Dodaj do ulubionych

Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ...

01.08.10, 18:23
oj Gazeto, toście temat rzeka rozpoczęli ;))

moja teoria jest prosta: trzeba mieć kogoś takiego jak Kielce dla Radomia czy
Kraków dla Warszawy i odwrotnie. wszystkie złe cechy przypisujemy temu miastu,
osobom z niego itp.

rywalizacja mobilizuje i daje energię.

z kim by Radomiaczek rywalizował jak nie z zółto-czerwonymi? KSZO to nie ten
poziom, nie ta wielkość miasta.

osobiście jestem za podtrzymaniem... wojny? ee, rywalizacji :))

pozdr.
Domel
Obserwuj wątek
    • mlodyradomianin Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory 01.08.10, 20:04
      domel_radom napisał:

> oj Gazeto, toście temat rzeka rozpoczęli ;))
      >
      > moja teoria jest prosta: trzeba mieć kogoś takiego jak Kielce dla
      Radomia czy
      > Kraków dla Warszawy i odwrotnie. wszystkie złe cechy przypisujemy
      temu miastu,
      > osobom z niego itp.
      >
      > rywalizacja mobilizuje i daje energię.
      >
      > z kim by Radomiaczek rywalizował jak nie z zółto-czerwonymi? KSZO
      to nie ten
      > poziom, nie ta wielkość miasta.
      >
      > osobiście jestem za podtrzymaniem... wojny? ee, rywalizacji :))
      >
      > pozdr.
      > Domel

Bardzo dobry artykuł Gazety w Radomiu.Co do stosunków kielecko-
      radomskich to one są napięte już od dłuższego czasu.
      Już w okresie II RP - Radom mocno rywalizował z Kielcami.Wielu
      Radomian w tamtym okresie miało pretensje do Piłsudskiego , że
      popierał wojewódzkość Kielc w latach 1918-1939r.Przypomnę , że Kielce
      był wojewódzkie w tym okresie właśnie między innymi dzieki
      Marszałkowi.Radom jako miasto od zawsze większe od kielc pod względem
      ludności wojewódzkie wtedy nie było.
      Okres w latach 1945-1975 r. także był okresem wiecznej rywalizacji
      obu miast.Radom jako miasto większe ludnościowo od kielc podlegało
      administracyjnie pod to miasto.Była to sytuacja mocno
      PATOLOGICZNA.Kulminacja fatalnych relacji radomsko-kieleckich
      nastąpiła w czerwcu 1976r. kiedy to KW PZPR w Kielcach najgłośniej w
      Polsce potępiał radomski czerwiec.Kielce zamiast wtedy siedzieć cicho
      krzyczały brzydko na Radom.W Radomiu mimo upływu 34 lat wielu
      Radomian to pamięta.
      Ostatni raz napięte relacje z kielcami były w lipcu 1998r. i w
      czerwcu 2005r.W lipcu 1998r. kielce przerobiły Radom i m.in
      Częstochowę i zostały wojewódzkie.A w czerwcu 2005r. był mecz
      Radomiak Radom - Korona Kielce i było 2:2 na boisko a dogrywa była po
      meczu wśród kibiców na mieście i na dworcu PKP.Mecz ten oglądało
      ponad 7500 kibiców Radomiaka i 500 z kielc.Byly prezydent Radomia z
      Radomian Razem jako osoba nie pochodząca z Radomia nie znająca
      realiów stosunków radomsko-kieleckich dla fanów korony kielce
      podstawiła na dworzec PKP i niestety radomski MPK miał wtedy ponad
      100 tys. strat z tytułu dewastacji 5 autobusów w Radomiu , wybito
      także kilkanaście szyb na mieście.Niestety policja po meczy
      zatrzymała 5 kibiców oczywiscie żadnego nie z Radomia i kielc.
      Uważam , że kielce obecnie 198 tys. miasto ma bardzo nie zasłużony
      status wśród polskich miast.
      Kielcom zazdroszczę fachowego prezydenta , który walczy jak lew o
      kielce i po prostu ma kielecki charakter nie ma takiej sprawy której
      by dla kielc nie załatwił.A prywatnie też co widać po raz kolejny nie
      lubi Radomia!
      • mlodyradomianin Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory 01.08.10, 20:13
        Najgorsze jest też to , że 95 % Polaków nie wie , że Radom ( 224 tys.
        ) , Częstochowa ( 240 tys. mieszkańców ) jest większy od Kielc ( 198
        tys.).Winę za to stanowi fatalny stan polskiej edukacji.W wielkiej
        Brytanii 95 % Anglików wie , że Southampton ( 228 tys.) jest większe
        od Porsmouth ( 198 tys. mieszkańców ).
        Kielce mimo , że są mniejsze od Radomia mają :
        - Filharmonie
        - ośrodek telewizyjny i radiowy - radio kielce , typ kielce
        - super nowoczesny stadion piłkarski
        - halę widowiskowo - sportową na 4200 miejsc
        - Uniwersytet Przymiotnikowy - przeniesiony na bazie innej uczelni z
        Radomia w 1969r.
        - liczne urzędy np. delegaturę NIK , GDDKiA , Okręgowa Izbę Radców
        Prawnych !
        • Gość: 007 Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.10, 22:30
          z tymi anglikami to przegiełeś. A nie wiesz czy Skarżysko jest większe od Będzina?

D Z I E C I N A D A dobra dla takich pęcłów jak mlody-głupi-radomianin.
          • Gość: przejazdem co tam scyzoryk - ponoć nowy herb Krakowa to IP: *.prz.com.pl 02.08.10, 18:29
            gość z maczetą w brzuchu i tasakiem w plecach ...
            • Gość: lejkonik maczeta i tasak są IP: *.prz.com.pl 02.08.10, 20:03
              legalne:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8164440,Pat_po_atakach_w_Krakowie__Maczeta_jest_legalna__wiec.html
        • Gość: radca Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 23:16
          Izbie radców proszę dać spokój. W drodze referendum ustaliliśmy, że zostajemy w
          Kielcach bo inna perspektywa to Warszawa. Jak nam wszystkim jest w mazowieckim
          województwie?
          Co do animozji Radomsko-kieleckich to taki fajny temat dużo piany w okresie
          ogórkowym
        • last_demigod Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory 06.08.10, 15:58
          I niedługo RDLP w Kielcach.
      • Gość: piko Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 20:20
        Lubas nic nie potrafi załatwić, on jedynie z Jarubasem sie dogadał i
        rwie forse na głupoty w mieście.Wydaje na inwestycje - szastanie
        groszem publicznym.
      • Gość: kkk Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 20:56
        o ile pamiętam pan Lubawski jako wojewoda, wcale nie zabiegał o województwo świętokrzyskie. A wręcz przeciwnie jako urzędnik z ramienia rządu AWS wypełniał przeznaczona mu rolę.
        • Gość: asd Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.chello.pl 01.08.10, 22:25
          mlodyradomianin tobie wypadalo by sie wybrac na do-edukowanie skoro
          nie wiesz, że nazwy miast zaczynamy od dużej litery czy nazwy własne.
          MLody jestes, braki w wyksztalceniu sa zrozumiale.

Piszesz:."W lipcu 1998r. kielce przerobiły Radom i m.in
          Częstochowę i zostały wojewódzkie."

Znawco tematu jak Kielce przerobily wtedy Radom i Czestochowe?
          Przestan snic albo konkrety.
          • Gość: ktos Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.chello.pl 02.08.10, 21:02
            Kielce chciały utworzyć z Radomiem i Częstochową województwo staropolskie bo
            byłoby przede wszystkim silniejsze. Jednak z różnych przyczyn (między innymi
            wygórowanych ambicji poszczególnych miast) nie doszło do tego. Jednakże tak
            naprawdę województwo świętokrzyskie obecnie istnieje dzięki Kwaśniewskiemu,
            który zgłosił weto do ustawy dzielącej kraj na 15 województw. Rzutem na taśmę
            udało się wtedy wywalczyć województwo.

Niestety dla Radomia (pewnie dla Częstochowy też) wciągnięcie w województwo z o
            wiele silniejszym na dobre nie wyszło. Rubieże województwa nie są w oczku władz
            centralnych stąd dochodzi do ich marginalizacji. U nas, dzięki województwu
            spływa więcej kasy i szczególnie w północno-wschodniej części jest sporo
            inwestycji, czego zazdroszczą nam takie powiaty jak chociażby Iłża, które nie
            dostają tylu pieniędzy (przez to że Warszawa zawyża średnią dla całego
            województwa). Było już kilka przypadków, gdzie, już po reformie
            administracyjnej, niektóre wsie przyłączyły się właśnie do świętokrzyskiego.
            Wiem, że niektórzy też chcieliby, ale z różnych powodów nie starcza im sił,
            samozaparcia albo zwykłego poparcia dla tego pomysłu.

Obecny rząd nie jest zbyt przychylny świętokrzyskiemu chociażby z dwóch powodów
            - stosunkowo silna w tym regionie jest lewica (a w każdym bądź razie była), a
            potem PiS, dzięki Gosiewskiemu, który trochę zrobił dla regionu, chociaż
            częściej podpinał się pod czyjeś pomysły, i dzięki któremu PiS jest teraz tak
            silny w województwie. O animozji do naszego województwa świadczą chociażby próby
            likwidacji bądź marginalizacji niektórych instytucji jak np.: Izba Celna. Póki
            co trzymamy się, jednakże jeśli dojdzie do likwidacji województwa i włączeniu
            jego terenów do małopolskiego to niestety będziemy mieli tak samo przekichane
            pod rządami Krakowa (oni nas też bardzo nie lubią - pamiętna i żałosna dla mnie
            była impreza uświetniająca odbicie od nas Racławic, jakie Kraków urządził, gdy w
            wyniku reformy Racławice z województwa kieleckiego przeszły do małopolskiego)
            jak Radom ma pod rządami Warszawy.

Czasami bywam w Radomiu i odnoszę wrażenie, że Radom jest trochę zapuszczony i
            relatywnie niewiele się w nim dzieje. Trochę dziwnie wygląda wyremontowany
            deptak Żeromskiego, na którego końcu są walące się kamienice z podpartymi
            ścianami i kończący ją plac, na którym chyba niewiele się dzieje. Oczywiście
            życzę Radomowi, żeby się rozwijał, bo nie chodzi tu o zawiść, ani syndrom psa
            ogrodnika. A odnośnie prezydenta Lubawskiego - cóż - nie popisał się niestety -
            nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni. Trzeba przyznać, że sporo robi dla Kielc,
            choć nie wszystkie jego pomysły są do końca trafione.
      • Gość: tk Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 09:35
        On lubi Radom i ma poczucie humoru w przeciwieństwie do Was
      • Gość: murek Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.chello.pl 02.08.10, 20:40
        Wiesz więcej o 10-20 tys przy wielkości ponad 200 tys to nie jest zadna roznica
        co innego gdyby jedno miało 200 tys a inne ze 350-400. To juz jest rzeczywiscie
        dysproporcja
    • Gość: remains Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.stansat.pl 02.08.10, 00:44
      Juz wiem dlaczego p.Ciepielak jest tak bardzo "lubiana" w Radomiu.
      Moze powinna wrocic tam, gdzie maja tak doskonale poczucie humoru, ktorym p.
      Magda tryska piszac swoje artykuliki? Szczerze tego zycze. Kielce z pewnoscia
      przyjma swoja wychowanke z radoscia. A my z radoscia pomachamy jej na do widzenia.
    • Gość: cdn nie znizajcie sie do poziomu Echa IP: *.kielce.vectranet.pl 02.08.10, 08:22
      Zniżacie się do poziomu Echa i innych tego typu gazetek, dając durne tytuły w
      rodzaju "scyzoryk w tyłku".
      • Gość: żużel Re: nie znizajcie sie do poziomu Echa IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.10, 08:36
        Scyzoryk w tyłku to też "siła precyzji"i pasuje jak ulał do Radomia.
        PS. Doskonały temat wakacyjny.
    • amelie2 Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 09:39
      To jest Lubawski właśnie. Brak wyczucia i kultury. Nie zdążył uzgodnić swego
      wywiadu z kurią i stąd ten lapsus.
      Chyba że sprawa była uzgodniona z PRowcami, aby tą wypowiedzią zdobyć
      poparcie kieleckich szowinistów.
    • michal1401 Kieleckie scyzory- ciekawostka 02.08.10, 09:56
      Mieszkańców Regionu Świętokrzyskiego nazywano scyzorykami od bardzo dawna i nie
      jest to związane z Kielcami :)
      Na terenie Staropolskiego Okręgu Przemysłowego, jeszcze w czasach
      przedstaszicowskich odkuwano klingi szabli między innymi od XVIII słynne były
      "staszówki" ze Staszowa, potocznie nazywane także scyzorykami (co widzimy w
      "Panu Tadeuszu")
    • Gość: wikipedysta scyzoryki IP: *.171.110.100.static.crowley.pl 02.08.10, 10:43
      okreslenie scyzoryki zaczelo sie w latach 90 od piosenki wykonywanej przez
      muzyka nazwiskiem Liroj.
      • michal1401 Re: scyzoryki 02.08.10, 11:20
        Gość portalu: wikipedysta napisał(a):

> okreslenie scyzoryki zaczelo sie w latach 90 od piosenki wykonywanej przez
        > muzyka nazwiskiem Liroj.

co było pierwsze jajko czy kura??
        Osobiście pamiętam to określenie w powszechnym użyciu jeszcze z początków lat 80
        być może historia określenia sięga lat 90 ale XVII wieku;)
        • Gość: w Re: scyzoryki IP: *.171.110.100.static.crowley.pl 02.08.10, 11:44
          > co było pierwsze jajko czy kura??
          Pierwsza była kura - stwierdził to Magellan rozwiązując problem postawienia kury
          na głowie.

W weekend przejeżdżałem pierwszy raz w życiu przez Kielce - zdziwiło mnie jak
          malowniczo położone jest miasto.
          • Gość: radomianka Re: scyzoryki IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.10, 12:11
            Może wszyscy mocno się zastanowią przed wyborami samorządowymi na kogo głosować.
            Bo obecny prezydent nie robi nic konkretnego ani dla Radomia ani dla Radomian.
            • Gość: hutch Re: scyzoryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 17:49
              no to sie chociazby sie przejedz nowymi drogami albo zrob niedlugo
              zakupy w galerii slonecznej. i napisz czy rzeczywiscie nic nie robi;p
              • Gość: bucyk Re: scyzoryki IP: *.cdma.centertel.pl 02.08.10, 20:50
                Tia centrum słoneczne to rzeczywiście zasługa PIS!!!Wszyscy przecież
                w poprzedniej kadencji byli przeciw!
              • bena1209 Re: scyzoryki 05.08.10, 15:06
                Gość portalu: hutch napisał(a):

> no to sie chociazby sie przejedz nowymi drogami albo zrob niedlugo
                > zakupy w galerii slonecznej. i napisz czy rzeczywiscie nic nie robi;p

ahahaha, no z tymi ulicami to żeś dowalił, faktycznie lepszego przykładu nie
                mogłeś dać - całe miasto rozkopane a oni tylko przesuwają terminy zakończenia
                prac, a bo to zima była za mroźna, albo to lato zbyt upalne, albo jakieś inne,
                często absurdalne powody

co do budującego się Centrum Słonecznego to tylko potwierdza, ze Radom jest
                miastem marketów i podmiejskim bazarem warszawki - tak czy siak - żaden powód do
                dumy

jeśli chodzi o konflikt radomsko-kielecki, to też idiotyzm. Jestem z Radomia,
                ale obiektywnie patrząc uważam, ze Kielce są ładniejsze, bogatsze i z lepiej
                zarządzającymi władzami miasta. Tylko my, Radomianie nie chcemy tego widzieć -
                bo nam się należy. Taaa, więcej idiotów, to zrobić nas województwem, hehe, dobre.
            • Gość: KKK Re: scyzoryki IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.10, 18:08
              Radomianka-kup sobie nowe bryle (okulary)skoro nic nie widzisz co w ostatnim czasie zrobiono dla Radomia.
            • Gość: scyzor Re: scyzoryki IP: *.kielce.vectranet.pl 02.08.10, 18:25
              tak samo jest u nas . wybory za paswm
              • Gość: Jan_Rodzen P. Lubawski wygląda jak Doktor Nauk z popularnego IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.08.10, 18:54
                filmiku :)

www.youtube.com/watch?v=GFt8BYpzsdc
            • Gość: keszunaj Re: scyzoryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 19:35
              a co ty babo bys chciala ? moze zeby ci jeszcze chlopa znalazl.pozatym w radomiu
              nigdy nie bylo wiecej inwestycji jak obecnie

'
      • weronika2008 Re: scyzoryki 02.08.10, 18:33
        pieprzysz glupoty zanim ta piosenka powstala ten region tak nazywano
        ale pewnie jeszcze wtedy nawet w pieluchy nie robiles
      • Gość: Jojo Re: scyzoryki IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.10, 18:35
        o scyzorykach i ze na dworcu w kieleckim"pizdzi"slyszalem juz w
        latach 70-tych
        • Gość: ti Re: scyzoryki IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.10, 19:23
          tak się mówiło o starym dworcu.
          śmieszne, że niektórzy mówią, że na obecnym "rzeczywiście wieje". potęga sugestii.
    • framberg Głupio mi wobec Radomian za tę wypowiedź 02.08.10, 16:15
      Całe te animozje między miastami mam gdzieś. Pochodząc z Kielc mam wielu
      przyjaciół w Radomiu a sztuczne podsycanie konfliktu, który kiedyś był jedynie
      konkurowaniem wydaje mi się godne dresiarzy i obszczymurów. Przykro mi, że
      nasz pr4ezydent miasta zniżył się w wypowiedzi do poziomu zwykłego cepa. O tym
      czy wypowiedź jest, czy nie jest obraźliwa decyduje najczęściej obrażony. W
      tym przypadku Lubawski dyskredytował Radomian jednocześnie podsycając waśń.
      Zachował się jak przygłup, i to przygłup z kręgu kiboli. Chciałbym od siebie
      przeprosić Radomian za tę wypowiedź, było nie było, naszego prezydenta.
      Zapewniam, że wielu Kielczan uważa Radom za miast bratnie, ma tam wielu
      przyjaciół, często łączą naszych mieszkańców związki rodzinne. Mam nadzieję,
      że wypowiedzi przygłupów, w tym wypowiedź prezydenta, nie wpłyną na
      nienajgorsze przecież obecne stosunki pomiędzy mieszkańcami.
      • Gość: teu Re: Głupio mi wobec Radomian za tę wypowiedź IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.10, 17:45
        Całe te animozje między miastami mam gdzieś. Pochodząc z Radomia mam wielu
        przyjaciół w Kielcach a sztuczne podsycanie konfliktu, który kiedyś był jedynie
        konkurowaniem wydaje mi się godne dresiarzy i obszczymurów. Nie obraża mnie żart
        Prezydenta Kielc bo mam poczucie humoru ! O tym
        czy wypowiedź jest, czy nie jest obraźliwa decyduje brak dystansu i wyobraźni. W
        tym przypadku Pan Lubawski nie dyskredytował Radomian i nie podsycał waśni.
        Zachował się honorowo i przeprosił przewrażliwionych radomian.
        Zapewniam, że wielu radomian uważa Kielce za miasto bratnie, ma tam wielu
        przyjaciół, często łączą naszych mieszkańców związki rodzinne. Mam nadzieję, że
        wypowiedzi przygłupów, nie wpłyną na
        nie najgorsze przecież obecne stosunki pomiędzy mieszkańcami.
        A poza tym Kielce ze względu na znacznie większe fundusze i przepiękne położenie
        są dużo bardziej atrakcyjne niż Radom.
      • Gość: 71 Re: Głupio mi wobec Radomian za tę wypowiedź IP: *.chello.pl 02.08.10, 18:44
        Jestem kielczanką ale część mojej rodziny pochodzi z Radomia i może
        dlatego z ciekawością słuchałam o tym mieście. Niedawno miałam okazję
        spędzić w Radomiu parę dni. Jestem pod wrażeniem starówki z czasów
        międzywojnia, szerokich ulic w tej części miasta i Kościoła
        Mariackiego. Odnalazłam też na Waryńskiego dom, w którym moja rodzina
        mieszkała przed wojną, zdziwiłam się że jednak jeszcze stoi, chociaż
        drewniany. Macie przepiękne miasto, chociaż niepokoją mnie te
        opustoszałe budynki w centrum. Niestety bliskość Warszawy jest
        przyczyną, że włączyli Radom do mazowieckiego. Ale za to możecie
        dojechac tam do pracy.
        A co do Lubawskiego to mam nadzieję że przegra następne wybory.
        Wszystko w centrum wybetonował, pozbywa się wszelkich fragmentów
        zieleni albo sprzedaje wybranym przedsiębiorcom. Forsuje budowę
        lotniska w miejscu gdzie jest spora góra i teraz to wymusił powstanie w
        tamtym miejscu kopalni (bo przecież trzeba górę najpierw rozebrać).
        Facet szasta nie swoją kasą i ma poczucie bezkarności o czym świadczy
        m.in. przytaczana wypowiedź.
      • Gość: keszunaj Re: Głupio mi wobec Radomian za tę wypowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 19:39
        dzieki jestem radomianinem i mysle ze ze madrosc pokona glupie wasnie
    • perepere8 animozje sa w calym kraju 02.08.10, 16:57
      zielona gora nienawidzi sie z gorzowem wielkopolskim, torun z
      bydgoszcza, krakow z warszawa a plock z wloclawkiem. ot taki nasz
      folklor, taka polska tradycja.
      • Gość: Warszawiak Re: animozje sa w calym kraju IP: *.159.49.98.static.crowley.pl 02.08.10, 18:18
        Oj tam animozje, po prostu Kraków ma kompleks Warszawy ;) :P
        • Gość: też Warszawiak Re: animozje sa w calym kraju IP: 109.243.19.* 02.08.10, 19:03
          Raczej Warszawa ma kompleks Krakowa ;) :P
      • gromiz Re: animozje sa w calym kraju 02.08.10, 18:43
        A Poznań Wrocławiaków i na odwrót :). Chyba jedynie Szczecin w tym kraju jest
        neutralny :). Wariactwo istne, wszyscy tworzą jeden kraj a zachowują się jak
        dzieci z przedszkola jaka zabawka do kogo należy.
      • Gość: ciekawe Re: animozje sa w calym kraju IP: *.acn.waw.pl 02.08.10, 19:30
        > zielona gora nienawidzi sie z gorzowem wielkopolskim, torun z
        > bydgoszcza, krakow z warszawa a plock z wloclawkiem. ot taki nasz
        > folklor, taka polska tradycja.

Mnie ciekawi czy w innych krajach coś takiego funkcjonuje, może w Hiszpanii
        Barcelona vs Madryt?
        • perepere8 Re: animozje sa w calym kraju 02.08.10, 20:31
          barcelona - madryt na pewno tak ale to ma podloze nacjonalistyczne
          (katalonia versus hiszpania) tak samo kraj baskow, korsyka, sycylia,
          podzielona na pol belgia, w kanadzie toronto versus
          francuskojezyczny montreal. ale nie slyszalem by w w kraju, w ktorym
          jest taka jednolitosc narodowa byly takie miedzymiejskie animozje,
          przynajmniej nie wspolczesnie. to musi byc nasz polski "wklad"
    • Gość: ck Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.5.196-77.rev.gaoland.net 02.08.10, 17:28
      Ten warchol ma racje ;)
      • michal1401 warchoły radomskie 02.08.10, 18:06
        Gość portalu: ck napisał(a):

> Ten warchol ma racje ;)

Ponieważ przytoczyłem wcześniej genezę "scyzoryków" to warto przypomnieć, że
        radomskie "warchoły" można datować co do dnia- pochodzi to z przemówienia Gierka
        po "wydarzeniach radomskich" czyli tuż po 25.06.1975.
        Dziwi mnie nieco że nie próbuje się przekuć tego przezwiska w pozytyw,
        urządzając rekonstrukcje historyczne nawiązujące do XVII wiecznych czasów
        świetności Radomia, kiedy był jednym z ważniejszych miast na politycznej mapie
        Polski (sejmy w Radomiu)
        • Gość: ludek Re: warchoły radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 18:23
          Odnosnie scyzoryków kieleckich ma inne dane: otóż dawno temu w latach już od 1871 aż chyba do roku 1910(?) w Kielcach były sklepy prowadzone przez Żydów (Edelmana, Degelmana - po nim Tomicki), które w Gazecie Kieleckiej dawały ogłoszenia o swoim asortymencie w tym i scyzoryków.
          Ponadto w Kielcach były osoby pochodzenia żydowskiego, które nazywały się Scyzorykami (np. sprawa Berka Scyzoryka - dot.oszustwa z 1936 r.). Ponadto w teatrze był dyrektorem A.Konrad, który grał w "Panu Tadeuszu" Gerwazego i oczywiście wymachiwał Scyzorykiem.
          Nie mniej, to co mi przekazała już nie żyjąca Babcia - to powiedzonko "scyzoryk kielecki", było raczej o wydźwięku negatywnym jak dzisiaj słowo "żyd".
          Jest jeszcze wersja, że prawdziwi górale mieli ciupagi zaś górale kieleccy mieli swoje scyzoryki, przy pomocy których rozwiązywali swe problemy.
          I to tyle na temat "scyzoryka kieleckiego".
    • Gość: przejazdem nowy herb Krakowa - gość z maczetą w brzuchu ... IP: *.prz.com.pl 02.08.10, 18:16
      • perepere8 w czyim brzuchu? smoka wawelskiego? 02.08.10, 20:32
    • hetmanwiechu mentalnosc z piaskownicy 02.08.10, 18:17
      ah ta mentalnosc dzieci z piaskownicy. Najpierw grozilo sie straszym bratem,
      pozniej z wiekem grozilo sie mafia, a teraz na starosc grozi sie odpowiednimi
      sluzbami.
    • Gość: Jan Odkąd to Radom jest większy od Kielc? IP: *.chello.pl 02.08.10, 18:19
      Pytanie do Autorki tekstu. Obydwa miasta mają porównywalną liczbę
      mieszkańców.
      Jakiś głupi ten tekst w ogóle i problem wyssany z d... Rozumiem, że
      trzeba mieć na czynsz i wyrobić wierszówkę, ale po co pisac o
      pier.dołach? Nie ma ważniejszych/śmieszniejszych spraw w
      regionie?...
      • Gość: Jan Akuratny Radom zawsze miał więcej mieszkańców IP: 83.13.74.* 02.08.10, 18:44
        Tak to jest z tymi nazwami ja jestem centusiem, ale tak się składa że
        ożeniłem się z radomianka i wiem jak to jest. Scyzoryki to nazwa nie
        wywodzaca się od Liroya ale dużo wcześniej. Już w latach 70-tych trzeba
        było uważać na dworcu PKP w Kielcach zwanych Krainą Latających
        Scyzoryków. Dziwi mnie fakt że ktoś się obraża z tego powodu, ja z
        powodu centusia się tylko uśmiecham bo to żaden powód do obrazy.
        Natomiast nazywanie radomian warchołami wg mnie jest trochę nie tak nie
        ten kaliber. Radom został ukarany za 1976 rok i jest karany do dziś
        wystarczy porównać co jest w tym mieście, a co w sąsiednich Kielcach
        czy też Częstochowie. Dopiero od dziesięciu lat miasto podnosi się z
        zaniedbań administracjyjnych i tzw Polski C będącej polityczną karą za
        1976 rok kiedy spalono budynek KC. Ale znam radomian ktorzy reagują na
        tą nazwę z pobłażliwym uśmiechem. Mogą być dumni że zaczęli sami walkę
        z komuną w 1976. Przenoszenie tych nazw na poziom rywalizacji sportowej
        i używanie jej w formie obraźliwej jest najzwyczajniej przejawem
        głupoty. Dziwię się prezydentowi Kielc że wszczyna głupie antagonizmy
        może jest centusiem z Krakowa, lub medalikiem z Częstochowy za komuny
        trzeba było tak krzyczeć bo im zależalo na podzieleniu narodu.
      • Gość: keszunaj Re: Odkąd to Radom jest większy od Kielc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 19:17
        od zawsze
    • lukasz-lukas-z Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 18:23
      Proponuję zamiast scyzoryka wsadzić sobie w tyłek pomarańczę. Taką nieobraną, raczej sporą.

suchegnaty.blogspot.com/2010/07/klatwa-niesparzonej-pomaranczy.html
    • freelancer_1 Radom i Kielce? To zadupie Polski 02.08.10, 18:28
      Unikam tych miejsc, ale niestety wszystko to się pcha do W-wy
      popracować za pół-darmo. Więc ujmując rzecz inaczej oba te zadupia są
      scyzorykiem w tyłku Warszawy
      • darren.p Re: Radom i Kielce? To zadupie Polski 02.08.10, 20:22
        freelancer_1 napisał:

> Unikam tych miejsc, ale niestety wszystko to się pcha do W-wy
        > popracować za pół-darmo. Więc ujmując rzecz inaczej oba te zadupia są
        > scyzorykiem w tyłku Warszawy

Freelancer, wychodzi na to,że ty masz problem z z pracą w Wa-wie i pracujesz
        biedaku za 1/4 darmo. Wydaje mi się,że ludzie ze Świetokrzyskiego jakoś sobie
        radzą i zarabiają te marne 8 tys.
      • last_demigod Re: Radom i Kielce? To zadupie Polski 06.08.10, 15:57
        A Wawa to co jak nie zbiorowsko kołtunów z całego kraju + trochę kolorowych: żółtych, czarnych i czerwonych(żuli-tych najwięcej)
    • minipolak A mnie to goovno obchodzi 02.08.10, 18:29
      naprawde, a niech ich szlag trafi.
      Amen.
    • lfk1857 Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 18:38
      za to tumańskie łby bierzecie państwowe - czytaj nasze - pieniądze ?
      oby was bym wychłostał parobasy.
    • vomitorium1 Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 18:43
      to nie pierwsza taka sprawa
      jedna baba drugiej wsadziła do dupy grabie
      i podobno jedna z nich była z kielc
      (gdzie są odpowiednie służby ?
      gdzie jest prokuratura ?)
    • maciejkozlowski Jesteśmy szczęśliwym krajem z takimi...problemami 02.08.10, 18:52
      Bo to gó.... a nie problemy. Obyśmy tylko takie problemy mieli. Tego nam
      daj..Panie !
      • Gość: badziewiak66 popieram! rozważyć konflikt !! oby do wyborów!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 19:03
        Jako zagorzały zwolennik PO też uważam że takie sprawy są niezwykle ważne. To w
        końcu kość niezgody. Opowiedzcie się czy lubicie Radom, czy może Kielce.
        Zaproście swoich znajomych do dyskusji. Porozmawiajmy , nie pozwólmy by tak
        ważna sprawa obywatelska umknęła naszej uwadze. Na tym polega demokracja by
        każdy miał prawo się wypowiedzieć. Dziś wieczorem przy kolacji Radom , czy
        Kielce . Wysyłajcie listy, najciekawsze propozycje prezentować będzie "Wyborcza"
        na pierwszych 5 stronach każdego dziennika aż do wyborów.
    • zalewaja_a Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 18:58
      Mnie cały czas mówili że "Scyzoryki" wzięły się od tego że gdy młodzi chłopcy
      szli do wojska to matki dawały im właśnie scyzoryki, ale ile w tym prawdy :)
      Prawda jest taka że Kielce raczej nigdy nie będą lubić Radomia i na odwrót.
      Czy to nasza wina że mamy województwo, filharmonie, ośrodek TVP i inne fajne
      rzeczy których w Radomiu nie ma?? Wy macie większe Muzeum Wsi Radomskiej :)
    • 1stanczyk Co za zdjecia:tak jakby pochodzily z bezposredniej 02.08.10, 19:01
      relacji z "ostatniego sarmackiego zajazdu na Litwie" ..

Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ...
    • jaaja Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 19:12
      Chyba jestem obiektywny bo jestem z Łodzi, nie raz bawiłem się dobrze i w
      Radomiu (jak i pod Radomiem) oraz w Kielcach (jak i pod Kielcami) i powiem wam
      (i Kielczanom i Radomianom) że było super i tu i tu, może byście się
      pogodzili? Jak będziecie toczyć wojnę to ja się wku..wię i będę spał i wydawał
      pieniądze gdzie indziej, między Kielcami i Radomiem jest wiele fajnych
      miejscowości które na tym zyskają. Nie potraficie się dogadać to trudno.
      • Gość: kkk Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 19:42
        wojna dawno ucichła, tylko nieodpowiedzialna wypowiedź ją wywlekła na wierzch. Tak po prawdzie to większość Kielczan i Radomian o niej dawno zapomniała.
        • darren.p Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory 02.08.10, 19:57
          Jestem kielczaninem. I dlaczego Lubawski znowu prowokuje dawne spory, których
          tak naprawdę nigdy nie było. Czy on ma jakieś kompleksy w stosunku do Radomia?
          Dwa bliskie siebie miasta, niestety podzielone granicami administracyjnymi.
    • tex2 Scyzoryk ? 02.08.10, 19:14
      To określenie jest związane ze starym, kultowym już serialem
      " Wojna domowa ".W tym filmie jest scena w której Kazimierz Rudzki
      daje Pawłowi w prezencie scyzoryk po powrocie z delegacji do Kielc.
      Zapewne w dobie gospodarki nakazowo-rozdzielczej było to jedyne
      miasto gdzie można było nabyć taki przedmiot bez żadnego problemu.
      Wszelkie modele scyzoryków produkowano w Drzewicy / teren byłego
      woj. Kieleckiego/. Pamiętam jak ja sam kupowałem te przedmioty dla
      rodziny i znajomych z innych regionów Polski, po za Kielcami był to
      towar tylko z pod lady /nie do zdobycia/.
      • last_demigod Re: Scyzoryk ? 06.08.10, 15:55
        Faktycznie, tak było!
    • pis-s-off Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzoryk ... 02.08.10, 19:15
      Opowiadam sie za przyjaznia kielecko-radomska ze stolica w Wachocku
      • Gość: troll Re: Zapachniało wojną radomsko-kielecką o scyzory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 19:18
        świętokrzyskie to kraina latających siekier a nie scyzoryków. Jest nawet
        piosenka: "w krainie latających siekier ...."
    • serce_mi_peka Radom to taki wiekszy Grojec 02.08.10, 19:18
      Tak jak w moim nicku, serce mi peka, ze pisze takie rzeczy - ale taka
      prawda - Radomianie z perspektywy Warszawy to straszna koltuneria i
      chamstwo... Samochody z WR to po Grojcu najgorsza zakala. Wydaje sie im
      ze zmiasta sa, a to taka sama wiocha jak Kielce - ale tamci to
      przynajmniej scyzoryki i wiedza o co chodzi.

Pozdrawiam
      • Gość: OaK Re: Radom to taki wiekszy Grojec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 20:15
        Nic nie wiesz o Radomiu i publicznie się kompromitujesz jak ostatnia lama
        z tymi rejestracjami. Wiedzą o co chodzi ...w graniu w pikty tymi
        scyzorykami..
        • Gość: bambino Re: Radom to taki wiekszy Grojec IP: 85.222.87.* 02.08.10, 20:57
          a ty pewnie z radomia, hehehe - se bucu wyobraz ze wam chamom asfalt
          zwina do stolcy :) i co bedzie - rozpacz - macie kompleks wsiochy.
          • Gość: OaK Re: Radom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 10:28
            Tak jestem z Radomia i jestem z tego dumny. A ty odważny jesteś bo
            anonimowy, jak masz jaja (w co wątpie) podaj namiary to Ci osobiście
            wszystko pare rzeczy wytłumaczę... Nawet dziciaku nioe napisałaś
            skąd ty jesteś więc trzymaj chapake krótko cwlu.
      • Gość: maniek Re: Radom to taki wiekszy Grojec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 19:13
        samochody z tablicami rej. na warszawskich numerach to zwykłe chamstwo na
        drodze, wszyscy wiedzą jak się jeździ w stolicy i to samo robią w innych
        miastach. Więc nie pitol o rej. WR
        • Gość: hehe Re: Radom to taki wiekszy Grojec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 21:00
          hehehe, Kielce nawet nie mają 200 tysiecy ludności. Radnych będą mieć mniej. Kielce to takie zad.upie wojewódzkie.
          Niech żyje Radom z Krakowem.!!!!
      • Gość: keszunaj Re: Radom to taki wiekszy Grojec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 19:31
        warszawiaki to powojenna naplywowa cholota ze wschodniej Polski,ewentualnie
        dzilacze p.z.p.r .wiec chlopku spod bialegostoku czego podnosisz leb?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka