Dodaj do ulubionych

Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza przed...

26.04.12, 17:53
"Obserwatorzy procesu mają jeszcze inną wątpliwość. Czy apelacja w tej sprawie powinna być rozpatrywana w kieleckim sądzie okręgowym, skoro w wydziale odwoławczym sądzi ojciec adwokata oskarżonego? - Nie ma tu konfliktu, ponieważ pan sędzia nie jest w składzie orzekającym w tej sprawie - wyjaśnia Chałoński."

Więcej... kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,11616858,Kontrowersje_wokol_procesu_o_gwalt__Burza_przed_wyrokiem.html#ixzz1tA4rx5qj

A obrońca był przez 5 lat sędzią w Sądzie Rejonowym.

"W okresie od 14 listopada 2004 roku do 15 grudnia 2009 roku wykonywałem czynności sędziowskie jako asesor, a następnie sędzia Sądu Rejonowego w Kielcach."

www.mgrzesiak.pl/index.php?id=omnie

Przepraszam, ale nie wierzę w takie zbiegi okoliczności.
Obserwuj wątek
    • Gość: n Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.12, 18:13
      Straszne.
      Ja widzę tu wyraźny konflikt interesów. Wy nie?
      • Gość: bolek Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.12, 18:21
        Nawet laik czuje tu smród. A co do organizacji, to jak one mają dowiedzieć się wcześniej o takiej sprawie: rentgen w oczach i mózgu czy co? Ta sprawa nie powinna być rozpatrywana w Kielcach. A pamiętacie sprawę synalka pani prokurator, który prowadząc po pijaku samochód zamordował w Cedzynie parę osób? Kolesie wyczyścili sprawę jak się dało, a chłopczyk skończył podobno prawo. Dla mnie to skandal!
        • Gość: sad pod sad sad pod sad IP: *.kielce.vectranet.pl 26.04.12, 18:30
          Oczywiście, że to skandal - za często bandyta i gwałciciel wychodzi na wolność. To potwarz dla całego społeczeństwa. I nauczka dla rządu, że jeśli będzie przyzwolenie na takie skandale, to wyborcy zawsze będą to pamiętać. Sprawne państwo powinno dbać o obywateli, a eliminować bandytów - w tym wypadku zwyrodnialec powinien wiele lat spędzić za kratami. Kobieta omal nie umarła, gdyby nie znalazł ją ktoś przypadkowo, zgwałconą i zakrwawioną w bramie, to byłoby po niej.

Co za chory kraj. W Anglii za takie sprawy dają dożywocie, u nas głaszczą po główce.
          • Gość: ja Re: sad pod sad IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.12, 21:27
            Brawo pani Marzeno !
            Wreszcie ktoś zwrócił na tą sprawę uwagę , bo przebieg postępowania , wypuszczanie oskarżonego który następnie się ukrywa , zmiana kwalifikacji czynu , no i obecna troska sądu , budzą podejrzenie ,że niedługo oskarżoną zostanie skrzywdzona kobieta ... Np. za to ,że przez nią " niewinny" koleś posiedział parę miesięcy .
          • Gość: judge Re: sad pod sad IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 00:28
            Tam (tzn. w Anglii) jest normalny, NIEZAWISŁY sąd.
            U nas wszystko to, co w Anglii normalne, jest niemożliwe. Najwyraźniej.
            Po tym całym postępowaniu sądowym nie zdziwię się, że kobieta, ofiara, zwątpi w sprawiedliwość. Ja zwątpiłam.

---
            Bardzo Cię wspieram. Szanuję. Doceniam, że chciałaś walczyć.
            Dla innych kobiet, które mogą go kiedyś spotkać.

• Gość: b Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 23:49
        Tylko to:
        www.youtube.com/watch?v=E5iWIKCc_S8
        Siedźta nadal cicho.

"Po cichu
        po wielkiemu cichu
        idu sobie i idu i idu
        i patrzu i widzu

W rękach w głowach cichosza
        w ustach w oczach cichosza
        nie ma samozwańców
        i nie ma rokoszan

Tu cichosza tam cicho
        szaro brudno i śnieży
        nie ma kosmonautów
        i nie ma papieży

Tu cichosza tam cicho

i w ogóle nic ni ma"
        • Gość: ja Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 16:28
          We wrześniu ubiegłego roku Sąd Rejonowy w Kielcach skazał go na 4,5 roku więzienia. Uznał jednak, że brak podstaw, by przypisać mu dokonanie gwałtu, bo nie ma dowodów, że kobieta została "zmuszona do aktu seksualnego przemocą, groźbą bądź podstępem". Dlatego że pokrzywdzona nic nie pamięta...
          Marcin W. został jednak uznany winnym za tzw. wykorzystanie stanu bezradności kobiety i doprowadzenie jej do obcowania płciowego..

Sąd uznał oskarżonego także winnym spowodowania obrażeń ciała u kobiety - powstały, bo "przebieg aktu seksualnego miał charakter patologiczny".

Tymczasem rozpatrując apelację , sąd okręgowy rozważa, czy Marcina W. nie uznać winnym jedynie spowodowania obrażeń ciała u pokrzywdzonej. O takiej możliwości zmiany kwalifikacji czynu oskarżonego poinformował strony ... I wypuścił Marcina W. na wolność za 15-tysięczną kaucją.

- Uprzedzenie o możliwości zmiany kwalifikacji jeszcze o niczym nie przesądza, to oznacza, że sąd tylko to rozważa . Jaki będzie wyrok, to się dopiero okaże, może zapaść każdy...podkreśla Marcin Chałoński, rzecznik Sądu Okręgowego w Kielcach.

Jeśli Sąd " tylko to rozważa " , to czemu wypuszcza , za małą kaucją ?
          Wypuszcza człowieka skazanego na 4,5 roku ( ten wyrok zresztą wzbudził powszechne oburzenie jako nieadekwatnie niski ) , który poprzednio po wypuszczeniu ponad miesiąc się ukrywał ???? .
          Cuda wokół tej sprawy , oj cuda. Od samego początku. I organizacji pozarządowych na tym etapie dopuścić nie można ...
          • marzenamarczewska Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz 28.04.12, 19:57
            Naprawdę zastanawiam się, co mogę napisać na forum, by wyrazić moje prawdziwe oburzenie całą tą sprawą. I co mogę zrobić, by zaznaczyć, że nie jestem NAJGORSZYM świętokrzyskim przestępcą, który musi być ścigany przez policję i stanowić problem dla prokuratora (np. szukanie mojego IP itd.: wystarczyło zapytać).
            Cóż mogę teraz myśleć? Skoro okazuje się, że gwałcić można bezkarnie. Prawdziwie znęcać się nad kobietą, zgwałcić ją, uszkodzić narządy wewnętrzne, porozrywać, zostawić krwawiącą w bramie - tak, to jest dopuszczalne. Napisać zaś o sprawcy gwałtu nie wolno. Skomentować wyrok kieleckiego sądu, wyrok, który skrytykowali sędziowie w innych polskich miastach, to czynność zakazana i ścigana przez policję!
            Chcę wierzyć, że żyję w państwie PRAWA.
            Za dużo chcę?
            • Gość: p. Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.kielce.vectranet.pl 29.04.12, 21:35
              To chore, a sąd okrywa się hańbą, zwalniając po raz kolejny oprawcę!!!
              • Gość: lili Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.kielce.vectranet.pl 02.05.12, 19:10
                Rączka rączkę myje. To największa klika, jaką kiedykolwiek poznałam, całe to prawnicze towarzycho.
            • Gość: / Re: Kontrowersje wokół procesu o gwałt. Burza prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.12, 19:20
              Prosze Pani - przykro to stwierdzic ale Polska jest krajem bandytow
              tylko bandycki kraj stwarza takie procedury
              konczy sie to tak jak we Wloszech - powstaje instytucja ojca chrzesnego , i wowczas kiedy prawo nie dziala podjjezdza na skuterze chlopach wpakowuje magazynek w glowe i sprawiedliwosci dokonuje sie final - tak to wlasnie dziala kiedy panstwo przestaje dzialac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka