. I co z tym
      materialem teraz zrobic? Republika zawiesila dzialalnosc, ale bedzie trwac.
      NOTOWAl J.C.

• Gość: patika Re: ZEGNAJ Grzesiu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.02, 15:02
        Moze troche juz minelo czasu od tego tragicznego wydarzenia ale w mojej pamieci
        na zawsze zostanie szok jaki przezylam, po otrzymaniu smsa: "Wiesz, Grzesiek
        nie zyje..." W pierwszej chwili myslalam, ze to jakas pomylka, ze ten sms jest
        nie do mnie, a potem chwila zamyslenia...ktory Grzesiek? Dopiero kolejna
        wiadomosc wyjasniajaca wszystko przerazila mnie jak dziecko, ktore zauwaza
        wreszcie niesprawiedliwosc otaczajacego nas swiata. Odszedl od nas czlowiek
        prawy, szlachetny, nade wszystko kochajacy rodzine, szanujacy przyjaciol,
        fanow. Jego wrazliwosc na piekno i problemy egzystencjalne mialy swoje odbicie
        w jego niezwyklej tworczosci. Malo ktory mezczyzna potrafi tak subtelnie i
        czule opowiadac o kobiecie, o tym, jakie w nim budzi uczucia... Tym mnie ujal
        na plycie "Siodma Pieczec", ktora jest chyba najbardziej osobista w jego
        tworczosci, ktorej, jak sam kiedys przyznal, nie powinien byl nigdy wydac.
        Podziekujmy mu wiec za to i za wszystko inne, co dla nas zrobil...
        patika@go2.pl
    • karelia to juz z tej polki biora??? 01.02.02, 06:37
      no cos takiego, nie wiedialam. juz tak mlodych chlopakow zabieraja na sluzbe
      wieczysta? No coz , bedzie spiewal na tych lakach niebianskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka