Dodaj do ulubionych

władysławowo czy chłapowo

04.07.06, 09:11
witam mam pytanie czy był ktoś w chłapowie w maksmar lub we władysławowie w
willi kacper jadę z 4 letnim synem i zastanawiam sie gdzie byłoby
lepiejchodzi o dostęp do lokoalów gastronomicznych i jak z zejściem na plaże
oraz o opinie jeśli chodzi o te dwie kwatery
Obserwuj wątek
    • pebe30 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 13:25
      z małym dzieckiem to ani jedno ani drugie
      w chłapowie stroma skarpa i zejście do plaży po schodach
      • sandra2222 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 14:31
        Dlaczego odradzasz Władysławowo? do plaży przecież jest tam łagodne zejście...
        my byliśmy w tamtym roku ze znajomymi którzy byli z dziećmi (4 i 6 lat) ,
        dzieciaki były zachwycone, mimo niesprzyjającej pogody nie nudzilismy się, dużo
        atrakcji dla dzieciaków, naprawdę polecam. jakbyś chciał coś więcej wiedzieć to
        pytaj, bardzo chetnie odpowiem. smile
        • pebe30 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 15:51
          hałas, ścisk, duży ruch samochodowy (przy okazji non stop korki), obciachowa
          muza, frytki na starym oleju, a "atrakcje" to głównie jarmarkowe wyciągacze
          pieniędzy

ale co kto lubi wink))
          • sandra2222 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 16:18
            Miasto po prostu tętni zyciem...co do korków to owszem masz rację ale nie
            mielismy z tym problemu gdyż poruszaliśmy się po prostu pieszo smile , co do
            muzyki to nie wiem ponieważ nie chodziliśmy do dyskotek, ale akurat to uważam
            za nieistone. widocznie trafiłeś na niesprawdzoną kanjpę, my mielismy swoje
            sprawdzone miejsca gdzie jadaliśmy tanio i pysznie smile Nie wyobrażam sobie
            pojechać do jakiejś zapyziałej wiochy i w razie niesprzyjającej pogody nie
            wiedzieć co ze sobą zrobić... no ale kazdy lubi co innego smile
            • afer7 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 17:11
              do sandry może mogłabyś podaj jakieś sprawdzone miejsca we Władysłwowie bo tam
              zdecydowaliśmy sie pojechac gdzieś gdzie mozna iśc z małym z góry dzięki
              • sandra2222 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 17:45
                Tak jak już wspominałam nie trafiliśmy na pogodę, musieliśmy zatem inaczej
                sobie rozplanować czas, oczywiście że nie zrezygnowaliśmy ze spacerów nad
                morzem, dzieciaki były zachwycone ogromną ilością piachu (pierwszy ich wyjazd
                nad morze), szczególnie ten mały mnie rozbrajał, pierwszego dnia rano gdy
                wybraliśmy się aby pokazać dzieciakom morze i byliśmy już na plaży krzyknął :
                tato, tu jest więcej piachu niż na naszym podwórku, a morze nazwal wielką
                kałużą... przebój był niesamowity smile W razie złej pogody(czego oczywiście nie
                zyczę) na pewno nie bedziecie sie tam nudzic, warto wybrać sie do portu gdzie
                można przepłynąć sie statkiem, jest też wesołe miasteczko ( jest tam taka
                karuzela widokowa, ktora porusza się w żólwim tempie i z której można podziwiać
                cale miasto i morze,wrażenia niesamowite),jest też tam wieża widokowa z której
                również można podziwiać miasto z góry. do jastrzębiej góry można wybrać się
                dwupientrowym czerwonym autobusem, my akurat wybraliśmy się na skuterach.
                Jeździliśmy też konno , szczególnie 6 latka była tym zachwycona. Na aleji
                gwiazd sportu można spotkać postacie z bajek dzieciecych i zrobić z nimi
                zdjęcie, fajną frajdą jest też przepłynięcie się motorówką która ciągnie za
                sobą banana. możecie zrobic sobie wycieczke na hel i odwiedzić fokarium
                (najlepiej w czsie karmienia fok). A najważniejsze to spacerujcie dużo, niech
                synuś nawdycha sie jodu (nalepiej wieczorkiem) smile)) , to miasto ma w sobie coś,
                zakochalam sie w tym miejscu, byliśmy tam juz trzy razy,i gdyby nie pogoda
                ktora zrobiła nam psikusa pojechalibysmy po raz czwarty. Miłego i udanego
                wypoczynku... gwarantuję że dzieciaczek nie bedzie się nudzi. Jakby coś to
                pisz , chętnie udzielę jeszcze jakiś wskazówek. pozdrawiam smile

Sandra
                • mami7 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 18:15
                  Ja byłam w zeszłym roku z 4 latkiem i jak dla mnie to straszna tandeciarnia.

Muzyka, o której ktoś wczesniej wspominał, na każdym kroku, bardzo głosńa.
                  Jest bardzo dużo, tych wszystkich bud i kramów itd., itp. Tłumy ludzi, faktycznie spory ruch samochodów, wzdłuz ulicy, którą chodzilismy codziennie, chcąc nie chcąc, bo nie mieszkalismy nad samym morzem. I góry śmieci, wszędzie wysypujące się z koszy.
                  Nie, żebym odradzała, ale nie nastawiałabym się na super-truper i inne takie.
                  Przez pierwsze 3 dni nawet mi to wszystko nie przeszkadzało, a potem to nawet dziecko juz miało dość. Z przyjemnoscią wracaliśmy do domu wink
                  W pewnym sensie wypoczęłam, bo zaczęło lać i się solidnie przeludniło wink
                  Ja wybrałabym Chłapowo, ale ten ośrodek który podałaś jest chyba blisko tej ulicy przelotowej, więc w sezonie nie polecam.
                  Generalnie, w każdej miejscowości nadmorskiej, o ile nie jest to wiocha, jest podobnie. Ważne, zeby pojechac z odpowiednim nastawieniem, przynajmniej jak dla
                  mnie wink
                  My jedziemy do Karwi i tez ma bardzo skrajne opinie. Ale stawiamy na morze i plażę, mimo niepogody.

Życzę udanego urlopu wink)))
                  • sandra2222 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 18:37
                    nie rozumię niektórych ludzi... nie ma to jak sobie ponarzekać... jeśli brakuje
                    ci ciszy i spokoju to było wybrać jakąś odludną miejscowość, ja nie wyobrażam
                    sobie co można robić z dzieckiem na totalnej wiosce w razie niepogody. Te
                    dzieciaki z którymi my byliśmy były zachwycone, nic dziwnego że Twoje chciało
                    wracać słysząc ciągłe narzekania mamusi.
                    • mami7 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 20:48
                      Ty narzekasz... na innych na tym forum.

Opisałam, realnie, jak to wyglądało z mojego punktu widzenia. Nie odradzałam, kazdy niech sobie sprawdzi na własnej skórze. MNie odpowiada, innemu co innego.
                      Ja również wolę kurorty, ale chyba jednak te przez duże K, a Władysławowo do nich nie należy. Chociaż, gdybym miała wybór: wyjazd do Władysławowa, albo nigdzie, to bym pojechała ponownie tam.
                      Nie wiem natomiast, jaki Ty masz interes w bluzganiu innych, tylko po to, żeby przedstawić swój, w Twoim mniemaniu jedyny słuszny, punkt widzenia.
                      • sandra2222 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 21:29
                        > Ty narzekasz... na innych na tym forum.

Chwyt poniżej pasa powiedzialabym.

Poza tym nikogo tutaj nie zbluzgałam więc nie wmawiaj mi. Na tym chyba
                        skończymy naszą miłą pogawędkę. Wydaje mi się ze jakiekolwiek wczasy, nawet te
                        na dominikanie w 5* hotelu by Cie nie zadwoliły, zawsze znalazło by się to coś
                        co by było nie tak. życzę milego wypoczynku w wielim kurorcie przez duże K =
                        Karwia.
                        • mami7 Re: władysławowo czy chłapowo 04.07.06, 21:43
                          Oczywiście wink)) powiedziała co wiedziała i bez zrozumienia przeczytała...
                          Mimo wszystko i Tobie Sandro, życzę miłych wakacji, bo przydałoby Ci się chyba jakies odreagowanie w realu.

Zadowolą mnie wczasy w Kołobrzegu, na Majorce, czy Pcimiu Dolnym, ale ważne żeby miejscowości te miały klimat, a Władysławowo dla mnie go niestety nie ma. Pewnie Karwia też nie, ale przekonamy się o tym na własnej skórze i w przyszłym roku z nie mniejszą przyjemnością pojedziemy w inne miejsce.

I faktycznie, to jest koniec "pogawędki" z Tobą.
    • kama_mama Re: Własdysławowo-nie 04.07.06, 22:49
      Odrdzam -tłum ludza na plaże trzeba wyjść o 8 rano żeby leżeć bliżej morza bo
      potem do niego ni dojdziesz chyba ze po ludziach.dziecko nie miało gdzie się
      bawić bo czlowiek przy człowieku.Wytrzymaliśmy 3 dni.
    • ttomekk1 Re: władysławowo czy chłapowo 05.07.06, 00:34
      witam
      Polecam wyjazd do Władka ! Samo Władysławowo głosne i zaludnione ale dzieci
      zazwyczaj to lubią -na plaże polecam isc na pobocze nie jest wowczas tak
      r\tłoczno -chociaż ja nie narzekałam !Pyszne rybki w porcie -rewelacja ! Dal
      dzieci jednak polecam obiadek u sprawdzonych gospodarzy.Ja bede w willi Lucyna
      i jest tam i stołowka (mozliwosc wyboru codziennie -czy chcemy zjesc czy nie
      oraz obiadki domowe w cenie 8-12 zł )i bar z piwkiem i tzw.soczkami ! Zawsze
      mozna odpocząc od tłoku udając sie na peryferie miasta -np. zatoka lub okolice
      Chłapowa (tyle za z tamtad daleko do centrum a w centrum są wszelkkie atrakcje
      dla dzieci) Moja willa jest w samym Władku ale kawalek od glosnego centrum a
      blisko od plaży ale nie tej centralnej! W Chłapowie super Bar w stylu cantry
      gdzie dzieciaki mogą potańczyć na świeżym powietrzu , pobawić sie w pociągu,
      pobiegać po tym fajnym terenie. Plaża w Chłapowie już nie tak bardzo
      zaludniona - krotko - KOCHAM TO MIASTECZKO MIŁOŚCIĄ NIEZMIENNĄ OD 8 LAT A BYŁAM
      TAM JUŻ 4 RAZY I W TYM ROKU JADĘ Z 1,5 ROCZNĄ CÓRUŃKĄ !NAPISZ KIEDY JEDZIESZ ?
      • afer7 Re: władysławowo czy chłapowo 05.07.06, 09:15
        my jedziemy 28 lipca
        • iwonesik Re: władysławowo czy chłapowo 05.07.06, 13:51
          Ja byłam dwa lata temu z synkiem (wtedy 8 lat) we Władku. Tłumy wszedzie. Na
          plaże wychodzilismy o 8.00, aby mieć miejsce przy morzu. Byłam wtedy sama z
          dzieckiem. Natomiast 7 lat temu z mężem i dzieckiem (3lata) byliśmy w
          Chłapowie.Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie zejscie na plażę. Pokonac ogrom
          schodów to tragedia. szczególnie z małym dzieckiem, które jest zmęczone po
          plaży i mąż musiał go brać na ręce, a ja wfrapywałam sie codziennie na tą wieżę
          z manelami!!! Nie polecam Chłapowa, chociaż miasteczko jest o wiele
          spokojniejsze od Władka.
          • jurek9940 Re: władysławowo czy chłapowo 06.07.06, 19:34
            Proponuje sie zastanowic nad Karwia to niedaleko Chlapowa a plaza i dojscie do
            niej nieporownywalne.Tel 0-605042424
            • mamaaoli Re: władysławowo czy chłapowo 07.07.06, 13:16
              Właśnie wróciliśmy z Chłapowa, mieszkaliśmy niedaleko maksmaru_kilka domów
              dalej, uciążliwy jest baaardzo ruch samochodów, okropne zejście na plażę dla
              himalaistów_ z dzieckiem była to katorga_nawet strach dziecko na podwórku na
              sekundę spuścić z oka_bez przerwy ruch samochodów (w domu mam ciszej).
              wpadliśmy na dzień do Karwi-jest tam o niebo przyjemniej i o niebo lepsze
              zejście do morza!!!!!!!!!!!!!! Odradzam Chłapowo - ja tem już w każdym razie
              nie wrócę- zjechaliśmy ten nadmorski odcinek aż do Helu i najfajniej wydało nam
              sie w Karwi.
              • pebe30 Re: władysławowo czy chłapowo 07.07.06, 15:44
                widzę, ze wiekszosc mam maluchów podziela moje opinie smile
                dokładnie - Chłapowo czy nawet Władysławowo (w sezonie) to nie miejsce na
                wyjazd z małymi dziećmi (< 6-7 lat)
                zresztą ogólnie jest tam dość obskurnie i festyniarsko (zabudowa w Chłapowie to
                jakieś koszmarki architektoniczne, większość nawet nie otynkowana)
                zróbcie sobie przyjemność i jedźcie w jakieś ładne miejsce

pozdrawiam smile
    • martamaria10 Re: władysławowo czy chłapowo 07.07.06, 18:56
      Czytam i oczom nie wierzę. Rozumiem, że ktoś nie poleca Władysławowa, bo ścisk,
      i tłum, i głośna muzyka itp. Ale Chłapowa ktoś nie poleca, bo zejście
      koszmarne? Ja rozumiem, że może to być trudne dla dzieci, które jeżdżą jeszcze
      w wózku (chociaż niewiele dalej od Maksmara jest łagodne zejście i wózkiem
      spokojnie się przejedzie). Ale 4-letni chłopak będzie miał problemy ze
      schodami? Śmiechu warte. Moja córa ma niespełna 3 lata i bez problemu wchodziła
      i schodziła tymi schodami (ok. 180 stopni). W trzech miejscach te schody
      rzeczywiście są strome i należy trzymać dziecko za rękę. Ale żeby to stanowiło
      problem? Ola wchodzenie i wychodzenie traktowała jak zabawę, a nie męczarnię. I
      jeszcze piękny widok wyłaniajacy się w miarę schodzenia. Jedyne co mi się nie
      podobało to brudny piasek na plaży. Co do lokali gastronomicznych to polecam
      prawdziwe domowe jedzonko w Antalya (5 min. od Maksmara; cena w czerwcu 15 zł -
      zupa, drugie danie i kompot, czasem niespodzianka w postaci kawałka domowego
      ciasta; dla dziecka można kupić połówkę). Świetne jedzenie jest również w
      pensjonacie Basia na tej samej ulicy (po drugiej stronie widać samolot), na
      której znajduje się Maksmar. Co do samego pensjonatu, rzeczywiście stoi przy
      głównej drodze, ale przed budynkiem jest spory plac, więc chyba nie jest to
      specjalnie uciążliwe. Jeśli masz dodatkowo jeszcze pokój od drugiej strony, to
      w niczym to nie przeszkadza. Ja Chłapowo polecam jak najbardziej, tym bardziej
      że to świetna baza wypadowa na półwysep Helski. A jeśli lubisz plażowanie, to
      na pewno jest znacznie mniej ludzi niż we Władku.
      Marta
      • gabrysia_s Re: władysławowo czy chłapowo 08.07.06, 06:32
        A Zielony Zakątek w Chłapowie?
        Czy ktoś coś może powiedzieć na temat tego ośrodka?
      • hugo6528 Re: władysławowo czy chłapowo 08.07.06, 12:44
        Pocieszyłaś mnie trochę swoją opinią o Chłapowie. Wybieram się właśnie z
        dziećmi (2 i 4 lata). Trochę przeraziły mnie opinie innych mam, ale chyba
        wszystko zależy od podejścia. Jadę na wakację, żeby wypocząć i spacer nad morze
        to chyba przyjemność, a nie męczarnia. Dzieci też jakoś to zniosą, jeśli będą
        wiedziały, że za chwilę znajdą się nad wodą. Na mapie Chłapowa widziałam, że
        jest kilka zejść nad morze, więc można znaleźć najwygodniejsze. A
    • magger7 Re: władysławowo czy chłapowo 10.07.06, 11:10
      W stu procentach popieram to co napisała martamaria10. Schody w Chłapowie nie
      stanowią żadnego problemu dla 4-o latka. W Chłapowie byłam dwa razy, gdy moja
      córcia miała 2,5 i 3,5 roku. Za pierwszym razem schody pokonywała u tatusia na
      barana, ale gdy pojechaliśmy drugi raz, jak juz miała skonczone 3 lata to
      schodzenie i wchodzenie po schodach wychodziło jej o wiele sprawniej niż nam.
      Było super, okolica spokojna (w porównaniu z Władysławowem czy Jastrzębią Górą),
      a jedzenie polecam w pensjonacie Antalya. M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka