zawsze.malineczka 21.09.07, 13:46 To pytania kieruje do tych,ktore uporały sie z bulimia.czy jest szansa na pełną regeneracje organizmu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
summerka Re: czy nastapi regeneracja? 21.09.07, 22:15 ja się nie uporałam... i chyba nigdy nie uporam.. ale z tego co mi wiadomo niektóre organy raz zniszczone nie regenerują się w pełni... napewno poprawa będzie.. ale nie tak na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
galaaa1 Re: czy nastapi regeneracja? 21.09.07, 23:13 i ja sie nie uporalam do konca ze wszystkim... mimo, ze to juz dawno za mna, pozostaly trwale 'slady'. czesci z nich jestem swiadoma i zaakcptowalam, ze musze z nimi zyc juz. czesc z nich wychodzi 'w praniu', a czesc pewnie jeszcze sie kiedys odezwie... nie zycze. ale i tak czuje sie super ogolnie :) i znam wreszcie smak szczescia :) Odpowiedz Link Zgłoś
paulamm Re: czy nastapi regeneracja? 27.09.07, 01:25 Jestem babką po 40-tce. Bulimię miałam w wieku 17-22, a więc ok. 20 lat temu. Nie nauczyłam się wprawdzie wymiotować, ale brałam środki przeczyszczające w hurtowych ilościach. Z bulimii wyszłam w taki sposób, że już dłużej nie mogłam stosować owych środków, gdyż przede wszystkim miałam poważne zaburzenia rytmu serca-częstoskurcze i bałam się, że umrę. To skutek odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych. Bolał mnie brzuch i robiło mi się słabo na sedesie. Byłam słaba, bolały mnie nerki i miałam ataki kolki nerkowej bardzo bolesne. Przeprowadziłam wtedy ze sobą taką rozmowę-chcę być zdrowa i zgadzam się na otyłość. Nie każdy musi być szczupły (kiedyś myślałam, że szczupłe są tylko te dziewczyny, które stosują dietę). Po tym postanowieniu od razu zaczęłam jeść normalnie bez objadania się. Przewód pokarmowy szybko zaczął funkcjonować normalnie-raczej nie miałam leniwego jelita, choć jeszcze kilka razy sięgnełam po przeczyszczacze (ze względu na zaparcia i wzdęcia, które się czasami pojawiały), ale się bałam, bo zawsze mi nasilały częstoskurcz. Zresztą mam uraz i do tej pory boję się ich stosować. Natomiast jeśli chodzi o ogólną kondycję fizyczną, to dopiero po roku zaczęłam się czuć lepiej, a tak normalnie silna to po ok. 1,5. Z nastrojami depresyjnymi zmagałam się jeszcze kilka lat-to znaczy błahe sytuacje wpędzały mnie w stan załamania, z którego długo wychodziłam. Do bulimii nigdy nie wróciłam, bo jak zaczęłam jeść normalnie, to się okazało, że jestem osobą naturalnie szczupłą 160-48-50 kg (i tak jest do tej pory). Podobała ni się moja figura i słyszałam wtedy wiele komplementów: że ładnie wyglądam, że mam ładną cerę. Cóż mogę powiedzieć z tak długiej perspektywy-jestem zupełnie zdrowa, silna, radosna. Zero depresji. Organizm zregenerował się w 100%. No, może gorzej było by z zębami gdybym wymiotowała. Dziewczyny, wyrywajcie się z tego z całych sił. Życzę Wam, aby nie został w Wasym zdrowiu i psychice żaden ślad. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
urselka Re: czy nastapi regeneracja? 23.12.07, 17:07 od 4 miesiecy jem...ale jeszcze nie wszystko wrocilo do normy...i obawiam sie ze dlugo jeszcze poczekam... Jest na pewno lepiej, ale pierwsze 6 miesiecy wychodzenia z tego, bylo dla mnie koszmarne...prawie nic nie moglam jesc! Kazda ostrzejsza potrawa powodowala koszmarny bol. Powoli moglam jesc coraz wiecej... Bolalo, ale mimo wszysto BYLO WARTO! :) dalej mam problemy z sercem (miewalam i przed bulimia) ale przenajmniej depresji juz nie mam. :) wiec jest znacznie lzej. POWODZENIA WSZYSTKIM!!! wygracie z choroba! Da sie. Trzeba wierzyc...choc to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
lumi.10 Re: czy nastapi regeneracja? 25.12.07, 03:28 łykanie mocloxilu usuwa objawy afektywne jednym z objawow ubocznych jest uczucie sytosci napisałem ten post jednakże z innego powodu, ..jestem facetem <"No, może gorzej było by z zębami gdybym wymiotowała. Dziewczyny, wyrywajcie się z tego z całych sił. Życzę Wam, aby nie został w Wasym zdrowiu i psychice żaden ślad. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lumi.10 inny lek, ktorego objawem ubocznym jest 25.12.07, 03:58 zmniejszenie łaknienia,to bromokryptyna ma on wiele objawow ubocznych ,ale nie sa one takie straszne,a posiada tez pozytywny wplyw na nastroj,i prawdopodobnie reguluje zaburzenia hormonalne zwiazane z bulimia nie trzeba od razu lykac duzych dawek, mozna lek zazywac dluzej acz w mniejszej dawce, ja zaczynam od cwiartki albo mniej nie wiem czy to mozliwe ,( ja laczylem bromokryptyne z innym inhibitorem MAO ), jesliby jednak bylo mozliwe laczenie z mocloxilem,wtedy wplyw na prolaktyne bylby znikomy Odpowiedz Link Zgłoś