ja275 03.01.04, 21:23 juz za tydzien lece do meza do Stanow a zaczynam miec niezlego pietra - a to samoloty odwolane bo atak terrorystyczny a to katastrofa samolotu - to jakis koszmar !!! i jak tu myslec pozytywnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia.andraszek Re: zaczynam sie bac na serio !!! 03.01.04, 22:33 Nie martw sie! Ja lece za dwa tygodnie i mysle sobie, ze co ma byc to i tak bedzie, a zamartwianie sie nic nie pomoze. Atakow chwilowo nie ma, a jak odwolaja lot to moze dadza jakis zastepczy. Co do katastrof to po prostu jakies podejrzane linie lotnicze. I tak samoloty sa jak dotad bezpieczniejsze od wszystkiego innego (szczegolnie od samochodow). No, bedzie dobrze! Juz niedlugo spotkasz sie z mezem! A nie wiesz przypadkiem co dobrze jest zabrac do Stanow? Na przyklad, czy normy na foteliki samochodowe maja takie jak u nas? Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 03.01.04, 22:48 szczerze mowiac nie wiem ja biore fotelik i wozek no i bagaze ciekawa jestem jak sobie dam z tym wszystkim rade no i czy moja czteromiesieczna corcia bedzie grzeczna w podrozy Odpowiedz Link Zgłoś
arleta161 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 02:32 Neta!!!Ja na Twoim miejscu raczej nie myslalabym o katastrofach itd., tutaj wszystko bedzie dobrze zobaczysz, moim zdaniem musisz przygotowac sie dobrze na cos innego, mianowicie na rozmowe na lotnisku, teraz jest strasznie, nie sadz ze chce Cie nastraszyc, to nie tak, po prostu badz przygotowana na wszelkie pytania, nawet na to ze wezma Cie do pokoju na rozmowe, mam nadzieje i zycze zeby byla tylko krotka przy okienku, z tego co pamietam pisalas ze twoj maz jest tutaj nielegalnie juz, a Ty z malutka lecisz na turystycznej, nie chce Cie straszyc ale na jakim lotnisku ladujesz?? w grudniu 2 moich znajomych miala niezle przejscia na lotnisku, starsza pani, okolo 60 pierwszy raz do usa, bilet z data powrotu za 2 miesiace, wpuscili ale ponad godzinna rozmowa z emigration z tlumaczem, aha pani ta ma corke ktora ma zielona karte od poczatku i jest tutaj okolo 5 lat, druga znajomy sasiad, drugi raz do usa, po 2 latach nieobecnosci, wczesniej wyjechal terminowo, i nie wpuscili go(, pierwszy przypadek byl w Nowym Jorku drugi Washington, wiec badz przygotowana na takie pytania do kogo, na ile, jaki maz ma status itd, mam nadzieje ze Cie nie nastraszylam, po prostu badz przygotowana, pozdrawiam i zycze udanego ladowania i milej wizyty w usa Arleta Odpowiedz Link Zgłoś
blum5 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 03:15 przestań wypisywać takie pierdoły! kobieta się martwi lotem a ty ją jeszcze tak straszysz. takie historie są i będą i nie znaczy że jest strasznie na lotnisku, przy odprawie. ona leci z dzieckiem więc podejrzewam że będzie traktowana ulgowo, więc nie pisz takich bzdur. bo nie przeżyałaś tych historii i tylko je powtarzasz. po za tym wiem jaki to stres lecieć z dzieckiem a ty kobiete, nie uprzdziłaś , ale nastraszyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
arleta161 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 03:27 blum to chyba raczej Ty przesadzilas najezdzajac na mnie, nie mialam zamiary straszyc Nety, a jak sie lata z dzieckiem i jak jest na lotniskach przy odprawie to akurat doskonale wiem, nawet jak sie ma zielona karte, wiec nie mow mi ze kobieta z dzieckiem czy z dziecmi jest traktowana ulgowo, dla mnie osatnio przetrzasneli nawet walizki, mimo ze bylam z dzieckiem, wiec nie mow mi o uprzejmosci urzednikow, zwlaszcza teraz i dla kogos kto leci na turystycznej z dzieckiem, Neta nie mam zamiaru Cie straszyc po prostu mialam na mysli to zebys byla przygotowana do ewentualnych pytan itd Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 11:59 Bylam w ostatnich latach w USA 4 razy, ostatni raz wrzesien/pazdziernik, ladowalam na roznych lotniskach z kilkoma miedzyladowaniami, m.in. San Francisco, Chicago, Las Vegas, Orlando, Atlanta, nigdy nikt nie prowadzil ze mna dziwnych rozmow - jedynie to standardowe pytania przy okienku w stylu co zamierzam robic i na jak dlugo przyjezdam i tyle. Zero problemow, ostatnio tylko dlugasne kontrole przy bramkach i cyrki z bagazami. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 18:42 Ach, i ja ostatnio to mialam cyrk w Warszawie jak jechalam na wakacje. Lecialm sama, na polskim paszporcie. Dziecko kiedys mialam wpisane w paszporcie, a pozniej wykreslone, bo juz mialo wlasny paszport. A tam pani sie mnie przyczepila, gdzie mam dziecko itd. I jakies pretensje miala, ze bez dziecka lece. Bo ponoc dziecko za granice wywiozlam. Tylko ciekawe jak i za ktora granice, jak ono za granica urodzone. Takze wszedzie trzeba byc gotowym na "gorace i zyczliwe" przywitanie pan urzedniczek. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 18:38 blum5 napisała: > przestań wypisywać takie pierdoły! kobieta się martwi lotem a ty ją jeszcze tak > > straszysz. takie historie są i będą i nie znaczy że jest strasznie na lotnisku, > > przy odprawie. ona leci z dzieckiem więc podejrzewam że będzie traktowana > ulgowo, więc nie pisz takich bzdur. bo nie przeżyałaś tych historii i tylko je > powtarzasz. po za tym wiem jaki to stres lecieć z dzieckiem a ty kobiete, nie > uprzdziłaś , ale nastraszyłaś. Oj, trzepia na lotniskach, ze to trzepia i matki z malymy dziecmi rowniez. Ostatnio tak przetrzepali moja bratowa z dzieckiem. Przyjechaly do mnie. I to nawet nie bylo w USA a w Kanadzie. Wszyscy z samolotu juz wyszli, a ich jeszcze nie bylo. Juz mialam isc sprawdzac czy wogole przylecialy, mimo, ze wczesniej rozmawialm z bratem przez telefon, ze do samolotu wsiadly. Panie urzedniczki byly bardzo niemile, krzyczaly, straszyly itd. Bratowa tez miala wize turystyczna, a ja jestem legalnie w Kanadzie od poczatku, a teraz to i obywatelstwo mam. Takze , na lotnisku moze byc roznie, zawsze mozna jakas "malpe" trafic co sie musi na kims wyzyc. Takze lepiej byc przygotowanym na taka ewentualnosc. Osobie z mojej rodziny to sie pierwszy raz zdarzylo, mimo ze sporo ludzi mnie odwiedza, a niektorzy i po kilka razy juz tutaj byli. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 05.01.04, 23:03 Dziewczyny spokojnie !!! nie kloccie sie ja lece tam do meza ktory jest jak najbardziej legalnie wyjazd sluzbowy wiec ja do niego dobijam i wszystko jak najbardziej legalnie zalatwiane...boje sei tylko calej tej odprawy no i lotu a poza tem troszke choruje wiec i sily mam mniej wiec i tu jest dodatkowy stres no i to co teraz sie w Stanach wyrabia to istny koszmar te zdjecia na lotniskach i odciski palcow ja lece do Chicago ciekawe jak mnie tam potraktuja mam nadzieje ze nie bedzie tak zle pozdrawiam dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
ewagrant Re: zaczynam sie bac na serio !!! 06.01.04, 16:09 ha ha zwiezle krotko i na temat) Kochana lecialam w swieta z Chicago wiec wiem jak sytuacja wyglada na lotnisku. Nie masz sie czym martwic na zapas. Ludzie na lotnisku sa przyjazni. Nie wiem jak wyglada odprawa w POlsce ale tu wszystko idzie sprawnie. Podczas lotu mozesz chodzic po pokladzie z dzieckiem. Mialam to szczescie ze podczas mojego samolot byl "wypelniony" maluchami. Dylan ktory jest hmm bardzo zywym dzieckiem bawil sie na podlodze z innym chlopcem. Nikomu to nie przeszkadzalo. Jedyne co mi sie nie podoba na lotnnisku w Chicago (mowie o O'hare) to jego gigantycznosc. Trzeba sie naprawde nachodzic zeby gdziekolwiek dotrzec. Podejrzewam ze odciski placow jak i zdjecia beda przebiegaly sprawnie. Lotu sie nie boj bo nie ma czego. Jezeli mozesz postaraj sie o miejsce frontowe tzn nie przy oknie. Lepiej jest siedziec z brzegu......w razie potrzeby wyjscia do toalety czy cokolwiek. Pozdrawiam i zycze milego lotu. FFkaGrant z Dylanem Odpowiedz Link Zgłoś
milewicz1 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 08.01.04, 05:40 Neta, tutaj na codzien nie ma sladu zadnych atakow ani terrorystow! Zycie sie toczy normalnie, wiec sie nic nie przejmuj. Jedynie na lotnisku coraz wieksze przejscia - teraz biora odciski palcow i robia zdjecie, wiec pewnie kolejki kilonetrowe, ale to wszystko. pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 08.01.04, 17:37 .. a czy ktos wezmie pod uwage fakt ze bede z dzieckiem 4 miesiecznym ? czy moze ktos przepuscie mnie na sam poczatek kolejki ? dobrze by bylo .... Odpowiedz Link Zgłoś
asik_w Re: zaczynam sie bac na serio !!! 08.01.04, 20:23 Hej!! ja co prawda przylecialam do usa rok temu, wlasnie na turystycznej, ale kazdemu zycze takiej odprawy jak u mnie, 2 minutki moze, mily pan zadal mi dwa pytanka i zyczyl milego pobytu), teraz roznie jest to vhyba zalezy od szczescia, jednych puszczaja bez dodatkowych pytan, innych zameczaja pytaniami ( aha jak ja lecialam to mialam male piekielko w Amsterdamie, pytali o wszystko nawet o to gdzie pracuja moi rodzice, tam mialam przesiadke, bylam w szoku bo tutaj w NY nic, bardzo milo i zyczliwie), a to czy przepuszcza w kolejce, tez watpie, pewnie wszyscy beda sie pchac, zeby miec jak najszybciej za soba odprawe, a tutaj w usa zauwazylam, ze nawet kobiety w ciazy na zakupach sie nie przepuszcza( no nie raz pewna pani okolo 30 przepuscila mnie) co kraj to obyczaj.Zobaczysz bedzie wszystko oki, trzymaj sie Asik Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka3 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 09.01.04, 15:13 Ja też się bałam, ale dolecieliśmy (ja , mąż, i córcia 8 - miesięcy). Trzymam kciuki Cytrynka Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: zaczynam sie bac na serio !!! 31.01.04, 17:56 ... no i ja tez z moja 4 miesieczna corcia )) pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
marthas Re: zaczynam sie bac na serio !!! 31.01.04, 19:40 Dolecialas? I jak poszlo? Napisz jak minal lot i jak Ci sie podoba w USA. Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś