Dodaj do ulubionych

Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci

12.10.03, 11:03
Witamy w sloneczny niedzielny poranek,

wypisywalam tu nieraz o mojej Miriam( 10 msc) z okazji roznych poruszamych
tematow. W zasadzie wszystko jest ok - dziecko zdrowe, dobrze je (oj, czuje,
ze znajda sie mamy, ktore powiedza , ze raczej malosmile)), mozna sie z na
fajnie pobawic, duzo gaworzy i mowi "mama", pediatra jest zadowolony, wiec
nie wiem czego mi jeszce trzeba...

Ale...
Miriam jeszce nie raczkuje i ma to cale poruszanie sie calkowicie w nosie. A
jednoczesnie mam wrazenie rozpiera ja energia, ktorej nie moze rozladowac i
jest z tego powodu nieszczesliwa czyli marudna. Lekarz twierdzi, ze ma jeszce
czas do skonczenia 12msc i najwazniejszce jest, ze pewnie siedzi i przetacza
sie po podlodze. Dal mi jednak recepte na fizjoterapie - nie ze wzgledow
medycznych lecz po to aby zachecic ja do ruchu w ogole - czyli cos w
rodzaju "rytmiki" dla niemowlat (tak jak w przedszkolu).
Co o tym sadzice, moze ktoras chodzila z dzieckiem na takie zajecia i moze
pare slow na ten temat napisac?

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 12.10.03, 13:31
      Nie mam zadnego doswiadczenia z fizjoterapia ale Cie chyba rozumiem.
      Nasza Zocha tez w wieku Twojej slicznotki nie raczkowala, po prostu odkad
      zaczela siedziec (6 mcy) tak sobie siedziala i sie godzinami pieknie
      bawila, "czytala". Ani w glowie jej bylo poruszanie sie o wlasnych silach, a
      jak chciala (a jakze!) zmienic miejsce polozenia to sie darla i zawsze znalazl
      sie ktos litosciwy wink
      Zaczela raczkowac w wieku, w ktorym jej rowiesnicy juz dawno zapomnieli jak sie
      porusza o czterech lapach - 14 mcy. Majac 15 mcy zaczela chodzic ale wylacznie
      przy meblach lub za koniec palca osoby trzeciej. Nie sposob bylo
      jej "odlaczyc"... przez 3 miesiace. Dwa tygodnie temu stuknela
      jej "osiemnastka" i od tego czasu biega jak szalona, za reke zlapac sie nie da
      ani na sekunde, wozek tez BE.
      Sadzac po lekturze tego forum i z relacji dzieciatych znajomych w Polsce tam
      pewnie juz dawno byla by rehabilitowana a tutaj (Grecja) pozwolono jej (i nam)
      wyczekac odpowiedniego momentu.
      Wiem, ze latwo sie mowi ale nie MARTW SIE, Miriam tez bedzie (albo i nie, bo
      nie wszystkie dzieci przechodza ten etap) raczkowac, chodzic, biegac etc.
      Pozdrawiam z jesiennych ale wciaz przyjemnie cieplych cieplch krajow,
      ba
      • miriam21 Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 13.10.03, 17:07
        Ba, dzieki za odpowiedz. Robi sie razniej wiedzac, ze nie jestesmy sami.
        Miriam tez najchetniej by siedziala i co pare minut przywolywala, bo nudno, bo
        chce cos innego zobaczyc, a przede wszystkim chce na raczki.

Moze to ja sama jestem winna. Przez pierwsze tygodnie Miriam bardzo duzo
        plakala, wiec praktycznie ciagle ja nosilam, czy to na rekach, czy to w chuscie
        ("Babytuch"), czy w nosidelku. No i tak jej zostalo - kochane dziecko ale
        straszliwa przylepa. Z ta fizjoterapia poczekamy jeszcze troche, ale nie sadze,
        ze wytrwam do 14 msc. Widze, ze ona chce do przodu, ostatnio zaczela przesuwac
        sie na pupie siedzac po turecku, ale nie bardzo wie jak to najlepiej zrobic. A
        poza tym boje sie troche, ze te zajecia to dodatkowy stres, ktoremu nie chce
        jej poddac. Jasne, ze zaczynam sie zastanawiac, jak widze synka sasiadow, ktory
        jest dwa dni starszy od mojej malej i jezdzi na trojkolowcu (oczywiscie
        popychany przez tate, ale jednak...). No wiec do was napisalam.

Z innej beczki, a jak Tys sie w tej Grecji znalazla - to wspanialy kraj!!
        przynajmniej tak mi sie wydaje, nigdy jeszcze nie bylam ale mam zaintersowania
        historyczne wiec mnie ciagnie, a poza tym cieplusko...

A i mam przekazac wyrazy glebokiego szacunku od mojego meza za zakwalifikowanie
        sie do Mistrzostw Europy w pilce noznej. Markus taki dobroduszny, bo Niemcy
        tym razem dobrze wypadli z Islandia...

pozdrawiam z Europy Srodkowej znajdujacej sie dzisiaj pod wplywem wyzu
        atmosferycznego i oby tak dalej zostalo

Ania
        • bachula_gr Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 14.10.03, 15:40
          Czesc!

> A poza tym boje sie troche, ze te zajecia to dodatkowy stres, ktoremu nie
          chce jej poddac. Jasne, ze zaczynam sie zastanawiac, jak widze synka sasiadow,
          ktory jest dwa dni starszy od mojej malej i jezdzi na trojkolowcu (oczywiscie
          > popychany przez tate, ale jednak...).

Mysle, ze przed wszystkim nic na sile. Tak mawia nasza przemila pani pediatra i
          cos w tym musi byc. Jesli Ty sama nie jestes przekonana do takich zajec to
          odczekaj jeszcze chwilke. A nuz Mala zaskoczy? Dzieci lubia zaskakiwac wink
          A moze jakies zajecia na basenie? W wiekszosci maluchy uwielbiaja wode, a
          dodatkowo towarzystwo innych chlapiacych mini plywakow i tony plywajacych
          zabawek moze okazac sie niezlym "rozrusznikiem". Jak Zocha miala 5 mcy mielismy
          okazje byc na takich specjalnych zajeciach dla maluszkow dwa razy i bylo
          ekstra. Polecam.
          A co do widoku znacznie bardziej mobilnych rowiesnikow to fakt, bierze za serce
          i dziala na wyobraznie. Wiem co mowie, bo w najblizszej rodzinie (kontakty
          codziennie) mamy zawodnika mlodszego od naszej o cale trzy dni i ten to dopiero
          jest rakieta. Biegal na dlugo przed swoimi (i Zochy) pierwszymi urodzinami.
          Coz.. na to wplywu nie mamy, niezaleznie od tego jak bardzo bysmy chcieli. Tak
          jest i juz.

> Z innej beczki, a jak Tys sie w tej Grecji znalazla - to wspanialy kraj!!

Za chlopem, za chlopem. A jakze! Dla odmiany... nie mam ciagotek historycznych
          ale jezykowe i pewne intensywne studia jezyka Hugh Granta sie do tego
          przyczynily wink

Z pilkarskim pozdrowieniem dla Marcusa, calusy dla Miriam
          pa,
          ba
          • miriam21 Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 14.10.03, 22:21
            Dobry wieczor Ba,

o tym basenie myslimy juz od pewnego czeasu, tzn. od kiedy Miriam polubila
            wode. Przez pierwsze 6 miesiecy kapiel byla meczarnia, az tata wszedl z nia do
            wanny i zaczeli sie wyglupiac. Teraz jest super. Miriam i Markus wylewaja
            wiaderkami wode z wanny, a ja asekuruje. W niedziele infomowalismy sie na
            pobliskim basenie na temat "Babyschwimmen" i bedziemy chodzic.

A Hugh Grant? Ba, moze Cie rozczaruje ale akurat ten mi sie nie podoba... Ja
            bardzie lubie takich facetow jak ... (no i oczywiscie zapomnialam ja sie
            nazywa), ten aktor ktory gral glowna role w "Angielskim pacjecie"smile))

pozdrawiam
            Ania
            • bachula_gr Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 15.10.03, 09:10
              > A Hugh Grant? Ba, moze Cie rozczaruje ale akurat ten mi sie nie podoba...

Sam w sobie mi tez nie, ale ten akcent..... wink
              I znowu nie bylo na temat.
              pa,
              ba
    • kerstink Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 14.10.03, 07:34
      Nie mam doswiadczenia z taka terapia. Starszy raczkowal przepisowo i bardzo
      dlugo, zaczal chodzic jak mial 15 mies. A mlodsza to raczkowala tylko jak
      udawalismy psa, przemieszczala sie najchetniej na pupie, co wygladalo bardzo
      nietypowo. Zaczela tak przed ukonczeniem roku, az zaczela chodzic niedawno temu,
      czyli majac jakies 15-16 mies. Lekarzy i tu i tam to sie z tego raczej smieli.
      Jesli ta terapia ma byc stresem, to tez bym z niej zrezygnowala, jesli
      urozmaiceniem, to czemu nie. Napewno warto zachecac mala, by sie sama poruszala,
      bo z czasem to meczarnia z taka maruda. Jak spotykasz sie z mamami z maluchami,
      to moze ona sie nauczy od innych ?
      Gdzies czytalam, ze raczkowanie dobrze wplywa na rozwoj mozgu. Ale jak patrze na
      swoja mala, to jej chyba to raczkowanie nie bylo potrzebne.

Kerstin
      • miriam21 Re: Kto ma doswiadczenia z fizjoterapia u dzieci 14.10.03, 11:04
        Dzien dobry,
        my tez tu udajemy i psa i kota i wogole spedzam godziny na podlodze, bo Miriam
        potrzebuje partnera do zabawy - samej dluzej niz 5 min. to juz nudno. I tez
        zauwazylam, ze lepiej sie porusza w towarzystwie innych dzieci, jest chyba z
        natury bardzo towarzyska. Jak przychodzi do nas Aaron, ten z rowerkiem, to
        zabieraja sobie ciagle zabawki i swietnie sie przy tym czuja.

Kerstin, z tymi mailami to naprawde jakies dziwne - teraz dostalam z mojego
        AOL, czyli jednego z najwiekszych provider na swieci wiadomosc, ze moje maile
        do Ciebie nie przechodza, bo masz za dlugi adres! To jest jednak jakas bzdura,
        bo moj Markus ma jeszcze dluzszy adres i wszystko i.O. Sprobuje jeszcze raz na
        ta gazete, ale to juz robilam i wogole tak strasznie cienko z ta technika to
        nie moge byc, bo zajmowalam sie internetem w pracy. Cuda, dziwy...

pozdrawiam
        Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka