Dodaj do ulubionych

Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka

22.02.11, 10:06
Może któraś z Was spotkała się z takim przypadkiem: lecę do UK firmą WIZZAIR, przeczytałam, że na pokład można zabrać składany wózek i małe łóżeczko. Czy kiedykolwiek brałyście ze sobą łóżeczko / nam bardzo by się przydało, gdyż w miejscu planowanego pobytu takowego nie ma a znacznie ułatwiłoby to nam logistykę noclegów/ ? Jestem ciekawa co firma rozumie pod pojęciem "małe łóżeczko" ? Planuję napisać do WIZZAIR, ale może Wy macie jakieś doświadczenie w tym temacie.
Z góry dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • pagaa Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 10:18
      weź po prostu turystyczne-zajmie malutko miejsca
      • ancymon123 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 10:29
        Składane turystyczne jest wilekości złożonego wózka parasolka, a ile nie mniejsze. Na pewno żadnego ze szczebelkami na pokład nie przyjmą smile
    • myshha1 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 10:39
      Domyślam się że chodzi o łóżeczko turystyczne, tylko jestem ciekawa jak to wygląda w praktyce i czy ktoś korzystał z takiej opcji.
      Prawdę mówiąc nie wiem jak wygląda łóżeczko turystyczne w pozycji złożonej, ale jeśli piszecie, że zajmuje tyle miejsca ile wózek parasolka, to chyba skorzystam.
      Dzięki !
      • pagaa Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 10:45
        złożone łóżeczko turystyczne wygląda jak złożony namiot
      • deela Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 11:02
        złozone łózeczko turystyczne wygląda mniej więcej tak:
        https://ekids.pl/allegro/MM%20Happy0610/Happy0610%20torba.jpg
        ja bym wzięła, jako zwykły bagaż
    • figa33 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 10:40
      Przypuszczam, że o ile wózek (jeśli jest to parasolka), możesz oddać i odebrać przy schodach samolotu, to łóżeczko raczej każą CI nadać na bagaż normalnie.
      • ancymon123 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 10:45
        Łóżeczko w samolocie jest zbędne, ale na pewno zmieści się do luku bagażowego w kabinie. Tylko nie wiem po co, lepiej nadać na bagaż.
        • mikams75 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 11:58
          tylko ze jak sie nada na bagaz, to wlicza sie do wagi bagazu i mozna wziac wowczas mniej rzeczy. Takie jak na fotce wyzej wazy z 10 kg.

ale jakby nie bylo - lozeczko w samolocie jest zbedne zupelnie, nie wyobrazam sobie targac cos takiego do samolotu....
    • tijgertje Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 11:13
      wozek mozesz wziasc na pewno, skladasz przed wejsciem i odbierasz rowniez przed wejsciem, choc leci w luku bagazowym. Przypilnuj tylko przy nadawniu bagazu, zeby dali na niego zawieszke, ze ma byc do odebrania przy wejsciu, inaczej moze sie zdarzyc,, ze pojedzie na tasme z reszta bagazy. Lozeczko turystyczne mozesz nadac jako bagaz, ale dowiedz sie koniecznie czy jest on liczony jako bagaz (zamiast walizki!) i czy i ile musisz za niego zaplacic. czasem po prostu sie nie oplaca. Wizzair ma ograniczenia dotyczace bagazu, moze sie okazac, ze ci na lotnisku taka doplate dowala, ze taniej wyjdzie kupienie nawet nowego lozeczka turystycznego na miejscu. musisz dokladnie pilnowac wagi bagazu, bo za kazda nadwage wala straszne doplaty. Jesli dziecko nie ma osobnego miejsca, to w zasadzie poza wozkiem zaden bagaz mu nie przysluguje.
    • moni_ka30 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 11:27
      Pewnie wszystko mozna zabrac na poklad i wozek, i lozeczko, i fotelik samochodowy, i przewijak rowniez, w koncu lecicie z DZIECKIEM. Matko!
      Za darmo to leci wozek spacerowy, ktory nadajesz jako bagaz albo zostawiasz pod schodami PRZED wejsciem na poklad. Na poklad wchodzi matka, dziecko (dostaje swoje pasy) i bagaz podreczny.
      A reszta rzeczy? Co tylko chcesz, tylko ze za dodatkowa oplata.
      • moni_ka30 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 11:33
        Dobra tez znalazlam info o wniesieniu wozka i lozeczka. Przepraszam, ale naprawde jestem w szoku, bo jeszcze nigdy o tym nie slyszalam. To nie jakis chwyt marketingowy? bo jakos nie potrafie sobie tego wyobrazic, gdzie to niby stoi?
        • myshha1 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 12:52
          Właśnie, taka informacja też mnie zdziwiła i jestem ciekawa czy ktoś z tego korzystał. Wieczorem napiszę do WIZZAIR i spytam się co i jak.
          • figa33 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 13:37
            Oszczędze Ci pisania czy dzwonienia do Wizz Air bo możesz szybko nie dostać odpowiedzi. rozmawiałam przed chwilą z bratem, który pracuje na lotnisku, a wczesniej pracował w Wizz Air właśnie, do dziś mając z nimi sporo wspólnego.

1) Bagaż rejestrowany w Wizz Air ma jeden z większych limitów wśród linii lotniczych bo aż 32 kg. Bezpłatny jest tylko bagaż podręczny który można a nawet trzeba wziąć do kabiny samolotu. Jego limit - do 10 kg więc też więcej niż w innych liniach, gdzie za zwyczaj jest 5 kg) i ten jest w cenie biletu. Każda sztuka bagażu rejestrowanego (do 32 kg) jest płatna. Jesli wykupujesz przez internet, to 68 zł.

2) Jeśli dziecko ma poniżej 2 lat, możesz zabrać ALBO wózek, ALBO łóżeczko bezpłatnie.

3) Jeśli dziecko ma powyżej 2 lat, zarówno wózek, jak i łóżeczko należy nadać na bagaż.

Wniosek, zarówno w przypadku 2) (jeśli zdecydujesz się brać i wózek i łóżeczko), jak i 3) - będzie Cię to kosztowało 68 zł.

• myshha1 Re: figa33 22.02.11, 17:41
              Pięknie dziękuję, rozwiałaś moje wątpliwości.
              Stawiam wirtualną kawę/herbatę smile
    • camel_3d Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 12:20
      zobacz na strnie ile mozesz zabrac. Wozek jest wliczany w koszty..ale lozeczko to juz doatkowy bagaz, wiec na poklad ci na pewno nie pozwola wniesc..ale moze oddac jako bagaz..tyle ze raczej mam wrazenie, ze taniej bedzie kupic na miejscu inne niz placic za nadbagarz,,

• myshha1 Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 12:28
        Kiedy leciałam pierwszy raz, temat łóżeczka w ogóle mnie nie interesował, było na miejscu. Teraz nie będzie nawet łóżka dla mnie, muszę spać na karimacie. Dla mnie ok, ale co z Młodą ? Dlatego poczytałam regulamin i jest tam właśnie info o łóżeczku na pokładzie. Jako bagaż na pewno musiałabym zapłacić co byłoby bezsensem, na miejscu kupię w pierwszym lepszym markecie. Łóżeczko mogłabym pożyczyć, ale jeśli okaże się przy odprawie że nie mogę go zabrać/muszę dokupić bagaż to będzie problem.
        Macie rację, lepiej będzie kupić na miejscu, mniej stresu, już sam lot jest wystarczająco stresujący dla mnie smile
        • paliwodaj Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 19:22
          w zyciu nie bralabym na 2 godziny lozeczka do srodka samolotu. Nie latalam nigdy tymi liniami ,ale latalam innymi i dluzej, gdybym miala upychac te lozeczka i inne klamoty przed ladowaniem/startem to pewnie zwatpilabym. A przy wysiadaniu gdy wszyscy na raz wstaja, musisz pozbierac siebie, rzeczy dziecka, zapakowac to sprytnie i wyjsc, koszmar jeszcze z lozeczkiem...
          Wez niezbedne minimum na poklad, reszte oddaj z bagazem
          • mamamija_em Re: Podróż samolotem a łóżeczko dla dziecka 22.02.11, 19:51
            możesz zaopatrzyć się w łóżeczko turystyczne samsonit, jest bardzo lekkie i składa się do takich rozmiarów że bez problemu upchasz je nawet do swojego bagażu podręcznego - to wariant jak nie dopłacać.
    • kasiacl Poszukaj sobie w UK Phil&Teds traveller 22.02.11, 19:51
      Łożeczko turystyczne które waży poniżej 3 kg (serio, sama takie mam). W PL zapłaciłam za nie ponad 600, a mam wrażenie że w UK ok 100 GBP kosztuje. Rewelacja, w wakacje braliśmy nawet na plaże (ma śledzie i zapinaną górę) więc Bruno mogł spać na dworze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka