Dodaj do ulubionych

Co to jest Polonia

IP: *.sn.g.bonet.se 26.01.02, 01:08
Czy ktoś wytłumaczy co znaczy słowo Polonia.
Czy to są Polacy czy nie, czy to jest coś czego należy się wstydzić,
czy to wymysł jakiegoś nawiedzonego a wszyscy bezmyślnie to powtarzają.
Dla Niemców obojętnie gdzie mieszkają są Niemcami, Szwedzi są Szwedami,
Amerykanie są Amerykanami itd.
Czy Papież jest Polakiem czy zalicza się do Polonii.
Czy Skłodowska jest Polką czy Polonią, czy Chopin to Polak czy Polonus.
A może ta Polonia to coś lepszego może to sam kwiat a odpady zostały a
może jest odwrotnie.
Sam nie wiem nie znoszę żadnych podziałów (fizyczny, umysłowy, mieszczuch,
wsiok, ten lepszy a ten gorszy i na odwrót).

Obserwuj wątek
    • Gość: MalMal Re: Co to jest Polonia IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 01:34
      ... nie osmieszaj siebie ... jezeli faktycznie nie wiesz definicji, zajzyj do
      slownika ...
      • Gość: maz Re: Co to jest Polonia IP: *.arach.net.au 26.01.02, 12:16
        MalMal ! A gdzie Twoja wyobraznia ????
        Przeciez jemu wyraznie nie chodzi o definicje slownikowa
        • Gość: MalMal Re: Co to jest Polonia IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 12:49
          ... prawdopodobnie przedstawia sie na pytanie 'kto jestes' ... Polonia ... tak
          moja wyobraznia dziala ...
          • Gość: maz Re: Co to jest Polonia IP: *.arach.net.au 26.01.02, 12:58
            ??????????????????????????
            Oj! Juz chyba lepiej jak nie bede wiecej zlosliwy.
            Pozdrowienia
            • Gość: DAB Re: Co to jest Polonia IP: *.sn.g.bonet.se 26.01.02, 14:04
              Trochę wyobraźni.
              Dlaczego mówi się o wielkich Polakach za granicą, natomiast przeciętmy
              Kowalski poza granicami to Polonus.
              Być może kiedyś emigrowanła najuboższa warstwa społeczeństwa zakładała tam
              swoje kolonie posługiwała się tylko językiem polskim całkowicie
              niezintegrowana z otoczeniem.
              Obecnie większość wspaniale dostosowuje się na obczyźnie zakłada firmy operuje
              wieloma językami i w każdej chwili może wrócić lub zmienić kraj.
              Dla mnie ta nazwa nie ma sensu i jeśli nawet ktoś kiedy tak określił Polaków
              to nie znaczy, że ja jak papuga będę to powtarzał i akceptował.
              Swiat zaciera granice stare nomenklatury zmieniają swoje znaczenia absolutnie
              nie zaliczam się do Polonii chodzącej na występy Mazowsza

• Gość: MalMal Re: Co to jest Polonia IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 14:09
                Gość portalu: DAB napisał(a):

> Dla mnie ta nazwa nie ma sensu i jeśli nawet ktoś kiedy tak określił Polaków
                > to nie znaczy, że ja jak papuga będę to powtarzał i akceptował.

... ni musisz ... relax ...
              • Gość: Don Re: Co to jest Polonia IP: *.uc.nombres.ttd.es 26.01.02, 15:06
                Gość portalu: DAB napisał(a):

> Trochę wyobraźni.
                > Dlaczego mówi się o wielkich Polakach za granicą, natomiast przeciętmy
                > Kowalski poza granicami to Polonus.
                > Być może kiedyś emigrowanła najuboższa warstwa społeczeństwa zakładała tam
                > swoje kolonie posługiwała się tylko językiem polskim całkowicie
                > niezintegrowana z otoczeniem.
                > Obecnie większość wspaniale dostosowuje się na obczyźnie zakłada firmy operuje
                > wieloma językami i w każdej chwili może wrócić lub zmienić kraj.
                > Dla mnie ta nazwa nie ma sensu i jeśli nawet ktoś kiedy tak określił Polaków
                > to nie znaczy, że ja jak papuga będę to powtarzał i akceptował.
                > Swiat zaciera granice stare nomenklatury zmieniają swoje znaczenia absolutnie
                > nie zaliczam się do Polonii chodzącej na występy Mazowsza
                >
                >
                >
                > POLONIA- kina,hotele,kluby sportowe,firmy roznej masci itp,ulokowane w Polsce i
                poza granicami Polski. Teraz juz mozesz byc zadowolony,nikt Cie nie zmusza do
                niczego. Kazda "Nacja ma jakies tam organizacje emigrantow,W Amerykach obu jest
                to szczegolnie widoczne.Maja je
                Irlandczycy,Wlosi ,Szwedzi,Niemcy ,Ukraincy,Rosjamie itdPolacy tez cos maja i
                jakos to nazywaja.Dobrze ,ze te organizacje nie maja nazwy: Zwiazek Malkontentow
                iNawiedzonych Polakow za Granicam. Pozdrawiam PS.Nigdy nie bylem na
                jakiejkolwiek "imprezie Polonijnej i tez nikomu nic sie nie stalo.

• Gość: MalMal Re: Co to jest Polonia IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 15:20
                  ... czy wiesz, Don, bedac z Hiszpanii, dlaczego tych kopaczy z Barcelona
                  nazywaja 'los Polacos' ...?... dam ci dwa zlote jak wiesz ...
                  • Gość: WC Re: Co to jest Polonia IP: *.qc.sympatico.ca 26.01.02, 15:43
                    Gość portalu: MalMal napisał(a):

> ... czy wiesz, Don, bedac z Hiszpanii, dlaczego tych kopaczy z Barcelona
                    > nazywaja 'los Polacos' ...?... dam ci dwa zlote jak wiesz ...

Don, dostaniesz dwa zlote zeby - odpowiedz
                    • Gość: MalMal Re: Co to jest Polonia IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 16:56
                      ... sek w tym, ze nikt nie wie ...
    • Gość: MalMal Polonia - z encyklopedii IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 15:22
      Polonia (z łaciny – Polska), określenie Polaków mieszkających stale poza
      granicami Polski, niezależnie od miejsca urodzenia lub obywatelstwa,
      zachowujących poczucie łączności duchowej i kulturowej z ojczyzną.

... zadowolony teraz ...?...
      • Gość: DAB Re: Polonia - z encyklopedii IP: *.sn.g.bonet.se 26.01.02, 15:41

> Polonia (z łaciny – Polska), określenie Polaków mieszkających stale poza
        > granicami Polski, niezależnie od miejsca urodzenia lub obywatelstwa,
        > zachowujących poczucie łączności duchowej i kulturowej z ojczyzną.
        >
        > ... zadowolony teraz ...?...

Papież mieszka na stałe w Watykanie czyli nie jest Polakiem tylko Polonusem.
        To dlaczego w Polsce mówią, że mamy Papieża Polaka, czyba masz encyklopedię
        z lat 60- siątych.

• Gość: MalMal Re: Polonia - z encyklopedii IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 15:44
          ... twoja logika i intelekt mnie przeraza ...
          • Gość: DAB Re: Polonia - z encyklopedii IP: *.sn.g.bonet.se 26.01.02, 16:32

> ... twoja logika i intelekt mnie przeraza ...

Ty filozofie od siedmiu boleści nikt cię nie prosi o wypowiedzi.
            Zacznij wreszcie sam myśleć a nie przytaczasz frazesy których sam nie rozumiesz.
            Czy zawsze jakiś nawiedziny idiota musi mieszać przenieś się do dyskusji
            "w domu i zagrodzie" tam twoje miejsce.
            • Gość: MalMal Re: Polonia - z encyklopedii IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 16:35
              ... oki doki ... tam sie przeniose, a filozofie na temat Polonii pozostawie
              tobie ...
              • jot-23 Re: Polonia - z encyklopedii 26.01.02, 16:37

> ... oki doki ... tam sie przeniose, a filozofie na temat Polonii pozostawie
                > tobie ...

nie lepiej poogladac mystery science theater 3000, leci teraz na sci-fi channel,
                jak zwykle...errr hilarious...
                • Gość: MalMal Re: Polonia - z encyklopedii IP: *.nyc.rr.com 26.01.02, 16:43
                  ... ogladam discovery ... lubie koty ... przelacz ...
    • Gość: Erik Re: Co to jest Polonia IP: 195.198.208.* 28.01.02, 12:41
      No właśnie jak dobrze to Polak z pochodzenia, inaczej to walnięty Polonue
      latający w góralskim ubranku.
      Ta nazwa jest popieprzona i wykorzystywana .
      • Gość: zzzz Re: Co to jest Polonia IP: 212.219.142.* 28.01.02, 13:02
        Polonia = smieciarze, pijaczki, drobni handlarze, primitywy, ktorym udalo sie
        wyjechac z kraju do pracy w charakterze klopomyji, dworcowych zmywaczy i kutaso-
        obciagarek. Teraz, po latach fizycznej pracy, uwazaja sie za ludzi bardzo
        madrych i wyksztalconych, postrzegajac kraj swojego zamieszkania jako istny
        raj.
    • karelia Los Polacos 28.01.02, 13:12
      Don, tak po znajomosci pomoge Ci odpowiedziec na zagadke , ale pod warunkiem ze
      jeden zloty zab dla mnie a drugi dla Ciebe ? Ok?
      Gdy Katalonczycy jada do Madrytu nazywaja ich Los Polacos, ze wzgledu na to ze
      jezyk katalonski ma jakies tam gloski zblizone do jez. polskiego. I gdy tak
      gadaja ze znienawidzonymi Hiszpanami wink to tym drugim sie wydaje , ze gadaja z
      Polakami a nie z sasiadami z pieknej Kataloniismile)))))Dlatego zespol Barca
      nazywaja LOS POLACOS. Viva Catalunia , Viva Los Polacos!!! OLE!
      Pozdrawiam K.
    • Gość: karelia Re: Co to jest Polonia IP: *.telia.com 28.01.02, 21:16
      no, co z ta nagroda? gdzie i kiedy odebrac? Mam sie koniecznie dzielic z Donem?
      • malmal2002 Los Polacos 28.01.02, 22:47
        ... jeszcze Don nic nie mruknal, ani twierdzaco, ani przeczaco, ze sie z toba
        zgadza ... poza tym, czy moglabys sie powolac na oficjalne zrodlo swojej
        odpowiedzi ... smile ....
        • Gość: karelia Re: Los Polacos IP: *.telia.com 28.01.02, 23:01
          Don sie zgodzi, bo nie scierpi zeby zeby dziewczyna z polnocy chodzila
          scyrbata.A oficjalne zrodlo na ktore sie moge powolac to byly sasiad
          Katalonczyk, ktory tak gawedzac ze mna o tym i o owym nie omieszkal mnie o tym
          poinformowac. Poczulismy sie tak jakby kuzynami wink))))))))
          Pozdrawiam K.
          • malmal2002 Re: Los Polacos 28.01.02, 23:04
            Gość portalu: karelia napisał(a):

..." byly sasiad Katalonczyk, ktory tak gawedzac ze mna o tym i o owym nie
            omieszkal mnie o tym poinformowac. Poczulismy sie tak jakby kuzynami wink))))))))
            Pozdrawiam K." ...

... yeah, Hiszpanie wiedza jak kobiety balamucic ...
            • Gość: karelia Re: Los Polacos IP: *.telia.com 28.01.02, 23:16
              nio wink))))))) szczegolnie jak maja wyglad brata blizniaka Antonia , tak sobie
              czsami gaworzylismy o tym i o owym ; on byl zachwycony polnoca sad(( a ja
              poludniem smile)) Don doskonale sie zorientuje w meritum sprawy.
              Pozdrawiam K.
    • Gość: Tola Re: Co to jest Polonia IP: *.telia.com 28.01.02, 23:11
      Polonia! Nie ma sie o co spierac. Jestesmy Polonia i basta! Ide na czat, bo mam tam swoje
      towarzycho i spotkalam fajnego faceta!
      • Gość: Don Re: Co to jest Polonia IP: *.uc.nombres.ttd.es 29.01.02, 01:50

Popieram karelie bo my sie mamy ksobie !! Jasne ze katalan i Polski maja
        podobne slowa np .ku...a ,vino ,pan.niektore znacza co innego ale podobne.a tak
        naprawde to najbogatsza prowincja i Madryt im zazdrosci wszystkiego. Karelia
        jest d-best i jak na kogos kto mieszka w szwecji wie duzo i ma poczucie humoru
        poludniowca-aha i umie spiewac rozne piosenki !!
        • Gość: MalMal Re: Co to jest Polonia IP: *.nyc.rr.com 29.01.02, 01:56
          ... wy tu mi nie zmyslajcie ... byc moze slownictwo podobne, bo slyszalam, ze
          curva peligrosa to czesto i na autostradach w Polsce sie znajduje, tyle, ze
          rekoma wymachuje ... a po bablach z cava w Barcelonie, to karelii Hiszpan nie
          tylko podobny to Banderas'a wmowilby, ze Polak - Hiszpan dwa bratanki ...
          • karelia Re: Co to jest Polonia 29.01.02, 08:33
            hahaha poplacze sie ze smiechu, no to tak zeby uczcic te posty dzisiaj bedzie
            kawa z Konsumu i Cava z Systemu, ah ten Antonio. Don nie masz tam jakiego na
            skladzie, bo nie smiem Cie zaczepiac i snuc jakies nierealne plany, z aduzo
            wielbicielek i wielbicieli ( vide Styro, on rez Cie kocha wink))ale chyba tak
            jakos inaczej smile))
            pozdrawiam K.
          • karelia Zlote zeby 30.01.02, 22:41
            I jak Don, dostales juz przesylke z tymi zebami od MaloMalu. Podobno latala po
            6Avenue, tam duzo sklepow zydowskich ze zlotem, i wybierala co bardziej
            blyszczace.No wiesz, ta Cava jako namiastka skumpy moze byc , choc i Russkoje
            Igristnoje nie jest zle w niektorych sytuacjach, spytaj Dona , on wiewink))A po
            odpowiedniej ilosci to nawet zibi bedzie sie nazywal Antonio Banderaswink))
        • Gość: Fania do dona IP: *.telia.com 29.01.02, 13:30
          To juz samo za siebie mowi, napisales: Karelia jak na mieszkajaca w Szwecji jest madra, dowcipna
          etc... Ha Ha ! Jednego nie zauwazyles: ona nie jest Szwedka! Teraz wszystko jest jasne!
          • Gość: Don Re: do Fani IP: *.uc.nombres.ttd.es 30.01.02, 00:40
            Gość portalu: Fania napisał(a):

> To juz samo za siebie mowi, napisales: Karelia jak na mieszkajaca w Szwecji jes
            > t madra, dowcipna
            > etc... Ha Ha ! Jednego nie zauwazyles: ona nie jest Szwedka! Teraz wszystko
            > jest jasne!

Fania faktycznie masz racje nie zauwazylem.!Maslalem,ze ona infödd svenska,zmylil
            mnie jej dobry polski akcent.
            • janusz1941 Re: do Fani 30.01.02, 13:49
              Fania, droga Fania a co to za imie jesli mozna spytac ?
              Nie ma w zadnym ze znanych mi jezykow. Znam jedna Fanie, jest nawet moja
              szwagierka ale tak ja nazwal jej ojciec przekrecajac wlasciwe imie tzn. nie
              znal polskiej pisowni i podal do metryki pieszczotliwe dla malej dziewczynki z
              domu rodzinnego wyniesione, Fania. Jak to jest z toba ?
              • karelia Re: do Fani 30.01.02, 14:47
                Fania to jest Frania tylko , ze po szwedzku wink))Mila Faniu, ja tak troche pol
                na pol. jak jestem w Polsce to jestem Szwedka ,a jak w Szwecji to Polka.a jak w
                innym kraju to tez staram sie przystosowac, jak kameleon
                Pozdrawiam K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka