drs 21.12.02, 15:49 Moze ktoś ma dobry przepis na bogos(postawnowiłem sam ugotować),wiem ,że oprócz kapusty kiszonej i slodkiej,grzybów i śliwek dodaje sie boczku,ale czy to wszystko,jak dlugo gotować itp.Pomóżcie Panie,a może Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dm_ Re: Przepis na dobry bigos-Help. 21.12.02, 18:34 mniej wiecej w ten sposob gotuje bigos.. smacznego:) www.gotowanie.wkl.pl/przepis139.html tylko nie dodaje bialej kapusty, a grzybki wczesniej namaczam na kilka mniut a ten przepis tez jest fajny: k85.kuchniaonline.pl/index.php?id=35&nr86=53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krissotto Najlepszy jest bigos na winie! IP: PROXY:* / 172.16.1.* 21.12.02, 21:44 Najlepszy jest bigos po staropolsku..na winie... ...co się nawinie to wrzucasz..smacznego!;))))) Dobry jest też...myśliwski.... ..myślisz co tu jeszcze wrzucić do garnka ;))))) Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku Krissotto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie poseł Re: Przepis na dobry bigos-Help. IP: *.eridian.pl / 192.168.1.* 21.12.02, 22:22 dm_ napisała: > mniej wiecej w ten sposob gotuje bigos.. > smacznego:) > > <a href="http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis139.html"target="_blank">www.gotowa > nie.wkl.pl/przepis139.html</a> > tylko nie dodaje bialej kapusty, a grzybki wczesniej namaczam na kilka mniut > > a ten przepis tez jest fajny: > > <a href="k85.kuchniaonline.pl/index.php? id=35&nr86=53"target="_blank">k8 > 5.kuchniaonline.pl/index.php?id=35&nr86=53</a> Drs , zdenerwowałem się bardzo, że Dorota chce Ci "wcisnąć" przepis na bigos rodem z "peerelu". Toż to jest karygodne co na w/w stronach www jest nagryzmolone na temat bigosu. To woła o pomstę, że takie gó..... przepisy ktoś publikuje. Ja Ci proponuję typowy staropolski przepis na to sztandarowe kulinarne polskie danie jakim jest BIGOS. W mojej rodzinie gotuję się Go tak od lat. Podstawową zasadą jest to aby kapusta była zmieszana w proporcjach 1 do 1 z mięsem i wędlinami .To wszystko ma być "pierwyj sort" a nie jak jeden z w/w proponowanych przepisów "mówi" ,że z resztek poświątecznych i z góry ostrzegam żadnych doświadczeń z mąką jak mówi drugi proponowany przepis. A teraz do dzieła. Dobry bigos wymaga przygotowania co najmniej paru dni. Dla przykładu podam Ci moje proporcję. -3 kg kapusty kiszonej -1 kg chudej wołowiny bez kości -0,5 kg mięsa wieprzowego (ja biorę od szynki) -0,5 kg boczku -0,5 kg żeberek -0,5 kg kiełbasy (ja biorę toruńską) do smaku:liści laurowych, jałowiec, pieprz, kminek,śliwki suszone (5,6), szklaneczka wina wytrawnego czerwonego,parę suszonych grzybów. Kapustę należy obgotować aby nie była zbyt kwaśna, w międzyczasie skroić należy w kostkę boczek i obsmażyć na patelni. Do tego dołożyć pokrojone w kostkę mięso od szynki ,po obrumienieniu tego wszystkiego dodać trzeba skrojone w kostke mięso wołowe.Nie wolno mięsa na patelni przykrywać bo się udusi a nie zrumieni. Następnie to wszystko dodaje się do kapusty i razem to musi się gotować na malutkim ogniu. Do tego należy włożyc całe żeberka i wszystko musi pyrkać na wolnym ogniu ze dwie godziny( co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliło a gdyby było zbyt "suche" dolać trzeba trochę wody).To robota na pierwszy dzień. Drugiego dnia obrać mięso z żeberek i wstawić bigos na ogień nie zbyt duży. Obgotować grzyby a potem pokrojone wlać z wywarem do bigosu. Wrzucić listków laurowych z pięć szt.,parę ziarenek jałowca i czarnego pieprzu oraz łyżeczkę kminku.Co jakiś czas podczas gotowania mieszać aby nie przywarło. Obrać kiełbasę ze skórki skroić w kostkę i zrumienić na patelni a później wrzucić to do bigosu.Gotowac na małym ogniu z godzinę(koniec drugiego dnia). Trzeciego dnia dodac śliwki i mieszając co jakiś czas gotowac na małym ogniu. Później dolać wino i niech to wszystko dochodzi na wolnym ogniu. Czwartego dnia podgotować trochę i doprawić do smaku pieprzem( soli zapewne nie będzie potrzeba ). Tak przygotowany bigos jest i ładnego koloru i ładnie się "szkli" i broń Boże aby dodawać do niego koncentrat pomidorowy,bo nasi protoplaści "przewróciliby się w grobie". Życzę smacznego. P.S. Ja to na dodatek w ciągu tych paru dni stawiam na ogniu bigos parę razy na 10 minut aby się mocno rozgrzał. popzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drs Re: Przepis na dobry bigos-Help. 22.12.02, 00:31 Dzięki i oto chyba mi chodziło bo jak wiadomo wszędzie diabeł tkwi w szczegółach.Życzę Wesołych Świąt./i smacznego także bigosu/. Odpowiedz Link Zgłoś