Dodaj do ulubionych

Alternatywa dla Egiptu

02.02.11, 11:59
Jaki kraj możecie polecić (wyłączając Egipt i Tunezję z racji obecnej sytuacji) na wakacje dla rodziców z 4 letnim dzieckiem przy warunkach zbliżonych do tych co panują w Egipcie:
1. słoneczna pogoda i temp. powietrza 30-32
2. ciepła woda w morzu
3. czyste plaże, atrakcje dla dzieci (plac zabaw, baseny ze zjeżdżalniami)
4. krótka (max.do 4godz.) podróż samolotem
5. wyjazd we wrześniu
6. cywilizowane warunki pobytu
7. cena wyjazdu do 3500 zł za osobę dorosłą
Jeśli macie już sprawdzone oferty-hotele to będę wdzięczna za wskazanie.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Alternatywa dla Egiptu 02.02.11, 13:17
      Madera?
      Wyspy Kanaryjskie?
      Cypr?
      Turcja?

znaki zapytania stąd, że nie sprawdzałam cen..
    • kosmitos Re: Alternatywa dla Egiptu 02.02.11, 13:33
      polecam Turcję; moim zdaniem na wakacje z dzieckiem to nawet lepsze miejsce niż Egipt; hotele są znacznie lepiej przygotowane dla rodzin z dzieciakami, klimat też nieco łagodniejszy; jeżeli wyjazd na tydzień to raczej bez problemu coś znajdziesz; ja byłam 2 lata temu w Alba Queen i polecam ten hotel (obecnie ma go Wezyr). Sprawdź też hotele, które mają animacje dla dzieci po polsku-odpoczniesz sobie; w tym roku jadę do Otium Eco Club Side-nie wiem jak będzie, ale opinie ma rewelacyjne.
      • maje-k12 Re: Alternatywa dla Egiptu 07.02.11, 11:18
        To zależy kiedy te wakacje. Jeżeli teraz to polecam wyspy kanaryjskie. W tych bliższych krajach jeszcze 30 st nie ma. Piękne plaże ma Gran Canaria i Fuerteventura, ale na Fuercie jest wietrznie. W zeszłym roku byliśmy na Gran canarii w lutym i było ok 25st. Woda w Atlantyku cieplutka. Czas lotu ok.5-6 godz.
        Latem polecam również Turcję oraz wyspy greckie: Kreta czy Rodos. Ciekawy jest również Cypr czy Portugalia. My latamy z tui i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. W kwietniu lecimy z nimi na Fuertę.
        • atomm Proponuje Cypr 19.02.11, 23:04
          Piekne plaże w Ayia Napa, raj dla dzieciaków, temperatury ok 30 C.
          Okolice Nissi Beach, lub bliżej centrum (hotele Nestor lub Faros - nieco droższy, ale super!)
          W kwocie do 3.500 można się zmieścić.

My zwykle wakacje spedzamy we wrzesniu - pazdzierniku.
          We wrzesniu na Costa del Sol jest jeszcze ciepło (ale trzeba zaplanować powrót na 20-25 wrzesnia), Wyspy kanaryjskie caly rok, ale tu już drożej.
          Majorka we wrześniu spokojnie - z dzieciakami polecam pd-wsch zatoczki (z traveltime'u byl super hotel - Cala Marsal w Portocolom - może inne biuro ma go teraz w ofercie)
      • colin1974 Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 12:41
        W Turcji hotele lepiej przygotowane dla rodzin niż w Egipcie ?
        To Ty chyba nigdy w Egipcie nie byłeś kolego ,a do tego piszesz że klimat jest łagodniejszy .
        Przecież w Turcji jest bardzo duża wilgotność powietrza ,a dla nas sauna gdzie nie ma czym oddychać i ubrania przyklejają się do ciała to faktycznie dobry klimat.Byłem w Side ,Alanyi i Bodrum i wszędzie powietrze jest ciężkie i nie ma czym oddychać w przeciwieństwie do Egiptu gdzie powietrze jest suche i zawsze wieje wiaterek od morza.
        A hotele jeśli porównać to za zbliżony do Egiptu trzeba zapłacić dwa razy tyle no i nie ma morza Czerwonego .
        • inga71 Re: Alternatywa dla Egiptu 08.03.11, 21:42
          zgadzam się,Egipt pomimo że cieplej to łatwiejszy do zniesienia ze względu na suche powietrze
    • marghot Re: Alternatywa dla Egiptu 07.02.11, 11:36
      3500zł dotyczy osoby ale za 1 czy 2 tyg, jaki sposób wyzywienia?

z Twoimi wymaganiami to raczej Turcja
      choć do końca stycznia mozna bylo kupic cos ciekawszego za mniejsze pieniadze - first minute

popatrz tez na wyspy hiszpańskie
      greckie chyba bedzie trudniej
      • kejsii Re: Alternatywa dla Egiptu 07.02.11, 18:24
        My bylismy w zeszłym roku na 2 tyg w Turcji hotel Joy Pegasos Planet Incecum .. Bylismy z 2letnią wtedy córką i byliśmy zachwyceni.. Pobyt rezerwowaliśmy już w styczni i dlatego płaciliśmy za 2tyg all 3,500 od osoby .. była to bardzo dobra cena biorąc pod uwage hotel 5* Wiem że ci co kupowali te same wczasy w kwietniu placili już ponad 4tyś za osobe ..

Turcje polecam jak najbardziej na wczasy z dzieckiem tylko odpowiedni hotel trzeba wybrać ..
        Te od 4 * wzwyż super animacje dużo jedzenia czysto i Turcy kochają dzieci

a i bardzo ważne jak z malym dzieckim to maks do połowy czerwca potem jest za goraco i nie da się wysiedzieć nawet w cieniu.. Raz byliśmy w lipcu ale jeszcze bez dziecka to w południe w cieniu było 55C masakra nie do wytrzymania .. Polecam koniec maja poczatek czerwca wiosna jest tam przepiękna i pogoda przyjazna maluchom ok 30C
      • nedzioza Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 14:24
        Marokowink
    • nople Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 12:25
      Turcja i Chorwacja
      • yvona73pol Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 13:14
        Korsyka?
        • jorn Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 13:27
          Jeśli latem lub jesienią, to wszystkie wymienione powyżej, ale Kanary pewnie będą jednak wyraźnie droższe od Egiptu. Jeśli zimą lub wczesną wiosną, to Morze Śródziemne będzie prawdopodobnie jeszcze zbyt chłodne do kąpieli. O tej porze roku nie widzę alternatywy dla Morza Czerwonego w podobnym przedziale cenowym.

Pozdrawiam
    • langolier_maximus Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 14:49
      Jak we wrzesniu, to prawie wszedzie w basenie Morza Srodziemnego: wyspy greckie-np.Rodos,Zakyntos, Santorini, Kreta..Hiszpania: Majorka, Wyspy Kanaryjskie,Wlochy: Sycylia,Madera, Turcja,Malta
    • alicez Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 15:06
      Nigdy nie byłam w Egipcie ale za to lubię Maroko. Za chwil kilka właśnie tam lecimy z 2 dzieci.
    • begier.renata Re: Alternatywa dla Egiptu 19.02.11, 15:42
      Może Dalmacja? Okolice Splitu, albo Dubrownika.
    • jacekzwawy Krym 19.02.11, 19:12
      Polecam Krym. Jeżdżę tam od 8 lat. Do stolicy Krymu - Symferopola lata z Katowic (z przesiadką w Kijowie) Wizzair.

Mój ulubiony pensjonat to pensjonat Mewa w Teodozji. Góry, morze, piaszczysta plaża, ceny dużo niższe niż nad Bałtykiem, piękne widoki. Polecam. Popatrz na referencje Polaków na stronie pensjonatu (z podaniem maila, nr telefonu polecającego)

www.teodozja.net/pl/referencje
    • urticaria Hmm 20.02.11, 00:46
      Turcji w wrześniu z małym dzieckiem jednak nie polecam. Sama byłam tam właśnie we wrześniu i temperatura była powalająca dla dorosłego.
      Kanary są znacznie droższe, ale i lot jest długi i upierdliwy, zwłaszcza jeśli jest międzylądowanie (nie wiem czy to norma, ale tak leciałam na Gran Canarię).
      Może warto sprawdzić ... Bułgarię. Przyznaję, że byłam tam wieeeele lat temu (jeszcze za czasów bratniej przyjaźni z Sowietskim Sojuzem smile, ale do dziś wspominam z nostalgią piękne plaże i ciepłe morze). W ofertach biur podróży widziałam, ze ceny są niewysokie i jest trochę hoteli międzynarodowych sieci, co może być gwarancją przyzwoitej jakości. Klimat też raczej przyjemny, lot krótki, no i jednak to UE...
    • cartman71 Re: Alternatywa dla Egiptu 20.02.11, 10:24
      1.Sycylia
      2.Maroko

P.S.

W życiu nie spotkało mnie większe rozczarowanie niż Egipt. Stara prawda w tym przypadku się zawsze sprawdza. Gdzie najwięcej się pcha polaczków (tleniona blondyna i piwny brzuch u gościa) tym większy chlew.
    • labandera Libia 20.02.11, 10:31
      tam też jest gorąco i tanio. Polecam!
      • olesa Re: Libia 20.02.11, 14:39
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9136910,Chaos_w_Libii__Lekarz__200_zabitych__Islamisci_wzieli.html
        "Gorąco" jest z pewnością.
    • only-maru Re: Alternatywa dla Egiptu 20.02.11, 20:25
      a czemu nie do grecji? byliśmy w Gellina Village na Korfu i dzieciaki były zachwycone. po pierwsze jest tam bezpłatny aquapark, poza tym super długa plaża z darmowymi leżakami i parasolami (pamietajmy,zeby chronic dzieci przed nadmiernym promieniowaniem UV) no i świetne animacje w dzien i wieczorami. dzieciaki na pewno nie beda sie nudzic. aha no i jedzenie było pyyyyyyyycha!big_grin
    • marzenka_waw Re: Alternatywa dla Egiptu 10.03.11, 08:57
      Witam,
      polecam Grecję/Zakynthos
      hotel Majestic & Spa
      magiczna wyspa, magiczny hotel, moje magiczne wakacje
      najlepiej z Itaką, maj/czerwiec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka