Gość: barnaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:41 Jak zwykle świetny felieton Pana Profesora Stanisława Żaka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:45 Nie musi Pan sobie pluć w brodę. Ks. prof. Michał Czajkowski niósł pomoc potrzebującym. Niósł tę pomoc bardzo gorliwie. A tym potrzebującym była zbrodnicza, unurzana w krwi Polaków po łokcie, Służba Bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:52 Dobrze, że Pan nie niósł pomocy Służbie Bezpieczeństwa. Dzięki temu zachował nam się w Kielcach nieskalany autorytet moralny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:01 Skoro ten Witkowski "przyjechał ze Stanów, z wykształcenia jest polonistą, nie historykiem; w publikacjach przedstawia poglądy skrajnie nacjonalistyczne, że publikował w "Głosie" (redaktorem tego czasopisma jest Antoni Macierewicz", to na pewno jest też antysemitą, ksenofobem, homofobem, zaplutym karłem reakcji i na pewno onanizuje się po kryjomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:24 I pisze Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, że jest to chyba prowokacja Radio Maryja. To wydaje się bardzo rozsądna myśl. A tak nawiastem, to Pańskie myśli, Panie Profesorze Stanisławie Żak, są bystre niczym woda w klozecie. I to Radio Maryja spreparowało prowokację i podrzuciło do IPN papiery na szlachetnego Czajkowskiego. Za to ten skonfliktowany z Radio Maryja episkopat powinien to Radio szybko rozwiązać. Bo wprawdzie na Jasnej Górze nie widać było konfliktów miedzy episkoparem i Radiem, ale przecież w episkopacie są np. Życiński, Gocłowski, czy Pieronek. Ci szlachetni księża są niewątpliwie także episkopatem i są w konflikcie z Radiem Maryja. Tylko co będzie, jeżeli Radio Maryja podrzuci do IPN papiery na tę szlechetną trójcę i okaże się, że ta trójca miłowała SB z wzajemnością? Odpowiedz Link Zgłoś
chen121 Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka 20.05.06, 05:50 jak zwykle, przykro czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: *.dyn.optonline.net 20.05.06, 07:00 Babetka jak zwykle zerzygales sie!Wszyscy w biurze Edgara uzywaja tych kompow w imie zasady "dziel i Rzadz ty DZIADZIE!Wyjatkowo obrzydliwe! Tylko pulkownik jak mu tam?o Miodowicz byl lepszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzymisiek Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka 20.05.06, 07:35 Panie profesorze, Pana głos w felietonie przekonał mnie,że IPN pod kierownictwem Kieresa nie był miejscem walki polityczno-moralno-zbowidowskiej, gdzie nie mieczem się wojuje lecz g...ami,jakim stał się taki teraz lecz miejscem godnym powagi zebranych tam dokumentów. Polemika Babetki dobitnie udowadnia, że młodzi mają gdzieś autorytety, a magiel z teczkami w tle wpisuje się w ten scenariusz doskonale. Pana głos w sprawie dostępu do teczek powinien dotrzeć do tych, którzy odp. za ten zbiór. Tak sobie myślę, że wielki pożar tego siedliska moli i sensacji dla brukowców nie wywołałby wielkiego smutku w społeczeństwie. co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamlet zBarwinka Re: Porażenie czy przerażenie? IP: *.MAN.atcom.net.pl 23.05.06, 13:39 Oto jest pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:27 Nie podważa Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, wiarygodności dokumentów, bo ich Pan nie zna. Chociaż dla chcącego nic trudnego. Wiele z tych dokumentów opublikowała już prasa. Przy czym zakłada Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, że dokumenty są prawdziwe. Ale nie oburza się Pan na ks. prof. Michała Czajkowskiego, że współpracował z SB, że był za to wynagradzany, że jest szmatą, która kreuje się na nauczyciela i która była za nauczyciela uznawana przez najbardziej światłe środowiska w tym GW i TP i oczywiście Pana, Panie Profesorze Stanisławie Żak. Na niego się Pan nie oburza, chociaż zakłada Pan, że dokumenty są prawdziwe. Oburza się Pan natomiast na człowieka, który ujawnił prawdę. Bo ujawnienie prawdy o nauczycielu i autorytecie światłych środowisk, którego kazań słuchał Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak z nabożeństwem, nie świadczy w zasadzie o księdzu wieloletnim agencie SB. To świadczy przede wszystkim o tych światłych środowiskach, które z zasady są przesycone agentami i które ogromną ilość sk..nów postawiły na piedestale. I całe to zamieszanie najbardziej kompromituje właśnie te światłe jednostki. Pana, Panie Profesorze Stanisławie Żak, oczywiście nie kompromituje, bo Pana nic nie jest w stanie skompromitować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oryganion Re: Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:00 ludzie uczciwi a ludzie nauki tym bardziej nie moga wydawąć opinii a juz wszystkiego co moze byc sadem bez elementarnej potrzeby badania Żródel i mogą - najczesciej sie mylić w interpretacji i ograniczoności własnej \ale przynajmniej mieć spokojne sumienie ,że żródła z benedyktyńska pracowitością i dociekliwością przeczytałęm i przemyslałem jeżeli nie to lepiej po prostu milczeć i nic nie pomogą wierzę temu a nie temu ilu juz ludzi zniszczono, skrzywdzono , poniewierano najgorze że powoli wszyscy uznaja to za normę, przyzwyczajaja się, obniżaja wymagania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 17:40 Nie przypuszczałem, że masz tak złą opinię o Panu Profesorze Stanisławie Żaku. Ja podziwiam bystrość Pana Profesora Stanisława Żaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba A co na to Jan Rokita z PO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:09 Krzysztof Grzesiowski: Panie pośle, przed panem dzisiejsze Życie Warszawy, na pierwszej stronie tytuł: „Ksiądz Czajkowski był agentem Służby Bezpieczeństwa”. Jedna z najbardziej znanych postaci w polskim Kościele, jeden z najbardziej znanych polskich duchownych, współprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów, współpracownik Tygodnika Powszechnego miał być przez 24 lata tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. Jan Rokita: No i wybitny duszpasterz opozycji wrocławskiej, krakowskiej... K.G.: Miał donosić na Jacka Kuronia, na Jana Józefa Lipskiego. J.R.: ...studentów w czasie strajków, których wspominał, jak cytuje dr Tadeusz Witkowski we fragmencie jego książki, która jest opublikowana dzisiaj w Życiu Warszawy, które wspominał sam ksiądz Czajkowski jako „błogosławione tygodnie wędrówki”, a zaraz po tych „błogosławionych tygodniach wędrówki” sporządzał szczegółowy raport dla Służby Bezpieczeństwa. Jaką krzywdę można by zrobić tym młodym ludziom, z którymi owe „błogosławione tygodnie wędrówki” spędzał. Chyba publikacja fragmentu książki Tadeusza Witkowskiego dzisiaj nie pozostawia żadnych wątpliwości, że mamy do czynienia z jednym z najbardziej zdeprawowanych, najbardziej cynicznych i najbardziej wiernych komunistycznej Służbie Bezpieczeństwa agentów i w Kościele, i w opozycji. Smutne, oczywiście, aczkolwiek... K.G.: A sam ksiądz profesor mówi: „Nie dałem się złamać, nie byłem tajnym współpracownikiem, nie znam pseudonimu «Jankowski» (bo taki podobno miał mieć), nie brałem też żadnych pieniędzy”. Ale mówi jedno zdanie, może znamienne: „Jeśli ktoś jednak wykorzystał moją łatwowierność, bardzo przepraszam”. J.R.: Tak, to takie tłumaczenie się typowe dla komunistycznych agentów, ludzi, którzy są tak wstrząśnięci faktem, że ich praca, o której sądzili, że na zawsze pozostanie tajna, wychodzi na jaw, że nie potrafią odnaleźć elementarnego poczucia honoru w takiej sytuacji, by powiedzieć: tak, przyznaję się, jestem gotów ponieść tego konsekwencje. I to dotyczy księży, świeckich, profesorów uniwersytetów, polityków, bardzo rozmaitych ludzi. Te zachowania są bardzo podobne. Brak honoru, brak kręgosłupa, brak poczucia własnej godności znamionuje najczęściej właśnie agentów odkrytych na wierzch. Smutna sprawa, dlatego że ten ksiądz akurat był bardzo wielkim autorytetem dla bardzo wielu ludzi w Polsce, zwłaszcza ludzi wychowanych na pokoleniu Niezależnego Zrzeszenia Studentów, na strajkach studenckich, opiekunem duchowym młodych ludzi we Wrocławiu i w Warszawie. Więc to smutna informacja. Natomiast musimy się przyzwyczaić do tego, że prawda o komunizmie jest ważniejsza od naszych ułud. I ten przypadek pokazuje z tym większą mocą, jak bardzo ważne jest to, ażeby czym prędzej otworzyć archiwa Instytutu Pamięci Narodowej, bo gdybyśmy to, co dzisiaj wiemy o księdzu Czajkowskim wiedzieli 15 lat temu, to przynajmniej nie żylibyśmy w kłamstwie i oszustwie ostatnich 15 lat. Więc ta sprawa daje mi kolejną okazję do tego, ażeby zaapelować do ludzi, którzy dzisiaj rządzą Polską, ażeby się nie bali otwarcia archiwów, żeby zrealizować plan zawarty w ustawie złożonej do Sejmu przez Platformę Obywatelską: otworzyć archiwa, pokazać ludziom to wszystko, co dzisiaj pokazała o księdzu Czajkowskim gazeta Życie Warszawy dzięki pracy naukowej doktora Tadeusza Witkowskiego, który na ten temat pisze książkę. Warto podziękować doktorowi Witkowskiemu za tę pracę, bo to jest jakiś fragment odkrytej ważnej prawdy o współczesnej Polsce. I ja bym bardzo nie chciał wierzyć w autorytety, jak myślę, jak każdy z nas, które potem okazują się potem nikczemnymi ludźmi. K.G.: Żadnych wątpliwości pan nie ma, panie pośle. J.R.: No nie. K.G.: Tak wynika z tego, co pan mówi. J.R.: Trudno mieć tu wątpliwości po publikacji tekstów raportów księdza Czajkowskiego pisanych przez 24 lata. A poza tym sprawa nie dotyczy jakiegoś politycznego pomówienia ani sensacyjnego doniesienia dziennikarskiego, tylko jest wynikiem pracy naukowca. Chodzi o fragment książki, którą dr Tadeusz Witkowski publikuje dzisiaj w Życiu Warszawy. To, co jest tam opublikowane, nie budzi najmniejszej wątpliwości. Mamy do czynienia z drugim Leszkiem Maleszką, tyle że w Kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: 81.26.2.* 20.05.06, 09:28 Szanowny Panie Profesorze, prawda jest jedna. Wynika z dokumentów, o ktorych mówia Panscy koledzy po profesji, tzn. profesorowie IPN. Nie widzę powodów aby ujawnienie prawdy wymagało inwektyw pod adresem Pana Witkowskiego. A przy okazji Pan wie , że przedmiotem naszej wiary jest Bóg. Wybaczy Pan zatem ,że w obszar mojej wiary nie będę włączal Ks. Prof. Czajkowskiego - był to przecież pewien rodzaj herezji. Sądzę, że dla obrony dobrego (ewentualnie) imienia jednego człowieka nie koniecznie należy poniewierać godność innego. Niestety takie postępowanie jest typowe dla wielu ludzi. Żal ,że tak postępują także niektorzy katolicy. Łaczę wyrazy szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 20.05.06, 13:11 Kolejny raz jestem bardzo zniesmaczony artykułem P. Prof. S. Żaka. Jako czlowiek ma prawo bronić Ks. Prof. Czajkowskiego. Tylko dlaczego zamiast obrony w artykule jest więcej walki z Kościołem, Episkopatem, Radiem Maryja. Czy to tak powinno być? Ks. Prof. Czjakowski był tzw. poprawnym księdzem, dyżurnym spikerem liberalnych mediów. Czy robił to dobrowolnie , czy też był przez kogoś szantażowany ? Czy nadgorliwość P. Prof. Żaka wynika jedynie z jego szlachetności serca, czy jest powodowana innymi okolicznościami, o których "szepczą" Kielce od stanu wojennego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: *.sympatico.ca 20.05.06, 18:39 ..pozniej potoczy sie lawina...mam nadzieje ze jeszcze przed wyborami... ...czekamy teraz na glos biskupa Zycinskiego i Pieronka...szatan slodkie slowa saczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku, ale Re: Bardzo zdolny agent! IP: *.MAN.atcom.net.pl 21.05.06, 13:37 Prof. Czajkowski był jednym z najwybitniejszych agentów SB. I jednym z najinteligentniejszych. Mógł zosta biskupem, kardynałem, ale nie został. Przedłozył służenie socjalizmowi ponad kariere osobistą. Był tzw. agentem wpływu. A PRL był państwem policyjnym (milicyjnym). A prof. Żak nie może sie nadziwic, że PRL istniał (moze to hipoteza ciemnogrodzka), że po roku 1956 w penetracji Kościoła tzw. księzy patriotów zastapiono właśnie zdolnymi agentami wpływu. Rozumiem dysonans poznawczy prof. Żaka: dla niego Czajkowski był wielkim autorytetem, wielki agent - wielkim autorytetem. Uznanie Czajkowskiego za autorytet źle - zdaniem Żaka _ swiadczy o kompetencjach intelektualnych i moralnych tegoż Żaka. Dlatego Żak zaprzecza oczywistosciom,. Jutro pewnie stwierdzi, że ziemia jest płaska, a Góry Świetokrzyskie - największą równiną intelektualną Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SSSS Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: 82.139.30.* 21.05.06, 14:51 Jasne, ksiądz mógłby donosić?! Gdzie tam - ksiądz jest świety i tylko klękać i ręke całować go należy!!!!!! To wina PO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babetka Widzisz głupi Józiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:25 Gość portalu: pułkownik Józef Niedziela napisał: > Jasne, ksiądz mógłby donosić?! Gdzie tam - ksiądz jest świety i tylko klękać i > ręke całować go należy!!!!!! To wina PO!!!! Widzisz głupi Józiu i pośród księży można natrafić na sk...na tak, jak pośród oficerów LWP można natrafić na człowieka porządnego np. Pana Kuklińskiego. Dziwię się, że tym razem się ukryłeś. Akurat ten ksiądz z SB powinien być bliski twojemu bolszewickiemu sercu i twojej pustej pale. Wszak to ty z rozkoszą wysługiwałeś się wszelkiej maści agentom - od mordercy i agenta NKWD i Gestapo Spychalskiego po mordercę i agenta NKWD Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozetka Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: *.globit.net.pl / 81.219.210.* 21.05.06, 20:32 wiadomosci.onet.pl/1326251,11,item.html Panie Żak,pan dalej wierzy księdzu Profesorowi.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:33 Ksiądz Czajkowski sku...stwo nazywa "brakiem roztropności w przeszłości". To jak w takim razie nazwać skur...yna? Może "autorytetem moralnym"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:38 Czy pisząc "(jak niejaki Stanisław Tymiński z czarną teczką na Wałęsę)", sugeruje Pan, że Tymiński wiedział, że Wałęsa miał przydomek "Bolek" i że w czasie okrągłego biesiadnego stołu wóda pita z oprawcami Polaków skapywała "Bolkowi"na wizerunek Matki Bożej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:55 A co się tyczy pana Witkowskiego to czytamy m.in.: Mieszkający w USA Witkowski powiedział, że o materiały IPN wystąpił przed rokiem w ramach projektu badawczego "Centrum i peryferie - funkcjonowanie i przepływ informacji niejawnych w systemie represyjnym". Dodał, że akta te były jawne. Podkreślił, że materiały, o które wystąpił, dotyczyły nie tylko środowisk katolickich, ale również naukowych i literackich. W publikowanych w prasie polonijnej tekstach Witkowski domagał się "pełnej lustracji". Jest jednym z sygnatariuszy apelu w sprawie lustracji Polonii - "Polonia bez agentów". W artykule na portalu internetowym Rodak Press pisał m.in.: "Jeśli więc +złamani+ zasługują dziś na współczucie, to chyba tylko w takim zakresie, w jakim na współczucie zasługuje Judasz". Witkowski mieszka w Ann Arbor w USA. Jest absolwentem polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim oraz slawistyki i technologii informacji na Uniwersytecie Michigan w Ann Arbor. Internowany w czasie stanu wojennego, opuścił Polskę wraz z rodziną w 1983 r. Od połowy lat dziewięćdziesiątych redaktor rocznika "Periphery: Journal of Polish Affairs". wiadomosci.onet.pl/1324117,,,,,1247430,5799,itemspec.html I nie wiem Panie Profesorze Stanisławie Żak, czy za większy i bardziej wykształcony autorytet moralny mam uznać Pana, czy też pana Witkowskiego. Chyba uznam Pana, Panie Profesorze Stanisławie Żak, bo Pan trzyma z „nawróconymi” bolszewikami z PD i pisze Pan znakomite felietony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:37 Jestem także pod ogromnym wrażeniem Pańskiej znajomości spraw sportu. Pisze Pan, Panie Profeorze Stanisławie Żak: "jak przy niepowołaniu Jerzego Dudka na mistrzostwa świata odegrały rolę względy pozasportowe". To, że zna się Pan doskonale także na sporcie, to wcale nie dziwi - wszak jest Pan doktorem nauk wszelkich i wielkim autorytetem moralnym. I z biegiem latek Pańska przenikliwość staje się przeogromna. A Pański intelekt nabrał ostrości szczypiorku na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:12 I przeczytał Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, obszerny wywiad z księdzem Czajkowskim. I uwierzył Pan. Ta wiara, czyni Pana, Panie Profesorze Stanisławie Żak, bardzo szlachetnym i ludzkim. Bo przecież uczestniczy Pan w mszach świętych i wysłuchuje kazań. To m.in. dzięki tej wierze jest Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, naszym autorytetem moralnym. I pisze Pan, Panie Profesorze Stanisłwie Żak, że ksiądz Czajkowski znalazł w swoim mieszkaniu „pluskwę”. To wydaje mi się nieprawdopodobne. Bo ksiądz Czajkowski wygląda na człowieka czystego i nie chce mi się wierzyć, aby mógł dopuścić do tego, żeby go pluskwa po jajach kąsała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:35 Czy sądzi Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, że szlachetny ksiądz Czajkowski jest współwinny mordu na księdzu Popiełuszce? Wszak prowadzącym szlachetnego księdza Czajkowskiego było bydle zwane Adamem Pietruszką, a szlachetny ksiądz Czajkowski nie żałował ponoć bydlakowi informacji o księdzu Jerzym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieprofesor Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: .53.182.* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:19 Ten wasz Żak to tęga głowa. Żeby nie powiedzieć pusty łeb :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sierota.po.ud Profesor Żak spowiadał się u Czajkowskiego 22.05.06, 16:18 i stąd to porażenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulagula Re: Profesor Żak spowiadał się u Czajkowskiego IP: 80.51.92.* 22.05.06, 20:26 A nie stąd, że ma pusty łeb i jest zadowolony, że nie tylko on donosił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oryganion Re: Porażenie - felieton prof. Stanisława Żaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:35 widać z kazdym dniem jak niedobrze sie stało ze nie przeprowadzono lustracji zaraz po 1989 roku potem robiono wszystko zeby nie była - co jest zrozumiałe. Ale dzisiaj? efekt jest taki, ze teraz kazdy moze byc podejrzany, wolna amerykanka, wszystkie chwyty dozwolone ważąc wszystko to moze teraz bedzie szansa aby to przeprowadzic byłem temu przeciwny bo sądziłem ze ubecja juz dobrze zadbała o to kogo ujawnic ale teraz myśle ze im predzej zajma sie tym sądy tym lepiej im predzej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:44 I zobacz Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, co o SB-ckim autorytecie Czajkowskim pisze ten zajadły antysemita Stanisław Michalkiewicz: „W środowisku »ałtorytetów moralnych« zapanowała ogromna konsternacja w związku z ujawnieniem w »Życiu Warszawy«, że prof. Michał Czajkowski, człowiek niezwykle czynny w kręgu dialogu polsko-żydowskim, okazał się 24-letnim tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa. Był to tak ważny agent, że jego prowadzenia podjął się sam tow. pułkownik Adam Pietruszka, który został skazany za sprawstwo kierownicze mordu na księdzu Jerzym Popiełuszce, a nawet »mówi się«, że był obecny w dniu zamachu na Ojca Świętego Jana Pawła II na placu św. Piotra w Watykanie. Chyba w najbliższym czasie nie będzie komu reprezentować »strony katolickiej« w owym dialogu polsko-żydowskim na odpowiednim poziomie. To taka dziwna historia, że »stronę katolicką« reprezentował akurat konfident SB - kto w takim razie reprezentuje stronę żydowską? Ale o to już niech się martwi »strona żydowska«" - Stanisław Michalkiewicz komentuje wstrząsającą sceną okołopolitykierską "polskiego regionu UE" wiadomość o zdradzie osławionego kapłana Kościoła katolickiego. Jeszcze na razie nie wiadomo, co "myślimy" na ten temat - najważniejsze persony "moralne" pierwszego dnia nie zabrały głosu: "Gazeta Wyborcza" nie zabrała właściwie głosu na ten temat, ale objawiły się w niej "osoby niewierzące", akurat w dziale religijnym redakcji. Oto pan Jan Turnau "nie wierzy", oczywiście - tym rewelacjom tak samo partner księdza Czajkowskiego w komisji ds. dialogu polsko-żydowskiego, pan Stanisław Krajewski - też "nie wierzy". Ksiądz biskup Pieronek uznał ujawnienie tych rewelacji o księdzu Czajkowskim jako "czyn nieetyczny". Widać, że według JE biskupa Pieronka nie jest nieetycznym czynem czynem donoszenie na księdza Popiełuszko i w ogóle bycie wieloletnim agentem PRL-owskich SS-manów, ale kto wie, co mają myśleć o tym katolicy? Stanisław Michalkiewicz zaczyna poważnie myśleć, że JE arcybiskup Życiński "mógł się otrzeć o oficerów Służby Bezpieczeństwa" - jako człowiek skrytykowany przez JE arcybiskupa lubelskiego jako "prymitywista moralny" przed dwoma laty za ujawnienie konfidenta SB, profesora Kłoczowskiego. Być może JE arcybiskup, że podobnie jak JE biskup Pieronek - "palił, ale się nie zaciągał"... Zabrał też głos trzeci z Wielkiej Trójki Medialnych Hierarchów - JE arcybiskup Gocłowski z kościoła gdańskiego. Też "nie daje wiary" w takie rzeczy. Warto zwrócić uwagę, że ci trzej hierarchowie byli zdecydowanymi przeciwnikami Radia Maryja...” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubżyda Manipulacje profa Żaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:43 Oczywiście, jak zwykle u prof. Żaka w tle są stosunki polsko-żydowskie. Dziwi go, że ksiądz, który od zawsze był po stronie Żydów, a nie Polaków nagle okazał się agentem bezpieki, jak większość Żydów po wojnie. A Pan Panie proefesorze do końca życia będzie żył w strachu, że Pana zdemaskują i za agenturalność i za tę brodę, dlatego Pan tak dezinformuje, manipuluje i jątrzy. Kto Panu za to płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 16:38 A jak się Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, zapatruje na fakt, że agent SB Czajkowski podpisał apel, aby w wyborach do Parlamentu Europejskiego głosować na Unię Wolności? Jak Pan sądzi, Panie Profesorze Stanisławie Żak, dlaczego agenci SB popierali UW, a obecnie popierają tak bliską Pańskiemu sercu PD? A jak się Pan, Panie Profesorze Stanisławie Żak, zapatruje na fakt, że agent SB Czajkowski poświęcił nową siedzibę Agory i redakcji, taki Panu bliskiej, "Gazety Wyborczej"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 16:50 Zapomniałem dodać, Panie Profesorze Stanisławie Żak, że bardzo się cieszę, że taki autorytet moralny, człowiek głębokiej wiary i o tak przenikliwym rozumie, jak Pan, pozostaje przewodniczącym Rady Programowej Radio Kielce. To nadaje tej rozgłośni szczególny wymiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczatko Re: Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:24 Barnaba, "lubzyda" i inne ubeckie pomioty to głąby. Jątrzycie tak jak przed laty niejaki Urban czy tez na kieleckim rynku Morawski. Zeby wypisywac takie brednie trzeba mieć specjalny rozum. Barnaba, ciebie to w dzieciństwie nieźle w łeb tłukli, ale widać za mało, bo sie nie nauczyłeś, żeby nie spluwać ludzi, tylko plwociny kulturalnie do sedesu wydalać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:36 Przecież wyraziłem radość, że przewodniczącym Rady Programowej Radio Kielce jest autorytet moralny, wybitny naukowiec, Pan Profesor Stanisław Żak. I nawet nie powiedziałem, że Pan Profesor Stanisław Żak używa metody bolszewickiego łajna atakując pana Witkowskiego, bo Pan Profesor Stanisław Żak, jako moralny autorytet, może stosować metody właściwe autorytetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczatko Re: Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:46 I tutaj się z tobą zgadzam barnabo - widać warto wierzyć w człowieka, a także widocznie poprawna jest moja diagnoza, że nie do końca koledzy w szkole odbili ci mózg. Specjalistą od politycznego i każedego innego łajna jesteś ty i cała ta kompania (babetka, lubzyda, kielczanin i jak wam tam jescze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Panie Profesorze Stanisławie Żak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:58 Oczywiście, że jestem specjalistą od łajna politycznego. Inaczej z pewnością nie pisałbym nic pod felietonami Pana Profesora Stanisława Żaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczatko barnaba - specjalista od łajna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 19:02 Nie udawaj głupszego niz jesteś. Jestes specjalista od łajna dlatego, że go produkujesz (trzeba dodac masz dużą wydajnośc - jak stachanowiec) I chciałeś zapewne napisać, że pdopisujesz się łajnem a nie że pod łajnem. Bądź bardziej uważny, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: barnaba - specjalista od łajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:50 Ależ jestem bardzo uważny. Np. bardzo wystrzegam się stwierdzenia, że Pan Profesor Stanisław Żak może mieć coś wspólnego z Markiem Sochackim, który lubi księży, bo jest kolegą mordercy Piotrowskiego i prowadzi biuro SLD w Kielcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczatko Kielce nasza duma, a barnaba nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:50 I jeszcze ci powiem barnabo - nieszczęście polega na ty, że tacy osobnicy jak ty lubią sie niestety rozmnażać. I ten łańcuch nieszczęścia, niestety, nie ma końca - wświat pójdą kolejne barnabiątka - platfusy umysłowe skażone wirusem HS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Polska dwulicowosc IP: *.sympatico.ca 23.05.06, 19:32 ...czy wiecie co odrzuca kazdego Polaka (z niewielkim starzem mieszkania za granica w srod innych narodow..? ....przypuszczalnie tylko na zadchod od Wisly) ,od jego brata stale zamieszkajacego w kraju; - D W U L I C O W O S C.... Ta dwulicowosc rodakow ja czuje wszedzie w sklepie na ulicy w urzedzie a nawet w kosciele, jak za powyzszym przykladem, i za sprawa moze kilku, moze kilkunastu, moze kilku set pasterzy....o ktorych niebawem bedzie glosno w polskich mediach....ta dwulicowosc mnie i chyba kazdego czlowieka funkcionujacego czasowo z dala od kraju PORAZA ! ...jesli nie znam drugiego Polaka dluzej, a mam szanse zamienic z nim slowo, to natychmiast wlancza mi sie jakis zmysl ktory mi mowi."....alez meda klamie " ....dlatego jakos intuicyjnie, podswiadomie zawsze odbieralem "BABETKE" i inne niki z ta osoba zwiazane jako kogos na luzie...kogos kto wyzbyl sie dwulicowosci..kogos kto moze powiedziec tutaj; "mozesz mnie olac, ale ja i tak powiem ci co o tobie mysle... .. i dzis moge powiedziec ze ja osobiscie wyzbylem sie dwulicowosci ale to nie dzieje sie ot tak . Poprostu ktos kiedys pomogl mi zyjacemu juz w Kanadzie, uswiadomil mi ze mam spieprzona osobowosc....a oczy mi lataja jak za przep. Ukraincowi ...ktoremu przyszlo rozmawiac z Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Polska dwulicowosc IP: *.sympatico.ca 23.05.06, 19:39 Ta dwulicowosc rodakow ja czuje wszedzie w sklepie na ulicy w urzedzie a nawet w kosciele, jak za powyzszym przykladem, i za sprawa moze kilku, moze kilkunastu, moze kilku set pasterzy....o ktorych niebawem bedzie glosno w polskich mediach....ta dwulicowosc mnie i chyba kazdego czlowieka funkcionujacego czasowo z dala od kraju PORAZA ! ________________________________________________________________________________ ...wkradla sie niescislosc.....mialem tu na mysli moje wizyty w Polsce....i moj osobisty odbior rodakow....nie macie pojecia jak to meczy...taka rozmowa z kims kto nie jest w stanie spojrzec w oczy...a czasami klamie ...w zywe oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kix Re: No i mamy temat nastepnego felietonu IP: *.MAN.atcom.net.pl 23.05.06, 19:06 prof. Żaka: dlaczego się pomyliłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedzony Re: No i mamy temat nastepnego felietonu IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 23.05.06, 21:34 Przykro,że z takim zaangażowaniem,pan profesor nie bronił Ojca Hejmy. Odpowiedz Link Zgłoś