mamagd 04.07.06, 08:00 Czy wiecie co musze wyrobić chcąc zabrać 6 letnie dziecko za granicę - paszport czy dowód tymczasowy? Pomóżcie bo już ostatnia chwila żeby się za to zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna_poz Re: Paszport czy dowód co jest potrzebne? 04.07.06, 09:05 Na dowód przekroczysz granicę tylko w ramach UE, więc praktyczniejszy jest paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
m.agnieszka3 Re: Paszport czy dowód co jest potrzebne? 04.07.06, 22:45 Wyjeżdżaliśmy z małą(wtedy 8m-cy) w ubiegłym roku w sierpniu na Słowację. Wymagali paszportu dla 8miomiesięcznej córeczki, albo wpisu do paszportu rodzica. Powiedziano mi w Ambasadzie Słowackiej, że nie uznają tymczasowych dowodów u dzieci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
j0204 do m.agnieszka3 05.07.06, 08:30 my w te wakcje również wybieramy sie na Słowację z małym 9 miesieczny synkiem - jeśli mogłabyś mi zdradzić gdzie byliście i jakie sa ceny noclegów i jeszcze kilka innych cennych rad- byłąbym bardzo wdzięczna. pozdrawiam i czekam na wieści na forum lub gazetę. jola. Odpowiedz Link Zgłoś
m.agnieszka3 Re: do m.agnieszka3 06.07.06, 12:22 Przepraszam,że dopiero teraz piszę. W lipcu ubiegłego roku byliśmy z 8miesięczną wtedy Agnieszką w Tatrach Słowackich,tylko tydzień. Wzięliśmy wózek i nosidło górskie. Wózkiem: -z parkingu "Popradzki Staw" do Popradzkiego Stawu, -w Zachodnich z parkingu "Żiarska Dolina" do Żiarskiej Chaty. Szlaki,na których Agnieszka wędrowała i też słodko spała w nosidle: -od Szczyrbskiego Jeziora do schroniska na Solisku, -ze Starego Smokowca kolejką na Siodełko(można tutaj wjechać wózkiem),a potem do schroniska Zamkowskiego. W drodze powrotnej do domu poszliśmy nad Morskie Oko. Nie było upałów, córcia zniosła wszystko na medal, ale jeszcze nie chodziła. Zobaczymy, jak będzie w tym roku. Mieszkaliśmy w Tatrzańskiej Strbie i dojeżdżaliśmy wszędzie samochodem. Warto było, bo widać stamtąd całe Słowackie Tatry Wysokie.Nocleg polecam:odremontowany dom, wyposażona kuchnia do wspólnego użytku, możliwość zaparkowania samochodu, grill, jadalnia, kominek(nie tylko atrapa).Dokładniej możesz się przyjrzeć temu miejscu na stronie www.spanie.pl, a nazywa się private boba("bo.ba.sz.sk"). Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam.Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9987 Re: do m.agnieszka.3 05.07.06, 18:50 my podobnie j.w wybieramy sie też na Słowację - dzieciaki 2.5 i 5 lat - może polecisz jakieś ciekawe miejsce, byliśmy dwa lata temu w Słowackim Raju w miejscowości Hrabusice bardzo nam się podobało, ale chciałabym teraz udać się w inne miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: do m.agnieszka.3 05.07.06, 19:41 Dzieci nie mają dowodów,a więc zrób im paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
annka12 Re: do m.agnieszka.3 05.07.06, 20:19 No tu Pan nie ma racji bo dowod mozna wyrobic nawet niemowlakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka33 Re: do m.agnieszka.3 06.07.06, 12:27 Jak można dokonać wpisu w paszporcie, gdzie , ile się czeka i co jest potrzebne i czy na to wjedziemy na Słowację z 6 miesięczniakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
m.agnieszka3 Re: do m.agnieszka.3 06.07.06, 12:29 Tylko, że to są dowody tymczasowe i mogą nie być honorowane przy wyjazdach za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.agnieszka3 Re: do m.agnieszka.3 06.07.06, 12:27 Hej! Napisałam już wyżej.Nie wiem, czy to będzie pomocne, bo Agnieszka wtedy jeszcze nie chodziła,więc nie było problemu z zaprowadzeniem jej tam, gdzie chcieliśmy. Ja liczę, że napiszesz coś o Słowackim Raju, bo jedziemy tam teraz na tydzień. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagd Re: do m.agnieszka.3 06.07.06, 19:40 Juz wszystko wiem. Lepszy jest paszport bo wjedzie sie z nim wszedzie a na dowod tylko do krajow UE. Na paszport czeka sie 3 tygodnie i do zmozenia wniosku potrzebna jest obecnosc obydwojga rodzicow. Cena paszportu to 30 zl. i jest wazny 10 lat. Cena dowodu to takze 30 zl. ale jest wazny 5 lat. Zycze milego odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenawl Re: dowód 13.07.06, 22:50 jak to nie honorują tymczasowych dowodów? dla dzieci są na 5 lat a dla drosłych na 10, z tego wynika, że na dowodzie nie przekroczy się żadnej granicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
lula78 Re: Paszport czy dowód co jest potrzebne? 13.07.06, 23:10 Z dowodem to tylko przekroczysz granice Unii, z paszportem bez ograniczeń. Można też wpisać dziecko do paszportu jednego z rodziców. Minus jest taki, żeby wtedy będziesz musiała zawsze podróżować z dzieckiem. Paszport oddzielny dla dziecka wydaje mi się najlepszym pomysłem. Kosztuje 30 zl + 5 zł oplaty skarbowe. Ja niedawno składałam i czekałam miesiąc. -- www.poradopedia.pl/ - porady na każdy temat Odpowiedz Link Zgłoś