Dodaj do ulubionych

Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował??

31.05.05, 16:40
Witam
przejrzałam kilka stron - postów masa, ale głównie o miejsce spędzenia
wakacji. A ja mam inny dylemat: czy można by jechać z dziećmi (4,5 i 2,5
roku) pod namiot?? Czy to jeszcze za małe maluchy na takie warunki?? Myślę o
tym między innymi pod kątem finansowym.
Czy ktoś był z takimi maluchami pod namiotem?? A może wyperswadujecie mi
ten "głupi" pomysł.
Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • mamapodroznik Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 31.05.05, 17:36
      ja jeszcze nie ale tez chce jechac z coreczka prawie 3,5. A myslalas juz gdzie
      jechac.
      • justysia25 Nie mamy jeszcze konkretnych planów 31.05.05, 19:16
        I wogóle mój mąż uważa że to "chory" pomysł bo dzieci - przynajmniej synek -
        jeszcze za małe - mówi że za rok OK ale teraz z 2,5-latkiem to nie wchodzi w
        grę. Mnie osobiście ten pomysł nie przeraża ale może nie mam wyobraźni dlatego
        Was pytam.
        Pamiętam że bardzo fajne było pole namiotowe Viking w Dziwnówku - ale to
        jeszcze z czasów przed dziećmi smile I jakie dodatkowe wyposażenie namiotu
        należałoby ze sobą wziąć ze względu na dzieci?
        Justyna
        • kasiorek30 Re: Nie mamy jeszcze konkretnych planów 31.05.05, 22:14
          Parę lat temu byliśmy z synem pod namiotem na wczasach a miał wtedy 2 latka.Ten
          wyjazd do dzisiaj wspominamy bardzo milutko i z pewna tesknotą za tamtymi
          czasami.Napewno super wypoczniecie byle tylko pogoda Wam dopisała.Teraz tylko
          znajdzcie dobry camping i w drogę.Udanego wypoczynku!
    • agata_to_ja Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 31.05.05, 22:32
      Moi znajomi wyjeżdżali regularnie z dziećmi pod namiot (3 dzieci). Najmłodsze
      dziecko pod namiotem miało 8 miesięcy, a koleżanka raz była w końcówce ciąży.
      Oczywiście trzeba mieć dobry namiot. Oni byli bardzo zadowoleni, dzieci też
      zachwycone.
    • malafm Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 01.06.05, 10:35
      He he własnie miałam pisac podobnego postasmile
      My w zeszlym roku bylismy W Chłapowie pod namiotem co prawda tylko pare dni bo
      lało okropnie i jak zaczęlismy "przeciekać" to przeszlismy na kwatery, ale to
      wiadomo jakie w zeszłym roku bylo lato...sad W tym roku tez jedziemy na 100% pod
      namiot tylko juz zdecydowanie nie tam. W każdym bądź razie nad morze, znalazłam
      fajne pole w Mielnie i chyba własnie tam się wybierzemy. My jesteśmy raczej
      typem "luzaków" wiec swoboda jaka daje namiot jest w sam raz dla nas. Nasza
      Wika ma 4 latka i w zeszłym roku była przeszczęśliwa jak jeszcze w piżamie
      mogła wyskoczyc od razu na hustawkismile.
      Mam pytanie w takim razie może ktos wybiera sie własnie pod namiot nad morze w
      okolicach 7 sierpnia...smile
      Mała
    • borunia2 Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 01.06.05, 11:02
      Mój Szymon miał 2,5 roku jak pierwszy raz był pod namiotem. Wszyscy byliśmy
      zadowoleni. W tym roku też jedziemy i Natalka swoją pierwszą świeczkę zdmuchnie
      właśnie na polu namiotowym smile Swiat należy do odważnych.
      • sizi1 Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 01.06.05, 13:14
        Moi rodzice jeździli od czasu kiedy skończyłam 10 miesięcy! I nigdy nie
        wspominali, że było źle. Teraz pola namiotowe mają prąd, ciepłą wodę,
        prysznice, ubikacje..........Sama na takie jeżdżę do Gąske (co prawda do
        przyczepy campingowej) ale są tam ludzie z dziećmi pod namiotem i jest fajnie.
        Ba! zakładając, że jest fajna pogoda ........... bo jak deszcz pada to sami
        wiecie
    • justysia25 Dziewczyny - dzięki za odpowiedzi 01.06.05, 20:14
      Normalnie podniosłyście mnie na duchu - od dziś zaczynam pracować nad
      przekonywaniem męża do tego pomysłu smile))
      Świat należy do odważnych - spróbujemy - jakby nie wypaliło zawsze można szukać
      kwatery lub wracać do domu - w końcu mamy tylko 2 godz. jazdy.
      Pozdrawiam
      Justyna
    • justysia25 Drogie dziewczyny - napiszcie mi proszę jeszcze... 01.06.05, 23:13
      czy dla dzieci wystarczy tak jak dla dorosłych karimata i śpiwór czy materac
      powinien być dmuchany czy jak wogóle powinno wyglądać wyposażenie namiotu??
      Macie już jakieś doświadczenie w tym temacie więc myślę że coś mi mądrego
      poradzicie smile
      Justyna
      • borunia2 Re: Drogie dziewczyny - napiszcie mi proszę jeszc 02.06.05, 10:45
        Ja specjaline na ta okazje kupilam materac dmuchany, odrazu taki ze we 4
        będziemy na nim spać, Szymon ma spiwór, z którego znając go napewno będzie
        wychodził smile a Natalka będzie spała w takim ocieplanym dresie w spiworku z
        wózka on jest ocieplany polarkiem. Ddatkowo przydałaby sie jakaś lampka do
        środka, w razie jakby sie dziecko przebudziło. Nie wiem jeszcze jak zorganizuje
        jedzenie mleka o 6 rano, ale bede martwić się w trakcie. No i w razie brzydkiej
        pogody my mamy tylko jakies 11 godzin do domu smile ale mam nadzieję, że padać
        nie będzie.
      • adrianna23 Re: Drogie dziewczyny - napiszcie mi proszę jeszc 02.06.05, 10:45
        My wybieramy się pod namiot z 10 miesięcznym synem w lipcu. Co do wyposażenia
        to musisz mieć na pewno materac bo od ziemi ciągnie. My mamy taki wysoki około
        20 cm. Bardzo praktyczną rzeczą pod namiotem jest... pianka, którą kładzie się
        pod panele. Można ją kupić w każdym sklepie z materiałami budowlnaymi, jest
        bardzo tania. Kładzie się ją na podłodze w sypialni a efekt jest niesamowity!
        Cieplutko w nóżki jak się stanie gołą stopą i doskonała izolacja zimna.
        Moja siostra pierwszy raz była pod namiotem jak miała 2,5 roku i były to
        najlepsze wakacje. Dodam, że jeździmy w środek puszczy augustowskiej, gdzie nie
        ma prądu, łazienek ani innych luksusów, a do wsi jest 4 km. Jeździmy tam już
        chyba 15 lat i co roku jest fajniej.
        Pozdrawiam, Ada
        • polka79 Re: Drogie dziewczyny - napiszcie mi proszę jeszc 02.06.05, 14:24
          wlasnie wrocilismy z dlugiego weekendu pod namiotem z 8-miesieczna corcia nad
          morzem smile bylo fajowo
      • zuzulek Re: Drogie dziewczyny - napiszcie mi proszę jeszc 06.06.05, 12:41
        Byliśmy dwukrotnie na wakacjach objazdowych pod namiotem. Raz - Rumunia z
        roczniakiem i raz Turcja z dwoma córeczkami (1 rok i 3 lata). Było SUPER!
        Dzieci spały na karimacie. Jedna im wystarczyła, spały na waleta. Ponieważ było
        gorąco, spały tylko w dziecinnych cienkich śpiworkach (takich, co mają dziury
        na ręce i są zapinane na zamek).
        Oprócz zwykłego sprzętu biwakowego koniecznie potrzebna była duża miednica - do
        mycia dzieci i do prania.
        Wzięliśmy też oczywiście dość dużo jedzenia w słoiczkach, ale i tak zupki
        chińskie tudzież fast food turecki bardziej im smakował (o zgrozo!)
        Polecam wyjazd do cieplejszego kraju, bo przynajmniej nie leje i nie marznie
        się w nocy.
        Pozdrawiam,
        Zuza
    • natta24 Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 03.06.05, 09:33
      Witam, tez sie wybieramy pod namiot corka ma prawie 2 lata, na razie mamy
      namiot i materac. Musimy zakupic jeszcze jakies koce i spiwory i lampke. Nie
      wiem za bardzo co kupic dla coreczki do spania, sa takie male spiwory, czy moze
      juz duzy a moze takie spiworki jak do sprnia w lozeczku w domu, ale nie wiem
      czy ona da sobie to zalozyc bo i tak uwielbia spac odkryta. Acha co to za
      pianka na podloge w namiocie o ktorej pisal ktos wczesniej? gdzie to mozna
      kupic? w obi albo praktikerze np kupie? acha i jeszcze pytanie o oplaty: placi
      sie za namiot+ osoby+ samochod? czy jak zaplacimy za namiot, to juz za osoby
      nie? I jeszcze nie wiemy gdzie jechac. Na pewno nad morze, ale gdzie dokladnie?
      Moze ktos poleci, a moze ktos jedzie tez my wyjedziemy w lipcu, dokladnie nie
      wiem kiedy. A moze jakis taki rajd ze pare dni tu pare tam? co wy na to? Acha
      dobra by byla miejscowosc gdzie jest fajny basen.
      pozdrawiam
      Renata Iskra
      • justysia25 Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 03.06.05, 10:20
        My się wybieramy w okolice Zachodniego Wybrzeża blisko Międzyzdroi: może
        Dziwnów, Dziwnówek, Pobierowo albo Rewal - znamy już te miejscowości i są nad
        samym morzem. Z tego co się zorientowałam to prawie wszyscy tutaj z okolic
        stolicy więc Wam bliżej w okolice Helu czy Gdańska - chyba.
        Też jeszcze nie mamy terminu - wszystko zależy od pogody i urlopu ślubnego. Jak
        te dwie sprawy zbiorą się do kupy to wtedy pakujemy i jedziemy.
        A taki pomysł że kilka dni tu kilka tam jest fajny tylko nie wiem czy natura
        mego męża nie jest zbyt leniwa by co kilka dni składać i rozkładać namiot i
        pakować wszystko smile Jak będzie pogoda cały czas to będziemy siedzieć chyba w
        jednym miejscu. Ja tam kocham się opalać smile
        Justyna
        • malafm Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 03.06.05, 12:13
          My jedziemy w jedno miejsce bo jakos tak małozmotoryzowani jesteśmysmile więc
          przemieszczanie się pociągiem byłoby utrudnione. Nasz Wika w zeszłym roku spała
          normalnie na karimacie i w spiworze, z którego i tak się odgrzebywała. Ta
          pianka pod panele to fajny pomysła jest, grunt, ze mało miejsca zajmuje bo tak
          jak wspomniałam my pociagiem ze Slaska więc musimy zabrać jak najmniej rzeczy.
          Na razie mamy wybrane to pole w Mielnie, wydaje sie całkiem całkiem. Płaci się
          za osoby, klimatyczna opłatę i tam konkretnie jednorazowo za namiot, bo
          pzrewaznie za namiot płaci się normalnie za każdy dzień. W sumie 2 dorosłych,
          dziecko i duzy namiot to wydatek około 30 zł. My musimy jeszcze kupić taki
          specjalny uszczelniacz-impregnat do namiotu, podobno jest cóś takiegosmile
          Pozdrawiam
          Mała
          • borunia2 Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 03.06.05, 14:41
            Twoja Wika to rówieśnica mojego Szymona. My jeździmy do Dąbek na harcerskie
            pole namiotowe, co roku w to samo miejsce. Jest tam dla nas jedna ważna rzecz,
            wykupujemy sobie zupy u harcerzy na 2 osoby, a dostajemy cały gar smile i tym
            sposobem mamy jeden normalny posilek. Przemieszczamy siętylko z pola na plarze
            i spowrotem, a wieczorkiem chodzimy do centrum Dąbek. Każde wakacje tam miło
            wspominam. My jedziemy pod koniec lipca i mam nadziję że pogoda nam dopisze.
            • borunia2 Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 03.06.05, 14:44
              Acha jak Szymek był pierwszy raz to nie mieliśmy materaca, ale pożyczyliśmy od
              harcerzy takie grube wojskowe, a spał w śpiworku takim domowym i przykryty
              cienkim kocykiem, bo on nie cierpi jak mu gorąco. Takie wakacje to super
              sprawa. Szkoda że zdjęcia mam z tego wypadu w albumie a nie w komputerze smile
          • agawer Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 04.06.05, 15:39
            Hej malafm! Właśnie zamierzałam się wybrać z dwójką dzieci (2 lata i 5 lat ) do
            Chłapowa i zmartwił mnie trochę Twój poprzedni post. Co, oprócz pogody, nie
            podobało Ci się tam i na jakim polu namiotowym byliście. Awaryjnie rozpatrujemy
            również Mielno, ale to będzie raczej pełen spontan - dziś się pakujemy, jutro
            wyjeżdżamy. Będę wdzięczna za odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam wszystkie
            dziewczyny z forum. Aga z Gniezna
            • malafm Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 06.06.05, 11:01
              Zacznę od pola - bylismy na Polu Alexa w Chłapowie i tutaj polecam naprawde
              gorąco, świetne warunki, czysto, służby porzadkowe, fajny plac dla dzieciaków,
              własny sklepik, czyste i dobrze wyposażone sanitariaty... itd. Nie mam zadnych
              zastrzeżeń odnośnie samego pola. Nie podobało nam się absolutnie samo Chłapowo
              bo:
              -zejście na plażę przy polu to pokonanie kilkudzisięciu schodów dosyć stromych,
              za stromych jak dla mnie w każdym bądź razie i dla malucha kilkulatka,
              - zejście jest jeszcze jedno w odległosci około 1 km ale to jest dojście przez
              taki wawóz - łatwe podejście dla wózków jak coś, ale jak dla mnie brakowało mi
              tam klimatu plaży - qrcze nie wiem jak to wytłumaczyć, ale wiecie gnijace
              drzewa lisciaste to jakos tak nie ten klimatsad
              - całe Chłapowo lezy przy głownej drodze dojazdowej do Jastrzębiej Góry i Helu -
              czyli dojscie właśnie do plazy czy tez do Władka to spacerek w spalinach
              ciężarówek - jak dla nas średnia atrakcja.
              Wiem, że to tylko moje obiektywne zdanie. Podkreślam jeszcze raz ze samo pole
              jest naprawde godne polecenia.
              Pozdrawiam
              Mała
              • agawer do malafm 06.06.05, 13:57
                Dzięki serdeczne za odpowiedź. Z tym zejściem na plażę i spalinami to
                rzeczywiście nie brzmi optymistycznie. Zastanowimy się jeszcze co zrobić.W
                każdym razie dzięki za szybką odpowiedźsmile. Pozdrawiam Aga
    • lila1974 Re: Pobierowo/Dziwnów 07.06.05, 14:39
      Na polu namiotowym w Dziwnowie (ostatnie pole przy zwodzonym moscie) bylam
      jeszcze w czasach przeddzieciowych, ale pisze o nim dlatego, ze ma swietne
      warunki i rodzice nawet z malymi dziecmi nie beda umeczeni. Ceny byly bardzo
      przystepne, do morza niedaleko.

W Pobierowie bylismy pod namiotem z 9 m-czna Konstancja - najmniejszych
      problemów nie bylo. Pole namiotowe miescilo sie na zejsciu na plaze niedaleko
      dworca PKS.
      • justysia25 Re: Pobierowo/Dziwnów 07.06.05, 14:55
        Lila napisz mi może coś więcej o warunkach na tych polach namiotowych - czy
        jest czysto, jak łazienki, czy jest plac zabaw i co tam wogóle było na polu.
        Pozdrawiam
        ps. mam nadzieję że w końcu będzie lato i będzie można wyjechać smile
        • dosiamamafilipa Re: Pobierowo/Dziwnów 07.06.05, 18:09
          my jedziemy jakos w polowie lipca na fajne pole namiotowe do Rewala 4 min
          spacerkiem od morza nad rzeczka i nas synek wlasnie ma 2.5 roczku zabieramy ze
          soba mase znajomych z dzieciakami w podobnym wieku bedzie super a maly az
          piszczy jak na dzialce rozstawilismy namiot i mu opiwiadalismy ze bedziemy tam
          spac, napewno bedzie zadowolony. Wasze dzieci tez bede zachwycone.
          pzdr.
          dorota
    • musag Re: Pod namiot z dziećmi?? ktoś to przetestował?? 07.06.05, 22:34
      My byliśmy z naszymi córkami pod namiotem w Chorwacji. Dziewczyny miały wtedy 10
      miesięcy. Były na etapie intensywnego raczkowania. Namiot mieliśmy mały i
      niezybt wygodny, ale jakoś daliśmy sobie radę i wspomnienia mamy naprawdę super.
      Jedynie możesz mieć obawy o pogodę, jeśli będzie padać to musicie wymyśleć
      sposoby na zabawienie dzieci.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka