caillouu Re: dla szukajacych pomocy-adresy 06.11.08, 20:05 czy mogłabym prosić o adres bezpłatnej pomocy w okolicach Katowic? Chodzi o bulimię. Szukałam, ale niestety nie znalazłam... Odpowiedz Link Zgłoś
dampcia Re: dla szukajacych pomocy-adresy 18.02.09, 19:43 Polecam ośrodek Dromader w Piasecznie. Właśnie mija mi 5 tydzień pobytu na terapii stacjonarnej. Wychodzę z narkotyków, alkoholu i bulimii i nie wiem jak będzie jak stąd wyjdę, zrobię wszystko, by nie wrócić do swojego bagna, a jest to możliwe, bo dzięki Dromaderowi zupełnie inaczej spojrzałam na swoje czarne dotychczas życie. Jak na moje możliwości finansowe jest drogo ale warto poświęcić każdy grosz na zdrowe życie. Szczególnie, że oprócz wyjścia z nałogu, pokazują mi tu jak pracować nad swoją osobowością, a właściwie to jej zaburzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
xsawiersz Re: dla szukajacych pomocy-adresy 26.08.09, 10:18 ODRADZAM TERAPIE W TYM OŚRODKU ludzie chorzy nie powinni leczyć innych chorych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anetazkielc Re: dla szukajacych pomocy-adresy 06.10.09, 14:01 to jest efekt działalności Doroty Ciastek, kierowniczki ośrodka Dromader w Piasecznie: www.vimeo.com/2558984 chcesz tak skończyć, to idź do niej na terapię niech ją piekło pochłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
finita Re: dla szukajacych pomocy-adresy 27.02.09, 15:13 mam prośbę... Czy ktoś z Krakowa może mi polecić jakiegoś terapeutę?? Prywatnie najlepiej... Zastanawiałam się nad Rachelą Molicką, albo Małgorzatą Ceterą... ale sama nie wiem... byłabym zobowiązana Odpowiedz Link Zgłoś
comic Re: dla szukajacych pomocy-adresy 28.04.09, 12:52 Witam, Jestem psycholożką z Gdyni. W Przychodni w której pracuje przyjmujemy osoby z zaburzeniami odżywiania (anoreksja,bulimia,otyłość) jak również z kilkoma uzależnieniami razem. Chętnie zaistniejemy na forum - przyjmujemy bezpłatnie i nie tylko osoby z Gdyni. Mogę podać wszelkie namiary - adres,telefon str www. Proszę o kontakt na maila gazetowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dampcia Re: dla szukajacych pomocy-adresy 11.05.09, 23:57 Czy jest możliwość, by założyć u Was w Gdyni grupę wsparcia ( z psychoterapeutą) do pracy z uzależnionymi lub z zaburzeniami odżywiania? Odpowiedz Link Zgłoś
martyna0727 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 12.05.09, 19:37 również jestem zainteresowana grupą wsparcia dla osób z ED a wiadomo czy organizują jeszcze te obozy w Zagórzu?? Odpowiedz Link Zgłoś
xsawiersz Re: dla szukajacych pomocy-adresy 26.08.09, 10:14 Przestrzegam przed ośrodkiem Dromader w Piasecznie!!!Odradzam terapie w miejscu które prowadzi zaburzona osoba (Pani dyrektor D), nawiązująca ze swoimi pacjentami "bliższe kontakty". Terapia prowadzona jest amatorsko, bez indywidualnych planów terapii. AMATORSZCZYZNA I SKANDAL ludzie chorzy nie mogą leczyć innych chorych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sivaa Re: dla szukajacych pomocy-adresy 15.05.09, 15:09 NZOZ Ośrodek Detoksykacji i Terapii Uzależnień DROMADER to miejsce gdzie uzyskują pomoc osoby uzależnione oraz ich rodziny. Leczymy osoby chore na bulimię. alkoholizm, narkomanię, seksoholizm, siecioholizm oraz hazard. FILM O OŚRODKU NA NASZYCH STRONACH: dromader.org.pl dromader.igabinet.pl infolinia/rezerwacja (022)7502159 0 608 168 510 Odpowiedz Link Zgłoś
xsawiersz Re: dla szukajacych pomocy-adresy 26.08.09, 10:16 Przestrzegam wszystkich uzależnionych przed leczeniem się w ośrodku Dromader!!!!ludzie chorzy nie mogą leczyć innych chorych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
comic Re: dla szukajacych pomocy-adresy 16.06.09, 14:27 Witam, 28.04.09 pisałam na forum o możliwości podanie namiarów na Przychodnię w Gdyni, w której pracuję, a w której planowaliśmy przyjmowanie osób z zaburzeniami żywienia. Obecnie nasz zespół ustalił, że do końca roku 2009 będziemy przyjmować chętnych na konsultacje i dopomagać w znalezieniu najwłaściwszych miejsc na mapie Trójmiasta, gdzie można uzyskać pomoc długoterminową. Natomiast od stycznia 2010r. nasza Przychodnia będzie w pełni gotowa na całościowe zaopiekowanie się osobami z zaburzeniami jedzenia (do tego czasu przejście szkoleń przez nasz personel i współpraca z lekarzami). Adres naszej Przychodni: Przychodnia Terapii Uzależnień ul.Chrzanowskiego 3/5 Gdynia Rejestracja telefoniczna czynna od 8 do 19 od poniedziałku do piątku: (058)620-88-88. Prosimy na spotkania przynosić książeczki RUM. Nie są potrzebne skierowania, spotkania są bezpłatne. W razie jakichkolwiek wątpliowści proszę o kontakt na maila gazetowego. Pozdrawiam, Julia. Odpowiedz Link Zgłoś
mp123456 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 22.06.09, 23:54 witam, szukam pomocy w Warszawie. czy ktoś może zna gabinet harmony.waw.pl? wyczytałam że lekarka jest na tej liście PTP .... proszę o opinię, bardzo mi zależy. mp Odpowiedz Link Zgłoś
propink Re: dla szukajacych pomocy-adresy 24.06.09, 09:42 Hej, ja też szukam pomocy Wawie i tu trafiłam. Ktoś tak polecał p. Wilkaniec. Dzwoniłam do niej. Ona teraz ma przerwę w przyjmowaniu i poleciła mi p. Katarzynę Smólską, ona też przyjmowała w Aslanie. Ja się do niej zapisałam. Po głosie miła:) Trzeba próbować. A tego harmony nie znam niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
propink Re: dla szukajacych pomocy-adresy 30.06.09, 11:28 Byłam u p. Smólskiej i polecam z całym przekonaniem! Pierwszy psycholog z ludzka twarzą i bez schematów na jakiego trafiłam. Bardzo pozytywna i czuć, ze zna sie na temacie zaburzeń odżywiania.będę do niej chodzić:) Polecam jak ktoż szuka terapii. Jej tel. 0 793405179. Odpowiedz Link Zgłoś
bombaj36 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 16.07.09, 13:41 a może herbata zielona pomoże bardzo dobra jest herbata zielona MATE fitness, albo Poranna Rosa Sencha warto spróbować herbatanawage.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nextnina Re: dla szukajacych pomocy-adresy 01.09.09, 15:35 ja dodam jeszcze pomocny adres www.stowarzyszeniedmt.pl tu można znaleźć licencjonowanych psychoterapeutów z róźnych miejsc w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
dariaabramowicz Re: dla szukajacych pomocy-adresy 23.11.09, 19:22 Grupa dla osób z zaburzeniami odżywiania w Warszawie: wgp.waw.pl/index.php/component/content/article/132-grupa-terapeutyczna-dla-osob-z-zaburzeniami-odywiania Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Gdańsk 04.03.10, 12:37 Wybrać się chciałam ostatnio do mojej terapeutki na przegadanie pewnych spraw,a ona, fik, wyjechala do Gdańska. Cieszcie się więc ludzie z Gdańska, bo to naprawdę Specjalista przez duże S. Oczywiscie pytałam o zgodę na ten donos :) o przeprowadzce. Proszę więc - Agnieszka Wilkaniec-Herman tel.504257799. Adresu nowego gabinetu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
czilie Re: dla szukajacych pomocy-adresy 04.03.10, 15:56 polecam przychodnię Gospody-Med w GDAŃSKU Żabiance bardzo miła i fachowa pomoc. wielu psyhologów i psyhiatrów dziecięcych jak i dla dorosłych na książeczkę :) adres: ul.Gospody 7 tel: 58 556-27-23 Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Ja też się tym zjmuję 15.03.10, 09:50 Listy nie sa aktualizowane,trzeba pytać w przychodniach,wśród znajomych,nie wiem sama gdzie jeszcze.Jeżeli Podkarpacie- zapraszam.Pracuję prywatnie. Anoraksja jest obecnie powznym problemem społecznym,podtrzymywanym przez media.Zagraża większości osób majacych niewystarczajace poczucie wartości i niepewnych w powszechnie panującej rywalizacji.W najlepszym razie kończy się poważną depresją,z całym repertuarem następstw zdrowotnych i psychologicznych.Tak więc wymaga szybkiej pomocy w zwolnieniu tempa. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_psychomedic Re: Ja też się tym zjmuję 08.06.15, 12:53 Witam, Jeśli chodzi o miejsca - poradnie, które zajmują się zaburzeniami odżywiania się warto sprawdzić je pod kilkoma względami. Czy w poradni, ambulatorium, klinice (są to miejsca gdzie pacjent przychodzi z domu na terapię, nie śpi w nich) pracuje cały zespół zajmujący się pacjentem z tą chorobą. Zespół powinien składać się z specjalistów - posiadających doświadczenie w leczeniu w tego typu trudnościach, biorący cały czas udział w konferencjach na temat tych zaburzeń (wiedza w tematyce tych trudności cały czas rośnie i zmieniają się trendy w leczeniu): -psychoteraputa indywidualny, rodzinny -psychiatra -dietetyk -specjalista od pracy z ciałem -endokrynolog -diabetolog - jeśli zaburzenia odżywiania się współwystępują z cukrzycą Powinien także pracować pod stałą superwizją i komunikować się w sprawach leczenia swoich pacjentów. W Polsce obecnie mało jest miejsc holistycznie udzielający pomocy w tego typy trudnościach. Warto wiec poczytać na stronach ośrodków co oferują, i czy maja w swoim składzie tych specjalistów. Jeśli chodzi o szpitalne (czyli miejsca gdzie pacjent śpi) to warto dopytać się czy to jest oddział internistyczny (leczenie niezbędne dla pacjentów z zagrożeniem życia z BMI poniżej 14) czy terapeutyczny i jaki program terapeutyczny oferuje. Czy zawiera specyficzne zajęcia związane z body image, treningiem społecznego poznania, neuropoznania, treningiem behawioralnym jeśli chodzi o zwyczaje żywieniowe i rehabilitacje wagi. Obecnie najwięcej jest badań, że najbardziej skuteczną formą pomocy w zaburzeniach odżywania się jest terapia poznawczo-behawioralna i psychodynamiczna z elementami poznawczymi. dr n.med. Katarzyna Niewińska psycholog, psychoteraputa Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ja też się tym zjmuję 13.07.15, 20:38 > ruje. Czy zawiera specyficzne zajęcia związane z body image, treningiem społecz > nego poznania, neuropoznania, treningiem behawioralnym jeśli chodzi o zwyczaje > żywieniowe i rehabilitacje wagi. "Rehabilitacja wagi..."? Co to ma być? A ad meritum, bo na odnośnym forum nie ma eksperta - czy leczenie nerwic też się tak rozwinęło i też trzeba 4-5 specjalistów? Pytam z ciekawości. > Obecnie najwięcej jest badań, że najbardziej skuteczną formą pomocy w zaburzeni > ach odżywania się jest terapia poznawczo-behawioralna i psychodynamiczna z elem > entami poznawczymi. > > dr n.med. Katarzyna Niewińska > psycholog, psychoteraputa > Odpowiedz Link Zgłoś
ilse_net Re: dla szukajacych pomocy-adresy 27.08.10, 18:20 Miałam sie leczyc od wrzesnia w centrum leczenia nerwicy i bulimii w gliwicach ale znalazłam ośrodek o takim samym standardzie w siemianowicach slaskich i przyjęli mnie od razu na oddział dzienny, polecam www.psychiatriasiemianowice.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowa.dama Prowadzący: Magda Goluch (505-17-65-90) 02.01.11, 09:14 www.psychosystem.pl/ GRUPA WSPARCIA DLA OSÓB Z ZABURZENIAMI ODŻYWIANIA Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w grupie wsparcia osoby zmagające się z problemami z jedzeniem (anoreksja, bulimia, inne). Spotkania odbywają się w poniedziałki w godzinach 17:00 – 19:15. Grupę prowadzi psycholog Magda Goluch. Koszt jednego spotkania: 40 zł Udział w grupie poprzedza konsultacja indywidualna. ZAPRASZAMY DO UCZESTNICTWA W GRUPIE OSOBY ZMAGAJACE SIĘ Z: * ciągłym myśleniem o jedzeniu * poczuciem winy po posiłkach * nadmierną kontrolą ilości i jakości przyjmowanych pokarmów * silnym lękiem przed przytyciem * stosowaniem drastycznych sposobów w celu utraty wagi ciała (wymioty, środki przeczyszczające, nadmierny wysiłek fizyczny) * mobilizacja do korzystania z wewnętrznego źródła oparcia w sobie, * jak podejmować wyzwania i efektywnie działać w sytuacjach trudnych, * nauka odreagowywania napięcia i regeneracji sił, * rozwijanie umiejętność relaksu i odpoczynku, * pomoc w budowaniu dobrych relacji. CELEM GRUPY jest wzajemna pomoc w poszukiwaniu nie zawsze świadomych motywów swojego jedzenia/niejedzenia. Zrozumienie własnych potrzeb i emocji pomaga w odzyskaniu kontroli nad objawami, a także zmianie sposobu myślenia o sobie i swoim ciele. Dzięki pracy w grupie można spotkać osoby przeżywające podobne trudności, przyjrzeć się swojemu funkcjonowaniu w relacjach z innymi i uzyskać wsparcie. Prowadzący: Magda Goluch Odpowiedz Link Zgłoś
mag91 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 10.01.11, 20:15 Wojewódzki Szpital Psychiatryczny w Gdańsku, Oddział Młodzieżowy - byłam polecam. Potem zostałam skierowana na Oddział Dzienny w Gdyni ul. Bema 5/1. P.S. "-Czy terapeuta może zmienić żarówkę? -Tak, jeśli żarówka będzie chciała się zmienić." Trzeba chcieć wyzdrowieć. Psychoterapia może dać rezultat tylko jeśli będziemy chcieli nad sobą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
osrodekdroga Dąbrowa Górnicza - psychoterapia, psychiatra NFZ 14.02.11, 10:51 Poradnia Zdrowia Psychicznego, Ośrodek DROGA ul. Piłsudskiego 92 Dąbrowa Górnicza (budynek ośrodka zdrowia przy Hucie "Katowice") Bezpłatna pomoc w ramach kontraktu z NFZ: - porady lekarza psychiatry i psychologa - psychoterapia indywidualna i grupowa Oferta Poradni skierowana jest do osób: - którym często towarzyszy nieokreślone napięcie, uczucie ciągłego zmęczenia - które odczuwają lęk, niepokój, zdarzyło im się doświadczyć ataków paniki - którym pomimo braku medycznych przyczyn dokuczają dolegliwości somatyczne, takie jak: bóle głowy, brzucha, duszności, bóle w klatce piersiowej, trudności ze snem, zaburzenia łaknienia - które czują się samotne, straciły nadzieję lub sens życia, mają poczucie wewnętrznej pustki, odczuwają smutek, przygnębienie, brak satysfakcji w różnych sferach życia (praca, związek, rodzina) - które mają niskie poczucie własnej wartości, które przeszkadza im w codziennym życiu - do których wracają wspomnienia trudnych momentów z przeszłości, wobec których czują się bezradne. Zespół terapeutyczny Poradni stanowią osoby stale podnoszące swoje kwalifikacje w zakresie całościowego szkolenia z zakresu psychoterapii. Pracujemy pod stałą superwizją. Nie czekaj, zgłoś się na konsultację - 32 268 50 67 Odpowiedz Link Zgłoś
janelaa Re: dla szukajacych pomocy-adresy 19.03.13, 20:10 LUBLIN Grupa wsparcia AB działająca od ponad 10 lat przy Klinice Psychiatrii (ul. Głuska 1) Spotkania odbywają się raz w miesiącu - zwykle w pierwsze soboty miesiąca o godz. 10 Przez wiele lat odbywały się na Oddziale Nerwic, teraz po przerwie mają miejsce w Przychodni przyklinicznej (parter budynku). W Klinice Psychiatrii można również zapisać się na cotygodniową terapię indywidualną. Odpowiedz Link Zgłoś
sara.95 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 21.03.11, 22:42 Witam Jestem 16-letnia dzieczyna. Ost. postanowilam z kumpela z lawki wziasc sie za siebie-jak zawsze- ale tym razem wpadlam w pulapke . Wszystko bylo okey do moemnty gdy cos mnie podkusilo by spr prowokowac wymoty. Udalo sie... po ktoryms razie nabralam wprawy i widzialam jedynie dorbe strony-->chudlam i nie malam wzgetego brzucha. To nie trwa dlugo bo moze z 2 tyg ale codzienne wymiotuje a ost kilka dn tosame napady obzarstwa tak jak np w czoraj o polnocy i dzisiaj po poludniu. Mam wrazenoie jakgdyby moj zoladek nie trwail tylko czekal na wymoty bo zauwazam jedzenie zjedozne o wiele wczesniej.... nie wem co o tym myslec co robic.... czy dalam sie jzu zlapac? jak mozna nazwac to moje zachowanie itd? Sara Odpowiedz Link Zgłoś
perfekcjonizm Pomoc Warszawa 15.04.11, 10:15 Oto namiary od osoby, której tej Panie uratowały życie. Psycholog Anna Sołtys port.sos.pl/article-155.html Psychoterapeuta Magdalena Kędzior. www.alcha.pl/?page_id=167 Odpowiedz Link Zgłoś
gosienka_p Re: Pomoc Warszawa 09.11.11, 16:56 z tego co wiem, to moja przyjaciolka chodzi do grupy (ponoc najskutecznijesza forma terapii) dla osob z anoreksja i bulimia w Instytucie IPRO w Warszawie. ich strona www.instytut-ipro.pl Spotkania chyba maja we wtorki o 18:00 Odpowiedz Link Zgłoś
karollo888 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 06.07.11, 22:52 WARSZTATY DLA RODZICÓW POTRZEBUJĄCYCH WSPARCIA - Dlaczego nie mogą zaakceptować siebie i swojego wyglądu? - Dlaczego czują się grube nawet jeżeli inni mówią że są szczupłe? - Dlaczego czują niepokój jeżeli nie mogą ćwiczyć – jogging, basen, siłownia? - Dlaczego czują lęk jak inni ludzie obserwują je jak jedzą? - Dlaczego czują się winne jedząc? - Dlaczego wolą umrzeć niż przytyć? - Dlaczego wolą jeść w samotności niż z rodziną? - Dlaczego kłamią na temat tego co zjadły? - Dlaczego nakłanianie do jedzenia wywołuje lęk i agresję? Konflikt z rodzicami – dlaczego? Co chce zakomunikować dziecko swoim rodzicom poprzez chorobę? I dlaczego rodzice tego nie potrafią zrozumieć? Czy anoreksja jest sposobem zwrócenia na siebie uwagi rodziców? Kto ma wziąć odpowiedzialność za problemy dziecka? Czy dziecko ma wziąć odpowiedzialność za problemy rodziców? Jakie są tego konsekwencje? - Jestem GRUBA - Boję się … - Nie chcę umierać !!! - Pomóż mi … Jak to zmienić? Jak rodzice mogą pomóc dziecku? Odpowiedzi na te i inne pytania uzyskasz uczestnicząc w warsztacie - anoreksja i bulimia. Czasem jest za późno by pomóc… Krzysztof Dąbrowski Mediacje rodzinne Naprawa relacji międzyludzkich, Informacje odnośnie leczenia pod nr 517 806 320 Warsztaty 1- dzień w godz. 9 – 17 koszt- 200 zł zapisy - tel. 505 44 11 75 Odpowiedz Link Zgłoś
alutka06 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 08.10.11, 09:49 Hej może źle trafiłam, ale chciałam się dowiedzieć czy któraś z was leczyła się może w szpitalu na kopernika na oddziale dla dorosłych i mogłaby mi powiedzieć jak tam to wszystko wygląda?? z góry dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga18lat Re: dla szukajacych pomocy-adresy 21.11.11, 09:54 Potrzebuję natychmiastowej pomocy. Psychiatra i leki oraz psycholog nie pomógł. Skierowano mnie na leczenie szpitalne, ale nie mogę tyle czekać na przyjęcie. Czy znacie szpitale/kliniki prywatne oraz publiczne, prowadzące całodobową miesięczną terapię, które przyjmą mnie tego samego albo następnego dnia? Błagam o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
dcp10 Re: dla szukajacych pomocy-adresy 25.05.12, 19:51 [b] WROCŁAW: Terapia grupowa zaburzeń odżywiania Terapia grupowa zaburzeń odżywiania rozpoczyna się 8 pażdziernika 2012 roku i obejmuje zamknięty cykl rocznych spotkań terapeutycznych. Zajecia odbywać się będą w każdy poniedziłek od godz. 18.00 do godz. 20.00. Adresatami grupy terapeutycznej są osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania- anoreksję, bulimię, kompulsywne objadanie się. [/b] Wśród zaburzeń odżywiania wymienia się m.in.: jadłowstręt psychiczny (anoreksję), żarłoczność psychiczną (bulimię), czy kompulsywne objadanie się. Trudnością osób zmagających się z zaburzeniami odżywiania nie jest tylko i wyłącznie racjonalne odżywianie i dieta. Problemy emocjonalne osób z zaburzeniami odżywiania dotyczą zazwyczaj trudności w zakresie separacji/ indywiduacji od rodziców, ustalania granic, budowania autonomii, trudności w relacjach rodzinnych i interpersonalnych, deficytów emocjonalnych, braku samoakceptacji własnej osoby, własnego ciała lub płci, trudności w uświadomieniu sobie i ekspresji negatywnych emocji, trudności w przyjmowaniu wsparcia emocjonalnego. Czasami zaburzenie odżywiania wiąże się także z innymi problemami, jak urazy emocjonalne związane z przemocą w rodzinie, uzależnieniami, czy nadużyciami seksualnymi w przeszłości. Celem terapii jest poprawa funkcjonowania oraz nabycie umiejętności lepszego radzenia sobie z przeżywanymi trudnościami, poprzez systematyczny wgląd w ich przyczyny. Warunkiem uczestnictwa w grupie jest konsultacja indywidualna z osobą prowadzącą grupę w Dolnośląskim Centrum Psychoterapii, celem diagnozy zaburzeń odżywiania i określenia najlepszej formy terapii dla uczestnika grupy. Koszt tej jednorazowej konsultacji psychologicznej to 50 zł. Dzięki udziałowi w grupie terapeutycznej poznasz: - źródła i podstawowe przyczyny zaburzeń odżywiania - cechy i tendencje osób z zaburzeniami odżywiania do uwzględnienia w pracy terapeutycznej (niskie poczucie własnej wartości, nierealistyczne oczekiwania wobec siebie, głęboka potrzebę tłumienia prawdziwej siebie, życie za maską, nadmierne i nieracjonalne poczucie odpowiedzialności i poczucie winy, ambiwalentne emocje w stosunku do rodziców, deficyty emocjonalne, negatywne schematy myślenia itp.) - ćwiczenia na obiektywne obserwowanie siebie - ćwiczenia na rozładowanie napięcia emocjonalnego i fizycznego - ćwiczenia na odczuwanie siebie, rozróżniania sygnałów z ciała, - własne emocje i potrzeby, oraz nauczysz się je wyrażać, - własne granice i zbudujesz swoją autonomię, - jak budować relacje z otoczeniem i usprawnić komunikację, - jak radzić sobie z nawrotami choroby, - jakie zmiany wprowadzić we własne schematy myślenia, - jak zdrowo się odżywiać, - jak się samorealizować i być szczęśliwą osobą, - jak żyć i nie koncentrować się tylko na jedzeniu. Cena: Koszt 1 sesji terapeutycznej (2 h) to 60 zł Kontakt: Dolnośląskie Centrum Psychoterapii Sp. z o.o. ul. Sienkiewicza 116/4 50-347 Wrocław tel. +48 71 332 36 70 e-mail info@dcp.wroclaw.pl www.dcp.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dcp10 terapia zaburzeń odżywiania 09.06.12, 14:35 WROCŁAW: Terapia grupowa zaburzeń odżywiania Terapia grupowa zaburzeń odżywiania rozpoczyna się 8 pażdziernika 2012 roku i obejmuje zamknięty cykl rocznych spotkań terapeutycznych. Zajecia odbywać się będą w każdy poniedziłek od godz. 18.00 do godz. 20.00. Adresatami grupy terapeutycznej są osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania- anoreksję, bulimię, kompulsywne objadanie się. Wśród zaburzeń odżywiania wymienia się m.in.: jadłowstręt psychiczny (anoreksję), żarłoczność psychiczną (bulimię), czy kompulsywne objadanie się. Trudnością osób zmagających się z zaburzeniami odżywiania nie jest tylko i wyłącznie racjonalne odżywianie i dieta. Problemy emocjonalne osób z zaburzeniami odżywiania dotyczą zazwyczaj trudności w zakresie separacji/ indywiduacji od rodziców, ustalania granic, budowania autonomii, trudności w relacjach rodzinnych i interpersonalnych, deficytów emocjonalnych, braku samoakceptacji własnej osoby, własnego ciała lub płci, trudności w uświadomieniu sobie i ekspresji negatywnych emocji, trudności w przyjmowaniu wsparcia emocjonalnego. Czasami zaburzenie odżywiania wiąże się także z innymi problemami, jak urazy emocjonalne związane z przemocą w rodzinie, uzależnieniami, czy nadużyciami seksualnymi w przeszłości. Celem terapii jest poprawa funkcjonowania oraz nabycie umiejętności lepszego radzenia sobie z przeżywanymi trudnościami, poprzez systematyczny wgląd w ich przyczyny. Warunkiem uczestnictwa w grupie jest konsultacja indywidualna z osobą prowadzącą grupę w Dolnośląskim Centrum Psychoterapii, celem diagnozy zaburzeń odżywiania i określenia najlepszej formy terapii dla uczestnika grupy. Koszt tej jednorazowej konsultacji psychologicznej to 50 zł. Dzięki udziałowi w grupie terapeutycznej poznasz: - źródła i podstawowe przyczyny zaburzeń odżywiania - cechy i tendencje osób z zaburzeniami odżywiania do uwzględnienia w pracy terapeutycznej (niskie poczucie własnej wartości, nierealistyczne oczekiwania wobec siebie, głęboka potrzebę tłumienia prawdziwej siebie, życie za maską, nadmierne i nieracjonalne poczucie odpowiedzialności i poczucie winy, ambiwalentne emocje w stosunku do rodziców, deficyty emocjonalne, negatywne schematy myślenia itp.) - ćwiczenia na obiektywne obserwowanie siebie - ćwiczenia na rozładowanie napięcia emocjonalnego i fizycznego - ćwiczenia na odczuwanie siebie, rozróżniania sygnałów z ciała, - własne emocje i potrzeby, oraz nauczysz się je wyrażać, - własne granice i zbudujesz swoją autonomię, - jak budować relacje z otoczeniem i usprawnić komunikację, - jak radzić sobie z nawrotami choroby, - jakie zmiany wprowadzić we własne schematy myślenia, - jak zdrowo się odżywiać, - jak się samorealizować i być szczęśliwą osobą, - jak żyć i nie koncentrować się tylko na jedzeniu. Cena: Koszt 1 sesji terapeutycznej (2 h) to 60 zł Kontakt: Dolnośląskie Centrum Psychoterapii Sp. z o.o. ul. Sienkiewicza 116/4 50-347 Wrocław tel. +48 71 332 36 70 e-mail info@dcp.wroclaw.pl www.dcp.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kasi-a-b Re: dla szukajacych pomocy-adresy 13.11.12, 17:17 W Fundacji Promocji Zdrowia Seksualnego im. Stanisława Kurkiewicza w przy ul. Marszałkowskiej 140 w Warszawie uruchomiona została Poradnia dla ofiar i sprawców przemocy seksualnej. Z bezpłatnych porad psychologa można skorzystać w każdy poniedziałek w godzinach 10.00-15.00 (zapisy pod numerem telefonu 22 250-29-60 w godzinach 9.00-17.00). Dodatkowo, w każdy wtorek i środę w godzinach 15.00-18.00, pod numerem 22 828-11-12 pełnić będą dyżur wolontariusze fundacji. Telefon zaufania dla ofiar i sprawców przemocy seksualnej stanowi uzupełnienie działania poradni oferując pomoc osobom dorosłym, które doświadczyły przemocy seksualnej oraz służąc radą i wsparciem osobom, które pragną wyeliminować własne niepożądane myśli i zachowania. Szczegółowe informacje dostępne na stronie fundacji www.funpzs.org.pl DLA KOGO? Do Poradni (telefonu) mogą zgłaszać się następujące osoby: osoby, które doznały gwałtu, molestowania seksualnego, osoby, które niepokoi ich własne zachowanie w sferze seksualnej lub postępowanie innych, osoby które niepokoją ich fantazje czy myśli seksualne osoby które dotąd nie dopuścili się wykorzystywania seksualnego, ale obawiają się , że mogą to zrobić (potencjalni sprawcy), osoby, które wykorzystywały seksualnie dzieci i osoby dorosłe, ale nie zostały wykryte przez organy ścigania i obawiają się, że mogą ponownie dopuścić się wykorzystywania. osoby figurujące w aktach wymiaru sprawiedliwości jako sprawcy przemocy seksualnej, które boją się powrotu do zachowań przestępczych. Odpowiedz Link Zgłoś
ctzo Re: dla szukajacych pomocy-adresy 10.12.12, 12:40 Obecnie jedyny w Polsce prywatny ośrodek zajmujący się terapią wyłącznie zaburzeń odżywiania: www.facebook.com/ctzaburzenodzywiania Odpowiedz Link Zgłoś
nstyrna Re: dla szukajacych pomocy-adresy 16.01.13, 11:47 Poszukuje osób chorych na anoreksję bądź takich, którym udało się ją pokonać. Sprawa jest bardzo pilna. Wszystkich, którzy mogliby mi pomóc w tej kwestii proszę o kontakt. n.styrna@o2.pl Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
centrumed grupa wsparcia dla osób z zaburzeniami odżywiania 18.03.13, 11:45 Ogólnopolskie Centrum Zaburzeń Odżywiania otwiera 4 grupy wsparcia dla osób z zaburzeniami odżywiania. WROCŁAW: czwartek, 18:15-19:45, ul. Legnicka 65 LUBLIN: środa, 18:00-19:30 (miejsce w trakcie ustaleń) KRAKÓW: godziny wieczorne (termin i miejsce w trakcie ustaleń) WARSZAWA: godziny wieczorne (termin i miejsce w trakcie ustaleń) grupy zamknięte, 1x w tygodniu po 1,5 godz., prowadzone przez specjalistów, czas trwania - 3 miesiące, od 6 do 10 osób w wieku od 13 lat, start - kwiecień 2013 ZAPISY TRWAJĄ! Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres info@centrumzaburzenodzywiania.pl ROZWIĄZANIA ISTNIEJĄ! NIE CZEKAJ! więcej na www.centrumzaburzenodzywiania.pl Odpowiedz Link Zgłoś
centrumed ośrodek leczenia dla osób z ED-fundacja 30.07.13, 16:51 Trwa nabór do ośrodka leczenia we Wrocławiu dla osób cierpiących na zaburzenia odżywiania się Działania niekomercyjne prowadzone przez fundację. Szczegóły na www.centrumzaburzenodzywiania.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.serek Re: dla szukajacych pomocy-adresy 12.08.13, 12:43 Ja ze swojej strony mogę polecić Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania w Poznaniu. Na początku wakacji spędziłam tam 6 tygodni na terapii i powiem ze widzę zdecydowana różnice. Przede wszystkim w porównywaniu do innych placówek w których byłam dotychczas w końcu miałam wrażenie ze ktoś poświęca mi dostatecznie dużo uwagi a nie odbebnia swoje i leci dalej. Poza tym z tego co się orientuje jest to jeden z korzystniejszych cenowo ośrodków i nie ma niejasnych zasad jeżeli chodzi o pieniądze jak to ma miejsce z niektórymi ośrodkami fundacji. Tak czy inaczej byłam i mogę śmiało polecić Odpowiedz Link Zgłoś
agatata-to-ja Re: dla szukajacych pomocy-adresy 17.09.13, 07:36 Już wcześniej pisałam o Fundacji Światło Dla Życia i mam dobrą wiadomość dla osób chcących się wyleczyć. Pracuję w Fundacji jako wolontariuszka i długo pracowaliśmy nad tym aby zdobyć dotację na leczenie, ale będą to dotacje na konkretne osoby i wtedy leczenie 1 osoby będzie kosztowało tylko 1000 zł za tydzień gdzie w innych ośrodkach cena min to ponad 2000 za tydz Dlatego teraz zainteresowanych dotacją proszę o napisanie krótkiej prośby o dofinansowanie wraz ze zgodą na przetwarzanie danych osobowych w celu kontaktów z potencjalnymi sponsorami na adres agatatatoja@wp.pl To jest wasza szansa i wasza decyzja czy z niej skorzystacie .......... Odpowiedz Link Zgłoś
ivonadrozd Re: dla szukajacych pomocy-adresy (pomorskie) 26.01.14, 22:18 Dziewczyny, szukajcie terapeutów, psychologów WYSZKOLONYCH i DOŚWIADCZONYCH! Nie każdy psycholog się zna na ED! Ja polecam (byłam tam na grupie zamkniętej dla dziewczyn z ED) ten Ośrodek. Mi pomogła akurat p.Agnieszka, nie wiem jak te inne panie, ale to naprawdę sensowne miejsce. www.zaburzeniaodzywiania.eu Odpowiedz Link Zgłoś
zobaczjestem Re: dla szukajacych pomocy-adresy 23.03.14, 12:44 Witajcie! Nasza Fundacja Zobacz... JESTEM specjalizuje się m.in. w leczeniu zaburzeń odżywiania, w tym anoreksji, bulimii, kompulsywnego objadania, nocnego objadania, alkoreksji, ortoreksji, bigoreksji. Część z naszych grup i terapii jest płatna ale staramy się jak najwięcej działać w zakresie bezpłatnej pomocy -> to jest nasz cel (obecnie prowadzimy bezpłatne warsztaty). W naszym zespole są doświadczeni terapeuci związani z tym tematem, ale także lekarze. Ludzie, którym ten temat jest bliski, nie tylko z punktu pomocy ale także własnego doświadczenia. Część z nas ma po prostu za sobą taką historię i teraz chce pomagać innym. Jeżeli chcecie wiedzieć więcej zapraszamy na nasze strony: www.zobaczjestem.pl, www.poradniajestem.pl, www.glodne.pl Odpowiedz Link Zgłoś