Dodaj do ulubionych

Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dziećmi?

21.07.11, 08:47
Sam Toruń znamy ale okolice już niezbyt. Mamy 5,5 latkę i niespełna trzylatka, pewnie zaliczymy Solecki Park Dinozaurów, co jeszcze? gdzie warto wyruszyć z dzieciarnią? wyjazd ma być typowo pod dzieciaki i zapewnienie im wszelkich atrakcji.
Obserwuj wątek
    • k1234561 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 08:59
      Może Biskupin,Żnin-Wenecja.Można ze Żnina pojechać taką kolejką (stylizowaną na stary pociąg) do Biskupina.W samym Biskupinie też pewnie znajdą się jakieś atrakcje.Oprócz tego Zamek w Golubiu-Dobrzyniu.Możecie też przyjechać do Inowrocławia do Parku "Solanki"sam park bardzo ładny,duży,są tężnie z prawdziwego zdarzenia,w dużo lepszym stanie niż w Ciechocinku.Jest ładny plac zabaw dla dzieci obok tężni, minigolf i kręgle.Można wejść na tężnie i chodzic u góry,fajny widok, są stawy,urokliwe alejki,kilka kawiarenek,kilka restauracji.
      • slonko1335 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 11:24
        Dzięki myśleliśmy o Ciechocinku właśnie ale w takim razie może faktycznie na Inowrocław postawimy.
    • kepucha Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 09:03
      Barbarka - to prawie Toruń, więc może znasz;
      Myślęcinek - to już z kolei Bydgoszcz, ale jednak wciąż w okolicy Torunia smile
      • slonko1335 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 09:08
        Tak Barbarkę znam, w niedzielę na pewno na Mszy będziemy.
        Właśnie do Myślęcinka nie dotarliśmy jeszcze i dzięki za przypomnienie bo mi nazwa wyleciała z głowy-pamiętałam tylko że coś w Bydgoszczy miało być.
        • najma78 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 09:16
          Myslecinek w strone Gdanska (wylotowka, ul. Gdanska prosto) jest tam zoo, plac zabaw, stawy, fontanny, ogromny teren spacerowy, sciezki rowerowe.
        • mamaemmy mszy a nie Mszy ;P 22.07.11, 21:32
          slonko1335 napisała:

w niedzielę na pewno na Mszy będziemy.

na "mszy " chyba.
          Tak samo jak jest "ksiądz" a nie "Ksiądz "
          Bez względu na intensywność wiary i katolickiego zaangażowania.
          • slonko1335 Re: mszy a nie Mszy ;P 23.07.11, 09:09
            być możesmile Moja mama należała do neokatechumenatu i u nich zawsze Msza Święta duża literą pisano, podobnie jak w wiekszości tekstów o charakterze religijnym, więc mi się odruchowo napisało ale obie formy ponoć mogą być używane, jednak moje zaangażowanie rzeczywiście jest takie iż powinnam małą napisać.
    • ladyjm Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 10:59
      ja w tym roku jade do zamku krzyzackiego w gniewie - to 2 godziny autem od torunia. maja tam turnieje rycerskie i inne takie. poza tym malbork - 1 godzina od torunia.
    • kledka82 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 11:54
      Skansen w Sierpcu, jakieś 1,5h drogi od Torunia 10ką w stronę Stolicy.
      W wakacyjne weekendy robią różne imprezy typu miodobranie, sianokosy. Poza tym stała ekspozycja. Bardzo lubię to miejsce i polecam smile
    • sanrio Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 16:45
      jak już będziecie w Bydgoszczy to koniecznie idźcie na Wyspę Młyńską - jest tam pięknie, jest ładny plac zabaw, plaża i muzea, a dla rodziców (choć dzieci też się tam odnajdąsmile cudowna knajpka nad brzegiem rzeki - warzelnia piwa, ale oprócz piwa mnóstwo pysznego jedzenia tam dają! Potem można przejść bulwarem wzdłuż Brdy albo skorzystać z tramwaju wodnego. Wszystko w centrum więc nie ma za dużo wędrowania a i do Myślęcinka nie tak dalekosmile Ja nie z tamtąd ale urzekła mnie ta okolica, jedna z piękniejszych w Polsce starówek.
      • robin2510 slonko 21.07.11, 17:09
        To jak w Bydzi zawitasz to już chyba na kawę do mnie wpadniesz wink))), potwierdzam jako rodowita Bydgoszczanka, co poprzedniczki napisały a zwłaszcza Sanrio. Plac zabaw jest super. Jak się na Wyspie Młyńskiej zmęczycie to do Sowy na Stary Rynek na kawkę i ciacho zapraszam, jedna z lepszych cukierni w Polsce wink.
        • slonko1335 Re: slonko 21.07.11, 20:06
          Robin jasne możemy się na kawulca zgadać jak dotrzemy, już w drodze do Piernikowa zatrzymujemy się u jednej z forumek na kawkę i krótki odpoczynek, miło mi będzie poznać kolejnąsmile A w Sowie pracujesz? U nas jest Sowa ale nigdy nie byłam-kilka razy torta miałam okazję próbować tylko.
          • robin2510 Re: slonko 21.07.11, 20:08
            nie u sowy akurat pracuje mój kumpel dobry, jam branża zupełnie inna wink finansowa wink a szkoda że urlopu już nie mam ;-(.....
          • slonko1335 Re: slonko 21.07.11, 20:08
            acha do Torunia jeździmy co roku, czasami częściej ale na bank raz w roku, więc nawet jakby coś tym razem nie wypaliło to na pewno będziemy jeszcze.
      • slonko1335 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 20:04
        Pierwszy raz słyszę, że kogoś BYdgoszcz zachwyciłasmile
        Bez urazy Robin-nigdy nie byłam więc nie mam własnego zdania ale znam kilkoro bydgoszczan(nie wiem czy aby tak jest poprawnie) i oni sami zawsze nabijali się z własnego miasta(Bydgoszcz-miasto jeleni czy jakoś tak-na dworcu ktoś zieleni ponoć przeprawił i sami Bydgoszczanie w świat to wynosili potem i twierdzili że prawda).
        Rodzinkę mamy w Toruniu, część pracuje lub uczy się w Bydgoszczy dlatego niekoniecznie w dni wolne tam pragną jeździć i jakoś nigdy nie dotarliśmy ale teraz będziemy nieco dłużej niż zwykle więc skorzystamy z okazji. Zrobimy sobie w takim układzie całodzienną wycieczkę i zaliczymy Wyspę Młyńską i Myślęcinek.
        • robin2510 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 20:11
          Jeśli chodzi o czas wolny to polecam te miejsca co dziewczyny pisały czyli poza Bydzią. W Bydgoszczy Stary Rynek i Wyspa Młyńska są ok , dworzec jest z trochę innej strony ale faktycznie syf kila i mogiła. Architektury w Bydgoszczy to nie ma nie jest to jakieś super atrakcyjne miasto, fakt ale idzie żyć. I tak jest duzo lepiej do tego co było wink
          • feniks_z_popiolu Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 20:29
            Bydgoszcz robiła za plener filmowy w Magicznym drzewie, Starówka jest bardzo urokliwa. Swojego miasta na ogół nie zna się zbyt dobrze od strony turystycznej!
          • slonko1335 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 20:45
            Lubię polskie miasta zwiedzać-każde ma swoją specyfikę i klimat ale właśnie zawsze słyszałam, że Bydgoszcz jest okropna i klimatu nie ma, chętnie więc się przekonam że to nieprawdasmile
            Niestety na konkretne zwiedzanie nasze dzieciaki jeszcze zbyt małe ale na Wyspę i do Myślęcinka myślę że podjedziemy i na spacerek Starówką też na pewno.
            Zapiszę zaraz wątek w ulubionych bo pewnie i tak wszystkiego za tym pobytem nie damy rady ogarnąć(musimy jeszcze rundkę po rodzince w Toruniu zrobić) ale będziemy przy każdym przyjeździe kolejne odkrywać.
            Robin kiedyś w radiu słyszałam, że jakieś bloki w Bydgoszczy jakiś artysta fantastycznie pomalował, warto zobaczyć czy można sobie odpuścić?
        • sanrio Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 22:46
          smile no zachwyciła, bo tera to już zupełnie nie ta Bydgoszcz co jakieś 10-15 lat temu, kiedy był wszędzie syfsmile nie wiem jak zimą, ale teraz, latem cudeńkosmile
    • milkygirl Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 19:29
      Jeśli dinozaury to ja osobiscie polecam park w Rogowie - Zaurolandia w okolicach wspomnianego Biskupina.
      Ładniej tam niż w Solcu, wiecej atrakcji smile

A w okolicach Żnina jest świetne miasteczko westernowe - Silverado City. Też swietna atrakcja dla dużych i malych smile

Natomiast troszke dalej,w Grudziadzu jest park w ktorym jest wszystko wink
      dinozaury, dziki zachid, safarii...ale tam nie bylam wiec nie wiem czy warto smile

• slonko1335 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 20:07
        Do Rogowa jest dużo dalej niż do Solca z Torunia? w solcu byliśmy 2 lata temu więc może faktycznie dla odmiany Rogowo, chociaż dzieciaki małe były i nie pamiętają i tak Solca....
        • figrut Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 22.07.11, 20:37
          > Do Rogowa jest dużo dalej niż do Solca z Torunia? w solcu byliśmy 2 lata temu w
          > ięc może faktycznie dla odmiany Rogowo, chociaż dzieciaki małe były i nie pamię
          > tają i tak Solca....
          Dużo dalej. Solec masz na trasie Toruń - Bydgoszcz, a Rogowo za Żninem. Z tych wszystkich wymienionych chyba najbardziej polecam Solanki w Inowrocławiu i Bydgoską "Wenecję", ulicę Gdańską (bydgoszczanie nie przyglądają się pięknym kamienicom), Myślęcinek i Młyńską. W Solankach jestem co kilka dni i wciąż mi się podobają smile
    • gaja78 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 21.07.11, 22:54
      W końcu mam okazję zareklamować moje rodzinne miasteczko - polecam zamek w Golubiu-Dobrzyniu smile
    • kosc_ksiezyca Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 22.07.11, 03:00
      Koniecznie Ciechocinek, pół godziny drogi, sporo atrakcji.

Biskupin, Żnin, Gniew - dość daleko jednak. Nieco bliżej Golub-Dobrzyń, a tam zamek, fajna sprawa.
    • kepucha Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 22.07.11, 11:28
      O o, to jak już będziesz w Bydgoszczy...hehe...to około 25 km za Bydgoszczą na północ jest Koronowo i Zalew Koronowski - woda, plaże, lasy, parki. Tylko pogoda musi być...No i od Torunia to już z 70 km będzie... Ale może na przyszłość. Polecam. Takim "centrum" turystycznym nad Zalewem są Pieczyska smile.
      • slonko1335 Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 22.07.11, 11:35
        a dzięki bo myśleliśmy żeby gdzieś wyskoczyć jeszcze na jakiś kamping jak będzie pogoda na kilka dni, więc może po Toruniu byśmy się tam wybrali, przed powrotem do odmu. Póki co u mnie pogoda mało wakacyjna ale mam nadzieję, że coś się zmieni do przyszłego tygodnia...Musze zobaczyć jak to na mapach wygląda i jak bardzo nam po drodze lub nie po drodze.
        • kepucha Re: Okolice Torunia-gdzie warto wyskoczyć z dzieć 22.07.11, 11:42
          A, oprócz czysto wakacyjnych atrakcji (tj. woda) w Koronowie warto też zobaczyć dwa kościoły - jeden mniejszy, drugi całkiem spory (w tym roku "awansował" na bazylikę mniejszą). Oba pocysterskie, gotyckie, wnętrze - barok. Ten większy jest fajnie usytuowany - koło więzienia wink(recydywa), które kiedyś było zakonem cysterskim> a zaraz obok więzienia Brda (niestety paskudna, brudna, niegdyś ponoć przejrzysta i smaczna wink) i duuuuży park Grabina (niestety też bez większych atrakcji, ot drzewa tylko, pozostawiony sam sobie, co w sumie też ma swój urok). Tylko nie wiem, co dzieciaki na to... big_grin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka