abrazo 24.02.11, 00:19 Jeśli nie beda to konsultacje dla sztuki to wysle list dziekczynny do MZD za powolna aczkolwiek zauwazalna zmiane w mysleniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaz Re: Drogowcy pytają o centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 07:58 czy aby nie za wcześnie? Wydaje mi się, że to pytanie powinno pas na początku "drogi" a nie na "końcu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 Re: Drogowcy pytają o centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 09:48 2 Odpowiedz Link Zgłoś
janus-z333 Drogowcy pytają o centrum 24.02.11, 10:27 Nie jest to proste,by zachować w jaknajlepszym stanie zrewitalizowane sektory miasta.Pierwszym i nieodzownym sposobem,to wyeliminowanie przypadkowych pojazdów na tym terenie(oby nie było tak jak z ul. Sienkiewicza,zmiast deptaka,kierowcy skracająsobie drogę by nie nadrabiać dodatkowych km),Zaopatrzenie sklepów do ściśle określonej godziny(tak jest w Katowicach,Chorzowie),konieć z parkowaniem samochodów właścicieli sklepów,bo to przecież nie jest uprzywilejowana grupa społeczna,ruch rowerowy tak,ale to pieszy ma zawsze rację,po to przecież rewitalizuje się stare miasto by pieszy był traktowany podmiotowo.Największy problem będzie z mieszkańcami posesji znajdujących się na tych terenach,myślę że wystarczy wydać znaczki na szybę ,tak by ich nie można było wypożyczać kolegom i znajomym.W ogóle jest to trudność dość duża,raczej to włodarze miasta powinni decydować o tym jak zaradzić temu problemowi,nie należy opierać się na opini mieszkańców,bo ilu mieszkańców,tyle pomysłów,więc w myśl porzekadła."Jeszcze sie taki nie narodził,który by wszystkim dogodził". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Drogowcy pytają o centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 10:39 zeby w ogole nad czyms dyskutowac to musi byc chocby zarys - jakis temat - tu podano tylko czego na pewno nie mozna poza tym dyskusje zaczyna sie od faktow dokonanych - jak mozna zamknac ruch w centrum - a przed tem wybodowano parking w samym srodku tego centrum zamiast na obrzezach - no to tera tunel do tego parkingu? zeby to nie byla zwykla pyskowka trzeba chociaz podac jakis cel a i tak jak mowi poprzednik problem nie jest w ustawieniu znakow zakazu i pozniej poslania strazy miejskiej a w pomysleniu jak ci mieszkancy maja zyc - no hyba ze planuje sie calkowite wymiecienie centrum z ludzi - w srodku Palac Prezydencki z armia ochroniarzy i sterfa bez ludzi w pronieniu 100 metrow - no to jk juz rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
kroluzloty Drogowcy pytają o centrum 24.02.11, 12:11 Dyskusja jest krótka Mała ,Duża,Paderwskiego przejezdne z zakazem parkowania a nie wpuszczanie na rynek autobusów bo i tak będą deficytowe a jak ktoś tego nie rozumie to kiep.Każda częsć miasta winna być wykorzystana dla dobra ogółu niezależnie jaką pełnić ma funkcję a nie tworzyć posągu z Milo i patrzeć na nie Ta część miasta będzie generować olbrzymie koszty gdy zabraknie zysku a kto je poniesie no my wszyscy mieszkańcy bo ciągle w kasie miejskiej będzie deficyt i między innymi dlatego są podwyżki wody, biletów autobusowych,i innej masći podatków zatem zanim się zamknie centrum to najpierw uświadomić mieszkańców jakie koszty spadną na nich i czy są gotowi to dzwigać Chyba że Lubawski ma wizję olbrzymich pokładów ropy pod Kielcami i zasilał będzie kasę miasta.Najbardziej prawdopodobna opcja to my wszyscy będziemy dzwigać ten ciężar dopóki pustak z ratusza będzie tam przebywał.A dlaczegoś biedny boś głupi a dlaczego głupi boś biedny i te słowa kieruję do wizjionera Kielc i jego klakierów. Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel A toś walnął! 24.02.11, 19:52 Zamknięcie Paderewskiego to świetny pomysł. Dzięki temu jest więcej miejsc parkingowych, co co dojeżdżają do centrum mają tak samo wygodnie, a cierpią jedynie ci, którzy chcieli jeździć tranzytem przez centrum. Same zyski. Przejazd Dużą i Małą dla samochodów osobowych jest zbędny. Tam przecież i tak trzeba ograniczyć parkowanie, a tranzyt w centrum jest niepotrzebny - więc po co zachowywać przejezdność? Jako deptak będą one o wiele lepsze. W Kielcach bilety autobusowe są najtańsze w Polsce, więc nie biadol o podwyżkach. Powinno się za to podnieść ceny płatnego parkowania - tak, żeby 10% miejsc było zawsze wolnych. No i zlikwidować te taniutkie abonamenty dla mieszkańców - czemu ja mam komuś finansować parking w centrum miasta? Jak cię nie stać na parkowanie w strefie, to nie kupuj samochodu albo się wyprowadź. Autobusy są od tego, żeby były deficytowe. Taka rola transportu publicznego - generuje przychody w innnych dziedzinach gospodarki, sprzyja środowisku i przyjaznej przestrzeni miejskiej - ale trochę kosztuje. Zdecydowanie do centrum trzeba dopuścić komunikację miejską: co najmniej na Kościuszki, Jana Pawła-Czerwonego Krzyża-Wesołej i na rynku. I nie, nie jestem klakierem WL - szczerze faceta nie znoszę, ale na Kielcach mi zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ Re: A toś walnął! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 22:59 Do niedawna było w Kielcach kilka tranzytów północ-południe. Na wschodzie Tarnowska,dalej Kościuszki ze Słowackiego, dalej Jana Pawła, Czerwonego Krzyża, Wesoła, następnie Duża, dalej Mała, następnie Leśna i Śliska, potem Paderewskiego i ostatni tranzyt Żelazna, Czarnowska. Dzisiaj chcą zostawić tylko tranzyty zewnętrzne Tarnowską i Żelazną. Nie zdają sobie sprawy, że te dwa węzły komunikacyjne nie są w stanie przejąć całego ruchu, bo się zakorkują. Byłoby to możliwe gdyby Tarnowska i Żelazna miały po 4 pasy ruchu, a nie 2 pasy. Nie znam w Polsce miasta, które miałoby tranzyt w Śródmieściu tylko w 2 miejscach. W Łodzi tranzyt wschód- zachód przecina Piotrkowską przynajmniej w 10 miejscach i nikt spacerowiczów nie przegania, bo są światła. W innych miastach jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mojekielce Re: A toś walnął! 25.02.11, 23:29 Gość portalu: PAWEŁ napisał(a): > Do niedawna było w Kielcach kilka tranzytów północ-południe. [...] > Dzisiaj chcą zostawić tylko tranzyty zewnętrzne Tarnowską i Żelazną. > Nie zdają sobie sprawy, że te dwa węzły komunikacyjne nie są w stanie przejąć c > ałego ruchu, bo się zakorkują. Niestety, Kielce mają być miastem deptaków. Jedyne, co będzie można robić niedługo w centrum miasta to deptanie. Pod warunkiem, że skończą te rozgrzebane ulice, na których od miesięcy nic się nie dzieje (np. Duża). Na razie na Dużej można deptać w błocie. Oprócz deptania, będzie można jeździć, ale tylko autobusami MPK, bo jeżdżenie samochodami osobowymi to jest zło wcielone i należy je tępić wszelkimi możliwymi sposobami. Nie ważne, że ludzie mają w centrum firmy, sklepy - mają do nich jeździć autobusami MPK i dalej deptać. Jak już muszą koniecznie jeździć samochodem, to w ostateczności mogą to robić, ale muszą go parkować na jedynym słusznym parkingu za 2 zł pierwsza godzina i 3 zł kolejna. A dalej muszą już deptać. Proponuję w dalszej kolejności zamienić na deptaki Al. IX Wieków Kielc, Warszawską, Al. Solidarności, Tarnowską, Żelazną. Będzie sporo miejsca do deptania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punkt widzenia Re: A toś walnął! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 12:50 mojekielce napisał: > Niestety, Kielce mają być miastem deptaków. Stety, stety :) Dość już dyktatury samochodziarzy. Niestety, jeżdżenie samochodem nie pozostaje bez wpływu na powietrze jakim oddychamy wszyscy, hałas wytwarzany przez tysiące samochodów także wpływa niekorzystnie na zdrowie mieszkańców miasta (bezsenność, rozdrażnienie, podwyższone ciśnienie, nawet zawały serca!!!). O korkach, braku miejsc do parkowania nawet nie wspomnę, bo to było dyskutowane wielokrotnie. Tak więc, summa summarum, wady komunikacji indywidualnej ogromnie przeważają jej zalety. Drodzy kierowcy, spójrzcie czasem na problem szerzej i z dystansem, bo z pozycji siedzenia w aucie i własnej wygody widać bardzo niewiele, a przecież takie podejście mści się w końcu i na was samych. Odpowiedz Link Zgłoś
mojekielce Re: A toś walnął! 26.02.11, 18:14 > Stety, stety :) Dość już dyktatury samochodziarzy. [...] > Drodzy kierowcy, spójrzcie czasem na problem szerzej i z dystansem, bo z pozycj > i siedzenia w aucie i własnej wygody widać bardzo niewiele, a przecież takie po > dejście mści się w końcu i na was samych. Widzisz, to nie tak. Jestem "samochodziarzem", ale do centrum praktycznie nie wjeżdżam, jeśli nie muszę. Parkuję poza płatną strefą i dalej idę piechotą. Niestety, nie wszędzie i nie zawsze da się w ten sposób dotrzeć. Poza tym - nie znoszę, gdy ktoś inny decyduje, co jest dla mnie najlepsze, dba o moje zdrowie i samopoczucie. Jestem dorosły. Druga sprawa - w Kielcach mieszkają nie tylko ludzie młodzi i zdrowi, dla których zrobienie kilku kilometrów piechotą nie jest żadnym problemem. Nie można myśleć wyłącznie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punkt widzenia Re: A toś walnął! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 19:12 Mojekielce, jesteś w takim razie jednym z niewielu myślących kierowców. I dokładnie o to mi chodzi, żeby samochodu używać z głową. Gdyby większość tak robiła, nie byłoby problemu ze znalezieniem miejsc parkingowych, czy korkami. Niestety, ludzie na ogół nie myślą i nie ma innej rady, żeby ochronić przed cudzą bezmyślnością jak regulowanie pewnych spraw przepisami i zakazami. Nie mów mi, że nasze Centrum jest tak obszerne, że nie można wszędzie dotrzeć spacerkiem :) Co do starszych, czy niepełnosprawnych ludzi, tacy, oczywiście, powinni mieć specjalne przywileje. Co nie znaczy, że zdrowi, a leniwi także muszą mieć takie same :) Poza tym - nie zno > szę, gdy ktoś inny decyduje, co jest dla mnie najlepsze, dba o moje zdrowie i s > amopoczucie. Jestem dorosły. Tu nie chodzi tylko o Twoje zdrowie. Samochody nie oddziałują szkodliwie tylko na swoich właścicieli (gdyby tak było, problem by nie istniał). Niestety, one szkodzą wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też drogowiec Re: A toś walnął! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.11, 13:19 Zamknąć 6 tranzytów przez miasto nie dając alternatywy, mogą tylko ubezwłasnowolnieni projektanci i ubezwłasnowolniony dyrektor MZD. Aby być w łaskach W.L.-a, mogą zrobić dla niego wszystko z największymi głupotami włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ale po co te konstultacje?? Lubawski zrobi.... IP: 91.195.56.* 24.02.11, 12:29 Ale po co te konstultacje?? Prezydent Lubawski i tak zrobi po swojemu. Przypomnę tylko budowę parkingu i nazewnictwo ulic na oś. Świętokrzyskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzd Re: Ale po co te konstultacje?? Lubawski zrobi... IP: *.ip.netia.com.pl 24.02.11, 12:54 Jaki kompromis z mieszkańcami? Przecież to oni decydują co ma być.Dlaczego nie otworzyć Paderewskigo? Jakby otworzyli ,to nie trzebaby wydawać 270 mln zł na wiadukty na Żelaznej.W czyim imieniu zabraniają dyskusji o otwarciu Paderewskiego ,nawet policja jest za tym. Kto jest tym najmądrzejszym który zabrania dyskusji mieszkańcom centrum. Przecież już widać ,że śródmieście wygląda jak wybetonowana pustynia.Co drugi sklep upada,wieczorami ani żywego ducha w 200tys mieście.To co wyrabiają nie mieści się w głowie,a teraz ta pseudodyskysja nad grobem miasta - żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Ale po co te konstultacje?? Lubawski zrobi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 12:59 idzie o to zeby elita i wizjner dojechli do centrum , zaparkowali 30 metrow od biurka i chwatit reszta niech sobie dyskutuje do usr... Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Ale byłeś kiedyś w centrum? 24.02.11, 19:55 Ja tam widzę pełno ludzi na Sienkiewicza, także nocą. SKlepy w centrum padają, bo w większości to są jakieś skanseny - jak np. księgarnie zaiwerające po pięć książek. W epoce internetu księgarnie analogowe i tak muszą umrzeć, więc to nie jest wina rewitalizacji centrum. Restauracje, kawiarnie i bary mają się dobrze - bo to jest przyszłość. I ręce precz od otwierania Paderewskiego - po co w centrum sztrucle jadące z Baranówka na Bocianek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wreszcie zamknac centrum dla samochodow IP: *.kielce.vectranet.pl 24.02.11, 13:30 Cale centrum jest cudownie zbudowane dla stworzenia azylu mieszkalno - rozrywkowo - handlowego. Wlasnie dziekli kwadratowi ulic - dworzec, IX Wiekow, Zrodlowa, pl. Wolnosci, bazar, rogatka i katedra, Ogrodowa i Zytnia. To naturalne objazdy centrum, na ktorych maja powstac parkingi. Reszta dla ruchu pieszego i zobaczycie, jak bedzie kwitnac nasze srodmiescie. Sklpey, kawiarnie, przechodnie, turysci. Pasaze, jak w Kolonii, Kopenhadze czy Wiedniu, Cos pieknego. Tylko wywalic samochody z uliczek, wprowadzic tez calkowity zakaz parkowania w tym rejonie. Bo nie moze byc tak, zeby czyjes publo blaszane tarasowalo tak duza przestrzen pieszym. I niecg STraz Miejska wezmie sie do pracy i odholowuje zawalidrogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: zamknac centrum dla samochodow IP: *.183.231.122.dsl.dynamic.eranet.pl 24.02.11, 15:25 poprosić młodych inżynierów po politechnice na staż do MZD- i po problemie emerytów dr.po WUML-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: zamknąć centrum dla głupków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 15:54 W dni powszednie, w godzinach pracy ruch i parkowanie gdzie tylko się da. Soboty, niedziele, wieczory - wtedy spacery,rowery,cisza, wjazd tylko dla mieszkańców. Zamnknijcie parkingi przy hipermarkertach i nawet zagraniczne molochy zdechną. Tu nie ma i nie będzie tabunów turystów,spacerowiczów i zwiedzaczy! Śródmiescie żyje tylko z handlu i usług, a nowe "elyty" przyrośniete sa mózgami i dupami do szrotwagenów. Odpowiedz Link Zgłoś
bernatka44 Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 24.02.11, 17:25 gazeta ....na czasie ... temat na czasie...a zdjęcie Rynku sprzed Odpowiedz Link Zgłoś
kroluzloty Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 24.02.11, 17:42 Ja do gościa" wreszcie" --ty chyba ćpasz albo klakier Lubawskiego opowiadając wizje i musisz chodzić ulicą bo masz taki odlot że chodnik to dla ciebie mało i mógłbyś uszkodzić pojazd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 22:52 Ja tu nie bede sie wymadrzal tylko napisze, opracuje i wysle. Cakowite zamkniecie rynku i wpuszczenie Solniczek 10 tek i dowozenie towaru itp do 10.00 i do widzenia, pozniej centrum jest dla ludzi. A za te estakady cholerne i degradacje przestrzeni miejskiej i wymarzonej hameryki, lud to rozwali kieys jak mur berlinski runą ! Jeszcze troche.. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 25.02.11, 01:02 Żadnych autobusów na Rynku ! Na 9Wieków i Rogatce jest ich pełno, to 10min. od Rynku. Ograniczyć ruch kołowy w centrum miasta do niezbędnego minimum. A cha, autobusy są także na Alei Foch'a. Przepraszam że napisałem (złośliwie) dawną nazwę tej ulicy, większość "kielczan" może nie wiedzieć ,za krótko tu mieszkają ich rodzice. (ten pan od nazwy ulicy był przyjacielem Piłsudskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 19:19 Ta, dla młodego to może i ok, ja tam wszystkim mówię że dla mnie dojście do najbliższego przystanku to połowa drogi (mieszkam w rejonie Sienkiewicza, Duża, Kilińskiego) i dlatego albo jeżdżę samochodem (na zakupy) albo z buta, ale dla starszej osoby to te przystanki już daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
miseczkamleczka Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 25.02.11, 11:23 Przede wszystkim autobusy nie mogą wjeżdżać na Rynek. Od 30 lat nie ma tam autobusów i uważam, że dotychczasowe przystanki na IX wieków i Paderewskiego całkowicie wystarczą. Rynek powinien być tylko dla pieszych. Koniec z parkowaniem w przyległych do Rynku ulicach. Jest nowy parking w centrum i tam mozna by wydzielić miejsca dla właścicieli samochodów, mieszkających w centrum. Tam też powinni parkować wszyscy, którzy chcą pospacerować w centrum w tym także właściciele sklepów. W końcu według zapewnień WL po to właśnie został ten parking wybudowany. Dostawy towarów do sklepów powinny mieć miejsce w ściśle okreslonych godzinach. Tranzyt przez Rynek jest nieuzasadniony. Już mieliśmy tranzyt przez Rynek i ze 100% prawdopodobieństwem można przewidzieć, że w godzinach szczytu byłyby korki. Należy zlikwidować dojazd do parkingu przez Warszawską i Orlą. To też powinien być ciąg dla pieszych. Wystarczą te dojazdy, do parkingu i hotelu które już są. Na Paderewskiego powinien zostać utrzymany ruch autobusowy i taxi. W okolicach Placu Wolności, Wesołej, powinien zostać utrzymany ruch jak dotychczas. Tylko ten parking z Placu Wolności powinien zniknąć. Jest beznadziejny. Jeśli już musi tam być jakiś parking to można by zmniejszyć plac i wybudować parking piętrowy, taki jak ten obok Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
szymwil Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 25.02.11, 11:49 Sytuacja sprzed kilku dni: 8 rano, zaparkowałem na Dużej niestety, przez brak miejsca, w taki sposób, że z metr najechałem na chodnik ciągnący się ulicą Sienkiewicza (deptak). Jakiś nawiedzony dziadek zaczął się wydzierać, że chodnik zastawiłem, że on po Straż Miejską będzie dzwonił itd. Dodam, że dziad (tak, dziad) miał całą szerokość deptaku Sienkiewicza dla siebie, przeszkadzało mu, że metr na chodnik najechałem, bo musi teoretycznie pół metra zmienić tor spaceru (zastawiłem nawet mniej, niż połowę chodnika i może 1/20 szerokości deptaka!). Po co ta historia? Bo mam wrażenie, że osoby chcące całkowicie zamknąć ruch dla aut osobowych (a najlepiej dla dostawczaków także, przecież można zrzucać towar z samolotów), to osoby nigdy nie mające nic wspólnego z samochodem i widzące tylko swój, oczywiście jedyny słuszny, punkt widzenia. Osoby te mają w d..., że ludzie pracujący w ścisłym centrum muszą jakoś dojechać do pracy, niejednokrotnie z daleka, a Parking Centrum wbrew opinii niektórych nie jest blisko każdej lokalizacji w ramach ścisłego centrum objętego ewentualnym zakazem ruchu. Fakt, można z niego dotrzeć wszędzie piechotą w przeciągu 20 minut, ale te dwadzieścia minut to dużo, jeśli się dźwiga dodatkowo do pracy toboły, i tak codziennie w obie strony. Ale czego się spodziewać po ludziach, którzy już sobie siedzą na emeryturze i tylko spacerują w centrum, lub są bezrobotni i na samochód ich nie stać, przez co wyładowują swoją frustrację na tych, co mają i pracę, i samochód. :0( Nie mówię, żeby całkowicie wpuścić ruch do centrum tak jak to było do tej pory. Ale dla pracowników firm z centrum można by wyrabiać jakieś identyfikatory na numer rejestracyjny auta... żeby kolegom nie pożyczać ;-) plus oczywiście dla mieszkańców centrum takie same, na numer rejestracyjny. Do tego firmy mogłyby parkować tylko w tygodniu i to byłby jakiś kompromis. Bardziej hardcorową, ale też akceptowalną opcją, byłoby pozwolenie na wjazd tylko dla firm, które mają parkingi w bramach na prywatnych posesjach. Ale całkowicie blokować wjazd do centrum? Głosuję na nie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 11:56 ale centrum nie jest przeznaczone do pracy - to jest strefa spacerowa - reszta do Galerii - smrod spalin dla mieszkancow - rowniez dziadkow jest juz nie do zniesienia halas przekracza 100 decybeli prosze swoje interesy zalatwiac gdzie indziej - tu mieszkaja ludzie - rowniez dziadki galerie i intersiki na przedmiesciach prosze - dlaczego pod moimi oknami macie sprzedawac piwo i szczac w mojej bramie? Odpowiedz Link Zgłoś
szymwil Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n 25.02.11, 14:32 Gość portalu: / napisał(a): > ale centrum nie jest przeznaczone do pracy - to jest strefa spacerowa Trochę egoistyczne podejście. > prosze swoje interesy zalatwiac gdzie indziej - tu mieszkaja ludzie - rowniez d > ziadki > galerie i intersiki na przedmiesciach prosze - dlaczego pod moimi oknami macie > sprzedawac piwo i szczac w mojej bramie? Zdejmij te klapki z oczu - centrum to nie tylko knajpy, to też banki, firmy telekomunikacyjne i wiele innych. Ty w ogóle mieszkasz w ścisłym centrum? Bo gadasz od rzeczy. To, że Ci klienci knajp szczają w bramie, to Twój problem, zakaz ruchu nic tu nie zmieni. Mało tego, jak się zakaże ruchu w centrum, to już zostaną tam tylko knajpy dla spacerowiczów - o tym nie pomyślałeś prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punkt widzenia Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 17:44 Czy klienci banków, czy firm telekomunikacyjnych nie są w stanie przejść na piechotę 100 metrów od parkingu? Polska mentalność jest po prostu nieprawdopodobna - jak już ktoś zacznie jeździć samochodem nie wyobraża sobie, że można chodzić piechotą albo podjechać autobusem... A takie podejście szkodzi wszystkim - także samym kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
szymwil Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n 26.02.11, 19:32 100m od parkingu to jest do ul. Sienkiewicza inteligencie. Tachaj toboły przez 700m to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez nicka Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 17:27 Na dostawy do sklepów można wyznaczyć ramy czasowe po/albo przed ich godzinami otwarcia, kiedy pieszych w Śródmieściu jest niewiele. A na ciężkie zakupy są specjalne wózki. Dla chcącego nic trudnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymwil Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n 28.02.11, 09:12 Gdzie napisałem o jakichś zakupach? No gdzie? Czytać się umie poprzednie wypowiedzi, czy tylko jedną, ostatną? Dla chcącego nic trudnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez nicka Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 20:29 A tobie brakuje argumentów, czy się czepiasz aby się czepiać? Piszesz: centrum to nie tylko knajpy, to też banki, firmy telekomunikacyjne i wiele innych. no to dostałeś odpowiedź na temat rozwiązania problemu dostaw do sklepów, firm i wielu innych, a dodatkowo podpowiedź dla dźwigających toboły :) Wyluzuj, bo nerwy szkodzą :P Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel Bezczelny jesteś 25.02.11, 12:45 Nie ma to jak się własnych chamstwem pochwalić, nie? Zamiast uprzejmie przeprosić człowieka, który cierpliwie zwrócił ci uwagę (ja na przykład nie mam takiej cierpliwości - wygodniej jest wyciągnąć klucze i rysować kreski), wsiąść w swojego szrota i odjechać, to jeszcze się tu mądrzysz. Dostawy się realizuje wcześnie rano - przed 8:00. O tej godzinie jest pusto, więc problemu nie ma. I to powinno być sformalizowane na znakach. Poza tym jaśnie właściciel sklepu nie musi mieć dojazdu ciężarówką pod same drzwi - niech przepakuje towary: albo na wózek z paletą albo do małego dostawczaka. To raz. Na samochód obecnie stać praktycznie każdego, ale wbrew twojemu przekonaniu nie oznacza to, że każdy musi go mieć. Dlatego do cetrum trzeba wpuścić komunikację miejską, żebyś sobie mógł wygodnie podjechać autobusem do pracy. Miejsc parkingowych dla wszystkich pracujących w centrum i tak nie starczy, więc to jest jedyne sensowane rozwiązanie. To dwa. NIkt przecież nie planuje zakazywać dojazdół do parkingów w bramach - stać cię, to sobie parkujesz na swoim terrenie. Ale to nie oznacza, że dojazd do takiej bramy ma być zapewniony najkrótszą wygodną drogą. I tak przywilej (!) wjeżdżania w strefę pieszą jest obecnie nadużywany - na placu przed Oetkerem coraz częściej parkują buraki z okolicznych mieszkań, wielu chamów sądzi, że jak ma miejsce parkingowe w bramie, to potem może całą Sienkiewicza wzdłuż przejechać (słynęła z tego zwłaszcza Poczta Polska, która zamiast skręcać w Hipoteczną jechała prosto do pl. Moniuszki, ale po postawieniu pomnika Quo Vadisa to się na szczęście skończyło). To trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
szymwil Re: Bezczelny jesteś 25.02.11, 14:28 > Nie ma to jak się własnych chamstwem pochwalić, nie? Zamiast uprzejmie przepros > ić człowieka, który cierpliwie zwrócił ci uwagę (ja na przykład nie mam takiej > cierpliwości - wygodniej jest wyciągnąć klucze i rysować kreski), wsiąść w swoj > ego szrota i odjechać, to jeszcze się tu mądrzysz. Trzeba było słyszeć to cierpliwe zwrócenie uwagi. Słownictwo, którego nie powstydziłby się żaden dres z siłowni. Tak samo zresztą jak Twoje rysowanie karoserii samochodów - rozumiem, że się publicznie przyznajesz do aktów wandalizmu? Brawo. I właśnie taką postawę reprezentuje śródmiejska "Elita" :-) Nigdzie nie napisałem, że dostarczam towar - pracuję w firmie telekomunikacyjnej i często ruszam się z firmy, więc to Twoje "przed 8" możesz sobie.. wiesz co zrobić. I nie mówię o jeździe wzdłuż "Sienkiewki" tylko po np. Leśnej, Dużej, Małej itp (przecznicach, tak, jak to było do tej pory). Odpowiedz Link Zgłoś
pkrehbiel To przecież stan wyższej konieczności 25.02.11, 21:54 Jeśli zatrudniony jesteś jako posłaniec swojego pracodawcy, to powinien ci on zapewnić miejsce parkingowe na własnym terenie - wtedy nie będziesz zastawiał innym mieszkańcom deptaka. Zresztą w centrum powinno się świadczyć usługi bezpośrednio dla klientów, centra dystrybucyjne to lepiej zakładać na obrzeżach miasta.Jak ktoś chce mieć siedzibę w prestiżowej lokalizacji, a potrzebuje wykorzystywać posłańców, to niech nie skąpi tylko dopłaci za miejsce parkingowe. A rysowanie karoserii burakom parkującym na Sienkiewicza to stan wyższej konieczności uzasadniony potrzebą obrony przestrzeni publicznej, a nie zaden wandalizm. Kolesie zastawiający miejsca dla niepełnosprawnych dostają drugą rysę gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
szymwil Re: To przecież stan wyższej konieczności 26.02.11, 13:04 Zastawić deptak, a najechać pół metra na chodnik przy szerokości deptaka 15 metrów to zasadnicza różnica, nie uważasz? Poza tym pracuję w firmie która świadczy usługi dla Klientów, a nie w jakimś DPD, czy innym kurierstwie (które notabene mają siedziby na obrzeżach miasta). Rysowanie karoserii, nawet burakom, to nic innego, jak akt wandalizmu i przestępstwo. Jeśli tego nie rozumiesz, to masz coś nie tak z głową. Nie ma czegoś takiego jak obywatelska obrona przestrzeni publicznej, od tego są odpowiednie służby, a nie Ty, każdorazowe naruszenie można zgłosić telefonicznie, ew. zrobić zdjęcie i wysłać do Straży Miejskiej, a zapewniam, że mandat takiej osoby nie ominie. Polecam szczególnie w przypadku parkowania osób zdrowych na miejscach dla niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 25.02.11, 12:29 Najpierw wybrukowali ulice kostką, która nie nadaje się do masowego ruchu kołowego, a dopiero później pytają się czy aby nie pozwolić jeździć po niej samochodami. Poza tym jest to pytanie retoryczne, bo przecież z góry wiadomo, że każdy kto posiada samochód chce nim wjechać w każde możliwe i niemożliwe miejsce i parkować tam, gdzie mu się akurat zachce. W tym mieście wszystko robi się na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupiec WEL wie co robi, po co te udawanie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 12:42 Po co konsultacje, gadanie do obrazu, jak WEL i planista H. juz dawno przewidzieli co ma być.Oni patrzą na Kraków. Tylko,że tam 100 metrów od Rynku na pl.Szczepańskim jest parking - śłone opłaty ale jest ! Na uliczkach wokół Rynku tez sa miejscxa parkingowe. Tam są turyści - ganiajace po Krakowie wycieczki , te nie potrezebuja parkingu - oraz tzw. indywidualni jak i goście, którzy chca dojechać blisko i wypic kawę, zjeśc obiad w Rynku lub w pobliskch uliczkach. Dla nich musza byc miejsca parkingowe, bo inacej nie przyjadą do Rynku. W Kielcach nie ma i nie będzie żadnych turytystów, swoi oraz studenci.goście targowi powinni miec mozliwośc dojechania w pobliże. Jesli nie to padna lokale, i ostatnie sklepy jakie jeszcze sa na Sienkiewce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: receopaduja Wszystko robione jest pod galerie KORONA IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 22:51 Przeciez wszyscy wiedza że ruch zostanie zastopowany pod empikiem, do centrum nie wjezdzamy od tej strony..ma to skłonić ludzi do zakupów w KORONIE to taki ukłon władz miasta dla Inwestora.Na sienkiewicza lokale tylko dla banków, tam nawet mieszkańcy sie dla urzedu nie licza, własnym autem też parkować nie wolno.Wszystko zostało ze szczegółami obmyślane..a te konsultacje mailowe z MZD to taka ściema. Porzadny urząd nie robi konsultacji przez mail. Potem sie powie że przyszly tylko 3 maile a 1 nie czytelny..a przecież chcieli konsultować ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca Re: Wszystko robione jest pod galerie KORONA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 23:05 W Kielcach to się dzieją dziwne rzeczy, które gdzie indziej by nie przeszły. Oficjalnie podawane są informacje, że właściciele firm, które wygrywają przetargi ogłaszane przez miasto, łożą spore kwoty na kampanię prezydencką. Pytam, czy tak być powinno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Wszystko robione jest pod galerie KORONA IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 10:11 Dlatego potrzebne jest referendum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nabity w butelkę Re: Wszystko robione jest pod galerie KORONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 11:26 Sienkiewicza ma koleiny jak Warszawska koło banku i sądu. To tylko mogli wykonac partacze. Inni partacze to przyjeli a jeszcze inni partacze to nadzorowali. Partacza partacza oceniał! Czy naprawde w tych Kielcach nie macie nomalnych, którzy cokolwiek porzadnego dla waszego miasta cokolwiek zrobia.... Dalej. Pomniczki obe.srane. Ławki także. Chodniki dziurawe. Drzewa powycinane. Straż ganiajaca za psim g.ó.wnem. To są całe wasze Kielce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Wszystko robione jest pod galerie KORONA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.11, 20:36 i za to ci ktory takie rzeczy podja na forum stana przed sadem - w tym przypadku urzad jest bardzo skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: WEL wie co robi, po co te udawanie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.11, 18:07 Ty deb. chyba nigdy w Krakowie i Kielcach nie byles... i nie nazywaj siebie kupcem co nawyzej handlarzyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wróżbita Re: Drogowcy pytają o centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.11, 16:50 Kielce się wyludniają, a dyrekcja MZD inspirowana przez pryncypała dalej będzie projektować deptaki. Komu i po co? Królowa Sybilla w swoich przepowiedniach przewidywała, że Chińczycy zaleją Świat. Może te to ukłon w stronę tej emigracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Re: Drogowcy pytają o centrum IP: *.183.247.7.dsl.dynamic.eranet.pl 26.02.11, 17:41 dlatego kostka brukowa jest taka maluśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ego Re: Drogowcy pytają o centrum IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 20:50 Dzisiaj pracownice kawiarni w centrum płakały bo zupełny brak klientów powoduje że szefowa chce ich zwolnić. Taką rzeczywistość zgotował im magistrat ,że chyba zrobią z rynku plac Tahiri. Odpowiedz Link Zgłoś
amdw Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 28.02.11, 09:51 Aby ludzie jeździli do centrum, muszą być miejsca parkingowe gdzie tylko się da. Likwidować miejsca parkingowe tylko dlatego by zmusić ludzi do korzystania z parkingu obok urzędu miasta - to bez sensu. Gdy muszę w centrum podjechać gdzieś na 15-20 minut, parkowanie na parkingu to strata czasu i pięniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.11, 12:28 Napisałeś prawde, tylko dlaczego oni nie rozumieją tego.? Odpowiedz Link Zgłoś
sprychu_ck Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 28.02.11, 10:28 Miejsca parkingowe dla rowerów są ważne panowie z MZD - istotniejsze jak do niech dojechać: bezpiecznie i bez utrudniania życia kierującym samochody. Nie wszyscy z obiektywnych względów mogą systematycznie wykorzystywać rower do komunikacji w mieście, ale dożo ludzi mogłoby spróbować, gdyby były ku temu warunki, rowerem można dotrzeć praktycznie wszędzie częstokroć sprawniej aniżeli autobusem, nie wspominając o samochodzie. Co z "Koncepcją sieci tras rowerowych w strefie śródmiejskiej Kielc p.Marcina Hyły"? Odpowiedz Link Zgłoś
mojekielce Re: Drogowcy pytają o centrum 04.03.11, 11:42 Po co zamykać kolejne ulice dla ruchu, skoro zakaz na Sienkiewicza nie jest przestrzegany? Przykład: mojekielce.blox.pl/2011/03/Sienkiewicza-to-deptak-czy-postoj-taxi.html Odpowiedz Link Zgłoś
stnawrot Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty na to? 08.03.11, 12:47 Zachować dotychczasowy ruch w centrum ograniczyć prędkość 30-40km/h , zachować miejsca postojowe i pobierać opłaty.Tranzyt zniknie bo jest alternatywa ul. Zelaznej, ul. Solidarnośći drogi szybkiego ruchu .Autobusy absolutnie nie na Rynku.Od tego że się zamknie ulice w centrum rowerzystów nie przybędzie.Urzędnicy nie przesiądą się na rowery( już widzę prezydenta czy dyr. MZD jak pedałują do pracy na rowerze).Miejsca postojowe dla cyklistów to czas pokaże czy będą potrzebne i gdzie..Każda część miasta winna być wykorzystana gospodarczo a trudy cywilizacji rozłożone równomiernie na wszystkich mieszkańców a nie tworzyć skansenów . W imię czego mam utrzymywać centrum.Poznań ,Gdańsk ,Lipsk już wycofały się z pomysłu zamykania ulic w centrum . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: superrecepta Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 13:52 Gdansk bardzo konsekwentnie uspokoja ruch i ogranicza mozliwosc wjazdu do srodmiescia. W Kielcach trzeba postapic podobnie. Uniemozliwic tranzyt, wpuscic jak najwiecej autobusow, ograniczyc parkowanie na ulicach/chodnikach i umozliwic bezpieczna jazde rowerzystom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 21:12 stnawrot napisał: > Zachować dotychczasowy ruch w centrum ograniczyć prędkość 30-40km/h , zachować > miejsca postojowe i pobierać opłaty.Tranzyt zniknie bo jest alternatywa ul. Zel > aznej, ul. Solidarnośći drogi szybkiego ruchu .Autobusy absolutnie nie na Ry > nku.Od tego że się zamknie ulice w centrum rowerzystów nie przybędzie. Tranzyt sam z siebie nie zniknie. Centrum zawsze będzie zasyfione samochodami, jeśli pozostanie możliwość przejazdu. Nie może być tak, że to kierowcy wszędzie dyktują warunki - powinna być jakaś równowaga i strefy wolne od samochodów, hałasu i spalin. Co do rowerzystów, to jest ich mnóstwo (i wciąż przybywa - na szczęście!) i z pewnością korzystali by z komunikacji rowerowej, gdyby mieli możliwość łatwo dojechać na miejsce, rower zaparkować i bezpiecznie zostawić, załatwiając swoje sprawy. W obecnych warunkach, niestety, takich możliwości nie ma i dlatego rowerzyści głównie jeżdżą rekreacyjnie. A przecież żaden inny sposób podróżowania nie daje takiej swobody jak jazda rowerem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio z Kielc Re: Drogowcy pytają kielczan o centrum. A co Ty n IP: *.152.143.235.dsl.dynamic.eranet.pl 12.03.11, 07:56 a któż to tak korkuje parkując w centrum ?? ja klijent który chcę kupić w sklepie nie mogę zaparkować na 5 minut, bo przed sklepem stoi samochód właściciela sklepu . Napewno kiedyś był w Turcji i widział, że przed sklepem właściciela jest zawsze wolne miejsce dla klijenta i sam lub uczeń piluje tego zaś swój samochód oddaje w ręce >upychacza< który na parkingu osobiście i odpowiednio ciasno go zaparkuje. Sami są sobie winni że ulice są zakorkowane. Sam osobiście musiałem 2 razy zrobić okrążenie rynek-katedra- rynek żeby znaleźć miejsce przed sklepem na zakupy, a wystarczyło by postawić znak ograniczający postój do 10 min . Polecam MZD ku rozwadze i ugnijcie karku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: Ruch zostawic czy usunąć? Tak! I to, i to ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.11, 08:21 Od poniedziałku do piatku w godz. 8-18 ,auta powinny wjeżdżać i parkować. Wieczory,soboty i niedziele dla pieszych, rowerzystów, spacerowiczów i imprezowiczów. Na wyłaczenie ruchu może pozwolić sobie TYLKO ! kurort lub miasto turystyczne-Gdańsk, Kraków czy Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Ruch zostawic czy usunąć? Tak! I to, i to ! IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.11, 10:14 Przecież oni już zniszczyli sklepy i lokale w centrum, pracę traci już setki osób w usługach.To są nasi najwięksi śmiertelni wrogowie którzy pozbawiają nas i nasze rodziny pracy i prawa do życia w tym biednym mieście.Dla kogo to robią?W czyim imieniu ,kto ich upoważnił,żeby niszczyć dotychczasową strukturę wypracowaną latami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spocoRysiek kupic za unijna kase chinskie riksze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.11, 11:44 a na zime psie zaprzegi! Odpowiedz Link Zgłoś