Dodaj do ulubionych

Wakacje na Jurze

05.02.14, 12:37
Witam
Mam pytanie odnośnie rejonów Jury, ponieważ są mi zupełnie obce. W tym roku planujemy 10 dniowy pobyt razem z 10 latkiem. W 3 miejscowościach wybrałam potencjalne miejsca noclegowe i nie wiem na którą się zdecydować. Są to Kroczyce ( pobyt z wyżywieniem wiec problem z zaopatrzeniem odpada), kolejne to Ogrodzieniec Podzamcze ( pobyt bez wyżywienia), Zdów ( pobyt bez wyżywienia). Teraz moje pytanie czy w tych miejscowościach można liczyć na jakąś restaurację z dobrym jedzeniem? oraz jak wyglada sytuacja z przemieszczaniem się busami itp. do innych miejsc w celu zwiedzania. Ponieważ tylko ja i syn lubimy zwiedzać natomiast mąż odpoczywa stacjonarnie- niestety, ten typ tak masad . Czy polecacie " Noc z duchami" w Ogrodzieńcu? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • kontaminacja Re: Wakacje na Jurze 06.02.14, 21:24
      Szczerze odradzam nocleg w Ogrodzieńcu, jeśli chcecie wypocząć - mnóstwo turystów, aut, stoiska z tandetną chińszczyzną, itd. Sam zamek oczywiście wspaniały. Nam zdecydowanie bardziej podobała się północna Jura, więcej było też skałek nadających się dla 10-latka.
    • ciotka.aka Re: Wakacje na Jurze 10.02.14, 22:24
      Z punktu widzenia osoby pochodzących z okolic Jury, z proponowanych miejsc poleciłabym Kroczyce. W ostatnich latach ta miejscowość chyba sporo zyskała ( przeciwieństwie do Ogrodzieńca). Wydaje mi się, że to najlepszy wybór. Nie kojarzę w Ogrodzieńcu jakiegoś miejsca z jedzeniem (raczej budki z hod dogiem i gofrem) i faktycznie sporo turystów Kroczyce kojarzą mi się z grupami wspinających się). Zdów jest mi kompletnie obcy. Podzamcze z zamkiem Ogrodzieniec - to trzeba zobaczyć póki jeszcze nie zostało totalnie zalane chińszczyzną, noc z duchami (kiedyś były całkiem fajne), Mirów, Bobolice - koniecznie (tam na pewno zajdziecie coś do jedzenia), Góra Birów. Na pewno Pieskowa Skała, Pustynia Błędowska - tyle, że te atrakcje jednak są trochę od siebie oddalone dlatego nie wyobrażam sobie zwiedzania bez własnego transportu. Infrastruktura turystyczna jest w powijakach, dopiero coś się zaczyna dziać. Sama nie wiem czy to dobre, czy złe - dla mnie Podzamcze zawsze będzie kojarzyło się z pięknymi monumentalnymi ruinami (pamiętam jakie wrażenie zrobiły na moim mężu - a właściwie jeszcze "niemężu" kiedy pierwszy raz pojechaliśmy tam razem), ciszą - naprawdę żywego ducha nie było, a żeby dostać się na zamek trzeba było przełazić przez mury i jeszcze z wiosennymi wagarami rocznik '93, może '94. W ubiegłym roku widziałam niestety już w dużej mierze "kolorową" komercję...
      • iwonasg Re: Wakacje na Jurze 11.02.14, 11:57
        Dziękuję ca cenne informacjesmile
        • sebastianm85 Re: Wakacje na Jurze 11.02.14, 21:25
          My na Jurę jeździliśmy głównie pod namioty, zatrzymywaliśmy się w Podlesicach, Rzędkowicach. Z busami tam raczej kiepsko, w małopolskim znacznie lepiej, tam jest ogromna ilość busów, ale i znacznie więcej turystów. Pamiętam, że my jeździliśmy po Jurze pks-ami (czasem nie chciały przyjechać wink ) oraz PKP - dawało radę.
          Kroczyce, Podlesice, Rzędki - nieduże miejscowości, ale wszystko się tam znajdzie, sklep, restauracje, kościół w Kroczycach, świetna Pizzeria u Włocha w Żarkach... smile Jeśli macie swój samochód, wszystko w zasięgu ręki. Polecam też wypożyczyć rowery - w Kroczycach jest wypożyczalnia. Fantastyczne rejony na rowery.
          W czerwcu 2013 r. zorganizowaliśmy wspólnie z Klubem Nomadów wyjazd dla kilkunastu rodzin z dziećmi, do Podlesic właśnie - relacja tutaj Poszukiwanie skarbów na Jurze - może jakieś inspiracje? smile W razie czego, służę dodatkową radą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka