Dodaj do ulubionych

Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach

16.09.11, 18:12
Jaki Rock?!?!
Czysty POP!
Obserwuj wątek
    • wobed Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach 16.09.11, 21:48
      Lady Punk to obciach o komunistycznym rodowodzie. Takie rocko-polo dla niewyrobionych muzycznie... Zawsze to jednak lepsze niż Maryla Rodowicz :)
      • Gość: eugeniusz Re: Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 22:37
        Młody kolego, przede wszystkim naucz się pisać poprawnie tę nazwę, bo abstrahując od współczesnego poziomu tej grupy (wg mnie dramatycznie niskiego), powinieneś wiedzieć, że to legenda polskiej muzyki rockowej, czy jak wolisz pop-rockowej i nie wypada takiej niewiedzy demonstrować. Podejrzewam, że nawet nie było cię w planach, kiedy ów zespół święcił TRIUMFY, jakich nawet wyobrazić sobie nie jesteś w stanie. Zapewniam, że popularność dzisiejszych idolów w stylu Dody, Iry itd. ma się nijak do tego co osiągnął band Borysewicza. Myślę, że jak znajdziesz czas na pogawędkę z rodzicami, to Ci szczegółowo o tym fakcie opowiedzą. Wypada więc się pokłonić, a nie pierniczyć o "obciachu" i "komunie", bo pewnie i z tego jakieś korepetycje się należą, zgadłem?

• wobed Re: Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach 17.09.11, 16:24
          Eugeniuszu, mam 36 lat i rocku wiem sporo.
          Na szczęście wychowałem się muzycznie w wolnych czasach, kiedy można było posłuchać wszystkiego a nie tylko dopuszczalnego przez komunę do legalnego obiegu Lady Pank, Urszuli, Manamu, Budki Suflera i innych zespołów "posłusznych" reżimowi czyli "zero buntu, śpiewajmy o bzdurach".
          Mówisz, że Lady Punk święcił triumfy? Owszem, święcił. Ale dlatego, że nikomu innemu nie pozwalano świecić w oficjalnym obiegu.
          Maryla Rodowicz też święciła.
          To, że jakiś zespół jest "historyczny" i nic nie wniósł do muzyki od 20 lat nie powoduje mojego szacunku.
          Takie "historyczne" zespoły to maszynka do zarabiania pieniędzy na sentymentalnych masowych konsumentach papki festyniarskiej.
          Dwa tygodnie temu była żwawa Maryla, która nie chce iść na emeryturę (kasa, kasa, kasa), teraz kombatancki Landy Pank, za tydzień będzie zapewne równie popularny po remizach i wyborczych festynach Stachurski a za miesiąc.... kto wie? może właśnie bożyszcze czytelników tabloidów - Dodzia?
          • Gość: kielczanin Re: Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach IP: *.kielce.hypnet.pl 17.09.11, 16:31
            spójrz na Rolling Stones, Aerosmith, zz top i piep.znij się 5 kilowym młotkiem w łeb.
            Było sporo i jest więcej lepszych formacji niż lady pank, ale mieli swoje czasy popularności i grali kawał muzy.
            A śpiewali o różnych sprawach niekoniecznie o pierdołach, a tak w ogóle to czy wszyscy mają śpiewać "a kiedy runą mury"???

Zawsze możesz posłuchać dody i gienka.

• Gość: eugeniusz Re: Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 22:06
            No to nie trafiłem w młodziaka, ale zbuntowanego dziadka ;)
            "Dopuszczalnego do oficjalnego obiegu przez komunę"?
            Każdy artysta przechodził przez gęste sito cenzorów, a potem wszelakie komisje radiowe i chwała Bogu, że w takiej Trójce nie mieliśmy akurat tego co w Rozgłośni Harcerskiej. To były dwie, świetnie uzupełniające się stacje. Nie powiesz chyba, że u Harcerzy kogoś nie zagrano? Problemem był brak nagrań studyjnych, bo po prostu nie było kasy, choć oczywiście również tzw. układów. Nie pozwolę jednak na insynuacje, jakoby Maryle, Lady Panki i inne Perfecty mieli pójść na współpracę w zamian za obecność w mediach. Dziś tak właśnie komentuje młodzież, stąd moje wyobrażenia po Twoim poście, stąd moja wściekłość otwierający się nóż w kieszeni...A LP święcił triumfy, bo było takie zapotrzebowanie i nikt wówczas na Lady Pank nie lał, jak to dzieje się dzisiaj. Alternatywni artyści mieli swoją publiczność, ale nie słyszałem, aby mieli zwalczać "ekscelencje" dopuszczone do mediów (fajne mi to media: 2 programy telewizyjne i 3 radiowe, bo dwójki nie liczę...).
            A co się tyczy wysyłania na emeryturę, to tez jakby skądś znam. Zostawmy Marylę, bo akurat charyzmą i osobowością jest w stanie obdzielić 3/4 dzisiejszych "gwiazdek". Ma swoją publiczność i skoro ta publiczność chce ją oglądać, to niech śpiewa nawet na wózku inwalidzkim.
            Wkład Lady Pank w ostatnim dwudziestoleciu jest mizerny i tu się z Tobą zgodzę. Muszę jednak dodać, że ponad dziesięć lat temu zmieniła się formuła promowania artystów, media wypięły się nie tylko na alternatywę (to od zawsze), ale też na "komuchów" (czyli wymienionych przez Ciebie). Jest tak, że kiedy nie ma muzyki w radio i tv, nie ma również artysty w świadomości odbiorców. Ileż osób dziś zdaje sobie sprawę z istnienia, bądź nie, takich wykonawców jak L.P.? Ba, są tez tacy, którym ta nazwa już nic nie mówi...
            Nie można też gadać bez sensu, że te wszystkie Maanamy (tutaj tez dałeś plamę z pisownią...), Perfecty, Lady Panki przez ostatnie 20 lat nie stworzyły niczego interesującego. Inna rzeczywistość, ogromna konkurencja i nowa generacja słuchaczy otworzyła się po prostu na inną jakość. Fatalną, moim zdaniem. Nie ma dziś radia, którego można posłuchać bez żenady i tu w głównej mierze tkwi problem "emerytów".
            Nie poszedłem na Kadzielnię, bo musiałbym pewnie przy obecnych (nie)możliwościach wokalnych Panasewicza schować twarz i mocno zapłakać, ale skoro znaleźli się chętni... Ich problem.
            • Gość: smurfmadrala Re: rock Made in PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 10:03
              Gość portalu: eugeniusz napisał(a):

> No to nie trafiłem w młodziaka, ale zbuntowanego dziadka ;)
              > "Dopuszczalnego do oficjalnego obiegu przez komunę"?

Eugeniuszu!
              Napisałeś genialny tekst o prowieniencji rocka Made in PRL.
              "Kura z drobiu grochowego w opakowaniu zastępczym" ,
              na deser wyrób "czekoladopodobny" i kubańskie "pomarańcze".
              Szkoda muzyków ale ich stado pędzili pastuchowie z UB i cenzury.
              Zdarzało się, jakaś uciekła i troche pobeczała inaczej :)

Prawda uwiera "konstruktywnych, postępowych",
              ten typ nie lubi "babrać się" w "zatęchłej historii"
              woli "konstruktywną" przyszłość.

• Gość: smurfmadrala Re: rock Made in postPRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 10:14
                Dziś "trendowaty" , na fali mendiów jest
                Holokausto/Nergal
                - nieustraszony bard lewicy i liberałów.
          • Gość: Sceptyk TSA a nawet Siekiera też grali w PRL - IP: 81.219.189.* 19.09.11, 09:08
            a czy to nie był rock ? - czy też poszli na "współpracę" z władzami ? Wybacz - ale bredzisz "znawco" a poza tym 36 lat to trochę za mało aby wiedzieć jakie były realia np. na początku lat 80. a książki czy wiedza z drugij ręki to także tylko część prawdy - w zależności przez kogo głoszona. LP było kapelą rockową - czy się jakiemuś "znawcy" podoba czy nie a że potem popełnili trochę "popeliny" to inna sprawa - takie czasy - zwykła kasa gra rolę a dla kasy niektórzy wiele zrobią.
            • Gość: szansa Postpeerelowskie totalne kiczowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 10:28
              Dzieki PRL- owskiej Cenzurze, której "ambicją", bylo stworzenie takiej wizualizacji PRL, która Wysoką Kultur - promowaną przeez PRL - zaimponuje "zgniłym kapitalistom"
              To była mordercza praca , nad uformowaniem dobrych gustow i potrzeb polskiego -znszczonego zaborami, wojnami, biedą - siermieżnego , tworzonego po wojnie społeczeństwa.
              Ogromnymi nakładami na Kulture Wysoka, poprzedzonymi skupieniem wokol tego programu swietnych jeszcze wowczas + bo miedzywojennych ¸+ profesjonalistow w tej dziedzinie, dobrze oplacanych, szanowanych.

Cyz ktos ma zastrzezenia do KulturY Polskiej lat 60tych ..70tych ...

Cenzura kulturalna byla i jest nieodzowna, nie podlizywanie sie ludowi, a jego wychowywanie jest poslannictwem instytucji panstwowych. Czesto wbrew cizbie.

Pytanie do Urzedu : co ma wspolnego sredniowieczny , wytworny Rynek z tworzonym tam prostackim klimatkiem .
              • Gość: smurfmadrala Re: Postpeerelowskie totalne kiczowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 07:13

Gość portalu: szansa napisał(a):
                > Dzieki PRL- owskiej Cenzurze, której "ambicją", bylo stworzenie takiej wizuali
                > zacji PRL, która Wysoką Kultur - promowaną przeez PRL - zaimponuje "zgniłym kap
                > italistom"
                > To była mordercza praca , nad uformowaniem dobrych gustow i potrzeb polskiego
                > -znszczonego zaborami, wojnami, biedą - siermieżnego , tworzonego po wojnie
                > społeczeństwa.

Teraz "wporzo" jest w Korei Pn, tam tylko wysoka kultura i pełen profesjonalizm,
                "mordercza praca" ale jaki porządek.
                • Gość: szansa Re: Postpeerelowskie totalne kiczowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 14:15
                  To jest Ich sytuacja geopolityczna!
                  Moze dzieki temu przetrwaja?
                  Chiny nie zamierzają rezygnować z Silnego Państwa, jakie daje centralizacja władzy.
                  Słabe państwowo USA, Euroland, siedzą wjuz w paszczy Rynku, który pożera wartosci, promuje "towary" dla "szerokiego rynku".
                  Czy o takiej Wolności marzyli intelektualiści kapitalizmu?
                  PS

Wolę nie myśleć ,co by nas czekało , po zmianie systemu politycznego w Chinach...
    • Gość: ... Re: Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.11, 12:24
      SZKODA, ŻE W KIELCACH NIE OGLĄDAMY GWIAZD ŚWIATOWEGO FORMATU, TYLKO PODNIECAMY SIĘ LOKALNYMI GWIAZDORAMI Z EPOKI PRL
      • Gość: Sceptyk Bo w Kielcach nikt nie wyłoży kasy na światowe IP: 81.219.189.* 20.09.11, 06:52
        gwiazdy - u nas najwyżej na kolejne widowisko znanego reżysera, jakieś siermiężne imprezy i nic więcej a utrzymanie stadionu kosztuje. Takie mamy władze, takich "biznesmenów" itd.
        • Gość: koziolek matolek Biznesmeni - sponsorzy; rozwijajcie sie dla nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 14:29
          Nie sponsorujcie '"gówna" przez swój brak rozeznania , niewiedzę, ignorancje.
          Nie kierujcie sie zdaniem miejskich urzedników - choćby i byli prezydentami.
          Profesjonalistami nie są!
          Jest w Kielcach INstytut Muzyki, Instytut Sztuki, są naukowcy, znawcy przedmiotu ; w takich miejscach , u takich ludzi, zasiegaja opinii mądrzy tego Świata.
        • Gość: zapylny LPG Lady Pank Górą IP: *.gre.pl 08.10.11, 02:54
          LP to kawał dobrej muzy, rokowej muzy. Gadajcie, dyskutujcie, ale muzyki sie słucha a nie rozmawia o niej, bo jak ktoś madry zauwarzył z gadania dzieci się nie rodza. A jak nie słuchasz to daj posłuchac innym. Jeden lubi metal inny polo, takie skrajności, żeby tylko nikt mi tu sie nie obraził. Lubi - słucha, co to komu przeszkadza.
          A polityką to lepiej zająć sie tym co mamy teraz, tamte czasy zostawmy historykom.
    • Gość: Pawcio z Luczij. Re: Sobota z rockiem. Lady Pank w Kielcach IP: *.range81-129.btcentralplus.com 12.10.11, 10:53
      Koncert był świetny. Jeden z wielu świetnych koncertów tego zespołu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka