nusiaczek-mamus 19.05.08, 22:19 Mam pytanie do mam, ktore rodzily w Anglii. Jakie znieczulenie dostalyscie, jakie polecacie. Ja mam termin na grudzien ale juz zaczynam myslec o porodzie i zbieram informacje Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.hassenpflug Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 19.05.08, 22:44 Epidural. I polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwka1981 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 20.05.08, 14:21 Najpierw Pethadin (bylam po oksytocyna kilka godzin, skurcze ale brak rozwarcia)- zadzialala super, choc obawiala sie ze bede sie czula po niej jak pijana, czulam skurcze ale bez bolu nawet sie przespoalam z 2 godz potem epidural do cesarki- tez znakomity efekt Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 20.05.08, 18:01 ja Pethadin przy dwoch porodach. bardzo mnie jednak mulilo po tym, czulam sie jak pijana i sporo zwracalam. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 22.05.08, 03:06 Dostalam Pethadin przy pierwszym porodzie i najpierw bylo super, ale potem juz nie wystarczalo. Jak chcesz miec porod bez bolu, to raczej Epidural. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 22.05.08, 12:04 Epidural i bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 22.05.08, 21:37 zadnego,nie mialam takiej potrzeby) przy kolejnych tez nie bede chciala nie ja pierwsza,nie ostatniaDD Odpowiedz Link Zgłoś
lidka.w Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 23.05.08, 15:21 rodzilam w tzw. brith center - tam epidural byl niedostepny. jeslibym go chciala, musialabym rodzic w szpitalu. urodzilam w wodzie (polecam zwlaszcza przy bolach krzyzowych) i korzystalam z gazu (chyba entonox - gas and air). polecam, zwlaszcza, jesli odpadna inne formy i szczegolnie, jesli zamierzasz karmic piersia. przy epiduralu i pethidin maluszek moze, choc nie musi, miec problem z przystawieniem do piersi. mialam b.ciezki porod. z gazu zaczelam korzystac juz w koncowej fazie, dzieki temu bardzo mi pomagal. jesli zbyt szybko zaczniesz korzystac, a porod bedzie dlugi, to przestanie dzialac usmierzajaco. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 23.05.08, 15:29 Dodam jeszcze, ze pod koniec moze juz i tak nie dzials, bo bol moze byc zbyt silny. Uzywalam gazu pod koniec jednego z porodow i pomagal tylko na poczatku skurczu, ale te ostatnie kilka sekund i juz nie. Jesli moge jeszcze cos dodac, zwlaszcza jesli to jest Twoj pierwszy porod ( ?) to warto przecwiczyc techniki relaksacyjne, bo moga one bardzo pomoc. Przy moim pierwszym porodzie polozna stwierdzila, ze jestem zbyt spieta i to tylko pogarsza bol. Pozniej przy koloejnych porodach bylo latwiej, bo juz wiedzialam jak sie relaksowac. Oddychanie gra tu bardzo duza role i proponuje to porzadnie przecwiczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 23.05.08, 16:50 > karmic piersia. przy epiduralu i pethidin maluszek moze, choc nie musi, miec > problem z przystawieniem do piersi. moglabys przyblizyc skad ta informacja? Pethidine owszem to lek bardzo silny, dzialajacy tez na dziecko. Ale epidural ? pierwsze slysze... a piersia karmilam od pierwszych minut zycia dzieci. Co do gas and air - trzeba miec szczescie, zeby zadzialal, bo on tylko dziala u osob wybitnie podatnych. Ja na g&a bylam przez 30h porodu i poza tym, ze byl pomocny zeby sie skupic na oddechu to nie dawal kompletnie zadnego efektu znieczulajacego. Taki sam efekt byl przy pierwszych uzyciach jak i ostatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka.w Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 23.05.08, 20:00 o ewentualnych problemach z przystawieniem dziecka do piersi po epiduralu lub pethidine dowiedzialam sie od poloznej (pozniej potwierdzily to inne). podobno oddzialywanie jego moze wplywac na dziecko. moze ale nie musi. niestety to jest jedyne zrodlo. zalozylam, ze raczej wiarygodne. jesli chodzi o gas&air to nie mozna go uzywac za dlugo, bo przestaje dzialac. efekt znieczulajacy w moim przypadku polegal na tym, ze osłabial bol przy szczycie skurczu – wdychalam, jak czulam, ze zbliza sie skurcz. bol dalej byl, ale bardziej do zniesienia. z tego, co powiedzialy polozne, dzieki temu, ze dosyc pozno poprosilam o gas, moglam odczuc jego znieczulające dzialanie. zadnych technik relaksacyjnych ani oddechowych nie znalam (nie uczestniczyłam w antenatal classes) wiec nie jestem w stanie sie na ten temat wypowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 26.05.08, 04:03 Wdychanie gazu trzeba dobrze skoordynowc ze skurczami, poniewaz nie dziala on od razu, tylko ok. 20 sekund po wdychaniu. Nie wiem co oznacza "uzywanie za dlugo", ale u mnie dzialal jak skurcze byly jeszcze znosne, ale w przeciagu godzin staly sie juz takie, ze w ogole nie zauwazylam, zeby gaz mial jakiekolwiek dzialnie znieczulajace. Zreszta mi na klasach przed porodem mowiono, ze gaz ma tylko niewielkie dzialanie znieczulajace. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra2419 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 12.06.08, 15:40 Epidural tylko!!!Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
my.kagi Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 16.06.08, 16:11 lidka.w napisała: > rodzilam w tzw. brith center - tam epidural byl niedostepny. jeslibym go > chciala, musialabym rodzic w szpitalu. urodzilam w wodzie (polecam zwlaszcza > przy bolach krzyzowych) i korzystalam z gazu (chyba entonox - gas and air). > polecam, zwlaszcza, jesli odpadna inne formy i szczegolnie, jesli zamierzasz > karmic piersia. przy epiduralu i pethidin maluszek moze, choc nie musi, miec > problem z przystawieniem do piersi. > > mialam b.ciezki porod. z gazu zaczelam korzystac juz w koncowej fazie, dzieki > temu bardzo mi pomagal. jesli zbyt szybko zaczniesz korzystac, a porod bedzie > dlugi, to przestanie dzialac usmierzajaco. > .. dokladnie mialam to samo POlecam porod w wodziei gaz to wszytsko nie wplywa ujemnie na maluszka a przeciez o to chodzi..a bol sie da wytrzymac) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
edyta-24 Epidural 01.06.08, 20:21 dzięki temu przespałam wszystkie skurcze, po prostu ichnie czułam. niestety miało to swoje minusy-kidy trzeba było przeć, lek przestał działać i rodziłam "na żywca".ale i tak nie żałuję bo dzieki tej blokadzie dolędźwiowej nabrałam sił do parcia Odpowiedz Link Zgłoś
paola_k2 Re: Epidural 17.06.08, 20:16 Przy pierwszym porodzie po pierwsze polecam rodzenie w szpitalu, a nie w birth centre. Z epiduralu nie musisz korzystac jesli stwierdzisz, ze nie chcesz, ale lepiej miec mozliwosc. Ja mam bardzo niski prog bolu. W czasie mojego porodu (wlsnie w birth centre) dali mi najpierw TENS (dzialenie zauwazalne, ale tylko przez kilka pierwszych godzin), potem mialam gas, bylam w wannie. I zalowalam, ze nie moge dostac epiduralu. Wiem, ze kobiety od zarania dziejow rodzily w bolach, ale ja nastepnym razem napewno zafunduje sobie epidural. Bol poprodowy po prostu mnie przerosl. Jesli mozna sobie ulzyc to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nusiaczek-mamus Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 17.06.08, 21:12 A czy ktoras z was stosowala TENS na poczatku porodu,jeszcze w domu? Dowiedzialam sie ze takie urzadzonko mozna sobie wypozyczyc. Czy to dobry sposob, zeby przetrwac skurcze zanim pojade do szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś
paola_k2 Re: Znieczulenie przy porodzie w UK 22.06.08, 18:53 Ja co prawda nie zakladalam TENSu w domu, ale juz w poczatkowej fazie porodu bylam w szpitalu gdzie polozna dala mi TENS. Mozesz sporobowac. Wszystko zalezy jaki masz prog bolu i jak to urzadzenie zadziala na Ciebie. Moze akurat przyniesie ulge. Odpowiedz Link Zgłoś