Dodaj do ulubionych

Przepis na dobry bigos-Help.

21.12.02, 15:49
Moze ktoś ma dobry przepis na bogos(postawnowiłem sam ugotować),wiem ,że
oprócz kapusty kiszonej i slodkiej,grzybów i śliwek dodaje sie boczku,ale czy
to wszystko,jak dlugo gotować itp.Pomóżcie Panie,a może Panowie.
Obserwuj wątek
    • dm_ Re: Przepis na dobry bigos-Help. 21.12.02, 18:34
      mniej wiecej w ten sposob gotuje bigos..
      smacznego:)

www.gotowanie.wkl.pl/przepis139.html
      tylko nie dodaje bialej kapusty, a grzybki wczesniej namaczam na kilka mniut

a ten przepis tez jest fajny:

k85.kuchniaonline.pl/index.php?id=35&nr86=53
      • Gość: Krissotto Najlepszy jest bigos na winie! IP: PROXY:* / 172.16.1.* 21.12.02, 21:44
        Najlepszy jest bigos po staropolsku..na winie...
        ...co się nawinie to wrzucasz..smacznego!;)))))
        Dobry jest też...myśliwski....
        ..myślisz co tu jeszcze wrzucić do garnka ;)))))

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
        Krissotto
      • Gość: nie poseł Re: Przepis na dobry bigos-Help. IP: *.eridian.pl / 192.168.1.* 21.12.02, 22:22
        dm_ napisała:

> mniej wiecej w ten sposob gotuje bigos..
        > smacznego:)
        >
        > <a
        href="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis139.html"target="_blank">www.gotowa
        > nie.wkl.pl/przepis139.html</a>
        > tylko nie dodaje bialej kapusty, a grzybki wczesniej namaczam na kilka mniut
        >
        > a ten przepis tez jest fajny:
        >
        > <a href="k85.kuchniaonline.pl/index.php?
        id=35&nr86=53"target="_blank">k8
        > 5.kuchniaonline.pl/index.php?id=35&nr86=53</a>

Drs , zdenerwowałem się bardzo, że Dorota chce Ci "wcisnąć" przepis na bigos
        rodem z "peerelu".
        Toż to jest karygodne co na w/w stronach www jest nagryzmolone na temat bigosu.
        To woła o pomstę, że takie gó..... przepisy ktoś publikuje.
        Ja Ci proponuję typowy staropolski przepis na to sztandarowe kulinarne polskie
        danie jakim jest BIGOS. W mojej rodzinie gotuję się Go tak od lat.
        Podstawową zasadą jest to aby kapusta była zmieszana w proporcjach 1 do 1 z
        mięsem i wędlinami .To wszystko ma być "pierwyj sort" a nie jak jeden z w/w
        proponowanych przepisów "mówi" ,że z resztek poświątecznych i z góry ostrzegam
        żadnych doświadczeń z mąką jak mówi drugi proponowany przepis.
        A teraz do dzieła.
        Dobry bigos wymaga przygotowania co najmniej paru dni.
        Dla przykładu podam Ci moje proporcję.
        -3 kg kapusty kiszonej
        -1 kg chudej wołowiny bez kości
        -0,5 kg mięsa wieprzowego (ja biorę od szynki)
        -0,5 kg boczku
        -0,5 kg żeberek
        -0,5 kg kiełbasy (ja biorę toruńską)
        do smaku:liści laurowych, jałowiec, pieprz, kminek,śliwki suszone (5,6),
        szklaneczka wina wytrawnego czerwonego,parę suszonych grzybów.
        Kapustę należy obgotować aby nie była zbyt kwaśna, w międzyczasie skroić należy
        w kostkę boczek i obsmażyć na patelni. Do tego dołożyć pokrojone w kostkę mięso
        od szynki ,po obrumienieniu tego wszystkiego dodać trzeba skrojone w kostke
        mięso wołowe.Nie wolno mięsa na patelni przykrywać bo się udusi a nie zrumieni.
        Następnie to wszystko dodaje się do kapusty i razem to musi się gotować na
        malutkim ogniu. Do tego należy włożyc całe żeberka i wszystko musi pyrkać na
        wolnym ogniu ze dwie godziny( co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliło a
        gdyby było zbyt "suche" dolać trzeba trochę wody).To robota na pierwszy dzień.
        Drugiego dnia obrać mięso z żeberek i wstawić bigos na ogień nie zbyt duży.
        Obgotować grzyby a potem pokrojone wlać z wywarem do bigosu.
        Wrzucić listków laurowych z pięć szt.,parę ziarenek jałowca i czarnego pieprzu
        oraz łyżeczkę kminku.Co jakiś czas podczas gotowania mieszać aby nie przywarło.
        Obrać kiełbasę ze skórki skroić w kostkę i zrumienić na patelni a później
        wrzucić to do bigosu.Gotowac na małym ogniu z godzinę(koniec drugiego dnia).
        Trzeciego dnia dodac śliwki i mieszając co jakiś czas gotowac na małym ogniu.
        Później dolać wino i niech to wszystko dochodzi na wolnym ogniu.
        Czwartego dnia podgotować trochę i doprawić do smaku pieprzem( soli zapewne
        nie będzie potrzeba ). Tak przygotowany bigos jest i ładnego koloru i ładnie
        się "szkli" i broń Boże aby dodawać do niego koncentrat pomidorowy,bo nasi
        protoplaści "przewróciliby się w grobie".
        Życzę smacznego.
        P.S. Ja to na dodatek w ciągu tych paru dni stawiam na ogniu bigos parę razy
        na 10 minut aby się mocno rozgrzał.
        popzdrawiam
        • drs Re: Przepis na dobry bigos-Help. 22.12.02, 00:31
          Dzięki i oto chyba mi chodziło bo jak wiadomo wszędzie diabeł tkwi w
          szczegółach.Życzę Wesołych Świąt./i smacznego także bigosu/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka